Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η ώρα των περικοπών και των απολύσεων στο Δημόσιο

Με φόντο την προειδοποίηση Μέρκελ για έξοδο από το ευρώ...

http://img.protothema.gr/DB09E524A3175958ECE21DEF13E8B3FE.jpg
Η ...νύχτα των μεγάλων μαχαιριών έφτασε καθώς στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκαλεί, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του protothema.gr, ο πρωθυπουργός, θα συζητηθούν το ενιαίο μισθολόγιο και η εφεδρεία των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Υπό το βάρος της αποστροφής Μέρκελ κατά την οποία "για να μείνει η χώρα στο ευρώ, πρέπει να κάνει ό, τι έχει συμφωνηθεί", η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο για την ελάχιστη καθυστέρηση ή αλλοίωση των επιταγών της Τρόικας.

Με το ενιαίο μισθολόγιο, προβλέπεται δραματική περικοπή αποδοχών, της τάξης του 20% κατά μέσο όρο, κυρίως σε εργαζόμενους σε "προνομιακές", έως τώρα, υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, τα τελωνεία κλπ. Οι ρυθμίσεις κινούνται στη λογική "ίσες αποδοχές για τα ίδια προσόντα, ανεξαρτήτως θέσης και υπηρεσίας", ενώ κυβερνητικές εκτιμήσεις - με τις οποίες διαφωνούν ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα - αναφέρουν ότι το 80% των υπαλλήλων δεν θίγεται.

Με τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, για την ένταξη στην οποία θα αξιολογηθεί, ουσιαστικά, το σύνολο των εργαζομένων, "βγαίνουν στη σέντρα" περί τις 30.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα κριθούν ως πλεονάζοντες και θα οδεύσουν προς απόλυση, έπειτα από την κατάργηση των θέσεων στις οποίες εργαζόνται.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εντάσσονται στα μέτρα που η κυβέρνηση στοχεύει να αποφέρουν περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και για την υλοποίηση των οποίων έχει δεσμευθεί στην Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: