Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Προτείνει μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης ILO: Παρατεταμένη κοινωνική κρίση και υψηλή ανεργία στην Ελλάδα


ILO: Παρατεταμένη κοινωνική κρίση και υψηλή ανεργία στην Ελλάδα
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρατεταμένη κοινωνική κρίση αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεσή της, υποστηρίζει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την Ελλάδα.
Aθήνα

Η μελέτη της ΔΟΕ, η οποία παρουσιάστηκε νωρίτερα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα εκτιμά, ότι το 2014 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε σχέση με το 2008, ενώ από την αρχή της κρίσης έχει χαθεί μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 70% από το σύνολο των σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων ανέργων να είναι χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και αρκετοί, για δυο έτη ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μέσα σε πέντε χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Το 2013 το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 44%, ενώ το 2008 μετά βίας, υπερέβαινε το 20%.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι ακόμη και αν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 2% απαιτούνται 13 χρόνια για επανέλθει η ελληνική οικονομία στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση

Αντίστοιχα ακόμη και με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της απασχόλησης 1,3%, η αγορά εργασίας θα μπορέσει να επανέλθει στα επίπεδα του 2008 το 2034.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ζητά να ανασχεθεί η πολιτική των μειώσεων των μισθών και να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων, μετά από συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων.

Μεσοπρόθεσμα, η ΔΟΕ προτείνει την εφαρμογή «ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η στρατηγική αυτή «βασίζεται σε μία ανάλυση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, προσαρμοσμένων στη συγκεκριμένη κατάσταση της Ελλάδας, ενώ καλύπτει τόσο μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο και πιο μακρόπνοες βιώσιμες δράσεις».

Στα μέτρα εκτάκτου ανάγκης περιλαμβάνονται η εγγύηση ενεργοποίησης όλων των νέων σε αναζήτηση εργασίας και των πλέον ευπαθών ομάδων, η δημιουργία επιχειρήσεων «κοινωνικής οικονομίας» ως οδοί δημιουργίας θέσεων εργασίας, η βελτιωμένη πρόσβαση σε πιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μια επανεξέταση του ρυθμού και του μείγματος πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης ώστε να μην υπονομεύονται οι προσπάθειες ανάκαμψης.

Μακροπρόθεσμα, η μελέτη προάγει την υιοθέτηση μέτρων όπως η διεύρυνση της οικονομικής βάσης με διευκόλυνση της επέκτασης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τουρισμού και αγρο- τροφιμικού τομέα και προαγωγή των επενδύσεων που ενισχύουν την απασχόληση.

Θεωρεί αναγκαία την καταπολέμηση της αδήλωτης και της φτωχά αμειβόμενης εργασίας μέσω ευρύτερης φορολογικής βάσης και βελτιωμένων κινήτρων για τη χαμηλά αμειβόμενη εργασία, με παράλληλη απομάκρυνση των φορολογικών βαρών από το εργατικό δυναμικό, τις μικρές εταιρείες και την κατανάλωση βασικών αγαθών, προς άλλες φορολογικές βάσεις όπως η περιουσία.

Αυτό, εκτιμά η έκθεση, σε συνδυασμό με την τόσο αναγκαία ενεργοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα διεύρυνε με τη σειρά του το πλαίσιο πολιτικών για την στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται επίσης η διασφάλιση επαρκούς κάλυψης του συστήματος κοινωνικής προστασίας και η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω σχεδιασμού προγραμμάτων δεξιοτήτων και προσόντων με προγράμματα μαθητείας και εργασιακής εμπειρίας για τους νέους, καθώς και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και των ενεργών προγραμμάτων αγοράς εργασίας.

Η ΔΟΕ προτείνει τέλος την επανοικοδόμηση του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζομένους και την «αντιμετώπιση του κατακερματισμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των κενών ως προς την κάλυψη, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια ισορροπημένη ανάκαμψη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Μιχάλης Καρχιμακης:Ενα ουσιαστικό συνεδριο ΠΑΣΟΚ μονο αβεβαιότητες δεν μπορεί να προκαλεί.




Η παρέμβαση του Γ.Παπανδρεου,ήλθε να επιβεβαιώσει την απαίτηση και το αίτημα χιλιάδων στελεχών μελών και φίλων του κινήματος,για την διενέργεια συνεδρίου ΠΑΣΟΚ,που θα συζητούσε και θα αποφάσιζε σε μια κρίςιμη καμπή για όλους και για όλα και οχι συνεδρίου διάλυσης και περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ δια της πονηράς διολισθησεως,σε Δημοκρατική παραταξη,και των  συγκολησεων κάποιων προσώπων σε επίπεδο κορυφής,που ηταν ΠΑΣΟΚ και κάποιων που έφυγαν και ξαναγύρισαν στο ΠΑΣΟΚ.

Ενα συνεδριο προοδευτικών αποφαςεων και δεςμέυςεων για πολιτικές και για πρόσωπα .

Ειναι μια πρόταση ουσιαστικής και επιτακτικης ανάγκης να εκφραστούν τα μέλη και οι φίλοι του κινήματος για το τι θέλουν και οχι οι οπαδοί μιας δήθεν κανονικότητας,για την με καθε τροπο διαφύλαξη της οποίας εξουσίας,και των συγκολησεων κορυφής.


Αυτό το αίτημα των χιλιάδων μελών και φίλων το εκφράσαμε στις 13 Οκτώβριου και ως κινηση 75 ΠΑΣΟΚ .

Για δε την αβάσιμη επίκληση οτι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προκαλεί αβεβαιότητα,
Ας αναλογιστούν όλοι εκείνοι που την προκάλεσαν και το 2011και το 2012 ,οταν η χώρα και οι άνθρωποι ηταν επισης σε μια δύσκολη καμπή,με την ανατροπή της εκλεγμένης με 44% κυβέρνησης Παπανδρεου  οχι στο τέλος αλλα μεσουσης της τετραετίας.

Ενα συνεδριο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προκαλεί καμμια απολύτως αβεβαιότητα .

Ενα συνεδριο ΠΑΣΟΚ οταν ειναι ουσιας μπορεί να ανοίγει δρόμους και να δεσμεύσει για πολιτικές που να αντιστοιχούν στην φυσιογνωμία και τις διαχρονικές αξίες του κινήματος.
http://kinisi75pasok.blogspot.gr/2014/11/blog-post_23.html

Read more...

Πετσάλνικος κατά Βενιζέλου-Καραμανλή...


 
Πλήρη στήριξη στο Γιώργο Παπανδρέου και σκληρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο από το Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό μαγκαζίνο του Παραπολιτικά 90,1 FM.
Ο...
πρώην πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το αυτονόητο, ότι ο Βενιζέλος εγκαταλείπει επισήμως το ΠΑΣΟΚ και πάει να το μεταλλάξει στη ΔΗΠΑΡ. Πριν από λίγους μήνες έκανε το ίδιο όταν κατέβηκε το κόμμα ως συνιστώσα της Ελιάς».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κομματίδιο που δημιουργήθηκε ως διάττοντας αστέρας για να παίρνει 3 ή 4%», σημείωσε δηκτικά.

«Είναι δυνατόν αυτό το κίνημα να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις με αυτά τα ποσοστά; Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η πολιτική που ακολουθεί δεν πείθει τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι η συμμετοχή άνευ όρων το έχει κάνει παρακολούθημα της δεξιάς» είπε χαρακτηριστικά. «Μια Ελιά, μια κληματαριά, τι είναι αυτά» τόνισε.

Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε φληναφήματα και παραμύθια της Χαλιμάς τα περί αποσταθεροποίησης που πρόβαλε η ηγεσία του κόμματος για την πρόταση Παπανδρέου για συνέδριο. Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα πρόσωπο στο μυαλό του για την ηγεσία του κόμματος.

Έβαλε κατά του Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός με τη ΝΔ το έσκασαν νωρίς αφήνοντας μια παραπληροφόρηση σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία:, «Εμείς αναλάβαμε ευθύνες που δε μας αναλογούσαν. Για να μην ακρωτηριαστεί η Ελλάδα κρατήσαμε εμείς τη χειροβομβίδα και ακρωτηριαστήκαμε εμείς» υπογράμμισε.
parapolitika.gr

Read more...

Σαχινίδης: Η πρόταση Παπανδρέου δίνει προοπτική στο ΠΑΣΟΚ ...



Σαφή θέση υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ έλαβε σήμερα με δήλωση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Αναλυτικά η δήλωση του:

Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για δεκαετίες το...
μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών της χώρας. Το 2010 προέταξε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αναλαμβάνοντας μόνο του ευθύνες που δεν του αναλογούσαν.

Όπως έχω, κατ' επανάληψη, τονίσει τα τελευταία δύο χρόνια, τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα.

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί, αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες.

Δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση. 
parapolitiki.com

Read more...

Τι αλλάζει στα μαθήματα του Λυκείου...


Το νέο πρόγραμμα σπουδών στο Λύκειο 
Θέματα διάρθρωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γενικού Λυκείου, αλλά και θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ρυθμίζει τροπολογία, που κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στη Βουλή.
Μεταξύ των...
όσων προβλέπει η τροπολογία, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του λυκείου προστίθεται και το μάθημα της Πληροφορικής στην Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες», εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ώρες εντός της πρωινής λειτουργίας να λειτουργούν τμήματα ειδικών μαθημάτων, ιδίως ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, ισπανικών, ιταλικών, για την προετοιμασία των μαθητών που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ορίζεται με υπουργική απόφαση έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους και ισχύει για τις εξετάσεις του επόμενου έτους. Μάλιστα, για ένα από τα μαθήματα αυτά, ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, ο συντελεστής ορίζεται, ύστερα από πρόταση της ΑΔΙΠ.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Γενικού Λυκείου
Για τη διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γενικού Λυκείου, με την τροπολογία τροποποιείται το πρόγραμμα μαθημάτων της Γ΄Τάξης του ημερήσιου Λυκείου και το μάθημα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Φυσικής Αγωγής πραγματοποιείται σε δύο ώρες εβδομαδιαίως.
Προστίθεται, επίσης και το μάθημα της Πληροφορικής στην Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες», εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας. Προβλέπεται ακόμη ότι σε ώρες εντός πρωινής λειτουργίας των Γενικών Λυκείων υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν και τμήματα ειδικών μαθημάτων ιδίως ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, ισπανικών, ιταλικών.
Στην Γ΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων 33 ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 13 διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και 3 Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού: την Ομάδα Ανρθωπιστικών, την Ομάδα Θετικών και την Ομάδα των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών, μεταξύ των οποίων οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν αυτήν της προτίμησης τους. Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος (γενικής παιδείας) είναι τα εξής: α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 6 διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα - κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, 4 ωρών και τη Λογοτεχνία, 2 ωρών, β) Ιστορία 2 ωρών, γ) Θρησκευτικά, 1 ώρας, δ) Ξένη Γλώσσα, 2 ωρών (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά) και ε) Φυσική Αγωγή, 2 ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Επιστημών είναι α) Φυσική, 6 ωρών, β) Μαθηματικά, 8 ωρών ή Βιολογία 8 ωρών, γ) Χημεία, 6 ωρών ή Πληροφορική, 6 ωρών.
Θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Με την τροπολογία ορίζονται λεπτομερέστερα οι σχολές, τα τμήματα και οι εισαγωγικές κατευθύνσεις, όπου μπορούν να εισάγονται, κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων, οι απόφοιτοι Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Εντάσσεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών το μάθημα της Πληροφορικής, εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας, με βάση τις σχολές, τα τμήματα ή τις εισαγωγικές κατευθύνσεις όπου επιθυμεί να εισαχθεί ο μαθητής.
Επιπλέον, θεσπίζεται ότι ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ορίζεται με υπουργική απόφαση, μέχρι την 1η Μαρτίου κάθε έτους και ισχύει για τις εξετάσεις του επόμενου έτους. Μάλιστα, για ένα από τα μαθήματα αυτά, ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, ο συντελεστής ορίζεται, μετά από πρόταση της ΑΔΙΠ. Προστίθεται στα εξεταζόμενα μαθήματα του ΕΠΕ «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» το μάθημα της Πληροφορικής, εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας. Παράλληλα, αφαιρείται ο κλάδος της λογοτεχνίας από το εξεταζόμενο μάθημα «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» όλων των Επιστημονικών Πεδίων Εξειδίκευσης, το οποίο ονομάζεται πλέον «Νέα Ελληνική Γλώσσα».
Σύμφωνα με την τροπολογία, τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (ΕΠΕ) για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι τα εξής:
Α) ΕΠΕ-Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:
Ι. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΙΙ. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
ΙΙΙ. Ιστορία και
ΙV. Λατινικά
Β) ΕΠΕ-Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Ι. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΙΙ. Μαθηματικά
ΙΙΙ. Φυσική και
ΙV. Χημεία ή Πληροφορική, κατά περίπτωση
Γ) ΕΠΕ-Επιστήμες Υγείας
Ι. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΙΙ. Φυσική
ΙΙΙ. Χημεία και
ΙV. Βιολογία
Δ) ΕΠΕ-Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες:
Ι. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΙΙ. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
ΙΙΙ. Αρχές Οικονομικής Επιστήμης και
IV. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Ε) ΕΠΕ-Παιδαγωγικών Επιστημών:
Ι. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΙΙ. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
ΙΙΙ. Ιστορία και
ΙV. Αρχές Φυσικών Επιστημών.
Ορίζεται, επίσης ότι ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δίνεται κατ΄ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων και σε όσους είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων λυκείων το έτος 2013. Προβλέπεται ότι κατά το έτος 2016 θα διενεργηθούν εξετάσεις και με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής τόσο για τους αποφοίτους Δ΄ Τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σχολικού έτους 2015-2016, όσο και για τους αποφοίτους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων προηγούμενων ετών.
Εγγραφή, Προαγωγή και Απόλυση μαθητών Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου
Στην τροπολογία έχει περιληφθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία το μάθημα Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των ΗΥ δεν περιλαμβάνεται στα εξεταζόμενα μαθήματα των απολυτήριων εξετάσεων του Ημερήσιου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου.
Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα εσπερινά ΕΠΑΛ καθορίζεται εφεξής στα 15 έτη αντί των 16 ετών που ισχύει σήμερα. Διαφοροποιείται εφεξής ο τρόπος υπολογισμού του πτυχίου ΕΠΑΛ από εκείνου του απολυτηρίου ΕΠΑΛ και παρέχεται η δυνατότητα στους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου που εγγράφονται στη Β΄ Τάξη ΕΠΑΛ να απαλλάσσονται από τα μαθήματα γενικής παιδείας και να λαμβάνουν μόνο πτυχίο. Παρατείνεται και για το σχολικό έτος 2014-2015 η μη χρήση της τράπεζας θεμάτων κατά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές που φοιτούν στα οριζόμενα Λύκεια (εκκλησιαστικά λύκεια, λύκεια ειδικής αγωγής, μειονοτικά λύκεια, μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια, ελληνικά λύκεια του εξωτερικού και λύκεια που διδάσκεται το ρωμαιοκαθολικό δόγμα).
Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία
Θεσπίζεται, επίσης, η δυνατότητα, με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΣ είτε να χαρακτηρίζονται υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία είτε να ιδρύονται νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.
Ιδιωτικά Σχολεία
Θεωρούνται εκπρόθεσμες για το σχολικό έτος 2014-2015 οι αιτήσεις ίδρυσης ιδιωτικών σχολικών μονάδων, καθώς και οι αιτήσεις τροποποίησης χορηγηθείσας άδειας ίδρυσης σχολικών μονάδων που έχουν υποβληθεί έως και την 31.8.2014.
Πιστοποίηση γλωσσομάθειας
Προβλέπεται ότι η πιστοποίηση της γλωσσομάθειας, καθώς και των φορέων που χορηγούν τα σχετικά πιστοποιητικά γίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμφωνα με διαδικασία που θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η ανακοίνωση της Κομισιόν, για το Παρίσι...


 Ανακοίνωση της Κομισιόν για το Παρίσι 
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Οικοδομώντας στις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων, μια συνάντηση ανώτερων Ελλήνων αξιωματούχων υπό την ηγεσία του ...
υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τους επικεφαλής των ομάδων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Παρίσι, στις 25 και 26 Νοεμβρίου, για να συζητηθούν τα ζητήματα-κλειδιά για την πρόοδο της αξιολόγησης.
Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά μεταξύ τους με στόχο την ολοκλήρωση του ελέγχου και συζητώντας πώς ακολούθως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυγιαίνει τη δημοσιονομική της κατάσταση και να ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη».
  real.gr

Read more...

Μωραϊτης: «Στόχος κάποιων ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ»...


«Στόχος κάποιων ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ» 

Άραγε, η αποτυχία της Ελιάς δε δίδαξε σε κανέναν τίποτα;...


Έκφραση αγωνίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ο Θάνος Μωραΐτης τις προτάσεις Παπανδρέου, για ανοιχτό συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση, ζητώντας να...
τεθούν όλα «από την αρχή» - θέσεις, φυσιογνωμία, στρατηγική και ηγεσία. 
«Δεν μπορεί να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ότι με κάποιο μαγικό τρόπο η παράταξη θα βρει από μόνη της τον δρόμο της. Κάτι πρέπει να γίνει τώρα! Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη του», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
 
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την αντίθεσή του με το εγχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη Δημοκρατική Παράταξη και υποστηρίζει ότι στόχος για κάποιους είναι «ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ και ένα απολίτικο κομματίδιο με μανία κυβερνητισμού».
 
«Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανόμαστε τα λάθη και να μην τα διορθώνουμε. Άραγε, η αποτυχία της Ελιάς δεν δίδαξε σε κανέναν τίποτα; Κάτι σημαίνει όταν κάποιος απευθύνει συνεχώς προσκλητήρια και αποτυγχάνει. Σχήματα με απολίτικες συμφωνίες κορυφής, με αναδιάταξη κολλητών και φίλων δεν συνιστούν παράταξη. Και βέβαια με αμφισβητούμενες διαδικασίες, με τη βάση εντελώς απούσα. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί τελικά για κάποιους να είναι ο στόχος: ένα απολίτικο κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού, που θα έρθει στα μέτρα τους ώστε να διαπραγματεύονται καρέκλες και ρόλους με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», όπως σημειώνει.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΠΑΣΟΚ είναι στο σημείο μηδέν, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνάμεις που το στήριζαν δεκαετίες. Η παράταξη έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια επανεκκίνηση που θα λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά».

Read more...

Ποιοι προλαβαίνουν να "κλειδώσουν" πλήρη σύνταξη...


Ποιοι προλαβαίνουν να «κλειδώσουν» πλήρη σύνταξηΚερδισμένοι χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είναι όσοι...
έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012 και θεμελιώνουν δικαίωμα, δηλαδή συμπληρώνουν και την ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2014.

Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε, ακόμη και μετά το 2015, χωρίς να επηρεαστούν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν χιλιάδες ασφαλισμένοι καθώς μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη σε ηλικίες 55 ως 61 χρονών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
enikos.gr, Καθημερινή

Read more...

Οι ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες...


Αμφίπολη-Επιστύλια με γυναικεία και ανδρική μορφή 
...ίσως "μιλήσουν" για τον νεκρό...
Δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες, μία ανδρική και μία γυναικεία, σχέδια, αντικείμενα και παραστάσεις, που είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ...
ζωηρό κίτρινο χρώμα πάνω στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου και αποκαλύπτονται σταδιακά, ίσως "μιλήσουν" για τον νεκρό που έκρυβε επί 23 αιώνες το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Όπως αναφέρει το Έθνος, την ίδια ώρα και ενώ αναμένεται η ανάθεση της ανθρωπολογικής μελέτης, η ανασκαφική ομάδα διευκρινίζει πως στα οστά του σκελετού δεν υπάρχουν ίχνη ταρίχευσης, ενώ για το αν και πότε θα γίνει ανάλυση DNA επισημαίνει πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού. Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα, οι ζωγραφικές παραστάσεις άρχισαν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται κατά τις εργασίες συντήρησης στα τμήματα επιστυλίου που είχαν βρεθεί στον δεύτερο θάλαμο και είχαν μεταφερθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης.
Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη σε μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας, που δηλώνουν πως δεν έχει αποκαλυφθεί άλλη φορά ζωγραφικός διάκοσμος σε επιστύλια μακεδονικών ταφών. Τα συγκεκριμένα τμήματα του επιστυλίου βρέθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου, πεσμένα στο χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες, πριν από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου του δεύτερου θαλάμου.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:
"Έθνος"

Read more...

Στο ΠΑΣΟΚ μετράνε τα «κουκιά» για συνέδριο μετά από δύο μήνες! ...


paspk

Σε περιδίνηση, έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ μετά την επιστολή-«βόμβα» Παπανδρέου με την οποία ζητά έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή προέδρου από τη βάση αμέσως ενώ αφήνει να εννοηθεί πως...
σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, το διάδοχο σχήμα της Ελιάς που προωθεί ο Βενιζέλος. 
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε «χλιαρά» και με καθυστέρηση ωρών, «παίζοντας άμυνα» και επιχειρώντας να φέρει το «ματς» στο γήπεδο της «σταθερότητας της χώρας».
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μην πάει σε «σκληρό ροκ» αφήνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει τις κινήσεις του. Και τούτο επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν «πού το πάει ο Παπανδρέου» και η άμυνα στην παρούσα φάση θεωρούν πως είναι η καλύτερη δυνατή τακτική. Στο μεταξύ, μετρούν τα «κουκιά» στο εσωτερικό της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος,  για να «ξαναδούν» τους συσχετισμούς, παρότι θυμίζουν ότι σύμφωνα με το καταστατικό, ακόμα και αν υπάρξει αίτημα του 1/3 των μελών της ΚΠΕ, ή του ½ των περιφερειακών και νομαρχιακών επιτροπών του κινήματος ή του 10% του συνόλου των μελών του κινήματος, μπορεί να προκληθεί συνέδριο, αλλά …δύο μήνες μετά.
Στο «στρατόπεδο» του Γιώργου Παπανδρέου, πάλι, αρνούνται ότι το θέμα είναι διαδικαστικό. Θεωρούν αντίθετα, ότι είναι άκρως πολιτικό και έχει να κάνει με μία αναγκαία συζήτηση για το δέον γενέσθαι του κινήματος. Εξού και προκαλούν όποιον προβαίνει σε δηλώσεις, να τις συνοδεύει από προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει.
Το επόμενο διάστημα πάντως, προμηνύεται άκρως ενδιαφέρον, με δηλώσεις στήριξης των στελεχών υπέρ είτε του Γιώργου Παπανδρέου είτε του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ήδη, υπήρξε η πρώτη πρόταση να βγει μπροστά η Φώφη Γεννηματά δια χειλέων του βουλευτή Ιωαννίνων, Μιχάλη Κασσή. «Για να βρει τον δρόμο του το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να συμμετέχει ούτε ο κ.Παπανδρέου, ούτε ο κ.Βενιζέλος (…) Δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι», είπε, προσθέτοντας με νόημα ότι «θα μπορούσαμε να πάμε με τη Φώφη Γεννηματά αυτό το διάστημα μέχρι το συνέδριο και μετά το συνέδριο».
Υπέρ της πρότασης Παπανδρέου τάχθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι θα λειτουργούσε απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. «Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και αυτό πρέπει να είναι δυναμικό, να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης. Είναι το πολιτικό, δημοκρατικό σοκ που έχει ανάγκη η παράταξη», είπε, με όλες τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δεν είναι ο μόνος μεταξύ των βουλευτών (είτε ανήκουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ, είτε προέρχονται από αυτό) που συντάσσονται με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού, στηρίζει αναφανδόν και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης, που λίγες εβδομάδες πριν είχε πρωτοστατήσει στην συλλογή υπογραφών σε πανελλαδικό επίπεδο υπέρ της σύγκλησης συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.  «Ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προκαλεί καμία απολύτως αβεβαιότητα. Ένα συνέδριο  ΠΑΣΟΚ όταν είναι ουσίας, μπορεί να ανοίγει δρόμους και να δεσμεύσει για πολιτικές που να αντιστοιχούν στη φυσιογνωμία και τις διαχρονικές αξίες του κινήματος», λέει μεταξύ άλλων σε μακροσκελή δήλωσή του, για την οποία έχει ήδη ενημερώσει το Matrix24.gr.
«Ο Γιώργος δεν τσίμπησε», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος Σκουλάς, ερμηνεύοντας τις προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου όταν προ ημερών τον κάλεσε «δήθεν ως υπουργός Εξωτερικών για να τον ενημερώσει για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ως έναν τέως υπουργό Εξωτερικών, ενώ το μενού ήταν "συσπείρωση στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης (αλλά όχι του ΠΑΣΟΚ’". Αυτό υποστηρίζει πως ήταν το έναυσμα για την επιστολή.
Στον αντίποδα, επικριτικός για την κίνηση Παπανδρέου εμφανίστηκε ήδη ο υφυπουργός υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκης, παρουσιάζοντάς την ως κίνηση αποσταθεροποίησης. «Βαράει μπαλωθιές στον αέρα εκ του ασφαλούς», είπε για τον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τον να καταθέσει τις απόψεις του στα συλλογικά όργανα του κόμματος. «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ λειτουργούμε συνολικά, εκείνος τις ανακοινώσεις στο Καστελόριζο τις έκανε μόνος του», είπε.
Ενότητα ζήτησε εκ μέρους των νέων ανθρώπων που «βγήκαν μπροστά» σε μία πολύ κρίσιμη ώρα για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. «Αυτό που απαιτούν σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι αλλά και ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης είναι η ενότητα», είπε, ενώ ερωτηθείς για τη διεξαγωγή ή όχι συνεδρίου, θύμισε παλιότερη δήλωσή του, στην οποία έκανε λόγο όχι για ένα απλό συνέδριο, αλλά για πλήρη μετεξέλιξη του χώρου.
«Προχωράμε αταλάντευτοι», ήταν το μήνυμα του εμπνευστή και εκ των πρωταγωνιστών της Δημοκρατικής Παράταξης Νίκου Μπίστη, που ζητά ψυχραιμία και ενωτική διάθεση. «Τους θέλουμε όλους στη Δημοκρατική Παράταξη.  Προχωράμε με όσους συστρατεύονται. Και εν τέλει ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του», είπε.

matrix24.gr

Read more...

Στο... σκαμνί 64 για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens...



Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης δείχνει εδώλιο για 64 κατηγορούμενους οι οποίοι ...
ελέγχονται ποινικά για τη σύμβαση σχετικά με την ψηφιακοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ.

Στην εισαγγελική πρόταση που αποτελείται από 2368 σελίδες περιγράφονται οι διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ. Οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι έφτασαν τουλάχιστον 69.942.000 ευρώ όση και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το σημερινό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου το 2006.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που προτείνει ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να καθήσουν στο εδώλιο περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί υπήκοοι ενω επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. Ο επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Μπρης ζητά να παραπεμφθούν:
- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Και μια κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δις δραχμές και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι μετακύληση καν στο κόστος της σύμβασης με σκοπό να πάρει τη "δουλειά" η SIEMENS χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες του ΟΤΕ ή να προστατευτούν τα συμφέροντα του.

matrix24.gr

Read more...