Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μπροκ: Η στάση του Σαμαρά είναι ανεύθυνη

Έκκληση στον Α. Σαμαρά να δείξει υπευθυνότητα απήθυνε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Έλμαρ Μπροκ, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ανεύθυνη

"Η στάση του Αντώνη Σαμαρά έναντι της χώρας του είναι ανεύθυνη", δήλωσε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Έλμαρ Μπροκ, καλώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει ευθύνες.

Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρόσθεσε ο συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει και η ΝΔ.

Ο Έλμαρ Μπροκ κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει πλήρως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που συμφωνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει τίποτε προς αναδιαπραγμάτευση".

Σύμφωνα με τον κ. Μπροκ, "δεν είναι τώρα η ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις". Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να διακηρύξει μέχρι τη Δευτέρα την υποστήριξή του σε μια μεταβατική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

"Η ΝΔ θα πρέπει να αναλάβει πλήρη υπευθυνότητα", δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός।

news247.gr

Read more...

«Πρώτο Θέμα» στο Reuters η δημοσκόπησή μας

Το 52% των Ελλήνων ζητά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης


http://img.protothema.gr/A06415CADCE2F76ADFC227568C8BE3A7.jpg
Την δημοσκόπηση που θα δημοσιεύσει την Κυριακή 6 Οκτωβρίου το «ΘΕΜΑ» αναπαράγει το έγκριτο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 52% των Ελλήνων ζητά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με το 36% να ζητά άμεσα εκλογές.

Την ίδια στιγμή το 78% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, ενώ μόλις το 11% ζητά επιστροφή στη δραχμή.

Διαβάστε αύριο ολόκληρη τη δημοσκόπηση στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί.
Read more...

Οι τελικοί πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού ειδικών φρουρών για το 2011









Οι τελικοί πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού ειδικών φρουρών για το 2011

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας αναρτήθηκαν οι τελικοί Πίνακες Επιτυχόντων, κατά κατηγορία απολυτηρίων-πτυχίων υποψηφίων Ειδικών Φρουρών έτους 2011, με αναλυτική βαθμολογία κατά κριτήριο και συνολικό αριθμό μορίων κατά φθίνουσα σειρά.

Οι Πίνακες προέκυψαν μετά την εκδίκαση των ενστάσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).

Επιπλέον, δίνεται στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, που περιλαμβάνει τις υγειονομικές εξετάσεις και τις ψυχοτεχνικές - αθλητικές δοκιμασίες.

Οι Πίνακες Επιτυχόντων και το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων αναρτώνται, ακόμα, στις Διευθύνσεις Αστυνομίας και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Χώρας για την ενημέρωση των υποψηφίων.

Στο Διαγωνισμό, που αφορά στην πρόσληψη (1.200) νέων Ειδικών Φρουρών, συμμετείχαν συνολικά (15.733) υποψήφιοι.

Όσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αστυνομίας και Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας, καθώς και στα τηλέφωνα 210-6977774 , 210-6977327 της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δείτε τους πίνακες εδώ


Read more...

Στυλώνει τα πόδια ο Παπανδρέου

Τελευταία εξέλιξη


http://img.protothema.gr/5CD29A89FDB63E077FED2249AA6D1DCE.jpg
Την πολιτική της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο περιέγραψε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. «Αν δεν συμφωνήσει ο Σαμαράς, δεν υπάρχει λόγος να φύγει ο Παπανδρέου», υποστήριξε και αναρωτήθηκε «γιατί να φύγει; Μετά ότι και αν γίνει είναι θέμα ΠΑΣΟΚ και όχι Σαμαρά».

Ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, οι οποίες θα εξαντλούν κάθε προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα με την Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ανεύρεση λύσης μέσω της Προεδρίας της Δημοκρατίας επελέγη προκειμένου να αποφευχθούν «φαινόμενα Ιουνίου». Συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι τον Ιούνιο η προσπάθεια τορπιλίστηκε εξ’ αιτίας των διαρροών που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Μέσα Ενημέρωσης, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη. Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας μπορεί να θωρακίσει τις διαδικασίες, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Read more...

«Σιγή ασυρμάτου» Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία λόγω της κρίσης, λέει η ΠΓΔΜ

«Χωρίς επαφές τους τελευταίους μήνες»

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε σε μία τέτοια χαοτική κατάσταση η όποια ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να επικεντρωθεί και να πετύχει συμβιβασμό στο ζήτημα» ανέφερε ο Γκρούεφσκι.
«Δεν μπορούμε να αναμένουμε σε μία τέτοια χαοτική κατάσταση η όποια ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να επικεντρωθεί και να πετύχει συμβιβασμό στο ζήτημα» ανέφερε ο Γκρούεφσκι. (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Σκόπια
Δεν υπάρχουν επαφές τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Τους τελευταίους μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου δεν έχουμε καμία επαφή σχετικά με τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, κάτι για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι απόλυτα επικεντρωμένοι στην κρίση στο εσωτερικό» ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ουτρίνσκι Βέσνικ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών της κυβέρνησης του.

«Αυτή την περίοδο δεν επιθυμούν να συζητήσουν επ' αυτού του ζητήματος» συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Υποθέτω ότι, όπως και να εξελιχθούν εκεί τα πράγματα, δεν μπορούμε να αναμένουμε σε μια τέτοια χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νότιος γείτονάς μας, η εκεί κυβέρνηση, όποια και αν είναι, όποια μορφή και αν λάβει, να έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί και να επιτύχει συμβιβασμό στο ζήτημα που μας απασχολεί».

Από αυτή την άποψη, εκτίμησε ο Γκρούεφσκι, «βρισκόμαστε σε μια μειονεκτική θέση». Ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της ονομασίας, υποστηρίζοντας πως για αυτές έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της χώρας, με τον οποίο «πορεύεται προς την ίδια κατεύθυνση για το θέμα αυτό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Κυριακής

Κρίσιμες διεργασίες

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κυβέρνηση : Ο Σαμαράς θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα, όχι τις υποχρεώσεις !

Θα επιμείνουμε στη συναίνεση, λέει ο Μόσιαλος


http://img.protothema.gr/9363E6E5F2A6885E7F96BD64ADA44BAF.jpg
Σε δεύτερη ερμηνευτική της πρώτης, δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου, μετα την δήλωση του προέδρου της ΝΔ κ.α Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνεται η προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής λύσης προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. «Εμείς θα επιμείνουμε στη γραμμή της συναίνεσης, που θωρακίζει τη χώρα μέσα από την άμεση αξιοποίηση και πλήρη εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος εξαπολύει επίθεση στον κ. Σαμαρά λέγοντας πως «Θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται». Παραδέχεται εμέσως πως θα υπάρξουν νέα μέτρα: «συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι ένα πακέτο που δεν μπορεί να τεμαχιστεί α λα καρτ».

Επίσης περιγράφεται αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και απαντάται έτσι το ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν πρακτικά περιθώρια εκλογών. Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει πως «Σύμφωνα με το αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος του 2011. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θα μας περιμένουν. Έχουμε μπροστά μας μόλις 7 εβδομάδες και δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μέρα».

Αύριο στις έξι η ώρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Αναλυτικά η δεύτερη ανακοίνωση έχει ως εξής:

Από χθες έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό πλαίσιο για τη χώρα. Η Κυβέρνηση κρατά, συνεπώς, από τη σημερινή δήλωση του κ. Σαμαρά τα θετικά της στοιχεία: Την αποδοχή και την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που εξασφαλίζει 130 δις ευρώ για την λειτουργία της χώρας τα επόμενα χρόνια και για το νέο μοντέλο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους που μειώνεται κατά 100 περίπου δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ο κ. Σαμαράς ζητά, βεβαίως, εκλογές και τις ζητά άμεσα, πριν την εκταμίευση της έκτης δόσης και πριν την διαμόρφωση και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που δίνει νομικά δεσμευτικό περιεχόμενο στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Προσπαθεί, επίσης, να διαχωρίσει αυτό που μας δίνουν οι εταίροι μας από αυτά που ζητούν από εμάς, ως προϋπόθεση για την δική τους στήριξη. Θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται. Όμως, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι ένα πακέτο που δεν μπορεί να τεμαχιστεί α λα καρτ.

Σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση με την Τρόικα και συμφωνία πάνω στο νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με το αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος του 2011. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν θα μας περιμένουν. Έχουμε μπροστά μας μόλις 7 εβδομάδες και δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μέρα.

Η εκταμίευση της έκτης δόσης πρέπει να έχει γίνει πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Πριν τις 20 Νοεμβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί και πριν τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012. Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή, πρέπει να έχει προετοιμαστεί το νέο PSI, ώστε στις αρχές του 2012 να δοθούν προς την Ελλάδα από τους εταίρους της 80 δισ. ευρώ για τις ταμειακές της ανάγκες, για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν, για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την ολοκλήρωση του νέου PSI. Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία ή να καθυστερήσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη χώρα.
Η ευρωπαϊκή και διεθνής πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή και επισφαλής. Η χώρα μας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει, οι οποίοι δεν αφορούν την περίοδο των δύο τελευταίων ετών, δηλαδή την περίοδο της διαχείρισης της κρίσης, αλλά την περίοδο της επώασης και πρόκλησης της κρίσης που προηγείται του 2009.
Δεν είναι, όμως, ώρα για τις συνήθεις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι ώρα εθνικής ευθύνης και συστράτευσης. Εμείς θα επιμείνουμε στη γραμμή της συναίνεσης, που θωρακίζει τη χώρα μέσα από την άμεση αξιοποίηση και πλήρη εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντιβαίνει σε βασικές θέσεις που στήριξε και στηρίζει ως τώρα ο κ. Σαμαράς. Όμως, προέχει η παραδοχή της αλήθειας και η σωτηρία της πατρίδας.

Read more...

Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Σαμαρά

Εν αναμονή εξελίξεων



Αθήνα
Στάση αναμονής, με μια πρώτη αιχμή για το «όχι» Σαμαρά, τηρεί προς το παρόν η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ. «Μήπως ο κ. Σαμαράς αναζητεί προσχήματα» αναρωτιέται ο κ. Μόσιαλος και επαναλαμβάνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θέτει όρο να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων.

«Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Αντιθέτως, αναφέρθηκε στην από κοινού αναζήτηση και του επικεφαλής της. Υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μόσιαλος.

Και προσθέτει: «Σε αυτή την κατεύθυνση επιμένουμε για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Καλούμε όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα».

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει πως η κυβέρνηση κρατά τα θετικά στοιχεία από τη σημερινή δήλωση Σαμαρά, ενώ σημειώνει πως η ΝΔ «θέλει τα ευρωπαϊκά χρήματα και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν θέλει να μοιραστεί την ευθύνη για τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δύσκολα μέτρα που αυτές συνεπάγονται. Όμως, η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι ένα πακέτο που δεν μπορεί να τεμαχιστεί α λα καρτ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας πως δεν είναι ώρα για τις συνήθεις κομματικές αντιπαραθέσεις, είναι ώρα εθνικής ευθύνης και συστράτευσης.

Στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και πάλι άμεση προσφυγή στις κάλπες «για να ατελειώσει ο εφιάλτης», ενώ κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι προσπαθεί «να δεσμεύσει τους πάντες στις προσωπικές και αδιέξοδες επιλογές του».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χτες ευτέλισε το Κοινοβούλιο, καθώς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί, αλλά δεν παραιτήθηκε, τουλάχιστον όχι ακόμη, όπως είπε.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε πλαισιωμένος από τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Σταύρο Δήμα, θέλοντας να σηματοδοτήσει την ενότητα του κόμματος.

Ακόμη, ανέφερε απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από το οποίο πιέζεται να δεχθεί την πρόταση Παπανδρέου: «Την απόφαση για το 'κούρεμα' τη δεχόμαστε. Τους στόχους της σύγκλισης τους αποδεχόμαστε. Τις διαρθρωτικές αλλαγές τις δεχόμαστε επίσης. Όπως ακριβώς έκανε πριν από τις εκλογές και ο σημερινός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος τότε ήταν στην αντιπολίτευση.

» Υπάρχουν, βέβαια, και πολιτικές που δεν δουλεύουν, που έχουν αντίθετα αποτελέσματα, και που θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν για να δουλέψει το πρόγραμμα και για να πιάσουμε τους στόχους μας».

Η απάντηση της κυβέρνησης στον κ. Σαμαρά

«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

» Αυτό έπραξε και χθες στη Βουλή.

» Εξήγησε αναλυτικά γιατί οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.

» Πρότεινε τα κόμματα να συμφωνήσουν από κοινού τους ειδικότερους στόχους, το απαραίτητο χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

» Δήλωσε, επίσης, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

» Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως όρο να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Αντιθέτως, αναφέρθηκε στην από κοινού αναζήτηση και του επικεφαλής της.

» Υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα.

» Σε αυτή την κατεύθυνση επιμένουμε για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

» Καλούμε όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα.

» Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς έχει ως στόχο να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια ή απλώς αναζητά προσχήματα.

» Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνδρομή του Προέδρου σ' αυτή την εθνική προσπάθεια και συμφωνήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς, για να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εξαρχος: Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού









Εξαρχος: Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά απέδειξε ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την χώρα» δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.

Πρόσθεσε πως «με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, με ενότητα και αποφασιστικότητα, στηρίξαμε και στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση, ώστε να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση»।

newpost.gr

Read more...

Τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών με φόντο την πρωτοβουλία Παπανδρέου

Με φόντο τα 153 «ναι»

Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου διεξήχθη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου διεξήχθη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Λίγο προτού ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβεί στο Προεδρικό για να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, υπουργοί και βουλευτές όλων των κομμάτων τοποθετήθηκαν για το πώς βλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής ηγεσίας αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα είχε σημασία μία κυβέρνηση και με τη συμμετοχή μικρότερων κομμάτων.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, όμως μετά απο έξι μήνες, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε στον ίδιο σταθμό ότι η ΝΔ συζητά κυβέρνηση συνεργασίας μόνον υπό την πρόταση Σαμαρά.

Πρόσθεσε πως ισχύει η δέσμευση της ΝΔ να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση υπό την προϋπόθεση να κατατεθεί στη Βουλή χωρίς το συνοδευτικό μνημόνιο και να ψηφιστεί με απλή πλείοψηφία.

«Διατηρώ επιφυλάξεις για την τελική στάση της ΝΔ, η οποία πρέπει να επιδείξει την υπευθυνότητα που της αναλογεί» είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.

«Κρίμα» χαρακτήρισε τη στάση Σαμαρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόππαπας.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 έκανε λόγο για μικροκομματική λογική. Χαρακτήρισε χωρίς νόημα μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή μόνον των μικρότερων κομμάτων.

Στην προηγούμενη μέρα δεν μπορούμε να γυρίσουμε, δήλωσε στο Μega ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, λέγοντας ότι προέχει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οργισμένος από τη στάση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων, ειδικά των δύο μεγάλων, εν μέσω κρίσης και απαισιόδοξος για τα μελλούμενα εμφανίστηκε τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε: «Μέχρι στιγμής, είναι όχι απλώς κατώτερες των ευθυνών τους αλλά ευθέως εναντίον της χώρας οι συμπεριφορές των πολιτικών ηγεσιών. Τα τερτίπια τους δημιουργούν αισθήματα αηδίας στον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, είναι αλλού.»

Καίγεται το σπίτι μας και εμείς τραγουδάμε, σχολίασε για τις πολιτικές εξελίξεις και το διαφαινόμενο αδιέξοδο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης.

Μιλώντας και εκείνος στον ΣΚΑΙ τόνισε: «Υπάρχει παραλογισμός από την μία άκρη μέχρι την άλλη, πάμε πίσω όχι μπροστά, δεν διαφαίνεται λογική λύση έχει χαθεί ο κοινός. Δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας αυτό και δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε κάποια άλλη χώρα».

Κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας εμφανίστηκαν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι η νέα δανειακή σύμβαση που τα δύο μεγάλα κόμματα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν, θα χειροτερέψει τα πράγματα για τη χώρα και το λαό. Ζήτησε δε, άμεσα εκλογές «για να πάμε σε νέο πολιτικό σκηνικό».

Όσον αφορά την 6η δόση του υπάρχοντος δανείου υποστήριξε ότι είναι εξασφαλισμένη.

Από την πλευρά του, ο κ. Σοφιανός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες και για να πατάμε σε δύο βάρκες. Ετοιμάζεται βαρβαρότητα υπερδεκαετούς διάρκειας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κουτρουμάνης: «Εάν δεν συμφωνήσουν, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ηγεσίας»









Κουτρουμάνης: «Εάν δεν συμφωνήσουν, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ηγεσίας»
«Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ηγεσίας, αν δεν συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, σε συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο Βήμα 99,5.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ακόμη και εάν δεν συμφωνήσει τελικώς η Νέα Δημοκρατία σε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας θα ήταν δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση και με τη συμμετοχή των μικρότερων κομμάτων και συγκεκριμένα του ΛΑΟ.Σ. και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ωστόσο όπως επεσήμανε στον Βήμα θα ήταν καλύτερο το ενδεχόμενο να πει ''ναι'' το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσθεσε δε ότι στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές μετά από έξι μήνες, αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
Read more...

Διεργασίες για «κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων


http://newpost.gr/var/thumbs/0511ner_300___.jpg


Αθήνα
Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε το ραντεβού Παπανδρέου-Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο με τους δύο άνδρες να συμφωνούν στην ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών.

Κατά την έξοδό του ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ψήφιση της Συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτή την κυβέρνηση.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας» κατέληξε.

Επόμενο ραντεβού του πρωθυπουργού, στη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήλθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε την ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά σε συμπόρευση, ώστε να προκύψει η επόμενη μέρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα αποχωρήσει υπέρ μιας νέας κυβέρνησης.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ»

Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου είπε: «Στόχος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα και θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, ώστε η χώρα να μην πάει αυτή τη στιγμή σε εκλογές.

«Βλέπω ότι υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση και δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει και στην πράξη» συνέχισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στους κινδύνους να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. «Προσωπικά αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει μια συναίνεση για το καλό όλων μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το "θετικό σοκ" του δημοψηφίσματος


Τις συνέπειες της αναγγελίας πιθανού δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποσαφηνίζει ο οικονομικός αναλυτής Α. Κούτρας.

Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας* μιλά για τα ελληνικά τεκταινόμενα και κάνει λόγο για τις σκοτεινές αλήθειες που ήρθαν στο φως μετά την απόσυρση του δημοψηφίσματος από τον Παπανδρέου.

Η Margaret Thatcher κάποτε είπε: "Γύρισε αν θέλεις. Η κυρία δεν γυρίζει" (10 Οκτωβρίου 1980).

Ο Παπανδρέου από την άλλη μεριά έκανε μία στροφή και πήρε πίσω την απόφαση για δημοψήφισμα. Λίγο πολύ εξήγησε, ότι αυτή η αλλαγή ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα για να ξεκαθαρίσει όλους όσους αντιτίθεντο στην συμφωνία, τόσο στο εσωτερικό όσο εκτός κόμματός του και να επιτύχει την συναίνεση.

Βρίσκω το επιχείρημα αυτό πολύ αδύναμο και καθόλου πειστικό. Πολύ εύλογα, είναι μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική του γκάφα, ισχυριζόμενος κάποια ανώτερη εσωτερική και μπερδεμένη λογική.

Ο κύριος Παπανδρέου είναι σκληρό καρύδι. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν πρωθυπουργοί και ο ίδιος γεννήθηκε σε ένα περιβάλλον μηχανορραφίας, χάους και πολιτικής εκμετάλλευσης. Έτσι, ήταν φυσικό γι αυτόν να αρνηθεί την παραίτηση και να προκαλέσει το συνεσταλμένο κόμμα του να τον ανατρέψει.

Η σημερινή ψηφοφορία θα συμβεί σε ώρα που οι περισσότερες αγορές δε θα λειτουργούν, ώστε να βλέπαμε τις επιδράσεις της, και έτσι θα προβληματιστούμε για την Ελλάδα μέσα από τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Οι πιθανότητες, ωστόσο, είναι ότι δεν θα επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης και μία νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Αν αποφασίσουν εκλογές, τότε η πιο πιθανή ημερομηνία θα είναι η 4η Δεκεμβρίου.

Ακόμα κι αν πιστεύουμε τα κίνητρα του Παπανδρέου ή όχι, η αλήθεια είναι ότι εκτέθηκαν μερικές από τις πιο ενοχλητικές αλήθειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα

*Παρά τους συνεχείς ισχυρισμούς του, η κύρια αντίθεση στα μέτρα λιτότητας ήρθε στην ουσία από το εσωτερικό του κόμματός του, από τους αρχηγούς των συνδικάτων που έθρεφε τόσα χρόνια και την σοσιαλιστική ουτοπία που προωθούσε με χρήματα άλλων(ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και δάνεια) . Δυστυχώς, δεν ικέτεψε για συγχώρεση για την προώθηση εσφαλμένων πολιτικών όλο αυτό τον καιρό.

*Εξέθεσε τις διπολικές πολιτικές του συντηρητικού κόμματος, το οποίο προσπάθησε να κεφαλοποιήσει πάνω στην λαϊκή δυσαρέσκεια με τον υπαινιγμό ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος και πιο επώδυνος τρόπος, για να πάρουν το δηλητηριώδες χάπι.

*Εξέθεσε, επίσης, τον διπλό λόγο του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο για πολλά χρόνια υποστήριζε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ευρώπη

Η χθεσινή ανακοίνωση των Μέρκελ Σαρκοζί, ότι όποιο δημοψήφισμα γινόταν, θα γινόταν υπό την μορφή του "ΝΑΙ/ ΟΧΙ για την συνέχεια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" ήταν πιπεράτη. Οι "Μερκοζί" εκπροσωπούν μεμονωμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. όχι την Ευρώπη.

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκτοξεύουν απειλές ή τελεσίγραφα στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή δημοκρατία και η ευθύνη στην τελική.

Καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να πιέσει την ανεξάρτητη ΕΚΤ να κάνει την βρώμικη δουλειά γι αυτούς. Μετά η ΕΚΤ απέρριψε κάθε χρεωκοπία ή την αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους το 2010 ( και της Ιρλανδίας το 2009). Ύστερα από αυτό προσπάθησαν να λυγίσουν την αγορά και επιτέθηκαν στους κακούς οίκους αξιολόγησης και τα ανήθικα CDS. Μαζί με το ΔΝΤ επέβαλαν ένα πακέτο λιτότητας στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Η συζήτηση για την δημοσιονομική ένωση ήταν μία μονοκονδυλιά ή γρήγορα δόθηκε στον Van Rompuy για να την ελέγχει. Όλο αυτό τον καιρό δεν ρωτήθηκε ποτέ η άποψη των Ευρωπαίων πολιτών. Τώρα που οι Έλληνες ψιθύρισαν την προσβλητική λέξη "Δημοψήφισμα" οι μάσκες έπεσαν. Η Ελλάδα θα έχει άδεια για μία άποψη, αν η απόφαση υπαγορευτεί από τους "Μερκοζί".

Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει. Η απάντηση στην κρίση δεν εξαρτάται από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευροζώνη.

Η Ελλάδα, χωρίς να το θέλει, ξεσκέπασε πολλές από τις πιο σοβαρές αδυναμίες της Ένωσης και των συνθηκών της। Η έλλειψη ευθύνης, το δημοκρατικό έλλειμμα, το ανίκανο Ευρωκοινοβούλιο, η έλλειψη της δημοσιονομικής και πολιτικής ενότητας, οι περιορισμένες δυνατότητες της ΕΚΤ, η διαφορετική σχέση του πιστωτή/δανειστή από το κράτος-εταίρο, όλα πρέπει να διευθετηθούν.

news247.gr

Read more...

«Ο Παπανδρέου κέρδισε και ψάχνει κυβέρνηση ενότητας» μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ

Έντονο το ενδιάφερον του διεθνούς Τύπου

Ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές και φωτογράφοι στα θεωρεία της Βουλής
Ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές και φωτογράφοι στα θεωρεία της Βουλής


Αθήνα
Άμεσα μετέδωσαν την «επιβίωση» του Γ.Παπανδρέου από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τα ξένα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως το «ναι» εξασφαλίστηκε με τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου ήταν εξαιρετικά έντονο, με τις ιστοσελίδες των ξένων ΜΜΕ να ενημερώνονται τα κείμενά τους με τις εξελίξεις στην Αθήνα σχεδόν ζωντανά, ενώ τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα CNN και BBC διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν απευθείας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή και την ίδια την ψηφοφορία.

Οι ξένες εφημερίδες στέκονται ιδιαίτερα στο ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ξεκινά μία διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, στεκόμενες ιδιαίτερα στην αποστροφή του Γ.Παπανδρέου πως δεν τον ενδιαφέρει η παραμονή του στην εξουσία.

O Γ.Παπανδρέου «θριαμβεύει στην κρίσιμη ψηφοφορία, και οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας ξεκινούν το Σάββατο» γράφει ο βρετανικός Guardian. Η εφημερίδα παράλληλα επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Ευ.Βενιζέλος θα αναλάβει».

Επιβίωσε ο Παπανδρέου, αλλά το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο, σημειώνει και η Deutsche Welle, λέγοντας επίσης πως είναι «αμφίβολο το εάν μπορεί να κρατήσει την πρωθυπουργία ασχέτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας».

«Τελικά ο Γ.Παπανδρέου τα κατάφερε, αλλά οι ημέρες του είναι μετρημένες» γράφει χαρακτηριστικά το γερμανικό Spiegel. Παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σημειώνει το περιοδικό, παραμένει ανοικτό το εάν ο ίδιος «θα κρατήσει τη θέση του, δεδομένης όχι μόνο της πίεσης από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του».

Ανάλογη η ανάγνωση και των γερμανικών Financial Times, που βάζουν στο πρώτο τους θέμα τον τίτλο «Ο Παπανδρέου νίκησε, πιθανότατα για να χάσει». Παρά την νίκη του πρωθυπουργού, σημειώνει η εφημερίδα, η θητεία του «μπορεί να λήξει εξαιρετικά σύντομα» -επιμένοντας, όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ, στην αναφορά του πως «δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα».

O Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε από την κρίσιμη ψηφοφορία και δεσμεύτηκε για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας με ευρεία συναίνεση «ασχέτως του εάν θα είναι εκείνος επικεφαλής» αναφέρουν και οι αμερικανικοί New York Times.

«Ο Παπανδρέου πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης και συναντιέται το Σάββατο με τον Πρόεδρο για σχηματίσει νέα κυβέρνηση ενότητας» είναι η πρώτη πρόταση του κειμένου της ισπανικής El Pais. Τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου πως «δεν τον νοιάζει να επανεκλεγεί» σημειώνει αμέσως η εφημερίδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν συμμετέχει στις διαδικασίες ο Σαμαράς

Μόνη λύση οι εκλογές, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ


http://img.protothema.gr/83770DB4C8F05DECE4BCBC993EEECE5E.jpg

Την κατηγορηματική του άρνηση να συμμετάσχει στις διαδικασίες που θα κινήσει ο πρωθυπουργός για τη δημιουργία κυβέρνησης εξέφρασε με δήλωσή του, μετά την ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς.

"Απορρίφθηκαν όλα τα σημεία της πρότασής μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλμβάνοντας ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.

"Οι μάσκες έπεσαν, ο κ. Παπανδρέου επωμίζεται τεράστιες ευθύνες" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Read more...

Η Λούκα ξαναγύρισε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ!









Θαύμα! Η Λούκα ξαναγύρισε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ!
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ επανεντάχθηκε λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή της η βουλευτής κυρία Λούκα Κατσέλη η οποία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησηΓ. Παπανδρέου.


Εξερχόμενη από την Βουλή η κυρία Κατσέλη εξήγησε πως στήριξε την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης καθώς ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κάλυψε τα δύο ζητήματα στα οποία η ίδια είχε σταθεί κατά τη δική της τοποθέτηση κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.


Πηγη: tovima.gr

Read more...

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου, "υποσχόμενος"΄να φύγει...

Απούσες από την ψηφοφορία Μιλένα Αποστολάκη και Έλσα Παπαδημητρίου


http://img.protothema.gr/4004E59453658E12043B9562BAE033DE.jpg

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση, με την άτυπη προϋπόθεση να προχωρήσει άμεσα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με διευρυμένη κοινοβουλευτική σύνθεση και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

ΝΑΙ 153

ΟΧΙ 145

ΑΠΟΝΤΕΣ 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι κυρίες Ευα Καϊλη, Βάσω Παπανδρέου και Χαρά Κεφαλίδου καθώς και ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης καθώς θεώρησαν ότι με την ομιλία του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Την εμπιστοσύνη της δήλωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη, η οποία όπως έγινε γνωστό επανεντάσσεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ λόγω της απουσίας των Μιλένας Αποστολάκη και Ελσας Παπαδημητρίου, 150 ΝΑΙ θα έφταναν για να αποκτήσει την δεδηλωμένη η κυβέρνηση.


Read more...

Χαιρέτισε ο Γ.Καρατζαφέρης την εξαγγελία για κυβέρνηση συνεργασίας

«Καλωσήλθατε στη λογική!»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την απόφαση του πρωθυπουργού «να ανοίξει τις διαδικασία» για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας χαιρέτησε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, «έστω και την παραμονή της καταστροφής», όπως είπε. «Καλωσήλθατε στη λογική» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση αυτή να συνοδευτεί με τόλμη κι όχι με «μικρότητες και μεσοβέζικες προτάσεις».

Πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται έναν «γερό» πρωθυπουργό, δεν θέλει έναν πρωθυπουργό - μαριονέτα και «κάποιους που θα υποβάλλουν μια διατριβή, αλλά κάποιους που έχουν ζήσει μέσα στην τριβή». Όπως τόνισε η χώρα χρειάζεται μια εξόχως πολιτική κυβέρνηση με τους καλύτερους και τους εμπειρότερους για να αντιμετωπίσει την Ευρώπη, «η οποία έδειξε το πρόσωπό της» στην Σύνοδο G20 και διερωτήθηκε: «Με ποια νομιμοποίηση θα πάνε οι τεχνοκράτες;» για να προσθέσει «θα είναι κατώτερο των περιστάσεων να πάνε οι καθηγητές κι οι λέκτορες να αντιμετωπίσουν τον Μπαρόζο, την Μέρκελ και τον Σαρκοζί».

«Αυτή είναι η πρότασή μου» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος πρόσθεσε πως αν αυτό δεν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να το κατανοήσει, αλλά δεν μπορεί να το σεβαστεί. «Αυτή τη στιγμή η χώρα πρέπει να βγει από το βάλτο και θα βγει αν υπάρχει μια δυνατή κυβέρνηση, από την οποία δεν μπορεί να λείπει η ΝΔ. Εάν απουσιάσει το εγχείρημα θα είναι κολοβό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης και έκανε έκκληση στον «πατριωτισμό των βουλευτών της ΝΔ» λέγοντας: «Πρέπει να σώσουμε την πατρίδα. Κι η πατρίδα δεν θα σωθεί διεκδικώντας ταχύτερα αυτό το όποιο αύριο θα μπορούσε να διεκδικήσει κανείς με υπομονή».

Καταλήγοντας ο κ. Καρατζαφέρης έκανε έκκληση προς όλους «να αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν αρκεί να βοηθηθεί η πατρίδα». Όπως είπε «η πατρίδα θα βοηθηθεί εάν παρατάξουμε τους καλύτερους σε κείνους που δεν έχουν την καλύτερη γνώμη όχι για τον Παπανδρέου όχι για τον Σαμαρά αλλά για την Ελλάδα».

«Αν δεν πάμε να πολεμήσουμε, εάν δεν πάμε να αγωνιστούμε όσο μπορούμε σε ευρύτερο φάσμα, τότε πιστεύω πως θα ξανακάνουμε μια συζήτηση για μια άλλη σύμβαση που πιθανώς θα έχει φέρει κάποιο άλλο κόμμα» είπε και επανέλαβε: «Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί. Ζήτω η πατρίδα».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έδωσε έμφαση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προταθεί, ως προϋπόθεση να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως είπε ο κ.Καρατζαφέρης χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της Βουλής. Επέμεινε στην συμμετοχή πολιτικών προσώπων λέγοντας ότι πρέπει «να βάλουμε τους πρωταγωνιστές όχι τα τσικό, για να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη».

Όπως είπε «πρέπει να ακούσουμε τις προθέσεις του πρωθυπουργού, και να μην κλείσουμε την πόρτα στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν ακούσω δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις» απάντησε σε ερώτηση εάν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ή όχι.

Είπε επίσης ότι θα προτείνει ο ίδιος πρόσωπο για την θέση του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «που νομίζω ότι μπορεί να στεγάσει το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής. Μιλάμε για οικουμενική κυβέρνηση, εάν το πρόσωπο με καλύπτει τότε θα συζητήσω» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε αναζήτηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από το Σάββατο

Στον Πρόεδρο ο Γ.Παπανδρέου

Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφθεί το Σάββατο, στις 12:00 μ.μ., ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου, όπως είπε στη Βουλή, να τον ενημερώσει για την πρόθεσή του να διερευνήσει, σε επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Δεδομένης της κατηγορηματικής απόρριψης της πρότασης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, και της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης.


Η κυβέρνηση έλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ψήφους υπέρ: Τις 152 του κυβερνώντος κόμματος και εκείνη της Λούκας Κατσέλη, η οποία μετά την απόφασή της να ψηφίσει «ναι» στη Βουλή, επανεντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ως εντολή για τη διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας, μέχρι τις εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές, είπε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή έργο θα έχει να διασφαλιστεί η επόμενη δόση, να κυρωθεί η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

To χρόνο για τις κάλπες αποσαφήνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες θα έχει ζωή ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει τη Δευτέρα να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα και αξιόπιστα στο Eurogroup».

«Αύριο [Σάββατο] θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσω ότι αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, δήλωσε ανοιχτός σε κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. «Να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους, χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, τη σύνθεση ακόμη και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκτός Βουλής απέρριψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση Παπανδρέου. «Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές» είπε.

Ο κ. Σαμαράς έθεσε δε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το κόμμα του τη δανειακή σύμβαση: (α) να έρθει η δανειακή σύμβαση προς έγκριση ξεχωριστά από τα συνοδευτικά μέτρα και (β) να μην επιδιωχθεί η κύρωσή της με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς από το Σύνταγμα, όπως είπε, προβλέπεται ότι η πλειοψηφία των 180 βουλευτών αφορά σε θέματα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

«Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί» είπε η Αλέκα Παπαρήγα. «Αν κατάλαβα καλά, που το κατάλαβα πολύ καλά, έχετε ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα, χειρότερα και από αυτά που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, και θέλετε μια κυβέρνηση με πολλά κόμματα γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα τσακίσετε το κίνημα» πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ.

«Καλώς ήρθατε στη λογική» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στον πρωθυπουργό, στην τοποθέτησή του μετά την ομιλία Παπανδρέου. «Χαίρομαι που έστω και την παραμονή της καταστροφής, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει διαδικασίες, ελπίζω αυτή η απόφαση να συνοδευθεί με τόλμη» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι «η χώρα χρειάζεται έναν γερό πρωθυπουργό, όχι έναν πρωθυπουργό-μαριονέτα και μια κυβέρνηση εξόχως πολιτική με τους καλύτερους και εμπειρότερους». «Αν απουσιάζει η ΝΔ, όλο το εγχείρημα θα είναι κολοβό» τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε στη δική του τοποθέτηση ότι «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έχει στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές που ορίζουν οι δανειστές». «Όπως και να πείτε τη νέα κυβέρνηση, αυτή θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...