Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Συναντήσεις Παπανδρέου με Ερντογάν, Σόκρατες και Καντάφι στη Λιβύη...


Λιβύη
Σειρά διμερών συναντήσεων είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Αφρικής - ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας - το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται στη Σύνοδο με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Κούνεϊ, με τους οποίους συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, με τον οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και θέματα αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οργιο σπατάλης στην ΕΡΤ- τι δείχνει η έκθεση των Επιθεωρητών


Tην έκθεσή τους μετά την Επιθεώρηση που πραγματοποίησαν στην ΕΡΤ παρέδωσαν στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αναπληρωτή υπουργό Τηλέμαχο Χυτήρη οι Επιθεωρητές Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση εστάλη και στον εισαγγελέα και αφορά τα πορίσματα των Επιθεωρητών Ελέγχου αναφορικά με τις μικτές παραγωγές της ΕΡΤ, τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας, καθώς και το ζήτημα της υλοποίησης των από 27/03/2007 προτάσεων της έκθεσης Επιθεώρησης Ελέγχου σχετικά με τηλεοπτικές παραγωγές της ΕΡΤ που, όπως διαπιστώθηκε, δεν υλοποιήθηκαν.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις μικτές παραγωγές ελέγχθηκαν λεπτομερώς 13 και διαπιστώθηκε ότι:

- οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ δεν μεριμνούν για την κοστολόγηση της δικής της συμμετοχής στις μικτές παραγωγές, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται σε πολλές περιπτώσεις αν αυτές οι παραγωγές είναι πράγματι οικονομικά συμφέρουσες για την ΕΡΤ.

- οι ίδιες υπηρεσίες δεν φροντίζουν για την παρακολούθηση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών με συνέπειες:

α) να επιβαρυνθεί η ΕΡΤ με την καταβολή πλήρους αμοιβής για επεισόδια που είναι επαναλήψεις προηγούμενων επεισοδίων

β) τη διπλή χρέωση της ΕΡΤ για δαπάνες οδοιπορικών εξόδων

γ) την καταβολή πλήρους αμοιβής στους παραγωγούς, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψε ότι δεν απασχόλησαν το σύνολο του προσωπικού που είχαν υποχρεωθεί να απασχολήσουν.

- κατά τη διάρκεια εκπομπών μικτής παραγωγής που προβλήθηκαν στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ (2006-2009) και είχαν και ομογενείς τηλεθεατές, πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση απαγορευμένη διαφήμιση ξενοδοχειακών, τουριστικών, ναυτιλιακών, φαρμακευτικών και λοιπών επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για την ΕΡΤ, που κανονικά θα εισέπραττε αν ήταν νόμιμη η διαφήμιση, ενώ δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις για την παράβαση σχετικού όρου της σύμβασης.

Εξ άλλου, όσον αφορά τη σύμβαση χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ και ανώνυμης εταιρείας διαπιστώθηκε εξαιρετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση του χορηγού με αποτέλεσμα ζημιά σε βάρος της ΕΡΤ λόγω διαφυγόντων κερδών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα διαφημιστικά σποτ των 40 δευτερολέπτων, το λογότυπο του χορηγού και τις προσωπικές αναφορές στον χορηγό και τις υπηρεσίες του από τους παρουσιαστές, που ουσιαστικά συνιστούν διαφήμιση και θα έπρεπε να τιμολογούνται με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια της ΕΡΤ.


Read more...

Θετικές οι αντιδράσεις των κομμάτων στη διακομματική για την εκπαίδευση

Με θετικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων κομμάτων άρχισε το μεσημέρι στη Βουλή η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχαν.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, στο τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι “υπάρχει παιδεία για συναίνεση στην Παιδεία. Ο διάλογος θα συνεχισθεί. Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές σε όλους. Απαιτούνται εθνικές λύσεις για την παιδεία, οι οποίες θα πρέπει να αντέχουν στο χρόνο”.

Εκ μέρους της ΝΔ η Ελίζα Βόζεμπεργκ είπε ότι το κόμμα της λέει “ναί” στο διάλογο, στον οποίο θα συμμετάσχει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Δήλωσε πρόθυμη να συμφωνήσει με τις διατάξεις που είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν γενικόλογες προτάσεις που περιμένουν την εξειδίκευσή τους από το υπουργείο. Τέλος, δήλωσε επιφυλακτική όσον αφορά στις προτάσεις για αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, είπε ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση που έγινε και χαριτολογώντας τόνισε ότι αν γίνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο δύο πράγματα θα συμβούν: Ή η Α. Διαμαντοπούλου θα γίνει πρωθυπουργός ή δεν θα ξαναεκλεγεί ούτε βουλευτής”.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε ότι οι Οικολόγοι θα συμμετάσχουν με συγκεκριμένες προτάσεις στο διάλογο, όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Αντωνίου που τόνισε ότι το κόμμα του προσέρχεται στο διάλογο με τις δικές του θέσεις και επιδιώκοντας τη συζήτηση των προτάσεων της κυβέρνησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των άλλων κομμάτων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων, προανήγγειλε κινητοποιήσεις αντιδρώντας σε κομβικά σημεία των προτάσεων του υπουργείου, όπως τα όργανα διοίκησης κλπ.


Read more...

Κατανομή των 25 δισ. ευρώ


Tην κατανομή του νέου πακέτου των κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων αποφάσισαν σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατανομή η οποία ήδη εστάλη για την τελική έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι οι εγγυήσεις που θα δωθούν στις τράπεζες θα είναι ανάλογες του μεγέθους τους, αλλά και των μεριδίων αγοράς που κατέχουν. Ετσι οι τέσσερεις μεγαλύτερες τράπεζες εκτιμάται ότι θα λάβει η κάθε μία εγγυήσεις 3 με 4 δισ. ευρώ.


Read more...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2012 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, την περίοδο 2010 - 2012, που έδωσε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2010 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,7% στην ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ) και το 2011 θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,5% στην ευρωζώνη και 1,7% στην ΕΕ )...
Το 2012, η Επιτροπή εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά 1,1% (έναντι 1,8%στην ευρωζώνη και 2% στην ΕΕ).
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, θα διαμορφωθεί στο 9,6% του ΑΕΠ το 2010 (έναντι 6,3% στην ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ) για να μειωθεί στο 7,4% το 2011 (4,6% στην ευρωζώνη και 5,1% στην ΕΕ) και θα σημειώσει περαιτέρω μείωση το 2012 στο 7,6% (3,9% στην ευρωζώνη και 4,2% στην ΕΕ).Εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο χρέος από 140,2% του ΑΕΠ το 2010 (έναντι 84,1% στην ευρωζώνη και 79,1% στην ΕΕ των «27») θα αυξηθεί στο 150,2% το 2011 (έναντι 86,5% στην ευρωζώνη και 81,8% στην ΕΕ) και στο 156% του ΑΕΠ το 2012 (έναντι 87,8% στην ευρωζώνη και 83,3% στην ΕΕ).Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα κλείσει στο 12,5% το 2010 (έναντι 10,1% στην ευρωζώνη και 9,6% στην ΕΕ), θα αυξηθεί στο 15% το 2011 (έναντι 10% στην ευρωζώνη και 9,5% στην ΕΕ) και στο 15,2% το 2012 (έναντι 9,6% στην ευρωζώνη και 9,1% στην ΕΕ).Τέλος, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,6% το 2010 (έναντι 1,5% στην ευρωζώνη και 2% στην ΕΕ) θα μειωθεί στο 2,2% το 2011 (έναντι 1,8% στην ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ) και θα σημειώσει περαιτέρω μείωση στο 0,5% το 2012 (έναντι 1,7% στην ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ).Σημειώνεται, ότι για το 2012 οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Γιούνκερ: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνομιλώντας την Δευτέρα με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ.
«Είστε ένας λαός έξυπνος που ξέρετε ότι μπορείτε, παρά τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζετε, να τα καταφέρετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε δύσκολη τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έπρεπε να προχωρήσουμε», καθώς «δεν μπορούσαμε να περιμένουμε».
Read more...

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ


48ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για αύριο Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, και την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ και οι υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.Την κινητοποίηση στηρίζει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία...


Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ζητεί:

* Ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ.
* Κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών.
* Εφαρμογή επιστημονικού βαθμολογίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο δεν λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες.


Οι γιατροί καταγγέλλουν, επίσης, τις πρακτικές διασυρμού του κλάδου από όργανα του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΙΚΑ σχετικά με υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Read more...

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗ


Ανοικτό αφήνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το ενδεχόμενο να δοθεί εντός της ημέρας νέα παράταση στην προθεσμία για την αποδοχή των εκκαθαριστικών της περαίωσης από τους φορολογούμενους που εκπνέει σήμερα. Η ανταπόκριση των φορολογουμένων στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κρίνεται παραπάνω από ικανοποιητική και σήμερα επικράτησε το αδιαχώρητο σε πολλές Εφορίες και τράπεζες, από φορολογουμένους που προσήλθαν την...
τελευταία στιγμή για να προκαταβάλλουν το 20% του φόρου και να μπουν στην ρύθμιση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα αιτήματα τα παραγωγικών φορέων, επιχειρήσεων και υπηρεσιακών στελεχών, για περαιτέρω παράταση των προθεσμιών περαίωσης «πέφτουν βροχή» και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται μέχρι το απόγευμα να αποφασισθεί η χορήγηση νέας παράτασης για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως η περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων είναι προαιρετική, ωστόσο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους φορολογούμενους να γυρίσουν οριστικά σελίδα στις σχέσεις τους με την Εφορία.

Read more...

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού και εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και να υπογραφεί εν...
συνεχεία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στενοί συνεργάτες του Γιώργου Α. Παπανδρέου που έχουν συμβάλλει στην συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι η διαδικασία πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις Γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς, εξ αιτίας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, «πάγωσαν» οι συζητήσεις και οι τελικές συνεννοήσεις.

Η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε μαζί με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις αρχές Σεπτεμβρίου και επικεφαλής της αναμένεται να τοποθετηθεί, όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η στενή συνεργάτης του κ.Παπανδρέου και νυν διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όπως καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα, η νέα διοικητική δομή παρά τω πρωθυπουργώ έχει ως σκοπό την πλήρη υποστήριξη στην άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα και αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία με συγκεκριμένο οργανόγραμμα και προϋπολογισμό.

«Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία Γενική Γραμματεία Υπουργείου και όπως ένας υπουργός έχει την δυνατότητα μέσω αυτής να ασκήσει την πολιτική του έτσι και ο Πρωθυπουργός θα έχει την δική του υπηρεσία για να ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του», τονίζει κυβερνητική πηγή.
Read more...

Δούκας και Τσιτουρίδης σε προανακριτική

Για την υπόθεση των ομολόγων…


http://img.protothema.gr/
Στην ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την περαιτέρω έρευνα των χειρισμών των κ.κ. Πέτρου Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη καταλήγουν οι πορισματικές θέσεις των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ προτείνει για παραπομπή τους κ.κ. Δούκα και Τσιτουρίδη ενώ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το ΚΚΕ καταλογίζει διαχρονικές ευθύνες στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ζητώντας σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα δυο στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί για την ανάγκη περαιτέρω έρευνας των κ.κ. Δούκα, Τσιτουρίδη και καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Αλογοσκούφη, Μεϊμαράκη καθώς και στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης κ.κ. Α. Παπαληγούρα και Σ. Χατζηγάκη.

Το ΛΑΟΣ προτάσσοντας το θέμα της παραγραφής εκφράζει ερωτήματα μόνο για τους χειρισμούς του κ. Δούκα. Αποφεύγοντας ευθέως να μιλήσει για τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Οικονομίας που χρίζουν έρευνας, τον στέλνει στην προανακριτική από το «παράθυρο».

Τέλος, οι πορισματικές θέσεις του ανεξάρτητου βουλευτής κ. Νίκου Τσούκαλη– έχει προσχωρήσει στην Δημοκρατική Αριστερά – καταλήγουν στην ανάγκη περαιτέρω έρευνας για τους κ.κ. Δούκα και Τσιτουρίδη.

Να σημειωθεί πως το πόρισμα της εξεταστικής θα κατατεθεί αύριο στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Για να συσταθεί όμως προανακριτική επιτροπή απαιτείται σχετική πρόταση που θα καταθέσουν 30 τουλάχιστον βουλευτές. Στην συνέχεια η πρόταση συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής και στο τέλος τα μέλη της καλούνται να ψηφίσουν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Read more...

Τι μεθόδευαν Αμερικανοί και Γάλλοι για το Σκοπιανό

Wikileaks αποκαλύψεις και για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/
Τρόπους ώστε να πειθαναγκάσουν την ελληνική πλευρά να αποσύρει την απαίτηση να αλλάξουν τα διαβατήρια των πολιτών της FYROM (προκειμένου να αντικατασταθεί ο χαρακτηρισμός της υπηκοότητας των Σκοπιανών σαν «Μακεδόνων» από άλλο επίθετο) εξέταζαν στα τέλη του 2009 Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι.

Σε ένα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που αποκαλύφθηκαν από την ιστοσελίδα wikileaks, γίνεται αναφορά στις συναντήσεις που είχε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Φίλιπ Γκόρντον με ανώτατα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης.

Στη συνάντηση του κ. Γκόρντον με τον διπλωματικό σύμβουλο της Γαλλικής προεδρίας κ. Ζαν Νταβίντ Λεβίτ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Παρίσι, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των Σκοπίων (Macedonia αναφέρεται στο επίσημο ντοκουμέντο). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαβαθμισμένο σαν απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το wikileaks, οι κύριοι Γκόρντον και Λεβίτ αναφέρονται εμμέσως στις (επικείμενες τότε) εκλογές στην Ελλάδα της 4ης Οκτωβρίου του 2009.

«Ο Λεβίτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο σταθερή και θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας» («in the Greek-Macedonian name dispute», αναφέρεται επακριβώς στο τηλεγράφημα).

Απαντώντας, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με το συνομιλητή του ότι «είτε μια πιο στέρεη συντηρητική ή μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ένας δυνατότερος και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, ο κ. Γκόρντον εξέφρασε την ελπίδα του ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει την «Μακεδονία» (με τον τρόπο αυτό χαρακτηρίζει τα Σκόπια ο Αμερικανός διπλωμάτης) να εγκαταλείψει την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος (σσ μέσω του οποίου, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός της FYROM, οι πολίτες των Σκοπίων θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν πιθανή συμβιβαστική λύση) και έπειθε την Ελάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα της αλλαγής των διαβατηρίων, τότε θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος.

Επί της ουσίας, το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ και τα Ηλύσια Πεδία προσπαθούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια αμοιβαία απόσυρση της αξίωσης για δημοψήφισμα από τα Σκόπια και του ελληνικού αιτήματος για αλλαγή των διαβατηρίων των πολιτών της FYROM, ώστε να επιτευχθεί λύση.

Όμως, η απειλή του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι ότι όποια λύση επιτευχθεί στις συνομιλίες Αθηνών και Σκοπίων με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών θα τεθεί σε δημοψήφισμα, είναι μία τακτική κίνηση που οι Σκοπιανοί "κραδαίνουν" την τελευταία τριετία.

Από την άλλη, το αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων –σε περίπτωση που επιτευχθεί λύση- να αλλάξουν τα διαβατήρια της πΓΔΜ ώστε οι Σκοπιανοί να χαρακτηρίζονται ως πολίτες που θα φέρουν το όνομα της χώρας που θα συμφωνηθεί ακουμπά την ουσία του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, τα Σκόπια να ονομαστούν (η αναφορά είναι τυχαία) «Βόρεια Μακεδονία» και οι πολίτες της χώρας να αναφέρονται σαν Μακεδόνες, όπως επιδιώκουν οι γείτονες.

Ακόμη και σήμερα που η επίσημη ονομασία της γειτονικής χώρας είναι FYROM, η υπηκοότητα του Σκοπιανού είναι επισήμως «of the former Yugoslav Republic of Macedonia».

Διότι όπως γνωρίζουν καλά οι Έλληνες διπλωμάτες, η προσπάθεια των Σκοπιανών είναι να εμφανίσουν την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας, άρα να επιβάλλουν την ύπαρξη μιας δήθεν μακεδονικής εθνότητας.

Το γεγονός ότι, όπως αποκαλύπτεται από τα ντοκουμέντα του αμερικανικού Στέητ Ντηπάρτμεντ που διέρρευσαν στο wikileaks, υπήρχε προεργασία για την παράκαμψη των ελληνικών απόψεων δίνει ακόμη ένα επιχείρημα στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Και πλέον ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τι προσπαθούν να κάνουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Για Κύπρο

Με διπλωματική συγκατάβαση αντιμετώπισε η Άγκυρα την καθυστερημένη απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που του είχε αποστείλει τον Οκτώβριο του 2009 ο κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ουίλλιαμ Μπερνς με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου του 2010 στην Άγκυρα, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του κ. Παπανδρέου με την οξεία οικονομική κρίση. Βασιζόμενος στην απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρεται ότι είπε στον αμερικανό συνομιλητή του πως η Τουρκία αναμένει σύντομα την έναρξη νέων συνομιλιών με την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι ο κ. Σινιρλίογλου είναι ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις εν εξελίξει διερευνητικές επαφές του τουρκικού με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στη συνομιλία Μπερνς - Σινιρλίογλου, το περιεχόμενο της οποίας περιλαμβάνεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς το Στέητ Ντηπάρτμεντ στις 25 Φεβρουαρίου του 2010, ο Τούρκος υφυπουργός είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Αυστρία, η Γαλλία και η Κύπρος εναντιώνονται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας "βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα" ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.


Συνομιλώντας για τις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επανένωση της Κύπρου, ο Τούρκος διπλωμάτης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει "αδιαφορία" των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση "καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους". "Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Ανναν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και , βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια", είπε. Σύμφωνα με τον κ. Σινιρλίογλου, η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινή ψηφοφορία θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε προφητικά ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της καταψηφίζοντας τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου και επανέλαβε την έκκληση για άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις
Read more...

Στη δίνη «λουκέτων», περικοπών και απολύσεων ο Έλληνας εργαζόμενος


http://img.protothema.gr/
Ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2010, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Όπως προκύπτει, με βάση στοιχεία για το 2009, σημειώθηκε αύξηση 44% των πτωχεύσεων στο εμπόριο, ενώ ένας στους δύο εργοδότες σκοπεύει να προβεί σε απολύσεις. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν μόλις σε ποσοστό 3%, 21.500 θέσεις αυτοαπασχολούμενων χάθηκαν, ενώ οι άνεργοι στο εμπόριο έφτασαν στους 104.000.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, πραγματικά σοκάρουν, αφού δείχνουν ότι η κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου θα φέρουν κάτω από τα επίπεδα του 1984 τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων.

Και να πει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο και περαστικό φαινόμενο… Το αντίθετο, καθώς οι επιστημονικοί συνεργάτες των Συνδικάτων τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς φτάνει στο 14% περίπου.

Και μπορεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να βάζει στο στόχαστρο για την καταπολέμηση της ακρίβειας τις πολυεθνικές και τις πρακτικές τους, ωστόσο για έναν ακόμη μήνα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενο “φρούτο” αλλά έχει τις ρίζες του στην εγχώρια παραγωγή, η οποία βεβαίως είναι αντιμέτωπη με τα υπέρογκα κόστη που δημιουργούν οι φόροι.

Τον Οκτώβριο, ο γενικός δείκτης τιμών στην βιομηχανία παρουσίασε αύξηση της τάξης του 5% σε ετήσια βάση και έχει πια εκτοξευθεί σε προ της κρίσης επίπεδα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στην παραγωγή “τσιμπάνε”, έστω και οριακά, κάθε μήνα, αφού ο δείκτης ανεβαίνει συνεχώς από τον Ιούλιο και μετά!

Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε διαδοχικά κύματα ακρίβειας που θα εκδηλωθούν στην αγορά, πλήττοντας περαιτέρω το εισόδημα των καταναλωτών, με πλέον ανησυχητικό ότι από τους επιμέρους δείκτες χαρακτηρίζεται από άνοδο αυτός της βιομηχανίας τροφίμων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό…

Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε Έλληνες -δηλαδή 2,2 εκατ. άτομα- ζει με λιγότερα από 6.000 ευρώ το χρόνο, όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε ημερίδα για τη Φτώχεια, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010».

Ταυτόχρονα, από επιστημονική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (στοιχεία 2009 με στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της Eurostat ), προκύπτει ότι:

- Από το σύνολο των φτωχών Ελλήνων -αυτών που ζουν με λιγότερα από 6.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή με 450 ευρώ το μήνα-, οι 850.000 είναι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας (τετράωρα - τετραήμερη εργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.)
- οι 475.000 είναι συνταξιούχοι και
- οι 680.000 άνεργοι

Η πρόεδρος του ΕΚΑ, κα. Σαλουφάκου, αναφερόμενη στην έρευνα, δήλωσε: «Είναι άμεσος στόχος μας, αφενός να πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για τις δυνατότητες άμβλυνσης των επιπτώσεων και αφετέρου να αφυπνιστούν και να κινητοποιηθούν άμεσα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αρμόδιοι της δημόσιας διοίκησης, οι κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και όλοι οι
συμπολίτες μας, για την ανάγκη συστράτευσης όλων ενάντια στη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου στην Αθήνα. Πρώτος μας στόχος είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όμως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά ακόμα και σε αυτούς που έχουν δουλειά, αφού αρκετοί εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Read more...

Χαμόγελα στην Αθήνα, «μαύρα» τα βλέπουν Βρυξέλλες και ΣΕΒ

Μέχρι το 2024 μας πάει η επιμήκυνση...


http://img.protothema.gr/
Τα χαμόγελα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που δανείζεται η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης κράτησαν λίγο, καθώς οι Βρυξέλλες έρχονται να “σφίξουν” ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία.

Στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις η Κομισιόν τα βλέπει ακόμη πιο μαύρα για την χώρα μας, σε σχέση με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο αρμόδιος περί τα οικονομικά Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, το έλλειμμα της χρονιάς θα κλείσει στο 9,6% του ΑΕΠ αντί εκτίμησης για 9,4% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό. Επιπλέον, σε έλλειμμα της τάξης του 8%, έναντι ελληνικής πρόβλεψης για 7,8%, αναφέρεται η πρόβλεψη και για τη νέα χρονιά.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρότι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες με τις πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα ανατροπές, επέκρινε την κυβέρνηση ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι βραδύς και το βάθος τους ρηχό: «Κάθε βήμα προς τα εμπρός αντιμετωπίζεται ως κατακλυσμός και υπονομεύεται εκ των έσω, καθώς ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός δίνουν τώρα τον υπέρ πάντων αγώνα τους, για να μην αλλάξει τίποτα, ακόμα και αν βουλιάξει ο τόπος».

Έκανε λόγο για αγώνα δρόμου 100 ημερών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο, δεν επιτρέπεται ούτε ένα υπουργείο να ολιγωρήσει, ούτε ένας υπουργός να δειλιάσει. Οφείλουμε την αλήθεια στο λαό. Η έξοδος από την κρίση θα αφήσει πίσω της χαλάσματα και δεν θα σημάνει επιστροφή στον παλιό καλό καιρό της επίπλαστης ευμάρειας. Πρέπει να σταματήσει η λογική να προστρέχουμε στο κράτος-πάτρωνα, δεν αρκούν ένας επενδυτικός νόμος, το fast track, ούτε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Χωρίς την πολιτική κάλυψη της ΕΕ και χωρίς την οικονομική κάλυψη του ευρώ (που θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά δεν θα είναι πλέον ισχυρό), μια αδύναμη και μη ανταγωνιστική οικονομία θα βρεθεί στο περιθώριο ή και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Βραχνάς το χρέος
Το δημόσιο χρέος από 140,2% του ΑΕΠ το 2010 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 150,2% του ΑΕΠ το 2011 και στο 156% του ΑΕΠ το 2012.

Στις νέες προβλέψεις της, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, για να μειωθεί στο 3% το 2011. Το 2012 αναμένεται να καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 1,1%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία, η οποία προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 12,5%, να αυξηθεί στο 15% το 2011 και να σημειώσει περαιτέρω άνοδο στο 15,2% το 2012.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, προβλέπεται ότι από 4,6% το 2010 θα μειωθεί στο 2,2% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

Οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία αλλά και τον τραπεζικό χώρο βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο.

Ικανοποίηση για την επιμήκυνση

Με ικανοποίηση και ανακούφιση, πάντως, δέχτηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. που χορήγησαν στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε: «Σε κάθε συζήτηση με διεθνείς επενδυτές αυτό που ερχόταν στο προσκήνιο ήταν διαρκώς το τι θα γίνει το 2014 και 2015 όπου θα είχαμε υψηλές πληρωμές. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει διαθεσιμότητα να επεκτείνει την αποπληρωμή, όμως δεν είχε ποτέ τεθεί επίσημα το θέμα πολιτικά. Η συζήτηση γινόταν σε τεχνικό επίπεδο για το καλοκαίρι του 2015, αν όλα πήγαιναν καλά. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί δε θα έχουμε 3 χρόνια περίοδο χάριτος και εξόφληση σε 2 χρόνια αλλά θα έχουμε 4 συν 7», δείχνοντας προς το 2024 για την αποπληρωμή του δανείου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ευκαιρία που ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, αλλά συμβάλλει να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα αρχύτερα για τη χώρα μας.

Τόνισε πάντως ότι ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος και εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου είναι άσχετος από τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο δεν επεκτείνεται μέχρι το 2021.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε ως μονόδρομο, τον οποίο αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολίτες, που στηρίζουν με τις θυσίες τους τις προσπάθειες εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, τα όσα θα επακολουθήσουν το επόμενο τρίμηνο. Ο ίδιος τόνισε την κρισιμότητα των επόμενων ελέγχων και υπογράμμισε πως «έτσι θα είναι πλέον κάθε τρίμηνο για τη χώρα μας», εν όψει των επόμενων ελέγχων για τις προσεχείς δόσεις του δανείου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν έχει κερδηθεί ακόμα η παρτίδα, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και από το 2011 θα αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ. Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας, έκανε λόγο για «επιβράβευση» από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά υπογράμμισε πως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Όπως τόνισε, «με αυτό το βήμα εξομαλύνεται η δύσκολη διετία 2014-2015 και διευκολύνονται και οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στις αγορές, για να έρθει και η ανάπτυξη».

Read more...

Συνεχίζουν την απεργία, ξεκινά η επιστράτευση

Καταδίκη για τα νησιά μέσα στην κρίση


http://img.protothema.gr/
Σε οικονομική ανέχεια καταδικάζει η απεργία των ναυτικών τους νησιώτες. Σε μία εποχή που τα νοικοκυριά ζορίζονται οικονομικά όπως και οι επιχειρήσεις το γεγονός ότι τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από την περασμένη Τρίτη προκαλεί εφιάλτες.

Ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται έλλειψη σε αγαθά πρώτης ανάγκης στα νησιά με αποτέλεσμα να γίνεται ανατίμηση σε όσα έχουν απομείνει ενώ υπάρχει και η υποψία για τεχνικές ελλείψεις από κερδοσκόπους.

Από την πλευρά τους, οι νησιώτες παραγωγή δεν μπορούν να προωθήσουν στις κεντρικές αγορές τα προϊόντα τους με αποτέλεσμα να παθαίνουν οικονομική ζημιά αφού ακυρώνονται συμβόλαια και παραγγελίες.

Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ξεκίνησε η πολιτική προετοιμασία για άμεση επιστράτευση των απεργών.

Το παράλογο στην όλη ιστορία είναι ότι η ΠΝΟ δεν επιτρέπει τον απόπλου ούτε στα πλοία που ανήκουν σε ακτοπλοϊκές εταιρείες που έχουν δώσει αύξηση 2% στη ΣΣΕ!

« Οι νησιώτες επιβάτες καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν άλλες καταστροφές και οικονομικές επιβαρύνσεις. Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια οι διάφοροι κλάδοι όπως των Λιμενεργατών, Μεταφορέων φορτηγών αυτοκινήτων και Ναυτικών, προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους,, ταλαιπωρώντας όμως όλους μας χωρίς να διασφαλίζουν τα ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα την εθνική οικονομία, με ουσιαστικές παρεμβάσεις όπου απαιτούνται, χωρίς καθυστερήσεις» τονίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Ακτοπλοΐα, με την συνεχιζόμενη καθολική απεργία των Ναυτεργατικών Ενώσεων που υπάγονται στην ΠΝΟ και εκφράζει τις ανησυχίες της Διοίκησης και των μελών του για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να έχουν πλήρως αποκοπεί τα νησιά μας από την Ηπειρωτική χώρα, να σαπίζουν χιλιάδες τόνοι ευπαθών προϊόντων και να ευρίσκονται σε απόγνωση έμποροι και επιχειρηματίες συμπολίτες μας.

Το παράλογο

Παράλληλα ο ΣΕΕΝ διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις Ναυτεργατικές Ενώσεις διότι «λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα ακτοπλοΐας, δεν έχουν εξαιρεθεί όπως θα περίμενε κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλλουν την αιτηθείσα αύξηση. Διερωτώμεθα βάσει ποιας λογικής η ΠΝΟ αδιακρίτως ακινητοποιεί πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα πληρώματα έχουν ικανοποιηθεί σ’ ότι αφορά την αιτούμενη αύξηση των αποδοχών τους. Καλούμε την ΠΝΟ να τερματίσει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις εις βάρος των ακτοπλοϊκών πλοίων, των μελών του Συνδέσμου μας αλλά και τυχόν άλλων που έχουν καταβάλλει την αιτουμένη αύξηση κατά τα ανωτέρω και να επιτρέψει την επανέναρξη των δρομολογίων τους, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η δίκαιη αντιμετώπιση διαφορετικών περιπτώσεων».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «κατανοεί πλήρως την ταλαιπωρία που υφίστανται οι φίλοι επιβάτες και ζητεί την κατανόησή τους γιατί οι Έλληνες ναυτεργάτες αγωνίζονται για το σήμερα και το αύριο αυτής της ίδιας της επαγγελματικής τους επιβίωσης και των οικογενειών τους. Οι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία αυτή πρέπει να αναζητηθούν όχι στο χώρο της ναυτεργασίας αλλά της αδιάλλακτης και άκαμπτης στάσης της εργοδοσίας».
Read more...