Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Διαψεύδει ο Γ. Βρούτσης τα περί κλεισίματος του ΟΑΕΔ

Διαψεύδει ο Γ. Βρούτσης τα περί κλεισίματος του ΟΑΕΔ
Με έκδηλη οργή αντέδρασε στο δημοσίευμα για το κλείσιμο του ΟΑΕΔ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Στην απάντηση του μάλιστα χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις και κάνει λόγο για σχέδιο «παραπληροφόρησης» το οποίο «υπονομεύει» την εθνική προσπάθεια.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης αναφέρει: «Μόνο ως προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα περί «σχεδίου ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ».
Ουσιαστικά πρόκειται για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ ενισχύεται σημαντικά: αφενός μέσα από τη διαχείριση αυξημένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και αφετέρου μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση των δομών του στους κρίσιμους τομείς της επαγγελματική κατάρτισης και μαθητείας.
Τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς για την πατρίδα μας, εκτός από περίεργο είναι και ύποπτο που κάποιοι προσπαθούν με ανύπαρκτα επικοινωνιακά εφευρήματα να δηλητηριάζουν την Κοινή Γνώμη».
egiakoumis.gr

Read more...

Ιατροδικαστής: Η διακοπή ρεύματος "σκότωσε" την τετραπληγική...


BINTEO-Ιατροδικαστής: Η διακοπή ρεύματος «σκότωσε» την τετραπληγικήBINTEO...


Μία ακόμα επιβεβαίωση για την αιτία του θανάτου της 56χρονης τετραπληγικής, Ευτυχίας Ποποδάκης έρχεται αυτή τη φορά από τις ιστολογικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα...
αποτελέσματά τους, ο θάνατος της άτυχης γυναίκας στα τέλη Ιουλίου στα Χανιά (δείτε εδώ) ήρθε μετά από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ εξαιτίας των ανεξόφλητων λογαριασμών.

 Η 56χρονη Ευτυχία, έπασχε από διπλή καρδιολογική πάθηση κι εκτιμάται πως «οποιαδήποτε αιτία θα οδηγούσε σε μείωση της οξυγόνωσης της θα ήταν μοιραία για τη ζωή της».

«Από τη μεριά μου ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Από την πρώτη εξέταση και τα ιστολογικά στοιχεία που ερεύνησα διεπίστωσα ότι η γυναίκα έπασχε από στεφανιαία νόσο (ισχαιμική καρδιοπάθεια) καθώς και μια πνευμονολογικής αιτίας καρδιοπάθεια. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αρχική μακροσκοπική διάγνωση. Σε ό,τι αφορά τώρα τη διακοπή λειτουργίας των μηχανημάτων έχω να πως το εξής. Οι προϋπάρχουσες δύο καρδιοπάθειες που είχε η γυναίκα έκαναν την καρδιά στο σύνολό της να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε κατάσταση που θα έχει ελλιπής οξυγόνωση. Δηλαδή αν για οποιαδήποτε αιτία ελάττωναν την παροχή οξυγόνου μέσω του αίματος στην καρδιά ήταν επόμενο ότι θα επιτείνει την ίδια υπάρχουσα σοβαρή πάθηση.

Οποιαδήποτε αιτιολογία ακόμα και η διακοπή των μηχανημάτων τεχνικής στήριξης της αναπνοής θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί αυτό που προϋπήρχε και να οδηγηθεί στον θάνατο. Αυτές οι δύο παθήσεις και ειδικά η πρώτη είχαν κάνει την καρδιά πολύ ευάλωτη ακόμα και στην απλή οξυγόνωση του αίματος και θα οδηγούσαν εύκολα στον θάνατο» είπε σε δηλώσεις του ο ιατροδικαστής, Αντώνης Παπαδομανωλάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι η 56χρονη αντιμετώπιζε βαρύτατα προβλήματα υγείας με την ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα – ενώ η ίδια ζούσε με μηχανική υποστήριξη – και λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

 Δείτε το βίντεο


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ είχε υποστηρίξει πως η γυναίκα δεν είχε δηλωθεί ως «ευάλωτος καταναλωτής» και ως εκ τούτου η επιχείρηση δεν γνώριζε ότι έχριζε μηχανικής υποστήριξης.

Ολόκληρη ανακοίνωση της επιχείρησης:

«Σχετικά με τις σημερινές αναφορές σε διαδικτυακές σελίδες για διακοπή ηλεκτροδότησης οικίας καταναλωτή στα Χανιά Κρήτης λόγω οφειλής, κατόπιν σχετικής εντολής της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».
www.cretapost.gr

Read more...

Οι ένστολοι έστειλαν εξώδικο στον Χαρδούβελη...


Οι ένστολοι έστειλαν εξώδικο στον Χαρδούβελη: Τρεις μέρες προθεσμία για να αποφα
Τρεις μέρες προθεσμία για να αποφασίσει για αναδρομικά -μισθούς...


Προθεσμία τριών ημερών, έως την ερχόμενη Πέμπτη, δίνουν με εξώδικό τους οι στρατιωτικοί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να...
αποφανθεί αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ειδικότερα οι ένστολοι με εξώδικό τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρηστο Σταϊκούρα, ζητούν να τους ενημερώσει για το πότε και πως θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές τους πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2012 και να εισπράξουν και αναδρομικά.

Οι στρατιωτικοί επισημαίνουν ότι η προσφυγή στην Δικαιοσύνη της χώρας είναι μονόδρομος, καθώς, η άλλη επιλογή είναι η σιωπηρή αποδοχή όσων προγραμματίζοντας σε υπουργεία και προβλέπουν παγίωση των περικοπών που έχουν κριθεί παράνομες.

Διαβάστε αναλυτικά το εξώδικο εδώ...
iefimerida.gr

Read more...

"Βόλεψε" άνθρωπο του, ο Ανδρέας Λοβέρδος...




Ως ο κατεξοχήν άνθρωπος του Ανδρέα Λοβέρδου θεωρείται ο νέος γενικός γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του...
υπουργείου Παιδείας, πρώην βουλευτής Άρτας, Δημήτριος Τσιρώνης.
Ο  Τσιρώνης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον υπουργό Παιδείας για την εμπιστοσύνη τους και ανέφερε ότι «η δια βίου μάθηση δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη».

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν από τους ελάχιστους πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησε στη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και συμμετείχε στις διεργασίες του.

πηγη parapolitika.gr

Read more...

Με νέα απόφαση του ΣτΕ Επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση


Επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αίρεται η αναστολή που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή στο πλαφόν στη συνταγοράφηση και το μέτρο επανέρχεται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το ΣτΕ, όμως, κάνοντας εν μέρει δεκτές τις προσφυγές των ιατρικών συλλόγων, έκρινε ότι έπρεπε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της που επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία "στροφή" στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ' αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι η απόφαση για το πλαφόν «αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων αυτονοήτως, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς».

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος είχε προσφύγει μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) κατά της νεότερης υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε πλαφόν συνταγογράφησης, αναφέρει σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ επί των αιτήσεων ότι το δικαστήριο «δέχτηκε αυτές εν μέρει».

«Σύντομα θα ενημερώσουμε τα μέλη μας για την νέα κρίση του Δικαστηρίου με την οποία τα αιτήματά μας έγιναν εν μέρει αποδεκτά κατά το μέρος που αφορά στον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας, ανά γιατρό» αναφέρει ο ΙΣΑ.

«Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαγγελματική ελευθερία και την ελευθερία της επιστημονικής κρίσης των γιατρών και την άσκηση της ιατρικής σύμφωνα με κανόνες, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του ασθενή και της υγείας του. Θυμίζουμε τέλος ότι η αίτηση ακυρώσεως θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2014» καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στοιχεία του ΙΚΑ Σημαντική μείωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και το 2013


Σημαντική μείωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και το 2013
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Νέες μειώσεις μισθών άνω του 10% υπέστησαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα το 2013 σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, όπως αποτυπώνονται στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες.

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και για την πορεία της απασχόλησης, το ύψος των μισθών, την ηλικία των εργαζομένων, την ανισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών, τους τομείς που προσφέρουν ακόμη δουλειά.

Ακόμη καταδεικνύεται η κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, που στο διάστημα 2012-13 αυξήθηκε κατά 46,84% έναντι αύξησης 6,85% για την πλήρη απασχόληση, ενώ διαφωτιστικά είναι και τα συμπεράσματα για το είδος εργασίας των αλλοδαπών εργαζομένων: το 36,84% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας ΕΕ και το 46% των υπόλοιπων αλλοδαπών ασφαλισμένων (πλην αυτών της ΕΕ και των Αλβανών υπηκόων) είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες».

Ψαλίδι άνω του 10% στους μισθούς

Βάσει των επίσημων στοιχείων για την πορεία των μισθών το 2013 όπως αποτυπώνονται στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Δεκεμβρίου 2013:

  • Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 10,27% και στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 15,82%.
  • To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6,92%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 20,01% και στο σύνολο κατά 7,11%.
  • Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 3,92%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 5,42%
  • Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 13,28%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 2,58% και στο σύνολο των επιχειρήσεων κατά 12,99%.
  • Ο αριθμός των ασφαλισμένων, στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, αυξήθηκε κατά 6,85%, ενώ με μερική απασχόληση κατά 46,84%.
  • Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 19,41%.
  • Το ποσοστό των απασχολούμενων κάτω των 29 ετών αυξήθηκε από 21,50% σε 22,19%, και το ποσοστό κάτω των 39 ετών μειώθηκε από 56,92% σε 56,78%.
  • Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών μειώθηκε από 46,50% σε 46,22%.
  • Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 3,59%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 5,25%.
Στα 1,048 ευρώ ο μέσος μισθός

Με δεδομένες τις μεταβολές που προαναφέρθηκαν ο μέσος μεικτός μισθός τον Δεκέμβριο του 2013, διαμορφώθηκε στα 1048,45 ευρώ, ενώ το μέσο ημερομίσθιο στα 48,26 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση οι οποίοι έφτασαν στις 433.473 άτομα, οι μέσες μεικτές αποδοχές περιορίστηκαν στα 445,33 ευρώ μεικτά. Όσο για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, οι μέσες αποδοχές ανήλθαν στα 1265,08 ευρώ.

Ειδικότερα, στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 54,66 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.265,08 ευρώ.

Αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 25,07€ και σε 445,33 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 43,08 ευρώ και ο μέσος μισθός 561,33 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση
απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογισθεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 63,36% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 60,78%.

Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 84,40% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 95,42%. Ο μέσος μισθός των γυναικών αντιστοιχεί στο 73,40% του μισθού των ανδρών.

Οι υψηλότερες αμοιβές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες παρατηρούνται στην ειδικότητα «Διευθύνοντες και Ανώτερα Στελέχη Μεγάλων Δημοσίων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών (με απασχόληση 10 μισθωτοί και άνω)» με μέσο μισθό 4.475,56 ευρώ και 2.744,35 ευρώ αντίστοιχα.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση είναι 21,52 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,73 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,03.

Η υψηλότερη μέση απασχόληση παρατηρείται στις «Ένοπλες Δυνάμεις» με 25,00 ημέρες, ενώ η χαμηλότερη εμφανίζεται στην ειδικότητα «Βοηθητικό Διδακτικό Προσωπικό» με 10,63 ημέρες.

Μέση ηλικία ασφαλισμένου τα 38,77 έτη
Στα ενδιαφέροντα δημογραφικά στατιστικά στοιχεία, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,78% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,67% στις κοινές επιχειρήσεις.

Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,65%, ενώ με μερική απασχόληση το 41,65%.

Η μέση ηλικία του συνόλου των ασφαλισμένων είναι τα 38,77 έτη, στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι τα 42,95 και στις κοινές επιχειρήσεις τα 38,66 έτη (μέση ηλικία ανδρών 39,52 και γυναικών 37,71).

Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,19% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 56,78% είναι έως 39 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 22,51% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 57,19% είναι έως 39 και στα οικοδομοτεχνικά έργα τα αντίστοιχα ποσοστά 8,98% και 40,09%.

Επίσης 75,88% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 75,96% και στα οικοδομοτεχνικά έργα 72,33%.

Τέλος στο σύνολο των επιχειρήσεων, 15,31% των ασφαλισμένων είναι από 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 15,08% και στα οικοδομοτεχνικά έργα 24,61%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά που έδωσε η «Έρευνα Εργατικού Δυναμικού» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το 4ο τρίμηνο του 2012 είναι:

*12,18% του εργατικού δυναμικού κάτω των 29 ετών
*40,63% κάτω των 39 ετών
*68,59% από 25 έως 49 ετών
*26,29% από 50 έως 64 ετών

Αλβανικής υπηκοότητας οι περισσότεροι ξένοι

Στο σύνολο των ασφαλισμένων 90,15% έχουν υπηκοότητα Ελληνική, 1,79% άλλης χώρας ΕΕ και 8,06% χώρας εκτός Ε.Ε.

Στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 90,92% έχουν υπηκοότητα Ελληνική, 1,75% άλλης χώρας ΕΕ και 7,32% χώρας εκτός ΕΕ, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 58,82%, 3,42% και 37,76%.

Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, 53,79% έχουν Αλβανική υπηκοότητα.

Στους αλλοδαπούς άντρες 56,25% είναι Αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 8,84% και της Ρουμανίας με 5,14%.

Στις αλλοδαπές γυναίκες, 49,69% είναι Αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες Ρώσικης υπηκοότητας με 9,18% και Βουλγαρικής με 8,47%.

Στο εμπόριο βρίσκουν δουλειά


Σε ότι αφορά την οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων, στο σύνολο των ασφαλισμένων, 21,98% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 14,42% στον κλάδο «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 10,90% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

Το 22,23% των ασφαλισμένων με Ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 13,80% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 9,68% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

Το 23,53% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας ΕΕ απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 17,78% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 17,05% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο».

Στους ασφαλισμένους Αλβανικής υπηκοότητας, 21,93% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 19,84% στις «Κατασκευές» και 18,39% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους (πλην αυτών της Ε.Ε. και των Αλβανών υπηκόων) 24,99% απασχολείται στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», 24,40% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 21,43% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».

Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές» το 28,31% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,75% των ασφαλισμένων.

Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» το 19,96% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 10,90% των ασφαλισμένων.

Ακόμη, από τους εργαζόμενους σε «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» το 13,75% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 14,42% των ασφαλισμένων.

Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», με ποσοστό 24,62%.

Το 29,06% των ασφαλισμένων με Ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», 19,17% απασχολείται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ 13,58% απασχολείται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες».

Το 36,84% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 22,42% «Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 15,47% «Υπάλληλοι Γραφείου».

Οι ασφαλισμένοι Αλβανικής υπηκοότητας στη συντριπτική τους πλειοψηφία (49,22%) απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 23,25% απασχολείται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 9,47% ως «Ειδικευμένοι Τεχνίτες».

Σχετικά με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους (πλην αυτών της Ε.Ε. και των Αλβανών υπηκόων) 45,96% απασχολείται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 21,74% στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 10,60% ως «Υπάλληλοι Γραφείου».

Αργυρώ Τσατσούλη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σχέδιο "ξαφνικού θανάτου" του ΟΑΕΔ...


oaedΣενάρια "ξαφνικού θανάτου" έχουν ζώσει τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, με την κυβέρνηση να φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την...
κατάργηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού βάσει των προτύπων που έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εδώ και ένα δίμηνο περίπου, με τον υπουργό, που έχει βαλθεί να «ξεχερσώσει» οποιαδήποτε δημόσια δομή δρα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα μη υπολογίζοντας το σχετικό κόστος.
Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται και αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας κ.λπ.) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι και θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ιδιώτες.

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμές στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, είναι η απάντηση των συνδικαλιστών του ΟΑΕΔ στα κυβερνητικά σχέδια...
efsyn.gr

Read more...

Οι δικαστικοί βγαίνουν πρώτοι από το Μνημόνιο...


Οι δικαστικοί βγαίνουν πρώτοι από το Μνημόνιο: Αυξήσεις μισθών από την 1η Σεπτεμβρίου -Πόσα θα παίρνουν πλέον [πίνακας]Αυξήσεις μισθών από την 1η Σεπτεμβρίου -Πόσα θα παίρνουν πλέον...


Τους μισθούς τους να αυξάνονται θα δουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι δικαστικοί λειτουργοί καθώς από τότε θα αρχίσει η εκτέλεση των αποφάσεων του "Μισθοδικείου" που στις 31-12-13 έκρινε...
αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές που είχαν υποστεί με τον νόμο 4093/12.

Ουσιαστικά, οι αποδοχές των δικαστικών θα επανέλθουν στο επίπεδο αυτών που λάμβαναν τον Ιούλιο του 2012 γεγονός που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 70 εκατ. ευρώ, ενώ όταν εγκριθούν και τα αναδρομικά τους για την τελευταία 2ετία (τη σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να συνυπογράψει και ο συναρμόδιος υπουργός Οικονομικών), θα υπάρξει μια επιπλέον επιβάρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» αφορούν τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και την αυτόματη αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων συντάξεων στους πρώην συναδέλφους τους.

Μεσοσταθμικά η αύξηση υπολογίζεται γύρω στο 25% και οι νέες (μεικτές) αποδοχές αναμένεται να κυμαίνονται από 2.500 έως 8.000 για τους δικαστικούς που βρίσκονται  στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας.



Η αύξηση των βασικών μισθών συνεπάγεται και αύξηση του ποσού του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (υπολογίζεται σε ποσοστό έως 60% επί του βασικού μισθού, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας), κατά 20% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το ΓΛΚ.

Ακολουθούν οι ένστολοι, στο περίμενε οι πανεπιστημιακοί καθηγητές

Αντίστοιχη ρύθμιση περιμένουν και οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) που είναι η δεύτερη κατηγορία «ειδικών μισθολογίων» που δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ αντίθετα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές είχαν μια αρνητική γι” αυτούς απόφαση από το Στ” Τμήμα ΣτΕ, που έκρινε μεν συνταγματικά ανεκτές τις δικές τους περικοπές ως μιας άλλης κατηγορίας «ειδικών μισθολογίων», αλλά παρέπεμψε τελικά το ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να καταβάλει τις μισθολογικές τους απώλειες και στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, που δικαιώθηκαν στα τέλη Ιουνίου από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αναμένεται η δημοσίευση των αποφάσεων), ενώ τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται και η κρίση της για τις περικοπές στις συντάξεις των υπολοίπων «ειδικών μισθολογίων», με εισήγηση του γενικού επιτρόπου να κριθούν και αυτές αντισυνταγματικές (ενστόλων, πανεπιστημιακών, ιατρών)...

Read more...

Έκθεση-σοκ του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ...


Έκθεση-σοκ του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Σε επίπεδα 1980 οι μισθοί 

Σε επίπεδα 1980 οι μισθοί...


Τις δραματικές μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 23% την τελευταία τετραετία καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δείχνει ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει πέσει σε...
επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών. "Αγκάθια" για τους εργαζόμενους παραμένουν εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, η ανασφάλιστη εργασία και το λεγόμενο ευέλικτο ωράριο. Παράλληλα 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πληρωθούν ακόμη και έως ένα χρόνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των πραγματικών μέσων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει γυρίσει είκοσι χρόνια πίσω. Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο 2010-2013.

Από αυτή προκύπτουν ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 750 με 800 ευρώ μικτά, από 1100 που ήταν στην αρχή της κρίσης καταγράφοντας μείωση κατά μέσο όρο 23%.

Ακόμη πιο δραματικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι από τα 751 ευρώ μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% στα 510 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.

Η έρευνα της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών με τις μειώσεις που έχει υποστεί, βρίσκεται στα επίπεδα του 1980. Αυτό σημαίνει ότι με τον σημερινό κατώτατο μισθό μπορεί να αγοράσει κανείς τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες που αγόραζε στις αρχές της δεκαετίες του 1980. Επίσης καταγράφει την εντυπωσιακή αύξηση των εργαζομένων οι οποίοι καθυστερούν να πληρωθούν.

Αυξάνονται οι απλήρωτοι

Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να πάρουν το μισθό τους από 1 μήνα έως και 12 μήνες. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα με λιγότερους από 5 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την έρευνα, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας:

   * Οι χαμηλοί μισθοί

   * Η ανασφάλιστη εργασία

   * Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες ενώ το 2009 αντιπροσώπευαν το 26% των νέων συμβάσεων σήμερα κυριαρχούν, αφού το 2013 αντιπροσώπευαν το 51% των νέων συμβάσεων εργασίας...
capital.gr

Read more...

Νεκρός ηλεκτρολόγος στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη...



Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη, όπου έχασε την ζωή του ένας 42χρονος ηλεκτρολόγος και εργοδηγός, μόνιμος υπάλληλος της ΔΕΗ και ...
πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης.

Ο άτυχος 42χρονος υπέστη ηλεκτροπληξία, αργά χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης βλάβης σε εκσκαφέα στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Ψαθί Μεγαλόπολης.

Η σορός του 42χρονου έχει μεταφερθεί για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής, ενώ το αστυνομικό τμήμα Μεγαλόπολης που ενεργεί προανάκριση έχει ζητήσει αυτοψία στον χώρο του ατυχήματος και θα πραγματοποιηθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλίων Νοτίου Ελλάδος.

   ΑΜΠΕ

Read more...

Απομακρύνουν τις σφίγγες...



... από τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη...
Με ειδικά ανυψωτικά μηχανήματα πρόκειται να απομακρυνθούν οι ακέφαλες σφίγγες, αλλά και οι λίθοι από πωρόλιθο που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του τάφου στην Αρχαία Αμφίπολη, ώστε να ...
καταφέρουν οι αρχαιολόγοι να βρεθούν στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς μνημείου που έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, οι αρχαιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τον τοίχο στην είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζεται και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της.

Σημειώνουν, επίσης ότι πριν έναν χρόνο έγινε γεωφυσική διασκόπηση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό του τάφου υπάρχουν τρεις χώροι.

«Πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός, σίγουρα είναι τάφος για άτομο ή άτομα τα οποία είναι στρατηγοί, αλλά δεν μπορώ ακόμη να πω ποιος, αλλά είμαστε σε πολύ καλή αρχή» ανέφερε η προϊσταμένη τη ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή των έντιμων αρχαιολόγων είναι να μην πουν ποιος είναι αν δεν ανασκαφεί ο τάφος»
 BHMA

Read more...

Πράσινο φως από ΕΛΣΤΑΤ Δόσεις ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη Μαρτίου θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ από την τρόικα


Δόσεις ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη Μαρτίου θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ από την τρόικα
  (Φωτογραφία:  Intime )

Aθήνα
Την επιστροφή της τρόικας από τις διακοπές αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκείμενου να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών για καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014.
Η γνωμοδότηση της ΕΛΣΤΑΤ διευκολύνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το σχετικό θέμα. Ενδεχόμενη επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους και θα διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.
Σημειώνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τη διαρκή διόγκωση των ληξιπροθέσμων οφειλών λόγω των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου θεωρούν πως η αποπληρωμή του 40% του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 θα βοηθήσει στον περιορισμό των φορολογικών χρεών.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει περιθώριο έως τις 26 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στις σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα και να εξαλείψει τα λάθη της πρώτης εκκαθάρισης που οδήγησαν σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις. Κατά πληροφορίες εξετάζεται διαφορετική μεταχείριση για τα κενά και απρόσοδα διαμερίσματα, πρόσθετες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων και μειώσεις συντελεστών σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παρούσα ισχυρή αστυνομική δύναμη Ένοπλος εισέβαλε στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη


Ένοπλος εισέβαλε στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Κοζάνη
Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται αυτή τη στιγμή έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού site kozanimedia, νεαρός άνδρας έχει εισβάλει στα γραφεία του οργανισμού υπό την απειλή όπλου.

Αυτή την ώρα ο ένοπλος βρίσκεται μόνος στο εσωτερικό του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ενώ οι υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει το κτίριο.

Έξω από τα γραφεία βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, ο αδερφός του ένοπλου, που προσπαθεί να τον μεταπείσει, ψυχολόγος, ενώ έχει κληθεί και ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γινεί γνωστά, πρόκειται για άνδρα περίπου 35 ετών, ο οποίος θεωρεί ότι αδικήθηκε σε ζήτημα αποζημίωσης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...