Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζουν να τον ξεφτιλίζουν στο διαδίκτυο...


noname-gr
Λίγα μόνο λεπτά ήταν αρκετά, για να προκληθεί πανικός στο διαδίκτυο. Ο λόγος για την αφίσα που κυκλοφορεί εδώ και μερικές ώρες στα social media και αφορά - ποιον άλλον!- τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Στο... επάνω μέρος της αφίσας εμφανίζεται ο Κουρουμπλής με το κείμενο "ο τυφλός βουλευτής διάβασε το Μνημόνιο και το καταψήφισε". Ενώ στο κάτω μέρος, εμφανίζεται ο Χρυσοχοϊδης με το εξής κείμενο "o απαράδεκτος βουλευτής δεν το διάβασε και το ψήφισε".
Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο δημιουργός της ιδέας, δίκαια αξίζει και με το παραπάνω τα εύσημα μας



Read more...

Παράταση μέχρι 30 Ιανουαρίου για ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικούς πίνακες

Νέα προθεσμία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται έως τις 30 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία, τονίζει ο Γιούνκερ

«Δεδομένη» η διάχυση

O Ζ.Κ.Γιούνκερ με τον Μάριο Ντράγκι: «Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θα κάνει συστάσεις στην ΕΚΤ» απαντά για το ζήτημα συμμετοχής της στο PSI
O Ζ.Κ.Γιούνκερ με τον Μάριο Ντράγκι: «Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θα κάνει συστάσεις στην ΕΚΤ» απαντά για το ζήτημα συμμετοχής της στο PSI (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Παρίσι
Τον κώδωνα του κινδύνου της διάχυσης από πιθανή ελληνική χρεοκοπία κρούει εκ νέου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως πάσα κατεύθυνση πως «είναι προς το συμφέρον όλων» να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όσο για τη συζήτηση περί ενισχυμένης συμμετοχής της ΕΚΤ στο σχέδιο για την Ελλάδα, ο Γιούνκερ αναγνωρίζει πως «έχει προκύψει τέτοιο θέμα», επιφυλασσόμενος ωστόσο να εκφράσει άποψη, λέγοντας πως «δεν είναι συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει συστάσεις στην Κεντρική Τράπεζα».

«Δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς διάχυση, είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη Figaro.

Aναφερόμενος στην στάση του Βερολίνου, ο πρόεδρος του Εurogroup χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης πως «χαλάρωση» των απαιτήσεων για λιτότητα θα οδηγούσε σε απομάκρυνση από πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ιταλία και την Ισπανία.

«Αλλά δεν μπορούμε και να απαιτούμε οι Γερμανοί να τα κάνουν όλα μόνοι τους» συμπλήρωσε, λέγοντας πως τα «γερμανικά περιθώρια ελιγμών δεν είναι τόσο διευρυμένα όσο νομίζει ο κόσμος».

Όσον αφορά τη συζήτηση για συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα για το ελληνικό χρέος, ο Γιούνκερ ανέφερε: «Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα όρια της ασιτίας 500 μαθητές στη Θεσσαλονίκη!









Στα όρια της ασιτίας 500 μαθητές στη Θεσσαλονίκη!
Στοιχεία- σοκ για περιστατικά υποσιτισμού σε σχολεία της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν οι διευθυντές των σχολείων της συμπρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης από τις αναφορές των σχολείων, προκύπτει ότι περίπου 500 μαθητές από τους 33.000 στνολικά χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση.

Τα περιστατικά βγήκαν στην επιφάνεια όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζήτησε την καταγραφή φαινομένων υποσιτισμού μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της αρμοδιότητάς του. Αφορμή στάθηκαν περιστατικά που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κυρίως σε σχολεία δημοτικού, μετά από καταγγελίες δασκάλων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα υπάρξει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ήδη επαφές για συνεργασία με τα σχολικά κυλικεία και τους προμηθευτές τους, προκειμένου να υπάρξει σχετική παρέμβαση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμη και σε περιοχές που η πλειονότητα των οικογενειών ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Για το λόγο αυτό είχε προωθήσει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ομοσπονδία σχολικών κυλικείων για τη διανομή δωρεάν τυρόπιτας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να έχει μεγάλη διάρκεια.

«Το φαινόμενο, αν και σποραδικό, αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των γευμάτων των παιδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Γιώργος Θώμογλου, και διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές, το πρόβλημα λύνεται με επί μέρους πρωτοβουλίες των συλλόγων δασκάλων και γονέων, με τη συμβολή της εκκλησίας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Σχετική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι στους δήμους, ώστε να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, Θόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.

Ωστόσο, από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγή ιχθύος για το μείζον πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία λόγω της οικονομικής ανέχειας των γονιών τους. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, πάντως προτιμά να στέλνει επιστολές στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για την σωτηρία της Ε।Ε. παρά να προτείνει λύσεις (έστω να παραδεχτεί τα περιστατικά υποσιτισμού) για την κατάσταση στα σχολεία...
http://newpost.gr

Read more...

«Πράσινο φως» για συμψηφισμό απαιτήσεων και χρεών με το Δημόσιο

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το δρόμο για το συμψηφισμό των οφειλών φορολογούμενων με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου ανοίγει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει τα στάδια της διαδικασίας με βάση βεβαιωμένες οφειλές, ληξιπρόθεσμες ή μη, του οφειλέτη.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι στην περίπτωση που οφειλέτης επιθυμεί την υποβολή χρεωστικής δήλωσης με ταυτόχρονο συμψηφισμό απαιτήσεών του κατά του δημοσίου, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  • Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης συνοδεύεται με δήλωση συμψηφισμού, προσκομίζοντας βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, με την οποία αποδεικνύεται η απαίτησή του κατά του δημοσίου.
  • Η ΔΟΥ ελέγχει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αποδοχή του συμψηφισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις βεβαιωμένες οφειλές (ληξιπρόθεσμες ή μη) του οφειλέτη.
  • Ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ αποφασίζει στη συνέχεια για τη δυνατότητα ή μή αποδοχής του προτεινόμενου συμψηφισμού.
  • Στην περίπτωση που η αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού καλύπτει το σύνολο του οφειλόμενου βάσει της δήλωσης φόρου, η δήλωση γίνεται αποδεκτή και παραλαμβάνεται χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Σε περίπτωση που ο συμψηφισμός αφορά μέρος του οφειλόμενου ποσού, η δήλωση παραλαμβάνεται με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης καταβάλλει το υπόλοιπο του οφειλόμενου ποσού.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι τεχνικά δυνατή η λήψη της απόφασης αποδοχής ή μή του αιτήματος συμψηφισμού κατά την προσκόμιση στη ΔΟΥ της δήλωσης απόδοσης του οφειλόμενου φόρου ή της δήλωσης ο οφειλέτης ενημερώνεται για το χρόνο λήψης της απόφασης αυτής. Για το λόγο αυτό και την αποφυγή επιβολής κυρώσεων (προσαύξησης ή προστίμου) είναι σκόπιμο οι οφειλέτες να προσέρχονται στην αρμόδια ΔΟΥ ορισμένες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
  • Η μη έγκαιρη ενημέρωση του υπόχρεου για την αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φόρου μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.
Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται ακόμη οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Θα συμψηφίζονται τα χρέη που είναι βεβαιωμένα στο στενό δημόσιο τομέα με απαιτήσεις του οφειλέτη που προέρχονται επίσης από το στενό δημόσιο τομέα (π.χ. υπουργείο, 401 - Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, 424 - Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης κλπ).

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμψηφίζονται απαιτήσεις κατά του Δημοσίου με οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ τρίτων (π.χ. υπέρ ΝΑΤ, ΝΠΔΔ, Τράπεζας, κλπ).

Επίσης δεν συμψηφίζονται οφειλές προς το Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη κατά ΟΤΑ (Δήμοι, Περιφέρειες) , ΝΠΔΔ, ΟΠΑΔ, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νοσοκομείων που έχουν μορφή ΝΠΔΔ κλπ.

Τον συμψηφισμό πρέπει να προτείνει ο ίδιος οφειλέτης της κύριας απαίτησης και όχι τρίτο πρόσωπο.

Ωστόσο μπορούν να συμψηφιστούν οι οφειλές που έχουν μεν βεβαιωθεί σε άλλο πρόσωπο αλλά ο δικαιούχος απαίτησης κατά του Δημοσίου είναι καθολικός ή ειδικός διάδοχός του και αντίστροφα (όπως ο κληρονόμος, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για συνυπευθυνότητα με τον οφειλέτη αλλά για επιμεριστική προσωπική ευθύνη καταβολής, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας).

Η χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου πρέπει να είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη.

Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι παρακάτω οφειλές:

  • Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
Σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (ΔΟΥ ή τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Ο συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διενεργείται και για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος απαλλάσσεται από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας ή ο τίτλος επιστροφής του έχει ποσό μικρότερο των 1.500 ευρώ για την είσπραξη του οποίου δεν απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμψηφισμού και τη λογιστική τακτοποίηση αυτού οι συγκεκριμένες οφειλές που έχουν αποσβεσθεί με τη δήλωση συμψηφισμού δεν αναζητούνται από το Δημόσιο και δεν λαμβάνονται υπόψη από τη ΔΟΥ για έκδοση ειδοποιήσεων, χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας, λήψη μέτρων κ.λπ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δεν αποκλείει τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής

«Αυτά θα τα δούμε τότε...»

Ο Χρ.Παπουτσής στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Ο Χρ.Παπουτσής στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. «Αυτά θα τα δούμε όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες», επισημαίνει με νόημα ο κ. Παπουτσής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pheme.gr.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ασκεί δριμεία κριτική έναντι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καταφέρθηκαν εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Η διαρκής αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα της πρωθυπουργίας του έγινε με τον πιο χυδαίο και τον πιο άδικο τρόπο», επεσήμανε.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρεται και σε όσους δηλώνουν εσχάτως άγνοια, λέγοντας. «Δικαιούμαι να αναρωτιέμαι, τι ήταν αυτό που κρατούσε κλειστά τόσο καιρό τα στόματα και ποιες δυνάμεις τα απελευθέρωσαν; Είναι άραγε τόσο αθώοι όλοι;»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ δείχνει νέα δημοσκόπηση

Διαφορά 10,6 μονάδων από ΝΔ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Νέα πτώση καταγράφουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αν και παραμένει δεύτερο κόμμα, δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco τα αποτελέσματα της οποίας μεταδόθηκαν την Πέμπτη από το Star.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 21,7% στην πρόθεση ψήφου και έπεται με μεγάλη διαφορά το ΠΑΣΟΚ με 11,1%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά με 8% ενώ στην τέταρτη το ΚΚΕ με 7,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 6,1% και στη συνέχεια ο ΛΑΟΣ με 5%. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,1% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 1,9%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 29% και το ΠΑΣΟΚ 15%. Στην Τρίτη θέση ισοψηφούν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά με 10,5% και έπονται ο ΣΥΡΙΖΑ με 8% και ο ΛΑΟΣ με 6,5%. Πάνω στο όριο του 3% βρίσκονται οι Οικολόγοι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άρχισαν να κλείνουν τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ









Άρχισαν να κλείνουν τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ
Σήμερα το βράδυ, η Τοπική Οργάνωση (ΤΟ) ΠΑΣΟΚ Χαλανδρίου- αναφέρουν έγκυρες πηγές- συνεδριάζει με ερώτημα αν πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της ή αν πρέπει να βάλει λουκέτο στα γραφεία και τα μέλη να πάνε στα… σπίτια τους. Η απογοήτευση των μελών του ΠΑΣΟΚ μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, είναι γνωστή και εμφανής.

Τελευταία όμως η απογοήτευση έχει μεταλλαχθεί σε τάσεις αναχωρητισμού. Πριν λίγες μέρες- θυμίζουμε, παραιτήθηκαν ομαδικά τα μέλη της ΤΟ Τρίπολης. Παρά το «μασάζ» που κάνουν επί ώρες τα κεντρικά στελέχη της Ιπποκράτους σε όσους χτυπούν την πόρτα των κεντρικών γραφείων, τα μεσαία στελέχη δύσκολα μπορούν να ανακτήσουν τη φλόγα που τους διέκρινε. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και ορισμένες κινήσεις του ίδιου του Γ. Παπανδρέου.

Το ταξίδι στην εξωτική Κόστα Ρίκα, σε συνδυασμό με φήμες που διατρέχουν το ΠΑΣΟΚ ότι ετοιμάζεται για άλλες δύο αποστολές στο εξωτερικό- ακούγονται οι Βρυξέλλες και το Ισραήλ, επιτείνουν την απροθυμία των μελών να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για επιλογές που και οι ίδιοι δεν πιστεύουν, όπως η ορθότητα της απόφασης για το Μνημόνιο. Τα περιφερειακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ταλαιπωρούνται και από την οικονομική ανέχεια.

Οι συνδρομές έχουν σταματήσει και το ταμείο της Ιπποκράτους έχει στερέψει. Λαμπρή απόδειξη, η κατάσχεση της περιουσίας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για χρέη περίπου 18.000 ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Ιπποκράτους δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος από τον Οκτώβριο. Για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΠΑΣΟΚ, λέγεται ότι ορισμένοι βουλευτές έχουν αναλάβει πρωτοβουλία ώστε τα 500 ευρώ που αποδίδουν μηνιαίως στο κόμμα, αυτή τη φορά να τα καταθέσουν ώστε να καλυφθεί το χρέος προς τους εργαζόμενους της Ιπποκράτους.

Αν το κλίμα απογοήτευσης και αναχωρητισμού δεν βρεθεί τρόπος να ανακοπεί, κάτι που θεωρείται και είναι δύσκολο, έχουμε πολλά να δούμε ακόμα…

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr
Read more...

To Βερολίνο προαναγγέλλει συμφωνία για το “κούρεμα”

Συμμετοχή της EKT δείχνει και ο Επίτροπος Ρεν



Το Βερολίνο προαναγγέλλει, πλέον, τη συμφωνία στο ελληνικό “κούρεμα”

Ενώ στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα – και ενδεχομένως καθοριστικότερη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον επικεφαλής της ομάδας των πιστωτών της χώρας κ. Τσαρλς Νταλάρα – την εκτίμησή της ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων βρίσκονται σε «καλό δρόμο» εξέφρασε σήμερα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που συνδύασε τη συμφωνία αυτή με την υπογραφή της δεύτερης δανειοδοτικής σύμβασης της χώρας.

Με την εκτίμηση αυτή συντάχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Γιόζεφ Άκερμαν. «Οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος έχουν σημειώσει "καλή πρόοδο" και οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε μια συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν ξεκαθαρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν στο να επιτευχθεί η τελική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της, ακόμα και καλύπτοντας με μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα τυχόν διαφορά στα κεφάλαια που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας।
protothema.gr
Read more...

Σειρά επαφών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έχει την Παρασκευή ο Γ.Παπανδρέου

Στο επίκεντρο η εικόνα της ΚΟ


O κ.Παπανδρέου επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ
O κ.Παπανδρέου επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σειρά επαφών και συσκέψεων αναμένεται να έχει αύριο, Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαππα. Θέμα των συναντήσεων θα είναι, πιθανότατα, η εικόνα που παρουσίασε η ΚΟ του κινήματος, με την καταψήφιση ορισμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση η συνοχή της ΚΟ και πολύ περισσότερο να διακυβεύεται το έργο της κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα ο κ.Παπανδρέου θα έχει σύσκεψη με θέμα την πρόοδο των διαδικασιών για το PSI και για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στη σύσκεψη αυτή θα πάρει μέρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Παπανδρέου φέρεται σφόδρα ενοχλημένος από τη στάση και τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ερωτήθηκαν σχετικά, δεν θέλησαν να απαντήσουν στο ενδεχόμενο λήψης καταστατικών μέτρων κατά του υπουργού Ανάπτυξης. Υπάρχουν, πάντως, αρκετές επιφυλάξεις ως προς το ζήτημα αυτό.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας, για το θέμα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ, μίλησε για προσβλητικές δηλώσεις και για σοβαρό πολιτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα.

«Οι συνεχείς δηλώσεις του κ.Χρυσοχοίδη δεν αφορούν μόνον τον ίδιο και την ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου την τελευταία διετία. Αφορούν, επίσης, το σύνολο των μελών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που προσπάθησαν με γενναιότητα και σε αντίξοες συνθήκες να αποτρέψουν την κατάρρευση της χώρας και να υπερασπισθούν ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο. Αυτές οι δηλώσεις δεν προσβάλλουν μόνον την παράταξή μας. Προσβάλλουν και τον ελληνικό λαό, που έκανε σημαντικές θυσίες για τη χώρα. Υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει, άμεσα, να λυθεί. Και θα λυθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει 13ο-14ο και κατώτατο μισθό, «όλα ανοικτά» για επικουρικές

Σύσκεψη υπό τον Παπαδήμο

Στη
Στη (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει στην τρόικα τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού και τον κατώτατο μισθό, διαφάνηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Λ.Παπαδήμο, ενώ εξετάζεται να προταθεί ως αντιστάθμισμα η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Όσον αφορά το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, φαίνεται πως παραμένει η διχογνωμία ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο, διαφάνηκε, σύμφωνα με το Mega, η πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει στην τρόικα τη διατήρηση των 13ου και 14ου μισθού και να μην υπάρξει παρέμβαση στις προβλέψεις για κατώτατο μισθό.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι αντί παρέμβασης στα παραπάνω να γίνει με «στοχευμένη» διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Σχετικά με τις επικουρικές, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά καθώς φάνηκε πως παραμένει η αντίθεση ΝΔ και ΛΑΟΣ στο «ψαλίδι» στις επικουρικές.

Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ανέφερε πως περιμένει ισοδύναμη εναλλακτική λύση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για τα απαιτούμενα κεφάλαια για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόνο με ειδικό πιστοποιητικό θα γίνονται πλέον οι μεταβιβάσεις ακινήτων νομικών προσώπων

Το ακίνητο θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη δήλωση ΦΑΠ


Μόνο με πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας θα μπορούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων νομικών προσώπων
Μόνο με πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας θα μπορούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων νομικών προσώπων (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Μόνο με πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας με το οποίο θα πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη θα μπορούν οι συμβολαιογράφοι να προχωρούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι συμβολαιογράφοι, κατά την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει με αντάλλαγμα ή με χαριστική αιτία την κυριότητα ενός ακινήτου ή μεταβιβάζει ή δημιουργεί εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό, υποχρεούνται να επισυνάψουν πιστοποιητικό του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας με το οποίο θα πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη.

Το ανωτέρω πιστοποιητικό χορηγείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. του μεταβιβάζοντος νομικού προσώπου, όπου υποβάλλεται σχετική αίτηση. Με το πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι το νομικό πρόσωπο έχει δηλώσει το ακίνητο που μεταβιβάζει ή δημιουργεί εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας των δυο προηγούμενων της μεταβίβασης ετών και ότι έχει εξοφλήσει το φόρο που αναλογεί ή ότι το έχει δηλώσει και απαλλάσσεται του φόρου.

Σε περίπτωση που οφείλεται φόρος, απαιτείται η καταβολή του οφειλόμενου ποσού που επιμεριστικά αναλογεί στην αξία του ακινήτου πριν από τη χορήγηση του οικείου πιστοποιητικού. Αντίγραφο του χορηγούμενου πιστοποιητικού φυλάσσεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στο φάκελο του νομικού προσώπου.

Αν νομικό πρόσωπο μεταβιβάζει ή δημιουργεί εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που απέκτησε μετά την 1η Ιανουαρίου έτους για το οποίο απαιτείται το ειδικό πιστοποιητικό, τότε για το έτος αυτό, αντί του πιστοποιητικού, το νομικό πρόσωπο υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία δηλώνει το χρόνο απόκτησης του ακινήτου καθώς και ότι δεν είχε υποχρέωση να το συμπεριλάβει στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας του εν λόγω έτους. Στην υπεύθυνη δήλωση επισυνάπτεται φωτοτυπία του τίτλου κτήσης του ακινήτου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αλλάζουν οι διαδικασίες εγγραφής και ανανέωσης δελτίων ανεργίας στον ΟΑΕΔ

Αλλαγές από την 1η Φεβρουαρίου


Η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του επιδοτούμενου ανέργου σε καθορισμένα διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική για να κατοχυρώσει το δικαίωμα επιδότησης
Η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του επιδοτούμενου ανέργου σε καθορισμένα διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική για να κατοχυρώσει το δικαίωμα επιδότησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ένας νέος τρόπος επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των ανέργων καθιερώνεται από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στον ΟΑΕΔ, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Η διαδικασία εγγραφής στα Μητρώα Ανέργων απλοποιείται, καθώς απαιτείται μόνον επίδειξη δικαιολογητικών, ενώ η διαδικασία ανανέωσης των δελτίων ανεργίας γίνεται στο εξής ανά τρίμηνο για όλες τις κατηγορίες ανέργων.

Αυτό σημαίνει βελτίωση της εξυπηρέτησης για τον επιδοτούμενο άνεργο που όφειλε να εμφανίζεται στις υπηρεσίες μία φορά το μήνα για να εξασφαλίσει την είσπραξη του επιδόματος.

Στο εξής με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στον ΟΑΕΔ θα κατοχυρώνει την καταβολή του επιδόματος όχι μόνον για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και για το δίμηνο που ακολουθεί.

Έτσι ένας άνεργος με αναγνωρισμένο δικαίωμα επιδότησης για 12 μήνες θα προσέλθει στις υπηρεσίες συνολικά 5 φορές το διάστημα αυτό (η πρώτη για την υποβολή της αίτησης) έναντι 13 εμφανίσεων που θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει με το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς.

• Παράλληλα, η καταβολή των πληρωμών (επιδόματα και παροχές) αυτοματοποιείται για να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολίτης.

Με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού οι εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα διαδικασίες ανασχεδιάζονται ως εξής:

Δικαιολογητικά για εγγραφή στο Μητρώο


Η εγγραφή του ανέργου στο Μητρώο του Οργανισμού γίνεται μόνον με αυτοπρόσωπη παρουσία του στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου όπου διαμένει.

Για εγγραφή ατόμου που κάνει αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας προβλέπεται επίσης αυτοπρόσωπη προσέλευση του ανέργου στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του.

Ο άνεργος για την εγγραφή του, επιδεικνύει στην υπηρεσία, αλλά στο εξής δεν καταθέτει:

• Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που έχει καταθέσει – Ε1, ή στην περίπτωση που δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση σχετική Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από τη ΔΟΥ.

• Για την βεβαίωση του τόπου διαμονής του, αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας στο όνομά του ή στο όνομα μέλους της οικογενείας του με την οποία διαμένει, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, που έχει κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

• Παραστατικό ταυτοπροσωπίας (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λπ.).

• Επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Άδεια διαμονής ή εργασίας εάν είναι υπήκοος τρίτης χώρας.

Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας μη επιδοτούμενων ανέργων

Το δελτίο ανεργίας όσων ανέργων δεν λαμβάνουν επίδομα ισχύει για ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή τους και στη συνέχεια για τρεις μήνες από κάθε τελευταία ανανέωση. Ο άνεργος ανανεώνει το δελτίο ανεργίας μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών πριν ή μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου, με την αυτοπρόσωπη παρουσία του σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.

Ο άνεργος διαγράφεται από τα Μητρώα του ΟΑΕΔ εφόσον συντρέξει λόγος διαγραφής του, όπως για παράδειγμα αν βρει απασχόληση, κάτι που υποχρεούται να κοινοποιήσει στον Οργανισμό ή εφόσον δεν προβεί έγκαιρα σε ανανέωση του δελτίου ανεργίας του. Από την υποχρέωση ανανέωσης του δελτίου ανεργίας απαλλάσσονται τα εγγεγραμμένα μη επιδοτούμενα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).

Περιοδικές εμφανίσεις στον ΟΑΕΔ επιδοτούμενων ανέργων

Για τον επιδοτούμενο άνεργο η ισχύς του δελτίου ανεργίας ταυτίζεται με το χρονικό διάστημα της επιδότησής του. Το δικαίωμα της επιδότησης αναγνωρίζεται με εγκριτική απόφαση που εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ. Όμως στο εξής, για να κατοχυρώσει τη ροή της επιδότησής του ο άνεργος υποχρεούται σε αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σε δεσμευτικά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα (τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου επιδότησης).

Ειδικότερα:

• Αρχικά, ο άνεργος προσέρχεται αυτοπροσώπως και υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του, μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από τη λύση ή λήξη της εργασιακής του σχέσης.

Λαμβάνει αντίγραφο του εντύπου της αίτησης, με το οποίο ενημερώνεται για το πότε μπορεί να παραλάβει τη σχετική απόφαση επιδότησης, κάτι που γίνεται και πάλι από τον ίδιο υποχρεωτικά στην Υπηρεσία στην οποία υπέβαλε την αίτησή του.

• Όταν προσέλθει για να παραλάβει την εγκριτική απόφαση, ο άνεργος ενημερώνεται για τις ακριβείς ημερομηνίες, στις οποίες οφείλει να προσέρχεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή ΚΠΑ2 του Οργανισμού και να δηλώνει την παρουσία του. Οι ημερομηνίες των χρονικών διαστημάτων μέσα στα οποία οφείλει να εμφανιστεί για να δηλώσει την παρουσία του, αναγράφονται σε ειδικό σημείο στην εγκριτική απόφαση της Υπηρεσίας που παραλαμβάνει ο επιδοτούμενος άνεργος (ο οποίος υπογράφει στο σημείο της αίτησης όπου αναγράφονται οι ημερομηνίες αυτές).

Στην περίπτωση που ο άνεργος δεν εμφανιστεί για να δηλώσει την παρουσία του για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε παραγράφεται η αξίωσή του μέχρι τη λήξη της επιδότησής του.
Εάν υπάρξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης ο επιδοτούμενος άνεργος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει σχετικά, εντός 8 εργάσιμων ημερών και πάντως πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης, τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από τις τυχόν ποινικές ευθύνες, ακολουθεί η διακοπή της επιδότησης χωρίς τη δυνατότητα συνέχισής της και ο καταλογισμός χρέους.

Αυτοπρόσωπη εμφάνιση και καταβολή επιδότησης


Η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του επιδοτούμενου ανέργου στο ΚΠΑ2 στα καθορισμένα διαστήματα είναι πλέον υποχρεωτική για να κατοχυρώσει το δικαίωμα επιδότησης και για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή των πληρωμών του επιδόματος. Κι αυτό γιατί με βάση τις αυτοπρόσωπες εμφανίσεις ενημερώνεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου καθορίζονται με αυτοματοποιημένο πλέον τρόπο οι καταβολές επιδόματος ανεργίας στους επιδοτούμενους.

Η διαδικασία ενημέρωσης του ΟΠΣ και πίστωσης των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή). Η καταβολή των επιδομάτων γίνεται αυτοματοποιημένα, με πίστωση των ατομικών λογαριασμών των επιδοτούμενων, με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου από τη Διεύθυνση Μηχανογραφίας του Οργανισμού στη Διεύθυνση Μηχανογραφίας της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι, η εμφάνιση των ανέργων στα ΚΠΑ2 εκτός των διαστημάτων που έχουν ορισθεί δεν μπορεί να καταχωρηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Μόνο με την εμφάνισή τους στα καθορισμένα διαστήματα, για τα οποία θα έχουν ενημερωθεί με τη λήψη της εγκριτικής απόφασης, οι επιδοτούμενοι εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή των πληρωμών τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ψήνουν» σούπερ- φόρο στα ακίνητα- Έρχεται αύξηση αντικειμενικών, χαράτσι και στα χωράφια!









«Ψήνουν» σούπερ- φόρο στα ακίνητα- Έρχεται αύξηση αντικειμενικών, χαράτσι και στα χωράφια!
Το σχέδιο για ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία όπως το προβάλλει προς τα έξω το υπουργείο Οικονομικών, κρύβει ένα «σούπερ-φόρο» στα ακίνητα. Έναν φόρο τον οποίο θα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες –ακόμη και αυτοί που έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου- όχι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αλλά με εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο σούπερ- φόρος θα στηριχτεί στη λογική του ΕΤΑΚ ενός φόρου που για πρώτη φορά εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, ο φορολογούμενος θα πληρώνει με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας του και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το χαράτσι της ΔΕΗ.

Η κλίμακα θα προβλέπει ένα πολύ μικρό αφορολόγητο –της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ- προκειμένου να απαλλάσσεται ουσιαστικά μόνο η πρώτη κατοικία ή ένα τμήμα της πρώτης κατοικίας για όσους διαμένουν σε σπίτια μεγαλύτερης αξίας. Από αυτό το ύψος και πάνω, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστές οι οποίοι θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

Έτσι, όποιος έχει ακίνητα συνολικής αξίας 100-150.000 ευρώ θα πληρώνει με συντελεστές της τάξεως του 0,2%-0,3% ενώ οι έχοντες πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνουν με συντελεστές που θα εκτοξεύονται ακόμη και στο 2%.

Ο σούπερ-φόρος, όμως, θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο έσοδα ίσα ή και περισσότερα από αυτά που φέρνουν σήμερα
:

• Το χαράτσι της ΔΕΗ (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός)

• Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που πλέον επιβάλλεται στους έχοντες περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Πως θα συμβούν όλα αυτά;

1. Πρώτον με το μαγείρεμα των φορολογικών συντελεστών που θα προβλέπει η φορολογική κλίμακα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Το μαγείρεμα θα αναλάβει η ΓΓΠΣ μόλις αποκτήσει πλήρη εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων μέσα από την επεξεργασία του Ε9.

2. Δεύτερον με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτή θα επιτευχθεί με την ένταξη στον φόρο και των εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων τα οποία σήμερα απαλλάσσονται κάθε φορολογικής επιβάρυνσης

3. Τρίτον με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το σχέδιο του σούπερ-φόρου προβλέπει ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν θα καθορίζονται πλέον διοικητικά από το υπουργείο Οικονομικών αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας η οποία θα έχει καθήκον να προσαρμόσει τις τιμές στα δεδομένα της αγοράς και να τις αναθεωρεί ανά έτος ή διετία. Αυτό αποτελεί και πρόταση του ΔΝΤ και αναμένεται να προχωρήσει.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο του σούπερ-φόρου, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα:

1.
Απαλλάσσεται η ΔΕΗ από την υποχρέωση είσπραξης φόρου. Το χαράτσι, είναι βέβαιο –και στην Καραγιώργη Σερβίας το γνωρίζουν αυτό- ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια καθώς παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος (δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών κλπ).

2. Έχει λιγότερη γραφειοκρατία. Δεν θα χρειάζεται πολίτες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να συρρέουν στις εφορίες και στους δήμους και να παρακαλέσουν είτε για τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους είτε για την εξαίρεσή τους από τον φόρο. Η ευνοϊκή αντιμετώπιση όσων έχουν ανάγκη, θα γίνεται με το αφορολόγητο. Για παράδειγμα, ο πολύτεκνος θα έχει υψηλότερο αφορολόγητο από τον εργένη ενώ ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα έχουν και τα άτομα με αναπηρία καθώς και οι άνεργοι.

Για να λειτουργήσει αυτός ο φόρος, πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις επί των οποίων όμως έχουν ήδη γίνει κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών:

• Να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Ήδη, ύστερα από χορηγία της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η ενημέρωση της βάσης δεδομένων με την περιουσιακή εικόνα του κάθε Έλληνα για τα έτη 2009 και 2010. Για το 2011, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένει να λήξει η προθεσμία υποβολής του Ε9. Οι πολίτες θα αντιληφθούν πότε θα έχει ολοκληρωθεί το έργο καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ του 2010 και τον ΦΜΑΠ του 2012

• Να εξασφαλιστεί η σωστή τήρηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από εδώ και στο εξής. Αυτό το έργο αναμένεται να ανατεθεί στους συμβολαιογράφους οι οποίοι όταν θα κάνουν μια μεταβίβαση (αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά κληρονομιά) θα καλούνται ταυτόχρονα να ενημερώσουν το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο τόσο γι’ αυτόν που μεταβιβάζει όσον και γι’ αυτόν που αποκτά το ακίνητο.



Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Οι βουλευτές γνώριζαν την τροπολογία για τα φαρμακεία μέρες πριν, λέει ο Ανδρ.Λοβέρδος

Μετά το αντάρτικο στη Βουλή

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνεχίζεται η αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το αντάρτικο που σημειώθηκε στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι η επίμαχη τροπολογία είχε παρουσιαστεί από την περασμένη Πέμπτη και οι βουλευτές είχαν χρόνο να την μελετήσουν.

Νωρίτερα, ο Χάρης Καστανίδης είχε αφήσει αιχμές κατά του υπουργού Υγείας, λέγοντας ότι οι διατάξεις που έρχονται στη Βουλή πρέπει να είναι καλά επεξεργασμένες.

Παράλληλα, σχετικά με την εσωκομματική κατάσταση, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως το κόμμα είναι ακέφαλο και ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα να βρει τη συνοχή της, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι «κουκουλοφόροι» επισκέπτες της Γερμανικής Πρεσβείας και της τρόικας









Οι «κουκουλοφόροι» επισκέπτες της Γερμανικής Πρεσβείας και της τρόικας
Η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, για κουκουλοφόρους οι οποίοι «καρφώνουν» και καταδίδουν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με γραπτά υπομνήματα στο ΔΝΤ και προφανώς στη γερμανική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιχείρησαν εντέχνως και για συγκεκριμένους λόγους να την περάσουν στα «ψιλά» δεν παύει να έχει μεγάλη πολιτική σημασία και να χρήζει δικαστικής διερεύνησης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που έγιναν γνωστές είναι αρκετοί, τόσο πολιτικοί όσο και ορισμένοι διευθυντές μεγάλων ΜΜΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι τακτικά επισκέπτονται την Γερμανική Πρεσβεία αλλά θεωρούνται και σημαντικοί συνομιλητές για του Ευρωπαίους εταίρους καθώς και για τα στελέχη του ΔΝΤ που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο Γερμανός πρέσβης έχει καθημερινή ενημέρωση τόσο για τα οικονομικά δρώμενα όσο και για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Προς τούτο συναντάται τακτικά τόσο με πολιτικά πρόσωπα όσο και με κορυφαία στελέχη των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και με έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων. Κυρίως όμως συναντά εκείνους που ταυτίζονται με την λογική του μνημονίου αλλά και με τις πολιτικές επιλογές της κ. Μέρκελ.

Στο μεταξύ όπως επισημαίνει γερμανός αξιωματούχος κάποιοι εξ αυτών «έχουν αποδειχθεί καλοί σύμβουλοι για την Γερμανική Κυβέρνηση». Μια τέτοια διαπίστωση ωστόσο καταδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα μπορεί να είναι χρήσιμα για τους γερμανούς δεν αποδεικνύονται ωστόσο καλοί σύμβουλοι για την Ελλάδα.

Στην ίδια καταγγελία προχώρησε και χθες ένας ακόμα παράγοντας, ο κ. Βασίλης Κορκίδης. Και αυτός μίλησε για «κουκουλοφόρους» αποφεύγοντας ωστόσο να τους κατονομάσει.

Τα παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι κανένας εκ των εισαγγελικών λειτουργών δεν ανέλαβε μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση. Γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι οι καταγγέλλοντες γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι καταδίδουν, όπως ισχυρίζονται, στο ΔΝΤ και στην Γερμανική Κυβέρνηση και λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας।
http://newpost.gr
Read more...

Άφησαν γονικές παροχές και δωρεές και το έριξαν στις διαθήκες

Κοστίζει περισσότερο η μεταβίβαση αδόμητων αγροτεμαχίων απ’ ότι η αξία τους




Στο «ψυγείο» λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης έχουν μπει οι μεταβιβάσεις ακινήτων, παρουσιάζοντας σε όγκο συναλλαγών το χαμηλότερο επίπεδο εικοσαετίας, ανάλογο με εκείνο του 1983 όταν έγινε η αλλαγή του πολεοδομικού καθεστώτος.

Υπολογίζεται ότι η μείωση στις συναλλαγές αγγίζει το 90% μετά το νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και αποδίδεται στην εκτίναξη του κόστους μεταβίβασης και κυρίως της υποχρέωσης να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες βεβαίωση νομιμότητας του κτίσματος από μηχανικό.

«Στη διαδικασία αυτή υποχρεούνται χωρίς καμία εξαίρεση το σύνολο των ιδιοκτητών ακόμη και όσα κτίστηκαν πριν το 1955, διατηρητέα κτίρια, κτίσματα εκτός σχεδίου και εντός οικισμών» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών –Πειραιώς, κ. Κώστας Βλαχάκης στρέφοντας τα πυρά προς τις εξπρές νομοθετικές διατάξεις που σχεδίασε το καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση και ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει για πολλοστή φορά, στο νόμο για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος που συζητείται σήμερα στην αρμόδια επιτροπής παραγωγής και εμπορίου.

Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται στα στοιχεία που δίνουν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4014 έχει εξαφανίσει τις γονικές παροχές και τις δωρεές και ο κόσμος έχει στραφεί σε συντριπτική πλειοψηφία στις διαθήκες προσδιορίζοντας την τύχη της περιουσίας του μετά θάνατο!

Εξαιτίας των αντισυνταγματικών όπως χαρακτηρίζουν οι συμβολαιογράφοι αυτών διατάξεων, κάποιος που επιθυμεί σήμερα να μεταβιβάσει ένα ακίνητο που απέκτησε λόγω κληρονομιάς το 1957 είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση μάλιστα που το αρχείο της αρμόδιας πολεοδομίας έχει καταστραφεί η τακτοποίηση είναι αδύνατη. Σε όσες δε περιπτώσεις χρειάζεται και μπορεί να γίνει από το μηχανικό ανασύσταση φακέλου το κόστος ξεκινά από τα 7.000 ευρώ!

Το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη και για τις μεταβιβάσεις αδόμητων αγροτεμαχίων, οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και την αξία τους. Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Βλαχάκης, κάποιος που θέλει να μεταβιβάσει έξι αγροτεμάχια θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τη βεβαίωση μηχανικού που κοστολογείται ανά αγροτεμάχιο στα 300 έως 500 ευρώ καθώς επίσης και με το εξαρτημένο τοπογραφικό, για το οποίο η δαπάνη ξεκινά από τα 600 και φτάνει τα 1.200 ευρώ.

Συνολικά η μεταβίβαση θα κοστίσει 9.000 ευρώ και αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για τα ελληνικά νοικοκυριά, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των ακινήτων (συνολικά 12 απαρίθμησε χθες ο κ. Βλαχάκης).

Οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι πρόσφατα συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητώντας βελτιώσεις στο νόμο για τα αυθαίρετα προτείνουν:
-νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί την υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού από τη μεταβίβαση αδόμητου οικοπέδου, γηπέδου ή αγροτεμαχίου με την υποχρέωση υπεύθυνης δήλωσης περί μη ύπαρξης αυθαίρετου κτίσματος. Επίσης ζητούν να εξαιρεθούν από την προσάρτηση τοπογραφικού τα ακίνητα που είναι σε αγροτικές περιοχές
-να μην αναζητείται εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων για μεταβιβάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών καθώς και ακινήτων με οικοδομική άδεια. Με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο στις διατάξεις για τα αυθαίρετα εξαρτημένο τοπογραφικό δεν θα απαιτείται μόνο για τις οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες εντός σχεδίου και εντός οικισμών.
-ζητούν επίσης την απόσυρση του αντισυνταγματικού όπως χαρακτηρίζουν άρθρου 14 στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που είναι σε διαδικασία διαβούλευσης για τον καθορισμό χρήσεων γης και προβλέπει την κατάργηση της κατοικίας στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν έχει κατά κύριο επάγγελμα αγροτική ή άλλη δραστηριότητα।
protothema.gr
Read more...

Υπεραμύνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης των χειρισμών του στην υπόθεση Πεπόνη-Μουζακίτη

«Έπραξα ό,τι προβλέπεται»

Για το μόνο που μπορώ να ελεγχθώ είναι γιατί καθυστέρησα και δεν έστειλα από την πρώτη στιγμή το ερώτημα για την αντικατάσταση τους, λέει ο υπουργός
Για το μόνο που μπορώ να ελεγχθώ είναι γιατί καθυστέρησα και δεν έστειλα από την πρώτη στιγμή το ερώτημα για την αντικατάσταση τους, λέει ο υπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Άγνοια νόμου σε όσους τον επικρίνουν για την κίνησή του να θέσει ερώτημα για την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να πράξει το αυτονόητο καθήκον του.

Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί παρέμβασής του στο έργο των δύο οικονομικών εισαγγελέων, συμπληρώνοντας ότι για το μόνο που μπορεί να ελεγχθεί είναι γιατί καθυστέρησε και δεν έστειλε από την πρώτη στιγμή το ερώτημα για την αντικατάσταση τους.

«Ήμουν ήδη στη διαδικασία σύνταξης των ερωτημάτων όταν ο κ. Πεπόνης επισκέφθηκε την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ενεχείρησε το φάκελο με τα θέματα της ΕΛΣΤΑΤ» υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχέδιου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι αν έχει αρμοδιότητα ο υπουργός αλλά πώς την ασκεί.

Σημείωσε δε, ότι όταν πριν τρία χρόνια, σε παρεμφερή περίπτωση με τους δύο εισαγγελείς Ελένη Σωτηροπούλου και Ηλία Κολιούση, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε δεκτό το αίτημα, ζητώντας τους να συνεχίσουν μέχρι τέλος τη δουλειά τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Χρυσοχοΐδης: Ψήφισα με το... πιστόλι στον κρόταφο!

Πώς εξηγεί το "ναι" στο μνημόνιο

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την δήλωσή του ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο πριν το προσυπογράψει επιχείρησε και σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Καταβάλλοντας προσπάθεια να ανασκευάσει την προχθεσινή δήλωσή του η οποία έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης και απασχόλησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περισσότερο και από τις... διακοπές του Γιώργου Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα, ο κ. Χρυσοχοΐδης σε σημερινή του συνέντευξη στο Mega παραδέχθηκε ότι υποχρεώθηκε να ψηφίσει το μνημόνιο "με το πιστόλι στον κρόταφο", κάτι που υποστήριξε ότι συνέβη με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι σε όλες τις ψηφοφορίες που ακολούθησαν την ψήφιση του μνημονίου -για τη λήψη πρόσθετων μέτρων- τόσο το υπουργικό Συμβούλιο όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκονταν ουσιαστικά υπό καθαρό εκβιασμό.
Για να κατευνάσει το κύμα των αντιδράσεων προς το πρόσωπό του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε σήμερα ότι γνώριζε τις βασικές κατευθύνσεις του μνημονίου, διευκρίνισε όμως ότι δεν γνώριζε αναλυτικά το περιεχόμενο των 2.200 σελίδων της συμφωνίας...
"Λογοδοτώ με δράση και ευθύνη, δεν λιποτακτώ", πρόσθεσε και υπεραμύνθηκε υπέρ ενός πολιτικού συστήματος "που θα υπηρετεί την αλήθεια και τη δικαιοσύνη", εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα κερδίσει τη μάχη που δίνει ώστε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα.
"Ο καθένας έχει μια πορεία. Όποιος αμφισβητεί τη δική μου πορεία να το καταθέσει", έριξε το γάντι σε όσους τον επικρίνουν για τη δήλωσή του περί άγνοιας του μνημονίου και ζητούν τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επέμεινε στο ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ।
protothema.gr

Read more...

Προσπάθεια να στήσει πάλι τον ενεργειακό άξονα Ρωσίας - Ελλάδας

Επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα


Με σκοπό να αναθερμάνει τις οικονομικές και γεωστρατηγικές σχέσεις της χώρας με την Ρωσία ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μόσχα όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση είναι εκτός πρωτοκόλλου και δείχνει την σημασία που αποδίδει η ρωσική ηγεσία στην επίσκεψη με προοπτική να ξεπαγώσουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματός του Ενωμένη Ρωσία που ανήκει στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με τη ΝΔ. Είναι σαφές ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας αντιμετωπίζει τον κ. Σαμαρά ως τον επόμενο πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Γερουσίας κα Valentina Matviyenko και με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Ivanov. Ο κ. Ιβανόφ είναι συνεργάτης του κ. Πούτιν και από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της υψηλής ρωσικής γραφειοκρατίας. Μετά τις συναντήσεις του ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ, στη Μόσχα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας. Πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, τουρισμό, εξαγωγές, αλλά κυρίως στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή-αλλά μακροπρόθεσμη συνεργασία των δύο χωρών». Για τις συναντήσεις που είχε ανέφερε ότι «συζητήσαμε για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή. Διαπίστωσα για μια ακόμη φορά, ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία απ’ όλους για την προώθηση γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν, για να θέσουμε εκ νέου – σε στέρεες βάσεις- τις σχέσεις των δύο χωρών.
Με τους Ρώσους μας συνδέουν πολλά. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα». Οι ελληνορωσικές σχέσεις έφθασαν στο ναδίρ λόγω της πρόσφατης σύλληψης και φυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ρωσία. Αν και ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη και ότι εμπιστεύεται τις αποφάσεις της έχει επισήμως δηλώσει ότι η υπόθεση Βατοπεδίου κόστισε στην κυβέρνηση Καραμανλή και ότι από την εξεταστική επιτροπή που έγινε στην βουλή δεν προέκυψαν στοιχεία ότι ήταν σκάνδαλο.

Είναι εμφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να πιάσει το μίτο των ελληνορωσικών σχέσεων από το σημείο που τις είχε αφήσει ο κ. Καραμανλής πριν τις βάλει στον πάγο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Μέσω της συνεργασίας με την Ρωσία ο κ. Καραμανλής είχε επιδιώξει να βάλλει την χώρα στον ενεργειακό χάρτη έστω και ως διαμετακομιστικό κόμβο και αυτό του είχε στοιχίσει την εχθρότητα των αμερικανών που είχαν άλλες γεωστρατηγικές αλλά και οικονομικές για τις δικές τους εταιρίες στοχεύσεις. Ενδεικτικές των προθέσεών του κ. Σαμαρά είναι οι δηλώσεις του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ: «ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, που είχε ξεκινήσει εδώ και 19 χρόνια, είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει εδώ και τέσσερα χρόνια και τώρα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν, όλοι ξέρουμε ότι σήμερα αυτά τα έργα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει. Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

Ο κ . Σαμαράς θεωρεί ότι η Ελλάδα, «μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας, καθώς επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών...».

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τέλος, είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να ξαναζεστάνει τους Ρώσους και για το μεγαλεπήβολο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, με δεδομένο ότι η Μόσχα πλέον μιλά για ουσιαστική παράκαμψη της Ελλάδας – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – και για προτίμηση διέλευσης του αγωγού από Βουλγαρία – Σερβία και εν συνεχεία προς τη δυτική Ευρώπη।
protothema.gr

Read more...

Νέο ραντεβού Παπαδήμου - πολιτικών αρχηγών μετά το αντάρτικο στο πολυνομοσχέδιο

Πιθανός ο ανασχηματισμός

Ο κ. Παπαδήμος θα ξεκαθαρίσει στους κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη ότι η στήριξη του κυβερνητικού έργου είναι απαραίτητη
Ο κ. Παπαδήμος θα ξεκαθαρίσει στους κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη ότι η στήριξη του κυβερνητικού έργου είναι απαραίτητη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Νέα συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να συγκαλέσει την Παρασκευή ή το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στον απόηχο της καταψήφισης διατάξεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κ. Παπαδήμος θα ξεκαθαρίσει στους κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη ότι η στήριξη του κυβερνητικού έργου είναι απαραίτητη και πως η ευθύνη για τις αποφάσεις των βουλευτών βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους. Επίσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται εξαιρετικά προβληματισμένος από τα όσα συνέβησαν κατά την ψήφιση του του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής επισήμανε την ευθύνη του συνόλου του πολιτικού συστήματος στην κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων.

«Στη λεπτή φάση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI και για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα σταθερότητας επιβάλλεται σοβαρότητα από όλο το πολιτικό σύστημα» τόνισε ο κ. Καψής και υπογράμμισε πως εν όψει των ψηφοφοριών που έπονται για τα όσα θα συμφωνηθούν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη «η κυβέρνηση περιμένει να επιβεβαιωθεί η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Σχετικά με τις φήμες και τα σχόλια μερίδας του Τύπου ότι υπάρχουν σκέψεις περί παραίτησης του κ. Παπαδήμου, ο κ. Καψής ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ο πρωθυπουργός έχει αποκλειστικό μέλημα στο μυαλό του την ολοκλήρωση του PSI και την διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο και το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας. Το βασικό δεν είναι να παραιτηθούμε, αλλά να προχωρήσουμε όλο το πολιτικό σύστημα για να σταθεί η χώρα».

Ο κ. Καψής, απαντώντας σε ερώτηση για εγγυήσεις με υπογραφή των πολιτικών αρχηγών στη νέα σύμβαση, είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος δεσμεύσεων που θα ζητηθούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Εκτός ατζέντας το ελληνικό ζήτημα


Η έκθεση δεν θα είναι έτοιμη μέχρι την Δευτέρα, αλλά το ελληνικό ζήτημα εκ των πραγμάτων θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου
Η έκθεση δεν θα είναι έτοιμη μέχρι την Δευτέρα, αλλά το ελληνικό ζήτημα εκ των πραγμάτων θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Συνόδου (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο, Γερμανία
Η έκθεση της τρόικας για το δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας δεν αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, είπε την Πέμπτη υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Δεν θα περίμενα να είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας μέχτι τη Σύνοδο την Δευτέρα» δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν αναμένεται συνεπώς να παίξει σημαντικό ρόλο στη Σύνοδο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

Στην πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, σημειώνεται ότι περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά τις πολιτικές των χωρών μελών της Ευρώπης για την οικονομία και την απασχόληση, θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Μαρτίου.

Ο ίδιος επισημαίνει στην παρούσα οικονομική κατάσταση, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και προσαρμογής, που αποτελούν προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Ρομπάι επισημαίνει ότι «θα αξιοποιηθεί η ευκαιρία» της ανεπίσημης Συνόδου της Δευτέρας ώστε να επικυρωθεί η συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό ευρωστήριξης (ESM) και για να υπάρχει συμφωνία για τη νέα Συνθήκη για την σταθερότητα και την σύγκλιση στην Ευρωζώνη (Δημοσιονομικό Σύμφωνο).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έρχεται για να …τελειώνει ο Νταλάρα στην Αθήνα

Διπλό παζάρι σε Αθήνα και Παρίσι για τα δάνεια της Ελλάδας


«Μέχρι την Παρασκευή θα τελειώνουμε» εκτιμά κυβερνητική πηγή, σχετικά με το παζάρι για το PSI στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο διεξάγεται εκ παραλλήλου πλέον και με εκείνο για το νέο δάνειο προς τη χώρα μας.

Αργά το μεσημέρι σήμερα ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια που ανακοίνωσε χθες πως στέλνει στην Αθήνα το IIF, για να ολοκληρώσουν τα νομικά και οικονομικοτεχνικά ζητήματα που απομένουν, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η τελική φόρμουλα που θα προταθεί για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών της, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα και ο «στρατηγός» του σχεδίου απομείωσης του ελληνικού χρέους, κ. Τσάρλς Νταλάρα. Το θέμα κυριάρχησε και στην δίωρη συνάντηση που είχε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα, όπου οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των επαφών που με εντατικό ρυθμό θα διεξαχθούν τις επόμενες μέρες τόσο για το PSI όσο και για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης γύρω από το νέο πρόγραμμα.

Στην πραγματικότητα διεξάγεται ένα διπλό παζάρι: στο Παρίσι μεταξύ τραπεζιτών και IIF για το PSI αφ’ ενός, και στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και της Τρόικα για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σήμερα θα συνεχιστούν στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για τα νέα δάνεια με την Τρόικα। Μέχρι το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθούν και άλλες, ειδικότερες συναντήσεις για τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα διαρθρωτικά ζητήματα ανάμεσα στην τρόικα, την κυβέρνηση και τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.
protothema.gr

Read more...