Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Έως το 2020 έτοιμο το ολοκληρωμένο εθνικό κτηματολόγιο...



Τη δημιουργία της εταιρείας «Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταγραφή και αξιοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων, ανακοινώθηκε από...
το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου - στην οποία εισήχθη το νομοσχέδιο για τη συμπλήρωση των διατάξεων του Κτηματολογίου. Από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, μάλιστα, εκφράσθηκε η εκτίμηση πως το ολοκληρωμένο εθνικό κτηματολόγιο θα είναι έτοιμο έως το 2020.

Κατά την παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου ως «θεσμική μεταρρύθμιση μείζονος σημασίας», επισημαίνοντας τα έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της. Διεβεβαίωσε, άλλωστε, για τον δημόσιο χαρακτήρα του φορέα εκτέλεσης του έργου και τον έλεγχο από το αρμόδιο υπουργείο.

Ο εισηγητής της Ν.Δ., κ. Κ. Σκρέκας, ανέφερε ότι με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής πληροφοριών που αφορούν στην ατομική, δημοτική και δημόσια περιουσία.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η χώρα μας θα αποκτήσει ολοκληρωμένο εθνικό κτηματολόγιο έως το 2020.

Η εισηγήτρια του ΣυΡιζΑ, κα. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, υπεραμύνθηκε της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου από δημόσιο οργανισμό και το χαρακτήρισε κοινωνικό αγαθό.

Όπως σημείωσε, «με την απόφαση αυτή στοιχεία απεικόνισης των γαιών περνάνε σε ανώνυμη εταιρεία χωρίς να υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας του Δημοσίου».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διατηρήσει το κράτος την κατάρτιση, τον έλεγχο και την αξιοποίηση του κτηματολογίου, υπερασπιζόμενο τη δημόσια αποστολή του και να μη δοθεί σε μία ιδιωτική κατ' ουσίαν εταιρεία.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ι. Δριβελέγκας, υπογράμμισε ότι το εθνικό κτηματολόγιο αποτελεί βάση ανάπτυξης για τη χώρα που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως από τους 11.000 χάρτες έχουν γίνει μόλις 900.

Η ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυρία Ραχήλ Μακρή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και μίλησε για κατάργηση μίας μικρής και ευέλικτης μονάδας του Δημοσίου χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος για τη δημιουργία μίας ανώνυμης εταιρείας.

Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής, κυρία Ελένη Ζαρούλια, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του κτηματολογίου «γεφύρι της Άρτας» κάνοντας λόγος για ένα από τα «μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.

Η κυρία Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση του κτηματολογίου, το οποίο χαρακτήρισε ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι κινείται στη λογική των επιταγών της Ε..Ε, η οποία με τη σειρά της εξυπηρετεί τα συμφέροντα της καπιταλιστικής οικονομίας.

Read more...

Παραπέμφθηκε και για το κακούργημα της απιστίας ο Παπακωνσταντίνου...


«Υπέρ» ψήφισαν 234, «κατά» 21 βουλευτές, «παρών» 7... 
Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για το κακούργημα της απιστίας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε σε ψηφοφορία της η Βουλή με 234 «ναι». Επίθεση κατά της...
Προανακριτικής Επιτροπής του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ιωάννη Διώτη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας κάνοντας λόγο για πολθτικό παιχνίδι εις βάρος του.

Συνολικά ψήφισαν 266 βουλευτές, με τα 265 ψηφοδέλτια να είναι έγκυρα. «Υπέρ» ψήφισαν 234, «κατά» 21 βουλευτές, «παρών» 7 βουλευτές, ενώ 3 ψηφοδέλτια ήταν λευκά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της Προανακριτικής Επιτροπής λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει πλήρη γνώση της δικογραφίας.

«Η Προανακριτική Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει δεκάδες πολύωρες συνεδριάσεις και έχει εξετάσει πολυάριθμους μάρτυρες, προκειμένου να αποφανθεί για το αδίκημα της αλλοίωσης για το οποίο θεωρήθηκα ύποπτος. Και ξαφνικά αλλάξαμε θέμα συζήτησης. Ανακαλύφθηκε δήθεν καινούριο αδίκημα» τόνισε.

«Με έναν εντυπωσιακό τρόπο όλοι οι μάρτυρες "καίνε" τον Παπακωνσταντίνου» είπε. «Σήμερα, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής δεν κράτησαν καν τα προσχήματα. Δεν θυμάμαι στο παρελθόν παρόμοια ευτελισμό μιας τέτοιας Επιτροπής. Τα ίδια τα μέλη της Προανακριτικής (όχι όλα ευτυχώς, αλλά πολλά), εκδράμουν στα κανάλια την επομένη των καταθέσεων για να εξηγήσουν γιατί είμαι εκ προοιμίου ένοχος. Δεκάδες είναι οι εμφανίσεις μελών της Επιτροπής στα ΜΜΕ στις οποίες αναφέρονται στις εν εξελίξει εργασίες. Στις οποίες προδικάζουν πριν υπάρξει πόρισμα. Επιχειρούν να εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη τη βεβαιότητα της ενοχής μου. Ώστε όταν καταθέσει το πόρισμά της η Επιτροπή, η ενοχή μου να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη και κατά συνέπεια δεδομένος και ο χειρισμός του τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Δικαιοσύνη. Ό,τι έχω να πω, το λέω στη Βουλή. Δεν το λέω στις εφημερίδες, ούτε στα κανάλια» σημείωσε.

«Κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε, κανένα καινούριο δεδομένο δεν δικαιολογεί την πρόταση αυτή. Δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή. Την ξέραμε. Ούτε ζητήθηκε με την επανάληψη της αποστολής των στοιχείων πέρσι τον Δεκέμβριο από τους Γάλλους. Απλώς κάποιους δεν βόλευε τότε η κατηγορία της απιστίας. Ενώ τώρα αισθάνονται την ανάγκη να την επιστρατεύσουν» δήλωσε.

«Επαναλαμβάνω ότι κινήθηκα με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιάσουμε τους φοροφυγάδες που υπάρχουν στη λίστα. Και από τον χειρισμό της δεν είχα κανένα προσωπικό όφελος, ούτε επιχείρησα να προσπορίσω όφελος στον οιονδήποτε. Ούτε έχασε χρήματα το Ελληνικό Δημόσιο από τις ενέργειές μου. Όσο προχωράει αυτή η υπόθεση, τόσο αυξάνεται ο παραλογισμός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προφανείς πολιτικές και κατά βάθος προσωπικές σκοπιμότητες. Η προσπάθεια ενοχοποίησής μου ξεκίνησε από το ότι λείπουν 3 ονόματα συγγενών μου από ένα USB stick το οποίο δεν είναι δικό μου. Πολύ απλά δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη. Γιατί εγώ δεν έκανα καμία αλλοίωση» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή τους» πρόσθεσε. Ο κ . Παπακωνσταντίνου άφησε σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Έδωσα τα στοιχεία της λίστας με τον σωστό τρόπο, δεδομένης της φύσης τους. Γιατί μετά από μένα δεν τα αξιοποίησαν;» δήλωσε.

«Γιατί δεν με ρώτησε ποτέ ο κ. Βενιζέλος για τα στοιχεία; Γιατί δεν ρώτησε τη Λαγκάρντ; Είχε στη διάθεσή του μήνες το USB. Τι ακριβώς έκανε ο κ. Βενιζέλος για τη λίστα αυτή; Ζήτησε ποτέ πληροφορίες από τον κ. Διώτη γι' αυτήν;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «εφεύρεση κακουργήματος».

«Είμαι μόνος, δεν έχω προστάτες, δεν έχω κόμμα να με στηρίζει» ανέφερε ακόμα.

«Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντάς με, με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως "βάρος" που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν» ανέφερε.

Ο πρώην «τσάρος» υπογράμμισε ότι «αν δεν αρκέσει και η σημερινή κατηγορία για την καταδίκη μου, θα εφευρεθεί κάτι άλλο. Και αν δεν αρκέσει κι αυτό, κάτι άλλο. Όλο και κάποια νέα κατάθεση θα παρουσιαστεί ότι με αποτελειώνει. Όλο και κάποιο νέο – υποτίθεται – στοιχείο θα παρουσιαστεί ως βόμβα. Γιατί στόχος δεν είναι η δικαιοσύνη. Στόχος είναι να βρούμε ένα βολικό θύμα» σημείωσε.

«Η αλήθεια είναι ότι ως υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκα να κόψω για να μην καταρρεύσει η πατρίδα μου, όταν οι περισσότεροι προκάτοχοί μου μοίραζαν απλόχερα με τα γνωστά αποτελέσματα, μια πολιτική περιστολής που συνέχισαν και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Στουρνάρας. Συγκρούστηκα με πολύ μεγάλα συμφέροντα. Φορολόγησα off shore. Άνοιξα τραπεζικούς λογαριασμούς. Οδήγησα στη φυλακή μεγαλοφοροφυγάδες. Όχι μόνος. Αλλά ως μέλος μιας κυβέρνησης που είχε την πολιτική βούληση να κάνει αυτά τα αυτονόητα πράγματα ενάντια στη φοροδιαφυγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είμαι λοιπόν για κάποιους το κατάλληλο θύμα» συμπλήρωσε.

«Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση, δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα «πάρε-δώσε», δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω. Από αυτή την άποψη δεν είμαι βολική περίπτωση. Προτίμησα πάντα την ακεραιότητα και ας έχω χρέη» κατέληξε.

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου τα κόμματα

Όλα τα κόμματα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους διαφωνίες τους, πάντως τάχθηκαν υπέρ της πρότασης των 54 βουλευτών για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Ωστόσο, επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπολοίπων κομμάτων όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής οι δευτερολογίες να πραγματοποιηθούν μετά την τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Η εν λόγω πρόταση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση και του προεδρείου και βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Βουλής ωστόσο δεν διευκρινίστηκε η ώρα της προσέλευσής του.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Τόσο ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Παναγιώτης Ρήγας επισήμαναν ότι τότε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα και τα οποία προέκυψαν από τα γαλλικά έγγραφα, που κατατέθηκαν πρόσφατα στην Επιτροπή και τεκμηριώνουν το αδίκημα της απιστίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πέραν των ποινικών ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, ευθύνες επίσης που πρέπει να διερευνηθούν, όπως υποστήριξαν, καταλογίζουν τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Επικρίσεις εναντίον των κομμάτων διατύπωσε ο Πάνος Καμμένος με αφορμή την απόρριψη της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων για διερεύνηση των ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Παπαδήμου, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλού όσον αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σήμερα εξετάζουμε ένα από τα αδικήματα για έναν από τους κατηγορούμενος, είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν μόνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, όπως δεν ήταν μόνος του ο Άκης Τσοχατζόπουλος που «συναποφάσισε με το ΚΥΣΕΑ, με τον Σημίτη και τον Παπανδρέου».

Απευθύνθηκε μάλιστα στους βουλευτές της Ν.Δ. καλώντας τους να αναρωτηθούν αν υπάρχει έστω και ένας ψηφοφόρος τους που να πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν υπεύθυνος.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ανέφερε πως όταν έρθει στην Προανακριτική το πόρισμα από το ΣΔΟΕ για τη φορολογική κατάσταση της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνου, τότε θα διαλυθούν οι υποψίες και θα διαπιστωθεί αν, πράγματι, προκύπτουν ζητήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τέλεσε το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία με τη διαχείριση που έκανε στη λίστα Λαγκάρντ, τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης να επεκταθεί το κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού.

Ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίσθηκε ότι σωστά απορρίφθηκε τον Ιανουάριο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που περιλάμβανε την απιστία, διότι «τα περιστατικά τότε δεν τεκμηρίωναν αδίκημα». «Κατηγορηθήκαμε προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλου, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι κάνουν λάθος», σημίωσε.

Στην ομιλία της η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι άνθρωποι που γνώριζαν για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται σήμερα σε επιτελεία της κυβέρνησης και κατέχουν κομβικής σημασίας θέσεις. «Η σημερινή συζήτηση είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που το Γεννάρη λέγατε ότι η πρότασή μας για απιστία, ήταν προπετής σήμερα την διεκδικείτε ως δική σας».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε «ποιος χαριεντίζεται με μάρτυρες που έχουν ύποπτο ρόλο στην υπόθεση και ποιός σβήνει παράτυπα μέρους των πρακτικών. «Η αλήθεια εκδικείται όσους θέλουν να την ράψουν στα μέτρα τους» κατέληξε.
newpost.gr

Read more...

«Ο Βενιζέλος τολμά να με ταυτίζει με τον Άκη ...




...όταν αυτός τον υπερασπίστηκε κι εγώ τον έστειλα στη Δικαιοσύνη»...
Ιδιαίτερο πολιτικό αλλά και ουσιαστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή ομιλία του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος του.

Ο...
πρώην υπουργός υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός τόσο κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο...



...και κατά του Ιωάννη Διώτη.

Παραθέτω τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

-- Δεκάδες είναι οι εμφανίσεις μελών της Επιτροπής στα ΜΜΕ στις οποίες αναφέρονται στις εν εξελίξει εργασίες. Στις οποίες προδικάζουν πριν υπάρξει πόρισμα. Επιχειρούν να εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη τη βεβαιότητα της ενοχής μου. Ώστε όταν καταθέσει το πόρισμά της η Επιτροπή, η ενοχή μου να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη και κατά συνέπεια δεδομένος και ο χειρισμός του τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Δικαιοσύνη.

Ακόμα και σήμερα, κάποια μέλη της Επιτροπής στις ομιλίες τους δεν κράτησαν καν τα προσχήματα.Δεν θυμάμαι στο παρελθόν παρόμοιο ευτελισμό της διαδικασίας μίας επιτροπής που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Σε αντίθεση με τα μέλη της Προανακριτικής, εγώ όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία, ό,τι έχω να πω το λέω εδώ μέσα. Όχι στα κανάλια και τις εφημερίδες.

-- Η πρόταση αναφέρει ότι «κατά τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης… προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις διάπραξης του αξιοποίνου αδικήματος της απιστίας». Ποιες είναι αυτές οι «σοβαρές ενδείξεις» που υποτίθεται ότι προέκυψαν; Η επιστολή που συνόδευε το αρχικό CD που ήρθε από τη Γαλλία. Είναι νέα πληροφορία αυτή; Δεν την ξέραμε νωρίτερα;

Φυσικά και την ξέραμε. Από τον περασμένο Οκτώβριο. Γιατί εγώ πρώτος και εξαρχής αναφέρθηκα σε αυτήν. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Όπως και στην κατάθεσή μου στον Οικονομικό Εισαγγελέα. Είχα πει τότε στη Βουλή: «...παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπουργείο Οικονομικών ένα ψηφιακό αρχείο -ένα CD- χωρίς διακριτικά και με ένα συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο αξιωματούχο, το οποίο ζητούσε τη διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα». Και έγινε μάλιστα τότε ολόκληρη συζήτηση επ’αυτού.

Άρα δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή. Την ξέραμε. Ούτε ζητήθηκε με την επανάληψη της αποστολής των στοιχείων πέρσι τον Δεκέμβριο από τους Γάλλους. Απλώς κάποιους δεν βόλευε τότε η κατηγορία της απιστίας. Ενώ τώρα αισθάνονται την ανάγκη να την επιστρατεύσουν.

--Το δεύτερο στοιχείο είναι η χρήση: μας στέλνονται λέει, και αυτό παρουσιάζεται ως μεγάλη αποκάλυψη, «για φορολογική χρήση». Και πάλι ορισμένοι παριστάνουν τους έκπληκτους! Για το αυτονόητο και προφανές! Φυσικά γι αυτό μας στέλνονται. Για τι άλλο; Για αυτό το σκοπό δεν τα ζήτησα; Και αυτήν ακριβώς τη χρήση έκανα! Δίνοντας τα πρώτα 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη για έλεγχο. Κάνοντας σύσκεψη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση. Συζητώντας για το ζήτημα αυτό με τον κ. Νικολούδη, τον εισαγγελέα επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και δίνοντας όλα τα στοιχεία στον κ. Διώτη για να κάνει πλήρη φορολογική έρευνα.

Φορολογική χρήση φυσικά δεν σημαίνει ούτε δημοσιοποίηση ούτε επισημοποίηση κατοχής. Δεν σημαίνει «διαρρέω όλα τα στοιχεία στις εφημερίδες». Ούτε σημαίνει «νίπτω τα χείρας μου» δίνοντάς τα ως επίσημα στοιχεία στην υπηρεσία και αν δεν γίνει τίποτα δεν με νοιάζει, γιατί εγώ έχω καλύψει τον εαυτό μου. Σημαίνει αντίθετα να φροντίσει κανείς για την καλύτερη δυνατή χρήση, δεδομένης της ιδιαιτερότητας που είχαν τα στοιχεία αυτά.

--Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των Γάλλων παρακολούθησα με κατάπληξη τις αντιδράσεις του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου. «Αν ήξερα το πώς ήρθε η επιστολή θα την χειριζόμουν διαφορετικά», λέει ο ένας. «Ουδέποτε ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος...» ακούμε από το ΠΑΣΟΚ.

Σοβαρολογούμε; Τους εμπόδισε η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές, την ώρα που το ΣΔΟΕ μπορεί και οφείλει να αξιοποιεί ακόμα και ανώνυμες πληροφορίες; Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα;

Και αλήθεια, αυτό ήταν το πρόβλημα; Τότε γιατί δεν με ρωτούσαν να τους διευκρινίσω πως ακριβώς ήρθαν τα στοιχεία; Τηλέφωνα δεν υπήρχαν; Γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο κ. Διώτης να μου πει «Υπουργέ προβληματίζομαι πώς να τα χρησιμοποιήσω τα στοιχεία που μου έδωσες. Μου ξαναλές πώς τα πήρες; Κανένα χαρτί είχαμε;»

Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού «πού τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στο Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε»; Ή αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα γιατί δεν ρώτησε την κα. Λαγκάρντ με την οποία είχε τακτικές συναντήσεις στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομικών εν πάση περιπτώσει;!

Και καθώς αναφέρομαι στον κ. Βενιζέλο ο οποίος είχε στη διάθεσή του επί τόσους μήνες το περίφημο USB, πιστεύοντας – όπως ισχυρίζεται - ότι πρόκειται για αντίγραφο και ότι το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα, υπάρχει ένα απλό ερώτημα: τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή; Ζήτησε ποτέ ενημέρωση επί τόσους μήνες από τον κ. Διώτη για την πορεία των ερευνών;

--Ας δούμε λίγο τις ημερομηνίες. Τα στοιχεία ήταν στην Ελλάδα με εμένα Υπουργό Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2010 έως τις αρχές Ιουνίου 2011: σύνολο 8 μήνες και κάτι.

Ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012: σύνολο 9 μήνες και κάτι. Στη συνέχεια παρέμειναν στην κατοχή του κ. Βενιζέλου αφότου εγκατέλειψε το Υπουργείο και άλλους 7 μήνες. Σύνολο 16 μήνες.

Και έχει ξαναέρθει η λίστα από τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012: από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 6 μήνες. 6 μήνες στους οποίους το ΣΔΟΕ μέσα σε συνθήκες τεράστιας πίεσης δεν έχει καν ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 3 συγγενείς μου! Τρεις!

Βλέποντας την ταχύτητα των ερευνών, φαντάζομαι ότι όλοι πια καταλαβαίνετε για ποιο λόγο έδωσα αρχικά μόνο τα 20 ονόματα που άθροιζαν περίπου τις μισές καταθέσεις της λίστας από ένα σύνολο περίπου 2.000 ονομάτων. Ήξερα τα προβλήματα σε τέτοιες υποθέσεις και ήθελα η προσπάθεια να επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στα μεγαλύτερα ποσά προκειμένου να έχει αποτέλεσμα αντί να διαχυθεί και να μην γίνει τίποτα στο τέλος με προφάσεις του είδους «2.000 ονόματα, που να προλάβουμε να τα ψάξουμε».

--Όσο προχωράει αυτή η υπόθεση, τόσο αυξάνεται ο παραλογισμός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προφανείς πολιτικές και κατά βάθος προσωπικές σκοπιμότητες.

Η προσπάθεια ενοχοποίησής μου ξεκίνησε από το ότι λείπουν 3 ονόματα συγγενών μου από ένα USB stick το οποίο δεν είναι δικό μου! Πολύ απλά δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη. Γιατί εγώ δεν έκανα καμμία αλλοίωση!

Ο παραλογισμός πολλαπλασιάζεται σήμερα με την προσπάθεια απόδοσης σε μένα του αδικήματος της απιστίας. Αλλά από την άλλη, δεν έχω αυταπάτες. Αν δεν αρκέσει και η σημερινή κατηγορία για την καταδίκη μου, θα εφευρεθεί κάτι άλλο. Και αν δεν αρκέσει κι αυτό, κάτι άλλο. Όλο και κάποια νέα κατάθεση θα παρουσιαστεί ότι με «αποτελειώνει». Όλο και κάποιο νέο – υποτίθεται – στοιχείο θα παρουσιαστεί ως «βόμβα». Γιατί στόχος δεν είναι η δικαιοσύνη. Στόχος είναι να βρούμε ένα βολικό θύμα.

-- Και βέβαια – και αυτό είναι το χειρότερο - κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την προσωπική τους διάσωση είναι να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τους προκατόχους τους – στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Μεγάλο λάθος. Κανείς δεν δικαιώθηκε απλώς «καίγοντας» τους άλλους. Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός, όχι ηγεσία.

Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντάς με, με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως «βάρος» που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν! Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει.

parapolitiki.com

Read more...

Απεργούν γιατροί, εργαζόμενοι Παραλύει ο χώρος της Υγείας λόγω 24ωρης απεργίας


Το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ τελούν «υπό κατάρρευση» τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων
Το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ τελούν «υπό κατάρρευση» τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων   (Φωτογραφία:  Πρίσμα )

Αθήνα
Γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί συγκροτούν κοινό μέτωπο και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, καταγγέλλοντας διάλυση του κοινωνικού κράτους και «οικτρή πραγματικότητα που εξευτελίζει τον άνθρωπο και τους εργαζόμενους».

Η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την οποία στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11.00 π.μ., στην οποία θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Λήμνου και την Ικαρίας.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων, σε συνέντευξη Τύπου, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, λέγοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τελούν «υπό κατάρρευση».

Όπως τόνισαν, 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, συνιστώντας, πλέον, μία βραδυφλεγή «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Την ίδια ώρα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βαίνει δραματικά μειούμενη, με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον η χώρα να γνωρίσει την ανάπτυξη επιδημιών, τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη μέτρων, ώστε «να μην οδηγηθούμε άτακτα σε μια ανθρωπιστική κρίση», όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Οι ελλείψεις σε γιατρούς αγγίζουν τις 6.500 και σε νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν περίπου τις 20.000, σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα κλίνες σε ΜΕΘ να κλείνουν, μονάδες και εργαστήρια να υπολειτουργούν, σύγχρονα μηχανήματα να βρίσκονται σε αποθήκες, ενώ η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ «καρκινοβατεί».
Έμφαση στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έδωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας, κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική κατάσταση» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, με τους 500.000 εξωτερικούς ασθενείς και 52.000 νοσηλευόμενους ετησίως.
Συνολικά, οι κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι πάνω από 1.400 και όλες οι ειδικές μονάδες του νοσοκομείου στελεχώνονται με αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ο οποίος βρίσκεται πολύ κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλείας.
Για «εφιαλτική κατάσταση» στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ μίλησε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέροντας ότι 5.000 γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν 10.000.000 ανθρώπους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μετά τις αντιδράσεις από την Κομισιόν Ρίχνει τους τόνους για την απολογιστική έκθεση το ΔΝΤ


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Να ηρεμήσει τα πνεύματα αναφορικά με την απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα επιχείρησε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση μονοπώλησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι εστίασαν στις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο Ράις διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του ΔΝΤ αφορούσε το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας και όχι αυτό που εφαρμόζεται μετά το 2012 και επανέλαβε αρκετές φορές πως παρά τις δυσκολίες το νέο ελληνικό πρόγραμμα υλοποιείται σήμερα κανονικά.
Σε ερώτηση αναφορικά με την συνεργασία της τρόικας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κράτησε μετριοπαθέστερη στάση από αυτή που διατύπωσαν οι συντάκτες της απολογιστικής έκθεσης του Ταμείου. «Η τρόικα δούλευε και συνεργάζεται στενά. Και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο είπε πως είναι καθήκον του κάθε οργανισμού να κάνει την αποτίμησή του.
Για το εάν το ΔΝΤ παραβίασε τους κανονισμούς του στην υπόθεση της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ταμείου αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο, λέγοντας πως κάθε αλλαγή πολιτικής εγκρίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Οι διαφοροποιήσεις από τους κανόνες μας αφορούν σε όλα τα μέλη του Οργανισμού» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος το στέλεχος του ΔΝΤ είπε: «Δεν οραματιζόμαστε καμία νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα ή συζητήσεις για το θέμα σε αυτό το σημείο. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους βάσει του προγραμματισμού.
» Στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και  κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Αναμένουμε στις αρχές του 2014 οι εταίροι της Ελλάδας να επανεξετάσουν την περίπτωση και να προχωρήσουν σε νέα αποτίμηση στις αρχές του 2015 ανάλογα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2013 και το 2014».
Τέλος, ο Ράις τόνισε πως στα προγράμματα προσαρμογής είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεται το κατάλληλο μίγμα πολιτικής, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει η αίσθηση ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις κυβερνήσεις που το καταρτίζουν και τέλος είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΣΕΠ



Λύση στο μείζον θέμα που είχε προκύψει με τη δικαστική απόφαση η οποία έθετε εκτός του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ της Αγροτικής Τράπεζας, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με νομοθετική... 
ρύθμιση, την οποία προωθεί άμεσα ο αρμόδιος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, απορροφώνται τόσο οι επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ, οι οποίοι ύστερα από προσφυγές των 8Κ που δικαιώθηκαν, είχαν τεθεί αυτομάτως εκτός ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση Μανιτάκη, «Ρυθμίσεις διορισμών και πλήρωσης θέσεων των φορέων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τους επιτυχόντες των προκηρυχθέντων από το ΑΣΕΠ διαγωνισμών με τις Προκηρύξεις 8Κ/2008 ΚΑΙ 9Κ/2008», οι επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ/2008, οι οποίοι απολύθηκαν μετά τις 2303, 2304, 2305, 2307, 2308, 2309, 2312, 2313, 2314/2012 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα σε φορείς του υπουργείου Εργασίας.

Οι προσλήψεις θα γίνονται κατά σειρά του σχετικού πίνακα κατάταξης, μετά την πρόσκληση για διορισμού των επιτυχόντων του διαγωνισμού 8Κ/2008, στις κενές οργανικές θέσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οπως θα ορίζει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι προσλαμβανόμενοι θα καταλάβουν κενές οργανικές θέσεις για τον κλάδο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ειδικότητας Διοικητικού-Λογιστικού και για τον κλάδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότητας Διοικητικών Γραμματέων.

Η πρόσληψη προσωπικού, κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ειδικότητας Διοικητικού-Λογιστικού και κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότητας Διοικητικών γραμματέων, σε φορείς του υπουργείου Εργασίας, θα γίνει κατά προτεραιότητα με επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ/2008, κατά τη σειρά του πίνακα κατάταξης.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1240.html

Read more...

Προκλητικός Κασιδιάρης: Αρνούμαι το Ολοκαύτωμα...



Επεισόδιο με Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).
Αρένα -ξανά- η βουλή...
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η πρόκληση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αυτοφωτογραφήθηκε ως αρνητής του...
Ολοκαυτώματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην άρνηση του Ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή να παραστεί στην προκαταρκτική με την αιτιολογία ότι σε αυτή συμμετέχουν αρνητές του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί. Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε «Και φυσικά συμμετέχουν στην Επιτροπή αρνητές του Ολοκαυτώματος» αφήνοντας να εννοηθεί πως μιλάει για τον ίδιο.

Ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜ.ΑΡ αντέδρασε έντονα και δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου ρώτησε με νόημα ποια είναι η ποινή στη Γερμανία που προβλέπει να επιβληθεί σε όποιον αρνηθεί το Ολοκαύτωμα.

Εκείνη τη στιγμή άναψαν τα αίματα στο Κοινοβούλιο αφού οι Χρυσαυγίτες δεν έχασαν την ευκαιρία να αντιδράσουν και να μετατρέψουν σε αρένα τη Βουλή φωνάζοντας: «Αυτά να πας να τα πεις στη Ρεπούση που αρνείται τη γενοκτονία των Ποντίων».

Στη συνέχεια και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα πήρε το λόγο ο κ. Αθανασίου και απάντησε στον κ. Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη για καταδίκη των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Λίγο αργότερα πάντως ο Βασίλης Οικονόμου ξαναπήρε το λόγο και επανήλθε στο τι συμβαίνει στη Γερμανία λέγοντας ότι αυτό που είπε ο κ.Κασιδιαρης τιμωρείται στις χώρες που υπάρχει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με 5 χρόνια φυλάκιση.

iefimerida.gr 

Read more...

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ



Ρυθμίσεις «ανάσα» για χιλιάδες αγρότες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο», περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατατέθηκε χθες στην αρμόδια... 
επιτροπή της Βουλής. Οι ρυθμίσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών (φυσικών προσώπων) προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Σύμφωνα με όσα ορίζονται, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά τον χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια και δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του παραγωγού.

Πλέον, η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ από τον αγρότη, εντός δύο ετών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω διάστημα, τότε θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 5-15 έτη με επιτόκιο 3%. Εφόσον το αγροτικό ακίνητο, δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο. Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα είναι στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του δανείου. Εφόσον ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, επαναλαμβάνεται με νέα τιμή εκκίνησης. Σε κάθε νέα διακήρυξη ο προηγούμενος μισθωτής έχει δικαίωμα επί ίσοις όροις με τους λοιπούς υποψηφίους. Επισημαίνεται ότι κι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η εκμίσθωση ή δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου με υποθήκη αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η εν λόγω ρύθμιση αφορά περί το 20% των συνολικών δανείων προς την παλιά ΑΤΕ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9745.html

Read more...

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΑΣΙΣ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ ΜΕ… ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΚΑΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ
Γράφει ο Βασίλης Χήτος
Πάνω από μισό τόνο χασίς κατέσχεσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων  του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής  σε αποθήκη στη... 
Δροσιά Χαλκίδας, ενώ συνέλαβε 41χρονο σεσημασμένο Αλβανό και 27χρονο υπάλληλο του ΚΤΕΛ. Η παρτίδα  των 520 κιλών και 635 γραμμάριων κάνναβης, θεωρείται η  ίδια με τα 206 κιλά χασίς που πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκαν στο πάτωμα της καρότσας φορτηγού από στελέχη του Λιμεναρχείου Πάτρας, όπου συνέλαβαν 28χρονο Αλβανό λίγο πριν επιβιβαστεί σε πλοίο για την Ιταλία. Για την υπόθεση στη Χαλκίδα ήταν χαρακτηριστική η συνδρομή της Αλβανικής αστυνομίας αλλά και της ΕΥΠ, που βοήθουσαν τα μέγιστα στο να ξετυλιχθεί το κουβάρι … Ο 41χρονος Αλβανός το 1999 είχε συλληφθεί στην Κακαβιά με 15 κιλά χασίς και είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών στις φυλακές της Λάρισας. Και οι δυο παρτίδες σύμφωνα με τις πληροφορίες των διωκτικών αρχών πέρασαν στην Ελλάδα από τα σύνορα της Κακαβιάς, αλλά για να μην κινήσουν τις υποψίες οι λαθρέμποροι έβγαζαν το χασίς στην Ευρώπη από το λιμάνι της Πάτρας και όχι από την Ηγουμενίτσα.

          Επίσης κατασχέθηκαν δυο οχήματα ΙΧΕ, έξι κινητά τηλέφωνα και πλήθος SIM καρτών.

           Όπως προκύπτει από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε και αποθήκευσε την ποσότητα κάνναβης σε αποθηκευτικό χώρο στη Χαλκίδα. Εκεί θα μεταφόρτωνε την ποσότητα των ναρκωτικών σε φορτηγά διεθνών μεταφορών με σκοπό την προώθησή τους σε χώρες της Εξωτερικού.

          Ερευνάται από την Υπηρεσία μας σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές Διωκτικές Αρχές η συμμετοχή μελών του κυκλώματος και σε άλλες παράνομες πράξεις σε σχέση με κατασχέσεις ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες  χώρες.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_5933.html

Read more...

ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως ο εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, για το περιστατικό ασθενούς που νοσηλεύεται  στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο  Εκπαιδεύσεως στη Θεσσαλονίκη, με...
σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, μετά από επαφή με συγγενή  που είχε ταξιδέψει στην Αραβική Χερσόνησο,  απέβη αρνητικός για την παρουσία του νέου Κοροναϊού MERS.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_1872.html

Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ ΓΙΑ 2.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ



Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)
Πριν καλά καλά προσέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα, έστειλαν ήδη , μέσω των προπομπών τους   εμπειρογνωμώνων ( τα τεχνικά κλιμάκια ) το τελεσίγραφό τους προς την κυβέρνηση.Δηλαδή   τι είναι διατεθειμένοι να... 
αποδεχθούν, με βάση τα συμφωνηθέντα στην προηγούμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας,  και τι όχι...Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση που είχαν με τους επιτελείς του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισαν ορθά κοφτά ότι έως τα τέλη Ιουνίου,όπως έχει συμφωνηθεί,θα πρέπει να απολυθούν απο το Δημόσιο 2000 υπάλληλοι και άλλοι τόσοι να ακολουθήσουν  με χρονικό περιθώριο έως τα τέλη του χρόνου..ΟΙ εμπειρογνώμονες εκτελώντας εντολές άνωθεν,δεν άφησαν κανένα περιθώριο για "μετάθεση" των απολύσεων μετά το καλοκαίρι και απαίτησαν 2000 "κεφάλια" εκτος δημοσίου έως τα τέλη του μήνα...Η ρητή απαίτηση της Τρόικα προκάλεσε πανικό στο Υπουργείο καθώς είχαν αλλάξει οι σχεδιασμοί και όλοι ήλπιζαν ότι η Τρόικα θα φανεί γεναιόδωρη και θα αποδεχθεί το αίτημα της ολιγόμηνης αναβολής των απολύσεων..Ετσι επί τάπητος μπαίνουν πλέον οι σχεδιασμοί που είχαν  αρχικά γίνει(παρότι με προσθαφαιρέσεις ) για καταργήσεις και συγχωνεύσεις ενός η δύο μεγάλων Οργανισμών και περίπου 25 μικρότερων ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 2000 αναγκαστικών αποχωρήσεων..Το μπαλάκι πέφτει πλέον στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης έχει ετοιμάσει και παραδώσει τη σχετική λίστα στον Δημήτρη Σταμάτη αναμένοντας άνωθεν οδηγίες για την κατάθεσή της στη Βουλή και την ενταξή της στο σχέδιο νόμου του Αντώνη Μανιτάκη για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου .Υπενθυμίζεται πάντως, όπως άφηναν να διαρρεύσουν  τις προηγούμενες ημέρες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου,ότι  ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει απο το κλιμάκιο της Τρόικα ,που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην Αθηνα, να μετατεθεί η απόλυση των 2000 για το Σεπτέμβριο,  επικαλούμενος το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι , γεγονός που θα διαταράξει το καλό τουριστικό κλίμα για τη χώρα μας....Πληροφορίες πάντως  αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των απολύσεων (με εθελούσια έξοδο μετά κινήτρων για πολλούς υπαλλήλους) θα βρεθεί η συγχώνευση τριών Οργανισμών που υπάγονται στον αμυντικό τομέα και αφορούν την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία(1340 υπάλληλοι) ,τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (970υπάλληλοι) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων(360 υπάλληλοι)..Απο τη συγχώνευση αυτή αναμένεται να εξαχθεί ένας αριθμός 1000-1200 υπεράριθμων υπαλλήλων κυρίως διοικητικών που θα πάρει την άγουσα εκτός δημοσίου...Ιδιας μορφής "αναδιοργάνωση" πιθανότατα θα εφαρμοστεί και στην ΕΡΤ όπου απασχολούνται 2904 υπάλληλοι οι περισσότεροι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ορισμένες εκατοντάδες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου..Η συγχώνευση των τριών κρατικών καναλιών και των περιφερειακών ραδιοσταθμών αναμένεται να οδηγήσει σε "εξοικονόμηση" προς απόλυση μέχρι 500 υπαλλήλων..Ο υπόλοιπος αριθμός έως τις 2000 , που αντιστοιχεί σε 300-500 υπαλήλους ,θα προέλθει απο μικρότερους καταργούμενους η συγχωνευόμενους Οργανισμούς..Στον αριθμό των υπαλλήλων που θα απολυθούν σχεδιάζεται να συμπεριληφούν και  μερικές δεκάδες επιόρκων ,αλλά και εκατοντάδες συμβασιούχοι,των οποίων η σύμβαση θα καταγγελθεί πριν την ολοκλήρωσή της, με την καταβολή αποζημίωσης για το υπόλοιπό της.

ΕΘΕΣΑΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Εκτός των απολύσεων, τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα έβαλαν στο τραπέζι των συζητήσεων και το καθεστώς της κινητικότητας-διαθεσιμότητας που επίσης καρκινοβατεί..Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα , έως τα τέλη του 2013 θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, αφού πρώτα υπαχθούν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα, 25000 υποάλληλοι..Εξ αυτών οι 12500 έως τα τέλη του Ιουνίου   και οι υπόλοιποι έως τα τέλη Δεκεμβρίου..Οι εμπειρογνώμονες της Τρόικα απαίτησαν να μπούν σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα  έως τα τέλη Ιουνίου οι πρώτοι 12500 υπάλληλοι ,εκ των οποίων οι 2700, όπως σχεδιάζεται, θα προέρχονται απο τους ΟΤΑ..Στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας, η οποία  θα αφορά άλλους 12500 υπαλλήλους έως τα τέλη του χρόνου, σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν αλλοι 4300 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, κατά βάση  απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/2000.html

Read more...

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ...


...ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ...
Σε 26,8% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο του 2013, έναντι 22,2% το Μάρτιο του 2012 και 26,7% το Φεβρουάριο του 2013, όπως ανακοίνωσε σημερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των...
απασχολουμένων κατά το Μάρτιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.580.680 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.309.071 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.379.478 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 245.949 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (μείωση 6,4%) και κατά 6.697 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2013 (μείωση 0,2%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 215.735 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (αύξηση 19,7%) και κατά 4.626 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2013 (αύξηση 0,4%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 23.661 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2012 (αύξηση 0,7%) και κατά 9.074 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2013 (αύξηση 0,3%).
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_8691.html

Read more...

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΗΜEΡΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ...


Στην πόλη Γουότφορντ της Βρετανίας ανοίγει σε λίγη ώρα τις πύλες της η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ .
Στην ετήσια συνάντηση της λέσχης αναμένεται να δώσουν το «παρών» η σιδηρά κυρία της ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ...
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας,  Φρανσουά Φιγιόν, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Οζμπορν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η κοινοτική επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ αλλά και ο αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Μάρτιν Γουλφ.

Από την Ελλάδα θα παραβρεθούν ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ειδικός απεσταλμένος της Business Europe για τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Γκρόουβ (Grove Hotel) και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.

Τραπεζίτες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ειδικοί και μέλη διεθνών οργανισμών, επιστήμονες αποτελούν την ελίτ που απαρτίζεται από 150 άτομα τα οποία θα συμμετάσχουν στη συνάντηση που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο.

Η ατζέντα της Λέσχης, θεωρητικά είναι κρυφή. Ακόμα και για τη φετινή συνεδρία στο Γκρόουβ, η πρόσβαση στους δημοσιογράφους απαγορεύεται ρητά.

Ωστόσο, το κυρίαρχο θέμα στην «ατζέντα», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία  θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ και η κρίση στην Ευρώπη.

Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για συζητήσεις που σχετίζονται με τις απειλές του εθνικισμού και του λαϊκισμού, τις προκλήσεις στην Αφρική, τον εμφύλιο στη Συρία, τις  κυβερνοεπιθέσεις , την τρομοκρατία και τις βασικές τάσεις στην ιατρική έρευνα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της φετινής συνάντησης είναι η πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων, «Goldman Sachs».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/e_6.html

Read more...

Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο γραφείου του Γ. Σούρλα και στα κτήρια ΙΟΒΕ - ΕΣΠΑ...


Ανάληψη ευθύνης για τις εμπρηστικές επιθέσεις στο γραφείο του Γ. Σούρλα και στα κτήρια του ΕΣΠΑ και του ΙΟΒΕ έγινε με προκήρυξη που...


αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και υπογράφεται από τις «Ομάδες Προλεταριακής Αυτοάμυνας».

Οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι επιτέθηκαν στο πολιτικό γραφείο του γενικού γραμματέα Διαφάνειας γιατί «οι πολιτικοί εκπρόσωποι του υπ. Δικαιοσύνης και οι δικαστές είναι υπεύθυνοι για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των εργατικών αγώνων».

Οι άλλες δύο επιθέσεις έγιναν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς του κατοίκους της Χαλκιδικής που «για μήνες αντιστέκονται στη δημιουργία μεταλλείων χρυσού στην περιοχή τους»...

naftemporiki.gr

Read more...

Για δύο χρόνια με μηδενικές αυξήσεις Σε υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας συμφώνησαν ΠΝΟ-ακτοπλόοι


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζήτησαν πίστωση χρόνου έως τέλος Ιουνίου από τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μπορέσουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζήτησαν πίστωση χρόνου έως τέλος Ιουνίου από τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μπορέσουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για δύο χρόνια, με μηδενικές αυξήσεις, συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας είχε λήξει στις 31/12/2011, η δε νέα, που λήγει στις 31/12/2013, περιλαμβάνει και τα πλοία της Αδριατικής.
Ανάμεσα στις δύο πλευρές, διευκρινίστηκε και το άρθρο που αναφέρεται στο επίδομα άγονων γραμμών, που, όπως υποστήριξαν οι ακτοπλόοι, δεν πρόκειται να μειωθεί, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα.
Ωστόσο, με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησαν, ενώ υποστήριξαν ότι το επίδομα άγονων γραμμών θα μειωθεί κατά 75%.
Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), την Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) την Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζήτησαν πίστωση χρόνου έως τέλος Ιουνίου από τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να μπορέσουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα.
Το πρωί της Παρασκευής η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ είχε αποφασίσει τη συνέχιση των συνδικαλιστικών της παρεμβάσεων στα πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών στα πληρώματα.
Το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Aqua Maria» της ΝΕL αναχώρησε κανονικά από το Λαύριο για Κέα, Κύθνο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, μετά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπου της εταιρείας ότι καταβλήθηκαν οι μισθοί έως και τον Νοέμβριο του 2012 και τα υπόλοιπα οφειλόμενα δεδουλευμένα θα δοθούν έως τέλος Ιουνίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η πρώτη αντίδραση «Θεμελιώδεις διαφωνίες» με το ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει η Κομισιόν


Η Κομισιόν διαφωνεί με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπει να είχε γίνει από το 2010
Η Κομισιόν διαφωνεί με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπει να είχε γίνει από το 2010   (Φωτογραφία:  EPA pictures )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, στην οποία περιγράφει τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος προς την Ελλάδα, το 2010.

«Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά 'εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς' με αυτή τη θέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος ο Ο' Κόνορ τόνισε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε υψηλό 5ετίας.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κομισιόν στον σχεδιασμό του προγράμματος, είπε ότι «πάντα επιμείναμε στην ανάγκη για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο η Κομισιόν έχει εμπειρία» ανέφερε ο Κόνορ απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΝΤ.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, μετά από μια ενδεχόμενη τότε αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως είπε, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 ή το 2010, ή μια αναδιάρθρωση τότε θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη και τα κράτη- μέλη, αλλά και για την Ελλάδα βεβαίως.

Αναγνώρισε ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα «ήταν μια διαδικασία απόκτησης εμπειρίας», καθώς είχαμε να επιλύσουμε δύσκολα πολύπλοκα ζητήματα με αφόρητες πολιτικές πιέσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά και οικονομικές πιέσεις.
Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε τονίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται έκθεση αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το επίπεδο συνεργασίας της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εντός της τρόικας.
Αλμούνια: Κανείς δεν είναι τέλειος

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ισπανός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, μιλώντας στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Ser:

«Κανείς δεν είναι τέλειος, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με το ελληνικό πρόγραμμα» σημειώσε, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές και ότι η Ευρώπη έπρεπε να δράσει επειγόντως.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προχωρά σε αυτοκριτική για λανθασμένους χειρισμούς για την κρίση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, αλλά και στην παραδοχή υποεκτιμήσεων για τα προβλήματα που προκάλεσε η λιτότητα στην ελληνική οικονομία.

Το έγγραφο είναι μέρος μίας διαδικασίας αποτίμησης των πολιτικών του Ταμείου. Πάντως, παρά τις παραδοχές για τις λανθασμένες επιλογές και για δημόσιες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα (όπως αυτές που αφορούσαν το ελληνικό χρέος), το ΔΝΤ δεν φαίνεται να εξηγεί γιατί τις υποστήριξε ή γιατί, παρά τις αντιρρήσεις του, συμφώνησε τελικά με τα άλλα μέλη της τρόικας.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι χειρισμοί του το 2010 ουσιαστικά έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί καλύτερα για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση.

Το ελληνικό πρόγραμμα, εξηγεί, «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Παραταύτα, η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια, αναφέρει το Ταμείο, και για το λόγο αυτό παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του, δίνοντας δημόσια την εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται βιώσιμο. Αυτό εξάλλου ανέφεραν και οι δηλώσεις των στελεχών του, μεταξύ τους και της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Στόχος η αύξηση των εσόδων Άμεσα σε ισχύ θα τεθούν μέτρα κατά της λαθρεπιβίβασης στις συγκοινωνίες


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Νέα δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης και να αυξηθούν τα έσοδα στις αστικές συγκοινωνίες, θα λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό τον γγ Μεταφορών του υπουργείου, Νίκο Σταθόπουλο, με τις διοικήσεις των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, συζητήθηκαν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αύξηση των εισιτηρίων τον ερχόμενο Οκτώβριο

Στη δέσμη μέτρων συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή της εισόδου των επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ μόνο από τη μπροστινή πόρτα του οχήματος, έως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και θεωρείται αποτρεπτικό της λαθρεπιβίβασης, αφού ο οδηγός ελέγχει αν οι επιβάτες που εισέρχονται στο όχημα ακυρώνουν εισιτήριο.

Παράλληλα, θα πωλούνται εισιτήρια μέσα στα οχήματα από τους οδηγούς, στην τιμή του 1,50 ευρώ (αντί 1,40 για το ενιαίο ή 1,20 για το απλό εισιτήριο).

Όπως εξήγησε ο γγ Μεταφορών του υπουργείου, θα υπάρχει επιβάρυνση της τιμής, προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης να αγοράζονται εισιτήρια εντός του οχήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, ο στόχος που έχει τεθεί για να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΣΑ σε ποσοστό 10%, που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης της τιμής του εισιτηρίου, όπως ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος, πρόκειται να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την τρόικα, αφού τεθούν όλα στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα αποφευχθεί η αύξηση.

Πάντως, σε περίπτωση αύξησης, αυτή δεν θα είναι της τάξης του 25% που προβλέπει το μνημόνιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, είπε.

Ο ΟΑΣΑ και το υπουργείο σχεδιάζουν άλλο ένα μέτρο που θα υλοποιηθεί στο επόμενο εξάμηνο και θα αφορά την ανταλλαξιμότητα χρησιμοποιημένων εισιτηρίων.

Δηλαδή, ο κάτοχος του εισιτηρίου θα έχει όφελος της εναπομείνουσας αξίας προσκομίζοντάς το σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα της ανταλλαγής εισιτηρίων, που αποτελεί σοβαρή πηγή απώλειας εσόδων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, τις επόμενες μέρες ο ΟΑΣΑ θα απευθύνει πρόσκληση στις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης, ενισχύεται και ο μηχανισμός ελέγχου των εισιτηρίων με αύξηση του αριθμού των ελεγκτών αλλά και ενίσχυση του προσωπικού των εκδοτηρίων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Νίκος Παπαθανάσης, ήδη, μετακινήθηκαν 102 εργαζόμενοι από τις διοικητικές υπηρεσίες στον έλεγχο και τα εκδοτήρια. Στα μέσα σταθερής τροχιάς ελέγχους πραγματοποιούν συνολικά 90 εργαζόμενοι, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ 230 άτομα, εκ των οποίων οι 190 είναι εθελοντές.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥ, Γιάννης Οικονόμου, καταγράφεται σημαντική αύξηση. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο τα πρόστιμα ήταν 5.080 (αξίας 272.000 ευρώ), τον Φεβρουάριο 4.022 (αξίας 206.000 ευρώ), τον Μάρτιο 9.870 (αξίας 506.00 ευρώ) και έως τις 17 Απριλίου 6.435 (αξίας 322.000 ευρώ). Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των προστίμων που πληρώνονται.

Μάλιστα, πρόσφατα οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ απέστειλαν ενημερωτικά σημειώματα σε όσους είχαν πρόστιμα τα οποία είχαν βεβαιωθεί και είχαν πάει στην εφορία. Με την κίνηση αυτή σημαντικός αριθμός οφειλετών ανταποκρίθηκε πληρώνοντάς τα.

Για τα ποσοστά της λαθρεπιβίβασης, ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι στη χώρα μας κυμαίνονται από 15% έως 20%. Στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει στο 5% για τα μέσα σταθερής τροχιάς και στο 10% για τις οδικές συγκοινωνίες.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε πως τα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνονται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχουν αποδώσει, όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Σε ερώτηση για το πώς θα προστατευθούν οι οδηγοί από φαινόμενα ληστείας, κυρίως σε επικίνδυνες περιοχές, ο κ. Σταθόπουλος είπε πως θα ζητηθεί η συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, ο γγ Μεταφορών τόνισε πως τον Απρίλιο και τον Μάιο καταγράφεται μικρή αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, σε επίπεδο εξαμήνου τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω των πολυήμερων απεργιών στις αρχές του χρόνου.

Τέλος, ο γγ Μεταφορών επανέλαβε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων, ωστόσο για να προχωρήσει θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη στρατηγικής αναδιάρθρωσης του λεωφορειακού οδικού δικτύου (αναμένεται τον Σεπτέμβριο). Επίσης, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι στις λεωφορειολωρίδες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απάντηση στο ΔΝΤ Δεν μετανιώνει η ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθαρίζει ο Μ.Ντράγκι


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μετανιώνει για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αποδίδοντας εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά με τα επιτόκια, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι «ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις προοπτικές για ανάκαμψη της της Ευρωζώνης».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...