Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Σκληραίνει» τη στάση του ο Οργανισμός ΕΟΠΥΥ προς φαρμακοποιούς: «Μην απεργήσετε για να πληρωθείτε»

Σκληραίνει τη στάση του ο ΕΟΠΥΥ απέναντι στους φαρμακοποιούς και επί της ουσίας επιχειρεί να «σπάσει» το μέτωπο των κινητοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί.

Με απόφαση κυριολεκτικά της ύστατης ώρας και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, αλλάζει ο τρόπος καταβολής των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς και εφεξής διακόπτεται η χορήγηση των χρημάτων στους φαρμακευτικούς συλλόγους, όπως γινόταν έως σήμερα, και πλέον θα πληρώνεται κάθε φαρμακοποιός ξεχωριστά.

Για να πληρωθεί όμως – και δη με μετρητά, άμεσα – κάθε φαρμακοποιός θα πρέπει πρακτικά να μην … απεργήσει. Με βάση την απόφαση αυτοί που θα πληρώνονται πρώτοι θα είναι οι φαρμακοποιοί που δεν θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και εκείνοι που θα δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασθενείς.

Αυτή είναι και η «απάντηση» του ΕΟΠΥΥ στην απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να κόψει την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ λόγω χρεών από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και θεωρείται σίγουρο πως θα οδηγήσει σε τριγμούς τον φαρμακευτικό κλάδο, αφού ήδη υπήρχαν ορισμένοι Σύλλογοι που δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ στον αντίποδα 19 Φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα είχαν ήδη εφαρμόσει στην πράξη την άρση της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, πριν καν λάβει τη σχετική απόφαση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Read more...

Μέτρα κατά των... λαθρεπιβατών στα Μέσα Μεταφοράς



Μέτρα κατά των... λαθρεπιβατών στα Μέσα Μεταφοράς
«Πόλεμο» στην εισιτηριοδιαφυγή κηρύσσει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει δέσμημέτρων για την πάταξη τού φαινομένου, που έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, με σημαντικές απώλειες εσόδων για τους συγκοινωνιακούς φορείς.Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε σήμερα, ότι το υπουργείο προχωράει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, στην αναδιάταξη τού μηχανισμού ελέγχων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο τής εισιτηριοδιαφυγής με άμεσο στόχο, μέχρι το τέλος τού 2012, να έχει περιορισθεί κατά 50%.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε την εισιτηριοδιαφυγή για να μην αυξήσουμε την τιμή των εισιτηρίων», τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα επιβάλλουν (εννοώντας την Τρόικα) να αυξήσουμε την τιμή των εισιτηρίων, αλλά να αυξήσουμε τα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων, ώστε να σταματήσουν να είναι ζημιογόνοι».

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των αρμοδίων, η εισιτηριοδιαφυγή στο λεκανοπέδιο Αττικής, φτάνει το 15% για τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ), ενώ στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, (Λεωφορεία και Τρόλεϊ) ανέρχεται στο 20%, δηλαδή ένας στους πέντε επιβάτες δεν αγοράζει εισιτήριο.

Οι απώλειες εσόδων για το σύνολο των εταιρειών τού ομίλου ΟΑΣΑ και του Προαστιακού, εκτιμάται από 25 έως 37,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου -σύμφωνα με τα στοιχεία τού ΟΑΣΘ- η εισιτηριοδιαφυγή εκτιμάται στο 15-20% και η σχετική απώλεια εισπράξεων γύρω στα 15 με 20 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το νέο ελεγκτικό σύστημα, δεδομένου ότι στην Αττική υπάρχουν ελάχιστοι ελεγκτές. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι μέχρι το τέλος τού τρέχοντος έτους η εισιτηριοδιαφυγή θα μειωθεί κατά 50%. 

Read more...

Γιάννης Στουρνάρας: «Κλείδωσαν» τα μέτρα – Μελετάμε το χρονοδιάγραμμα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ME TOΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ



Γιάννης Στουρνάρας: «Κλείδωσαν» τα μέτρα – Μελετάμε το χρονοδιάγραμμα
«Κλείδωσε» το πακέτο μέτρων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη διάρκειας δύο ωρών που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας.  Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, αυτή τη στιγμή μελετάται το χρονοδιάγραμμα.  Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει ερωτήσεις για τα ειδικά μισθολόγια, μην θέλοντας να προκαταβάλει την αυριανή σύσκεψη τωνπολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ και για την πορεία των επαφών του αναφορικά με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ηκυβέρνηση προσανατολίζεται προς κλιμακωτές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με ειδική μέριμνα για ένστολους με επικίνδυνα καθήκοντα, όπως οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και οι ιπτάμενοι πιλότοι.

Επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, δεν αναμένονται πριν την αυριανή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η λίστα με τα μέτρα έχει ήδη δοθεί στους κυρίουςΒενιζέλο και Κουβέλη προκειμένου αύριο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει επίσης από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά, ενώ πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξουν διαρροές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων.

Read more...

Διευκρινίσεις για την πληρωμή του χαρατσιού

Ειδική εγκύκλιος





Διευκρινίσεις για την εξόφληση του έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων επιφανειών (το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα) δίνει το υπουργείο Οικονομικών με ειδική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες.

Στην εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:

 - Όταν ο φορολογούμενος δικαιούται πλήρους απαλλαγής από το χαράτσι (ανάπηροι κ.ά) υποβάλει σχετική αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια εφορία προσκομίζοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι ο φορολογούμενος δεν απαιτείται να καταβάλει κάποια δόση του τέλους όπως έγινε πέρυσι.

- Ο φορολογούμενος που δικαιούται μειωμένο τέλος (άνεργοι κ.ά.) θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους στην εφορία προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Στη συνέχεια εφόσον η εφορία κρίνει ότι ο φορολογούμενος δικαιούται μειωμένο τέλος  προβαίνει σε νέα εκκαθάριση του τέλους. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις που έχει προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση.

- Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να αποκοπεί το χαράτσι από το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος προσέρχεται στην αρμόδια εφορία καταβάλει την τρέχουσα και τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του 2011 (φετινό χαράτσι) και το υπόλοιπο τέλος βεβαιώνεται στην εφορία. Εφόσον ο φορολογούμενος δηλώνει αδυναμία καταβολής ολόκληρου του τέλους και επιθυμεί να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασμό της ΔΕΗ, θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 50 ευρώ προκειμένου  να βεβαιωθεί το υπόλοιπο τέλος στην εφορία. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που επικαλούνται αδυναμία πληρωμής του τέλους λόγω διαβίωσης τους σε μειονεκτικές οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες (όπως ορίζει ο νόμος για το χαράτσι) μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση και την απόφαση θα λάβει ο προϊστάμενος της εφορίας.

- Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος απαιτεί να αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει το τέλος να έχει εξοφληθεί και η αρμόδια εφορία χορηγεί σχετική βεβαίωση την οποία παραδίδει στον φορολογούμενο.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ 

Read more...

Υπό μερικό έλεγχο φωτιά στο Νέο Βουτζά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος

Επί ποδός η πυροσβεστική


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Άλλη μία δύσκολη ημέρα για την πυροσβεστική, οι δυνάμεις της οποίας δίνουν μάχη με τις φλόγες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις επτά το απόγευμα στο Νέο Βουτζά Αττικής, σε δασική έκταση. Επί τόπου έσπευσαν 40 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά πλησίασε σε κατοικημένη περιοχή, αλλά τελικά δεν απείλησε σπίτια χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών.

Όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος, η κατάσταση ελέγχθηκε λόγω και της εξασθένησης των ανέμων. Λίγο πριν τις 9  το βράδυ η πυροσβεστική κήρυξη την πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο

Το απόγευμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί τηςΡόδου, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη δασική περιοχή μεταξύ του Αγίου Σίλα και της κοιλάδας των Πεταλούδων.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελεί έργο εμπρηστών. Τις προηγούμενες μέρες, άλλες 4 φορές είχαν προσπαθήσει άγνωστοι να βάλουν φωτιά στην ίδια δασική περιοχή.
Μέχρι αυτή την ώρα, υπολογίζεται ότι έχουν καεί 2.000 στρέμματα δάσους και στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.
Με το πρώτο φως της ημέρας, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στη Ρόδο θα ενισχυθούν με οχήματα που θα στείλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η βοήθεια και από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το βράδυ πυρκαγιά στην περιοχή του Ομαλού, μεταξύ Λάκων και Καράνου, στα Χανιά.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε πέντε σημεία και για την κατάσβεση της ήδη βρίσκονται στο σημείο 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Χανιά, με 10 πυροσβέστες και 2 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και δύο οχήματα από το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Καμπανού.
Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε δύσβατη περιοχή που καταλαμβάνει κυρίως χορτολιβαδική έκταση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Ακόμη, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο Κερί Ζακύνθου, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Το απόγευμα, ισχυρή πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλισσα, στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δεκατρία οχήματα με τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Το απόγευμα ξέσπασε επίσης πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχήΜπίστη στην Ύδρα.

Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Δευτέρας δασική πυρκαγιά στις Πινακάτες του νοτίου Πηλίου. Η φωτιά ξέσπασε στην τοποθεσία Αργυρέικα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο  οικισμός.  Στην περιοχή επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές.
  
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων μέσων πυρόσβεσης στο Σκοπό Φλώρινας. Η φωτιά εισήλθε στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική ΠΓΔΜ, κατακαίγοντας δασικές εκτάσεις. Στην περιοχή βρίσκονται 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 15 άτομα και τέσσερις εθελοντές.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι φωτιά στην Εράτυρα Κοζάνης που καίει θαμνώδεις εκτάσεις, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στο Φελί και στο Δασύλλιο Γρεβενών που έκαψαν δασικές εκτάσεις. 
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Κιάφα στο Κορωπί, για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Αργά το μεσημέρι τέθηκε επίσης υπό έλεγχο πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το πρωί στο όρος Όθρυς στη Στυλίδα Φθιώτιδας.
Πυρκαγιές ξέσπασαν την Τρίτη σε δύο σημεία στην Ηλεία: Η πρώτη έκαιγε σε δασική έκταση στο Γεράκι του δήμου Ηλίδας και η δεύτερη ξέσπασε επίσης σε δασική έκταση στην Αγία Κυριακή (του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας). Οι δύο φωτιές τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο το απόγευμα.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η μεγάλη φωτιά που έκαψε σπίτια και αποθήκες στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί επίσης μέτωπα στην Καρύνια-Πολεμίτα Λακωνίας, στο Λαϊνάκι Λευκάδας και στη Μεγάλη Κερασιά της Καλαμπάκας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...