Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Απαραίτητη η κοινωνική στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, είπε ο Ευ.Βενιζέλος

Ομιλία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ανάγκη κοινωνικής στήριξης των επιλογών της κυβέρνησης επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι η παράταση του χρόνου προσαρμογής τέθηκε από την τρόικα πριν το κάνει η κυβέρνηση, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Κριτική άσκησε και στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι διεθνείς επαφές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα με τηλεδιάσκεψη. Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική και τόνισε ότι ο κ.Σαμαράς δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν «πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η παράταση «είναι ρητή πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης σε περίπτωση βαθύτερης ύφεσης». Πρόσθεσε ότι ήταν συμφωνημένη με τους εταίρους. «Δεν σημαίνει νέο δάνειο, δεν είναι νέα ιδέα της Ελλάδας, δεν είναι διαπίστωση αδυναμίας του προγράμματος».

Τόνισε μάλιστα ότι «την παράταση την έθεσε η τρόικα στο τραπέζι πριν από εμάς».

Εξαπέλυσε, μάλιστα, σφοδρότατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «γελοιότητες» τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η παράταση είναι μεγαλύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε.

Ο κ.Βενιζέλος πρόσθεσε ότι δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μένει στο απυρόβλητο και να επενδύει στην καταστροφή της χώρας. «Όλοι πρέπει να κληθούν να συστρατευτούν» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από αυτούς που ξέσκισαν επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ όταν σέρναμε μόνοι μας το κάρο».

Παράλληλα, άσκησε κριτική και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως οι διεθνείς επαφές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα με τηλεδιάσκεψη. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι επαφές αυτές, ενώ υπογράμμισε ότι άμεσα θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις με Ντράγκι και Λαγκάρντ.

«Στηρίξαμε τον πρωθυπουργό στις επαφές αυτές. Σε όλες τις επαφές προβάλλαμε την εθνική γραμμή της χώρας, υπογραμμίσαμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας και τον τετραετή ορίζοντά της» ανέφερε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική. «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά» είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε τον καλό και τον φιλολαϊκό, φορτώνοντας σε άλλους την ευθύνη».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε κυβερνητική κρίση σε νέα περίοδο εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο κ.Σαμαράς να λειτουργεί ως πρωθυπουργός μίας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι στην αυριανή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών προέχει η εθνική στρατηγική. «Δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους στοιχεία, όπως τα ειδικά μισθολόγια και η εφεδρεία, αλλά την εθνική στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουμε και θα κάνουμε, αυτό απαιτεί η χώρα και οι περιστάσεις» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια για την Ελλάδα, να αποτραπούν τα αρνητικά στερεότυπα και να σταματήσει η ανακύκλωση των συζητήσεων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει τα πιο χειροπιαστά αποτελέσματα. Η μείωση του ελλείμματος είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι «οι εταίροι δεν μας έχουν χαρίσει τίποτα, ούτε έχουν χάσει τίποτα».

Αντίθετα, όπως σημείωσε, οι φορολογούμενοι πολίτες της Γερμανίας και όχι μόνο θα χάσουν χρήματα εάν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: