Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Παύονται διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες σε εφορίες, τελωνεία και ΣΔΟΕ

Σαρωτικές αλλαγές


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Σε παύση όλων των τμηματαρχών, υποδιευθυντών και διευθυντών εφοριών, τελωνείων, καθώς και του ΣΔΟΕ προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, με διαδικασίες fast track θα γίνει η επιλογή των 2.335 φοροελεγκτών που θα στελεχώσουν την Υπηρεσία Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.

Τους νέους επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα ορίσει με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών. Βάσει της τροπολογίας η θητεία θα είναι ενός έτους και θα μπορεί να ανανεώνεται μέχρι και δύο φορές.

Η αξιολόγησή τους θα γίνεται ανά τρίμηνο, με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Μάλιστα η θητεία τους μπορεί να διακόπτεται εφόσoν δεν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Οι υπάλληλοι που τοποθετούνται επικεφαλής εφοριών, τελωνείων και ΣΔΟΕ πρέπει να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, να μην έχει επιβληθεί σε βάρους τους οποιαδήποτε ποινή και να μην εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε δίκη παραπέμπεται πρώην Γερμανός στρατιώτης για την σφαγή της Κεφαλονιάς



http://newpost.gr/post/162327/se-diki-parapempetai-proin-germanos-stratiotis-gia-tin-sfagi-tis-kefalonias/
Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου στην Ελλάδα - Πηγή φωτό: bundesarchiv
Σε δίκη παρέπεμψε η στρατιωτική εισαγγελία της Ρώμης έναν 89χρονο Γερμανό πρώην στρατιώτη για την σφαγή Ιταλών αξιωματικών που έλαβε χώρα στην Κεφαλονιά, πριν 69 χρόνια.

Ο Άλφρεντ Στορκ, πρώην μέλος του ορεινού σώματος (των «Κυνηγών του βουνού» ή στα Γερμανικά Gebirgsjäger) του γερμανικού στρατού -αναφέρει ο Ιταλικός τύπος- πήρε μέρος στην εκτέλεση τουλάχιστον 117 Ιταλών αξιωματικών, μέλη της μεραρχίας Άκουϊ, που έπρεπε να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου.

Ο Στόρκ, κατά την διάρκεια κατάθεσής του σε γερμανικό δικαστήριο στο παρελθόν, ομολόγησε τη συμμετοχή του στο εκτελεστικό απόσπασμα, που στις 24 Σεπτεμβρίου του 1943, στην Κεφαλονιά, εξετέλεσε μέρος των Ιταλών αξιωματικών, που βρίσκονταν στο νησί του Ιονίου.

Οι Γερμανοί δικαστές, όμως, δεν τον παρέπεμψαν σε δίκη, διότι θεώρησαν ότι για το τραγικό αυτό ιστορικό συμβάν έπρεπε να κριθούν μόνον οι αξιωματικοί του χιτλερικού στρατού.

Τώρα, η εισαγγελία της Ρώμης πρόκειται να απαγγείλει στον Άλφρεντ Στόρκ την κατηγορία της «συμμετοχής σε άσκηση βίας με κατ' εξακολούθηση ανθρωποκτονία σε βάρος Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου».

Η πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 19 Δεκεμβρίου, στην Ρώμη, χωρίς την παρουσία, όπως φαίνεται πολύ πιθανό, του κατηγορούμενου.

Read more...

Τα εργασιακά θα έχουν κλείσει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, λέει η κυβέρνηση

Προς θετικό συμβιβασμό


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι τέτοιο που θα μπορούν να το υποστηρίξουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
Τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει «βέτο» στα εργασιακά, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις ανατροπές που ζητά η τρόικα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα έχουν κλείσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Αναφερόμενος στην ψήφιση του πακέτου των μέτρων, ύψους 13,9 δισ. ευρώ, ο κ. Κεδίκογλου παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια δύσκολη ψηφοφορία για τους βουλευτές, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Το ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Αυτό που αξιώνουν εδώ και τώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι το εργασιακό καθεστώς της πιο άγριας εκμετάλλευσης, των μισθών πείνας, της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, που έχουν ήδη επιβάλει για τους νέους εργαζόμενους, να επιβληθεί και στους παλιότερους εργαζόμενους».

Προσθέτει, επίσης, ότι «η συζήτηση και τα παζάρια αφορούν μόνο τον τρόπο και τον χρόνο που θα προωθηθούν» αυτές οι αξιώσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Τρωικός Πόλεμος των Βρυξελλών, οι Συμπληγάδες της Βουλής και η ...Ιθάκη του Eurogroup

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ



http://newpost.gr/post/162238/o-troikos-polemos-ton-vryksellon-oi-sympligades-tis-voylis-kai-i-ithaki-toy-Eurogroup-/
Την 12η Νεμβρίου και το Eurogroup «βλέπουν» πλέον ως τον επόμενο σταθμό για την Ελλάδα από το Μαξίμου, ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει και την εκταμίευση της επόμενης, εξόχως σημαντικής δόσης των 31,5 δις ευρώ. Τα ενδιάμεσα στάδια ωστόσο, προκαλούν προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο καθώς, εκτός από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και εν εναμονή της έκβασης της μάχης ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η απόφαση των πιστωτών της χώρας περνάει μέσα από το Κοινοβούλιο και την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.


Οι προηγούμενες ώρες όσο και οι επόμενες ημέρες, θυμίζουν κάτι από Ομηρικά Έπη για τον Αντώνη Σαμαρά. Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών και η επιδίωξη της «θετικής αποτίμησης» για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες με την αποτύπωσή της στο κείμενο συμπερασμάτων, θα μπορούσε να μοιάζει με την τελική μάχη στον Τρωικό πόλεμο. Η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup φιλοδοξείται για την Αθήνα να αποτελέσει την ...Ιθάκη για την κυβέρνηση η οποία όμως, νωρίτερα, θα πρέπει να έχει περάσει από τις κοινοβουλευτικές ...Συμπληγάδες.

Ο τελικός απολογισμός της Συνόδου Κορυφής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο από ικανποιητικός για την ελληνική πλευρά. Ακόμη και αν η στήριξη των εταίρων προς την Ελλάδα περιορίζεται επί του παρόντος στα λόγια. Ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο κεκλεισμένων των θυρών αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις του, έθεσε ανοιχτά όλους τους άξονες της στρατηγικής του: Την εκταμίευση της δόσης στο σύνολό της, την επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και την αναπροσαρμογή της πολιτικής που επί της ουσίας χαράσσεται από το Βερολίνο.

«Αυτό δεν είναι Ευρώπη» ήταν η θέση Σαμαρά, όπως ο ίδιος την εξέφρασε στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι τις ίδιες ακριβώς λέξεις χρησιμοποιήσε και κατά τη συνεδρίαση των ηγετών των 27. Με τις συνθήκες ώριμες, την Ισπανία ante portas του Μηχανισμούς Στήριξης και τον γαλλογερμανικό άξονα ραγισμένο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαλε ανοιχτά στην ατζέντα της Συνόδου το καίριο ζήτημα της Ανάπτυξης.

Χωρίς να σημαίνει ότι οι αντιδράσεις θα είναι ακαριαίες, διαμορφώνεται εν τούτοις περιβάλλον έντονης πίεσης για το Βερολίνο, που πάντως εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να κερδίσει ακόμη λίγο χρόνο. Άλλωστε, η αποτύπωση της κρίσης της Ευρωζώνης στη γερμανική μικροοικονομία, θα διευκολύνει την Άγκελα Μέρκελ να εξηγήσει –εν μέσω προεκλογικής περιόδου- στους Γερμανούς πολίτες, την αναγκαιότητα στήριξης του ευρωπαϊκού Νότου ώστε να αποφευχθεί η συνολική κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την άλλη, ακόμη και αυτός ο λίγος χρόνος που διεκδικεί το Βερολίνο, εντείνει την πίεση στην Αθήνα. Η έκθεση της Τρόικας παραμένει αναγκαία για την εκταμίευση της δόσης και προϋπόθεση για το θετικό της περιεχόμενο παραμένει το πακέτο των μέτρων. Το πρόβλημα για τον Αντώνη Σαμαρά παραμένει το πολιτικό προσωπικό των Κ.Ο. των κυβερνητικών του εταίρων, με τα ονόματα στις λίστες όσων διατείνονται ότι θα καταψηφίσουν, να πληθαίνουν.

Για πρώτη φορά, ίσως, κυβέρνηση απειλείται περισσότερο από συμπολιτευόμενους, παρά από αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Οι εκτιμήσεις των πρόσφατων δημοσκοπήσεων -όλες διεξήχθησαν υπό καθεστώς έντονης «μετρολογίας» και σε απολύτως καταστροφολογικό κλίμα- δείχνουν την ΝΔ να διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα τα ποσοστά της αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι πρώτος και με σταθερό προβάδισμα, να αδυνατεί να αναδειχθεί σε εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Αντιθέτως, ιδιαίτερα αποδυναμωμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ –και σχετικώς η ΔΗΜΑΡ- απόρροια, προφανώς, της εσωκομματικής σύγχυσης που επικρατεί στον έναν από τους δύο κυβερνητικούς συμμάχους. Με την κατάσταση εκτός ελέγχυ όμως, είναι αμφίβολη και η διαχείριση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην ψηφοφορία για τα μέτρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα ντόμινο και για άλλους βουλευτές.

Πάνος Ρασσιάςhttp://newpost.gr

Read more...

«Ή μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Ομιλία στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ


Ανοίγοντας την ομιλία του ο κ.Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη»
Ανοίγοντας την ομιλία του ο κ.Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη»   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Το μοντέλο της κυβερνητικής διακήρυξης του ενιαίου κόμματος παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

Ανοίγοντας την ομιλία του εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την «απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη».

«Διάλεξαν να συμπαραταχθούν με τη γερμανική κυβέρνηση και την κ.Μέρκελ που έχει μια στρατηγική αδιέξοδη για την Ευρώπη και καταστροφική για την Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η συγκυβέρνηση έχει απαξιωθεί πολιτικά και ηθικά».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος «ή το μνημόνιο ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» και αναφερόμενος στον ενιαίο κόμμα που σχεδιάζεται τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν είναι μια απρόσωπη ηγεσία, κάποια γραφειοκρατικά κλιμάκια [...]. Θα είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό και πλουραλιστικό κόμμα [...]. Θα είμαστε η παράταξη που έχει όραμα τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία».

Στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «είναι πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας να μην ψηφιστούν αυτά τα μέτρα».

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ και συνοψίζεται στο τρίπτυχο: ακύρωση, αναδιαπραγμάτευση, ανασυγκρότηση.

  • Ακύρωση του Μνημονίου.
  • Aναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με αντικείμενο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης».
  • Ανασυγκρότηση της χώρας, σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση.
Αντίδραση της ΝΔ
Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο αρχηγός της μιζέριας και της παρακμής, κ. Τσίπρας, αναλύει το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ.
» Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και ευτυχώς για τους Έλληνες, η Ευρώπη έχει βάλει οριστικά τέλος στα όνειρά του. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη!».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στουρνάρας: Έχουμε διανύσει το 90% της διαδρομής

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ



http://newpost.gr/post/162251/stoyrnaras-exoyme-dianusei-to-90-tis-diadromis/
«Έχουμε καλύψει το 90% της διαδρομής για την εκταμίευση της δόσης και θα ήταν σπατάλη εθνικής προσπάθειας εάν αποτύχουμε τώρα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωσή του στην Ημερησία.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «χρήσιμη» για την Ελλάδα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν μείνει ώστε να εισρεύσουν στη χώρα τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Κεδίκογλου: Είμαστε στα όρια κατάρρευσης

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπήρξε πιο δραματικός λέγοντας πως είναι αναγκαία η λήψη επώδυνων αποφάσεων υπό την απειλή της πλήρης κατάρρευσης.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε ότι υπάρχει μια δύσκολη εξίσωση στα εργασιακά, που βρίσκονται ακόμα σε διαβούλευση με την τρόικα.

«Έχουμε στρεβλώσεις, οι οποίες συντείνουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, και για πολλούς μήνες δεν έγιναν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε, εκτιμώντας πως στο προσεχές διάστημα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών θα χαλαρώσει ο βρόγχος σε τέτοια ζητήματα.

Είναι μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί. Πρέπει να ληφθούν όμως επώδυνες αποφάσεις γιατί απειλούμαστε με πλήρη κατάρρευση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τα νέα μέτρα, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι η ίδια κυβέρνηση επιδιώκει το σφικτό χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως σημείωσε, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. «Ο μεγαλύτερος αντιπαλός μας είναι ο χρόνος», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα οριστεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες διαβουλεύσεις για τα μέτρα.

Επανέλαβε επίσης ότι αυτά «είναι και πρέπει να είναι» τα τελευταία μέτρα, καθώς παραδέχτηκε πως η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά είμαστε στην κρίσιμη καμπή. Είμαστε κοντά στον στόχο που είναι η εκταμίευση, είπε ο Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του συστήματος και να βρεθούν τα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι δυο εταιρείες που έφυγαν από την Ελλάδα, πήγαν εκεί όπου υπήρχε ρευστότητα, εκεί όπου οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την οικονομία μας».

Read more...

Αντιδράσεις για τη θέση Βορίδη υπέρ του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας

Δυσφορία σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ



 




Υπέρ των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Σε τοποθέτησή του, αναφορικά με την απαίτηση της Τρόικας για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, ο κ. Βορίδης είπε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ληφθούν ξεκάθαρα μέτρα, για να αποπληρωθούν οι οφειλές των πολιτών προς τις τράπεζες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που αντιτίθενται στο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, σημείωσε: «Δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, δεν ξέρω ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά, να το πω διαφορετικά, είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει εκεί μια διαδικασία αποπληρωμής οφειλών, επομένως πρέπει σιγά-σιγά να μπαίνουμε σε κάποιου είδους ρυθμό... Τώρα αν θα το κάνουμε σε ένα χρόνο, ή θα το κάνουμε σε έξι μήνες, θα το κάνουμε σε 18 μήνες, αλλά κάποια ώρα πρέπει να γίνει».

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα εξαιτίας της κρίσης και για τους προφανείς λόγους που καταλαβαίνουμε, γιατί τα νοικοκυριά είχαν προγραμματίσει με έναν ορισμένο τρόπο κάποια πράγματα στη ζωή τους και τώρα δεν μπορούν να αποπληρώσουν οφειλές, μπήκαν, θωρακίστηκαν αν θέλετε αυτές οι οφειλές, ώστε να μη μπορεί να γίνει εκτέλεση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία. Αλλά, αυτό οδηγεί σε πάγωμα διαδικασίας αποπληρωμής των δανείων, γιατί τώρα με αυτό τον τρόπο εφόσον κάποιος δε μπορεί να εκτελέσει, ο άλλος δεν πληρώνει. Άρα λοιπόν κατανοητό το ζήτημα της κοινωνικής επίπτωσης, αλλά ταυτόχρονα κάποια ώρα πρέπει να προχωρήσει κι αυτό. Κάποια ώρα πρέπει να αποπληρωθούν οι οφειλές».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, έδωσε σκληρή απάντηση προς τον κ. Βορίδη, υπογραμμίζοντας: «Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι να διακατέχεται από οικονομικό πατριωτισμό».

Read more...

Στα πλοκάμια του ΣΔΟΕ τελωνειακοί για απάτη μαμούθ ...



Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας το οποίο έχει προκαλέσει ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνάει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε...
σοβαρές υποθέσεις λαθρεμπορίας με εμπλοκή τελωνειακών σε αποθήκες τσιγάρων και ποτών της Αττικής και υπέβαλε τις σχετικές δικογραφίες στον οικονομικό εισαγγελέα

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αφορμή για τις έρευνες έδωσαν πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καταπολέμησης Απάτης και της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Μια χαρακτηριστική υπόθεση απάτης αφορά τη δραστηριότητα «φορολογικής» αποθήκης στα Μέγαρα με την επωνυμία Tartarouga A.E. Οπως αποκαλύπτεται, τον Νοέμβριο 2010 εξήγαγε εικονικά 16 κοντέινερ με τσιγάρα, με το πλοίο Maja.

Το ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει να διερευνά τη δραστηριότητα της εταιρείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2010. Το τελικό πόρισμα υπεβλήθη στον κ. Πεπόνη τον περασμένο Αύγουστο. Αποκαλύπτεται ότι οι ιδιοκτήτες της αποθήκης πλαστογράφησαν φορτωτικά έγγραφα και διέθεσαν λαθραία στην αγορά εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν υπόνοιες για εμπλοκή υπαλλήλων του τελωνείου, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν ψευδώς ότι πιστοποίησαν τη φόρτωση των κοντέινερ στο πλοίο, ενώ το πλοίο Maja φόρτωσε μόνο εξαρτήματα για ανεμογεννήτριες.

«Παρ' ότι στην κατάθεσή του ο τελωνειακός Π.Δ. μάς καταθέτει ότι διαπίστωσε τη φόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων στο πλοίο, τα έγγραφα που μας προσκόμισε ο πράκτορας του πλοίου και η κατάθεση που λάβαμε από αυτόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα εμπορευματοκιβώτια δεν φορτώθηκαν ποτέ στο πλοίο Maja», αναφέρει πόρισμα που συνέταξε το Τμήμα Ναρκωτικών - Οπλων του ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ έλαβαν στις 6 Μαρτίου ένορκη κατάθεση από τον τελωνειακό, ο οποίος βεβαίωσε τη φόρτωση τσιγάρων και ανεμογεννητριών στο πλοίο. Ο ισχυρισμός του τελωνειακού ανετράπη στις 30 Μαΐου, όταν ο πράκτορας του πλοίου Maja, Σ.Ε., κατέθεσε ότι το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Ελευσίνας στις 22 Νοεμβρίου 2010, έχοντας λάβει δέκα μέρη πυλώνων ανεμογεννητριών και κανένα άλλο φορτίο.

Από τα πλαστά φορτωτικά έγγραφα προκύπτει ότι τα 16 κοντέινερ με τσιγάρα είχαν προορισμό εταιρεία με έδρα την πόλη Λατάκια της Συρίας. Μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πορίσματος, οι αρχές της Συρίας δεν είχαν απαντήσει στο αίτημα συνδρομής του ΣΔΟΕ.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα 16 κοντέινερ είτε βγήκαν κρυφά από τον χώρο του τελωνείου Ελευσίνας ή ουδέποτε μεταφέρθηκαν εκεί. Το φορτίο τους (εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα) πιθανολογείται ότι διατέθηκε είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρες της Ε.Ε., προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ύψους σχεδόν 16 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την υποτιθέμενη εξαγωγή στις 2 Δεκεμβρίου η εταιρεία Tartarouga A.E. διέκοψε τη λειτουργία της...
iefimerida.gr

Read more...

Πόσο κόβονται οι συντάξεις...


Περικοπές τριών ταχυτήτων στις συντάξεις, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία με την τρόικα, ενώ εκκρεμή παραμένουν τα εργασιακά και το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Η ... τελική συμφωνία, αφήνει απ' έξω τους χαμηλοσυνταξιούχους και ξεκινάει από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ με ποσοστό περικοπής 3%. Η επόμενη κλίμακα είναι από 1.500 έως 2.000 και 6%, ενώ για τις μεγαλύτερες από 2.000 και πάνω συντάξεις η περικοπή είναι 12%. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από τις συντάξεις των 650 ευρώ αλλά υπήρξε κοινό μέτωπο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» για να κλείσει η συμφωνία στις περικοπές προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των τριών εταίρων, τεχνοκρατών, και των πολιτικών αρχηγών τους προηγούμενους μήνες. Και παρά τις διαφορές των τριών κομμάτων σε επιμέρους ζητήματα, στο θέμα των οριζόντιων περικοπών φαίνεται πως υπήρξε πλήρης ευθυγράμμιση ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Για παράδειγμα, η ΝΔ φαίνεται πως είχε ειδική ευαισθησία στο θέμα των αγροτικών συντάξεων και στους ένστολους, το ΠΑΣΟΚ, που εν μέσω κρίσης έδωσε αύξηση 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, έθιγε το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και η ΔΗΜΑΡ εξέφραζε την απορία της «γιατί οι ένστολοι παίρνουν αυτόματα μεγαλύτερη σύνταξη αφού πριμοδοτούνται με δύο βαθμούς κατά την έξοδό τους από το Σώμα, γεγονός που επιβαρύνει με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ετησίως το Δημόσιο».

Ακόμα, επέμενε να μην κοπεί κανένα δώρο από τους συνταξιούχους. Παρ' ότι έκλεισε το θέμα με τα δώρα, πάντως, ορισμένες πλευρές επέμεναν μέχρι το τέλος να σημειώνουν ότι δεν θίγονται όλοι το ίδιο. Ενώ όλα τα δώρα είναι συνολικά 800 ευρώ τον χρόνο, οι συντάξεις δεν είναι ίδιες.

Ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ έχει περικοπή 13% εξαιτίας του κοψίματος των δώρων, ενώ ένας που παίρνει 750 ευρώ έχει περικοπή του 7%. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το «αγκάθι» για τη λέξη «απολύσεις» αναμένεται να ξεπεραστεί με άλλη διατύπωση και σε αυτό ρόλο θα έχει και η Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Read more...

Τρεις εβδομάδες και τρία αγκάθια έως τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε με τα θετικά μηνύματα της Συνόδου Κορυφής και τώρα θα πρέπει να υλοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε με τα θετικά μηνύματα της Συνόδου Κορυφής και τώρα θα πρέπει να υλοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε έναν αγώνα δρόμου μετ' εμποδίων και διάρκειας τριών εβδομάδων, προκειμένου να εξασφαλίσει την δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αποδύεται η κυβέρνηση, μετά τα θετικά μηνύματα της Συνόδου Κορυφής. Με ορίζοντα το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός καλείται να εξασφαλίσει το πράσινο φως της τρόικας, τη συνοχή της κυβέρνησης και την ψήφο της Βουλής για τα επώδυνα μέτρα.

«Έχουμε καλύψει το 90% του δρόμου για να πάρουμε τη δόση. Θα ήταν τεράστια σπατάλη εθνικής προσπάθειας εάν, τώρα, αποτύχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στην εφημερίδα Ημερησία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δημιουργούν αισιοδοξία ότι το νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει καταβολή της δόσης έως τα μέσα Νοεμβρίου, θα τηρηθεί.
Το χρονοδιάγραμμα
Πάντως, ο πρωθυπουργός έθεσε καταληκτική ημερομηνία που θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα τη 16η Νοεμβρίου, καθώς -όπως είπε- τότε εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και η καταβολή της δόσης είναι η μόνη διέξοδος για να ανταποκριθεί σε όλες τις επόμενες υποχρεώσεις της.
Ειδικότερα, στις 16 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια 6,6 δισ. ευρώ, τα οποία το ελληνικό δημόσιο μόλις που θα μπορέσει να εξοφλήσει, αν η απόφαση της 12ης Νοεμβρίου είναι θετική.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Είμαστε ακριβώς στην κρίσιμη καμπή. Δηλαδή, είμαστε κοντά στο ζητούμενο, στο στόχο, που είναι η εκταμίευση της δόσης. Δεν είναι οποιαδήποτε δόση. Είναι τα κρίσιμα χρήματα που χρειαζόμαστε για την επανεκκίνηση  της οικονομίας μας. Γιατί, κακά τα ψέματα, έχουμε φθάσει στο σημείο, θα χρησιμοποιήσω μια αγγλική έκφραση «do or die». Τα ταμειακά μας διαθέσιμα,  το είπε και ο πρωθυπουργός,  είναι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αποτροπή «ατυχήματος», δηλαδή για καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης, θα έχει προετοιμαστεί το έδαφος από πριν με ένα έκτακτο Eurogroup, που θα συνεδριάσει το πιθανότερο στις 29 Οκτωβρίου.
Το έκτακτο Eurogroup θα δώσει κατ' αρχήν έγκριση για τη δόση, έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες και όλα να είναι έτοιμα στις 12 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, όμως, όλα τα μέτρα και προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί.
Τα τρία αγκάθια
Έτσι, η κυβέρνηση καλείται στο μεσοδιάστημα των τριών εβδομάδων να ξεπεράσουν τρία αγκάθια: τις καθυστερήσεις της τρόικας, τους τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία και τις αντιρρήσεις βουλευτών να ψηφίσουν το πακέτο.
Η συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να κλείσει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ήδη, έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα από τα μέτρα και ουσιαστικά βασική εκκρεμότητα είναι το εργασιακό. Επιπλέον, μένει να διευκρινιστεί το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς και της μεταρρύθμισης στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί του Σαββάτου ότι έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έκει κλείσει το εργασιακό. Όπως είπε, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αναμένεται να έχει θετικό αποτέλεσμα, τέτοιο που θα μπορούν να το στηρίξουν και οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τις ανατροπές που ζητά η τρόικα για τα εργασιακά.
Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την πίεση που δέχονται εσωτερικά, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, στην πλέον κρίσιμη στιγμή για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για την ενεργό στήριξή τους.
Σύμφωνα με Τα Νέα, πριν το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - πιθανότατα την Τρίτη.
Κατά τη σύσκεψη αυτή, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ψήφισης του πακέτου. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι, ακόμη κι αν υπάρξουν διαρροές, το σημαντικό είναι η Βουλή να εκπέμψει ηχηρό μήνυμα για την κυβερνητική σταθερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι έτοιμος να ζητήσει από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να θέσουν θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...