Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ Ο ΑΚΗΣ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Η συνέντευξη είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν θα είναι ζωντανή, αλλά το Fimotro, έμαθε ποιους καρφώνει ο Άκης. Ο Τσοχατζόπουλος πυροβολεί Αθανασάκη και Καρχιμάκη. Τους φωτογραφίζει ότι αυτοί οργάνωσαν την πολιτική εξόντωσή του. Το πάει γύρω-γύρω από τον...
πρωθυπουργό γι αυτό και δίνει τους στενούς συνεργάτες του। Από αυτά που μάθαμε, δεν ρίχνει αλλού προσωπικά την ευθύνη. Μόνο γενικόλογες αναφορές για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Αθανασάκης και Καρχιμάκης είναι το ζουμί. Και μάλλον δεν θα αρέσει καθόλου στον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί όπως προκύπτει ο Άκης έχει ράμματα πολλά για την γούνα τους...
http://fimotro.blogspot.com/2011/06/blog-post_1499.html
Read more...

DER SPIEGEL: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ»


«Οι Έλληνες χρειάζονται περισσότερα χρήματα - και θα τα πάρουν. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα μέσα δεν μπορεί να εξυγιανθεί η χώρα, η οικονομία συρρικνώνεται και τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι ουτοπικά», υποστηρίζει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel ...
που κυκλοφορεί σήμερα.


Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, και της τρόικας ότι το νέο πακέτο θα είναι «της τάξης άνω των 100 δισ., εάν η Ελλάδα το 2013 και το 2014 καταφύγει στην ξένη βοήθεια».

Όσο για την πίεση της Γερμανίας να συμπεριληφθούν και ιδιώτες επενδυτές καθώς και τράπεζες σε νέο πακέτο για την Ελλάδα γράφει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια «δεν θα προέλθουν και πάλι αποκλειστικά από δημόσια ταμεία, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον κύκλο των συνεργατών του».

Το δημοσίευμα διαπιστώνει αποτυχία στο στόχο μεταρρύθμισης του γιγαντιαίου κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας και αναφέρεται στη ΔΕΗ και τον πρόεδρο του συνδικάτου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, «πρώην τροτσκιστή» που έχει στο γραφείο του αναρτημένα πόστερ των Τσε Γκουεβάρα, Μαρξ και Τρότσκι.

«Από το 1999 το συνδικάτο του παίρνει άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις του εργοδότη του άνω των 31,3 εκ. Ευρώ. 'Ακρως παρανοϊκό: Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το συνδικάτο πήρε 115.000 ευρώ για διαδηλώσεις κατά του εργοδότη του - της κυβέρνησης και του προγράμματος περικοπών», γράφει το Spiegel.

Τα συνδικάτα στους κρατικούς οργανισμούς «παίρνουν θέση για να τρομάξουν τους ενδεχόμενους επενδυτές», λέει το ρεπορτάζ παραπέμποντας στον πρόεδρο του συνδικάτου Φωτόπουλο, που θέλει να κόψει το ρεύμα στους Έλληνες, αν η επιχείρηση πουληθεί όπως σχεδιάζεται. Ως προνομιακός «παράδεισος» αναφέρεται και η επιχείρηση «Ελληνικά Πετρέλαια», όπου «οι 2500 απασχολούμενοι παίρνουν 17,8 μισθούς, ενώ οδηγοί και θυρωροί έχουν εισόδημα 90.000 το χρόνο».

Αμφιβολίες διατυπώνονται για τις προοπτικές επιτυχίας των ιδιωτικοποιήσεων και εξαιτίας της υπερδιογκωμένης γραφειοκρατίας των ελληνικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα έχουν χαθεί πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 31 δισ. ευρώ.

Στις «καλές σελίδες» της κρίσης, για τους τουρίστες τουλάχιστον, καταχωρείται η αύξηση του προσωπικού φύλαξης της Ακρόπολης που επέτρεψε την επιμήκυνση του ωραρίου επίσκεψης μέχρι τις 19:00.
Read more...

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ…Έκλεβε χρήματα δημοσίου και απλά την άλλαζαν όροφο!



Το δημόσιο ποτέ δεν πεθαίνει δεν το σκιάζει φοβέρα καμιά ….
Τρομακτικές" -πραγματικά- είναι οι ποινές που επιβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους που "κλέβουν" τα χρήματα του κοσμάκη....
Σκεφτείτε ότι μία υπάλληλος της πολεοδομίας του Περισσού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του star.gr, είχε προσημειωμένα -κρατηθείτε-, 70.000 ευρώ!!!
Και ξέρετε ποια ήταν η ποινή της;;;
Να...
αλλάξει όροφο!!! Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία πολύ "εξοντωτική" ποινή... Ο "γολγοθάς" όμως της συγκεκριμένης κυρίας, δεν σταματά εδώ... Λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς που προέκυψε με τους ημιυπαίθριους, την γύρισαν στο γραφειάκι της και στον όροφο που δούλευε πριν, καθώς όπως είπαν η ποινική της δίωξη εκκρεμεί!!!
Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που ο γενικός επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έστειλε στους φορείς του Δημοσίου, μία λίστα με τα ονόματα 500 επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου, των οποίων οι υποθέσεις έχουν εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, για την επιβολή πειθαρχικών ποινών.
Οι εν λόγω υπάλληλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως η υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, η πλαστογράφηση δημοσίων εγγράφων και ο παράνομος χρηματισμός.
Μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι οι διώξεις που θα τους επιβληθούν, δεν θα είναι μόνο πειθαρχικές!!!! Θα είναι ακόμα πιο "σκληρά" τα πράγματα.
Κάποιοι από αυτούς δεν θα μπορούν να εξελιχθούν στην ιεραρχία, να γίνουν διευθυντές για παράδειγμα, ενώ θα τους επιβληθεί ακόμη και μείωση των αποδοχών τους, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται πλέον από τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους.
Αν μην τι άλλο είναι αυτονόητο πως κάποιος ο οποίος εμπλέκεται σε διαφθορά δεν μπορεί να εξελιχθεί στην ιεραρχία!!!!
Ο κ. Ρακιντζής έχει στην κατοχή του ακόμη μία λίστα με 1.540 ονόματα Δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι επίσης, σύμφωνα με τα πορίσματα του ελέγχου, τα «τσέπωναν».
Star.gr



Read more...

Στο Σύνταγμα για 13η ημέρα οι Αγανακτισμένοι...



Πιστοί στο ραντεβού τους για 13η συνεχή ημέρα, εκατοντάδες Αγανακτισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώνονται και σήμερα μπροστά από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου (δείτε Live video).

Αργά το ... απόγευμα μάλιστα, οργανώνεται στην Πλατεία Συντάγματος "Λαϊκή Συνέλευση", κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί η "Ημέρα διαβούλευσης και ενημέρωσης για το χρέος".

Βασικοί ομιλητές θα είναι ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος και οι οικονομολόγοι, Γιάννης Βαρουφάκης, Δημήτρης Καζάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος οι οποίοι θα ενημερώσουν τους συγκεντρωμένους για τη δανειακή σύμβαση και την αντιμετώπιση του χρέους,

Και σήμερα πάντως βρίσκονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ από την χτεσινή συγκέντρωση, έχουν μείνει τα κάγκελα της αστυνομίας γύρω από τη Βουλή που καρτούν μακριά από τον Άγνωστο Στρατιώτη ακόμα και τους Τουρίστες.

Αυτή την ώρα, λόγω της συγκέντρωσης, είναι κλειστή η λεωφ. Αμαλίας από την Ξενοφώντος και η Βασ. Σοφίας από τη Σέκερη.

Η χτεσινή μεγαλειώδης διαδήλωση της Κυριακής, στην οποία περισσότεροι από 300.000 πολίτες έδωσαν το δυναμικό παρόν, έγινε στο πλαίσιο του 2ου πανευρωπαϊκού ραντεβού των πολιτών, που πλήττονται από την οικονομική πολιτική της Ε.Ε..

«Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «Τώρα μιλάει ο λαός», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Ευρωπαίοι ξυπνήσαμε. Εσείς;», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίου έμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος.

Ογκώδεις ήταν και οι χτεσινές διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.
protothema



Read more...

«Βόμβα» και από τη Fitch!

«Χολή» στάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ

http://img.protothema.gr/86E762CFB194D72C14D29A2FAB34760E.jpg
Την ώρα που τα ρεπορτάζ σχεδόν όλων των διεθνών ΜΜΕ συγκλίνουν στο σενάριο της εθελοντικής διακράτησης των ομολόγων που λήγουν στην ερχόμενη τριετία 2012-2014, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings χαρακτηρίζει ως χρεοκοπία κάθε ενδεχόμενο εθελοντικής αναδιάρθρωσης, ορίζοντας ως τέτοια την ανταλλαγή ομολόγων που ωριμάζουν, με άλλα, μεγαλύτερης προθεσμίας αποπληρωμής, αλλά με “σημαντικά λιγότερο πλεονεκτικούς όρους”, όπως τονίζει.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν πως μόνο μια “καθαρή” ανταλλαγή ομολόγων με τους υπάρχοντες όρους των “παλαιών” εκδόσεων ΔΕΝ θα συνιστούσε χρεοκοπία, καθώς οιαδήποτε άλλη σχέση ανταλλαγής (με παροχή κινήτρων ή αλλαγή των όρων των αρχικών εκδόσεων) θα εκληφθεί ως “υποχρεωτική και επείγουσα ανταλλαγή” και κατά συνέπεια χρεοκοπία!

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το μπαράζ αρνητικών έως απαξιωτικών για τη χώρα μας δημοσιευμάτων από γερμανικά έντυπα.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt κυκλοφορεί με τίτλο «Ένα βήμα πιο κοντά στο χάος», παρουσιάζοντας στο σχετικό της άρθρο τις εξελίξεις στο μείζον θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Όπου παρομοιάζει τη νέα προσπάθεια για χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα με τον... “τετραγωνισμό του κύκλου”, λέγοντας πως δεν υπάρχει διάθεση από καμία πλευρά να κάνει πίσω στις θέσεις της, καθώς “η κυβέρνηση στο Βερολίνο θέλει να κάνει κάτι με τους ιδιώτες πιστωτές, ενώ ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν θέλουν να δείξουν πως άγονται και φέρονται από τα ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα”.

«Η Ελλάδα... δεν έχει τέλος» γράφει και η Süddeutsche Zeitung, που εστιάζει σε αυτό που ονομάζει “έλλειψη συμφωνίας και συντονισμένης πολιτικής μεταξύ του Βερολίνου, του Λουξεμβούργου, της Ουάσινγκτον και της Αθήνας”.

Επικριτικοί και οι αρθρογράφοι της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που γράφει χαρακτηριστικά πως “οι Έλληνες δεν αναζητούν την ευθύνη στον εαυτό τους για τη μιζέρια, στην οποία έχουν περιπέσει. Προτιμούν να ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους και κατά προτίμηση στην Άνγκελα Μέρκελ και στους Γερμανούς”...

Τέλος, και η Bild γράφει πως “οι Έλληνες περιγελούν την Ευρώπη και καταφέρνουν να πάρουν και νέα δισεκατομμύρια”.
Read more...

Δικαίωση εξ Ιταλίας για τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου

Απερρίφθη η γερμανική αίτηση αναίρεσης

http://img.protothema.gr/F64A0CE55E53C37AB7A06F595BE09401.jpg

Ευνοϊκή απόφαση για τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου εξέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ιταλική Δικαιοσύνη φέρεται να έχει απορρίψει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η Γερμανία, κατά της απόφασης του Εφετείου της Φλωρεντίας, το οποίο είχε κρίνει ότι ακίνητα της Γερμανίας επί ιταλικού εδάφους μπορούν να κατασχεθούν και με τα χρήματα αυτά να δοθούν οι αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η όλη υπόθεση έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας. Μάλιστα, η ελληνική Πολιτεία έχει αποστείλει στη Χάγη στοιχεία για την υποστήριξη των νομικών θέσεων των συγγενών των θυμάτων.

Read more...

Επεισόδια σε ομιλία της Ά. Νταλάρα στου Ζωγράφου

Έξω από το Πνευματικό Κέντρο


http://newpost.gr/var/photos/blog/gallery/zografou166.jpghttp://newpost.gr/var/photos/blog/gallery/zografou266.jpgΤην υφυπουργό Εργασίας αποδοκίμασε ομάδα περίπου 100 ατόμων έξω από το Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου, το οποίο επισκέφτηκε για προγραμματισμένη ομιλία της.

Οι συγκεντρωμένοι, αφού αποδοκίμασαν με συνθήματα την υφυπουργό, πέταξαν πέτρες και πλαστικά μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που περιφρουρούν το κτήριο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας από αυτούς.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Πάντως, οι διαδηλωτές παραμένουν έξω από το κτήριο, ενώ η Α. Νταλάρα βρίσκετια μέσα στο Πνευματικό Κέντρο και η ομιλία της συνεχίζεται κανονικά.
Read more...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφισμάτων για διαρθρωτικές αλλαγές μεγάλης σημασίας Όχι σε πρόωρες εκλογές από Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφισμάτων για διαρθρωτικές αλλαγές μεγάλης σημασίας στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με περισσότερη τόλμη, πάντα με διαβούλευση, πάντα με δημοκρατικό τρόπο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ακόμη και ο θεσμός του δημοψηφίσματος και ζήτησε από τον υπουργό εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Κάνοντας αυτοκριτική είπε πως «δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενόψει του αυριανού ΚΤΕ και των συνεδριάσεων της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, σημείωσε πως περιμένει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση που δεν θα μένει στις αξιολογήσεις. Αρνούμενος την παρουσία επιτρόπων, σημείωσε «δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχθήκαμε αυτή τη λογική των Επιτρόπων».

Ο κ. Παπανδρέου δε τόνισε πως δεν θα δεχθεί μείωση των βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε είναι οι επίτροποι, είτε η ψήφος είτε οποιοσδήποτε άλλος τρόπος.

Όσον αφορά στο όριο των 180 ψήφων είπε ότι «δεν κάνουμε εκβιασμούς» ενώ σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις της πλατείας Συντάγματος, σημείωσε ότι δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν.
Νωρίτερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης- σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους επιβεβαίωσε την πρόθεση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως «εκτεταμένη και εις βάθος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση που έκανε είπε πως ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης.

Πρώτος από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο είχε αποχωρήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, που εγκατέλειψε τη συνεδρίαση, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, έκανε κάποιες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «έκανε αυτοκριτική».

Όσον αφορά στις εκλογές, ο κ. Παπουτσής τις χαρακτήρισε «δείγμα αναξιοπιστίας για μία χώρα», ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν κινείται «στη γραμμή της παρελθοντολογίας».

Παράλληλα, ζήτησε «γρήγορα, σταθερά, αποφασιστικά βήματα», επειδή, όπως είπε, θεωρεί ότι αυτά κοιτάνε οι Ευρωπαίοι, ενώ εκτίμησε ότι η υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι η κρισιμότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από την ημέρα εκλογής της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η συνεδρίαση είναι άτυπη και, όπως συμβαίνει σε τέτοιες συνεδριάσεις, κάποιοι υπουργοί πάνε αποφασισμένοι να ζητήσουν και να πάρουν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών για την αναγκαιότητα των νέων σκληρών μέτρων.

Αν και προβλέπεται να ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μην διαρρεύσουν προς τους δημοσιογράφους διάλογοι και «πιπεράτες» ατάκες (όπως είχε συμβεί στην τελευταία άτυπη συνεδρίαση), το «βαρύ» κλίμα δεν κρύβεται.
protothema.gr

Read more...

Οι συνεργάτες δείχνουν εκλογές, υπουργοί το διαψεύδουν και ο Γιώργος βλέπει δημοψήφισμα

Οι συνεργάτες δείχνουν εκλογές, υπουργοί το διαψεύδουν και ο Γιώργος βλέπει δημοψήφισμα
newpost.gr
Ενα περίεργο παιχνίδι με κάλπες ή όχι, βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, ενώ εμφανίστηκε θετικός στην πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε «διακύβευμα» την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ουσιαστικά ότι η προσπάθεια δεν έχει κριθεί. Κάνοντας αυτοκριτική, είπε ότι δικαίως οι πολίτες δεν νοιώθουν ασφαλείς, αλλά πρόσθεσε ότι ο δρόμος δεν έχει τελειώσει και ταυτοχρόνως εξέφρασε την άποψη ότι «θα τα καταφέρουμε».
Για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο Γ. Παπανδρέου είπε «τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός θα κάνω ότι μπορώ» απορρίπτοντας το ενδεχόμενο.
Αντιθέτως εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Μεσοπρόθεσμο και ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμοστεί όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος.
Σε ότι αφορά στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αν και σημείωσε ότι τον ενδιαφέρει η ευρύτερη συναίνεση και για το θέμα αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, έδειξε ότι δεν θα επιδιώξει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, υπογραμμίζοντας «δεν εκβιάζω κανένα»

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝP, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να ανακοινώσει εκλογές στις 26 Ιουνίου ή στις 3 Ιουλίου, αν δεν αποσπάσει μέχρι την Τετάρτη την ομόφωνη στήριξη των βουλευτών και των υπουργών του στο μεσοπρόθεσμο και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας σε συνεργάτη του ο πρωθυπουργός του αποκάλυψε πως «δε θα πάω σε μια χαμένη ψηφοφορία με τους βουλευτές μου να παραιτούνται και τη Βουλή να είναι περικυκλωμένη από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου». «Όχι για μένα, αλλά για να μη διακινδυνευτεί η επόμενη δόση» προσέθεσε, δίνοντας και το επιχείρημα με το οποίο θα προσφύγει στις κάλπες. Θα απαντήσει έτσι στους δικούς του, που ζητούν λαϊκή νομιμοποίηση, στους αγανακτισμένους, αλλά και στην αντιπολίτευση, που θα κληθεί να πάρει θέση.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, στις 23 του μήνα, να καλέσει τον Α. Σαμαρά να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες. Τα πάντα θα κριθούν στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν αύριο και μεθαύριο στο κόμμα, τη Βουλή και την κυβέρνηση.

Πάντως, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξερχόμενος νωρίτερα της συνεδρίασης στο Μαξίμου, συνομίλησε με δημοσιογράφους και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού, ενώ χαρακτήρισε τη συζήτηση «εκτεταμένη και εις βάθος».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, πάλι σε συνομιλία με δημοσιογράφους χαρακτήρισε ως «δείγμα αναξιοπιστίας» τις πρόωρες εκλογές, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για το Μεσοπρόθεσμο» και επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ και τις... πηγές τους για τις «διαρροές περί εκλογών». «Αν οι δημοσιογράφοι έλεγαν μια φορά την πηγή των «διαρροών» αυτών, θα προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στη Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση διαφοροποιήθηκε σε πολλά σημεία από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και σημείωσε πως ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδiες πηγές συζητήθηκε και ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο, χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Read more...

«Παρασκηνιακές συμφωνίες» Βολές Τσοχατζόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα της Προανακριτικής

O πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος
O πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος
Αθήνα
«Διάτρητο, παντελώς αστήρικτο, και με κατασκευασμένο κατηγορητήριο που θα καταρρεύσει ενώπιον της δικαιοσύνης», χαρακτηρίζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για παρασκηνιακές συμφωνίες, προηλειμμένες αποφάσεις, και κέντρα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ «με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών που σταδιοδρόμησαν ως παρακοιμώμενοι της εκάστοτε ηγεσίας».

Το πόρισμα προτείνει την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο και την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες για συντηρητική κατάσχεση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του.

Στο πόρισμα καταγράφονται σε αστερίσκους οι θέσεις των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τρεις επιπλέον κατηγορίες: Η ΝΔ προτείνει τη δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου και για το αδίκημα της «παραβίασης μυστικών της πολιτείας», το ΚΚΕ «της απιστίας σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της αρχικής σύμβασης» και ο ΣΥΡΙΖΑ της «απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία».

Τέλος, η Προανακριτική θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβάσει «το πόρισμα και όλο το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει προς την Επιτροπή Εξοπλιστικών για την διευκόλυνση των εργασιών της, επειδή προέκυψαν αναφορές στις συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και στην εκτέλεση τους, τις οποίες αυτή ερευνά.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία

Η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει: Η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής και με μυστική ψηφοφορία (απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών) θα αποφανθεί εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο.

Ακολούθως θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα παραπεμφθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος και για ποιο από τα αδικήματα που του αποδίδονται στην τακτική δικαιοσύνη ή στο Ειδικό Δικαστήριο. Επίσης το ίδιο όργανο θα τοποθετηθεί και επί του θέματος τυχόν παραγραφών για τα αποδιδόμενα αδικήματα.

Η δήλωση Τσοχατζόπουλου

«Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μου: Με το διάτρητο, παντελώς αστήρικτο και απόλυτα αναιτιολόγητο πόρισμά της ήρθε να επικυρώσει προηλειμμένες αποφάσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες έξω από την ίδια την Επιτροπή και τις λειτουργίες της.

»Με αυθαίρετες κατασκευές που δεν αντέχουν ούτε στην κοινή λογική, αστήρικτους ισχυρισμούς και φαιδρότητες, νομίζουν ότι θα αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση.

»Αυτό το κατασκευασμένο κατηγορητήριο θα καταρρεύσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο. Μέχρι τότε θα καταρρεύσει και το πέπλο της ανωνυμίας πίσω απ το οποίο κρύβονται, εδώ και καιρό, οι πραγματικοί καθοδηγητές της σκευωρίας: Δηλαδή, τα κέντρα και τα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών που σταδιοδρόμησαν ως παρακοιμώμενοι της εκάστοτε ηγεσίας» αναφέρει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

Η ΝΔ τονίζει στο πόρισμά της ότι «συμφωνούμε με τα πραγματικά περιστατικά όπως αυτά περιγράφονται από το σχέδιο πορίσματος, παρά το γεγονός ότι δεν ήρθαν σε γνώση της Επιτροπής όλα τα στοιχεία που έχουμε κατ επανάληψη ζητήσει. Όσον αφορά στις εμπεριεχόμενες σκέψεις, απόψεις, νομικές κρίσεις και εκτιμήσεις, επιφυλάσσεται».

Το ΚΚΕ, στο πόρισμα του κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με το μέγεθος και τον προσανατολισμό των αμυντικών δαπανών» καθώς και για μεθοδεύσεις από το ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και της ΝΔ σε σχέση με τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αδιανόητο κατηγορίες δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να αφορούν μόνο την περίοδο υπουργίας του κ. Τσοχατζόπουλου.

* «Ο Άκης στην πυρά! Και να φανταστεί κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος για λίγες ψήφους πριν 15 χρόνια, θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παπανδρέου, ο τελευταίος ηγέτης που επιβιώνει μετά το Μνημόνιο, λέει το Bloomberg

«Αντέχει, αλλά για πόσο ακόμη;»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί πλέον τον τελευταίο Ευρωπαίο ηγέτη που διατηρείται στην εξουσία μετά την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας» αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι μετά την παραίτηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν τον περασμένο Φεβρουάριο, τη δήλωση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματός του και την ήττα του (επίσης σοσιαλιστή) πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο «τελευταίος ηγέτης» που επέζησε της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Προς το παρόν τουλάχιστον. Διότι οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν ότι την παρούσα εβδομάδα θα δοκιμαστεί η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα «οι αντοχές» της κυβερνητικής του ομάδας. Η δύσκολη συγκυρία συνιστά μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ όσο και για τη διατήρηση του πρωθυπουργικού αξιώματος, αναφέρεται στο άρθρο.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε στη λήψη νέων μέτρων που περιλαμβάνει «σημαντικές περικοπές στο δημόσιο και τη συγκρότηση μιας επιτροπής διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων». Η νέα δέσμη μέτρων, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του πρώτου πακέτου, θα επιτείνει την πολιτική αναταραχή «ακόμα και αν περάσει από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης», καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστούν οι όροι του νέου δανείου που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μάλιστα, ο πολιτικός αναλυτής Βολφάνγκο Πίκολι του Eurasia Group εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα, «διότι η μη έγκριση των μέτρων θα συνιστούσε αυτοκτονία για το κυβερνών κόμμα και για την Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις που «πραγματοποιούνται στην πλατεία Συντάγματος από τις 25 Μαΐου με τον κόσμο να φωνάζει προς το Κοινοβούλιο 'κλέφτες, κλέφτες', να στήνει 'λαϊκές συνελεύσεις' και να μαζεύει υπογραφές για δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης».

Πολιτικός αναλυτής της Nomura εκτιμά ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, κατά το πρότυπο των Ισπανών «αγανακτισμένων» δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις «με αναρχικό χρώμα». «Μοιάζουν περισσότερο με τις εκδηλώσεις της Αργεντινής πριν από μια δεκαετία και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για το σύνολο του πολιτικού κόσμου» δηλώνει ο Άλαστερ Νιούτον.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο θυμίζει με νόημα ότι το Δεκέμβριο του 2001 ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα είχε παραιτηθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης και έντονων λαϊκών διαδηλώσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα και ο Γιώργος για κανό στον Σχοινιά!

newpost.gr








Οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα και ο Γιώργος για κανό στον Σχοινιά!
Είναι από τις ειδήσεις που η πηγή σου είναι αξιόπιστη- περισσότερο δεν γίνεται- αλλά δεν μπορείς να τις πιστέψεις. Η πηγή μας λοιπόν, χθες Κυριακή, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, είδε- με τα μάτια του ο άνθρωπος- ισχυρή αστυνομική παρουσία στην παραλία του Σχοινιά που είχε αδειάσει από τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου.

Του κέντρισε το ενδιαφέρον και κοίταξε λίγο καλύτερα να δει γιατί βρισκόταν εκεί. Στην αρχή, είδε τους αστυνομικούς (με πολιτική περιβολή) να έχουν περικυκλώσει ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, παρατήρησε ότι αγνάντευαν το πέλαγος. Και εκεί στο βάθος, ξεχώρισε ένα κανό με τον Γιώργο Παπανδρέου να λάμνει !

Αν εκείνη την ώρα το Σύνταγμα δεν είχε βουλιάξει από τους “αγανακτισμένους” θα μπορούσε εύκολα να το ξεπεράσει κανείς. Όμως αυτή την “ειδική” Κυριακή, με ένα τόσο βροντερό μήνυμα, είναι κάπως βαρύ. Τόσο, που δεν μπορούμε να το πιστέψουμε...
Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Παραπολιτικά
Read more...

Δέσμευση της περιουσίας του Άκη προτείνει το ΠΑΣΟΚ

newpost.gr
Δέσμευση της περιουσίας του Άκη προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα για μίζα 7.777.373 δολαρίων παραπέμπει τον Άκη το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το πόρισμα της προανακριτικής.

Πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης για δύο αδικήματα, της παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητας, θα καταθέσει σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας παραλλήλως δέσμευση της περιουσίας του.

Για την πρόταση του αυτή το ΠΑΣΟΚ έχει από το πρωί ενημερώσει όλα τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπή που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει κοινό πόρισμα με όσο το δυνατό περισσότερα κόμματα.

Η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής είναι σε εξέλιξη και αναμένεται ότι μέχρι τις 7 τα κόμματα θα έχουν οριστικοποιήσει τις προτάσεις τους και θα παραδώσουν το πόρισμα τους στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.


Αυτήν την ώρα τα υπόλοιπα κόμματα μελετούν τα βασικά σημεία του πορίσματος, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στο κείμενο ή να διαχωρίσουν τη θέση τους, καταθέτοντας ξεχωριστή πορισματική έκθεση.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μόνο το ΚΚΕ προσανατολίζεται να διαφοροποιήσει, ελαφρώς, τη θέση του, εντάσσοντας και το αδίκημα της απιστίας.
Read more...

Κανένας από όσους αποφάσισαν να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη μιας χώρας και ενός λαού δεν μπορούν αύριο να δικαιολογηθούν για οτιδήποτε.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgidI9GxmFATmJJunUxgvMVo8ZcxZ2tLyLlAjAzIefNkJcaHGY3lDaRlIA7_8zqN5TLpQ4r6oLk8crjD1MEOakjMUpMNNM7CZd8xau_h5XRwknBIJhbfjC2JwNiRn62PxG2KxVI1bbRY2Q2/s320/panagiotakopoulos_1-458x315.jpgΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Α.Π. ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ 01/06/11
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι καιροί είναι δύσκολοι.
Η συγκυρία μας κάνει όλους λιγότερο αισιόδοξους, περισσότερο προβληματισμένους και γεμάτους γιατί...
Αλλά δεν κρυβόμαστε.
Δεν λιποψυχούμε.
Είμαστε ΕΔΩ, όπως ήμασταν πάντοτε, στις καλές και στις κακές στιγμές, στις χαρούμενες και στις δύσκολες στιγμές της πολιτικής μας διαδρομής.
Είμαστε ΕΔΩ, γιατί δεν ξεχνάμε και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε, τι εκφράζουμε, τι θέλουμε γιατί αγωνιζόμαστε.
Είμαστε ΕΔΩ γιατί όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε να δίνουμε καθαρούς και τίμιους αγώνες για τα πιστεύω μας, για τις αξίες μας, για τα οράματα μας.
Είμαστε ΕΔΩ γιατί δεν εμφανιστήκαμε από το πουθενά, μας ξέρετε και σας ξέρουμε και μπορούμε και να σας κοιτάμε στα μάτια και να επικαλούμαστε την ειλικρίνεια και την συντροφικότητα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ζούμε δύσκολες στιγμές.
Η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά και επικίνδυνα.
Είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία 50-60 χρόνια η Ελλάδα αλλάζει απότομα.
Είναι η πρώτη φορά που η χώρα δέχεται τόσο ασφυκτικές πιέσεις και απειλές ακόμα και για βασικές λειτουργίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Είναι η πρώτη φορά που σε περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τα πάντα είναι υπό αίρεση: Από την Εθνική μας Ανεξαρτησία και Λαϊκή μας Κυριαρχία μέχρι και τη δυνατότητα επιβίωσης του καθένα και της καθεμιάς.
Τα πάντα ιδιωτικοποιούνται, η δημόσια περιουσία υποθηκεύεται, οι μισθοί και συντάξεις εξανεμίζονται, η ανεργία εκτοξεύεται, οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα, το χρέος μεγαλώνει, το αδιέξοδο μεγεθύνεται και η ανασφάλεια για το μέλλον κυριαρχεί στην ψυχή της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο!
Το ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη διάλυση και ανυποληψία.
Η ηγετική ομάδα αδυνατεί να καθοδηγήσει τη χώρα.
Δεν μπορεί και δεν θέλει.
Βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο του μνημονίου και της απόλυτης εξάρτησης και υποταγής.
Οδηγήθηκαν με αλαζονεία και αυταπάτες, αν όχι κάποιοι προσχεδιασμένα, στη συγκεκριμένη πολιτική εθνικής υποτέλειας και ολοκληρωτικής εξάρτησης, αποτελώντας, πράγματι, την πιο σκληρή και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της σύγχρονης Ελλάδας.
Χωρίς σχέδιο και δίχως στοιχειώδη αντίληψη των κοινωνικών επιπτώσεων και διεργασιών που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση πορεύεται ασύστολα.
Στο όνομα μιας γενικής αναφοράς για την σωτηρία της πατρίδας, υποβιβάζουν τους πολίτες σε αριθμούς, τα συναισθήματα και τους καημούς του ελληνικού Λαού σε πλασματικές ιδεολογικές ανάγκες, τις ελπίδες της νεολαίας για δουλειά σε υπερφίαλες απαιτήσεις και την αξιοπρεπή αλλά στερημένη διαβίωση των συνταξιούχων σε περιττή ποσόστωση πληθυσμού που πρέπει να μειωθεί.
Όλες οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις του Ελληνικού Λαού - που κατακτήθηκαν με σκληρούς ιδεολογικούς και πολιτικούς αγώνες - και που δεν χαρίστηκαν - ανατράπηκαν με πρωτοφανή κυνικότητα και σκληρή εκβιαστική τακτική.
Το πολιτικό σύστημα, σχεδόν στο σύνολό του, απλώς παρακολουθεί την φορά των πραγμάτων και οι πολίτες μέσα σε συνθήκες εθνικής κατάθλιψης κυριαρχούνται από φόβο για το αύριο και οργή για τους πολιτικά υπεύθυνους της κατάστασης.
Όπως όλοι σας, έτσι και εγώ, τρομάζω με την εικόνα της χώρας μας μετά από πέντε – δέκα χρόνια.
Δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο εάν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να πιέζουμε τους εργαζόμενους, να απομυζούμε τους συνταξιούχους, να στέλνουμε στην ανεργία τους νέους και τις νέες, να αποδιαρθρώνουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας.



Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Κανείς μέχρι σήμερα πλην του κ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβει σε αφαίμαξη του κοινωνικού χρήματος θεωρώντας ότι πιθανώς ο μισθοσυντήρητος, ο συνταξιούχος και ο εργαζόμενος έχει πολύ λίπος να κάψει για να υποστηριχθεί η κίνηση του μηχανισμού της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος.
Κανείς μέχρι σήμερα δεν βασίστηκε στο ψέμα και στο φόβο της χρεοκοπίας για να επιβάλλει στον ελληνικό λαό δυσβάσταχτες θυσίες χωρίς αντίκρισμα.
Κανείς δεν απαίτησε τόσο γρήγορα και με τόσο έντονο λαϊκισμό που υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ την αύξηση ορίων της συνταξιοδότησης, τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην αύξηση του ΦΠΑ και των τιμολογίων της ΔΕΗ, στη διάλυση του ΟΣΕ και δεκάδες άλλα μέτρα.
Η ταχύτητα ενέργειας της κυβέρνησης για την εφαρμογή των ακραιφνών νεοφιλελεύθερων μέτρων ωχριά ακόμα και σ' αυτά που πρότειναν και εφάρμοσαν τα Σικάγο-μπόϊς στην Χιλή του Πινοσέτ.
Μα θα μου πει κάποιος:
Και τι να κάναμε, αφού η χώρα θα χρεοκοπούσε και θα οδηγούμασταν σε στάση πληρωμών.
Να απαντήσω με ένα ερώτημα:
Και τι έγινε τώρα;
Βλέπετε κάτι να έχει αλλάξει πέρα από τον αριθμό του κάθε νέου μνημονίου;


Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να πούμε ότι οι μισθοί μειώθηκαν, οι συντάξεις μειώθηκαν, τα χρόνια εργασίας αυξήθηκαν, η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα και έχει ακόμα δρόμο, η δημόσια περιουσία εκποιείται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν, η αγροτική παραγωγή διαλύεται και ανάπτυξη δεν υπάρχει πουθενά.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις που ελήφθησαν οδηγούν τη χώρα μαθηματικά στην καταστροφή.
Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να το πω δημόσια ότι την προηγούμενη εβδομάδα επέλεξαν οι Κυβερνώντες να εξυπηρετήσουν τους πιστωτές μας από το να παλέψουν για τη χώρα και το λαό.
Συμφώνησαν και είναι πια συλλογική η ευθύνη στην ίδια αποτυχημένη συνταγή που ακολουθήθηκε εδώ και ένα χρόνο και οδήγησε όλους τους δείκτες της οικονομίας σε χειρότερα σημεία.
Απέδειξαν ότι δεν έχουν τη γενναιότητα και την ειλικρίνεια να πούνε την αλήθεια στο λαό, να εξηγήσουν τους λόγους της παταγώδους αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και πάνω απ’ όλα αποδείχθηκαν αδύναμοι να διεκδικήσουν και να διαπραγματευτούν για το λαό και τους εργαζόμενους.
Έσκυψαν το κεφάλι και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη γνωστή συνταγή αποτυχίας: Φόροι, νέοι φόροι, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους, αυξήσεις στο ΦΠΑ των ειδών βασικής διατροφής, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, απολύσεις εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια πολιτική που θα εφαρμόζει ειδική φορολογία στα αναψυκτικά;
Τα θύματα είναι γνωστά: Οι εργαζόμενοι , οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι επαγγελματίες, οι αδύναμοι και απροστάτευτοι πολίτες.
Τα αποτελέσματα δεδομένα: Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ακόμα μεγαλύτερη υπο-ανάπτυξη, ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το πολιτικό σκηνικό που διαδραματίστηκε την προηγούμενη βδομάδα και κατέληξε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει ανάγλυφα το ναυάγιο του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Όλοι μοιάζει να βολεύονται στην πολιτική της αδράνειας και στην διατήρηση του κομματικού τους ρόλου.
Η στάση όλων ήταν δεδομένη και η κραυγή απελπισία τους να εξαπατήσουν επικοινωνιακά τον Ελληνικό Λαό. Αγανάκτηση, φόβο και πολιτικούς εκβιασμούς εισέπραξε ο Ελληνικός Λαός.
Το μόνο που μάθαμε είναι ότι τα 37 χρόνια ομαλότητας της πολιτικής ζωής καταλήγουν στην φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.
Όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας αρνείται να ομολογήσει την ανικανότητά του και την ανεπάρκεια του. Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι η τεράστια δύναμή του προέρχεται από το γεγονός ότι η κοινωνία δεν τους ελέγχει.
Εξευτέλισαν το νόημα των λέξεων και δεν κατάλαβαν ότι όταν ο Λαός δεν ακολουθεί τις πολιτικές ηγεσίες τότε η χώρα μαραζώνει.
Ήλθε ίσως ο καιρός για μια πραγματική δημοκρατία. Είναι ώρα που θέλει τα μέλη της ενεργά με βαθύ αίσθημα σεβασμού και αλληλεγγύης. Οι δυνατοί πλέον είμαστε εμείς και πάνω σ' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Πολιτική λύση με τρομοκρατία και εκβιασμό δεν βρίσκεται. Ένας μεγάλος θυμός υποβόσκει στον Ελληνικό Λαό. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η πολιτική διεξόδου θα προκύψει από την απόρριψη της πολιτικής των διλημμάτων.
Γι' αυτό θλίβομαι και οργίζομαι όταν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ από κόμμα χειραφέτησης σε κόμμα καταδυνάστευσης του Λαού. Πρέπει πλέον οι σαλτιμπάγκοι της εξουσίας να απομακρυνθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Είμαι απογοητευμένος, είμαι οργισμένος, είμαι θυμωμένος, είμαι όμως και αποφασισμένος.
Μπορεί οι άκαπνοι υπάλληλοι της Τρόικα να προσπαθούν να καταστρέψουν τη χώρα άλλα και την υστεροφημία ενός κινήματος που δημιουργήθηκε για να υπηρετεί το λαό και όχι να τον στραγγαλίζει καθημερινά.
Μπορεί κάποιοι άσχετοι με την πολιτική και το ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκαν σαν αλεξιπτωτιστές, αναλαμβάνοντας κρίσιμες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις να προσπαθούν να ταυτίσουν το ΠΑΣΟΚ με τη Θάτσερ.
Μπορεί κάποιοι να σκέφτονται στο διεστραμμένο πολιτικό μυαλό τους σενάρια για συγκυβερνήσεις, συμμαχίες και νεοσυντηρητικές λύσεις.
Εμείς όμως είμαστε εδώ και θα είμαστε ΕΔΩ γιατί δεν μπορούμε να ξεπουλήσουμε τις αρχές μας , τις αξίες μας και τα πιστεύω μας για τα χρήματα της ΤΡΟΙΚΑ και του ΔΝΤ.
Είμαστε και θα είμαστε ΕΔΩ και θα δώσουμε τη μάχη μας απέναντι σε όλους τους εκφραστές του νεοσυντηρητισμού στην Ελλάδα, είτε είναι μέσα είτε έξω από το ΠΑΣΟΚ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η συναπόφαση και η συμφωνία δηλώνει και συνευθύνη.
Κανένας από όσους αποφάσισαν να υπογράψουν τη θανατική καταδίκη μιας χώρας και ενός λαού δεν μπορούν αύριο να δικαιολογηθούν για οτιδήποτε.
Αν διαφωνούσαν όφειλαν να το πούνε ξεκάθαρα και δημόσια.
Να πάρουν αποφάσεις.
Να αφήσουν την κυβερνητική τους θέση.
Να συνταχθούν με την κοινωνία.
Είναι συνυπεύθυνοι όσο και ο Πρωθυπουργός.
Επέλεξαν να διατηρήσουν τον προσωπικό τους θρόνο από το να δώσουν τη μάχη των αξιών.
Αλλά πως μπορεί κάποιος να συμφωνήσει με το γενικευμένο ξεπούλημα της χώρας.
Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη!
Η αδυναμία για έσοδα του Οικονομικού Επιτελείου οδηγεί στο μεγαλύτερο ξεπούλημα που έγινε ποτέ.
Τι θα μας μείνει;
Τι θα διαχειριστεί η χώρα μας την επομένη της εξόδου από την κρίση αν και όποτε συμβεί;
Τα δίνουνε όλα: Λιμάνια – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΟΠΑΠ – ΕΥΔΑΠ –ΕΥΑΘ - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γενικά το πλούτο της χώρας.
Ποιος έχει και ποια νομιμοποίηση για τέτοιες αποφάσεις;
Αυτή η Κυβέρνηση εκλέχτηκε για να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές;
Και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά πωλούνται μία φορά και τέλος…
Απίστευτες λογικές που πραγματικά δεν μπορεί να τις χωρέσει το μυαλό κανενός δημοκράτη, κανενός συντρόφου, κανενός πατριώτη.
Συναγωνίστηκαν τη ΝΔ και την κέρδισαν στη σκληρότητα, στην αντιλαϊκή πολιτική, στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη!
Τα είπαμε από την πρώτη στιγμή.
Προειδοποιήσαμε από νωρίς. Εξηγήσαμε γιατί αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη.
Μπορεί να δικαιωνόμαστε αλλά δεν χαιρόμαστε. Θα προτιμούσαμε εμείς να αποδεικνυόμαστε λάθος και η χώρα να άλλαζε πορεία.
Μας είπαν γραφικούς. Μας λοιδόρησαν. Μας κούνησαν το δάχτυλο. Και τώρα;
Τι έχουν να πούνε;
Μήπως θα επανέλθουν στο γνωστό εκβιαστικό δίλλημα: Μέτρα για τη σωτηρία της χώρας ή καταστροφή;
Μα τα ίδια δεν υποστήριξαν ένα χρόνο τώρα;
Το ίδιο δεν είπανε για το μνημόνιο 1;
Δεν αποδείχθηκε η αποτυχία;
Λέμε για τελευταία φορά: Και τα υλικά και η συνταγή και οι εκτελεστές αυτής της πολιτικής είναι λάθος. Αν αυτά δεν αλλάξουν δεν πρόκειται να αλλάξει η πορεία της χώρας.
Ο Τιτανικός θα είναι μικρός για να περιγράψει το ναυάγιο και της Ελλάδας και του ΠΑΣΟΚ.
Αλήθεια η πρόσφατη τιμωρία των σοσιαλιστών στην Ισπανία για την πολιτική λιτότητας και η κοινωνική έκρηξη στη χώρα αυτή δεν προβληματίζει κανέναν από τους κυβερνώντες;

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ζούμε ένα θέατρο πολιτικού παραλόγου:
Διακηρύσσουμε τις προθέσεις και τα οράματά μας για μια νέα Ελλάδα και ταυτόχρονα διαλύουμε ότι έχει απομείνει από τις δομές του κοινωνικού κράτους και τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
Είμαστε δημοκρατικοί στο λόγο και αυταρχικοί στη πράξη.
Με άλλα λόγια γυρεύουμε νομιμοποίηση στην σοσιαλιστική ιδεολογία και φρασεολογία και εφαρμόζουμε σκληρή συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία χαρακτηρίζουμε αναγκαίο κακό για να βγούμε από την κρίση.
Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα της ευημερίας και της δημιουργίας και ωθούμε τους πολίτες στη φτώχεια, στην αναξιοπρέπεια, στο μαρασμό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι παρεμβάσεις της Τρόικα, επιβεβαιώνουν την αποτυχία της πολιτικής που δυστυχώς ακολουθήθηκε.
Τα αδιέξοδα των επιλογών του τα είχαμε επισημάνει από την αρχή, αλλά η τρόικα και η κυβέρνηση δογματικά και αυταρχικά επέμεναν στον μονόδρομο της υλοποίησης του με αποτέλεσμα τα δήθεν ριζοσπαστικά μέτρα να επιβάλλουν σκληρότερα μέτρα λιτότητας και να ονομάζονται πλέον μνημόνιο 2, 3, 4 και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει η αρίθμηση.
Τα μνημόνια μειώνουν το έλλειμμα, καθιστώντας τους μισθωτούς φτωχούς και αυξάνουν κατακόρυφα το δημόσιο χρέος.
Η σχιζοφρένεια στο μεγαλείο της:
Πεινάστε, Φτωχύνετε, Εξαθλιωθείτε και Δουλέψτε για να χρωστάτε συνεχώς και μην περιμένετε έξοδο, το φορτίο είναι βαρύ και δύο- τρεις δεκαετίες δεν φτάνουν.
Πουλήστε τα όλα, βάλτε παραπάνω φόρους αλλά δεν πρόκειται να δείτε άσπρη μέρα.
Οι δανειστές κάθε τρίμηνο προβάλουν απαιτήσεις για να σταθεροποιήσουν την οικονομία και ταυτόχρονα ζητούν, εκποίηση της χώρας σε τιμή ευκαιρίας.
Η κυβέρνηση και η τρόικα αδυνατούν να κατανοήσουν την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής πολιτικής.
Χωρίς σχέδιο και δίχως στοιχειώδη γνώση των κοινωνικών αντιλήψεων οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην απελπισία και την κατάθλιψη ποδοπατώντας με πρωτοφανή κυνικότητα και σκληρή εκβιαστική τακτική τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.
Ένα εφιαλτικό σκηνικό συνθέτει το τοπίο της Ελλάδας το 2011.
Ύφεση στην οικονομία, ανεργία, φόροι, ελλείμματα, χρέος, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών και των παροχών υγείας, παιδείας και πρόνοιας.
Χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση και με πρόσχημα τον εθνικό κίνδυνο πτώχευσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτελεί άκριτα τις εντολές της τρόικας, δίχως καμιά αντίρρηση και δυνατότητα διαπραγμάτευσης, αναζητώντας διέξοδο σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και σε ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού.
Τα συνθήματα περί πράσινης ανάπτυξης, περί φάστ τράκ και περί καινοτομίας και ποιότητας αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα φλύαροι λόγοι παρά ρεαλιστικές προτάσεις.
Η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο του ευρώ και η πώληση περιουσίας του ελληνικού κράτους δεν αλλάζει το συμπέρασμα ότι απαιτείται πλέον αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η χώρα μοιάζει να κινείται στο όριο της γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης που μπορεί να οδηγήσει σε ανοικτή χρεοκοπία.
Ταυτόχρονα τα εθνικά θέματα (Κύπρος – Αιγαίο – Σκόπια – ΑΟΖ) αποτελούν άσκηση ασφυκτικών πιέσεων για επίλυση σε βάρος προφανώς των εθνικών δικαίων με ανατροπή και παραβίαση των κόκκινων γραμμών του έθνους και απεμπόληση των εθνικών διεκδικήσεων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης (συνεκμετάλλευση, π.χ.) και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των διεθνών συσχετισμών ισχύος και των “νέων” γεωπολιτικών παραμέτρων της περιοχής, ιδιαίτερα μετά τις πολιτικές ανακατατάξεις που παρατηρούνται στον ισλαμικό κόσμο.
Μα, θα με ρωτήσετε, τι πρέπει να γίνει;
Υπάρχει άλλη πρόταση;
Φυσικά και υπάρχει!
Μόνο που δεν βρίσκεται ούτε στους εξευγενισμούς αντίστοιχων πολιτικών τύπου Ζάππειο 2, ούτε στις νεοφιλελεύθερες απόψεις των ειδικών (του κ. Σαμαρά), ούτε στις αδιέξοδες επαναστατικές φραστικές αναφορές της παραδοσιακής Αριστεράς, η οποία για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι ούτε καταλαβαίνει ούτε γνωρίζει σε ποιο κόσμο ζούμε, σε ποια χρονιά βρισκόμαστε!
Είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για την ανάταξη της οικονομίας και την μείωση του χρέους.

Αργά ή γρήγορα όλα οδηγούν στην αναδιάρθρωση του χρέους και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα τεθεί επί τάπητος.
Είναι αναγκαία όσο ποτέ.
Επιβάλλεται λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, συνειδητά, υπεύθυνα, σοβαρά και χωρίς υστεροβουλίες τη συνολική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους και με μικρότερα επιτόκια ούτως ώστε να μπορέσει να ανασάνει η αγορά.
Λογικές του τύπου που επικράτησαν το 2009 όταν μπορούσαμε να πάρουμε 25 δισ. ευρώ με ανεκτό επιτόκιο αντί για 5 δισ. που ζητάγαμε πρέπει να εξαλειφθούν και οι υπεύθυνοι πρέπει κάποτε να λογοδοτήσουν.
Είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να υπάρξει ρεαλιστικό και σοβαρό σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής που θα εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στο Τουρισμό, στη Γεωργία- Κτηνοτροφία, στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στην έρευνα και στην Καινοτομία.
Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και δεν πρέπει να τα απεμπολήσουμε, υπευθυνότητα χρειάζεται και όχι αποσπασματικές εξαγγελίες και φανφάρες χωρίς συνείδηση που σκοπό έχουν να εξαπατήσουν, να εντυπωσιάσουν, να ασκήσουν εικονική και επικοινωνιακή πολιτική σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και του λαού.
Το χρέος πρέπει να μειωθεί και η φρόνιμη, καλή και συνετή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως ούτε βιαστικές κινήσεις χρειάζονται ούτε συμβουλές αετονύχηδων που το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα λεηλατήσουν τον κόπο του ελληνικού λαού και βλέπουν την πολιτική ως μέσο πλουτισμού.
Εκείνο που απαιτεί η παρούσα κατάσταση είναι σοβαρότητα και ειλικρίνεια.
Μέχρι σήμερα βιώσαμε αξιοθρήνητες προπαγανδιστικές προτάσεις που προσπάθησαν να καθησυχάσουν, να εξαπατήσουν, να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό για να αποδεχτούν λύσεις που σχεδιάστηκαν μακριά απ' αυτόν και χωρίς αυτόν.
Η χώρα έχει ανάγκη από αναγνωρισμένους και ικανούς πολιτικούς και όχι εκείνους που τους χαρίστηκαν οι θέσεις και νόμισαν ότι είναι ένα παιχνίδι με την εξουσία με μοναδικό στόχο να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.
Έτσι βλέπουμε νόμοι να αλληλοαναιρούνται και αποφάσεις να μένουν στα χαρτιά. Συντάσσονται εκ νέου νομοσχέδια μήπως και διορθώσουν αστοχίες, ατέλειες και κενά προηγούμενων νομοσχεδίων.
Οι Υπουργοί αλληλοδιαψεύδονται . Άλλα λέει ο ένας το πρωί στη Βουλή, άλλα ανακοινώνει ο άλλος το βράδυ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλληλοαναιρέσεις για τις απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών!
Ποιον να πρωτοπιστέψεις και γιατί;
Η αναξιοπιστία στο μεγαλείο της.
Γενικά, μπορούμε να πούμε, ότι η κυβέρνηση διαθέτει τόσους συντονιστές που το μόνο που κάνουν είναι να την αποσυντονίζουν.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η κατάσταση στο κόμμα είναι χειρότερη από εκείνη της κυβέρνησης.
Το κόμμα βρίσκεται σε φάση πλήρους αποσύνθεσης και συνεχούς διάλυσης παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων και ιδιαίτερα του Γραμματέα του Ε.Σ.
Οι αιτίες είναι πολλές:
Οι πληγές που δημιούργησε το μνημόνιο στην πραγματική οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία αποπροσανατόλισε και αδρανοποίησε τα μέλη μας γιατί δεν ξέρουν τι να πιστέψουν αυτά που λέγαμε πριν ή αυτά που πράττει ως κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η συνειδητοποίηση των αδιεξόδων με την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ δημιούργησε τέτοιο ιδεολογικό κομφούζιο, που το ΠΑ.ΣΟ.Κ έπαψε πλέον να είναι ένα κόμμα με προοδευτική ταυτότητα και κατάντησε πολιτικός χώρος χωρίς αρχές και αξίες όπου οι περισσότεροι συμμετέχουν για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες και αλλότριες σκοπιμότητες.
Οι κομματικές οργανώσεις κατάντησαν πλέον κομματικές σφραγίδες και ταμπέλες χωρίς ίχνος ζωής και αμφιβάλλω ακόμα αν θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν ως εκλογικός μηχανισμός.
Το κόμμα έχει μεταλλαχθεί και μετατράπηκε σε ΜΚΟ χειροκροτητών και κομματικο-κυβερνητικών υπαλλήλων έχοντας πλέον απομακρυνθεί από τα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση.
Είναι πλέον φανερό ότι ο κόσμος δεν μας ακούει πια ως κόμμα.
Απομακρύνεται, Φοβάται, Αδρανοποιείται.
Δεν του αρκούν πλέον οι λεκτικές αυταπάτες των κυβερνώντων ούτε ο κομματικός συναισθηματικός εκβιασμός.
Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη του και δεν διαθέτουμε καμία αξιοπιστία και πάει στο σπίτι του.
Ανάγλυφα πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μισό και πλέον του ελληνικού λαού απορρίπτει το πολιτικό σύστημα.
Δεν αρέσουμε πια και αυτό είναι φανερό.
Και όταν ο λαός δεν συμμετέχει, συντρόφισσες και σύντροφοι, τότε κινδυνεύουν πλέον άμεσα οι στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές.
Αρνείται ο κόσμος μας να τον αντιμετωπίζουμε ως αγέλη και κοπάδι και να του επιβάλλουμε αυταρχικά και αυθαίρετα αποφάσεις που τον προσβάλουν βάναυσα.
Αρνείται πλέον ο λαός να τον υβρίζουμε και να του αποδίδουμε ευθύνες επειδή δεν μας αρέσει να αναλάβουμε τις δικές μας.
Αρνείται πλέον να εκβιάζεται για να νομιμοποιήσει αποφάσεις επειδή θέλουμε να κρύψουμε τις σοβαρές μας αδυναμίες, ανεπάρκειες και σκοπιμότητες.
Βαρέθηκε πλέον ο κόσμος μας να τον αντιμετωπίζουμε ως εργαλείο για να το παίζουν κάποιοι εθνικοί σωτήρες και γνώστες αποκλειστικοί μιας αλήθειας που το φτωχό πόπολο αγνοεί.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γι' αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε την ανεξέλεγκτη δυναμική που απειλεί την συνοχή της δημοκρατικής παράταξης.
Η ιδέα της συμμετοχικής δημοκρατίας, της κοινωνικής και συντροφικής αλληλεγγύης έχουν καταντήσει λέξεις κενού περιεχομένου.
Όλοι αισθάνονται ξένοι μέσα σ' ένα χώρο που δεν προσφέρει όραμα και ελπίδες για το αύριο.
Η εθελοντική προσφορά παραμένει όνειρο θερινής νυκτός με αποτέλεσμα από κόμμα μαζικό, συλλογικό και πολυσυλλεκτικό να μετασχηματιζόμαστε με τρομερή ταχύτητα σε ομοσπονδιακό κόμμα προυχόντων και νέων σφετεριστών της εξουσίας που ο καθένας συγκροτεί τα κομμάτια του για ίδιον όφελος.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες ακυρώνονται καθημερινά με άτυπες διορισμένες επιτροπές με αποτέλεσμα ακόμα και αν ήθελε η κυβέρνηση να βρει στήριγμα στο κόμμα να μην μπορεί.
Είναι ανάγκη λοιπόν όχι μόνο να ανασυγκροτηθούμε αλλά να αναγεννηθούμε γιατί η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά.
Επιβάλλεται λοιπόν να πάμε σ' ένα Συνέδριο που θα ξεκαθαρίσει τα πάντα.
Οι έκτακτες συνθήκες δεν απαιτούν φιέστες τύπου συνδιασκέψεων για να εκτονωθούν προσχηματικά οι εκρηκτικές εντάσεις.
Τι σημαίνει συνδιάσκεψη συντρόφισσες και σύντροφοι;
Τι ρόλο θα έχει;
Τι θα συζητήσει;
Θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα ή θα κάνουμε μια ακόμη ανοιχτή γιορτή χωρίς περιεχόμενο;
Γιατί δεν πάμε σε Συνέδριο να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για :
Την ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία.
Εθνικό σχέδιο δράσης για την έξοδο από το μνημόνιο στη βάση της ανάπτυξης της χώρας με κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο δημόσιο χώρο.
Θέσεις για το ΠΑΣΟΚ της νέας - μετά το μνημόνιο - εποχής που διαθέτει πειστική και ελπιδοφόρα αφήγηση για το μέλλον της πατρίδας μας.
Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα και τις προτεινόμενες πολιτικές που απαιτούν οι συνθήκες κρίσης και αυτό μόνο ένα ανοικτό, καθαρό και ειλικρινές συνέδριο μπορεί να το πετύχει.
Έχουμε ανάγκη από νέα νομιμοποιημένα κομματικά όργανα και μόνο το συνέδριο μπορεί να μας τα δώσει.
Έχουμε ανάγκη από ανανέωση ιδεών και προσώπων σύμφωνα με την ιστορία μας και αυτό μόνο ένα συνέδριο μπορεί να το εξασφαλίσει.
Η αξιοπιστία μας έχει τρωθεί και μόνο ένα συνέδριο θα μας δώσει την δυνατότητα να ταυτίσουμε τα λόγια μας και τις προτάσεις μας με την πράξη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στην κρίση και στις δυσκολίες συνήθως συναντάς δύο αντιδράσεις:
'Η παραδίνεσαι αποδεχόμενος την αδυναμία σου να αλλάξεις τα πράγματα αλλά και να κρυφτείς από τις ευθύνες σου.
Ή σφίγγεις τα δόντια και δίνεις τη μάχη μέχρι το τέλος γιατί γνωρίζεις ότι αν υπάρχει μια ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα αυτή θα ξεπηδήσει μέσα από το ΠΑΣΟΚ και θα είναι και πάλι ΠΑΣΟΚ.
Οι ευθύνες μας μεγάλες και οι καιροί μας προκαλούν να τις αναλάβουμε χωρίς ολιγωρίες.
Αν όχι εμείς, σύντροφοι, τότε ποιος άλλος;
Αν όχι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, σύντροφοι, τότε ποιος άλλος;
Αυτή είναι η καταδίκη μας και πρέπει όλοι να τη συνειδητοποιήσουμε. Αν εμείς δεν δώσουμε προοδευτική διέξοδο στο πρόβλημα της χώρας τότε κάθε ελπίδα έχει τελειώσει. Ή εμείς ή κανένας συντρόφισσες και σύντροφοι..
Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα.
Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει για να εμπνέει και να καθοδηγεί τους δημοκρατικούς μας αγώνες.
Στο ΠΑΣΟΚ οραματιστήκαμε μια περήφανη και Ανεξάρτητη Ελλάδα και ένα δίκαιο και ανθρώπινο κράτος.
Αυτά τα πιστεύω μας ούτε τα διαπραγματευόμαστε ούτε θα τα παραδώσουμε αμαχητί στους εκφραστές της ιδεολογικής θολούρας, τους απολίτικους κομήτες της πολιτικής, τους πρόσκαιρους τιμητές προσώπων και όχι αρχών. Θα κάνουμε την κρίση ευκαιρία για ανατροπή, για αλλαγή, για προοπτική.

Αναρτήθηκε από Καπέλλας Δημήτρης

Read more...

Η Χρύσα Αράπογλου δύσκολα θα σηκώσει το χέρι να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο

“Πολύ δύσκολα θα σηκώσω το χέρι να ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο” δηλώνει η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, η οποία σύμφωνα με το real.gr, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής της μετά την αυριανή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Η Αράπογλου δε θέτει μόνο θέμα μη ενημέρωσης των βουλευτών αλλά κάνει λόγο και για κόκκινη γραμμή για την οποία έχει ήδη ενημερώσει τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Έξαρχο, σε ότι αφορά την πώληση της ΕΥΑΘ.

Επίσης κάνει λόγο για αδιέξοδο στο Μνημόνιο 1, πενταετή ύφεση και πιθανό νέο αδιέξοδο με το Μνημόνιο 2.

Προβληματίζεται γιατί η χώρα πιθανόν να πτωχεύσει σε 3 χρόνια από τώρα όταν οι Ευρωπαίοι θα έχουν προστατεύσει τις δικές τους τράπεζες και τις δικές τους οικονομίες।

papaioannou
Read more...

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Την κήρυξη στάσης εργασίας, από τις 11 το πρωί της Πέμπτης έως και τη λήξη της βάρδιας αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε όσους νομούς πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια συμπαράστασης στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, που εκείνη την ημέρα θα...
απεργούν. Για την Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί.
Read more...

'ΟΧΙ' ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ

http://3.bp.blogspot.com/--av6JL_XCRA/Tey67Od_z3I/AAAAAAACAfk/QompVhVz4WU/s1600/345A2141DED76052C4B4FD2104052188.jpgΟ ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή με την ψήφο του, και, όπως δήλωσαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη, «δεν πρόκειται να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση». «Δεν το συζητούμε καν το...ενδεχόμενο στήριξης του Μεσοπρόθεσμου» αναφέρουν αξιωματούχοι του ΛΑΟΣ και εκτιμούν ότι το κόμμα έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, ψηφίζοντας το Μνημόνιο και αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος γι' αυτή την επιλογή, αλλά «δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την αδύναμη και αναιμική κυβέρνηση, η οποία δεν αξιοποίησε καθόλου την ευκαιρία που πήρε». Την ίδια ώρα, ο ΛΑΟΣ σχολιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία και επισημαίνει την άνοδο των δύο κομμάτων της συντηρητικής παράταξης. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ γίνεται αναφορά στην εκλογική επίδοση των δύο συντηρητικών κομμάτων, η οποία αποτελεί, όπως αναφέρεται, επιβράβευση της σοβαρότητάς τους και της επιλογής τους να κινηθούν «μακριά από στείρες αγκυλωμένες πρακτικές». Ο ΛΑΟΣ, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη ΝΔ, εκφράζει την πικρία του, γιατί «δυστυχώς στην Ελλάδα οι αγκυλώσεις παραμένουν αναλλοίωτες» και υποστηρίζει ότι «μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και χωρίς αναγκαστικά την προσφυγή σε επανάσταση μπορεί και επιβάλλεται να βρεθεί λύση». Η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΛΑΟΣ το προσεχές διάστημα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή σε κλειστή σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του γραμματέα της ΚΟ Μάκη Βορίδη, του γραμματέα της ΚΕ Άδωνι Γεωργιάδη και του εκπροσώπου Τύπου Κωστή Αϊβαλιώτη. Στη σύσκεψη αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, εκφράστηκε η ανησυχία για τον κίνδυνο «απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος», διαπιστώθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα» και εκτιμήθηκε ότι μόνο με εκλογές θα μπορούσε, στην παρούσα φάση, να υπάρξει διέξοδος.
στις 14:53

Read more...

ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Είναι γνωστή η προσωπική σχέση που διατηρεί ο διευθυντής του ΑΠΕ Η. Μάτσικας με τον υφυπουργό Τουρισμού Γ. Νικητιάδη. Όπως είναι γνωστό ποιους απασχολεί στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου του. Επ' αυτού έχουμε πολλά στοιχεία τα οποία έχουμε συλλέξει και όταν...
δημοσιευθούν θα σκάσουν σαν βόμβα για τον υφυπουργό Τουρισμό. Αυτό όμως δεν είναι του παρόντος. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να ρωτήσουμε εάν και πότε ο υιός του Μάτσικα συμμετείχε ως μουσικός σε συναυλίες Δήμων την αιγίδα των οποίων είχε το υπουργείο Τουρισμού. Θα περιμένουμε απάντηση και θα επανέλθουμε...
Read more...

BILD : ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!


Ρεπορτάζ : Νίκος Χειλάς
(από το : vima.gr)
Ρεπορτάζ με τον προκλητικό τίτλο «Με τον αγκυλωτό σταυρό-Οι Έλληνες διασύρουν την Ευρώπη… και παρόλα αυτά λαμβάνουν νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων Ευρώ», δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild. Το ρεπορταζ...
αναφέρεται στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και παραθέτει φωτογραφικό στιγμιότυπο από διαμαρτυρία πολιτών στο Σύνταγμα, στο οποίο απεικονίζεται πλακάτ με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στο κέντρο φέρει τον αγκυλωτό σταυρό, ενώ σε άλλο φωτογραφικό στιγμιότυπο απεικονίζεται πλακάτ με τη φωτογραφία της Καγκελαρίου Μέρκελ και τον τίτλο «Γερμανικά σκάνδαλα». Το ρεπορτάζ σημειώνει μεταξύ άλλων πρόσφατες δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ότι οι Έλληνες θα είναι ξένοι στην ίδια τους τη χώρα και ότι αυτό δεν συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί άλλα 100 δισ. Ευρώ και σημειώνει τις δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματοςCDU, ότι η Ελλάδα καταβάλει προσπάθειες, όμως αυτές δεν επαρκούν και ότι βοήθεια θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δεχθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Τέλος το ρεπορτάζ με υπότιτλο «Τώρα έρχεται ένα νέο σκάνδαλο στο φως» αναφέρεται και σε ένα περιστατικό που συνέβη, όπως γράφει, στα μέσα Μαϊου, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Σκραφνάκη, φέρεται να εξύβρισε τους Γερμανούς βουλευτές, λέγοντας «Εάν δεν στηρίξετε τη χώρα μας, θα συμβεί με τους συμπατριώτες σας το ίδιο που συνέβη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Κρήτη». Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ο διερμηνέας δεν μετέφρασε εκείνη τη στιγμή τα λεγόμενα της Ελληνίδας βουλευτού, αλλά αυτό έγινε γνωστό μέσω ενός σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» της 19ης Μαϊου. Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι η Bild απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος αρνήθηκε το περιστατικό, δηλώνοντας ότι «οι συνομιλία (με την γερμανική αντιπροσωπεία βουλευτών) ήταν φιλική και εποικοδομητική».
Read more...

Εθνικό έγκλημα! 100.000 Έλληνες έδιωξε το Μνημόνιο!

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων, Κώστας Καλτσάς, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως η μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη έχει λάβει διαστάσεις πλέον ορμητικού ρεύματος:Οι Έλληνες που υπέβαλαν ευρωπαϊκό βιογραφικό μέσω του Οργανισμού και των ευρωπαϊκών φορέων, από 22.000 το 2008 και 46.000 το 2010, έχουν ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2011 φτάσει στις 27.000. Με βάση τη γενική εικόνα σήμερα, η εκτίμηση του κ. Καλτσά είναι πως θα αγγίξουν τις 100.000 μέχρι το τέλος του έτους.
Ενδεικτικά, στην πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα Eures της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αναρτώνται οι...
νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποβάλλονται βιογραφικά ενδιαφερομένων, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν υποβάλει CV έχει αυξηθεί από περίπου 7.500 πέρυσι σε 16.000 και πλέον, τον Μάιο του 2011 (ανάλογη αύξηση είχε και η Ισπανία, αλλά με συνολικές αιτήσεις πάνω από 160.000). Συνολικά εκτιμήσεις ειδικών δείχνουν πως εκείνοι που έχουν υποβάλει βιογραφικό στις διάφορες βάσεις δεδομένων ή έχουν έρθει σε επαφή με εργοδότες ή σχετικές αρχές στην Ευρώπη μπορεί να πλησιάζουν τους 250.000.
Αυτοί είναι όσοι έχουν υποβάλει βιογραφικό (δηλαδή κυρίως ειδικευμένο δυναμικό) στην Ε.Ε. Μόνο. Η εικόνα είναι λιγότερο σαφής αριθμητικά για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι διαμορφώνεται ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, πρωτοφανές από την εποχή του '60 / '70 και μετά, με ανεστραμμένα χαρακτηριστικά από εκείνα της προηγούμενης φουρνιάς Ελλήνων μεταναστών: πρόκειται κυρίως για εκροή επιστημόνων και ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι οποίοι ως επί το πλείστον κατευθύνονται, πέραν της Ε.Ε., σε χώρες όπου ήδη υπάρχουν μεγάλες ελληνικές κοινότητες και δέχονται ακόμα μετανάστες: στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά και σε επιμέρους “καινούργιους” προορισμούς, όπως οι χώρες του Περσικού κόλπου (συνήθως μηχανικοί και συνήθως με συμβόλαια περιορισμένου χρόνου). Ήδη π.χ. η ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας έχει κάνει επαφές με την αυστραλιανή κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η νέα μετανάστευση Ελλήνων εκεί, με βάση την αυξανόμενη ζήτηση για κάτι τέτοιο.
Ένα τμήμα της “φυγής” επιστημόνων είναι στην πραγματικότητα “μη-επιστροφή”; όπως περιέγραφε πέρυσι τον Μάιο στην "Αυγή" ο πολιτικός επιστήμονας Λόης Λαμπριανίδης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου “Διαρροή Ταλέντων” πάνω στο θέμα: Περίπου το 85% όσων έχουν δουλέψει έστω και ένα χρόνο στο εξωτερικό προτίμησε να παραμείνει εκεί. Ανάλογα μηνύματα υπάρχουν και από τους Έλληνες που σπουδάζουν ήδη στο εξωτερικό: Είναι η πλειονότητα που δεν σκέφτεται πια καθόλου να γυρίσει πίσω. Πρόκειται για μια διαδικασία που κυριολεκτικά αποστερεί τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους από την Ελλάδα, απογυμνώνοντάς την και παραγωγικά καθιστώντας την αναγκαστικά μια οικονομία έντασης εργασίας για το ορατό μέλλον. Ήδη πριν την κρίση η ελληνική οικονομία αδυνατούσε να παράγει θέσεις υψηλής ειδίκευσης και τεχνογνωσίας, καθώς όπως έγραφε ο κ. Λαμπριανίδης:
Η βασική αιτία της διαρροής εγκεφάλων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες (έντασης γνώσης / τεχνολογίας). Έτσι, υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους και συνεπώς η διαρροή εγκεφάλων δεν είναι κυρίως απόρροια υπερπροσφοράς πτυχιούχων (υπερεκπαίδευσης). Παρ' όλο που στη χώρα μας ο αριθμός των πτυχιούχων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι μικρότερος αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες χώρες.
Με δεδομένη τη μισθολογική κατάρρευση που θα συμβεί προγραμματικά στη χώρα τα επόμενα χρόνια και την ήδη μηδαμινή επένδυση στην ερευνητική παραγωγή (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) προ κρίσης, εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς πως οι παρούσες συνθήκες προμηνύουν την παραγωγική στασιμότητα...
Αλλά η εικόνα είναι ακόμα πιο σύνθετη: Αν και είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν, ακόμα και οι λιγότερο ειδικευμένοι ή οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που έχουν ήδη αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό πρέπει να είναι πολλοί. Οι αναφορές είναι πολλές σε όλη την Ελλάδα για κόσμο που καταφεύγει στις Βόρειες χώρες της Ε.Ε., Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβία για να βρει μια οποιαδήποτε δουλειά, ενώ μεγάλο τμήμα της μετανάστευσης προς άλλες χώρες είναι παρόμοιων χαρακτηριστικών. Αν αυτό συνδυαστεί με τη διαφαινόμενη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και τη φυγή “εγκατεστημένων” μεταναστών από τη χώρα μας, η Ελλάδα φαίνεται να αποκτά πρόβλημα εργατικού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα στα επόμενα χρόνια, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μοιάζει δύσκολο να μην έχει όλο αυτό μισθολογικές επιπτώσεις, αντίθετες με τα σχέδια της τρόικας.
Καθώς θα μειώνονται πάντως σε πρώτη φάση οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο, θα περιορίζονται οι κοινωνικές παροχές και θα γίνεται επισφαλέστερο το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, όλο και περισσότεροι νέοι Έλληνες θα επιδιώκουν τη φυγή τους στο εξωτερικό – μεταβάλλοντας τη χώρα με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς σε χώρα γερόντων...
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ - H AYΓΗ, 5/6/2011, μέσω "alfavita"

Αναρτήθηκε από sibilla

Read more...

Αυλαία προανακριτικής με παραπομπή Άκη

Για δωροδοκία και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

http://img.protothema.gr/F93F8BB7A41D9CC326D9D00562724CFB.jpg
Για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες παραπέμπει τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Αυτήν την ώρα τα υπόλοιπα κόμματα μελετούν τα βασικά σημεία του πορίσματος, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στο κείμενο ή να διαχωρίσουν τη θέση τους, καταθέτοντας ξεχωριστή πορισματική έκθεση.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μόνο το ΚΚΕ προσανατολίζεται να διαφοροποιήσει, ελαφρώς, τη θέση του, εντάσσοντας και το αδίκημα της απιστίας. Η προανακριτική επιτροπή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά στις 17:00 και στη συνέχεια ο πρόεδρός της κ. Μάρκος Μπόλαρης θα παραδώσει το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Η συνέχεια θα δοθεί στην Ολομέλεια, όπου το πόρισμα θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία.

Αναλυτικά, θα στηθούν δύο κάλπες, μία για κάθε αδίκημα, ενώ για την παραπομπή απαιτούνται 151 ψήφοι. Στην περίπτωση που η Ολομέλεια αποφασίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού, τότε την υπόθεση αναλαμβάνει το Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα αποφανθούν για το αν ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ιχνηλατεί τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος και κυρίως τη διαδρομή, της οποίας βασικοί σταθμοί είναι η Ελβετία, η «Torcasso» και ακίνητα μεταξύ των οποίων αυτό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Επιπροσθέτως, από την έρευνα του επιτελείου του ΠΑΣΟΚ προέκυψαν σημαντικά ευρήματα για τις offshore εταιρείες Morelia και Nobilis, για τον άγνωστο καταθέτη με όνομα «Kyros» (φαίνεται να συνδέεται με τη Morelia, της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό, διαχειριστής είναι ο κ. Οράτιος Μελάς, πατέρας του Κύρου Μελά) αλλά και για το ρόλο της λογίστριας του κ. Τσοχατζόπουλουμ κυρίας Ευφροσύνης Λαμπροπούλου.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λαμπροπούλου εμφανίζεται να έχει ρόλο στις περισσότερες κινήσεις «ύποπτων» εμβασμάτων, ενώ αποκαλύφθηκε ότι και σε δικό της λογαριασμό καταβάλλονταν το μίσθωμα του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου κατά τα πρώτα τρία χρόνια της παραμονής του ζεύγους Τσοχατζόπουλου.

Read more...

Διαδικασία διορθώσεων σε κτηματογραφημένες περιοχές εισηγείται η Κτηματολόγιο ΑΕ

Ζητεί νομοθετική ρύθμιση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή διαδικασίας «ομαδικών» ή «εκτεταμένων» διορθώσεων έχει εισηγηθεί για τις κτηματογραφημένες περιοχές η «Κτηματολόγιο ΑΕ» στην κυβέρνηση για τις περιπτώσεις που αναφέρονται ή διαπιστώνονται εκτεταμένες αστοχίες της απεικόνισης των ακινήτων στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Στόχος της νομοθετικής πρότασης είναι η διόρθωση να ολοκληρώνεται ταχύτερα από τους φορείς του Κτηματολογίου, μέσα από διαδικασίες ευρύτερης συναίνεσης και αποδοχής.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου τηςεταιρείας, καθηγητή Απόστολου Αρβανίτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Γαληνού για τις κακοτεχνίες του Κτηματολογίου στη Λέσβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως, επίσης, ενημερώνει ο κ. Αρβανίτης «για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, με την προτεινόμενη τροποποίηση, λαμβάνεται μέριμνα για τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών στις περιοχές κατά το διάστημα που θα διενεργείται η ομαδική διόρθωση, δεδομένου ότι θα απαιτείται αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή της και αυτό δεν θα πρέπει να επιφέρει δυσχέρεια στη διεξαγωγή τους».

Ο κ. Αρβανίτης αναφέρει πάντως ότι η Κτηματολόγιο ΑΕ έθεσε στη διάθεση των πολιτών διαδικτυακή υπηρεσία θέασης ορθοφωτογραφιών για τη δωρεάν εξυπηρέτηση αναγκών εντοπισμένων ακινήτων.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σπύρος Γαληνός έχει καλέσει την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή αν επίκειται κλείσιμο του γραφείου της Μονάδας Τεχνικής Υποστήριξης του Κτηματολογίου στη Λέσβο, διότι αν αληθεύει κάτι τέτοιο, τότε οι ενδιαφερόμενοι με μεγάλο κόστος θα πρέπει να πηγαίνουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ ενημερώνει τον βουλευτή ότι η μονάδα στη Λέσβο ολοκλήρωσε τη σύμβαση της στις 26/2/2010 και έκτοτε διέκοψε τη λειτουργία της και παρέδωσε στην κεντρική υπηρεσία της Κτηματολόγιο ΑΕ τα αποτελέσματα των εργασιών της.

«Τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με τις ανάγκες διόρθωσης των κτηματολογικών διαγραμμάτων που κατέγραψαν οι Μονάδες Τεχνικής Υποστήριξης στις κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας, όπου αυτές λειτούργησαν αξιοποιήθηκαν από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», αναφέρει επίσης ο κ. Αρβανίτης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε σύγχυση η ΝΔ λόγω του δεύτερου Μνημονίου

Οι εξελίξεις δείχνουν να τους προλαβαίνουν...

http://img.protothema.gr/5912DE1DE15C35C9D0C0AC0F0A639733.jpg
Σε σύγχυση βρίσκεται η ΝΔ, καθώς αδυνατεί να χαράξει καθαρή γραμμή σε σχέση με το δεύτερο Μνημόνιο, την ώρα που οι εξελίξεις στην κοινωνία την υπερβαίνουν.

Καθώς η κυβέρνηση διέρχεται πολιτική κρίση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για ταξίδι στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, όπου θα πρέπει να διατυπώσει τις θέσεις του κόμματός του. Την Τρίτη συναντάται με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Φρανσουά Φιγιόν. Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βίλφριντ Μάρτενς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τους οποίους θα έχει και γεύμα, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού εμφανίζει ικανοποίηση, γιατί πλέον ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως ισότιμος συνομιλητής και δυνάμει πρωθυπουργός. Τα δύσκολα για τον κ. Σαμαρά αρχίζουν όμως από εκεί και μετά, καθώς είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι τον πιέζουν να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση και να ευθυγραμμιστεί με τη μνημονιακή πολιτική.

Φυσικά, ο κ. Σαμαράς έχει τη δική του πρόταση, που κατέθεσε στο «Ζάππειο 2», την οποία και θα αναπτύξει. Παραμένει αμφίβολο, όμως, αν θα πείσει τους συνομιλητές του να συμφωνήσουν σε μια διαφορετική πολιτική για τη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει το Μεσοπρόθεσμο σε συνεργασία με την Τρόικα και έχει αρχίσει τις επικοινωνιακές και πολιτικές διεργασίες για την ψήφισή του.

Ο κ. Σαμαράς από τη μία έχει πει ότι δεν ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο, εφόσον η κυβέρνηση το φέρει με τη μορφή ενός άρθρου. Από την άλλη, εδώ κι έναν χρόνο διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ότι «το κράτος έχει συνέχεια και εφόσον κερδίσει τις εκλογές, όποτε γίνουν, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα». Αυτή η διαβεβαίωση, όμως, για τήρηση των δεσμεύσεων ακυρώνει το βασικό πολιτικό πρόταγμα του κ. Σαμαρά για «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Τα βήματα υποχώρησης που έκανε από τη στιγμή που άρχισαν οι πανταχόθεν πιέσεις για συναίνεση τείνουν να τον καταστήσουν στη συνείδηση της κοινής γνώμης συνυπεύθυνο με την κυβέρνηση και να τον αποξενώσουν από τη μάζα των δυσαρεστημένων πολιτών, που πλέον κατακλύζουν τις πλατείες της χώρας σε κάθε ευκαιρία. Στο ίδιο πλαίσιο ήπιας αντιπολίτευσης απουσιάζουν από τη ρητορική του κόμματος τα θέματα εθνικής κυριαρχίας και υποθήκευσης του μέλλοντός της, που ανακύπτουν από τις ρυθμίσεις του δεύτερου Μνημονίου.

Στη ΝΔ, όμως, υπάρχουν και εσωτερικά προβλήματα. Ο κ. Σαμαράς έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά υπάρχουν βουλευτές του που, ακόμη και τώρα, είναι υπέρ της συνεννόησης με την κυβέρνηση. Ήδη, η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Η λεωφόρος Συγγρού αποφεύγει να τοποθετηθεί επισήμως, ωστόσο από διάφορους κύκλους περί τον πρόεδρο διαρρέει ότι διαφορετική στάση από την επίσημη γραμμή ανοίγει το δρόμο για έξοδο από το κόμμα.

Το ερώτημα είναι πόσοι θα πράξουν κατά συνείδηση, με δεδομένο ότι και βουλευτές, όπως οι κ.κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και Κωστής Χατζηδάκης, έχουν κατά καιρούς ταχθεί υπέρ της ανάγκης διαμόρφωσης μιας συναινετικής γραμμής.

Μέχρι τότε βέβαια παρακολουθούν τις διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τις εκεί αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη, που μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Read more...

Στο Σύνταγμα για 13η ημέρα οι Αγανακτισμένοι

Μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Κυριακής


http://img.protothema.gr/6757F8B83E96E1F70C89373980E85E0A.jpg
Μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση της Κυριακής, στην οποία περισσότεροι από 300.000 πολίτες έδωσαν το δυναμικό παρόν, οι Αγανακτισμένοι διαδηλωτές, πιστοί στο ραντεβού τους, θα συγκεντρωθούν ξανά, για 13η συνεχή ημέρα μπροστά από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου.

Στις 7 το απόγευμα μάλιστα, οργανώνεται στην Πλατεία Συντάγματος λαϊκή διαβούλευση σχετικά με την δανειακή σύμβαση και την αντιμετώπιση του χρέους.

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο του 2ου πανευρωπαϊκού ραντεβού των πολιτών, που πλήττονται από την οικονομική πολιτική της Ε.Ε..

«Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «Τώρα μιλάει ο λαός», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Ευρωπαίοι ξυπνήσαμε. Εσείς;», ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίου έμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος.

Ογκώδεις ήταν και οι χτεσινές διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Read more...

Υποθήκη η δημόσια περιουσία για τη νέα βοήθεια!

Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο


http://img.protothema.gr/08AAA55A2E5A0A9B04484DFB73415EF4.jpg
Οι χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις από την Ελλάδα για τη σχεδιαζόμενη αύξηση του πακέτου της βοήθειας που θα δώσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland.

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίοι αναφέρουν ότι υπάρχουν σχέδια για εγγύηση ελληνικής περιουσίας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διασφάλιση για τις νέες πιστώσεις. Για το θέμα αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, δεν υπάρχει ακόμη «πλήρης συμφωνία» μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά οι διαφορές δεν είναι πλέον μεγάλες. Με τις συγκεκριμένες διασφαλίσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να αρθούν οι ενδοιασμοί σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης κατά της αύξησης της βοήθειας. Η ιδέα για τις διασφαλίσεις τέθηκε αρχικά από τη φινλανδική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι δανειστές της Ελλάδας είναι κοντά σε συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα έως το τέλος του μήνα, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το πόσο θα συμβάλουν στο πακέτο οι ιδιώτες-κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το σημερινό πλαίσιο, σημειώνει η εφημερίδα, το πακέτο -που μπορεί να φτάσει τα 95 δισ. ευρώ, αν προστεθεί και το υπόλοιπο ποσό του σημερινού πακέτου- θα καλυφθεί περισσότερο από δάνεια που θα χορηγήσουν το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Με το νέο πακέτο, η εκταμίευση κάθε δόσης θα είναι απόφαση της Τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ), ενώ με το σημερινό πακέτο οι δόσεις πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο, επισημαίνει το δημοσίευμα, έχει προωθήσει ένα σχέδιο για την ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα, που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια -ίσως επτά χρόνια πέραν της ημερομηνίας λήξης τους, μία διαδικασία που αποκαλείται ανασχεδιασμός (reprofiling). Οι Γερμανοί ελπίζουν ότι οι μισοί ιδιώτες πιστωτές, με ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013, θα συμμετάσχουν, το οποίο σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να αποπληρώσει πολύ αργότερα ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ και επομένως θα μειωνόταν σημαντικά ο δανεισμός στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Η Γερμανία πιστεύει ότι μία τέτοια ανταλλαγή ομολόγων δεν θα πυροδοτήσει χρεοκοπία ή μια νέα αναταραχή στις αγορές, αλλά η ΕΚΤ επιθυμεί την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν -κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα, μόλις λήξουν αυτά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, πιο πιθανό είναι να επιλεγεί η αναχρηματοδότηση των ομολόγων. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σχετικά είναι να πεισθούν οι ιδιώτες δανειστές να κρατήσουν «εθελοντικά» τα ομόλογά τους, καθώς οποιαδήποτε ένδειξη ότι δεν θα λάβουν δίκαιη αποζημίωση, μπορεί να οδηγήσει στην κήρυξη της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που εξετάζεται, μόνο τα νέα ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για δανεισμό από την ΕΚΤ, κάτι που αφορά ουσιαστικά στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μεγάλο ποσοστό των ομολόγων του Δημοσίου και είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ για τη ρευστότητά τους.

Θεωρείται πιθανό, όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι η ΕΚΤ θα αντιτεθεί στην πολιτικοποίηση της διαδικασίας που ακολουθεί για τα ενέχυρα δανεισμού. Εναλλακτικά, προσθέτουν οι Financial Times, οι ομολογιούχοι μπορεί να αποκτήσουν καλύτερη μεταχείριση σε μελλοντικές προσφορές ανταλλαγής των ομολόγων τους ή να γίνουν περισσότερο ευάλωτοι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, με τη χρήση ρητρών συλλογικής δράσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Hurriyet: Η τουρκική πρεσβεία αγόρασε σπίτι του Ωνάση στην Αθήνα με 18 εκάτ. ευρώ!

newpost.gr








Hurriyet: Η τουρκική πρεσβεία αγόρασε σπίτι του Ωνάση στην Αθήνα με 18 εκάτ. ευρώ!
Κτίριο που ανήκε στην οικογένεια του Αριστοτέλη Ωνάση στη Βασιλίσσης Σοφίας αγόρασε η τουρκική πρεσβεία έναντι του ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ, έγραψε η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet.

Οι ανάγκες για κτιριακές εγκαταστάσεις σε κομβικά σημεία της Αθήνας έκαναν τους Τούρκους να δαπανήσουν το εν λόγω ποσό για το κτίριο που βρίσκεται πλησίον της τουρκικής πρεσβείας, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου.

Το άρθρο, το οποίο έχει τίτλο «Το σπίτι του Ωνάση έγινε τουρκική πρεσβεία» επισημαίνει ότι η εν λόγω αγορά εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών μετά από την έκδοση της άδειας οικοδομής που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές για οικόπεδο που κατείχε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα.



Πηγή: sigmalive.com-newpost.gr

Read more...

Ασκήθηκε το δικαiωμα προαίρεσης για την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Έσοδα 400 εκατ. ευρώ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η ελληνική κυβέρνηση άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης για την πώληση του 10% του ΟΤΕ.

Το τίμημα της εξαγοράς των 49 εκατ. μετοχών του ΟΤΕ ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία, το ελληνικό δημόσιο ελέγχει πλέον ποσοστό 10% συν μία μετοχή στον ΟΤΕ (6% άμεσα και 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ), με το ποσοστό της Deutsche Telecom να ξεπερνά το 40%.

Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της DT, Ρενέ Όμπερμαν, η γερμανική εταιρεία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον ποσοστού στον ΟΤΕ.

Εφόσον η συζήτηση προχωρήσει και στο υπόλοιπο 6% τότε θεωρείται σίγουρο ότι η γερμανική πλευά θα θέσει θέμα μετατάξεων για 1.500-2.000 υπαλλήλους του Οργανισμού και θα ζητήσει την κατάργηση της μονιμότητας για όσους προσελήφθησαν πριν το 2005.

Με βάση της συμφωνία του 2008, εάν το ποσοστό του Δημοσίου μειωθεί κάτω από το 15% του ΟΤΕ, τότε χάνει μία θέση στο ΔΣ του Οργανισμού, το οποίο, πλέον, θα έχει ενδεκαμελή και όχι δεκαμελή σύνθεση όπως σήμερα.

Οι Γερμανοί θα έχουν το δικαίωμα διορισμού 5 μελών και το Δημόσιο άλλα πέντε. Επίσης, δεν θα μπορεί να ορίζει τον πρόεδρο του Οργανισμού.

Το Δημόσιο θα έχει πλέον το δικαίωμα άσκησης βέτο μόνο σε ζητήματα που χαρακτηρίζονται εθνικής ασφαλείας, καθώς το ποσοστό του είναι κάτω από 10%.

Εάν η συμμετοχή υποχωρήσει και κάτω από το 5%, τότε δεν θα έχει πλέον κανένα δικαίωμα.

Όπως δήλωσε την Κυριακή στους συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, το Δημόσιο σκοπεύει να διατηρήσει ως «χρυσή μετοχή» το 5% στον ΟΤΕ (εννοεί το 1% από το 6% που έχει απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο συν το 4% του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι στόχος είναι να διατεθεί το 5% και το Δημόσιο να ελέγχει πλέον άμεσα το 1% του ΟΤΕ, ώστε με το 4% του ΙΚΑ να διατηρήσει σε ισχύ τη συμφωνία του 2008, χωρίς να διευκρινίζει πότε μπορεί να πωληθεί το συγκεκριμένο ποσοστό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...