Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ασκήθηκε το δικαiωμα προαίρεσης για την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Έσοδα 400 εκατ. ευρώ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η ελληνική κυβέρνηση άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης για την πώληση του 10% του ΟΤΕ.

Το τίμημα της εξαγοράς των 49 εκατ. μετοχών του ΟΤΕ ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Μετά τη συμφωνία, το ελληνικό δημόσιο ελέγχει πλέον ποσοστό 10% συν μία μετοχή στον ΟΤΕ (6% άμεσα και 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ), με το ποσοστό της Deutsche Telecom να ξεπερνά το 40%.

Σημειώνεται ότι όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της DT, Ρενέ Όμπερμαν, η γερμανική εταιρεία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον ποσοστού στον ΟΤΕ.

Εφόσον η συζήτηση προχωρήσει και στο υπόλοιπο 6% τότε θεωρείται σίγουρο ότι η γερμανική πλευά θα θέσει θέμα μετατάξεων για 1.500-2.000 υπαλλήλους του Οργανισμού και θα ζητήσει την κατάργηση της μονιμότητας για όσους προσελήφθησαν πριν το 2005.

Με βάση της συμφωνία του 2008, εάν το ποσοστό του Δημοσίου μειωθεί κάτω από το 15% του ΟΤΕ, τότε χάνει μία θέση στο ΔΣ του Οργανισμού, το οποίο, πλέον, θα έχει ενδεκαμελή και όχι δεκαμελή σύνθεση όπως σήμερα.

Οι Γερμανοί θα έχουν το δικαίωμα διορισμού 5 μελών και το Δημόσιο άλλα πέντε. Επίσης, δεν θα μπορεί να ορίζει τον πρόεδρο του Οργανισμού.

Το Δημόσιο θα έχει πλέον το δικαίωμα άσκησης βέτο μόνο σε ζητήματα που χαρακτηρίζονται εθνικής ασφαλείας, καθώς το ποσοστό του είναι κάτω από 10%.

Εάν η συμμετοχή υποχωρήσει και κάτω από το 5%, τότε δεν θα έχει πλέον κανένα δικαίωμα.

Όπως δήλωσε την Κυριακή στους συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, το Δημόσιο σκοπεύει να διατηρήσει ως «χρυσή μετοχή» το 5% στον ΟΤΕ (εννοεί το 1% από το 6% που έχει απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο συν το 4% του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι στόχος είναι να διατεθεί το 5% και το Δημόσιο να ελέγχει πλέον άμεσα το 1% του ΟΤΕ, ώστε με το 4% του ΙΚΑ να διατηρήσει σε ισχύ τη συμφωνία του 2008, χωρίς να διευκρινίζει πότε μπορεί να πωληθεί το συγκεκριμένο ποσοστό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: