Ο πρωθυπουργός εξετάζει διάφορα σενάρια πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων...
Σε δοκιμασία θα τεθεί η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος αυτή την εβδομάδα, λόγω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των κυβερνητικών και των κομματικών οργάνων.
Τη ... Δευτέρα συνεδριάζει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου να εκδηλωθούν και οι πρώτες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη που δεν συμφωνούν ούτε στο θέμα των απολύσεων ούτε στη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά ούτε και στην τοποθέτηση επιτρόπων με αυξημένες αρμοδιότητες σε κάθε υπουργείο.
Στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας να ληφθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011.
Την Τρίτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας, όπου οι βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών.
Την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Οι προβλέψεις του λεγόμενου Μνημονίου ΙΙ συναντούν ήδη αντιδράσεις από υπουργούς, κυρίως όμως στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, από το «ναι» της οποίας στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί η στάση των δανειστών μας και η χορήγηση ή μη της πέμπτης δόσης και νέας βοήθειας.
Η στάση του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός εξετάζει διάφορα σενάρια πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων, με επικρατέστερο τον ανασχηματισμό με την αξιοποίηση τεχνοκρατών. Παράλληλα, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αλλά τον Σεπτέμβριο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εάν υπάρξουν παραιτήσεις ή καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου θα επιλέξει την έγκριση του προγράμματος ακόμη και με τη στήριξη άλλων πολιτικών σχηματισμών, ώστε να διασφαλιστεί η πέμπτη δόση και να αποτραπεί η χρεοκοπία, συμφωνώντας η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση νέας βοήθειας αποτελεί ανοιχτό στοίχημα για τον πρωθυπουργό. Το δεύτερο «πακέτο» στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα προέρχεται από δάνεια Ευρωζώνης και ΔΝΤ, τη συμμετοχή ιδιωτών και τις αποκρατικοποιήσεις.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν το τέλος του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Ιουνίου.
Χιόνης: Τα μέτρα θα περάσουν
Μιλώντας τη Δευτέρα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», ο καθηγητής Οικονομικών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Διονύσης Χιόνης εκτίμησε ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα περάσουν, καθώς δεν υπάρχει άλλη πρόταση από τον κόσμο.
Ο κ. Χιόνης τόνισε ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων από μόνος της δεν μπορεί να δώσει πολλά πράγματα, χρειάζεται ενίσχυση κλάδων του ιδιωτικού τομέα όπως η οικοδομή με μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση σε μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης: "Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επικίνδυνη παραπληροφόρηση μέσων ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες " για "ξένους επιτρόπους - ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα.
Εντωμεταξύ στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης αναρτήθηκε το παρακάτω βίντεο με τον απολογισμό έργου των 20 τελευταίων μηνών:
skai.gr
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011
Εκρηκτικό κλίμα στο κυβερνών κόμμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου