«Αντέχει, αλλά για πόσο ακόμη;»
- (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί πλέον τον τελευταίο Ευρωπαίο ηγέτη που διατηρείται στην εξουσία μετά την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας» αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι μετά την παραίτηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν τον περασμένο Φεβρουάριο, τη δήλωση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματός του και την ήττα του (επίσης σοσιαλιστή) πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο «τελευταίος ηγέτης» που επέζησε της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Προς το παρόν τουλάχιστον. Διότι οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν ότι την παρούσα εβδομάδα θα δοκιμαστεί η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα «οι αντοχές» της κυβερνητικής του ομάδας. Η δύσκολη συγκυρία συνιστά μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ όσο και για τη διατήρηση του πρωθυπουργικού αξιώματος, αναφέρεται στο άρθρο.
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε στη λήψη νέων μέτρων που περιλαμβάνει «σημαντικές περικοπές στο δημόσιο και τη συγκρότηση μιας επιτροπής διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων». Η νέα δέσμη μέτρων, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του πρώτου πακέτου, θα επιτείνει την πολιτική αναταραχή «ακόμα και αν περάσει από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης», καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστούν οι όροι του νέου δανείου που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, ο πολιτικός αναλυτής Βολφάνγκο Πίκολι του Eurasia Group εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα, «διότι η μη έγκριση των μέτρων θα συνιστούσε αυτοκτονία για το κυβερνών κόμμα και για την Ελλάδα».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις που «πραγματοποιούνται στην πλατεία Συντάγματος από τις 25 Μαΐου με τον κόσμο να φωνάζει προς το Κοινοβούλιο 'κλέφτες, κλέφτες', να στήνει 'λαϊκές συνελεύσεις' και να μαζεύει υπογραφές για δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης».
Πολιτικός αναλυτής της Nomura εκτιμά ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, κατά το πρότυπο των Ισπανών «αγανακτισμένων» δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις «με αναρχικό χρώμα». «Μοιάζουν περισσότερο με τις εκδηλώσεις της Αργεντινής πριν από μια δεκαετία και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για το σύνολο του πολιτικού κόσμου» δηλώνει ο Άλαστερ Νιούτον.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο θυμίζει με νόημα ότι το Δεκέμβριο του 2001 ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα είχε παραιτηθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης και έντονων λαϊκών διαδηλώσεων.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου