Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Χάνουν έως 180 ευρώ οι νέοι και έως 600 οι συνταξιούχοι!

Δραματικές ανατροπές στη ζωή μας

http://img.protothema.gr/D12C89C45BC06E0D94C19B94C3846E9F.jpg
Το θέμα της κατάργησης της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων επανέφερε η Τρόικα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων θεωρώντας τη Λούκα Κατσέλη ως ... κόκκινο πανί, καθώς αντιστέκεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επανέφεραν το θέμα ως προϋπόθεση για την εκταμιευση της 5ης δόσης. Το υπουργείο διαψεύδει ότι η Τρόικα επιμένει ενώ έσπευσαν πολλοί επιχειρηματίες και οι εργοδοτικές τους οργανώσεις να υπερασπιστούν τις κλαδικες συμβάσεις. Ακόμα και ο ΣΕΒ με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας ζητά να εξακολουθήσουν να επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις.

Πώς θα μειωθεί όμως το εργατικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα που αποτελει κεντρικό ζήτημα τριβής Τρόικας και κυβέρνσησης; Οι επιχειρησιακές συμβάσεις με μείωση μισθών δεν εχουν εξαπλωθεί στην αγορά εργασίας καθώς μόλις 6-7 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει. Ωστόσο, οι μισθοί έχουν ήδη ψαλιδιστεί 12% κατά μέσο όρο σύμφωνα με το σώμα επιθεώρησης εργασίας μέσω των ατομικών συμβάσεων της μερικής και της εκ περιτροπης απασχόλησης.

Οι περικοπές των αμοιβών σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 20%

Τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα θα οδηγήσουν και σε επιπλέον μειωση των μισθών. Πρώτα θύματα οι νέοι κάτω των 25 που θα προσλαμβάνονται με μισθό μειωμένο κατα 20 % για δύο χρόνια.

Για παράδειγμα αν είναι άγαμος και ανειδίκευτος, θα παίρνει 592 ευρώ αντί 740 ,αν είναι εγγαμος και προσληφθεί ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου θα παρει 716 ευρω αντί 894, χάνοντας σχεδόν 180 ευρώ τον μήνα.

Ο ίδιοι νέοι άνθρωποι θα συνθλιβούν και από τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Η συμφωνία με την Τρόικα προβλέπει ευέλικτο 10ωρο και περισσότερες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που θα διαρκούν 3 χρόνια ώστε όλο και πιο δύσκολα η συμβασή του νέου να μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου .

Αμεσα θα ξεκινήσει και η νέα παρακράτηση στις συντάξεις. Στις 22 Ιουνίου – ή, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ψήφιση των ρυθμίσεων, στις 22 Ιουλίου - που καταβάλλονται οι συντάξεις του Αυγούστου .

Από τις συντάξεις άνω των 1700 ευρώ θα παρακρατηθεί φόρος τυπου ΛΑΦΚΑ 6-14% ενώ θα επιβληθεί και έξτρα φόρος 10% στους κάτω των 60 που αποχώρησαν με εθελουσία.

Έτσι για παράδειγμα ένας συνταξιούχος υπάλληλος του ΟΤΕ με 2.500 ευρώ σύνταξη θα έχει αφνιδιαστικά απώλεια 600 ευρώ!

Ενα από τα μέτρα του νέου πακέτου συμφωνίας με την τρόικα που δεν έχει κλειδώσει είναι η περικοπή του εφάπαξ. Αν δηλαδή η μείωση θα ειναι 10% η 15% και αν θα εφαρμοστει από το 2011 η από το 2012 . Η αρχή θα γίνει από το πολύπαθο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.

Εκεί περίπου 39.000 υπάλληλοι περιπένουν περίπου 2 χρόνια για το εφάπαξ. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα διεκπαιρεωνοντια οι αιτήσεις του Σεπτεμβριου του 2009, ούτε οι βαριά άρρωστοι δε μπορούν να το εισπράξουν ενώ χιλιάδες προφασίζονται ακόμα και αναπηρία για να προηγηθούν στη σειρά!

Περικοπές εφάπαξ θα ακολουθήσουν στη ΔΕΗ , τον ΟΣΕ και στην Εθνική Τράπεζα.

Μειώσεις θα υποστούν επιδόματα και παροχές. Για παράδειγμα, λιγότεροι πήραν φέτος το επίδομα ενοικίου , λιγότεροι θα πάρουν στεγαστικά δάνεια που θα ξεπαγώσουν από το τέλος καλοκαιριού ενώ λιγότερα σε αριθμό επιδόματα θα παίρνουν στο εξής και οι εποχικοί εργαζόμενοι όπως είναι οι οικοδόμοι , οι εργαζόμενοι στον τουρισμό , στην μεταποίηση και οι εκπαιδευτικοί .

Δεν υπάρχουν σχόλια: