Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Σε σύγχυση η ΝΔ λόγω του δεύτερου Μνημονίου

Οι εξελίξεις δείχνουν να τους προλαβαίνουν...

http://img.protothema.gr/5912DE1DE15C35C9D0C0AC0F0A639733.jpg
Σε σύγχυση βρίσκεται η ΝΔ, καθώς αδυνατεί να χαράξει καθαρή γραμμή σε σχέση με το δεύτερο Μνημόνιο, την ώρα που οι εξελίξεις στην κοινωνία την υπερβαίνουν.

Καθώς η κυβέρνηση διέρχεται πολιτική κρίση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για ταξίδι στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, όπου θα πρέπει να διατυπώσει τις θέσεις του κόμματός του. Την Τρίτη συναντάται με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Φρανσουά Φιγιόν. Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βίλφριντ Μάρτενς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τους οποίους θα έχει και γεύμα, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού εμφανίζει ικανοποίηση, γιατί πλέον ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως ισότιμος συνομιλητής και δυνάμει πρωθυπουργός. Τα δύσκολα για τον κ. Σαμαρά αρχίζουν όμως από εκεί και μετά, καθώς είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι τον πιέζουν να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση και να ευθυγραμμιστεί με τη μνημονιακή πολιτική.

Φυσικά, ο κ. Σαμαράς έχει τη δική του πρόταση, που κατέθεσε στο «Ζάππειο 2», την οποία και θα αναπτύξει. Παραμένει αμφίβολο, όμως, αν θα πείσει τους συνομιλητές του να συμφωνήσουν σε μια διαφορετική πολιτική για τη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει το Μεσοπρόθεσμο σε συνεργασία με την Τρόικα και έχει αρχίσει τις επικοινωνιακές και πολιτικές διεργασίες για την ψήφισή του.

Ο κ. Σαμαράς από τη μία έχει πει ότι δεν ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο, εφόσον η κυβέρνηση το φέρει με τη μορφή ενός άρθρου. Από την άλλη, εδώ κι έναν χρόνο διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ότι «το κράτος έχει συνέχεια και εφόσον κερδίσει τις εκλογές, όποτε γίνουν, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα». Αυτή η διαβεβαίωση, όμως, για τήρηση των δεσμεύσεων ακυρώνει το βασικό πολιτικό πρόταγμα του κ. Σαμαρά για «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Τα βήματα υποχώρησης που έκανε από τη στιγμή που άρχισαν οι πανταχόθεν πιέσεις για συναίνεση τείνουν να τον καταστήσουν στη συνείδηση της κοινής γνώμης συνυπεύθυνο με την κυβέρνηση και να τον αποξενώσουν από τη μάζα των δυσαρεστημένων πολιτών, που πλέον κατακλύζουν τις πλατείες της χώρας σε κάθε ευκαιρία. Στο ίδιο πλαίσιο ήπιας αντιπολίτευσης απουσιάζουν από τη ρητορική του κόμματος τα θέματα εθνικής κυριαρχίας και υποθήκευσης του μέλλοντός της, που ανακύπτουν από τις ρυθμίσεις του δεύτερου Μνημονίου.

Στη ΝΔ, όμως, υπάρχουν και εσωτερικά προβλήματα. Ο κ. Σαμαράς έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά υπάρχουν βουλευτές του που, ακόμη και τώρα, είναι υπέρ της συνεννόησης με την κυβέρνηση. Ήδη, η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Η λεωφόρος Συγγρού αποφεύγει να τοποθετηθεί επισήμως, ωστόσο από διάφορους κύκλους περί τον πρόεδρο διαρρέει ότι διαφορετική στάση από την επίσημη γραμμή ανοίγει το δρόμο για έξοδο από το κόμμα.

Το ερώτημα είναι πόσοι θα πράξουν κατά συνείδηση, με δεδομένο ότι και βουλευτές, όπως οι κ.κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και Κωστής Χατζηδάκης, έχουν κατά καιρούς ταχθεί υπέρ της ανάγκης διαμόρφωσης μιας συναινετικής γραμμής.

Μέχρι τότε βέβαια παρακολουθούν τις διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τις εκεί αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη, που μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: