Κάνοντας αυτοκριτική είπε πως «δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενόψει του αυριανού ΚΤΕ και των συνεδριάσεων της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, σημείωσε πως περιμένει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση που δεν θα μένει στις αξιολογήσεις. Αρνούμενος την παρουσία επιτρόπων, σημείωσε «δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχθήκαμε αυτή τη λογική των Επιτρόπων».
Ο κ. Παπανδρέου δε τόνισε πως δεν θα δεχθεί μείωση των βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε είναι οι επίτροποι, είτε η ψήφος είτε οποιοσδήποτε άλλος τρόπος.
Όσον αφορά στο όριο των 180 ψήφων είπε ότι «δεν κάνουμε εκβιασμούς» ενώ σχολιάζοντας τις συγκεντρώσεις της πλατείας Συντάγματος, σημείωσε ότι δικαίως πολλοί αγανακτούν με όσα βιώνουν.
Νωρίτερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης- σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους επιβεβαίωσε την πρόθεση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως «εκτεταμένη και εις βάθος».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση που έκανε είπε πως ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης.
Πρώτος από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο είχε αποχωρήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, που εγκατέλειψε τη συνεδρίαση, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, έκανε κάποιες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «έκανε αυτοκριτική».
Όσον αφορά στις εκλογές, ο κ. Παπουτσής τις χαρακτήρισε «δείγμα αναξιοπιστίας για μία χώρα», ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν κινείται «στη γραμμή της παρελθοντολογίας».
Παράλληλα, ζήτησε «γρήγορα, σταθερά, αποφασιστικά βήματα», επειδή, όπως είπε, θεωρεί ότι αυτά κοιτάνε οι Ευρωπαίοι, ενώ εκτίμησε ότι η υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.
Είναι η κρισιμότερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από την ημέρα εκλογής της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η συνεδρίαση είναι άτυπη και, όπως συμβαίνει σε τέτοιες συνεδριάσεις, κάποιοι υπουργοί πάνε αποφασισμένοι να ζητήσουν και να πάρουν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών για την αναγκαιότητα των νέων σκληρών μέτρων.
Αν και προβλέπεται να ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μην διαρρεύσουν προς τους δημοσιογράφους διάλογοι και «πιπεράτες» ατάκες (όπως είχε συμβεί στην τελευταία άτυπη συνεδρίαση), το «βαρύ» κλίμα δεν κρύβεται.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου