Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ Ψηφίστηκε στη επιτροπή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ


Ψηφίστηκε στη επιτροπή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ψηφίστηκε σε δεύτερη ανάγνωση, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. «Υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «κατά» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής στις 15 Απριλίου σε πρώτη ανάγνωση. «Υπέρ» τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια η ΧΑ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Αγλαΐα Κυρίτση τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των εργαζομένων της που κατ’ εντολή της τρόικας απολύθηκαν, ενώ επουλώνεται ένα τραύμα που καταδικάστηκε από την κοινή γνώμη και εξέθεσε την χώρα διεθνώς.

Μάλιστα, παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία όσον αφορά τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε ξένους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, για να αντικρούσει τις κριτικές που ασκούνται για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων. Σύμφωνα με αυτά, το BBC απασχολεί 20.700 εργαζόμενους, αριθμός που αναλογεί σε 329 υπαλλήλους ανά εκατομμύριο βρετανών, ενώ το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται ετησίως για κάθε νοικοκυριό σε 175 ευρώ.

Στην Γερμανία, στο ARD απασχολούνται 26.600 εργαζόμενο, δηλαδή κατ' αναλογία 330 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων και το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 215,75 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό, ενώ στην Αυστρία, στην ORF, απασχολούνται 4.280 εργαζόμενοι, αναλογία 499 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο πολιτών κλπ.

Όπως είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει με 224 εργαζομένους ανά εκατομμύριο πολιτών με ετήσιο ανταποδοτικό τέλος 36 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 129 ευρώ.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε τα στοιχεία λέγοντας ότι «προφανώς δεν είναι ίδια τα μεγέθη και δεν μιλάμε για τα ίδια πράγματα». «Δεν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση» είπε η «γαλάζια» βουλευτής επισημαίνοντας ότι «η προπαγάνδα των αριθμών είναι εύκολο πράγμα», ενώ εμφανίστηκε σίγουρη ότι θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος «διότι τα χρήματα δεν φτάνουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανακοίνωση για την απόφαση της κυβέρνησης ΚΙΝΗΜΑ: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγεί σε οικονομική ασφυξία Δήμους και Περιφέρειες


Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ α΄ και β' βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, πλήττει την αυτοτέλεια των Δήμων και των Περιφερειών, γεγονός που θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική ασφυξία, εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο τομέας Θεσμών, Δημοκρατίας και Συμμετοχής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
kinima
Οι συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης πρακτικά ακυρώνουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, και ταυτοχρόνως αποδυναμώνουν το ρόλο και τη λειτουργία της, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δ. Μάρδας Καλύπτεται το κενό των 400 εκατ. ευρώ


Αναδιπλώθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωινή του δήλωσή του ότι «λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους», μεταξύ των οποίων μισθοί - συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες.
mardas
«Ήδη από συσκέψεις που είχαμε θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό», ανέφερε ο κ. Μάρδας μιλώντας στο Star.
«Kάναμε συσκέψεις όλη αυτή τη μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έλθουν αμέσως και θεωρούμε ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα».
Σε ερώτηση σχετική για το που βρέθηκαν τα χρήματα ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε να ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και το Μάιο».
Μιάμιση ώρα νωρίτερα o κ. Μάρδας είχε δηλώσει στο Mega πως: «Έχουμε μια απόκλιση στα έσοδα μέχρι τώρα, 350 με 400 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους - μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις - τα οποία μπορεί να καλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερκαλυφθούν» ανέφερε -στέλνοντας μήνυμα και προς τους δημάρχους- πρόσθεσε: «Θεωρούμε πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Καλούμε όμως τους δημάρχους τελευταία στιγμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους αλλά έχουμε και άλλους πόρους».
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το χρονικό όριο για τα διαθέσιμα των φορέων είναι τρεις μήνες και φαίνεται μέσα από τη διαδικασία, ενώ, όπως ανέφερε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των δημάρχων δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα. Υποστήριξε δε, πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα» και ότι η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό.
Ο κ. Μάρδας εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας και τόνισε ότι εάν οι δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή εντός ολίγων ημερών.
Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα, απάντησε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ο Τσίπρας έστειλε τον Παππά να… διαβεβαιώσει τον πρέσβη των ΗΠΑ


davidpearce
Συναγερμός σήμανε στο μέγαρο Μαξίμου μετά την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την επικείμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Έτσι, ο Τσίπρας έδωσε εντολή στον «κολλητό» του, υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να συναντήσει τον αμερικανό πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς.
Στη συνάντηση, που έγινε στο Μαξίμου, συζητήθηκε ο νέος νόμος για τις φυλακές, με αφορμή και τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ στην οποία συμπεριλαμβάνει στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών τον Σάββα Ξηρός αλλά και τον Νίκο Μαζιώτη.
To “παρών” στη συνάντηση έδωσε και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Read more...

Μέρες χρεοκοπίας: Τώρα δηλώνουν έτοιμοι να λεηλατήσουν και τα Ασφαλιστικά Ταμεία!


prowrh-suntaksh
Έτοιμοι να λεηλατήσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι οι… φιλεργατικοί κυβερνώντες.
Και η παραδοχή έγινε δια των πλέον επισήμων χειλέων, αυτών του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος μιλώντας στο Star τόνισε:
«Πριν από μιάμιση ώρα ήμουν σπίτι μου, τώρα ήρθα στο γραφείο μου. Κάναμε συσκέψεις όλη αυτή τη μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έρθουν αμέσως και θεωρούμε ότι, σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε, θα ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».
Κι απαντώντας στην ερώτηση που βρέθηκαν τελικά τα χρήματα είπε ξεκάθαρα ότι«υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε και ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και τον Μάιο»!!!
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ το όριο του ELA...


... για τις ελληνικές τράπεζες...
Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 1,5 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με...
τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται πηγές του τραπεζικού κλάδου. Παρόμοια είδηση αναμεταδίδουν και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η νέα αύξηση οδηγεί το όριο στα 75,5 δισ. ευρώ, ενώ οικονομικές ιστοσελίδες επισημαίνουν πως αφενός δεν υπάρχει ιδιαίτερη εκροή καταθέσεων αυτό το διάστημα, αφετέρου με αυτή την αύξηση οι ελληνικές τράπεζες μπορούν για μια εβδομάδα να αντλήσουν ρευστότητα έως και 2,9 δισ.. καθώς αυτή τη στιγμή η τρέχουσα χρήση της ρευστότητας ανέρχεται σε 72,6 δισ. ευρώ.

Read more...

Αφέθηκε ελεύθερος ο Λεωνίδας Μπόμπολας...


 Κατέβαλε 1,8 εκατ. ευρώ.
Ελεύθερος αφέθηκε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος σήμερα το πρωί οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών από την Οικονομική Αστυνομία, για υπόθεση φοροδιαφυγής.
Ο ...
Μπόμπολας κατέβαλε το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο...


Read more...

Αποκαθιστά την αλήθεια πέντε χρόνια μετά...


 
Σχόλιο Πεταλωτή με αφορμή την πέμπτη «επέτειο» από το Καστελόριζο...
Τα πράγματα στη θέση τους επιχειρεί να βάλει πέντε χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν εκπρόσωπος Τύπου του "Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών", Γιώργος Πεταλωτής.
Σε ένα μακροσκελές κείμενο υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το...
Καστελόριζο και οι μύθοι του», ο Γιώργος Πεταλωτής θυμίζει τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην χώρα,και καλεί σε μία συζήτηση για τους λόγους που μας οδήγησαν το 2010 στην αναγκαιότητα ενός πρωτοφανούς δανεισμού, αφού η χώρα κινδύνευσε με άμεση χρεοκοπία και τις μεθοδεύσεις απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από την κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς και για τον ρόλο της συντηρητικής Ευρώπης,αντί της ‘δαιμονοποίησης’ των γεγονότων.

Επαναλαμβάνει τέλος την πάγια άποψη του επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου ότι «η λύση στην κρίση δεν μπορεί να είναι εκτός του πυρήνα της Ευρώπης, την Ευρωζώνη», καθώς και ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες και πραγματικές μεταρρυθμίσεις ενταγμένες σε ένα «Ελληνικό Σχέδιο»,καλώντας την σημερινή κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη. «Γι’ αυτό και μόνον εξάλλου εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας τότε και τώρα», σημειώνει, καταλήγοντας με την ευχή ότι «την όποια επέτειο θα την λαμβάνουμε ως αφορμή για επανεκκίνηση της σκέψης και της δράσης μας και μάλιστα, όταν ο χρόνος είναι ασφυκτικός για την χώρα».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

πηγη matrix24.gr

Read more...

Παπανδρέου: Ολα έχουν ενα όριο...



Φανερά ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην προσωπική ζωή του και τον ήθελαν να χωρίζει με τη σύζυγό του, Άντα, εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Το...
Γραφείο Τύπου του Γ. Παπανδρέου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σημερινά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην προσωπική ζωή του Γιώργου Α. Παπανδρέου, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Όλα έχουν και ένα όριο».

Read more...

Συνελήφθη ο Λεωνίδας Μπόμπολας...


Συνελήφθη ο Λεωνίδας Μπόμπολας για φοροδιαφυγή
... για τη λίστα Λαγκάρντ...
Συνελήφθη σήμερα το πρωί ο Λεωνίδας Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, για την λίστα Lagarde. 

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές ο κ. Μπόμπολας συνελήφθη καθώς προέκυψε φοροδιαφυγή ύψους...
περίπου 2 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία από τις καταθέσεις στην HSBC και τη διασταύρωση των στοιχείων που ακολούθησε από τις αρμόδιες αρχές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο κ. Μπόμπολας κλήθηκε να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη, κάτι που δεν έκανε. 

Ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και με εντολή του εισαγγελέα ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. 

Ο κ. Μπόμπολας συνελήφθη στα όρια του αυτόφωρου και οδηγείται στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αδικήματα που περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά είναι φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 


 capital.gr

Read more...

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση ...



...ακόμη και σε ενδεχόμενο ρήξης και εξόδου από το ευρώ...
H κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αν και δεν απέκλεισε ενδεχόμενο ατυχήματος.

Ο...
Κουτσούμας, μιλώντας στο πρωινο του MEGA, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων όπως "το κούρεμα του χρέους" ενώ διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη και σε ενδεχόμενο ρήξης και εξόδου από το ευρώ αφού αυτό δεν θα συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνική οικονομία. Είτε σε συμφωνία με τους εταίρους είτε σε ρήξη και έξοδο από το ευρώ η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τις λαικές τάξεις εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας. 

Αναφερόμεμος στο μεταναστευτικό κάλεσε την κυβέρνηση να απειθαρχήσει στην συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ προκειμένου να πάψουν οι μετανάστες να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους δημάρχουν να αρνηθούν την διάθεση των αποθεματικών τους που ζητά η κυβέρνηση. 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σκουρλέτης: Δημοψήφισμα, ή εκλογές, εάν...


Σκουρλέτης: Δημοψήφισμα ή εκλογές αν φτάσουμε σε αδιέξοδοΑνοιχτό "παράθυρο" για προσφυγή στον λαό, αν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο, άφησε ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Εργασίας με δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχουν...

και άλλα σχέδια της κυβέρνησης αν οι Δήμοι δεν δώσουν τα χρήματα από τα αποθεματικά, ενώ τόνισε ότι αν υπάρξει αδιέξοδο θα σκεφτούν την προσφυγή στον λαό μέσω δημοψηφίσματος, ή νέων εκλογών.

"Η συζήτηση για τα νούμερα και την προσαρμογή, έχουν σχετική σημασία. Για κάποιους ο πυρήνας είναι ιδεολογικός και πολιτικός. Ο μεγαλύτερος εχθρός για την Ευρώπη είναι οι ακραίες φιλελεύθερες απόψεις. Μπορεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει το καθεστώς με τον εργαζόμενο να ζει στην ανασφάλεια; Δεν γίνεται δεκτή η κριτική περί μονομερών ενεργειών. Είμαστε ειλικρινής κυβέρνηση. Δεν προσπαθούμε να συγκαλύψουμε κάτι, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή. Ο λαός μας ψήφισε για μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε κρίσιμες καταστάσεις για αυτό και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Δεν είναι κανόνας, όπως γινόταν πριν. Ο χρόνος δεν είναι άπειρος, εξαντλείται. Το πρόγραμμα γέφυρα τελειώνει, βρίσκεται προς το τέλος του. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός, θα έχει στοιχεία που λέγαμε προεκλογικά. Αν δεν πάρουμε τα χρήματα από Δήμους, θα ενεργοποιηθούν άλλα σχέδια για να μπορέσει η χώρα να επιβιώσει. Αν φτάσουμε σε αδιέξοδο θα σκεφτούμε την προσφυγή στο λαό" είπε μεταξύ άλλων ο κ.Σκουρλέτης...

Read more...

Bruegel: Το μοιραίο λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα...


Στο «μοιραίο λάθος» του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2010 χρεώνει το ελληνικό δράμα το πρώην στέλεχος του Ταμείου και ερευνητής του Bruegel Ασόκα Μόντι, προτείνοντας...
γενναία διαγραφή χρέους έστω και τώρα.


Ο ερευνητής του Bruegel, σε ανάλυσή του, εντοπίζει το εν λόγω μοιραίο λάθος στην απόφαση του 2010 να μην επιτραπεί στην Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών και καλεί το Ταμείο να «επανορθώσει» διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

Αναλυτικά, ο Ασόκα Μόντι γράφει:

«Τα διογκούμενα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας την οδηγούν να εξετάσει το έως τώρα αδιανόητο: Την αθέτηση πληρωμής δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντί όμως να ζητά αποπληρωμή και νέα μέτρα λιτότητας το Ταμείο πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

Οι επαχθείς υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεκινούν τον Απρίλιο του 2010, όταν και οι τρεις έκαναν το μοιραίο λάθος. Αντί να επιτρέψουν τότε στην Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών στα ανυπέρβλητα χρέη της προς τους ιδιώτες πιστωτές, επέλεξαν να τη δανείσουν για να τα αποπληρώσει πλήρως.  

Τότε πολλοί είχαν ζητήσει μια άμεση αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, κάτι που θα επέφερε ζημιές στις τράπεζες και τους επενδυτές που είχαν δανείσει την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, καθώς και ο Καρλ Οτο Πολ πρώην πρόεδρος της Bundesbank και από τους αρχιτέκτονες του ευρώ. Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν απαντήσει πως μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε παγκόσμια χρηματοοικονομική αναταραχή. Ο Πολ είχε πει με ειλικρίνεια πως αυτό δεν ήταν παρά ένα προκάλυμμα για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, οι οποίες ήταν και ανάμεσα στους βασικούς υπεύθυνους της ελληνικής ανηθικότητας.

Αυτομάτως, οι εταίροι αντικατέστησαν ένα πρόβλημα με ένα άλλο. Δάνεια του ΔΝΤ και του επίσημου ευρωπαϊκού τομέα χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν οι ιδιώτες δανειστές. Ως εκ τούτου, παρά την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του 2012, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας παραμένουν μη βιώσιμες, μόνον που πλέον βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί από το 130% του ΑΕΠ σχεδόν στο 180%. Την ίδια στιγμή, η βαθιά οικονομική κάμψη και ο αποπληθωρισμός έχουν πλήξει καίρια την δυνατότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει αυτό το χρέος.

Σχεδόν όλοι συμφωνούν πλέον πως η πίεση στην Ελλάδα να πληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές ήταν κακή ιδέα. Η λιτότητα που απαιτήθηκε ήταν απλώς τόσο μεγάλη που προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας. Το ΔΝΤ αναγνώρισε σε έκθεση του 2013 το λάθος που έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας. Σε πρόσφατη έρευνα, το Ταμείο ανέφερε πως όταν μια κρίση απειλεί να επεκταθεί πρέπει να επιδιώκεται μια παγκόσμια λύση αντί να αναγκάζεται μια υπερχρεωμένη οικονομία να επωμιστεί όλο το βάρος. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, προειδοποίησε πως περισσότερη λιτότητα θα πνίξει την ανάπτυξη.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
tvxs.gr

Read more...

Σήμερα συζητείται στη Βουλή η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα...


Διευκρινίσεις από κυβέρνηση και υπουργείο...
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καθίσταται αναδρομικά υποχρεωτική η μεταφορά των...
διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή σήμερα - Η υποχρεωτική μεταφορά αποτελεί συνήθη πρακτική σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαιρούνται από την ΠΝΠ τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.

Σημειώνεται πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
left.gr

Read more...

«Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» Κτηματολόγιο: Παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι μετά τη δέσμευση διαθεσίμων


Κτηματολόγιο: Παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι μετά τη δέσμευση διαθεσίμων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν την Τρίτη το απόγευμα στον πρόεδρο της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ) Ηλία Λιακόπουλο οι δύο αντιπρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές, ο Νίκος Ζυγούρης και η Αλίκη Φατούρου παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη στρατηγικής και οράματος, όσον αφορά στην ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά «εργαλεία» της κυβέρνησης, του Κτηματολογίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα δύο στελέχη της εταιρείας ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα του Κτηματολογίου, με συνέπεια να μην μπορεί να προχωρήσουν οι μελέτες και να τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έργου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Στο τέλος θα καταντήσουμε... Κομανέτσι» Μιχελογιαννάκης: Κάνουμε αυτά που κοροϊδεύαμε


Ξεσπάθωσε άγρια κατά της κυβέρνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικέ με τα αποθεματικά των ταμείων και των ΟΤΑ.
mixelogianakis14
«Είναι πραξικοπηματικές πράξεις που δεν συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα μας και τις αριστερές συνειδήσεις» είπε στο Ράδιο Κρήτη και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ούτε το επείγον ούτε το απρόβλεπτο» που να δικαιολογεί τη στάση της κυβέρνησης.
Ο Γ. Μιχελογιαννάκης, σύμφωνα με το Cretalive.gr, επέκρινε την κυβέρνηση για την στάση της λέγοντας πως θα μπορούσε «να φωνάξει την ΚΕΔΕ να εξηγήσει τι συμβαίνει και να πάνε συναινετικά! Όχι έτσι!». Υψώνοντας την κριτική του κατέληξε: «Στο τέλος θα γίνουμε καταντήσουμε Κομανέντσι! Αυτά που κοροϊδεύαμε κανουμε;». Αναρωτήθηκε δε «ποια θα είναι η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το θέμα αυτό που έχει πει ότι δεν δέχεται ΠΝΠ».
Επιπλέον ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έκπληξή του για την στάση ορισμένων υπουργών που λένε δημοσίως ότι διαφωνούν και υπογράφουν: «Είναι απλό. διαφωνείς, παραιτείσαι! τι είναι αυτά;».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Αποκαλύφθηκε ο Γιάν(ν)ης: Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες προανήγγειλε αλλαγές σε εργασιακά και… ασφαλιστικό!


ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20ο BAKING FORUM ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γ.
Δεν έχουν τέλος οι… «βόμβες»! Τα πλήγματα είναι απανωτά και οι όποιες ελπίδες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίζονται μία μία με αργά και σταθερά βήματα.
Αυτή τη φορά την «χειροβομβίδα» απασφάλισε ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης ο οποίος μιλώντας στο πλαίσιο του 20ου Banking Forum στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άφησε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που υποτίθεται ότι αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ορθάνοιχτα.
Ο υπουργός Οικονομικών έσπειρε «ανέμους» υπαινισσόμενος ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο, ενώ, άφησε και «παραθυράκι» για παρεμβάσεις στα εργασιακά και αναμένεται να θερίσει θύελλες.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για το ασφαλιστικό ότι «Δουλεύουν λίγοι για πολλούς, το ένα τρίτο δουλεύει με μαύρα, το σύστημα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, πρέπει να βρούμε έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να το στηρίξουμε».
Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ότι ένα κομμάτι από τα έσοδα θα πρέπει να πηγαίνει στο ασφαλιστικό.
Όσο για τα εργασιακά, ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το ILO αναζητούμε νέες μορφές εργασιακών σχέσεων για έξυπνη ρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Εκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στις start ups τονίζοντας ότι «Δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους». Η αποστροφή αυτή ίσως να είναι και προάγγελος ρύθμισης ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από εισφορές μέχρις ότου αποκτήσουν εισοδήματα.
Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι:
1. Να μπουν τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς «το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία». Μάλιστα είπε με νόημα πως για την μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».
2. Η μείωση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος, καθώς σε άλλη περίπτωση η χώρα θα καταστρέφονταν.
Όπως είπε το αντικείμενο της συζήτησης στα Brussels group στο Παρίσι ήταν η πορεία του τραπεζικού συστήματος. «Το επίπεδο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων» τόνισε. Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα από τα 6 βασικά ζητήματα τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την ίδρυση «κακής τράπεζας» αλλά και αναπτυξιακής τράπεζας.
Τέλος, ανέφερε ότι ο λόγος του ντόμινο της κρίσης ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, και όχι η Ελλάδα, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση. «Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», τόνισε με έμφαση.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Να ζητήσει συγγνώμη το ΔΝΤ από την Ελλάδα...


Να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα και να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο...
Ashoka Mody, αναλυτής και αρθρογράφος του Bloomberg.

Ειδικότερα, ο Αμερικανο-ινδός οικονομολόγος υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης, το οποίο φιλοξενείται στο Bloomberg, πως το ΔΝΤ αντί να ζητάει την αποπληρωμή των δόσεων και την επιβολή περαιτέρω λιτότητας, θα έπρεπε να αναγνωρίσει τα λάθη του στο ελληνικό πρόγραμμα και να διαγράψει ένα μέρος του ελληνικού χρέους.

«Το θανατηφόρο λάθος του ΔΝΤ ανιχνεύεται τον Απρίλιο του 2010, όταν το Ταμείο δανειοδότησε την Ελλάδα αντί να της επιτρέψει να κηρύξει χρεοκοπία» αναλύει ο Ashoka Mody...

Read more...

"Βοηθήστε την Ελλάδα και την Ιταλία για τους μετανάστες"...


Κάλεσμα σε ΕΕ από τον ΟΗΕ για το θέμα των προσφύγων...


Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έκανε έκκληση σήμερα στους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να...
αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και να θέσουν τα θέματα της προστασίας των ανθρώπων στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Μετά το χειρότερο μέχρι τώρα γνωστό ναυάγιο με πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να κόστισε τη ζωή έως και σε 800 ανθρώπους, οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν χθες ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων και συγκάλεσαν μία έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για μεθαύριο.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) καλωσόρισε το σχέδιο ως μια καλή αρχή σημειώνοντας ταυτόχρονα την έμφαση που δίνει στο θέμα της επιβολής του νόμου.

«Προφανώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το συστατικό του ασύλου και το συστατικό της προστασίας των ανθρώπων τίθενται κατά προτεραιότητα σε αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ, βοηθός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδιος για την προστασία των προσφύγων, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα χρειαστεί να παράσχει την κατάλληλη απάντηση η οποία οικοδομείται πάνω στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ευθύνη, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τον [υπόλοιπο] κόσμο», είπε.

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε επικίνδυνα υπερφορτωμένα σκάφη από τη βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από τη Λιβύη, στη νότια Ευρώπη.

Το χθεσινό σχέδιο δράσης της ΕΕ καθορίζει ένα μίγμα μέτρων περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο, της κατάσχεσης και της καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων και νέα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ.

Η UNCHR έχει προτείνει να εντατικοποιηθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων, να επιτραπεί η είσοδος για ανθρωπιστικούς λόγους και να δημιουργηθούν εναλλακτικές νομικές οδοί για την είσοδο στην Ευρώπη, είπε ο Τουρκ.
«Έχουμε κάνει προτάσεις για αυξημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, προτάσεις για να διασφαλίσουμε ότι αναγνωρίζουμε και διαχωρίζουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία και διασφαλίζουμε ότι κατανέμονται κατάλληλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατά τις συνομιλίες της ΕΕ θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «κλειδί κατανομής» το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν «να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών πρόσωπων που διαπιστώνεται ότι έχουν ανάγκη, δήλωσε...
newsbeast.gr

Read more...

Κατατέθηκαν στην Βουλή τα επείγοντα μέτρα...


...για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα...

Κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από επείγοντα μέτρα για...
την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στον χώρο του αθλητισμού.


Με το νέο νόμο παύει η ισχύς του αυτοδιοίκητου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, καθώς όπως αναφέρεται σε αυτόν «καταργείται η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παρ.12 του άρθρου 29 του μ.3479/2006, που προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της, όλων των θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας και οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ταυτόχρονα «αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρμοδίου για τον αθλητισμό υπουργού, ενώ καθίσταται σαφές πως υποχρεούνται τα ΤΑΑ (Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών) να έχουν εγκαταστήσει τα δικά τους ηλεκτρονικά συστήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν», ιδίοις εξόδοις.

Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων στις Λέσχες Φίλων των Αθλητικών Σωματείων που δεν λειτουργούν νόμιμα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις «κάθε μέλος της διοίκησης του υπαίτιου ΤΑΑ τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ».
Αναλυτικά  μπορεί κανείς να δει τις εν λόγω διατάξειςεδώ και εδώ...
left.gr

Read more...