Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αποκαλύφθηκε ο Γιάν(ν)ης: Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες προανήγγειλε αλλαγές σε εργασιακά και… ασφαλιστικό!


ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20ο BAKING FORUM ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γ.
Δεν έχουν τέλος οι… «βόμβες»! Τα πλήγματα είναι απανωτά και οι όποιες ελπίδες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίζονται μία μία με αργά και σταθερά βήματα.
Αυτή τη φορά την «χειροβομβίδα» απασφάλισε ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης ο οποίος μιλώντας στο πλαίσιο του 20ου Banking Forum στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άφησε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που υποτίθεται ότι αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ορθάνοιχτα.
Ο υπουργός Οικονομικών έσπειρε «ανέμους» υπαινισσόμενος ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο, ενώ, άφησε και «παραθυράκι» για παρεμβάσεις στα εργασιακά και αναμένεται να θερίσει θύελλες.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε για το ασφαλιστικό ότι «Δουλεύουν λίγοι για πολλούς, το ένα τρίτο δουλεύει με μαύρα, το σύστημα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, πρέπει να βρούμε έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να το στηρίξουμε».
Μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ότι ένα κομμάτι από τα έσοδα θα πρέπει να πηγαίνει στο ασφαλιστικό.
Όσο για τα εργασιακά, ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το ILO αναζητούμε νέες μορφές εργασιακών σχέσεων για έξυπνη ρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Εκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στις start ups τονίζοντας ότι «Δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους». Η αποστροφή αυτή ίσως να είναι και προάγγελος ρύθμισης ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από εισφορές μέχρις ότου αποκτήσουν εισοδήματα.
Οι δύο στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι:
1. Να μπουν τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς «το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία». Μάλιστα είπε με νόημα πως για την μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».
2. Η μείωση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος, καθώς σε άλλη περίπτωση η χώρα θα καταστρέφονταν.
Όπως είπε το αντικείμενο της συζήτησης στα Brussels group στο Παρίσι ήταν η πορεία του τραπεζικού συστήματος. «Το επίπεδο κεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ικανοποιητικό, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων» τόνισε. Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα από τα 6 βασικά ζητήματα τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την ίδρυση «κακής τράπεζας» αλλά και αναπτυξιακής τράπεζας.
Τέλος, ανέφερε ότι ο λόγος του ντόμινο της κρίσης ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, και όχι η Ελλάδα, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση. «Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», τόνισε με έμφαση.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: