Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΙΘΗΚΕ ΕΝΟΧΟΣ Ο ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΣ...


Ενοχο έκρινε το β' Μονομελές Αυτόφωρο τον πρατηριούχο που εντοπίστηκε να πουλά σε τιμές άνω του πλαφόν και τον καταδίκασε σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή...
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντίνο Ρόβλια, δήλωσε ότι "το ζητούμενο δεν είναι η αναπροσαρμογή, αλλά η άρση του πλαφόν στις τιμές των υγρών καυσίμων", προαναγγέλοντας σκλήρυνση της στάσης τους.

Read more...

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ


Διαψεύδει με γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ότι αρνήθηκε να αποστείλει στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του, κατά την παραγγελία της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση siemens...
Το σχετικό έγγραφο του αντιπροέδρου της Βουλής σημείωνε ότι δεν απέστειλαν στοιχεία για τον έλεγχο εκτός του κ. Αλογοσκούφη και οι Γιώργος Βουλγαράκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Στη δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης, επισυνάπτει και την επιστολή που απέστειλε στην εξεταστική επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο, στην οποία αναφέρει, ότι, αν και δεν έχει καμία σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση, ούτε με τις συμβάσεις της Siemens, είναι στη διάθεση της επιτροπής για να τη συνδράμει.


Συμπληρώνει ότι έκτοτε δεν του ζητήθηκε τίποτε, αλλά προκειμένου να μην πλανάται οποιαδήποτε σκιά, θα αποστείλει εντός της εβδομάδας την κίνηση των λογαριασμών του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Read more...

ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ TH SIEMENS ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


«Εχω δεχτεί πολύ λάσπη, συκοφαντίες και ψεύδη» δήλωσε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens...


Ξεκαθάρισε ότι όσα λέγονται για το πρόσωπό της αναφορικά με την ανέμειξή της στην υπόθεση είναι ψεύδη. Σε ερώτηση για το αν δέχτηκε «ενίσχυση» από την γερμανική εταιρεία για τον γάμο του γιου της είπε: «Αυτό θα ήταν ντροπή για έναν Κρητικό» . Επανέλαβε πως γνωρίζει τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο καθώς ήταν συμμαθήτριά του Δήλωσε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθεί άκρη στην έρευνα για τη ροή του μαύρου πολιτικού χρήματος από τη Siemens.

Read more...

ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Κλικ στο ΦΕΚ...
Read more...

“Θα ήσασταν καλύτερα, αν δεν βάζατε φόρους!”

Κριτική και απο το ΔΝΤ…


http://img.protothema.gr
Πληθωρισμό χαμηλότερο και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα είχε η Ελλάδα, εάν δεν αυξάνονταν οι έμμεσοι φόροι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ για την πρόοδο της χώρας με βάση το Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ώρες στην Ουάσινγκτον, οι υψηλοί φόροι φαίνεται πως έκαναν ζημιά αντί να βοηθήσουν το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης αφού απειλούν τους στόχους για τον αποπληθωρισμό, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις εισπράξεις δημοσίων εσόδων, που έμειναν προς το παρόν "στα χαρτιά".

Αυτό δεν θα εμποδίσει όμως τους επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ (και των υπολοίπων μελών της Τρόικα) να συνοδεύσουν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών στην … "τουρνέ" που ξεκινά από σήμερα σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, για να αποτελέσουν τον "κράχτη" για τους ξένους επενδυτές και να τους πείσουν να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα αφού, όπως αναγνωρίζουν, οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ικανοποιητικά και θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ελκυστικότερου για επενδύσεις περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην έκθεση οι συντάκτες της (28 Αυγούστου):

- οι τιμές στη χώρα μας όχι μόνο δεν έπεσαν μετά τη μείωση των μισθών, "αλλά αυξάνονται γρηγορότερα από το αναμενόμενο (5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο). Αυτό οφείλεται σε έκτακτα αποτελέσματα από την υψηλότερη από το αναμενόμενο μετακύλιση των έμμεσων φόρων στις τιμές. Με σταθερούς τους φόρους, ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, για πρώτη φορά από την δημιουργία του.

- το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (βασικός δείκτης για την ανταγωνιστικότητα) "βελτιώνεται πιο αργά από το αναμενόμενο, παρότι η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο (ξεπερνά τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού) και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είναι μεν "σφιχτή αλλά επαρκής", υποστηριζόμενη από το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Και εδώ δημιουργούν πρόβλημα οι υψηλές τιμές και οι φόροι αφού "τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις απεργίες και ταραχές, αλλά και τον ισχυρό ανταγωνισμό των τιμών από την Τουρκία και την Κροατία".

- παρά τις αυξήσεις εμμέσων φόρων, καταγράφεται ήδη "μαύρη τρύπα" στα δημόσια έσοδα 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και υπολογίζεται να φτάσει στο τέλος του έτους το 1,8 δισ. ευρώ.

Read more...

Αρχίζουν να πέφτουν τα καύσιμα, πώς θα ανέβει το πλαφόν;

Απειλούν με λουκέτα οι βενζινοπώλες, αλλά…

protothema.gr
Η μάχη για το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων καλά κρατεί στην ελληνική αγορά, καθώς οι τιμές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (σ.σ. 1,473 για Αττική/Θεσσαλονίκη και διαφορετικές στην υπόλοιπη χώρα) χαρακτηρίζονται ως κάτω του κόστους σε αρκετές περιπτώσεις από τους βενζινοπώλες.

Παρόλο που, όπως αποκάλυψε το protothema gr. την Τρίτη, σε τουλάχιστον 20 νομούς το πλαφόν που έχει οριστεί βρίσκεται υψηλότερα από την μέση τιμή πώλησης στην αμόλυβδη βενζίνη, οι βενζινάδες απειλούν να κλείσουν τα πρατήρια την Πέμπτη.

Ήδη, μάλιστα, εκπρόσωποί τους αναφέρουν για το ότι περί τα 400 πρατήρια είναι ήδη κλειστά, κάτι που, όμως, συμβαίνει εδώ και μήνες, αφού πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις πρατηριούχων που δεν μπορούσαν, λόγω πτώσης της ζήτησης, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές.

Θεωρούν δε ως αυθαίρετες και μονόπλευρες τις κυβερνητικές αποφάσεις, ζητώντας όχι μόνο αύξηση του πλαφόν αλλά και επιβολή του σε όλη την αλυσίδα διακίνησης πετρελαιοειδών, δηλαδή και στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομηνός αφήνει ανοικτό το πρώτο ενδεχόμενο, εφόσον οι διεθνείς τιμές υποχρεώσουν σε ανάλογες εξελίξεις.

Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων κάθε άλλο παρά ανοδικά κινούνται αυτές τις ημέρες! Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ χτες η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι, σήμερα υποχωρεί κατά 1 ολόκληρο δολάριο ανά βαρέλι.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενισχύεται και το ευρώ, το οποίο ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε κινηθεί και κάτω από τα 1,28 δολάρια, σήμερα έπιασε τα 1,30 δολάρια. Ως γνωστόν, τα καύσιμα τιμώνται σε δολάρια, άρα από την ανατίμηση του ευρώ υπάρχει όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι, πέραν της δεδομένης δυσαρέσκειας των πολιτών για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τους πρατηριούχους δεν βοηθά η συγκυρία στις διεθνείς τιμές…

Read more...

-Τα κόμματα φταίνε για τo μαύρο χρήμα από την Siemens και όχι όσοι το μετέφεραν...


Τι είπε ο Π. Καμμένος μετά την απόφαση να τεθεί στο αρχείο η μηνυτήρια αναφορά του κατά του Θ. Τσουκάτου

Στο περιθώριο της κατάθεσης του Θ. Τσουκάτου στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens, έχει ενδιαφέρον αυτό που είπε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος. Ότι δηλαδή η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει κατά του κ. Τσουκάτου τέθηκε στο αρχείο. Με την αναφορά αυτή ζητούσε να διερευνηθούν θέματα που αφορούν λογαριασμούς του Θ. Τσουκάτου μέσω των οποίων...
υπάρχουν υποψίες ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα από τα ταμεία της Siemens.
Κατά τον κ. Καμμένο, το συμπέρασμα από την απόφαση να τεθεί στο αρχείο η μηνυτήρια αναφορά του είναι ότι το πρόβλημα των χρηματοδοτήσεων αυτών βαρύνει τα κόμματα που πήραν τα χρήματα και όχι τα πρόσωπα που τα διακίνησαν όπως ο κ. Τσουκάτος ο οποίος, σύμφωνα με όσα φέρεται να σχολίασε ο βουλευτής, κατά τον τρόπο αυτό "αθωώνεται"...
Ο Κοινοβουλευτικός

Read more...

Νέος ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ ο Γιώργος Κυριακός


Ο κ. Γιώργος Κυριακός ορίσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ως νέος ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, στη θέση του κ. Γιάννη Κουσουλάκου. Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Κυριακού, που διένειμε το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ είναι κάτοχος πτυχίου διοίκησης επιχειρήσεων από το University of Denver και MSc διοίκησης επιχειρήσεων του Boston University. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ με εκτελεστικά καθήκοντα στον Οργανισμό και στις θυγατρικές του. Διετέλεσε, επίσης, εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ECR Greece. Εξάλλου, έχει εικοσαετή εμπειρία σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (Αθηναϊκή Ζυθοποιία, HEINEKEN Γαλλίας, γενικός διευθυντής της Super League). Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται, επίσης, ότι η επιλογή του κ. Κυριακού εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων.





Read more...

Συνάντηση Μπιρμπίλη - Μπουτάρη - "Θεσσαλονίκη 2012"


Τις απόψεις τους για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης σε θέματα συγκοινωνιών, λεωφορειόδρομων, χώρων στάθμευσης, αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου, περιαστικού πράσινου και αστικών αναπλάσεων, αντάλλαξαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ. Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν ενιαία με την ολοκλήρωση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του μεγάλου προγράμματος αναπλάσεων και παρεμβάσεων "Θεσσαλονίκη 2012", το οποίο θα παρουσιαστεί στην πόλη στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη, συζήτησαν για παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια για την εξοικονόμηση ενέργειας, τις πράσινες ταράτσες, την παραγωγή ενέργειας με τεχνολογίες ΑΠΕ, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος διάθεσης απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμφώνησαν, τέλος, στην ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην υλοποίηση ρυθμίσεων μικρής και μεγάλης κλίμακας, οι οποίες θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της.





Read more...

Σύσκεψη με την Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού

.nooz.gr
Κατά τη σύσκεψη της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού για την πολιτική της κυβέρνησης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ο οικονομικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αναφορικά με την παρουσία του στις Βρυξέλλες και την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για την 65η Συνέλευση του ΟΗΕ. Επιπλέον, συζητήθηκε και το πρόγραμμα άλλων υπουργών.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και διήρκεσε περίπου δυο ώρες, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η γενική γραμματέας για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μαζί με τον πρωθυπουργό μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο κ. Πεταλωτής.
Read more...

ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ:"ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ"


«Και τα δύο μεγάλα κόμματα τα παίρνουν και όσοι το αρνούνται κρύβουν απλώς το κεφάλι τους στο χώμα, γιατί δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσουν την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά πολλών ετών»...
Τον ανωτέρω ισχυρισμό προέβαλε ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, καταθέτοντας χθες στην εξεταστική επιτροπή της υπόθεσης Siemens.


O κ. Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, τα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι συνιστούσαν χορηγία προς το ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του 1999, άφησε έμμεσες πλην σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ψεύδονται όσοι βεβαιώνουν πως το δικό τους κόμμα δεν έχει χρηματοδοτηθεί με υψηλές χορηγίες, που ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του σχετικού νόμου.


Επίσης, ο κ. Τσουκάτος εξέφρασε πικρία για το γεγονός ότι ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να «εξομοιώνεται με άλλους που έδρασαν με ιδιοτέλεια», «φωτογραφίζοντας» δι' αυτού του τρόπου τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη. «Πρόκειται για διαδικασία την οποία κληρονόμησα» κατέληξε, αναφερόμενος στην, κατά τον ίδιο, χορηγία προς το ΠΑΣΟΚ, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χαριλάου Τρικούπη.
Read more...

ΕΚΤΟΣ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ 250.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Από : Τα Νέα online
Σε σημαντικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) προχωρεί η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο που προβλέπει πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αυτό σημαίνει ότι 250.000...
εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2017 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή το 58ο έτος για μειωμένη).


Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης.


Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται :


-Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων με προοπτική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Όπως προβλέπεται και στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή καλείται να κάνει μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, τα οποία καλύπτουν 700.000 ασφαλισμένους. Το ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου, με αποτέλεσμα εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία να κινδυνεύουν. Κι αυτό γιατί όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμα και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.


-Πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Όσοι μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% στα πρόσθετα τέλη.


-Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων- που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου- το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση, σε πρώτη φάση, θα αφορά τα φάρμακα, ενώ αργότερα θα επεκταθεί στο σύνολο των ιατρικών πράξεων και των νοσηλίων. Το σχετικό πρόγραμμα έχει στόχο να μειώσει την ετήσια δαπάνη των 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης).


-Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου των Συντάξεων με στόχο να μειωθούν κατά 80- 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο οι σχετικές πληρωμές. Οι δήμοι θα υποχρεωθούν να δίνουν άμεσα την πληροφόρηση μέσω ΚΕΠ και Ληξιαρχείων. Θα γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων μέσω ΚΕΠ.
Read more...

ΕΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΔΗΜΑΡΑΣ...


Από τον : Real.gr
Εκτός ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ήδη ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Γιάννης Δημαράς όπως δήλωσε στο «Real.gr» ο πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης και Τήρησης του Καταστατικού Γιώργος Ανωμερίτης. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ όποιο στέλεχος κατεβαίνει ως επικεφαλής άλλου...
συνδυασμού από αυτόν που στηρίζει επισήμως το κόμμα τίθεται αυτομάτως εκτός κόμματος. Ο κ. Ανωμερίτης, μάλιστα, δεν προτίθεται ούτε να καλέσει τα δύο στελέχη για απολογία, ούτε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα στελέχη που θα ακολουθήσουν τον κ. Μητρόπουλο και τον κ. Δημαρά αφού η έως τώρα πρακτική ήταν να διαγράφονται μόνο οι επικεφαλής των συνδυασμών.
Read more...

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ


Ακάθεκτοι συνεχίζουν για τρίτη συνεχή ημέρα τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, έχοντας παρατεταγμένα τα οχήματά τους στις εξόδους των Εθνικών Οδών Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου...
Αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών αναμένεται μεταβεί στη Βουλή για να εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.


Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές υπηρεσίες, 34 φορτηγά οχήματα παραμένουν σταθμευμένα στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς, στο ύψος του Ρομπόπουλου, ενώ άλλα 20 φορτηγά οχήματα έχουν σταθμεύσει στην προέκταση της περιφερειακής οδού, στο Καλοχώρι. Τα φορτηγά δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Read more...

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Αναταραχή επικρατεί στον χώρο των υπαλλήλων στις νομαρχίες και τις κρατικές περιφέρειες εν όψει των αλλαγών που επιφέρει ο «Καλλικράτης» και των υποχρεωτικών μετατάξεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις δημοτικές εκλογές. Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η μικρή...
συμμετοχή (περίπου 10%) που εκδηλώθηκε στη διαδικασία των εθελοντικών μετατάξεων από τις σημερινές περιφέρειες στους νέους ΟΤΑ β’ βαθμού.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομοσπονδίες εργαζομένων στις νομαρχίες και τις κρατικές περιφέρειες είχαν εισηγηθεί στα μέλη τους να μη συμμετάσχουν στην εθελοντική διαδικασία των μετατάξεων. Αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί 24ωρη πανελλαδική απεργία από τους εργαζόμενους στις κρατικές περιφέρειες, οι οποίοι αντιδρούν στις υποχρεωτικές μετατάξεις συναδέλφων τους στα Τμήματα Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων. Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών αναφέρουν πως διεκδικούν οι συνάδελφοί τους να μεταταγούν οικειοθελώς ή να παραμείνουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις (κρατικές περιφέρειες του «Καλλικράτη»), προκειμένου να συνεχίσουν το έργο των ελέγχων στους ΟΤΑ α’ βαθμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «Καλλικράτης» προβλέπει την υποχρεωτική μετάταξη συνολικά 7.000 υπαλλήλων των περιφερειών (από ένα σύνολο περίπου 12.000 εργαζομένων), μέχρι τον Ιούνιο του 2011, στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, ενώ οι υπόλοιποι 5.000 καλούνται να εργαστούν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις (κρατικές περιφέρειες του «Καλλικράτη»), στις οποίες ανατίθενται επιπλέον 45 αρμοδιότητες. Από τους 7.000 υπαλλήλους θα μετακινηθεί το 90% στις αιρετές περιφέρειες και το 10% στους δήμους (ΤΥΔΚ). Επί ποδός βρίσκονται και οι υπάλληλοι των νομαρχιών, οι οποίοι αναμένουν από τη Δευτέρα να λάβουν από το υπουργείο Εσωτερικών τα προτεινόμενα οργανογράμματα για τις 13 περιφέρειες, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ενημέρωση Χθες ενημερώθηκαν ότι τελικά θα τα παραλάβουν προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα δοθούν προς διαβούλευση και στην ΕΝΑΕ. Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν πάντως ότι περισσότεροι από 200 υπάλληλοι που κατέθεσαν αίτηση εθελοντικής μετάταξης κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, επιδιώκουν να ανακαλέσουν τις αιτήσεις τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησαν να μεταταγούν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, καθώς θεώρησαν ότι θα καταργηθούν τα επαρχεία στα οποία εργάζονται, ενώ ο «Καλλικράτης» προβλέπει ότι θα μετεξελιχθούν σε τμήματα των αιρετών περιφερειών. Από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ότι είναι γνωστό στους εκπροσώπους των εργαζομένων πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους θα συνοδευτεί με τη μετακίνηση των υπαλλήλων από τις αντίστοιχες διευθύνσεις. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι τα θέματα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και μετατάξεων προσωπικού λύθηκαν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση κατά τη διάρκεια της επίπονης διαβούλευσης που προηγήθηκε της ψήφισης του «Καλλικράτη».

Read more...

ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ


Ρεπορτάζ: Μάρνυ Παπαματθαίου
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σε τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται από το καλοκαίρι του 2014 και μετά οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε σαρωτικές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα...


Ηδη όμως βήμαβήμα οι αλλαγές δρομολογούνται από εφέτος. Οι υποψήφιοι των επόμενων Πανελλαδικών θα συμπληρώσουν για πρώτη φορά τα μηχανογραφικά τους τον Μάρτιο του 2011, προτού δώσουν δηλαδή πανελλαδικές εξετάσεις και προτού μάθουν τις βαθμολογίες τους. Οπως εκτιμάται, με αυτόν τον τρόπο θα κατευθυνθούν από τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι από τον αριθμό των μορίων που θα τους ανοίξουν τις πόρτες συγκεκριμένων τμημάτων. Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Λιγότερη ύλη και σύντομες εξεταστικές διαδικασίες θα συναντήσουν στο μέλλον οι μαθητές που μπαίνουν από την επόμενη χρονιά στην Α΄ Λυκείου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας μελετά έξι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα της χώρας: Τέσσερα τα υποχρεωτικά μαθήματα ανά κατεύθυνση (θετική, θεωρητική, τεχνολογική), στην τρίτη Λυκείου. Σε αυτά οι μαθητές θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο και θα εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η εισαγωγή δεν θα γίνεται σε τμήματα πανεπιστημίων αλλά σε σχολές που έχουν γενικότερη κατεύθυνση και δεν διασπούν τους υποψηφίους σε υπερ-εξειδικευμένα αντικείμενα.

Για πρώτη φορά στο εξεταστικό σύστημα αποκτούν κεντρικό ρόλο τα πανεπιστήμια. Αυτά θα ορίσουν τη βαθμολογία που απαιτείται να έχει ο κάθε υποψήφιος για να εισαχθεί. Αυτή θα υπολογίζεται βάσει ενός αλγόριθμου που θα ανακοινωθεί. Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων και εισάγεται η μέθοδος των εσωτερικών εξετάσεων στα σχολεία. Ο βαθμός που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι θα υποβάλλεται στη συνέχεια στις διοικήσεις των σχολών των πανεπιστημίων που θα εκτιμούν αν θα δεχθούν τον κάθε υποψήφιο ή όχι. Ολιγομελείς θα είναι πλέον οι εξεταστικές επιτροπές του υπουργείου Παιδείας που θα επιβλέπουν τις σχετικές διαδικασίες και ο συνολικός χρόνος τους θα περιοριστεί σημαντικά.


Σήμερα, με δεδομένες τις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες υποψηφίων, οι εξετάσεις ξεκινούν Ιούνιο και τελειώνουν μέσα Ιουλίου... Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα επιλέγονται, όπως ισχύει ως σήμερα, από τα μέλη των εξεταστικών αυτών επιτροπών του υπουργείου Παιδείας. Καινούργιο πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου από την επόμενη σχολική χρονιά με μαθήματα επιλογής, στα οποία οι μαθητές θα δουλεύουν κυρίως με εργασίες μαθαίνοντας από νωρίς τη μεθοδολογία της αναζήτησης πηγών και της ομαδοσυνεργατικής. Αλλαγές μελετώνται όμως και στο σύστημα διόρθωσης των γραπτών των υποψηφίων.

Οπως αναφέραμε, από την επόμενη εξεταστική διαδικασία οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία τους τον Μάρτιο. Παράλληλα, θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας των μηχανογραφικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να γίνει πιο σύντομα. Τρίτο όφελος θα είναι η έγκαιρη διαμόρφωση συμπερασμάτων σχετικά με τα πρώτα αλλά και τα τελευταία τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε επίπεδο ζήτησης από τους υποψηφίους.

Σχετικά με τη βαθμίδα των πανεπιστημίων, η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε χθες ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία τους, η οποία συνδέεται και με το νέο εξε ταστικό σύστημα, και πρόσθεσε ότι «οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών θα γίνουν ηλεκτρονικά. Οι φοιτητές που θέλουν μετεγγραφή για Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συμπληρώνουν αίτηση για ομοειδείς σχολές και θα κατατάσσονται σε βάση τα μόριά τους».

Σ τη χθεσινή τηλεοπτική της συνέντευξη η κυρία Διαμαντοπούλου επανήλθε και στο θέμα των κενών στα σχολεία. Η υπουργός μίλησε για «τη δυσκολότερη χρονιά από πλευράς συνθηκών με το καλύτερο αποτέλεσμα. Ολη η δουλειά που έγινε έναν χρόνο είχε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα σχολείο στη χώρα με υπεράριθμους μαθητές. «Βεβαίως τα συνδικαλιστικά όργανα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο με την κριτική και την παρουσία τους, αλλά να μην υπάρχει μια γενναιοψυχία στο να δουλέψουμε μαζί σε μια δύσκολη χρονιά, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα;» αναρωτήθηκε.

«Στόχος είναι, από την επόμενη χρονιά, να μην υπάρχει ως είδηση ότι άνοιξαν τα σχολεία» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου. Επίσης για τα θέματα της μείωσης στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών των σχολείων είπε ότι ύστερα από συμφωνία που έγινε με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θα λάβουν μέσα στον μήνα επιπλέον χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης και για τις άμεσες ανάγκες.

Τέλος, η κυρία Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι «μέσα στο Γυμνάσιο ο μαθητής θα μπορεί να πάρει πιστοποίηση για την ξένη γλώσσα και την Πληροφορική», ενώ ήδη από εφέτος εισάγεται η διδασκαλία ξένης γλώσσας και Μαθηματικών από την Α΄ Δημοτικού. Πάντως οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να καταγγέλλουν την ύπαρξη κενών στα σχολεία. Για 130 κενά στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, παρά την πρόσληψη αναπληρωτών, κάνουν λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί της τοπικής ΕΛΜΕ..

Read more...

EINAI OΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ


Ρεπορτάζ: Άγγελος Κωβαίος
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Πυροσβεστική παρέμβαση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κκ. Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη και της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη για το ζήτημα των επενδύσεων, επιχείρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου...


Αφορμή της παρέμβασής αυτής δόθηκε από την προχθεσινή ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την οποία ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε την αρμοδιότητά του για την απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών έργων στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης και τον συντονισμό ενεργειών των συναρμοδίων υπουργών.

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος απάντησε ότι ο κ. Πάγκαλος «έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τις οποίες ασκεί εδώ και έντεκα μήνες» . Στη συνέχεια όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τήρησε αποστάσεις από όσα ανέφερε ο κ. Πάγκαλος στην προχθεσινή ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «όσον αφορά τις αρμοδιότητες για τις επενδύσεις, αυτές θα οριστούν και θα εξειδικευτούν μέσα στις επόμενες ημέρες» , ενώ συμπλήρωσε ότι «ο κ. Πάγκαλος έχει έναν γενικότερο ρόλο και σε αυτό το πλαίσιο εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση» .

Από την πλευρά συνεργατών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επισημάνθηκε κατόπιν αυτών, ότι ως εκ της θέσεώς του ο κ. Πάγκαλος δεν έχει νομοθετική δυνατότητα και υπ΄ αυτήν την έννοια αυτό που «υπερασπίζεται» είναι ο συντονιστικός ρόλος του.

Για το ίδιο θέμα, των αρμοδιοτήτων δηλαδή επί των επενδύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κινήθηκε χθες εξισορροπητικά και τόνισε «είναι γνωστό ότι ο κ. Παμπούκης είναι υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις», συμπληρώνοντας όμως ότι το είδος των επενδύσεων «θα οριστεί και θα εξειδικευτεί εντός των ημερών με τα προεδρικά διατάγματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε σε αυτό το πλαίσιο να «καθησυχάσει» όλους όσοι διεκδικούν αρμοδιότητες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διαφορετικού είδους επενδύσεις, μικρές, μεγάλες, στρατηγικού ή μη χαρακτήρα, ξένες ή ελληνικές. Τόνισε, τέλος, ότι επειδή το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, θα υπάρξει τέτοια εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων, για τον σχεδιασμό, την προσέλκυση και την υλοποίησή τους. «Εκεί υπάρχει ρόλος για πολλούς υπουργούς» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Read more...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΕΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κρούσταλλη
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τρεις εντολές έδωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς του προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αντιστοίχως...


Προεδρεύοντας σε δύο διαδοχικές συσκέψεις χθες, ζήτησε να βελτιωθούν άμεσα τα έσοδα, να περικοπούν οι δαπάνες της Υγείας και να αποφευχθεί κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η ιδέα της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης ως τον Οκτώβριο του 2011, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί μηχανισμός αναδιανομής. Κατόπιν αυτών, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι κερδίζει πλέον έδαφος το σενάριο του υπουργού Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής από 11% που είναι σήμερα σε 13%, διασφαλίζοντας πρόσθετα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε στη σύσκεψη της ομάδας σχεδιασμού, η οποία συνεδριάζει στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αμέσως μετά συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία, στην οποία εκλήθησαν το οικονομικό επιτελείο και τα παραγωγικά υπουργεία, ήτοι οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπακωνσταντίνου , Ι. Ραγκούσης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης , Α. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν τα μεγάλα μέτωπα της οικονομίας, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η περιστολή των δαπανών στην Υγεία, δύο τομείς που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας.

Ειδικώς για το θέμα της φοροδιαφυγής έγινε ειδική μνεία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή, όπου εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου και εκεί εκπρόσωποι κυρίως των βόρειων χωρών άφησαν να διαφανεί η ενόχλησή τους επειδή, όπως είπαν, η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα ή δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκεντρώσει τους φόρους. Επίσης επέμειναν στον τομέα της ανάπτυξης και στην ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα, ώστε να διοχετευθεί ρευστό στην πραγματική οικονομία. Αυτές τις επισημάνσεις αναμένεται να επαναλάβει και ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν. Χθες η τρόικα είχε επαφές κυρίως με στελέχη του τραπεζικού τομέα στην Αθήνα και από σήμερα θα ξεκινήσει τις επαφές της με τα υπουργεία. Πίεση από την τρόικα αναμένεται να ασκηθεί και για τις δαπάνες Υγείας.

Στη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε στον κ. Λοβέρδο ότι θα πρέπει να περιορίσει τα ελλείμματα των νοσοκομείων ως το τέλος του έτους, διαφορετικά είναι πιθανόν να διακινδυνεύσει η τρίτη δόση του δανείου. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε διορία μιας εβδομάδας προκειμένου να ποσοτικοποιήσει τους στόχους και να φτιάξει χρονοδιάγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει και στην τρόικα. Στην πρωινή σύσκεψη με την ομάδα σχεδιασμού ο κ. Παπανδρέου, εκτός από τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, ζήτησε να τελειώνει και το θέμα των αρμοδιοτήτων των υπουργών.

Η ενέργεια και ο ΟΠΑΠ αποτελούν κεντρικά σημεία τριβής μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών. Ετσι ο Πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη αυτή είχε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ. Λύτρα, ο οποίος επεξεργάζεται τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «μήνες Ρέππα» τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εξαιτίας του ΟΣΕ και της αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών και της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Είπε επίσης ότι η οικονομία βρίσκεται στη σωστή πορεία, ότι στα έσοδα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι εισπράξεις που θα γίνουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στο μέτρο της περαίωσης.

Read more...