Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

“Θα ήσασταν καλύτερα, αν δεν βάζατε φόρους!”

Κριτική και απο το ΔΝΤ…


http://img.protothema.gr
Πληθωρισμό χαμηλότερο και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα είχε η Ελλάδα, εάν δεν αυξάνονταν οι έμμεσοι φόροι, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ για την πρόοδο της χώρας με βάση το Μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ώρες στην Ουάσινγκτον, οι υψηλοί φόροι φαίνεται πως έκαναν ζημιά αντί να βοηθήσουν το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης αφού απειλούν τους στόχους για τον αποπληθωρισμό, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις εισπράξεις δημοσίων εσόδων, που έμειναν προς το παρόν "στα χαρτιά".

Αυτό δεν θα εμποδίσει όμως τους επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ (και των υπολοίπων μελών της Τρόικα) να συνοδεύσουν τον έλληνα υπουργό Οικονομικών στην … "τουρνέ" που ξεκινά από σήμερα σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, για να αποτελέσουν τον "κράχτη" για τους ξένους επενδυτές και να τους πείσουν να φέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα αφού, όπως αναγνωρίζουν, οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν ικανοποιητικά και θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ελκυστικότερου για επενδύσεις περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην έκθεση οι συντάκτες της (28 Αυγούστου):

- οι τιμές στη χώρα μας όχι μόνο δεν έπεσαν μετά τη μείωση των μισθών, "αλλά αυξάνονται γρηγορότερα από το αναμενόμενο (5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο). Αυτό οφείλεται σε έκτακτα αποτελέσματα από την υψηλότερη από το αναμενόμενο μετακύλιση των έμμεσων φόρων στις τιμές. Με σταθερούς τους φόρους, ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, για πρώτη φορά από την δημιουργία του.

- το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (βασικός δείκτης για την ανταγωνιστικότητα) "βελτιώνεται πιο αργά από το αναμενόμενο, παρότι η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε καλό δρόμο (ξεπερνά τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού) και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα είναι μεν "σφιχτή αλλά επαρκής", υποστηριζόμενη από το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Και εδώ δημιουργούν πρόβλημα οι υψηλές τιμές και οι φόροι αφού "τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις απεργίες και ταραχές, αλλά και τον ισχυρό ανταγωνισμό των τιμών από την Τουρκία και την Κροατία".

- παρά τις αυξήσεις εμμέσων φόρων, καταγράφεται ήδη "μαύρη τρύπα" στα δημόσια έσοδα 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και υπολογίζεται να φτάσει στο τέλος του έτους το 1,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: