Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΕΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κρούσταλλη
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τρεις εντολές έδωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς του προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αντιστοίχως...


Προεδρεύοντας σε δύο διαδοχικές συσκέψεις χθες, ζήτησε να βελτιωθούν άμεσα τα έσοδα, να περικοπούν οι δαπάνες της Υγείας και να αποφευχθεί κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η ιδέα της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης ως τον Οκτώβριο του 2011, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί μηχανισμός αναδιανομής. Κατόπιν αυτών, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι κερδίζει πλέον έδαφος το σενάριο του υπουργού Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής από 11% που είναι σήμερα σε 13%, διασφαλίζοντας πρόσθετα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε στη σύσκεψη της ομάδας σχεδιασμού, η οποία συνεδριάζει στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αμέσως μετά συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία, στην οποία εκλήθησαν το οικονομικό επιτελείο και τα παραγωγικά υπουργεία, ήτοι οι κκ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπακωνσταντίνου , Ι. Ραγκούσης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης , Α. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη. Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν τα μεγάλα μέτωπα της οικονομίας, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η περιστολή των δαπανών στην Υγεία, δύο τομείς που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας.

Ειδικώς για το θέμα της φοροδιαφυγής έγινε ειδική μνεία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή, όπου εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου και εκεί εκπρόσωποι κυρίως των βόρειων χωρών άφησαν να διαφανεί η ενόχλησή τους επειδή, όπως είπαν, η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα ή δεν έχει την πολιτική βούληση να συγκεντρώσει τους φόρους. Επίσης επέμειναν στον τομέα της ανάπτυξης και στην ενεργοποίηση του τραπεζικού τομέα, ώστε να διοχετευθεί ρευστό στην πραγματική οικονομία. Αυτές τις επισημάνσεις αναμένεται να επαναλάβει και ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν. Χθες η τρόικα είχε επαφές κυρίως με στελέχη του τραπεζικού τομέα στην Αθήνα και από σήμερα θα ξεκινήσει τις επαφές της με τα υπουργεία. Πίεση από την τρόικα αναμένεται να ασκηθεί και για τις δαπάνες Υγείας.

Στη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε στον κ. Λοβέρδο ότι θα πρέπει να περιορίσει τα ελλείμματα των νοσοκομείων ως το τέλος του έτους, διαφορετικά είναι πιθανόν να διακινδυνεύσει η τρίτη δόση του δανείου. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε διορία μιας εβδομάδας προκειμένου να ποσοτικοποιήσει τους στόχους και να φτιάξει χρονοδιάγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει και στην τρόικα. Στην πρωινή σύσκεψη με την ομάδα σχεδιασμού ο κ. Παπανδρέου, εκτός από τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, ζήτησε να τελειώνει και το θέμα των αρμοδιοτήτων των υπουργών.

Η ενέργεια και ο ΟΠΑΠ αποτελούν κεντρικά σημεία τριβής μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών. Ετσι ο Πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη αυτή είχε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σ. Λύτρα, ο οποίος επεξεργάζεται τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «μήνες Ρέππα» τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εξαιτίας του ΟΣΕ και της αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών και της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Είπε επίσης ότι η οικονομία βρίσκεται στη σωστή πορεία, ότι στα έσοδα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι εισπράξεις που θα γίνουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στο μέτρο της περαίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: