Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΤΟΣ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ 250.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Από : Τα Νέα online
Σε σημαντικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) προχωρεί η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο που προβλέπει πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αυτό σημαίνει ότι 250.000...
εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2017 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή το 58ο έτος για μειωμένη).


Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης.


Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται :


-Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων με προοπτική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Όπως προβλέπεται και στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή καλείται να κάνει μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, τα οποία καλύπτουν 700.000 ασφαλισμένους. Το ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου, με αποτέλεσμα εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία να κινδυνεύουν. Κι αυτό γιατί όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμα και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.


-Πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Όσοι μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% στα πρόσθετα τέλη.


-Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων- που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου- το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση, σε πρώτη φάση, θα αφορά τα φάρμακα, ενώ αργότερα θα επεκταθεί στο σύνολο των ιατρικών πράξεων και των νοσηλίων. Το σχετικό πρόγραμμα έχει στόχο να μειώσει την ετήσια δαπάνη των 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης).


-Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου των Συντάξεων με στόχο να μειωθούν κατά 80- 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο οι σχετικές πληρωμές. Οι δήμοι θα υποχρεωθούν να δίνουν άμεσα την πληροφόρηση μέσω ΚΕΠ και Ληξιαρχείων. Θα γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων μέσω ΚΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: