Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

“Ξύλο” και από την Σακοράφα στους Τσιπρο-Βαρουφάκηδες


1732256
Στο πλευρό του Μανώλη Γλέζου τάσσεται η Σοφία Σακοράφα, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter.
Η ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε με νόημα πως “Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο”, συμφωνώντας με το άρθρο του Μανώλη Γλέζου, χωρίς να αναφέρεται άμεσα σε αυτό.
sakorafa
 http://lykavitos.gr/

Read more...

WSJ: Αυτά είναι τα χρέη που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα μέσα στο 2015 (Πίνακες)


2312
Ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ τα χρέη που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Οι πρώτες πληρωμές πρέπει να γίνουν από 6 Μαρτίου έως 8 Μαΐου, στη συνέχεια από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου και τέλος από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου.
Η μεγαλύτερη δόση είναι ύψους 3 δισ. ευρώ και αφορά την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να γίνει στις 20 Αυγούστου.
Η WSJ παρουσιάζει με πίνακες, τα ποσά που πρέπει να δαπανήσει η χώρα μας, κάθε μήνα.
332144ff42s45hh65c453234332144ff42s45hh65c4532332144ff42s45hh65c45323


Read more...

«Λουκέτο» στη Παιδιατρική κλινική Τρικάλων


trikala
Θλίψη και οργή προκαλεί η είδηση που έρχεται από τα Τρίκαλα. Σήμερα το πρωί, μπήκε ουσιαστικά “λουκέτο” στην Παιδιατρική Κλινική, καθώς δεν υπάρχει εφημερεύων παιδίατρος.
Οι οικογένειες των μικρών παιδιών ζουν το δικό τους δράμα, αφού οι ασθενείς μεταφέρονται σε Παιδιατρικές Κλινικές άλλων πόλεων και συγκεκριμένα στη Λάρισα, που απέχει 60 ολόκληρα χιλιόμετρα αλλά είναι η πιο κοντινή πόλη!
Τα προβλήματα με τις ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού είχαν καταγραφεί από το περασμένο καλοκαίρι, με τους γιατρούς να προειδοποιούν για το τι θα ακολουθήσει.
Έτσι, φτάσαμε στο σημείο ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο, όπως αυτό των Τρικάλων, πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών!
Όπως είναι αναμενόμενο, οι γονείς παιδιών εμφανίζονται εξοργισμένοι για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Τρικάλων, επιρρίπτοντας ευθύνες στους αρμόδιους, ενώ για το πρόβλημα ενημερώθηκε μέσω του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού πρόσφατα και ο νέος υπουργός Υγείας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Δήλωση Φλαμπουράκη, για το άρθρο του Μανώλη Γλέζου...


Φλαμπουράρης: Περιμέναμε μια πιο δίκαιη αποτίμηση από τον Γλέζο
«Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ...
παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση» αναφέρει σε δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, με αφορμή το άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου.

«Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου», καταλήγει ο  Φλαμπουράρης...

Read more...

Κυβερνητικό …αυτοτρολάρισμα Για …αυτοτρολάρισμα κατηγορούν στο ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση του διορισμού του Δημήτρη Τσουκαλά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


tsoukalas2
Χαρακτηρίζοντάς τον «εργατοπατέρα» και «αρχισυνδικαλιστή», ιδιότητες που προφανώς του αποδίδουν από τότε που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τον καιρό που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύουν τον διορισμό του ως «σαφές μήνυμα» ότι δεν θα γίνει καμία διοικητική μεταρρύθμιση.
«H κυβέρνηση αυτοτρολάρεται!», λένε, «Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο εργατοπατέρας και αρχισυνδικαλιστής, που αποδοκιμάστηκε ως υποψήφιος βουλευτής παρότι ήταν βουλευτής επικρατείας στην προηγούμενη βουλή, ο κ. Δ. Τσουκαλάς!».
Διότι, ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έβαλε μη εκλεγμένο υποψήφιό του σε θέση Γενικού Γραμματέα…
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Reuters: Ο Τσίπρας εγκατέλειψε ήδη τις προεκλογικές του υποσχέσεις – Δεν εχει δρόμο γυρισμού


ÓÕÍ. ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Ê.Ï. ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ  (EUROKINISSI / ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. “Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει διαβεί έναν Ρουβίκωνα, ζητώντας την παράταση του προγράμματος διάσωσης που μισεί η χώρα, εγκαταλείποντας πολλές προεκλογικές του υποσχέσεις”, αναφέρει σε νέο άρθρο του ο Hugon Dixon.
Όπως επισημαίνει, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τώρα “δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού”. Αλλά μπορεί να κερδίσει, αν αγκαλιάσει με σθένος ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Αλ. Τσίπρας υποχώρησε το βράδυ της Παρασκευής “όταν έγινε σαφές ότι το bank run κέρδιζε έδαφος και θα χρειαζόταν να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων σε λίγες ημέρες, εκτό και αν ερχόταν σε συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση η ίδια θα είχε καταρρεύσει σε εβδομάδες. Η δυστυχία που θα υποχρεωνόταν να υποστούν άνθρωποι που ήδη υποφέρουν, θα ήταν τρομερή”.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί σχεδόν τα πάντα που απαιτούσαν οι πιστωτές, κυρίως η Γερανία. Ωστόσο, η Αθήνα εξασφάλισε μια δυνητικά σημαντική παραχώρηση: θα είναι σε θέση να προτείνει την δική της λίστα μεταρρυθμίσεων.
Από την άλλη πλευρά, σχολιάζει ο Dixon, ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε να καταπιεί ένα πολύ πιο πικρό φάρμακο. Όχι μόνο έπρεπε να ζητήσει παράταση του προγράμματος με εποπτεία από τους αντιδημοφιλείς Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Έπρεπε να υποσχεθεί ότι δεν θα αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή να υιοθετήσει αμφιλεγόμενα μέτρα στη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου όταν θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Η στροφή αυτή θα εξαγριώσει την ισχυρή αριστερή πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. “Ο Αλ.Τσίπρας πρέπει τώρα να παρουσιάσει τη δική του λίστα με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Η Αθήνα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν πολύ αμφιλεγόμενες και για την προηγούμενη κυβέρνηση να τις υιοθετήσει”.
Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της στην ευρωζώνη με τον ζήλο της και έτσι να βοηθήσει ώστε να αποκαταστηθεί η εμπιστοσύνη τους, ύστερα από τις παράξενες διαπραγματευτικές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο μήνα.
Ο Hugo Dixon επισημαίνει ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας από καιρό έχει δηλώσει πως θέλει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, την διαφθορά και τα ειδικά προνόμια, καθώς και να περιορίσει τους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία και καταπνίγουν το επιχειρείν. “Τώρα είναι η ευκαιρία του να αποδείξει τι εννοεί”.
Στην κορυφή της λίστας από την Αθήνα θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Η προηγούμενη κυβέρνηση, απέλυσε τον επικεφαλής της αρχής. Θωρακίζοντάς την με ισχυρά νομικά πλαίσια, θα αποδείξει (ο Αλ. Τσίπρας) ότι μιλάει σοβαρά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας.
Αυτή η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να συνοδεύεται από την παροχή φορολογικής αμνηστείας: όποιος δηλώνει μη δηλωμένα εισοδήματα, θα πληρώνει με χαμηλότερο συντελεστή. Αλλά εκείνοι που δεν θα το κάνουν αυτό, και ανακαλυφθούν στη συνέχεια, θα δεχθούν τις πλήρεις φορολογικές κυρώσεις.
“Ο πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να υποσχεθεί την άρση των φορολογικών προνομίων και προνομίων κοινωνικής ασφάλισης που απολαμβάνουν οι πλούσιοι. Για παράδειγμα,οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περιμένουν για τις συντάξεις τους όσο και οι απλοί άνθρωποι”, τονίζει ο Dixon.
Ομοίως, αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να χάσει την εξαίρεσή της από τον αντιλαϊκό φόρο ακίνητης περιουσίας. Και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των ιερέων. “Η εκκλησία θα πρέπει να προτείνει να χρηματοδοτείται μόνη της”.
Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει επίσης να αναβιώσει την ιδέα της φορολόγξσης των πάμπλουτων εφοπλιστών της χώρας. “Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ακόμη καταφέρνουν να γλιστρούν από την φορολόγηση”.
Επόμενη στην λίστα της Αθήνα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των αγορών, όπως της λιανικής και της τηλεπικοινωνιακής, που εξακολουθούν να πλήττονται από περιοριστικές τακτικές. Αυτό θα προσελκούσε επενδύσεις και θα έδινε καλύτερες τιμές στους καταναλωτές. Ένα μέτρο που θα έκανε πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, θα ήταν σίγουρα η απελευθέρωση των τιμών γάλακτος.
Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει μια bad bank στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Ο διαχωρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα απελευθερώσει μόνο τις τράπεζες για να παράσχουν πίστωση στην οικονομία.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει να καθαρίσει η διαφθορά, καθώς πολλά από τα επισφαλή δάνεια παρέχονται στους ολιγάρχες που είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να πιέσουν τις τράπεζες να μην προχωρήσει σε κατασχέσεις εξαιτίας των.
Υπάρχουν, σχολιάζει ο Hugo DIxon, δικαιολογημένα ορισμένοι που φοβούνται πως μια bad bank θα κατέληγε να είναι ένας πλάγιος τρόπος που θα βοηθάει διεφθαρμένες επιχειρήσεις, απομειώνοντας τα δάνειά τους. Αλλά εάν ο οργανισμός ιδρυθεί με ισχυρή και ανεξάρτητη διακυβέρνηση, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί κίνδυνο.
Σε μια τέτοια βάση, η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πρόθυμη να απελευθερώσει μέρος των κεφαλαίων από το ταμείο διάσωσης τραπεζών, για να χρηματοδοτήσει μια bad bank.
Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν αρκετά περιορισμένη την χώρα. Δεν έχουν πει πώς θα παράσχουν στην Αθήνα τα κεφάλαια που απαιτούνται για να μην καταρρεύσει τον επόμενο μήνα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα της χαλάρωησης της δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά δεν έχουν πει ακόμη πόσο.
Εάν ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να εκπλήξει τους ετάιρους του στην ευρωζώνη με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι εταίροι θα είναι πιο πρόθυμοι να βρουν τα λεφτά για την Αθήνα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, πιθανώς επιτρέποντάς στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει περισσότερα βραχυπρόθεσμα έντοκα.
“Δεν θα είναι εύκολο για τον Αλ. Τσίπρα να τα κάνει όλα αυτά, εξαιτίας των ακροαριστερών συναδέλφων του και των κατεστημένων συμφερόντων που υποστηρίζουν το κόμμα του. Αλλά είναι αρκετά δημοφιλής να το κάνει αυτό, ιδιαίτερα εάν εξασφαλίσει νέα εντολή με ένα δημοψήφισμα ή μια δεύτερη εκλογική διαδικασία. Τώρα είναι η ώρα σπάσουν οι φατρίες και να συμπλεύσουμε αποφασιστικά με τον ελληνικό λαό”.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Spiegel: «Η καταστροφή αναβάλλεται προς το παρόν, αλλά το δράμα συνεχίζεται»


590_284181477370f5f76503c61cec81cefe
Στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο περιβάλλον της Ευρωζώνης και δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Το άρθρο που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού φέρει τον τίτλο: «Έτσι, το παιχνίδι δεν λειτουργεί» και κάνει εκτενή αναφορά στην θεωρία των παιγνίων, στην οποία όπως αναφέρει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είναι ειδήμων, αλλά και σε όλα όσα έχουν αλλάξει στην ζώνη του ευρώ και καθιστούν το υπάρχον πλαίσιο δυσλειτουργικό.
«Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι ένας επιδέξιος θεωρητικός της θεωρίας των παιγνίων- θα πρέπει να γνωρίζει πώς να κινηθεί στις διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα: το παιχνίδι στην Ευρώπη δεν λειτουργεί, χρειάζεται νέους κανόνες», σημειώνεται στο άρθρο που συνεχίζει ως εξής:
«Η καταστροφή αναβάλλεται προς το παρόν, αλλά το δράμα συνεχίζεται. Μετά από μια σειρά κρίσιμων συναντήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τον τρόπο που θα κρατήσει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ (…) Πιθανότατα να είναι η έναρξη της διάλυσης της νομισματικής ένωσης. Όχι άμεσα, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση».
Το υπάρχον σύστημα είναι επισφαλές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού: «Η ελληνική κρίση δείχνει πόσο εύθραυστος είναι ο σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης. Χρόνια οικονομικών προβλημάτων σε ένα κράτος -μέλος μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σήμερα είναι στην Ελλάδα, ίσως το φθινόπωρο στην Ισπανία, τον επόμενο χρόνο μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα η Γαλλία».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Μητροπολίτη Ιερεμία και της Κωνσταντοπούλου στη Μεγαλόπολη


590_2f9f7e575c9c04f4f5247b3b3ab872fc
Σοβαρό επεισόδιο προκλήθηκε από τις “παρατηρήσεις” του Μητροπολίτη Ιερεμία προς τους επισήμους που βρέθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Μεγαλόπολη με καθυστέρηση, για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση για τους 212 εκτελεσθέντες πατριώτες.
Κατά την είσοδο της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Δημάρχου της Μεγαλόπολης, ο Μητροπολίτης έκανε παρατηρήσεις, από μικροφώνου, για την καθυστερημένη έλευση. Σύμφωνα με εκκλησιαστικό site είπε:
«Τετιμημένοι ἄρχοντες, σᾶς βλέπουμε μέ τιμή καί μέ σεβασμό, ἀλλά ὡς Ἐπίσκοπος τῆς ἐπαρχίας αὐτῆς ἔχω νά σᾶς πῶ μέ πόνο τό ἑξῆς: Εἶστε παραβάτες τοῦ προγράμματός σας! Καθορίσατε τό Μνημόσυνο ὥρα 10:00, ἐμεῖς ἀρχίσαμε μετά τίς 10:00, λέγαμε ἀργά τήν Ἀκολουθία, καί ὅμως ἤλθατε μετά τό πέρας τοῦ Μνημοσύνου. Θά ἔλεγα ὅτι ἔπρεπε νά ἔλθετε καί πολύ πρίν ἀπό τό Μνημόσυνο, γιά νά λειτουργηθεῖτε.
Κυριακή σήμερα, ποῦ λειτουργηθήκατε σεῖς οἱ ἄρχοντές μας; Ἀλειτούργητοι ἄρχοντες; Tί προκοπή νά δοῦμε τότε μέ ἀλειτούργητους ἄρχοντες; Τί κακό εἶναι αὐτό πού συμβαίνει μέ σᾶς τούς ἐπισήμους; Ἔχουμε ἐπίσημες ἑορτές καί ἔρχεστε μετά-μετά τήν Λειτουργία, στήν Δοξολογία μόνο. Δέν εἶναι ἡ Λειτουργία, κύριοι Ἐπίσημοι, γιά τόν ἀφελῆ λαό.
Ἡ Λειτουργία εἶναι ἀναγκαία προπαντός γιά σᾶς, γιά νά λάβετε τήν εὐλογία τοῦ Θεοῦ, γιά νά κυβερνήσετε σωστά τόν ματωμένο καί ἁγιασμένο αὐτό τόπο τῆς πατρίδας μας».
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης έκανε πάλι “ἐπιμνημόσυνο δέηση χάριν τῶν ἀρχόντων πού ἦλθαν καθυστερημένα”, όμως σύμφωνα με το reomfea.gr κάποιοι από τους επισήμους μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής αποχώρησαν λέγοντας: «μετά ἀπό αὐτά πού εἰπώθηκαν, ἐμεῖς δέν μποροῦμε νά μείνουμε καί ἀποχωροῦμε».
Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν άμεση, προτρέποντας την αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου να αποχωρήσει.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Δελαστίκ: Τους έλιωσαν οι Γερμανοί! Τσίπρας – Βαρουφάκης σύρθηκαν γονατιστοί μπροστά στην Καγκελάριο


delastik
Το άρθρο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Πριν” και το υπογράφει ο Γιώργος Δελαστίκ.
Τους έλιωσαν οι Γερμανοί!
Υπόδουλοι στο Δ΄ Ράιχ θα παραμείνουν οι Έλληνες και με την κυβέρνηση Τσίπρα – και μάλιστα χωρίς να πάρουν ούτε καν ανάσα ανακούφισης στο αστικό πλαίσιο που εκπροσωπούσαν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της παράδοσης άνευ όρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛστην ευρωομάδα τη νύχτα της Παρασκευής. Μέχρι και να νομοθετούν οποιοδήποτε φιλολαϊκό μέτρο τους απαγόρευσαν οι Γερμανοί και οι του ΣΥΡΙΖΑ το αποδέχθηκαν!
Ούτε ένα μήνα δεν κατόρθωσαν να αντισταθεί η κυβέρνηση στις πιέσεις του Βερολίνου!
Η επίσημη τελετή παράδοσης της κυβέρνησης Τσίπρα θα ολοκληρωθεί αύριο, όταν προς μεγάλη χαρά των σύγχρονων «γερμανοτσολιάδων» και των πάσης φύσεως συνεργατών των γερμανικών αρχών κατοχής η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει ευπειθώς και γονατιστή τον πλήρη κατάλογο των αντιλαϊκών μέτρων και θα προσπαθήσει να επιβάλει εναντίον του ελληνικού πληθυσμού.
Η καγκελαρία του Βερολίνου θα αποφασίσει πόσα ακόμη μέτρα αντιλαϊκού χαρακτήρα θα συμπεριλάβει στη λίστα του τετραμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα επιβάλει στην κυβέρνηση Τσίπρα το νέο τετραετές Μνημόνιο, με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέες περικοπές στην παιδεία και στην υγεία, νέες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα σε όλους τους τομείς.
«Στον Καιάδα οι γέροι και οι σακάτηδες Έλληνες!» είναι το πασίγνωστο δόγμα των Γερμανών και αυτό θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα, όσο κι αν δεν συμφωνεί με αυτό.
Εξάλλου, μετά τη μοιραία παράδοση της Παρασκευής, μοναδικός στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι άλλος από την παραμονή της στην εξουσία, οποιοδήποτε κόστος κι αν έχει αυτό για το λαό.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ήδη παραδοθεί προτού καν αρχίσει η ευρωομάδα, με το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη που αναιρούσε όλα όσα είχαν πει προεκλογικά ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές» αναφέρεται στην επιστολή.
Καλά, η διαγραφή του χρέους πού πήγε; Πώς εξαφανίστηκε; «Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της σύμβασης είναι… να βεβαιώσει, συνεργαζόμενη στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρει επίσης η επιστολή Βαρουφάκη.
Καλά, πώς συμβιβάζεται το «σκίσιμο του Μνημονίου» με την «αποχή από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους»;
Όταν ο Τσίπρας έλεγε ότι «θα σκίσει το Μνημόνιο», εννοούσε ότι θα το σκίσει… «συνεργαζόμενος στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους»; Δούλευε τους Έλληνες δηλαδή για να τον κάνουν πρωθυπουργό! Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα στην επιστολή Βαρουφάκη δηλώνει ότι στόχος της είναι «να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ και στο ίδιο πνεύμα, υπό το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας συμφωνίας», μπορεί να μας εξηγήσει τι ακριβώς διαφέρει αυτή η πρότασή της από τη σήμερα υφιστάμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ; Μετονομάζοντας το νέο Μνημόνιο σε «Συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη», το οποίο «Συμβόλαιο» θα συνομολογηθεί «ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ», νομίζει η κυβέρνηση ότι εξαπατά τον κόσμο;
Δεν καταλαβαίνει δηλαδή ο λαός μας ποιος είναι ο πολιτικός μασκαράς, μιας και σήμερα είναι η μέρα του Καρνάβαλου;
Πολύ κατώτερη των περιστάσεων αποδείχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, διαψεύδοντας τις ελπίδες ελλήνων και ξένων αριστερών που επένδυσαν σε αυτήν.
Πάγωσε τον ελληνικό λαό που μετεκλογικά συμπαρατάχθηκε μαζί της σε πρωτοφανή ποσοστά που υπερέβαιναν το 80% (!), όσο την έβλεπε να συγκρούεται με τους Γερμανούς.
Από εδώ και πέρα, κανένας Έλληνας ή ξένος, εκτός από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσδοκούν προσωπικά οφέλη, δεν έχει πλέον λόγο να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα, από τη στιγμή που υπέκυψε στους Γερμανούς. «Ο σκοπός της παράτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν και συνεχίζει: «Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων με βάση την τρέχουσα συμφωνία έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί (σ.σ.: εννοούν την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) θα παράσχουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για την επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.
Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για τη διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταβίβαση του SMΡ κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Γιούρογκρουπ» υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν.
Λεφτά δηλαδή η κυβέρνηση του Τσίπρα θα πάρει από Μάη και βάλε – κι αυτό μόνο αν συναινέσουν οι Γερμανοί!
Έτσι είναι: το αγκιστρωμένο ψάρι δεν χρειάζεται ούτε καν δόλωμα!
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η Τρόικα θα αξιολογήσει γραμμή προς γραμμή την λίστα Βαρουφάκη – Τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο


Resizer (10)
Στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψη που ακούσθηκε στο τελευταίο Υπ. Συμβούλιο για το “εύκολο” της λίστας που πρέπει να κατατεθεί μέχρι αύριο στους “θεσμούς” της ευρωζώνης.
Η λίστα, όπως αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, συμφωνήθηκε ότι θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των διαρθρωτικών παρεμβάσεων σε τέσσερις τομείς, φορολογία, διαφθορά, δημόσια διοίκηση και ανθρωπιστική κρίση.
Ήδη στελέχη του Υπ. Οικονομικών λένε οτι η “λίστα” είναι σχεδόν έτοιμη και θα μπορούσε εκτός απροόπτου να αποσταλεί και σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς η μέχρι στιγμής επικοινωνία με τους “θεσμούς” δεν έχει εντοπίσει σοβαρά προβλήματα στη σύνταξή της.
Παρ΄ όλα αυτά, από την άλλη πλευρά στις Βρυξέλλες, δεν καταγράφεται ανάλογη… ετοιμότητα και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η λίστα αυτή θα πρέπει να βρίσκεται σε αναλογία με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο “παλιό” πρόγραμμα.
Αυτό το στοιχείο είναι που θα εξετασθεί από το EWG όταν η ολοκληρωμένη λίστα φτάσει στις Βρυξέλλες στην τελική της μορφή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως από την Αθήνα επιμένουν ότι σε ένδειξη της νέας κατεύθυνσης που έχει πάρει η διαπραγμάτευση με τους “θεσμούς”, η λίστα που θα αποσταλεί θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις για τις αλλαγές όσον αφορά τις δόσεις (100) για τις ληξιπρόσθεσμες οφειλές, όπως και τις προβλέψεις για τις συλλογικές συμβάσεις, κ.λ.π.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, με εμπλοκή στις σχετικές διαδικασίες, “η συνεργασία για την δημιουργία μίας αποδεκτής λίστας μεταρρυθμίσεων θα είναι μία πρώτη… αναταλλαγή πυρών μετά την ανακωχή της Παρασκευής”.
Πέραν αυτών πάντως και εφ΄ όσον ξεπερασθεί ο “κάβος” της λίστας των μεταρρυθμίσεων, παραμένουν άλυτα σημαντικά χρηματοδοτικά ζητήματα που αφορούν στην επάρκεια πόρων για την εξυπηρέτηση των ανελαστικών πληρωμών το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.
Όπως παρατηρούν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι χρηματοροές εσόδων τους επόμενους μήνες προδικάζουν σοβαρές δυσκολίες στην ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των τρεχουσών ανελαστικών δαπανών του προϋπολογισμού και πληρωμών σε τόκους και χρεολύσια κυρίως προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Εκτιμάται μάλιστα ότι αν ξεπερασθεί η δυσκολία συμφωνίας για την λίστα των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, αυτή η δυσκολία στην κάλυψη των πληρωμών θα είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, δεδομένου ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος μέσω ELA δεν επιτρέπει τη διευκόλυνση του εσωτερικού κρατικού δανεισμού.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Προσοχή: Δεν είναι ανέκδοτο!...


prosoxi-den-einai-anekdoto-kai-i-olga-gia-tin-igesia
 Και η Ολγα για την ηγεσία...
Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός δηλώνει ότι είναι στις φιλοδοξίες της να διεκδικήσει την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. 

Η... 
Ολγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Real News", απαντά στο ερώτημα εάν ενδιαφέρεται για την αρχηγία του κόμματος: «Ενδιαφέρομαι να εργαστώ για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροδεξιάς. Αυτή η φιλοδοξία μου υπηρετείται με πολλούς τρόπους και όχι μόνο μέσω μιας υποψηφιότητας για την αρχηγία». 

«Με ενοχλεί ο μισαλλόδοξος λόγος»

Η Ολγα Κεφαλογιάννη δηλώνει προβληματισμένη από το γεγονός ότι «δεν καταφέραμε να υπερασπιστούμε και να επικοινωνήσουμε το έργο μας». Για το μοντέλο αντιπολίτευσης που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ, η βουλευτής παρατηρεί: «Η Κεντροδεξιά οφείλει να παράγει ήθος. Με ενοχλεί πολύ ο μισαλλόδοξος λόγος. Αυτός που διχάζει και δημιουργεί φανατισμό στην κοινωνία». 

Η Ολγα Κεφαλογιάννη δηλώνει ενοχλημένη για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ανεύθυνης κυβέρνησης που εξέλεξε ο ελληνικός λαός: «Με ενόχλησαν αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω ότι ξεπερνούν τα όρια. Μπορείς να ασκείς κριτική σε μια κυβέρνηση, δεν μπορείς όμως να επιπλήττεις έναν ολόκληρο λαό για τις επιλογές του». Η βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «αυτές τις μέρες δεν διακυβεύεται το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά το μέλλον της Ελλάδας.»

πηγη thetoc.gr

Read more...

Μητρόπουλος: Προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα, η συμφωνία...


 
ΒΙΝΤΕΟ...
Προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup, ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Πρόκειται για προσύμφωνο χωρίς δεσμευτικότητα με πολλές...
δεσμεύσεις πολύ σαφείς για την ελληνική πλευρά και πολλές επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρωινό του MEGA.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής επισήμανε ότι οι δανειστές, κυρίως η γερμανική πλευρά, επεφύλαξαν μίσος, μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός στηρίζει, αλλά δεν αντέχει άλλα μέτρα.
Παράλληλα,  εκτίμησε ότι οι δανειστές θα επιμείνουν να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι. Συγκεριμένα, είπε: «Θεωρώ ότι οι δανειστές θα επιμείνουν όχι μόνο στο να μην ακυρωθούν σκληροί νόμοι, που ταλανίζουν ακόμη την κοινωνία μας, αλλά θα επιμείνουν στη ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης».

Ο Μητρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συντάξει λίστα καθ' υπαγόρευσιν των δανειστών, υπογραμμίζοντας, επίσης ότι η νέα συμφωνία δεν μπορεί να περιέχει φράσεις που να δεσμεύουν έναν περήφανο λαό.
Δείτε το Βίντεο:

Read more...

Kατρούγκαλος: Δεν θα μείνω στην κυβέρνηση...


...αν υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές...
Δεν θα μείνω στην κυβέρνηση αν υποχωρήσει στις κόκκινες γραμμές, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Καρούγκαλος, στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

«Αν μας πουν...
οι απολυμένοι δεν γυρίζουν, δεν υπάρχει συμφωνία. Είναι κόκκινη γραμμή για την κυβερνηση. Αν οι εταίροι επιμείνουν δεν θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε, ενώ ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει την «κόκκινη γραμμή» είπε ότι δεν θα μείνει στη θέση του, εκτιμώντας, πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Για τους «θεσμούς» και τις επικρίσεις περί «κωλοτούμπας» ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι λέγαμε. Θεσμοί είναι η Κομισιόν η ΕΚΤ και η Κομισιόν. Αυτοί μπορούν να συζητήσουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις και όχι αυτές που επιβλήθηκαν απ' έξω. Αν συνεχιζόταν το Μνημόνιο θα έπρεπε να προχωρήσω σε 2.000 απολύσεις. Εγώ θα ξαναπάρω πίσω αυτούς που απολύθηκαν. Εμείς θα αποκαταστίσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν στα χέρια τους την επικουρική τους σύνταξη, πριν θα την έβλεπαν μειωμένη. Εμείς κερδίσαμε ένα τετράμηνο εκεχειρίας. Θέλουμε να προχωρήσουμε με δικές μας μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «δεν τέλειωσαν οι κόκκινες γραμμές μας. Αν πέσουμε πάλι σε τοίχο μπορεί να έχουμε κρίση ξανά. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν είναι ναι σε όλα όπως πριν. Το μνημόνιο πέθανε, δεν υπάρχει αναφορά στο κείμενο».

Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα πάει σε βάθος τετραετίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυτασικό κόμμα. Αυτή η συμφωνία είναι συμφωνία εκεχειρίας δεν είναι η τελική διευθέτηση για το ζήτημα του χρέους» είπε για τις επικρίσεις εντός του κόμματος.

Χατζηδάκης: Βαφτίσια λέξεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει βαφτίσια λέξεων. Μετονομάζει την τρόικα σε θεσμούς, είναι το ίδιο πράγμα. Προσπαθεί να βρει ένα φύλλο συκής». 

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «υπήρχαν δύο μνημόνια. Ένα με Ευρώπη ένα με ΔΝΤ. Στο δεύτερο δεν άλλαξε τίποτε. Στην άλλη περίπτωση ζητήσατε αυτό που ζητούσε ο κ. Χαρδούβελης. Είναι συνδεδεμένα τα κείμενα, το δάνειο και οι υποχρεώσεις του δανείου. Πριν από τις εκλογές λέγατε χίλια πράγματα και τα ξεχάσατε».

Και πρόσθεσε: «Τους καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα. Με τις συνεχείς στροφές που κάνουν το μόνο που δεν έχουν πει ακόμα έιναι ζήτω η Νέα Δημοκρατία».

«Η κυβέρνηση βγάζει φλας αριστερά και στρίβει δεξιά» είπε ακόμα, εκτιμώντας ότι αυτό θα δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία.
newpost.gr

Read more...

Καρναβάλια σε όλη την Ελλάδα...



Δείτε LIVE την Πάτρα...
Έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό είναι οι 35.000 νέες και νέοι στη Πάτρα, οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που θα ξεκινήσει στις...
2.00 το μεσημέρι.

Την παρέλαση θα ανοίξει η μπάντα του δήμου, η οποία θα ακολουθείται από τον βασιλιά καρνάβαλο και το άρμα της βασίλισσας του πατρινού καρναβαλιού.

Στην συνέχεια θα παρελάσουν τα δύο σατιρικά άρματα, όπου το ένα θα έχει ως θέμα τις πρόσφατες εκλογές, ενώ το δεύτερο θα φέρει στο σατιρικό του στόχαστρο, το σύστημα υγείας. Στην συνέχεια θα παρελάσουν τα υπόλοιπα άρματα του καρναβαλιού και θα ακολουθήσουν τα 141 πληρώματα του κρυμμένου θησαυρού με τους 35.000 καρναβαλιστές οι οποίοι αναμένεται να μαγνητίσουν τα βλέμματα των θεατών με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές, καθώς και με τις κατασκευές τους, σκορπώντας ταυτόχρονα χρώματα, ιδέες, γέλιο και ανατρεπτική διάθεση.

Την παρέλαση θα κλείσουν τα άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου, ενώ στις 9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μουσικές εκδηλώσεις, και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο. Αμέσως μετά ο βασιλιάς καρνάβαλος θα παραδοθεί στην πυρά, ενώ ένας χείμαρρος πυροτεχνημάτων αναμένεται να δώσει λάμψη και γιορτινή αίγλη στην καρναβαλική νύχτα, φωτίζοντας τον πατραϊκό ουρανό.

Δείτε live την παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού 

Στο μεταξύ ήδη βρίσκεται στην Πάτρα μεγάλος αριθμός επισκεπτών, οι οποίοι διασκέδαζαν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής στους δρόμους της Πάτρας, ή στα πάρτι που γίνονταν σε όλη σχεδόν την πόλη.

Πάντως, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για εκδήλωση βροχών από τις μεσημεριανές ώρες, οι καρναβαλιστές δεν πτοούνται και δηλώνουν αποφασισμένοι να παρελάσουν και να σκορπίσουν το κέφι και την χαρά.

Η βροχή που πέφτει σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συννεφιά, δεν φαίνεται να πτοεί και τους μασκαράδες που έχουν "ξεχυθεί" σε Ξάνθη, Νάουσα, Τυρνάβο, Κοζάνη και Σοχό Θεσσαλονίκης για να ξεφαντώσουν με τα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα καρναβάλια, αφήνοντας για λίγο πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας.



Στη Ξάνθη άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές έχουν “πλημμυρίσει” τους δρόμους της πόλης. Με τη λήξη της σημερινής μεγαλειώδους παρέλασης θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο πάρτι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο “Κάψιμο του Τζάρου”, ένα ομοίωμα του βασιλιά καρνάβαλου που θα καεί σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό.



Στη Νάουσα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες χορεύουν στα σοκάκια χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού σε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς τα προσωπεία τους. "Ατραξιόν" του εορταστικού τριημέρου είναι το συντριβάνι της Πλατείας Καρατάσου, απ' όπου ξεπηδούν αντί για νερό 30 τόνοι κρασιού.



Το περίφημο “Μπουρανί” που συνδέεται με την αρχή της άνοιξης, τη γονιμότητα και τη βλάστηση θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι επισκεφτούν τον Τύρναβο της Λάρισας. Το “Μπουρανί” κλείνει τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου. Οι κάτοικοι μαζεύονται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και φτιάχνουν το "Μπουρανί" μια σούπα με σπανάκι, τσουκνίδα, ραδίκι και ξύδι. Αφού σερβιριστεί ξεκινάει γλέντι το οποίο καταλήγει να είναι μια ...παρέλαση από φαλλικά σύμβολα και βωμολοχίες, καθώς τα επιτάσσει το έθιμο.



Στην Κοζάνη, παρά τη βροχόπτωση, είναι έτοιμοι να ανάψουν το βράδυ τους παραδοσιακούς Φανούς σε 14 διαφορετικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.



Στο Σοχό του Δήμου Λαγκαδά την τιμητική τους έχουν οι Κουδουνοφόροι, με χιλιάδες επισκέπτες να γιορτάζουν παρέα με τους αθυρόστομους κουδουνορόφους που χορεύουν και τραγουδούν ενώ είναι ντυμένοι με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια. Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο της συγχώρεσης “Προσταβάνι”, όπου οι νεότεροι θα προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους γεροντότερους, φιλώντας το χέρι τους και ζητώντας συγχώρεση.

Εκατοντάδες καρναβαλιστών και πολιτών από όλη την Κρήτη έχουν κατακλύσει και την καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου για να συμμετάσχουν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι που συμπληρώνει φέτος τα 101 χρόνια παρουσία του στη μεγαλόνησο.



Σαράντα πέντε ομάδες, δεκάδες άρματα που αντανακλούν την επικαιρότητα και τους προβληματισμούς των ανθρώπων όλων των ηλικιών καθώς και πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες ενεργοί καρναβαλιστές, έχουν δώσει, από χθες το βράδυ έναν διαφορετικό, πρόσχαρο, ελπιδοφόρο και πειρακτικό τόνο στην καθημερινότητα σχεδόν σ΄όλη τη περιοχή του Ρεθύμνου , των Χανίων και του Ηρακλείου.

Εκδηλώσεις, χοροί, κέφι και παιχνίδια υπαίθρια, έρχονται να στηρίξουν και σήμερα τις μνήμες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1914.

Παρά το συννεφιασμένο καιρό και τις προβλέψεις της ΕΜΥ για την πιθανότητα βροχής, τολμηροί επισκέπτες, από νωρίς το πρωί αλλά και αρκετοί από χθες το απόγευμα, ταξίδεψαν μέχρι το Ρέθυμνο για να παρακολουθήσουν τη σημερινή μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει στις δύο το μεσημέρι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενισχυμένη αστυνόμευση , βοηθούν την προσέλευση και κίνηση πολιτών και οχημάτων. Παράλληλα ο δήμος και η Διεύθυνσης Υγείας Ρεθύμνου έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας και, ως εκ τούτου, έχουν απαγορευθεί οι δραστηριότητες υπαίθριων ψησταριών, μικροπωλητών και η εμπορία κάθε μορφής ποτού και τροφίμου, χωρίς άδεια και χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγειονομικής τάξης.

Το αναγεννησιακό πνεύμα που υπάρχει διάχυτο στην ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου, με τον ρομαντισμό και τις μνήμες του χθες, έρχονται και κλειδώνουν ταιριαστά με το σύγχρονο πνεύμα και τη διάθεση που κατακλύζει, λόγω της ημέρας, όλους τους κεντρικούς δρόμους, τα στενάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου αλλά και το υπέροχο λιμάνι με θεματοφύλακα τον Φάρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση του καρναβαλιού με τις περιφερικές εκδηλώσεις από την αρχή του έως και το τέλος που σηματοδοτείτε απόψε το βράδυ με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, στηρίζουν οι εθελοντές οι και οι μαθητικές παρέες, που όντως αυτές είναι που γράφουν τελικά την ιστορία.

πηγη topontiki.gr

Read more...