Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. “Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει διαβεί έναν Ρουβίκωνα, ζητώντας την παράταση του προγράμματος διάσωσης που μισεί η χώρα, εγκαταλείποντας πολλές προεκλογικές του υποσχέσεις”, αναφέρει σε νέο άρθρο του ο Hugon Dixon.
Όπως επισημαίνει, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τώρα “δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού”. Αλλά μπορεί να κερδίσει, αν αγκαλιάσει με σθένος ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Αλ. Τσίπρας υποχώρησε το βράδυ της Παρασκευής “όταν έγινε σαφές ότι το bank run κέρδιζε έδαφος και θα χρειαζόταν να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων σε λίγες ημέρες, εκτό και αν ερχόταν σε συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση η ίδια θα είχε καταρρεύσει σε εβδομάδες. Η δυστυχία που θα υποχρεωνόταν να υποστούν άνθρωποι που ήδη υποφέρουν, θα ήταν τρομερή”.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να δεχθεί σχεδόν τα πάντα που απαιτούσαν οι πιστωτές, κυρίως η Γερανία. Ωστόσο, η Αθήνα εξασφάλισε μια δυνητικά σημαντική παραχώρηση: θα είναι σε θέση να προτείνει την δική της λίστα μεταρρυθμίσεων.
Από την άλλη πλευρά, σχολιάζει ο Dixon, ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε να καταπιεί ένα πολύ πιο πικρό φάρμακο. Όχι μόνο έπρεπε να ζητήσει παράταση του προγράμματος με εποπτεία από τους αντιδημοφιλείς Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Έπρεπε να υποσχεθεί ότι δεν θα αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή να υιοθετήσει αμφιλεγόμενα μέτρα στη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου όταν θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Η στροφή αυτή θα εξαγριώσει την ισχυρή αριστερή πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. “Ο Αλ.Τσίπρας πρέπει τώρα να παρουσιάσει τη δική του λίστα με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Η Αθήνα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν πολύ αμφιλεγόμενες και για την προηγούμενη κυβέρνηση να τις υιοθετήσει”.
Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της στην ευρωζώνη με τον ζήλο της και έτσι να βοηθήσει ώστε να αποκαταστηθεί η εμπιστοσύνη τους, ύστερα από τις παράξενες διαπραγματευτικές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο μήνα.
Ο Hugo Dixon επισημαίνει ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας από καιρό έχει δηλώσει πως θέλει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, την διαφθορά και τα ειδικά προνόμια, καθώς και να περιορίσει τους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία και καταπνίγουν το επιχειρείν. “Τώρα είναι η ευκαιρία του να αποδείξει τι εννοεί”.
Στην κορυφή της λίστας από την Αθήνα θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Η προηγούμενη κυβέρνηση, απέλυσε τον επικεφαλής της αρχής. Θωρακίζοντάς την με ισχυρά νομικά πλαίσια, θα αποδείξει (ο Αλ. Τσίπρας) ότι μιλάει σοβαρά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας.
Αυτή η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να συνοδεύεται από την παροχή φορολογικής αμνηστείας: όποιος δηλώνει μη δηλωμένα εισοδήματα, θα πληρώνει με χαμηλότερο συντελεστή. Αλλά εκείνοι που δεν θα το κάνουν αυτό, και ανακαλυφθούν στη συνέχεια, θα δεχθούν τις πλήρεις φορολογικές κυρώσεις.
“Ο πρωθυπουργός θα πρέπει επίσης να υποσχεθεί την άρση των φορολογικών προνομίων και προνομίων κοινωνικής ασφάλισης που απολαμβάνουν οι πλούσιοι. Για παράδειγμα,οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περιμένουν για τις συντάξεις τους όσο και οι απλοί άνθρωποι”, τονίζει ο Dixon.
Ομοίως, αναφέρει ο αρθρογράφος του Reuters, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να χάσει την εξαίρεσή της από τον αντιλαϊκό φόρο ακίνητης περιουσίας. Και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των ιερέων. “Η εκκλησία θα πρέπει να προτείνει να χρηματοδοτείται μόνη της”.
Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει επίσης να αναβιώσει την ιδέα της φορολόγξσης των πάμπλουτων εφοπλιστών της χώρας. “Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ακόμη καταφέρνουν να γλιστρούν από την φορολόγηση”.
Επόμενη στην λίστα της Αθήνα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των αγορών, όπως της λιανικής και της τηλεπικοινωνιακής, που εξακολουθούν να πλήττονται από περιοριστικές τακτικές. Αυτό θα προσελκούσε επενδύσεις και θα έδινε καλύτερες τιμές στους καταναλωτές. Ένα μέτρο που θα έκανε πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, θα ήταν σίγουρα η απελευθέρωση των τιμών γάλακτος.
Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει μια bad bank στα πρότυπα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Ο διαχωρισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα απελευθερώσει μόνο τις τράπεζες για να παράσχουν πίστωση στην οικονομία.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει να καθαρίσει η διαφθορά, καθώς πολλά από τα επισφαλή δάνεια παρέχονται στους ολιγάρχες που είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να πιέσουν τις τράπεζες να μην προχωρήσει σε κατασχέσεις εξαιτίας των.
Υπάρχουν, σχολιάζει ο Hugo DIxon, δικαιολογημένα ορισμένοι που φοβούνται πως μια bad bank θα κατέληγε να είναι ένας πλάγιος τρόπος που θα βοηθάει διεφθαρμένες επιχειρήσεις, απομειώνοντας τα δάνειά τους. Αλλά εάν ο οργανισμός ιδρυθεί με ισχυρή και ανεξάρτητη διακυβέρνηση, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί κίνδυνο.
Σε μια τέτοια βάση, η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πρόθυμη να απελευθερώσει μέρος των κεφαλαίων από το ταμείο διάσωσης τραπεζών, για να χρηματοδοτήσει μια bad bank.
Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν αρκετά περιορισμένη την χώρα. Δεν έχουν πει πώς θα παράσχουν στην Αθήνα τα κεφάλαια που απαιτούνται για να μην καταρρεύσει τον επόμενο μήνα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα της χαλάρωησης της δημοσιονομικής λιτότητας, αλλά δεν έχουν πει ακόμη πόσο.
Εάν ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να εκπλήξει τους ετάιρους του στην ευρωζώνη με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι εταίροι θα είναι πιο πρόθυμοι να βρουν τα λεφτά για την Αθήνα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, πιθανώς επιτρέποντάς στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει περισσότερα βραχυπρόθεσμα έντοκα.
“Δεν θα είναι εύκολο για τον Αλ. Τσίπρα να τα κάνει όλα αυτά, εξαιτίας των ακροαριστερών συναδέλφων του και των κατεστημένων συμφερόντων που υποστηρίζουν το κόμμα του. Αλλά είναι αρκετά δημοφιλής να το κάνει αυτό, ιδιαίτερα εάν εξασφαλίσει νέα εντολή με ένα δημοψήφισμα ή μια δεύτερη εκλογική διαδικασία. Τώρα είναι η ώρα σπάσουν οι φατρίες και να συμπλεύσουμε αποφασιστικά με τον ελληνικό λαό”.
http://lykavitos.gr/