Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Οι νέοι φόροι για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Τι θα φέρει το νέο νομοσχέδιο


Τα μέτρα θα επηρεάσουν περίπου 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενους (φωτ. αρχείου)
Τα μέτρα θα επηρεάσουν περίπου 1,7 εκατομμύρια φορολογούμενους (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πλήρη ανατροπή στο φορολογικό σύστημα που διέπει 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και περίπου 700.000 κατ' επάγγελμα αγρότες επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, αναφέρει το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο.

Ανάμεσα στις φοροαπαλλαγές που καταργούνται είναι οι τόκοι των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία, το ενοίκιο για την πρώτη κατοικία και για τα παιδιά που σπουδάζουν, τα δίδακτρα φροντιστηρίων, οι δωρεές και οι χορηγίες, όπως και οι δαπάνες για τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αντιθέτως διατηρούνται οι απαλλαγές για τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και θα εκπίπτει το μέρος που ξεπερνά το 10% του φορολογητέου εισοδήματος. Ακόμη διατηρούνται οι απαλλαγές για τη διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (κύριας και επικουρικής) και τα ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας και προσωπικών ατυχημάτων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν βλέπει πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ για τρίτο ελληνικό πακέτο ο Ρέσλερ

Αφήνει όμως ανοικτή την επιμήκυνση


Δεν παρακάμπτεται το Μπούντεσταγκ, προειδοποιεί ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής
Δεν παρακάμπτεται το Μπούντεσταγκ, προειδοποιεί ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο
«Προς το παρόν» δεν υπάρχει πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σημειώνοντας πάντως πως σε κάθε περίπτωση η συζητήση που γίνεται για την Αθήνα εμπίπτει στα πλαίσια του υπάρχοντος προγράμματος -και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης. «Μην γελιέστε, η Μπούντεσταγκ δεν μπορεί να παρακαμφθεί στο ζήτημα» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμμερτ.

Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ανησυχεί για το ρήγμα στους βουλευτές της συμπολίτευσης που μπορεί να προκύψει εάν ότι το θέμα φτάσει στο Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στην Saarbrücker Zeitung, o Φίλιπ Ρέσλερ ανέφερε πως η τωρινή συζήτηση γύρω από την Ελλάδα αφορά βοήθεια από το τρέχον πρόγραμμα. «Για ένα τρίτο πακέτο δεν βλέπω αυτή τη στιγμή μια πολιτική πλειοψηφία» ανέφερε.

Ο Ρέσλερ δεν απέκλεισε πάντως, υπό προϋποθέσεις, μια χρονική επιμήκυνση, όπως για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού. «Περαιτέρω βοήθεια ή μια χρονικά περιορισμένη αναβολή θα υπάρξει μόνο εάν η Ελλάδα θα έχει δρομολογήσει ορατές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμμερτ, ανέφερε στην κυριακάτικη FAZ: «Προειδοποιώ τους απρόσεχτους, κανένας να μην έχει ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας δρόμος που να παρακάμπτει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο» στις συζητήσεις περί επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος ή νέας οικονομικής βοήθειας.

Ο Λάμμερτ ανέφερε ακόμη ότι όλα συνηγορούν υπέρ του ότι όλες οι αλλαγές που συζητούνται, όπως μεγαλύτερα διαστήματα, μεγαλύτερα ποσά ή και τα δύο, υπόκεινται στην έγκριση του Κοινοβουλίου. Ανάλογη εκτίμηση είχε κάνει την Παρασκευή και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ...



Ο κ. Τσίπρας ζει σε άλλο πλανήτη.... 
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚ, στο Reuters κατηγορώντας τον για..
. ασυνέπεια και αντιφατικότητα της πολιτικής του έναντι του ευρώ.
«Ο κ. Τσίπρας κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές με το δόγμα «το ευρώ δεν είναι φετίχ». Έφτασε, αργότερα, στο σημείο να ευχηθεί στη Βουλή "να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή". Ύστερα, μαζί με τον πολιτικό του μέντορα Αλέκο Αλαβάνο επεξεργάζονται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επιμένοντας στην επικίνδυνη στρατηγική των συνιστωσών του, που θα οδηγήσει τη χώρα στην εξαθλίωση και τους Έλληνες στο περιθώριο της Ευρώπης.

Σήμερα δηλώνει ότι δεν θέλει να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης.

Τα διάφορα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης, που καταδέχονται ακόμη να συνομιλούν μαζί του, του τραβάνε το αυτί αναγκάζοντάς τον να ανασκουμπωθεί για τις κατά καιρούς δηλώσεις του.

Ο κ. Τσίπρας ζει σε άλλο πλανήτη. Του ευχόμαστε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα»...


Read more...

«EXOYME ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ» ΛΕΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ REUTERS Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα θυμίζει χώρα κατεστραμμένη από πόλεμο»



http://newpost.gr/post/164099/aleksis-tsipras-i-ellada-thymizei-xora-katestrammeni-apo-polemo/ 
Συνέντευξη στο πρακτορείο  Reuters παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι ποτέ στην σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης δεν έχει γίνει τέτοιο «μακελειό» σε καιρό ειρήνης.
 
«Η Ελλάδα θυμίζει μια χώρα κατεστραμμένη από πόλεμο», είπε σε δραματικούς τόνους κ. Τσίπρας. 
Εάν αυτά τα μέτρα υιοθετηθούν, θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία, τόνισε, καλώντας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να σπάσουν την συγκυβέρνηση και να μην ψηφίσουν τα μέτρα. 
«Η κορυφαία προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι η ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης.Δεν είναι ώρα για παιχνίδια, ούτε για να προκαλέσουμε πτώση της κυβέρνησης»  είπε, προσθέτοντας όμως ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αντιμάχεται τα μέτρα. 
Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. 
«Η χώρα είναι ήδη χρεοκοπημένη, απλώς οι τράπεζες δεν έχουν αφήσει να εκτραχυνθούν τα πράγματα, γιατί αν το κάνουν όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα απειληθεί με χρεοκοπία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στην ερώτηση, τί θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ακύρωνε το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματεύονταν δανειακή σύμβαση, διεκδικώντας μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, με συμμαχίες με χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στην κατεύθυνση της λύσης που δόθηκε για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας το 1953. Δηλαδή μια ευρωπαϊκή διάσκεψη με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης, με μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων, ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να αποπληρώνεται το χρέος από οικονομία που βρίσκεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. http://newpost.gr

Read more...

Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις

Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις
«Παγώνουν οι αποζημιώσεις των εν ενεργεία υπαλλήλων – με προϋπηρεσία άνω των 16 ετών – στο έτος που διανύουν φέτος και δεν θα αυξάνονται όσα έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη και αν διανύσουν στο μέλλον.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας του υπουργείου με την τρόικα, οι αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων αφορούν τα εξής:

1) Τριετίες. Οι τριετίες που προβλέπονται για τις κατώτατες αποδοχές στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παραμένουν «παγωμένες» ώσπου να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Η τρόικα ζητούσε την κατάργηση των τριετιών από τον Απρίλιο του 2013, γεγονός που θα συμπίεζε τους μισθούς όλων όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια της εθνικής σύμβασης, στο ύψος του βασικού μισθού των 586 ευρώ.

2) Επίδομα γάμου. Δεν υφίσταται το επίδομα γάμου στα κατώτατα όρια των αμοιβών, εκτός και αν συμφωνήσουν να καταβάλλεται η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Και στην περίπτωση αυτή η συμφωνία για την καταβολή του θα δεσμεύει τους εργοδότες που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ.


3) Απολύσεις με προειδοποίηση. Η προειδοποίηση για απόλυση με την καταβολή του 50% της αποζημίωσης κλιμακώνεται από έναν ως τέσσερις μήνες ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του εργαζομένου. Σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος είναι ένας ως έξι μήνες, ενώ η τρόικα ζητούσε να μειωθεί σε ένα ως τρεις μήνες.

4) Αποζημίωση. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην κλιμάκωση των αποζημιώσεων υπαλλήλων με προϋπηρεσία ως 16 έτη, για τα οποία λαμβάνουν αποζημίωση ως 12 μισθούς συν την προσαύξηση του 1/6 για τα δώρα (13ος και 14ος μισθός). Οι νεοπροσλαμβανόμενοι και όσοι έχουν σήμερα λιγότερα έτη προϋπηρεσίας από τα 16 έτη θα εξαντλούν την οροφή της αποζημίωσης στους 12 μισθούς. Όσοι διαθέτουν σήμερα πέραν των 16 ετών προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη θα λαμβάνουν έξτρα αποζημίωση έναν μισθό – ως 2.000 ευρώ – για κάθε έτος υπηρεσίας ως το 28ο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Ωστόσο η έξτρα αποζημίωση δεν θα κλιμακώνεται – εφεξής – αλλά θα παραμένει «παγωμένη» στο έτος που διανύει ο εργαζόμενος εφέτος, όσα έτη και αν εργαστεί στο μέλλον. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε προτείνει να καταβάλλεται στους ήδη απασχολούμενους ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για έξι μήνες με πλαφόν τον κατώτατο μισθό, δηλαδή δεν θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ (6 Χ 586 ευρώ).

5) Ελαστικό ωράριο. Η εφαρμογή των ευέλικτων ωραρίων, όπως και η επέκταση της εργασίας την ημέρα Σάββατο, θα γίνεται με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις και όχι με ατομικές συμφωνίες όπως ζητούσε η τρόικα. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, εξαήμερη εργασία με διατήρηση του 40ωρου ή του 48ωρου, αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και κατάργηση των περιορισμών για εναλλαγή μεταξύ πρωινής ή βραδινής βάρδιας με απλή απόφαση του εργοδότη. Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης αναμένεται να περιοριστεί στις 11 ώρες από τις 12 που ισχύει σήμερα στη χώρα μας. 


πηγή: real.gr
.enikos.gr

Read more...

"ΟΧΙ" των Ελλήνων της Γερμανίας στην Χρυσή Αυγή

"ΟΧΙ" των Ελλήνων της Γερμανίας στην Χρυσή Αυγή

Με δραματικές εκκλήσεις, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Έλληνες της τρίτης γενιάς μεταναστών στρέφονται κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα.

Με μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα της κίνηση, η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας καταδικάζει σε δήλωση της “απερίφραστα την ξενοφοβία και το ρατσισμό, απ΄ όπου κι αν προέρχονται”, εννοώντας σαφώς τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα. Ρωτήσαμε τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, τι ήταν αυτό που ανάγκασε την Εκκλησία να πάρει θέση σε ένα κατ΄ εξοχήν πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο:

“Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να σιωπήσει η Εκκλησία, δηλαδή όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Όταν υπάρχει αυτή η κρίση στην Ελλάδα, αυτό για μένα σημαίνει ότι όλοι πρέπει να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλά, να αλλάξουμε πορεία ζωής. Να δούμε γιατί; Πού θέλουμε να πάμε; Και όχι να αφήσουμε αυτές τις ακραίες καταστάσεις στην πατρίδα. Και επειδή όλοι οι άνθρωποι μας εδώ στην Γερμανία ανησυχούν απ΄ ότι ξέρω από τα πολλά τηλεφωνήματα που κάθε μέρα δέχομαι, γι’ αυτό αυτή η δήλωση. Εύχομαι να μην κάνω άλλη δήλωση, διότι θα είναι πολύ χειρότερη.”

Σε ανάλογο πνεύμα είναι και η δήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) που γίνεται στα πλαίσια του μηνύματος για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Το μήνυμα της ΟΕΚ
Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος: "Εύχομαι να μην κάνω άλλη δήλωση, διότι θα είναι πολύ χειρότερη"

“Το ΟΧΙ των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία είναι φέτος ηχηρότερο από άλλοτε”, έτσι ξεκινά το μήνυμα που αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα.

Η ΟΕΚ προειδοποιεί ότι η λιτότητα οδηγεί στην εξαθλίωση και ότι αυτή με τη σειρά της οδηγεί “απεγνωσμένους ενάντια στους μετανάστες” και ότι “έτσι ξανάρχεται ο φασισμός στην Ελλάδα με εγχώριες στολές πένθους.”

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Δημητρίου: “Ως μετανάστες στη Γερμανία έχουμε ζήσει στο πετσί μας τι σημαίνει περιθωριοποίηση, τι σημαίνει ρατσισμός. Αυτό το φαινόμενο δεν θέλαμε και δεν θέλουμε ποτέ να το ζήσει κανείς. Και πολύ περισσότερο αυτό το φαινόμενο να εμφανισθεί στη χώρα μας, όπως γίνεται αυτές τις μέρες, όπου μετανάστες γίνονται θύματα αυτόκλητων ενεργειών από νεοναζί και ακροδεξιά στοιχεία.”

“Το δικό μας ΟΧΙ”

Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος ΟΕΚ: "Αυτό το φαινόμενο δεν θέλαμε και δεν θέλουμε ποτέ να το ζήσει κανείς"

Με πρωτοβουλία Ελλήνων του Αμβούργου, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρωταγωνιστής ταινιών του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, Αδάμ Βουσδούκος, προετοιμάστηκε μια ακόμη έκκληση. Ο τίτλος της ενόψει της εθνικής γιορτής είναι “Το δικό μας ΟΧΙ” και στρέφεται ρητά κατά της Χρυσής Αυγής.

Οι υπογράφοντες παρουσιάζονται ως απόγονοι των γκασταρμπάιτερ οι οποίοι γνωρίζουν από προσωπικές εμπειρίες τι σημαίνει ρατσισμός και βιαιοπραγίες κατά των μεταναστών. “Γι΄ αυτό", όπως γράφουν, "μας πληγώνει και ταυτόχρονα μας εξοργίζει να βλέπουμε να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά καθημερινά στην Ελλάδα.”

Το μέλος της πρωτοβουλίας, ο μουσικός Χαράλαμπος Γανωτής, για τον στόχο της έκκλησής τους: “Θέλουμε να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που αντιδρούν και αποτρέπουν βίαιες επιθέσεις κατά των συμπολιτών τους. Νομίζουμε ότι φτάσαμε σε ένα μεταίχμιο, σε ένα σκαλοπάτι το οποίο δεν πάει απλώς ένα βήμα προς τα κάτω, αλλά καταλήγει σε έναν γκρεμό. Κατά την άποψη μας, δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική κοινωνία να συζητάμε τα αυτονόητα. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να διώκονται, να ξυλοκοπούνται, να δολοφονούνται λόγω της καταγωγής τους, και αυτό πολλές φορές μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.”

Ας σημειωθεί ότι τα θέματα Χρυσή Αυγή, ξενοφοβία και ρατσισμός στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τα γερμανικά ΜΜΕ.

Για μια χώρα όπως η Γερμανία, με το γνωστό παρελθόν, το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση για αυτά τα φαινόμενα στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώνεται επακριβώς για το τι συμβαίνει στην χώρα και ότι από θέση αρχής η Γερμανία καταδικάζει τέτοια φαινόμενα όπου και να παρουσιάζονται.

Πηγή: Deutsche Welle
enikos.gr

Read more...

Εικονική συναλλαγή 610.000 € σε μονή του Αγ. Όρους εντόπισε το ΣΔΟΕ...




Εικονική συναλλαγή, ύψους 610.000 ευρώ, μεταξύ της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και ιδιώτη εντόπισε το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το τιμολόγιο που παρέλαβε η μονή ήταν εικονικό ως προς το πρόσωπο του ιδιώτη, δηλαδή είχε...
δοθεί στη μονή από ιδιώτη που πραγματοποίησε οικοδομικές εργασίες για λογαριασμό της μονής, με τα φορολογικά στοιχεία άλλου ατόμου εγκλείστου εκείνη την περίοδο στις φυλακές, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα παράβασης της φορολογικής νομοθεσίας, μεταξύ αυτών, τη μη καταβολή των σχετικών φόρων προς το δημόσιο από τον πραγματικό αποδέκτη του ποσού...


Read more...

Μεταξύ 5-9 Νοεμβρίου τα μέτρα στη Βουλή...





Μεταξύ 5-9 Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο Στουρνάρα, που εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει τόσο τα δημοσιονομικά, όσο και τα εργασιακά μέτρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσε το πολυνομοσχέδιο να...κατατίθετο στη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πλην όμως διαπιστώθηκε «εμπλοκή», καθώς τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα να φέρουν τις προτάσεις τους.

Οι υπουργοί έχουν ούτως ή άλλως διορία έως το βράδυ της Δευτέρας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πολυνομοσχέδιο στον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, εν συνεχεία όμως η διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου θα χρειαστεί χρόνο.

Την προσεχή Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, ωστόσο, θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφιστεί το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, ώστε η κυβέρνηση να μεταβεί στο Eurogroup της επομένης με ψηφισμένες τις υποχρεώσεις της. Στις 31 Οκτωβρίου, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπως και επισήμως ανακοινώθηκε χθες από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τα συνδικάτα, που ετοιμάζονταν για κήρυξη 48ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα, με την κατάθεση των μέτρων, προσανατολίζονται με τη σειρά τους για μεταφορά των κινητοποιήσεων μεταξύ 5-9 Νοεμβρίου, ενώ ήδη έχει κηρυχθεί 24ωρη πανευρωπαϊκή απεργία για τις 14 Νοεμβρίου.


real.gr


Read more...

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν, λέει η Μέρκελ...





«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρότι επώδυνες, αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα σε κάποιες χώρες, π.χ. στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ελλάδα και την Ισπανία» υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο... εβδομαδιαίο μήνυμά της που μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου το Σάββατο.

«Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να προωθεί τη δημοσιονομική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ και αναφέρθηκε ειδικά στην Ιρλανδία, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε αναλυτικά για την ετήσια συνάντησή της με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την Τρίτη, αναδεικνύοντας την ανάγκη, «στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον», ο ρόλος των διεθνών οργανισμών να ενισχυθεί.

Τόνισε δε ότι κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η μεγαλύτερη ρύθμιση των διεθνών αγορών, επί της οποίας, αν και έχει σημειωθεί, όπως είπε, ήδη πρόοδος, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, στην κατεύθυνση της ευρύτερης δυνατής εφαρμογής της.

in.gr


Read more...

Κινδυνεύει να διακοπεί το πρόγραμμα "Erasmus"...




Τρύπα 90 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών «Έρασμος», σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.
Το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί από έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ειδάλλως οι...
ενδιαφερόμενοι φοιτητές κινδυνέουν να έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13. Με απλά λόγια οι φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει μία θέση στο πρόγραμμα «Έρασμος» για το 2013 δεν γνωρίζουν αν όντως θα βρεθούν τελικά σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το πρόγραμμα αυτό πέφτει κατά κάποιο τρόπο θύμα της επιτυχίας του.

Τα προβλεπόμενα κεφάλαια για φέτος απορροφήθηκαν κατά 99% ήδη από τον Οκτώβριο. Το σενάριο πρόσθετης χρηματοδότησης συναντά τώρα τις επιφυλάξεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Πολλοί ευρωβουλευτές ωστόσο ζητούν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του δημοφιλούς προγράμματος. Η Ντόρις Πακ, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου είναι σαφής:

«Πρέπει να μας δώσουν ότι μας αναλογεί, να δώσουν στους φοιτητές ό,τι τους υποσχέθηκαν. Θα έπρεπε να υπάρχει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα περιλάβει τα χρήματα αυτά και μάλιστα στο πλαίσιο όσων μας υποσχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», εξηγεί η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Διαμάχη για τα χρήματα στην Ευρώπη

Η διαμάχη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των επίμαχων συζητήσεων για οικονομικά ζητήματα στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το 2013 και ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός για το διάστημα 2014-2020.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος για ζητήματα προϋπολογισμού των Πρασίνων Χέλγκα Τρούπελ τονίζει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στα σωστά πεδία, όπως λ.χ. επιδοτήσεις για τον καπνό, και επικρίνει έντονα τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι του προγράμματος Έρασμος:

«Αθετήσατε τις συμφωνίες διότι εγκρίνατε χρηματοδοτήσεις, τις οποίες τώρα δεν παρέχετε. Αυτό υποσκάπτει την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μαζί με αυτό, δυστυχώς, συνολικά της Ε.Ε. Αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό λάθος», υπογράμμισε από το Στρασβούργο η Χέλγκα Τρούπελ.

Ο Κύπριος υπουργός για θέματα Ευρώπης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεσμεύεται από την πλευρά του στην ταχεία επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν, χωρίς πάντως να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: «Τα προγράμματα δια βίου μάθησης, συμπεριλαμβανομένου του Έρασμου, ανήκουν στα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της Παιδείας. Να είστε λοιπόν βέβαιοι ότι η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων στο ακαδημαϊκό έτος 2012-13 δεν θα κινδυνεύσει».

Το πρόγραμμα Έρασμος δίνει τα τελευταία 25 χρόνια την ευκαιρία σε νέους και νέες από όλη την Ευρώπη να περάσουν ένα τμήμα των σπουδών τους σε κάποιο πανεπιστήμιο μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Περισσότεροι από 30.000 Γερμανοί φοιτητές εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη δυνατότητα το έτος 10-11. Όπως ισχυρίζονται βουλευτές διαφορετικών παρατάξεων του ευρωκοινοβουλίου, το πρόγραμμα Έρασμος είναι μία επιτυχία εφάμιλλης αξίας με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και το ευρώ.

Προσδοκίες για βελτιώσεις

Σαφώς υπέρ της συνέχισης του προγράμματος τάσσεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Παλιαδέλη:

«Εγώ το είχα ως εμπειρία και ως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο, όπου δεχόμουν στη σχολή παιδιά από άλλα κράτη και άλλαξε η εικόνα τους για την Ελλάδα. Το Εράσμους πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί πραγματικά αμβλύνει τις αντιθέσεις. Πέρα από την εκμάθηση της γλώσσας, η επαφή με νέες ιδέες, με διαφορετικούς ανθρώπους, με άλλες κουλτούρες, μόνο καλό μπορεί να φέρει σε έναν άνθρωπο. Έστω κι αν του διευρύνει μόνο τους ορίζοντες, τίποτα άλλο».

Από τον προϋπολογισμό του Έρασμου χρηματοδοτούνται τα διοικητικά έξοδα για τα γραφεία διασύνδεσης των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και κυρίως οι υποτροφίες για τους φοιτητές που συμμετέχουν. Στον καθένα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 200 ευρώ μηνιαίως, δυστυχώς μόνο ένα περιορισμένο βοήθημα, όπως λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ. Η ίδια έχει διεκδικήσει πολλές φορές αύξηση του ποσού, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση ελπίζει να γίνουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα Έρασμος από το 2014, εφόσον βέβαια έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι τότε οι οικονομικές εκκρεμότητες.

Πηγή: DW - ΣΚΑΪ


Read more...

Έντονες βροχές και καταιγίδες Επιδείνωση του καιρού από το Σάββατο


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες, καθώς και τους ενισχυμένους νότιους ανέμους, έντασης 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη. Σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας.

Το Σάββατο η ΕΜΥ προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, σταδιακά στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται αρχικά στο βόριο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και Θράκη  και βαθμιαία στην υπόλοιπη Μακεδονία, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και την Κεντρική Στερεά Ελλάδα.

Ύφεση των καιρικών φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Δευτέρας στις περισσότερες δυτικές και βόρειες περιοχές, ενώ θα εξασθενήσουν και οι άνεμοι. Εντούτοις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, που θα εξασθενήσουν σταδιακά από την Τρίτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το in.gr
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Μεγάλη η πρόοδος για τα προαπαιτούμενα» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Γ.Στουρνάρας

Κανονικά στη Βουλή τα μέτρα


Ο υπουργός Οικονομικών αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου
Ο υπουργός Οικονομικών αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Μαραθώνια ήταν η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με βασικό αντικείμενο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για τα μέτρα.

Κατά την έξοδό του ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τις 89 δράσεις» και ότι τα μέτρα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο τα μέτρα, με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά, ο υπουργός είπε: «Νομίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθουν σε ένα νομοσχέδιο».

Σε ερώτηση για το τι θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Εurogroup της 31 Οκτωβρίου ο υπουργός απάντησε ότι «θα παρουσιάσουμε την πρόοδο που έχει γίνει.»

Σημειώνεται ότι του Eurogroup της 31ης Οκτωβρίου θα προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί» υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή σχετικά με τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας.

Τέλος, στην ερώτηση για το αν ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ή αν θα υπάρξει αδιέξοδο, ο κ. Στουρνάρας είπε: «εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος».

Παρών στην αρχή της σύσκεψης ήταν και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι αντικείμενο «είναι συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχουν προωθηθεί προς τη Βουλή όλες οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί».

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρει ότι το υπουργείο εκτός ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο.

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στους πολύ περιορισμένους χρόνους που απαιτούνται. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής και αξιόπιστη ακόμα και σε αυτό» αναφέρει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αν η Ελλάδα είχε δραχμή, ίσως δεν είχε τα σημερινά προβλήματα» λέει ο Βλ.Πούτιν

Πραγματιστικές οι θέσεις της Γερμανίας


Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ.Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ.Πούτιν   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μόσχα, Ρωσία
Η Ελλάδα ίσως να μην αντιμετώπιζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα γιατί θα είχε διεξόδους, όπως η υποτίμηση, αν είχε διατηρήσει τη δραχμή, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε «πολύ πραγματιστική» τη θέση της Γερμανίας για διοχέτευση πόρων στις χρεωμένες οικονομίες αφού πρώτα αρθούν τα «συστημικά προβλήματα».

Μιλώντας σε αναλυτές και προσωπικότητες της Λέσχης «Βαλντάι», ο Βλ.Πούτιν είπε ότι «εάν υπήρχε ακόμη δραχμή στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να την υποτιμήσουν εγκαίρως και, ίσως, να μην είχαν αυτά τα οξυμένα προβλήματα. Κι αυτό θα ήταν ένα καλό μήνυμα, ότι η μακροοικονομία μπορεί να διορθωθεί, ενώ τώρα δεν τους έχει μείνει άλλη λύση παρά να καταφύγουν στα δάνεια».

Πρόσθεσε δε ότι κατά την άποψή του «η ηγεσία της Γερμανίας έχει πολύ πραγματιστική θέση, η οποία έγκειται στο ότι πρέπει πρώτα να αρθούν τα συστημικά προβλήματα, τα οποία οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και κατόπιν πλέον να διοχετευθούν πρόσθετα μέσα.

» Εάν γίνει διαφορετικά, τότε τα πρόσθετα οικονομικά μέσα θα εξατμιστούν, θα δώσουν μια προσωρινή ώθηση, που δεν θα είναι επαρκής επιτάχυνση για να καλυφθεί όλη η απόσταση ως την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την ΕΕ για γραφειοκρατικές πρακτικές και ακατανόητη απροθυμία να συνεργαστεί με τη Ρωσία επιχειρηματολογώντας ότι «στην Ευρώπη για λόγους πολιτικούς έτρεξαν πολύ μπροστά. Και με κοινούς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τηρηθούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, ενέταξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, οι οποίες ως προς το επίπεδο ανάπτυξης των οικονομιών τους δεν ήταν ουσιαστικά έτοιμες γι’ αυτό.

» Θα μπορούσαν δηλαδή να ενταχθούν, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει με άλλους όρους», εκτίμησε ο Ρώσος ηγέτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ HOT DOC Εκδότες, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι στη λίστα Λαγκάρντ με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού



http://newpost.gr/post/163984/ekdotes-epixeirimaties-giatroi-kai-dikigoroi-sti-lista-lagkarnt-me-toys-megalokatathetes-toy-eksoterikou/ 
Την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα των μεγαλοκαταθετών που έβγαλαν χρήματα στην τράπεζα HSBC, και το οποίο παραδόθηκε πριν δύο χρόνια από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτει το Σάββατο σε έκτακτη έκδοση το περιοδικό HOT DOC.

Στη λίστα, η οποία έχει βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σύστημα και έχει προκαλέσει «ντόμινο»  αντιδράσεων, περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι και εκδότες. 

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί- όπως αναφέρεται εξάλλου και στο δημοσίευμα, είναι πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν κατηγορούνται για φοροδιαφυγή. Η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει μόνο όσα πρόσωπα έχουν καταθέσεις στην τράπεζα HSBC

Στο δημοσίευμα, επίσης, αναφέρεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα. Έκπληξη προκαλεί ότι στη λίστα περιλαμβάνονται… συνταξιούχοι, φοιτητές, νοικοκυρές, που μάλλον δύσκολα θα μπορούν να δικαιολογήσουν, εισοδηματικά, τη συμπερίληψή τους στη λίστα, αλλά γι' αυτό αρμόδιες είναι οι εποπτικές αρχές. Αυτό που απομένει πλέον να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές είναι εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής στις εν λόγω συναλλαγές ή εάν τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί νόμιμα στην εφορία. 

Η λίστα, την οποία δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα το περιοδικό του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, είναι εξαιρετικά εκτενής, καθώς περιλαμβάνει 2.059 ονόματα, εν τούτοις ανάμεσα σε όσους καταγράφονται προκαλούν ξεχωριστή αίσθηση ονόματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατέχουν περίοπτη θέση στο δημόσιο βίο της χώρας. 

Σε ό,τι αφορά τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της λίστας, αναφέρονται, μεταξύ άλλων,η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (η οποία αναφέρεται και ως Πελέκη και ως Βουλγαράκη), οι επιχειρηματίες Γεώργιος Μπόμπολας και Φώτης Μπόμπολας, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας, ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Τράγκας, ο επιχειρηματίας Κώστας Καίσαρης, οι επιχειρηματίες Παναγιώτης - Δημήτριος Μαρινόπουλος, Στέφανος Μαρινόπουλος καιΚασσάνδρα - Μόσχα Μαρινοπούλου, ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος, η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη,η επιχειρηματίας Αλίκη Μπενρουμπή, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαϊτογλου, o βιομήχανοςΚωνσταντινος Χαϊτογλου, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο δραστηριοποιούμενος στα τρόφιμα Νικόλαος Χαϊτογλου, ο εμπορος Βασίλειος Ζούλοβιτς, ο Σταύρος Βανικιώτης των πολύτιμων λίθων, η εταιρεία Ιντεραμέρικαν, η εταιρεία Coca Cola 3E, η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση, ο επιχειρηματίας στο χώρο της κλωστουφαντουργίας Γιώργος Ακκάς, ο ασχολούμενος με τις επιχειρήσεις Ορφέας Βεϊνόγλου - Μοσχόπουλος, o Θεόδωρος Βελισσαρόπουλος προϊστάμενος της Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, ο Παναγιώτης Αγρανιώτης μαιευτήρας γυναικολόγος στο Κολωνάκι, ο Βασίλειος Δανιηλίδης οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη, ο Ιωάννης Καραϊτιανός Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών / Διευθυντής χειρουργός του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο Σωτήριος Στυλογιάννηςχειρουργός στην Αθήνα, ο Πετρίδης Πτολεμαίος ωτορινολαρυγγολόγος στη Θεσσαλονίκη, οΓιώργος Παπαδημητρίου γυναικολόγος στην Αθήνα, η Iωάννα Σάκκουλα σύζυγος του ιδρυτή των εκδόσεων «Σάκκουλα», ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο βιομήχανος Δημήτριος Μυλωνάς, η τενίστρια Αγγελική Κανελλοπούλου, ο Αχιλέας Ραξέβσκυ που δραστηριοποιείται στο χώρο του ενδύματος, ο Ιωάννης Βουράκης των κοσμημάτων, ο επενδυτής Παναγιώτης Βοϊλης, οι ασχολούμενοι με το κόσμημα Δημήτριος Σαραντόπουλος, Βάλια Σαραντοπούλου καιΑλεξανδρος Σαραντόπουλος, ο Κωνσταντίνος Καϊλης πρώην Διοικητής της ΔΕΗ, o επιχειρηματίας Ηλίας Λαλαούνης, o Αλέξης Σκαναβής, διευθυντικό στέλεχος του εκδοτικού συγκροτήματος «Πήγασος» κ.ά.
 
Αυτή είναι η επίμαχη λίστα με τα 2.059 ονόματα των μεγαλοκαταθετών και για να δείτε ευκρινώς τα ονόματα κάντε κλικ στην φωτογραφία και αφού ανοίξει, πατήστε δεξί κλικ. Στη συνέχεια μπορείτε να πατήσετε προβολή εικόνας και με το ποντίκι να κάνετε ζουμ για να διαβάσετε αναλυτικά τη λίστα.

Read more...

«Φόβος πάνω από την Αθήνα» γράφει ο Guardian για την άνοδο της Χρυσής Αυγής

«Τρέφεται» στις ρωγμές του κράτους


Εκτενές άρθρο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Guardian
Εκτενές άρθρο για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Guardian  

Αθήνα
Στην άνοδο της Χρυσής Αυγής -κυρίως ανάμεσα σε στρώματα του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση και αισθάνονται ότι το κράτος δεν τους συμπαραστέκεται αρκετά- και την συστηματική προσπάθεια της να υποκαταστήσει το κράτος αναφέρεται σε εκτενέστατο δημοσίευμα στο ηλεκτρονικού της πρωτοσέλιδο η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Στην χτυπημένη από τη λιτότητα Ελλάδα, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε άνοδο. Οι βουλευτές της χαιρετούν φασιστικά, ενώ στους δρόμους τάγματα εφόδου ξυλοκοπούν μετανάστες. Και κάποιοι από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές τους ανήκουν στην αστυνομία» αναφέρει η εφημερίδα στο άρθρο υπό τον τίτλο «Φόβος και βδελυγμία στην Αθήνα: Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς» (Fear and loathing in Athens: the rise of Golden Dawn and the far right).

Η Χρυσή Αυγή είναι «ένα κόμμα, ένα κίνημα, μια υποκουλτούρα, τάγματα εφόδου· και ένα δίκτυο μέσα στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα», το οποίο «συνειδητά και αναπόφευκτα» γεμίζει τα κενά «που άφησε η παράλυτη πολιτεία», τονίζεται από τη συντάκτρια του άρθρου, Μαρία Μαργαρώνη -η οποία είχε υπογράψει και το πρόσφατο άρθρο του Guardian σχετικά με τις καταγγελίες βασανιστηρίων από την ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από αρκετά χρόνια περιθωριακής παρουσίας, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και το κύμα αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στις αρχές της δεκαετίες του '90 έδωσαν την πρώτη ώθηση στο κόμμα. Σταδιακά προς το τέλος της περασμένης δεκαετίας, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής «άρχιζαν να ‘καθαρίζουν’ τις πλατείες με γροθιές, ρόπαλα και μαχαίρια, να κάνουν έφοδο σε τζαμιά, να πουλάνε προστασία και να συνοδεύουν τις γριούλες στο σουπερμάρκετ».

Εστιάζοντας στο άνοιγμα ενός νέου παραρτήματος του κόμματος στα Μέγαρα (όπου τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής ήταν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο, όπως σημειώνεται) και σε όσους επισκέπτονται τα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, η συντάκτρια βλέπει καθημερινούς ανθρώπους -«που ποτέ δεν νόμιζα ότι θα έπεφταν θύματα της φασιστικής ρητορικής», όπως αναφέρει.

Πολλοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή για να τιμωρήσουν τα κόμματα που έφεραν την χώρα στην κατάσταση που την έφεραν, διαπιστώνει η συντάκτρια. «Μόνο τα παιδιά με τα μαύρα πουκάμισα δεν φοβάμαι», λέει στην συντάκτρια μια γυναίκα και η μητέρα της συμπληρώνει (αρκετά μεγάλη για να θυμάται την απριλιανή χούντα) «δεν ξέρω άλλους που να μοιράζουν φαγητό»

Η στρατηγική του κόμματος -«ένα κόμμα νομιμοποιημένο από τη δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης»- είναι μείγμα σαγήνης και εκβιασμού, «η εκμετάλλευση της ανάγκης που υποστηρίζεται από την απειλή της βίας». Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται φαγητό, αίμα και δουλειές μόνο για Έλληνες, έχει γυμναστήρια που δεν δέχονται ξένους, αλλά «η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι η παροχή ‘ασφάλειας’ με τη συμπαιγνία των Αρχών».

«Είναι γνωστό σε όλους ότι αν έχεις καταληψίες στο διαμέρισμά σου, μπορείς να φωνάξεις την Χρυσή Αυγή να τους διώξει, όχι την αστυνομία που στην καλύτερη περίπτωση θα σου δώσει διακριτικά ένα τηλεφωνικό αριθμό της Χρυσής Αυγής», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Μέσα από ένα φονικό κοκτέιλ πρόθεσης, ανικανότητας και αδράνειας, η πολιτεία άφησε μία βίαιη, αντιδημοκρατική δύναμη να ελέγξει την επιβολή του νόμου», τονίζεται από τον Guardian.

Και ενώ «είναι δύσκολο να μετρήσει κανένας πόσο βαθιά είναι η διείσδυση στην αστυνομία» καταγράφονται πολλές καταγγελίες «συνεργασίας» Χρυσαυγιτών με αστυνομικούς και φιλοξενούνται δηλώσεις της δικηγόρου Ιωάννας Κούρτοβικ που μιλά ανοιχτά για κάλυψη από τις Αρχές.

Βουλευτές που μιλούν στον Guardian εκφράζουν τουλάχιστον τον προβληματισμό τους για την κατάσταση. «Με την χούντα ήξερες τον εχθρό» λέει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλης Μαστρογιάννης και συμπληρώνει «αυτοί οι άνθρωποι δρουν μέσα στην κοινωνία και υπονομεύουν το σύστημα από μέσα.. […] Η κατάσταση μπορεί να κρατήσει 15-20 χρόνια».
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ευρεία υπουργική σύσκεψη το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα

Αντίστροφη μέτρηση


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ευρεία σύσκεψη με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στα προαπαιτούμενα (prior actions) που έχει ζητήσει η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση, συγκαλεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στην κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθεια ώστε οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων να έχουν κλείσει έως την Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Euro Working Group, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή και την Τετάρτη να συνεδριάσει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να δώσει την έγκρισή του.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια έως και την τελευταία στιγμή να βρεθούν οι μέγιστες συναινετικές λύσεις, δεδομένης της άρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμφωνήσει με τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις ως έχουν, χωρίς πάντως να κλείνει την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ ζητά παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του τελικού πακέτου μέτρων, με αιχμή και πάλι το θέμα των εργασιακών: Να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν.

Για το ζήτημα υπήρξε την Παρασκευή επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου -από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται- με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη. Ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να έχει εντός της ημέρας συνομιλία με τον πρωθυπουργό.

Το «αγκάθι» του χρέους

Στη συνεδρίαση Euro Working Group την Πέμπτη εξετάστηκαν τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 16-18 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τους υπολογισμούς προκύπτει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή δεν μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το Reuters, tο πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το όλο θέμα θα εξεταστεί εκ νέου τη Δευτέρα και Τρίτη στην ίδια ομάδα εργασίας. στο τραπέζι βρίσκονται εναλλακτικές επιλογές όπως η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ή ακόμη η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Πάντως, οι επιλογές αυτές δεν οδηγούν σε δραστική μείωση του χρέους.

Το σχέδιο απόφασης που θα προετοιμάσει η ομάδα εργασίας θα συζητηθεί, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, που θα συγκαλέσει ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η επιμήκυνση, ενώ για το θέμα της βιωσιμότητας, εάν δεν βρεθεί λύση τότε, θα ξανασυζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...