Πυρετώδεις είναι οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αρκετά μέλη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ωστόσο δεν θα λείψουν και οι καραμπόλες.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να ανακοινωθεί ώς το βράδυ της Τρίτης και η ορκωμοσία των υπουργών θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τουλάχιστον ένα υπερ-υπουργείο, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού θα «σπάσει» και θα δημιουργηθούν αυτόνομα υπουργεία.
Μιλώντας στο Mega, ο Ν.Βούτσης δήλωσε: «Μετά την εμπειρία του επταμήνου κάποια υπουργεία μπορεί και πρέπει να μείνουν μόνα τους. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Μέχρι το μεσημέρι θα έχει κλείσει κι αυτό».
Τα σενάρια και οι καραμπόλες
Ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ πιθανότατα και ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών.
Στον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές. Τα χαρτοφυλάκιά τους αναμένεται να διατηρήσουν ο Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας) και η Όλγα Γεροβασίλη (κυβερνητική εκπρόσωπος).
Στη θέση του αναμένεται να παραμείνει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της κυβέρνησης (γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου) Μιχ. Καλογήρου, αντικαθιστώντας τον Σπ. Σαγιά, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα κατευθύνεται σε άλλη κυβερνητική θέση.
Η πρώτη καραμπόλα αναμένεται να γίνει αναφορικά με τη θέση του προέδρου της Βουλής, καθώς ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Βούτση, του Γιάννη Δραγασάκη αλλά και του Θοδωρή Δρίτσα στην περίπτωση που εκείνος δεν θελήσει να παραμείνει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με το Mega, σε αυτήν εμπλέκεται και το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη, που αν και είναι έτοιμος να παραμείνει στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αν ο κ. Βούτσης γίνει πρόεδρος της Βουλής, τότε θα μετακινηθεί στο Εσωτερικών.
Πιθανή θεωρείται η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου. Ρόλο - κλειδί στην παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος αναμένεται να έχει ο Νίκος Χουλιαράκης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανότατα θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών με αναπληρωτές τον Δημήτρη Μάρδα και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ στο υπουργείο Εργασία θα βρεθεί εκ νέου ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στις θέσεις τους εκτιμάται πως θα παραμείνουν, επίσης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο Υγείας, ο Παναγιώτης Νικολούδης (υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς) και ο Γιάννης Τσιρώνης (υπουργός Περιβάλλοντος).
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης είτε θα παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είτε θα επιστρέψει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για την παραμονή στην κυβέρνηση και άλλων υπηρεσιακών υπουργών, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.
Άγνωστο παραμένει εάν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση ως αναπληρωτής υπουργός με τις πληροφορίες να τον θέλουν είτε αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είτε να αποκτά ρόλο στο υπουργείο Παιδείας.
Ρόλος αναζητείται και για τον Δημήτρη Βίτσα και το όνομά του ακούγεται για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Τέλος, θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να έχουν η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.