Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Για το 2013 Πότε θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ


Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), σε 36.383 δικαιούχους, τα Οικογενειακά Επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) που αφορούν τροποποιητικές αιτήσεις (A21) για τα έτη 2013 και 2014.
oga
Συγκεκριμένα, το επίδομα θα λάβουν οι 33.347 δικαιούχοι που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2014 και 3.036 δικαιούχοι που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 23.051.939 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΓΑ υπενθυμίζει, ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).

Read more...

Για τη διαπραγμάτευση Οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση Με ένα πακέτο έξι μεταρρυθμίσεων ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση τις συζητήσεις με τους θεσμικούς εταίρους και με στόχο μια νέα συμφωνία.


max
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι έξι μεταρρυθμίσεις είναι:
1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση - στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)
3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία
Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νέο σοκ: Δάνειο 260 εκατ. ευρώ ζητά το ΙΚΑ για τις συντάξεις Απριλίου!


593807afe4e55e97b3c4db4d1b0b1015_XL
Από τα μεγαλύτερα -μέχρι σήμερα- δάνεια αποφάσισε να ζητήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ταμείου για την πληρωμή των συντάξεων του Απριλίου 2015, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν στα τέλη του μηνός. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  η διοίκηση του ΙΚΑ θα προτείνει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη 5 Μαρτίου να υπάρξει αίτημα:
– προς τις τράπεζες που θα υποδείξει ο ΟΔΔΗΧ για δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ (με μορφή repos με την εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το ΙΚΑ)
– Προς τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου – Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ) για έντοκο εσωτερικό δανεισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα από τον ΟΠΑΔ θα ζητήσει να δανειστεί το ΙΚΑ 70 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ από το ΤΥΔΚΥ.

Read more...

Big Brother: Στο στόχαστρο της εφορίας, καταθέσεις, ακίνητα, μερίσματα και δάνεια

eforia-trapezes

Καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, επενδυτικά χαρτοφυλάκια αξίας άνω των 200.000 ευρώ, μερίσματα, δάνεια και ασφαλιστήρια συμβόλαια μπαίνουν στο στόχαστρο διασταυρώσεων του υπουργείου Οικονομικών.
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Κατερίνας Σαββαΐδου οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να αποστείλουν στη ΓΓΔΕ τα παραπάνω στοιχεία. Αν και η σχετική υποχρέωση υπήρχε και στα προηγούμενα χρόνια, με την απόφαση τροποποιείται, δηλαδή αυξάνεται, το όριο για την αποστολή στοιχείων καταθέσεων, ενώ προστίθενται και νέα στοιχεία που πρέπει να αποσταλούν, όπως είναι τα ασφαλιστήρια.
Με βάση αυτά τα στοιχεία το ΥΠΟΙΚ πρόκειται να οικοδομήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και να διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους πόθεν έσχες που διενεργούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Τα στοιχεία που πρέπει να αποσταλούν και να «φακελωθούν» για τους φορολογούμενους είναι:
1. Καταθέσεις που αφορούν σε  δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
Διαβιβάζονται:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών ή ΕΛΤΑ,
β) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού,
γ) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
δ) Αριθμός λογαριασμού,
ε) Ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ,
στ) Ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ,
ζ) Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό,
η) Υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο,
θ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,
2. Κινητές αξίες. Θα πρέπει να διαβιβαστούν στοιχεία χαρτοφυλακίου φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
Τα στοιχεία αφορούν:
α) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων,
β) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ΄ ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
δ) Αποτίμηση χαρτοφυλακίου σε ευρώ την 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο, ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς».
3. Μερίσματα.Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τα στοιχεία αφορούν:
α) Ονοματεπώνυμο-επωνυμία δικαιούχων,
β) Α.Φ.Μ των δικαιούχων,
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ΄ ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
δ) Την Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι,
ε) Επωνυμία της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
στ) Α.Φ.Μ της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα,
ζ) Το ποσό του μερίσματος,
η) Το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μέρισμα,
θ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς».
4. Δάνεια. Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.
Τα στοιχεία αφορούν:
α) Κωδικός Πιστωτικού Ιδρύματος
β) Είδος δανείου (1:Στεγαστικό, 2:Καταναλωτικό, 3:Άλλο)
γ) Συνολικό ύψος εκταμιευμένου δανείου σε ευρώ
δ) Ημερομηνία χορήγησης δανείου
ε) Συνολικό καταβληθέν ποσό για απόσβεση δανείου (τόκοι και κεφάλαιο)
στ) Πλήθος οφειλετών/ συνοφειλετών
ζ) ΑΦΜ πρώτου οφειλέτη ή ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου
η) Ποσοστό συμμετοχής πρώτου οφειλέτη
θ) Ονοματεπώνυμο πρώτου οφειλέτη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα στοιχεία ζ, η και θ επαναλαμβάνονται για κάθε οφειλέτη, όταν υπάρχουν συνοφειλέτες».
5. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Θα πρέπει να αποσταλούν στοιχεία που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας που συνάφθηκαν.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ανάσα… Αξιοκρατίας: Ο πρώτος ξάδερφος του Τσίπρα διορίσθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών!


Tsipras-Kotzias-1a-in-studio-LLLL

Η είδηση είναι από τον σημερινό Βηματοδότη, και αφορά τον πρώτο ξάδερφο του Αλέξη Τσίπρα, Γεώργιο Τσίπρα του Ηρακλή  ο οποίος λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης “εθνικής αξιοπρέπειας” κ.λ.π. διορίσθηκε στο ΥΠΕΞ, ως ειδικός σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά.
Ανάσα… αξιοκρατίας από τους νέους κυβερνώντες. Και που είστε ακόμα.
Αντιγράφω από Βηματοδότη:
Ο ειδικός σύμβουλος κ. Τσίπρας
Αν διαβάσετε την Εφημερίδα Κυβερνήσεως θα διαπιστώσετε ευθύς αμέσως ότι υπήρξε ένας διορισμός στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τον Γεώργιο Τσίπρα τουΗρακλή, ο οποίος διορίζεται με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών στο πολιτικό γραφείο του Ν. Κοτζιά σε θέση ειδικού συμβούλου.
Ο Γ. Τσίπρας τυγχάνει να είναι πρώτος εξάδελφος του Πρωθυπουργού, διεθνολόγος (και αρθρογράφος της «Αυγής») και είχε εμφανιστεί στο υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη ημέρα, από την ώρα δηλαδή που ο κ. Κοτζιάς το παρέλαβε από τον Ευ. Βενιζέλο.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στη Βουλή…


Στο 41,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση…

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, που παρουσίασε στο STAR ο Δ. Μαύρος στις  22,1 μονάδες (ΣΥΡΙΖΑ 41,3%, ΝΔ 19,2%). 

Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν οι…
ΑΝΕΛ και «Ποτάμι» (5,4%), ενώ ακολουθούν ΚΚΕ (5,3%) και Χρυσή Αυγή (5,1%).

Στη δημοσκόπηση αυτή, το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στη Βουλή (2,9%), ενώ «άλλο κόμμα» απαντά το 4,8%.

Οι αναποφάσιστοι είναι στο 10,6%.

Η δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του star.gr πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από 27 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου σε δείγμα 1.009 ατόμων…

Read more...

"Δεν δώσαμε εμείς τις αυξήσεις στη ΔΕΗ"...


«Δεν δώσαμε εμείς τις αυξήσεις στη ΔΕΗ»Ετοιμάζουμε μείωση των τιμολογίων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές...


Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για...
τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων και των συνδικάτων.

Με αφορμή την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση μεταξύ ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζουν:

1. Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες, και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε, συνεπώς, τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.

2. Αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας, και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.

3. Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη τής συγκεκριμένης Σύμβασης είναι, επομένως, εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.

4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

5. Οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

6. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

7. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης...
newsbeast.gr

Read more...

Καπελέρης: Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε δώσει μόνο 10 ονόματα…


Kapeleris Έρρικα Βαλλιάνου


crimenet.gr

Ο τέως γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, καταθέτοντας στο ειδικό δικαστήριο, επεσήμανε πως...
ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου του είχε δώσει μόνο 10 ονόματα για να ελέγξει και όχι ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ.

Όπως είπε, θυμάται μόνο το ένα όνομα και είδε ότι οι 10 είχαν βγάλει στο εξωτερικό τα μεγαλύτερα ποσά. Όπως είπε, πίστευε πως ο διάδοχός του Ιωάννης Διώτης θα έκανε τα περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καπελέρης είχε μία δυσκολία στις απαντήσεις του στον εισαγγελέα. Τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι εξ” αιτίας της λίστας Λαγκάρντ είχε περάσει από κατάθλιψη.

Πάντως, επεσήμανε ότι εάν είχε χρόνο θα έψαχνε όλα τα ονόματα, γιατί βρήκε διαφορές στις φορολογικές δηλώσεις των δέκα ατόμων που έψαξε με τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό...

Read more...

Εξερράγη ηφαίστειο στη Χιλή...


Στάχτη και λάβα παντού: Εξερράγη ηφαίστειο στη Χιλή - Απομακρύνθηκαν 3.000 άνθρωποι [εικόνες & βίντεο] Απομακρύνθηκαν 3.000 άνθρωποι (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)...


3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, το πρωί της Τρίτης, από τις περιοχές κοντά στο ηφαίστειο Βιγιαρίκα, το οποίο βρίσκεται στη...
νότια Χιλή, ενώ η αρχές κήρυξαν στις 08:00 ώρα Ελλάδας κόκκινο συναγερμό.


Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη χιλιανή τηλεόραση, οι τοπικές αρχές σήμαναν τις σειρήνες λίγο πριν η λάβα αρχίσει να κυλάει από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Τεμούκο, περίπου 800 χλμ. νότια του Σαντιάγο.



Πολλές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη, η ροή της λάβας έμοιαζε να έχει σταματήσει, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδονταν απ' ευθείας.



Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε τον πληθυσμό να επιδείξει «ηρεμία».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό», δήλωσε από το προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο, διευκρινίζοντας ότι θα μεταβεί στο σημείο μέσα στις επόμενες ώρες.



Οι κύριοι οδικοί άξονες πρόσβασης στην περιοχή έχουν αποκλειστεί εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθούν πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων σε πολλούς ποταμούς γύρω από το ηφαίστειο Βιγιαρίκα, το ύψος του οποίου είναι 2.800 μέτρα ενώ μαθήματα διακόπηκαν στα σχολεία των κοινοτήτων Βιγιαρίκα, Πουκόν, Κουραρεούε και Κοναρίπε.











iefimerida.gr

Read more...

Σκουρλέτης: Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού...


Σκουρλέτης: Σε δύο δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού
Όταν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι «πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα», τόνισε  ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

«Όταν γίνει – και θα γίνει σύντομα – η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις...
συλλογικές συμβάσεις, αυτές θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα», ανέφερε συγκεκριμένα στον "Βήμα FM".

«Έχει κοντά ποδάρια αυτό, αλλά πρόκειται για μια πολιτική, τελικά, κίνηση και όχι μια κίνηση με όρους στενά οικονομικούς», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Οσον αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, είπε:

«Είναι μια σημαντική αλλαγή διότι δίνει υπόσταση στις συλλογικές συμβάσεις και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο τις καθιστούσε ουσιαστικά αδειανό πουκάμισο».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «το νέο καθεστώς δίνει όπλα, φωνή στους εργαζομένους. Δίνει δυνατότητα να διαπραγματευτούν. Και από εκεί και έπειτα, χωρίς τη λογική της παρέμβασης από την πλευρά του κράτους. Δεν θα έχουν ισχύ (οι ατομικές συμβάσεις), όχι αναδρομικά, γιατί αυτό δεν γίνεται. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως ύψος της συλλογικής σύμβασης, αυτό θα συμπαρασύρει το ύψος της αμοιβής που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις ατομικές. Αυτό γινόταν πάντα, δεν γίνεται αλλιώς».

Αναφορικά με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε: «Η λογική μας είναι – και πολύ σύντομα θα μπορώ να σας το πω με συγκεκριμένες ημερομηνίες και νούμερα – να υπάρξει σε δύο δόσεις αυτή η αύξηση, μια αύξηση μέσα στο 2015 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Στο μεσοδιάστημα, θα έχει υπάρξει δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, οπότε μπορεί να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό αύξηση σε κάποιους κλάδους».

Read more...

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση διαφημίζει τα ψίχουλα...



Σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη σχετικά με τη...
φορολογία
«Όταν απ’ τη μια ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνέχισης και επέκτασης της φοροληστείας (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ.) για τα λαϊκά νοικοκυριά και απ’ την άλλη η κυβέρνηση διαφημίζει τα ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια, που κι αυτά δίνονται με "εκπτώσεις", τότε οδηγούμαστε στο εξής: Η φτωχή οικογένεια να πληρώνει για την ακόμα φτωχότερη και το μεγάλο κεφάλαιο να βγαίνει για μια ακόμα φορά λάδι».


Read more...

Την αποφυλάκιση του αρχηγού και του υπαρχηγού της ΧΑ, προτείνουν οι εισαγγελείς...



Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του αρχηγού της «Χρυσής Αυγής» Νίκου Μιχαλολιάκου και του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, στις...
29 Μαρτίου, εισηγούνται στο Συμβούλιο Εφετών οι αρμόδιοι εισαγγελείς.
 
Με τις προτάσεις τους οι εισαγγελείς Εφετών Ιωάννης Προβατάρης και Δημήτρης Ασπρογέρακας, ζητούν από τους Εφέτες να διατάξουν την αποφυλάκιση των δύο στελεχών της «Χρυσής Αυγής».
O κ. Προβατάρης προτείνει την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και τη διατήρηση των όρων που του έχουν επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
Βάσει και του παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ΧΑ τίθεται σε ισχύ ο αναφερόμενος από τον κ. Προβατάρη όρος του κατ’ οίκον περιορισμού.
 
Για τον φερόμενο ως υπαρχηγό της οργάνωσης Χρήστο Παππά, ο κ. Ασπρογέρακας προτείνει αποφυλάκιση με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παράδοσης διαβατηρίου και της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής.
 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για τους όρους που θα επιβληθούν στους δύο κατηγορουμένους, ενώ αντίστοιχο βούλευμα αναμένεται και για τον Γιάννη Λαγό, ενόψει της συμπλήρωσης 18μηνου κράτησής τους.
 
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης για την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» πιθανότατα αμέσως μετά το Πάσχα.
 

Read more...

Κρυμμένα αποθεματικά στην ΤτΕ, αποκάλυψε ο Σταθάκης...





Για τα αποθέματα που μπορούν να κρατήσουν ζωντανή τη λειτουργία του κράτους, εάν χρειαστεί, αναφέρεται δημοσίευμα στη βρετανική "Telegraph", που επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

«Αυτά που λέγονται είναι υπερβολές. Υπάρχουν...
περίπου 3 ή 4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει κρυμμένα αποθεματικά που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της για μερικές ακόμη εβδομάδες και παρακάμπτοντας τις ανησυχίες πως τα ταμεία θα μπορούσαν να αδειάσουν εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Ambrose Evans-Pritchard, «οι Έλληνες πρέπει να καταβάλουν στο ΔΝΤ συνολικά 1,5 δισ. ευρώ από χρέος που ωριμάζει αυτό το μήνα, αρχής γενομένης αυτή την Παρασκευή με αποπληρωμή χρέους 300 εκατ. ευρώ. Καμία χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, επισημαίνει η Telegraph, δεν έχει εκδηλώσει στο παρελθόν αδυναμία αποπληρωμής του Ταμείου. Μια τέτοια εξέλιξη θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη και θα ενέτασσε την Ελλάδα στους παρίες του κόσμου, παρέα με τη Ζιμπάμπουε».



Read more...

Καμμένος: Δύο φάκελοι για εξοπλιστικά έτοιμοι για τη Δικαιοσύνη...


Καμμένος: Δύο φάκελοι για εξοπλιστικά έτοιμοι για τη Δικαιοσύνη
Ραγδαίες εξελίξεις στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. 

Μιλώντας στο...
ραδιόφωνο του "Alpha" ο προεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι «για τουλάχιστον δύο φακέλους είμαστε έτοιμοι να τους στείλουμε στη Δικαιοσύνη», δεσμευόμενος ότι «θα ανοίξουν όλες οι υποθέσεις».

Αναφερόμενος στα διακινούμενα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «δεν θα βγούμε μόνοι μας από το ευρώ και να τους χαρίσουμε ότι έχουμε δώσει μέχρι στιγμής», ενώ όσον αφορά στις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στην νεόκοπη κυβέρνηση, τόνισε ότι «υπάρχουν μες το σύστημα κάποιοι που υπηρετούν τη λογική ότι είτε η Ελλάδα θα υποχωρήσει είτε θα τους ανατρέψουμε».

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απομονώθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ένα μικρό κράτος αλλά ισότιμο έβαλε τη Γερμανία στο πλάι» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος. 


Read more...

Bloomberg: Στην πέμπτη θέση του «δείκτη δυστυχίας» η Ελλάδα...



Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας με τις πιο «επώδυνες» οικονομίες για να ζεις και να δουλεύεις», σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Bloomberg που συνθέτουν τον «δείκτη δυστυχίας» για το 2015.

Ο... δείκτης προκύπτει από τον συνδυασμό πληθωρισμού και ανεργίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα: «Ο πληθωρισμός είναι μια ασθένεια που μπορεί να διαλύσει μια κοινωνία, όπως είχε πει κάποτε ο νομπελίστας οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν.
Αν προσθέσουμε στη διάγνωση και την αυξανόμενη ανεργία, ο κλάδος του χρησιμοποιεί έναν όχι και τόσο τεχνικό όρο για τον εξουθενωτικό αντίκτυπο στους ανθρώπους: Δυστυχία».

Η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και η Ουκρανία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της λίστας.

Read more...