Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΚΚΑΛΗΣ + ΛΙΒΥΗ = ΙΝΤΡΑΚΑΤ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
Πολλά έχουν γραφεί αυτές τις ημέρες για την έκθεση των Ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη και τις συνακόλουθες...
συνέπειες . Αυτό που έχει ενδιαφέρον σήμερα είναι η «έκθεση» Ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, από τη συμπεριφορά των Ελλήνων μάνατζερ σε σχέση με τις Λιβυκές εξελίξεις. Και εξηγούμαστε.
Έτσι η εταιρεία Intrakat, συμφερόντων του Σ. Κόκκαλη, είχε και έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους του Καντάφι.
Δεν πάει πολύς καιρός που εξέχοντα πρόσωπα του πολιτικό-επιχειρηματικού παρασκηνίου δεχόντουσαν στο King George επενδυτικά κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι και –κυρίως-τη Λιβύη για κοινές επενδύσεις στον τομέα των στερεών απορριμμάτων και των υδατικών πόρων και ειδικά στην ΕΥΔΑΠ. Εξέχων συνομιλητής ο Δ/νων Σύμβουλος της εισηγμένης κ, Νίκος Μπάρδης ο οποίος με τον ενθουσιασμό που τον διακατέχει παρουσίαζε ως σχεδόν κλεισμένη τη συμφωνία με τους Λίβυους όχι μόνο σε μέλη του Δ.Σ. αλλά και ευρύτερα σε Ελληνικές εταιρίες . Μάλιστα προς επίρρωση του «αρραβώνα» οργάνωσε πριν δύο μήνες, και αποστολή στη Λιβύη όπου διακήρυττε μάλιστα την προσδοκώμενη ανάληψη της διαχείρισης της εταιρίας Υδάτων της Τρίπολης.
Ερωτήματα προς τον κ. Μπάρδη:
· Πως πάει το deal;
· Τα γνώριζε αυτά ο προϊστάμενος Υπουργός και ποια είναι η θέση του;
· Μετά τις δηλώσεις του «συνέταιρου» Σαίφ Καντάφι για τη Λυβική εξέγερση δεν θα πρέπει να ανησυχεί ο Μουτάφης μήπως ο συνέταιρος Σαίφ, του εμφανίσει μισθοφόρους από το Τσάντ στην πρώτη απεργία
http://fimotro.blogspot.com/2011/02/blog-post_4041.html
Read more...

Τερματίζει τη μονομερή εκεχειρία το κουρδικό ΡΚΚ

«Η Άγκυρα δεν κάνει διάλογο»


Από παλιότερη διμαρτυρία του ΡΚΚ στο Στρασβούργο, έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την κράτηση του Οτζαλάν
Από παλιότερη διμαρτυρία του ΡΚΚ στο Στρασβούργο, έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την κράτηση του Οτζαλάν (Φωτογραφία: Associated Press )
Αγκυρα
Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ έθεσαν τέλος στην εκεχειρία την οποία κήρυξαν τον Αύγουστο του 2010, επιρρίπτοντας στην Άγκυρα απροθυμία για ουσιαστικό διάλογο ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

«Η κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε στις 13 Αυγούστου δεν έχει πλέον νόημα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που έχει στόχο να αγνοεί και να εκμηδενίσει» τους Κούρδους, αναφέρει η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το πρακτορείο ειδήσεων Firat News, που πρόσκειται στους αντάρτες.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι χωρίς καμιά αμφιβολία υπεύθυνο για το τέλος της διαδικασίας της κατάπαυσης του πυρός» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το PKK, ωστόσο, δηλώνει πως θα αμύνεται «με αποτελεσματικότερο τρόπο» έναντι των επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων, χωρίς να επιτίθεται πρώτο σε αυτές, σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές του Firat, το PKK κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διώκει δικαστικά εκλεγμένους Κούρδους δημάρχους και αγνοεί τις εκκλήσεις να διερευνηθούν καταγγελίες για μαζικούς τάφους Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Για να παρατείνει την εκεχειρία του, το PKK ζητάει και πάλι, στην ανακοίνωση αυτή, να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών του, να χαλαρώσει το καθεστώς εγκλεισμού του ιστορικού ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες.

Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

28 Φλεβάρη 1968-28 Φλεβάρη 2011: 43 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ, για την απελευθέρωση από την αμερικάνικη κατοχή!




Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων...

28 Φλεβάρη 1968 – 28 Φλεβάρη 2010: 42 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ
(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)
και...

«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα’ ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Herbert Marcuse (1898 – 1979)

- Σαν σήμερα, πριν 43 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ!
- 28 Φλεβάρη 1968-28 Φλεβάρη 2011: 43 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ
- Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον…


Read more...

Ο κ. Παπανδρέου φέρει πλήρη ευθύνη…

Γράφει το περί ΠΑΣΟΚ:

Ο κ. Παπανδρέου γνώριζε….

Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο κ.Παπανδρέου είχε επαφές με τον κ. Στρος Καν ακόμα και προεκλογικά.
Δεν δικαιούται λοιπόν να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τα προβλήματα της χώρας, όταν κέρδισε τις εκλογές και ακόμα περισσότερο φέρει πλήρη ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

=================

Σχόλιο: Το χειρότερο είναι ότι έχει περάσει στην Ευρωζώνη ως ύποπτος για σαμποτάζ στο ευρώ। Το γνωστό σε εμάς ως “έλλειμα αξιοπιστίας”.

/papaioannou
Read more...

Ο Ομπάμα χτυπάει... καμπανάκι στη Μέρκελ

«Βρείτε γρήγορα λύση!»


http://img.protothema.gr/080BAF7293541713AA5BAC3744A9870C.jpg

Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας και ... εκτροχιασμού όλων των προσπαθειών για ανάκαμψη παραμένει ορατός και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως η Ευρώπη παραμένει ... «βραδυφλεγής βόμβα» της οικονομικής κρίσης. Η χαρακτηριστική αδυναμία (;) των Ευρωπαίων να απαντήσουν πειστικά στις προκλήσεις των αγορών και επιτέλους να απαντήσουν πειστικά στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ!

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με την «Σιδηρά Καγκελάριο», ζητώντας της πιεστικά να «συμβάλλει στην σταθερότητα της Ευρωζώνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Λευκός Οίκος. Ουσιαστικά δηλαδή ο Ομπάμα ξεκαθάρισε πως κατά την οπτική των Αμερικανών είναι η Γερμανία αυτή που συνεχώς θέτει προσκόμματα στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με τη στάση που τηρεί έναντι των εταίρων της και με τις διαδοχικές αναβολές που ουσιαστικά θέτει στη λήψη μιας ενιαίας, τελεσίδικης και οριστικής απόφασης για τον τρόπο, τις μεθόδους και κυρίως το χρονοδιάγραμμα δράσεων που θα αναληφθούν από την Ευρώπη για να τερματισθεί η κρίση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να υιοθετήσει πολιτικές που δεν θα ... αποκλίνουν από την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος!

Στην ίδια συνομιλία δε ο Ομπάμα τόνισε πως «επείγει να υιοθετηθούν αποτελεσματικά εργαλεία προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» ...

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των εξωτερικών πιέσεων που δέχεται ώστε να «βάλει νερό στο κρασί της» και των πιέσεων από εσωτερικό της χώρας της όπου βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα και με εσωκομματικές αντιδράσεις για τις πολιτικές της επιλογές – που της κοστίζουν σε εκλογική ισχύ. Της κατάστασης επωφελούνται οι σοσιαλδημοκράτες που κατηγορούν την κυρία Μέρκελ για αντιευρωπαϊκή στάση και για απομόνωση της Γερμανίας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, την ίδια ώρα που προσπορίζονται εκλογικά οφέλη ακριβώς λόγω της αδυναμίας της Άγκελας Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς ότι αξίζει να πληρώνουν αυτοί για τους «άσωτους» εταίρους τους!!!

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, αφού την Παρασκευή αναμένεται να διεξαχθεί στο Ελσίνκι μια ... προσυνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Εκεί θα συμμετάσχει και η κυρία Μέρκελ, ομού μετά του Γάλλου πρωθυπουργού Φιγιόν και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Τι θα αποφασισθεί, ποιες πιέσεις θα δεχθεί η κυρία Μέρκελ και πως αυτές θα αποδώσουν ενόψει 25ης Μαρτίου είναι κάτι που μένει να δούμε...


Read more...

Οι Έλληνες κροίσοι πάνε... Λονδίνο παρά την κρίση

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg


http://img.protothema.gr/82100A21F5421B87CEF5E06FD14CC3AC.jpg
Αυξάνονται οι αγορές πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων -αξίας πάνω από ένα εκατ. βρετανικές λίρες- στο Λονδίνο από Έλληνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο παραπέμπει σε στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Knight Frank LLP.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι γενικότερα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο από ξένους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να ανεβαίνουν, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, το Φεβρουάριο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων από ξένους σημειώθηκαν από Έλληνες, Ισπανούς, Ουζμπέκους, κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και Αμερικανούς.

Η αγορά ακινήτων στο Λονδίνο προσελκύει επενδυτές που φοβούνται την οικονομική και πολιτική αστάθεια στις δικές τους αγορές, σύμφωνα με τον κ. Λάιαμ Μπέιλι, που είναι επικεφαλής έρευνας του γραφείου Knight Frank. Οι Έλληνες και οι Ισπανοί αυξάνουν τις επενδύσεις τους λόγω της δύσκολης κατάστασης των οικονομιών τους και οι Ασιάτες, για να προστατευθούν από τον πληθωρισμό, αναφέρει το Bloomberg.

Ο κ. Μπέιλι θεωρεί ότι η εκδίωξη των ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου, που πυροδότησε εξεγέρσεις στη Λιβύη, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, θα φέρει πιθανότατα περισσότερο χρήμα από τη Μέση Ανατολή στο Λονδίνο, καθώς οι πλούσιοι επιδιώκουν να προστατεύσουν την περιουσία τους. «Ο αριθμός των εθνικοτήτων που αγοράζουν κατοικίες στο Λονδίνο αυξήθηκε από 46 το 2009 σε 61 το 2010» υπογράμμισε.

Οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκαν 1% το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο και 8% σε ετήσια βάση. Ο πιο ακριβός δρόμος της πόλης είναι η οδός Βικτόρια στο Κένσινγκτον, όπου το μέσο κόστος των κατοικιών ανέρχεται σε 6,43 εκατ. λίρες.

Read more...

«Κάντε πρόωρες εκλογές!»

Financial Times: «Plan B» για την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/81C7A95218475DEEE9292C0039E2183D.jpg
Την τιμητική της έχει και πάλι σήμερα η Ελλάδα στους Financial Times, με την έγκριτη εφημερίδα να εκφράζει αγωνία για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο και την κρίση, να εγείρει αμφιβολίες για την τελική επιτυχία αυτών των προσπαθειών και να προτείνει (!) εναλλακτικά σχέδια με κυρίαρχο αυτό της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών και την καταφυγή σε πρόωρες εκλογές για να ενισχυθεί η θέση της κυβέρνησης και να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή που έχει «δοκιμασθεί» από τις κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα που έχουν ληφθεί ...

Είναι χαρακτηριστικό πως οι FT αφιερώνουν στην Ελλάδα τόσο το editorial της εφημερίδας, όσο και το κεντρικό άρθρο της πιο γνωστής τους στήλης, της «διάσημης» LEX.

Η τελευταία γράφει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα περνάει το ... «μαρτύριο του Σίσυφου». Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως κανείς σώφρων άνθρωπος δεν περίμενε πως μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα ... «γινόταν Γερμανία», αλλά σίγουρα η πρόοδος που καταγράφεται με τις διαδοχικές αποφάσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της συγκράτησης μισθών και της μείωσης των ελλειμμάτων είναι αξιοπρόσεκτη και σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Πλην όμως όσο περισσότερο προσπαθεί – με διαδοχικά μέτρα και επώδυνες αποφάσεις – η κυβέρνηση να «πιάσει» τους στόχους του Μνημονίου, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι στόχοι. Κυρίως γιατί συρρικνώνεται το ΑΕΠ, η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ψυχοραγεί και το μείζον πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν έχει προσώρας αντιμετωπισθεί. Ως αποτέλεσμα τα ελλείμματα μειώνονται, η ανάκαμψη όμως δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

Οι FT καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν – χαρακτηριστικά κάνει λόγο για «Ολύμπιο δανειακό βάρος» και αμφισβητεί σφόδρα το κατά πόσον οι οι επενδυτές θα θελήσουν στο άμεσο μέλλον να τοποθετηθούν σε μία χώρα με τόσα προβλήματα όπως η Ελλάδα. Συνεπώς «βλέπει» ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Στο editorial τους οι FT σχολιάζουν πως με βάση αυτά τα δεδομένα και παρά το γεγονός πως είναι ακόμα νωρίς για να «καταλήξουν οι χρηματαγορές ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αποτυγχάνουν», είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες να αποφασίσουν τώρα ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα συνίσταται στην υιοθέτηση μιας διαδικασίας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών. Στο ίδιο άρθρο τέλος σημειώνει πως μετά από όλα αυτά και με δεδομένο πως πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση η διάθεση ανάληψης όλων των κρίσιμων αποφάσεων – και μαζί και η επιτυχία της μείωσης του ελλείμματος κατά 6% μέσα στο 2010 – ενδεχομένως θα ήταν προτιμητέο για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ... «ξεκαθαρίσει το κλίμα», ήτοι να προσπεράσει τις κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα, προχωρώντας σε πρόωρες εκλογές. Τις οποίες, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αξίζει να τις κερδίσει μετά τα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής ...

Read more...

Άρρωστος με ίωση ο πρωθυπουργός Αναβάλλεται η προ ημερησίας στη Βουλή


Αναβλήθηκε η σημερινή, προγραμματισμένη, συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσβλήθηκε από ίωση. Tο πρωί εμφάνισε υψηλό πυρετό και ο γιατρός του συνέστησε να παραμείνει στο κρεβάτι του και να αποφύγει οποιαδήποτε μετακίνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, επικοινώνησε με τους αρχηγούς των κομμάτων και όλοι συμφώνησαν η συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό, που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, να αναβληθεί.

Η συζήτηση μάλλον μετατίθεται για το Σάββατο।

tanea.gr

Read more...

Πάνω από 1,38 δολάρια το ευρώ Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ


Νέα άνοδο σημείωσε σήμερα το ευρώ, το οποίο έφτασε τα 1,3839 δολάρια. Το νόμισμα της ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,60% έναντι του δολαρίου και κατά 0,80% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, φτάνοντας τα 113,19 γιεν.

Οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής εντός του 2011, ενώ η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων μηνών, καθώς η Fed αναμένεται τους επόμενους μήνες να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 0% - 0,25%.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, αναμένεται να μιλήσει αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Την προσεχή Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και οι αγορές αναμένουν τις δηλώσεις του προέδρου της, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, προκειμένου να δουν πότε θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Το 3μηνο Euribor βρίσκεται στο 1,94% από 1,33% στα τέλη του 2010.

Οι περισσότεροι επενδυτές προβλέπουν αύξηση των ευρω - επιτοκίων κατά 0,25% (από 1% σήμερα) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο।

tanea.gr

Read more...

Συνομιλίες Χίλαρι Κλίντον-Ε.Ε. Μάχες στη Λιβύη - διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Λιβύη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιδιώξει η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Γενεύη με Ευρωπαίους ομολόγους της.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια και ετοιμάζουν επίθεση, ενώ αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στη Μιζουράτα και κατέρριψαν στρατιωτικό αεροσκάφος.

Στη Γενεύη, η αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους της από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και με αξιωματούχους από αραβικές και αφρικανικές χώρες, από την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει συμφωνία ως προς την επιβολή νέων κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ένα από τα μέτρα που εξετάζουν οι ΗΠΑ είναι η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Χθες, πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες που προσπαθούν να συγκροτήσουν μία μετά Καντάφι κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, και να «προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά καθώς η επανάσταση προχωρεί επίσης δυτικά. Είναι πολύ νωρίς να δούμε πώς αυτό θα εξελιχθεί», είπε.



Μάχες στην πόλη Μιζουράτα

Αντίπαλοι του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μιζουράτα και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, δήλωσε σήμερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα. «Ένα αεροσκάφος κατερρίφθη σήμερα το πρωί ενώ είχε ανοίξει πυρ εναντίον του τοπικού ραδιοσταθμού. Διαδηλωτές συνέλαβαν το πλήρωμά του», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Η μάχη για τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης (κοντά στη Μιζουράτα) άρχισε αργά τη νύχτα και συνεχίζεται.

Οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο ένα μικρό τμήμα της βάσης. Διαδηλωτές ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της βάσης αυτής, όπου υπάρχουν πυρομαχικά.

«Η Μιζουράτα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών», πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας।
.tanea.gr
Read more...

'ΦΡΕΝΟ' ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


Η Φινλανδία σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στις 17 Απριλίου...


Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αίτημα της Ιρλανδίας να μειωθεί το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει για το δάνειο διάσωσης, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας και επικεφαλής του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Ελσίνκι, ότι «υπάρχει η αντίληψη στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη ότι οι απαιτήσεις δεν μπορούν να χαλαρώσουν».

Σε άλλη συνέντευξη που είχε δώσει στις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Κατάινεν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η νέα Βουλή θα συμφωνήσει» για τη διεύρυνση του ρόλου του ΕΤΧΣ.

Το κλίμα κατά της αναζήτησης μίας ισχυρής συνολικής λύσης για το χρέος της Ευρώπης έχει επιβαρυνθεί πολύ στη Φινλανδία, λόγω και της συνεχούς ανόδου της δημοτικότητας του κόμματος «Πραγματικοί Φινλανδοί», το οποίο όχι μόνο είναι κατά της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ, αλλά ήταν αντίθετο ακόμη και στη χορήγηση των δανείων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Το κόμμα αυτό υποστηρίζει ότι στην Ευρωζώνη πρέπει να μετέχουν μόνο οι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση («ΑΑΑ»), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Φινλανδία.

Για τις χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, η άποψη του κόμματος είναι ότι έχουν «λάθος» νόμισμα.

«Αν ένα πεπόνι και ένα μήλο φορέσουν το ίδιο μέγεθος καπέλου μπέιζ μπολ, ο καθένας μπορεί να δει ότι αυτό δεν δουλεύει», είπε ο αρχηγός του κόμματος Τίμο Σοίνι, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα του εμφανίζεται με ποσοστό 17,9% -όσο και το κόμμα των Σοσιλαδημοκρατών- από μόλις 6,3% πριν από ένα χρόνο, ενώ τα δύο προπορευόμενα κόμματα του Εθνικού Συνασπισμού με 20,2% και του Κέντρου -της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι- με ποσοστό 18,2% έχουν υποστεί μεγάλη πτώση, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι Φινλανδοί ψηφοφόροι μπορεί να αποδειχθούν το ίδιο μεγάλη απειλή -για τη βελτίωση των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρώπη- με τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Σε απάντηση που έδωσε πρόσφατα με e-mail η κ. Κιβινιέμι δήλωσε: «Ορισμένοι πολίτες μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση εξ αιτίας των φτωχών οικονομικών πολιτικών των Ελλήνων και των Ιρλανδών, ιδιαίτερα επειδή η Φινλανδία διατήρησε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της όλες τις δύσκολες εποχές».

Read more...

H Μεσόγειος «θερμαίνεται, ανεβαίνει και γίνεται πιο αλμυρή»

Ανησυχητική επιτάχυνση

Μεσόγειος: ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας πνίξει
Μεσόγειος: ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας πνίξει (Φωτογραφία: NASA )
Μαδρίτη, Ισπανία
Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων «φυσικών» παραγόντων, η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου δείχνει να επιταχύνεται την τελευταία δεκαετία, προειδοποιεί επιστημονική έκθεση στην Ισπανία.

Από το 2001 έως σήμερα η στάθμη έχει ανυψωθεί κατά 20 εκατοστά, σύμφωνα με την έκθεση Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση, πάντως, δεν διευκρινίζει αν τα συμπεράσματα έχουν υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Η εκτίμηση ότι η στάθμη έχει ανέβει 20 εκατοστά σε μια δεκαετία φαίνεται μεγάλη: Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), από το 1900 έως το 2006 η στάθμη των ωκεανών είχε ανέβει κατά 10-20 εκατοστά.

Σύμφωνα επίσης με ισπανο-βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Journal of Geophysical Research-Oceans, και βασίστηκε στα μοντέλα της IPCC, η άνοδος της στάθμης στη Μεσόγειο μέχρι τα τέλη του αιώνα θα κυμανθεί από 3 έως 61 εκατοστά.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε κλιματικά δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 1943-2008 και συλλέχθηκαν με ένα σύστημα παρατήρησης «μοναδικό στην Ισπανία και πρωτοποριακό στην Ευρώπη».

Σε άνοδο φέρεται να βρίσκεται και η περιεκτικότητα της Μεσογείου σε αλάτι, πιθανώς λόγω της αυξημένης εξάτμισης, η οποία οφείλεται με τη σειρά της στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Διακυμάνσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων της Μεσογείου ανέβηκε τον 20ό αιώνα κατά 0,7 έως 0,8 βαθμούς Κελσίου, όσο και η θερμοκρασία του αέρα.

Η θερμοκρασία του νερού στη Μεσόγειο ανεβαίνει όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, υπάρχουν όμως και αποκλίσεις λόγω «φυσικών» ατμοσφαιρικών μεταβολών: Το διάστημα 2005-2008, «η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν πιο αργή από ό,τι στα τέλη του 20ού αιώνα».

Όσον αφορά τη στάθμη, ο ρυθμός ανόδου ήταν μικρότερος στη Μεσόγειο από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο στα τέλη του 20ού αιώνα. Αιτία ήταν η υψηλότερη ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή.

«Το επίπεδο της θάλασσας στη Μεσόγειο ανέβαινε κατά 1 έως 1,5 χιλιοστό ανά έτος από το 1943, αυτό όμως δεν φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς φαίνεται ότι τώρα η ταχύτητα ανόδου επιταχύνεται» δήλωσε ο Μανουέλ Βάργκας Γιάνιεθ, ερευνητής του Ινστιτούτου και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Αυτού του είδος οι αποκλίσεις «πάντα θα συμβαίνουν. Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα» εξηγούν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν επίσης ότι, λόγω της «αδράνειας» με την οποία η θάλασσα αντιδρά στις θερμοκρασιακές μεταβολές της ατμόσφαιρας, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού και της στάθμης θα συνεχιστεί ακόμα και αν σταθεροποιηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα ήπιο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»

Συνεχείς διαβουλεύσεις στην Ευρώπη

Tο σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιλαμβάνει τις δύο γερμανικές προτάσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη
Tο σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιλαμβάνει τις δύο γερμανικές προτάσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι θα προτείνει την Δευτέρα ένα σχέδιο για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», το οποίο αποφεύγει να περιλάβει τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του Συμφώνου που προτείνει η γερμανική κυβέρνηση, όπως η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η πρόταση αυτή, η οποία θα διατυπωθεί κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης αξιωματούχων των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, προετοιμάσθηκε από το επιτελείο του Χέρμαν βαν Ρομπάι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους Financial Times καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή.

Ο πρόεδρος της ΕΕ επιφορτίσθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν γαλλογερμανικής πρότασης, να προετοιμάσει προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ κυρίως, για να αποφευχθούν νέες κρίσεις χρέους.

Η Γερμανία κυκλοφόρησε τη δική της πρόταση, η οποία θεωρήθηκε από πολλούς εταίρους ως απόπειρα του Βερολίνου για την επιβολή του γερμανικού οικονομικού μοντέλου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της πολεμικής, το σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επαναλαμβάνει τις δύο γερμανικές προτάσεις που προκάλεσαν την πολεμική: την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στις χώρες όπου ισχύει και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στη θέση τους, η πρόταση προβλέπει για τις χώρες την εισαγωγή μίας σειράς δεικτών που πρέπει να τηρηθούν σε τρεις τομείς: ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με την πηγή της ΕΕ η οποία επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμμετάσχουν στην άσκηση αυτή, δήλωσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που δεν είναι ακόμη μέλη της Ευρωζώνης και ανησυχούν μήπως αποκλειστούν από ένα σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας, η οποία θα αφορούσε μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση , τη δυνατότητα «να εμβαθύνουν περισσότερο, ορίζοντας πιο φιλόδοξους στόχους» από τους άλλους, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα προχωρούν σε μία τελική εξέταση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί, αλλά με βάση μία αποτίμηση που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησής της με βάση τις γερμανο-γαλλικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΟΣΝΙ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ


Απαγόρευση εξόδου από την Αίγυπτο αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου, τόσο για τον τέως πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του...


Ο Μουμπάρακ εξακολουθεί να διαμένει στην οικία του στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.

Ήδη, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου έχει ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Χόσνι Μουμπάρακ, της συζύγου του και των γιων του.

Υπενθυμίζεται πως η Ελβετία έχει ήδη «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να κατέχει στο έδαφός της ο Χόσνι Μουμπάρακ και το περιβάλλον του

Read more...

AΠΟΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΕΚΟΝΙΑΣ (ΣΚΟΠΙΑ)' ΛΕΕΙ Ο Ν.ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποδέχτηκε την πρόταση που είχε υποβάλει ο Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008), για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»...


Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)' και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση» δήλωσε.

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία ο κ.Μιλόσοσκι σημείωνε ότι η ΠΓΔΜ αποδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μεταξύ αυτών και την πρόταση του μεσολαβητή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Ο κ. Νίμιτς, μετά την απόρριψη της πρότασης του αυτής, επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, στην οποία πρότεινε το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν.

«Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν είκοσι χρόνια και ως εκ τούτου, μία προεκλογική περίοδος των δύο μηνών, λίγο-πολύ δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στις συνομιλίες για το όνομα. Εμείς και σε αυτούς τους δύο μήνες θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στις συνομιλίες, προσπαθώντας να επιτύχουμε πρόοδο ή να καταλήξουμε σε λύση» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Read more...

Φραστική επίθεση σε βάρος του Φ.Σαχινίδη στο Βόλο

Χωρίς να υπάρξει συνέχεια

Ο υφυπουργός Οικονομικών επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας
Ο υφυπουργός Οικονομικών επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Αποδέκτης διαμαρτυριών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία έγινε το Σάββατο στο Βόλο ο Φίλιππος Σαχινίδης. Ο υφυπουργός Οικονομικών βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ξαφνικά περίπου έξι άτομα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, μπήκαν στο ξενοδοχείο και καθώς η εκδήλωση ήταν ανοικτή ένας εξ αυτών εισέβαλε στην αίθουσα προτού ξεκινήσει την ομιλία του ο υφυπουργός και άρχισε να διαμαρτύρεται για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Προς στιγμήν επικράτησε αναστάτωση και οι διοργανωτές ζήτησαν από τον διαδηλωτή να αποχωρήσει, όπως και έγινε λίγο αργότερα.

Παράλληλα έξω από το ξενοδοχείο, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 άτομα που νωρίτερα συμμετείχαν σε εκδήλωση για τους μετανάστες της Υπατίας και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με καταθέσεις αστυνομικών συνεχίστηκε η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες»

Στο επίκεντρο το σπίτι του Χαλανδρίου


Εικόνα από το χώρο των φυλακών Κορυδαλλού
Εικόνα από το χώρο των φυλακών Κορυδαλλού (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Στις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων συνεχίστηκε τη Δευτέρα η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Πρόκειται για αστυνομικούς, που υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τους είχε ανατεθεί η παρακολούθηση του διαμερίσματος στο Χαλάνδρι, στο οποίο έμενε ο εκ των κατηγορουμένων Χ.Χατζημιχελάκης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το σπίτι χρησιμοποιείτο ως «γιάφκα» της οργάνωσης.

Οι τρεις αστυνομικοί κατέθεσαν ότι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης δεν είχαν δει τίποτε ύποπτο στο συγκεκριμένο σπίτι.

Είπαν, επίσης, ότι συνέλεξαν από τον κάδο, σακούλα με σκουπίδια τα οποία άφησε ένα άτομο, που είχε βγει από το σπίτι με κράνος και ότι έπειτα από έλεγχο εντοπίστηκαν «ύποπτα ευρήματα».

Οι μάρτυρες υποστήριξαν ακόμη ότι αναγνώρισαν τα πρόσωπα που έβλεπαν να πηγαίνουν στο σπίτι, αφού δημοσιοποίηθηκαν τα στοιχεία τους. Η εξήγηση αυτή των αστυνομικών δόθηκε ύστερα από παρατήρηση της υπεράσπισης για τις αρχικές καταθέσεις τους, στις οποίες δεν αναγνωρίζουν πρόσωπα, και στις μετέπειτα καταθέσεις στον ανακριτή, όπου αναγνώρισαν συγκεκριμένους κατηγορουμένους.

Η δίκη συνεχίζεται.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μείωση ενσήμων για άδεια παραμονής προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Συνάντηση Κουτρουμάνη, Νταλάρα με ΓΣΕΕ

Από τη σύσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για το μεταναστευτικό, Άννας Νταλάρα με τη ΓΣΕΕ
Από τη σύσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για το μεταναστευτικό, Άννας Νταλάρα με τη ΓΣΕΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε τουλάχιστον 120 ένσημα από τα 150 που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα και από 80 ένσημα σε 50 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι μετανάστες να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Αννα Νταλάρα είχε τη Δευτέρα συνάντηση με την ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα, καθώς επίσης η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το «εργόσημο» και η αυστηροποίηση των προστίμων για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους.

«Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία πρόσθεσε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επαφές με κοινωνικές οργανώσεις μεταναστών και τον συνήγορο του Πολίτη.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν» τόνισε η κ. Νταλάρα, η οποία απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατίας είπε ότι όσοι εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα ικανοποιηθούν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και η κ. Νταλάρα τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

Πρόσθεσαν δε ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι κλαδικές συμβάσεις επί τάπητος στη συνάντηση της Λ.Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους

Ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, λέει η υπουργός Εργασίας
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, λέει η υπουργός Εργασίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Αθήνα
Οι κλαδικές συμβάσεις βρέθηκαν την Δευτέρα επί τάπητος στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λ.Κατσέλη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, στην οποία επίσημο θέμα συζήτησης ήταν η αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα εισηγηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει μέχρι σήμερα γνωμοδοτικές αρμοδιότητες και, όπως είπε η κ. Κατσέλη, επιδίωξη είναι να διαδραματίσει ένα ρόλο ο οποίος θα προάγει την εργασιακή ειρήνη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πώς αντιδρά το υπουργείο στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, είπε «ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα».

Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις που εκκρεμούν στο γραφείο της για υπογραφή (συνολικά 40 συμβάσεις), η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτές θα υπογραφούν μετά την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δασκαλάκη.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κυριαζής από τον ΣΕΒ, ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κ. Νίκος Σκορίνης της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Κορκίδης της ΕΣΕΕ, τάχθηκαν υπέρ των θέσεων της υπουργού για την αναβάθμιση του ΑΣΕ.

Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις, ο κ. Σκορίνης πρόσθεσε ότι το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η ΕΣΕΕ δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος είπε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας περικλείονται από τις κλαδικές και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις παραινέσεις της τρόικας και να προχωρήσουν στην υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γιατί οι φαρμακοποιοί δεν θέλουν "άνοιγμα" του επαγγέλματος...


Αφαίμαξη 1,6 δισ. από τα Ταμεία.
Είχαν ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία και ελέγχονται για συμμετοχή σε κύκλωμα θολές συνταγές! Φαρμακεία «χρυσωρυχεία», με ετήσιο τζίρο άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν πως 3.200 φαρμακεία είχαν καταφέρει το 2009 να ...
εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων εισπράττοντας πάνω από 40.000 ευρώ τον μήνα (το καθένα) από τα Ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το ποσό αφορά χρήματα που...
έχουν πάρει οι φαρμακοποιοί από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν αντικατοπτρίζει τον συνολικό τους τζίρο. Δηλαδή τα έσοδα των συγκεκριμένων φαρμακείων είναι πολύ περισσότερα.
Τώρα οι συνταγές που εκτέλεσαν τα συγκεκριμένα φαρμακεία μπαίνουν στο «μικροσκόπιο», ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ορισμένοι φαρμακοποιοί συνδέονται με κυκλώματα ελεγχόμενης συνταγογράφησης. Ουσιαστικά θα ελεγχθούν όλες οι συνταγές, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει «συνεργασία» των φαρμακοποιών με συγκεκριμένους γιατρούς για την εκτέλεση εικονικών συνταγών.
Μαζί και το Σ.Δ.Ο.Ε. Αυτό είναι το ένα μόνο σκέλος της έρευνας, καθώς παράλληλα θα ζητηθεί και η συνδρομή του ΣΔΟΕ. Στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι φαρμακοποιοί δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που έχουν βγάλει ή έχουν? ξεχάσει να τα συμπεριλάβουν στη δήλωσή τους. Από τους ελέγχους έχουν προκύψει αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής:
A. Σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακείο της Αττικής διαπιστώθηκε πως το 70% των συνταγών που είχαν εκτελεστεί προερχόταν από συγκεκριμένο γιατρό. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως... συμπτωματικά τη συνταγογράφηση έκανε η σύζυγος του φαρμακοποιού που ήταν γιατρός!
B. Σε φαρμακείο στην Αρκαδία διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον 400 φάρμακα είχαν πληρωθεί από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, αλλά στη συνέχεια πωλούνταν εκ νέου σε άτομα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Δηλαδή ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός έβγαζε τις σχετικές ταινίες από τα φάρμακα και εκτελούσε θεωρητικά τις συνταγές από τα Ταμεία.
Αυτά τα φάρμακα -για τα οποία πληρωνόταν από τα Ταμεία- δεν πήγαιναν ωστόσο σε ασφαλισμένους. Αντιθέτως τα πωλούσε σε άτομα που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη, βγάζοντας διπλό κέρδος. Τα πρωτεία στην είσπραξη χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν συγκεκριμένοι φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στους δύο αυτούς νομούς βρίσκονται έξι στα δέκα φαρμακεία (συνολικά 1.900) που έχουν τζίρο άνω των 500.000 ευρώ. Ακολουθούν οι νομοί Αχαΐας με 100 φαρμακεία, Μαγνησίας με 65 φαρμακεία, Καβάλας και Φθιώτιδας με 60 και 35 φαρμακεία αντίστοιχα.
ΟΙ... ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣA. Σε 3.200 υπολογίζονται τα φαρμακεία που είχαν το 2009 ετήσιο τζίρο από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 500.000 ευρώ.
B. Το 60% αυτών των φαρμακείων βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Γ. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα είναι πως το 70% των συνταγών που εκτελούσε συγκεκριμένο φαρμακείο προέρχονταν από έναν γιατρό. Στη συνέχεια αποκαλύφτηκε πως τη συνταγογράφηση έκανε η σύζυγος του φαρμακοποιού που ήταν γιατρός!
«Φρένο» στα κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να βάλει η επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το μέτρο ξεκίνησε τον Οκτώβριο από τον ΟΑΕΕ και μέχρι τον Μάιο θα εφαρμόζεται στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο ΙΚΑ ξεκίνησε πριν από έναν μήνα η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα και σταδιακά επεκτείνεται. Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε στα 131 εκατομμύρια από 187 εκατομμύρια τον αντίστοιχο μήνα πέρσι (δηλαδή, παρουσίασε μείωση κατά 30%).
Ουσιαστικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις συνταγές που εκτελούν γιατροί και φαρμακοποιοί. Δηλαδή, θα φαίνεται το κατά πόσο οι γιατροί δείχνουν ιδιαίτερη... προτίμηση σε συγκεκριμένα φάρμακα, το αν οι συνταγές εκτελούνται «συμπτωματικά» από τα ίδια φαρμακεία αλλά και το κατά πόσο οι συνταγές αφορούν πράγματι ασφαλισμένους (καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι συνταγές αφορούν ασφαλισμένους «φαντάσματα»).
Μεγάλες υποθέσεις παράνομων οικονομικών συναλλαγών στον χώρο της υγείας, σε σχέση με τις προμήθειες νοσοκομείων, έχει ήδη εντοπίσει το ΣΔΟΕ και αξιολογεί πλήθος στοιχείων που προέκυψαν. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδη και Αθ. Πλεύρη που αναφέρονταν σε «καθυστερήσεις διαχειριστικών ελέγχων στα νοσοκομεία».
Ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη διαχειριστικός έλεγχος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ εκκρεμεί και η εντολή διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
«Διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ εκτεταμένοι έλεγχοι στον τομέα της υγείας, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του μεγάλου όγκου των προς διερεύνηση και αξιολόγηση στοιχείων. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα των ελέγχων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές.
Στρατηγική επιδίωξη του ΣΔΟΕ αποτελεί η σταδιακή μετατόπιση της ελεγκτικής του δράσης σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με μεγάλη παραβατικότητα και σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Το ΣΔΟΕ έχει ενισχυθεί και θεσμικά με τη δυνατότητα άμεσης επιβολής προστίμων και άμεσης αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων», καταλήγει ο κ. Κουσελάς.
Και μετά από όλα αυτά τα ωραία... στον χώρο της δημόσιας υγείας (που προστάτεψαν... με την τίμια... απεργία τους οι φτωχοί... Φαρμακοποιοί-ιδιοκτήτες Φαρμακείων), εγώ θέλω να κάνω μία ερώτηση:
α) Για ποιόν λόγο ο κ. Λοβέρδος δεν καταργεί την κληρονομικότηα των Αδειών Φαρμακείων; Σε ένα "κλειστό" επάγγελμα δεν έχει αξία η επιχείρηση (π.χ. Φαρμακεία, ταξί, φορτηγά κ.τ.λ.), αλλά η Άδεια. Αυτονόητο και δίκαιο το ερώτημα μου. Γιατί τόση αδικία σε βάρος των πολλών νέων πτυχιούχων Φαρμακοποιών και ΥΠΕΡ των λίγων τέκνων Φαρμακοποιών; Γιατί τόση αδικία χωρίς κανένα προφανή λόγο; Γιατί αυτός ο ρατσισμός;
Γιατί -μόνο- τα παιδιά των Φαρμακοποιών -με Φαρμακεία- να απολαμβάνουν το -προκλητικό και φασιστικό- προνόμιο της κληρονομικής εργασίας;; Τι είδους απελευθέρωση έκανε στο φαρμακευτικό επάγγελμα όταν συνεχίζεται η φεουδαρχία και η κληρονομικότητα των κρατικών Αδειών Φαρμακείων; Υπάρχει στην Ευρώπη κληρονομική εργασία; Γιατί τόσα προνόμια για τα παιδιά των Φαρμακοποιών και μόνο; Γιατί αυτός ο διαχωρισμός; Γιατί;
β) Για ποιόν λόγο ο κ. Λοβέρδος δεν καταργεί την -παράνομη- αγοραπωλησία -κρατικών- Αδειών Φαρμακείων; Με το νομικό τέχνασμα... της συστέγασης... και της ίδρυσης... Ο.Ε. μεταξύ παλιού... και νέου Φαρμακοποιού, νομιμοποιείται η -παράνομη και "μαύρη"- αγοραπωλησία των -κρατικών- Αδειών Φαρμακείων. Δείτε τις αγγελίες του Π.Φ.Σ. και θα καταλάβετε το "όργιο" της -παράνομης- πώλησης -κρατικών- Αδειών.
Όσοι ιδιοκτήτες Φαρμακείων δεν έχουν παιδιά Φαρμακοποιούς (για να κάνουν χρήση του -προκλητικού- κληρονομικού δικαιώματος) ή δεν έχουν παιδιά, πουλάνε -παράνομα και "μαύρα"- σε νέους ενδιαφερόμενους Φαρμακοποιούς την -κρατική- Άδεια του Φαρμακείου τους που είχαν πάρει οι ίδιο δωρεάν από τις Νομαρχίες. Την Άδεια πουλάνε -τον "αέρα" δηλαδή- και όχι την επιχείρηση (όπως λένε), γιατί η Άδεια, όπως είπαμε, έχει αξία σε ένα "κλειστό" επάγγελμα. Γιατί να "ανοίγουν" όλα τα επαγγέλματα και -μόνο- οι ιδιοκτήτες Φαρμακείων να απολαμβάνουν την προκλητική ασυλία... του κ. Λοβέρδου;
Ο αξιότιμος κ. Δ. Ρέππας είχε καταργήσει το -χουντικό- προνόμιο των φορτηγατζήδων να πουλάνε -παράνομα και "μαύρα"- σε ενδιαφερόμενους τις -κρατικές- Άδειες των φορτηγών τους. Γιατί ο κ. Λοβέρδος προστατεύει προκλητικά την ευκατάστατη κοινωνική ομάδα των λίγων και παλιών ιδιοκτητών Φαρμακείων; Γιατί του αρέσουν τόσο πολύ οι συντεχνίες; Γιατί προχώρησε σε "δήθεν άνοιγμα" του φαρμακευτικού επαγγέλματος, ενώ ο κ. Πρωθυπουργός -και η Κυβέρνηση- μιλάει συνεχώς για πλήρη απελευθέρωση όλων των "κλειστών" επαγγελμάτων και για είσοδο όλων των νέων επιστημόμων στην αγορά εργασίας χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς, όπως τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων Φαρμακείων; Γιατί το φαρμακευτικό επάγγελμα είναι το μόνο "κλειστό" επάγγελμα που δεν "άνοιξε" και μάλιστα με ευθύνη του κ. Λοβέρδου; Γιατί δεν έχει μιλήσει με την Π.Ε.Φ.; Γιατί μόνο τα συμφέροντα του Π.Φ.Σ. ακούει και υπερασπίζεται; Γιατί έκανε πίσω στην δική του πρόταση για ίδρυση νέων Φαρμ!
ακείων κοντά στους Φ.Κ.Α. (π.χ. Ι.Κ.Α.); Γιατί είναι φανατικός οπαδός των συντεχνιών στην Ελλάδα; Γιατί δεν "ανοίγει" πλήρως το φαρμακευτικό επάγγελμα; Γιατί μας κοροϊδεύει; Γιατί ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Πρωθυπουργός παίζουν... με άνεργους επιστήμονες; Γιατί;
Έτσι... απελευθέρωσε... το φαρμακευτικό επάγγελμα ο κ. A. Λοβέρδος. Η αγγελία (δείτε το link) είναι υπαρκτή ("Χρυσή Ευκαιρία" - http://www.xe.gr/) και έγινέ μετά το δήθεν... "άνοιγμα" το "κλειστού" επαγγέλματος των Φαρμακοποιών-ιδιοκτητών Φαρμακείων:

http://www.xe.gr/pages/Details.aspx?catId=21&SC_GUID=ca1110fc-c14d-423a-b3d2-e1b8d6740f1b&proId=11943386&pageSize=10

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΙΜΗ: 700.000 ΕΥΡΩ! Η επιχείρσηση... πωλείται προς 700.000 ευρώ ή η Άδεια; Η Άδεια φυσικά πωλείται κυρίες και κύριοι, γιατί σε ένα "κλειστό" -όπως το άφησε... ο κ. Λοβέρδος- επάγγελμα η Άδεια έχει την αξία και όχι η επιχείρηση.
Αφού λοιπόν καταργήθηκαν όλοι οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί για την άσκηση των επαγγελμάτων εγώ σαν νέος Φαρμακοποιός γιατί πρέπει να πληρώσω -νταβατζηλίκι- σε έναν ιδιώτη Φαρμακοποιό-ιδιοκτήτη Φαρμακείου για να πάρω μία Άδεια που κανονικά θα έπρεπε να την εκδίδει μία κρατική Αρχή; Και αφού το επάγγελμα απελευθερώθηκε.., γιατί οι Φαρμακοποιοί πουλάνε τόσο ακριβά τα Φαρμακεία τους; Αν θέλω ανοίγω δίπλα τους με πολύ λιγότερα χρήματα ένα νέο Φαρμακείο. Τρελάθηκαν... οι παλιοί Φαρμακοποιοί ή μήπως ο κ. Λοβέρδος συνέχισε τα φασιστικά προνόμια τους και τους άφησε το επάγγελμα τους "κλειστό" με δικαίωμα να πουλάνε τις κρατικές Άδειες και να τις κληρονομούν; Όλα τα άλλα επαγγέλματα "ανοίγουν" και το φαρμακευτικό επάγγελμα παραμένει "κλειστό" για να πουλάνε οι ιδιοκτήτες Φαρμακείων κρατικές Άδειες 350.000-700.000 ευρώ!
ΖΗΤΩ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΖΗΤΩ Η ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ, ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΥΛΕΣ, ΖΗΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, ΖΗΤΩ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΖΗΤΩ Ο ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ, ΖΗΤΩ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΖΗΤΩ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΖΗΤΩ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΚΛΕΙΣΤΑ" ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΖΗΤΩ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Read more...

Επεισοδιακή ομιλία Διαμαντοπούλου προς τους δημάρχους για τις συγχωνεύσεις σχολείων...



Επεισοδιακή ήταν η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους δημάρχους της χώρας για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων και της παρουσίασης της πολιτικής του νέου σχολείου που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε συγκεκριμένο αριθμό σχολικών μονάδων.

Μικρή ομάδα εκπαιδευτικών... [Eurokinissi]
εισέβαλε στην αίθουσα του υπουργείου, όπου είχε ξεκινήσει η συνάντηση - ημερίδα για τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί διέκοψαν την ομιλία της υπουργού Παιδείας προς τους δημάρχους της χώρας, άνοιξαν μέσα στην αίθουσα πανώ και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, άλλοι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Παιδείας με συνθήματα κατά των συγχωνεύσεων σχολείων και του Μνημονίου.

Η ημερίδα διακόπηκε, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους δημάρχους αντέδρασαν, οι εκπαιδευτικοί αποδοκιμάστηκαν και απάντησαν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στους επικριτές τους.

Η υπουργός Παιδείας, παρ' όλα αυτά, εξηγώντας στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την πολιτική που υπαγορεύει τις συνενώσεις ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων από το Μνημόνιο.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε αρκετά παραδείγματα σχολείων, τα οποία έχουν ελάχιστους μαθητές, ενώ λειτουργούν το ένα πολύ κοντά με το άλλο.

Πρόσθεσε ότι φυσική συνέπεια των συνενώσεων είναι και η εξοικονόμηση δαπανών.

Κύριος στόχος, όπως δήλωσε, είναι ο ίδιος ο μαθητής και οι ανάγκες του, ο οποίος καλείται να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο σε νέου τύπου σχολεία που ευνοούν την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε τάξεις με πολύ μικρό (συχνά μονοψήφιο) αριθμό μαθητών.

Οι δήμαρχοι παρατήρησαν από την πλευρά τους ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως θα είναι η μεταφορά των μαθητών, καθώς ήδη σήμερα με το υφιστάμενο σύστημα γίνεται όργιο κατασπατάλησης χρημάτων με τη δικαιολογία της μεταφοράς μαθητών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το πρόβλημα των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών πρέπει να ελεγχθεί από τους ίδιους τους δημάρχους, σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι ενώ το 2005 το κόστος ήταν 105 εκατ. ευρώ, το 2009 ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ.
NEA.


Read more...

"Θα δούμε" ...



Ο Καρατζαφέρης αφήνει υπαινιγμούς για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. ...
Με δηλώσεις του στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης διέψευσε ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με την ΝΔ ή ότι υπήρξε συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά.

O Γιώργος Καρατζαφέρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην... κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, "αναλόγως των συνθηκών" και του χρόνου που η κυβέρνηση θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Λειτουργώ για την αυτόνομη κάθοδο αλλά αυτές οι εκλογές έχουν καταλυτική δυναμική που πρέπει να τις εξετάσουμε σε βάθος» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για έπαρση και υποστήριξε ότι ενδέχεται να προκηρύξει εκλογές πριν τις 25 Μαρτίου, με σκοπό να επιστρέψει από την ΕΕ έχοντας πάρει αυτά που διεκδικεί και να τις κερδίσει. «Σκέφτεται να προκηρύξει εκλογές για να έρθει μετά με τα δάχτυλα ψηλά από τις Βρυξέλλες και να πάρει τις εκλογές» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ που εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός οδήγησε δόλια τη χώρα στο Μνημόνιο.

Επανέλαβε ότι το Μνημόνιο δεν ήταν λάθος αλλά η πορεία του πρωθυπουργού τους τελευταίους 10 μήνες. «Η πορεία από το Μνημόνιο μέχρι σήμερα ήταν εξαιρετικά βλαπτική».

Για τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι ο πρωθυπουργός «εκ των υστέρων κάνει ένα προσκλητήριο στις πολιτικές δυνάμεις για να έχει άλλοθι μεθαύριο στις εκλογές και να προσάψει ευθύνη σε όλα τα κόμματα». Επιπλέον ανέφερε ότι το κόμμα του θα συμμετέχει στον διάλογο για να μην δώσει άλλοθι στον κ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε λάθος της ΝΔ να απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις της Realnews για τις μίζες με τα γερμανικά υποβρύχια ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι το πόρισμα της Siemens εδώ και δύο μήνες έχει πάει στη βουλή γιατί κάτι φοβάται η κυβέρνηση. «Τι τρέμουν και δεν το φέρνουν; Κάτι φοβούνται. Κάτι κρύβεται στο πόρισμα και ένα από αυτά είναι και ο κ. Τσοχατζόπουλος». Ωστόσο είπε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος «έχει τις γνωριμίες και τα κλειδιά εκείνα που θα έκαναν κάποιον να τον φοβηθεί. Ξέρει τόσα που θα μπορούσε να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη».
real.gr


Read more...

Τσεκούρι 20% στις αποδοχές ΔΕΚΟ...



Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Το κόψιμο τουλάχιστον 20% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών 15-25% απαιτεί εδώ και τώρα η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη και αλλαγή της νομοθεσίας, με αυστηρές κυρώσεις για τις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αψηφούν τις εντολές της.

Αρκετές από τις κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όχι μόνο αγνόησαν την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά επινόησαν και «τρικ» αυξήσεων με μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές υπαλλήλων.

Το γεγονός προκάλεσε την μήνιν της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έστειλε επιστολές προς τις δημόσιες επιχειρήσεις ζητώντας τους να συνετιστούν άμεσα. Μεταξύ των εταιρειών που ειδοποιήθηκαν για τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ (το Δημόσιο έχει το 34%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (35,48%), η ΔΕΗ (51,12%), η ΕΥΑΘ (74,02%), η ΕΥΔΑΠ (61,33%), ο ΟΛΘ (74,27%), ο ΟΛΠ (74,14%).

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, απαιτείται (πλέον των αυξήσεων στα εισιτήρια που ήδη έγιναν) η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15-25% (καθώς οι επιχορηγήσεις πέφτουν στο 40% του λειτουργικού κόστους, βάσει πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), μείωση του βασικού μισθού κατά 10%, περαιτέρω μείωση 10% των δευτερογενών αμοιβών (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) και καθιέρωση του ανώτατου ορίου μικτών αποδοχών στα 4.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι μισθολογικές μειώσεις έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο. Το υπουργείο, όμως, ανακάλυψε από τους ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις ότι κάποιες δεν εφάρμοσαν το πρόγραμμα των μισθολογικών περικοπών. Αλλωστε, από τα 800 εκατ. ευρώ που αναμένουν να εξοικονομήσουν από τις ΔΕΚΟ, τα 600 εκατ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από τη μισθολογική δαπάνη.

Σωρευτική μείωση 35%

Κατά τις διοικήσεις ορισμένων εκ των επιχειρήσεων, με την επίκληση νομικών γνωματεύσεων, χαρακτηρίστηκαν «υπερβολή» οι νέες περικοπές, με την επισήμανση ότι αν υλοποιηθούν, μαζί με αυτές που έγιναν το 2010 (οριζόντια περικοπή 10% ή συνολικά περίπου 200 εκατ. ευρώ), οι μειώσεις φθάνουν στο 35%.

Η επόμενη κίνηση του οικονομικού επιτελείου είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για τις ΔΕΚΟ, με επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αγνοούν τις εντολές για μισθολογικές μειώσεις και περιορισμό των δαπανών, καθώς θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, και δη την πορεία του Μνημονίου.

Η αναθεώρηση του νόμου πλαίσιου 3429/2005, σύμφωνα με το Μνημόνιο, επιβάλλει λογιστικό έλεγχο των λογαριασμών των εταιρειών ανά 6μηνο τουλάχιστον ή 3μηνο για τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, την ενδυνάμωση των εσωτερικών ελέγχων των επιχειρήσεων (έχουν ήδη εγκατασταθεί 18 ελεγκτές), την ενίσχυση των κανόνων για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και την εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές πρακτικές.


Read more...

Αδελφός πολιτικού καλύπτει σκάνδαλο με αδιαφανείς εξετάσεις σχολείου...



Μια παρέμβαση που έχει ανάψει... φωτιές σε γνωστό ιδιωτικό σχολικό συγκρότημα έγινε γνωστή πριν από λίγες μέρες, μετά από καταγγελία και μήνυση μητέρας.
Η μητέρα του μαθητή, γόνου εφοπλιστικής οικογένειας έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα για τις αδιαφανείς εξετάσεις που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο σχολείο για την απόκτηση διεθνούς διπλώματος.

Ο...



αδελφός μεγαλοστελέχους πολιτικής παράταξης που διατηρεί επαγγελαμτικές σχέσεις με το σχολείο, προσπάθησε να παρέμβει στην υπόθεση, επικοινωνώντας με τη μητέρα που έκανε την καταγγελία και τη μήνυση και ζητώντας της να την αποσύρει.

Η μητέρα αναφέρει στη μήνυσή της ότι, σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία, οι μαθητές που αγοράζουν τα θέματα για τις συγκεκριμένες εξετάσεις πετυχαίνουν, ενώ όσοι προσπαθούν να τις περάσουν με την αξία τους, δεν πετυχαίνουν ποτέ. Αναφέρει μάλιστα κραυγαλέο πρόσφατο παράδειγμα, εξαιτίας του οποίου έφτασε ο... κόμπος στο χτένι.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις διότι το ίδιο σκάνδαλο είχε προηγηθεί και σε άλλο σχολείο, την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το δικαίωμα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο να πραγματοποιήσει ξανά αυτές τις εξετάσεις.

Πάντως, από ότι φαίνεται, οι απειλές προς τη μητέρα που έφερε την υπόθεση στα χέρια του εισαγγελέα, φαίνεται να μην την πτοούν, ενώ η ίδια διεμήνυσε ότι θα φτάσει την υπόθεση στο τέλος με όποιο τίμημα.
www.newsbomb.gr


Read more...

Άλλα δύο κανάλια συζητούν για συνεργασία, μετά την αποκάλυψη της συνάντησης Μπόμπολα - Κυριακόπουλου...



Η συνάντηση του Φώτη Μπόμπολα και του Πάνου Κυριακόπουλου πριν λίγες ημέρες προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, Mega και Star, δεν είναι η μόνη. Μαθαίνουμε ότι δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και μεταξύ άλλων δύο καναλιών που τα αφεντικά τους έχουν κοινή γλώσσα επικοινωνίας! Μάλιστα οι...

συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να πάρουν συγκεκριμένη μορφή, εξετάζοντας πλέον συγκεκριμένους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Ανεξάρτητα από την έκβαση, η αγορά και τα στελέχη της ομολογούν ανοικτά πια την ανάγκη συνεργασιών, αλλά και συγχωνεύσεων στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα, μιας και τα δεδομένα δεν επιτρέπουν άλλο αυτόνομες πορείες για τους περισσότερους παίκτες στο χώρο. Οι συνεργασίες είναι μονόδρομος!
eniemrosi24


Read more...

Θετικό το ΔΝΤ στην επιμήκυνση...



Θετικό εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην χορήγηση πρόσθετου χρόνου στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων που λαμβάνει από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ.
Στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης που αναμένεται να εκδώσει τη Δευτέρα για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα...

υπογραμμίζει την υποστήριξή του στην μετάβαση της Ελλάδας σε καθεστώς «Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού», που προβλέπει μεγαλύτερες παρατάσεις της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει σήμερα η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης.

Στην έκθεση θα διευκρινίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα θα προωθηθεί για εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όταν επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μια παράλληλη παράταση της λήξης των δικών τους δανείων.

Με την αναφορά αυτή το ΔΝΤ λαμβάνει αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στην έκθεση αξιολόγησής της απλά αναφέρθηκε στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους τρόπους διαχείρισης του ελληνικού χρέους, όπως η επανατιμολόγησή του, η επαναγορά του ή η εθελούσια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αναφέρει στην έκθεση αξιολογήσεώς του πως η ολοκλήρωση της εξέτασης του ελληνικού προγράμματος επιτρέπει την άμεση εκταμίευση ποσού που ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ (η συμμετοχή του ΔΝΤ στην δόση των 15 δισ. ευρώ).

Θα τονίζει πως το πρόγραμμα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του και, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του Μνημονίου.

Θα υπογραμμίζει ωστόσο πως παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποιήσεως σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει την δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ δεν θα κάνει αναφορά στον στόχο αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015, αλλά θα αναφέρει πως η Κυβέρνηση πρέπει να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων...
BHMA.



Read more...

Υγρόν πυρ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ...



Υγρόν πυρ... στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις από την έκρηξη των τιμών των υγρών καυσίμων που... πυροδοτούν οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο.

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκε τέσσερα λεπτά το λίτρο, ενώ η απλή αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης πάνω από τρία λεπτά. Οι... οικογένειες γονατίζουν καθώς αδυνατούν, λόγω και της οικονομικής ύφεσης, να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Μετρούν νέες απώλειες στους προϋπολογισμούς τους από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Υγρόν πυρ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματίες μετρούν νέα άνοδο του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των εταιρειών τους και είτε θα αναγκαστούν να τις κλείσουν είτε να μετακυλίσουν μέρος των ανατιμήσεων στην κατανάλωση. Ενεργοβόρες επιχειρήσεις ή άλλες που παράγουν προϊόντα με πρώτη ύλη το πετρέλαιο αλλά και απλές εταιρείες που καταναλώνουν ντίζελ για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους, τρώνε νέο... χαστούκι μετά την τεράστια πτώση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η ύφεση.

Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια στα καύσιμα αλλά και η αισχροκέρδεια. Εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου θέλουν το 10% των πρατηρίων της χώρας, περίπου 800 με 1.000, να κλέβουν με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς τους καταναλωτές. Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας ανακοίνωσε τη σύλληψη βενζινοπώλη που «πείραζε» τις τέσσερις αντλίες της αμόλυβδης και τον παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ αφαιρείται και η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου του.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, η αμόλυβδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εκτιναχθεί στο 1,64 ευρώ το λίτρο (μέσα επίπεδα), το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,84 ευρώ και το ντίζελ κίνησης στο 1,451 ευρώ.

Το... ράλι των τιμών ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες όταν ξέσπασαν αρχικά οι ταραχές στην Αίγυπτο και εδώ και δύο εβδομάδες συνεχίζονται στη Λιβύη. Στη διεθνή αγορά, για το ίδιο διάστημα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε 13% και έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 112,39 δολάρια, ενώ το αργό... σταμάτησε στα 96,47 δολάρια σημειώνοντας αύξηση 12%.

Παραβίαση
Ο υφυπουργός, ερωτηθείς χθες για τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, υποστήριξε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν διαπιστώνονται εναρμονισμένες πρακτικές και μέθοδοι παραβίασης του ανταγωνισμού. Σημείωσε δε, πως «οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και οι βενζινοπώλες έχουν περιορίσει τα περιθώρια κέρδους».

Ωστόσο, στις υπηρεσίες του υπουργείου έχει σημάνει συναγερμός, λένε πληροφορίες, και παρακολουθείται η αγορά καυσίμων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παράβασης των κανόνων λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Η αμόλυβδη στα 1,84 ευρώ το λίτρο

Τα νοικοκυριά, όσο κι αν έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους με τα αυτοκίνητά τους, εντούτοις διαπιστώνουν ότι η εξοικονόμηση που πετυχαίνουν «ψαλιδίζεται». Η αμόλυβδη βενζίνη σε ορισμένες περιοχές έχει εξακοντιστεί ακόμη και στα 1,80 με 1,84 ευρώ το λίτρο. Τέτοιες είναι η Σάμος, οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Μαγνησία, ο Πειραιάς κ.ο.κ.

Ωστόσο, δεν μπορούν να... κάψουν λιγότερο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Πριν από τρεις εβδομάδες πλήρωναν 800 ευρώ τα χίλια λίτρα και τώρα 850. Ετσι, οι μισθωτοί με δεδομένες σε πολλές των περιπτώσεων μειώσεις των μισθών τους, μετρούν και νέες εισοδηματικές απώλειες.

Β. Κορκίδης - Κ. Μίχαλος
Η άνοδος του πετρελαίου και η αύξηση των φόρων οδηγούν σε λουκέτα

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι επιχειρηματίες, οι οποίοι προβληματίζονται για τη διάρκεια της... κούρσας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Κι ενώ είναι σε εξέλιξη και το... ράλι των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης με δηλώσεις του στο «Εθνος» σημειώνει:

«Οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν.

Ο συνδυασμός των ανατιμήσεων των πρώτων υλών που συνθέτουν το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων με την αύξηση των φόρων οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Αλλιώς θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν μέρος της επιβάρυνσης που γνωρίζουν». Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλος τονίζει:

«Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όπως και στα υπόλοιπα εμπορεύματα, προκαλεί νέα επιβάρυνση στις επιχειρήσεις.

Η μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης για την ώρα συγκρατεί τις επιχειρήσεις στο να μην κάνουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που παράγουν. Ωστόσο, είναι απρόβλεπτο το πόσο θα αντέξουν, λόγω και της ύφεσης».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΘΝΟΣ.


Read more...