Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Tους τρέφει το μίσος κατά των Παπανδρέου...




Ο μπαμπάς, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ -και του ΠΑΟ- εισαγγελέας του Ανδρέα Παπανδρέου. Η κόρη ονειρεύεται "γουνάκια" , για τον Γιώργο... 

Στην αρχή την είδαμε με συμπάθεια. Αλλά, το κορίτσι έχει πια ξεφύγει. Το λένε ακόμη και οι φίλοι της. Εριστική, επίμονη μέχρι αυθάδειας, ισχυρογνώμων, εκνευρίζει τους...

συνομιλητές της. Και, ίσως χωρίς να το αντιλαμβάνεται, το ακροατήριό της.
Η πρότασή της -που απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία- να κληθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, ξύπνησε τις μνήμες του Ειδικού Δικαστηρίου το βρώμικο '89.
Τότε που ο πατέρας της, Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν εισαγγελέας - κατήγορος του Ανδρέα Παπανδρέου. Σ' ένα δικαστήριο που όλοι πια σήμερα γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες -και σκοπιμότητες- συνεστήθη, με πρόεδρο τον κολλητό του Μητσοτάκη, Βασίλειο Κόκκινο...


Read more...

Αποδοκιμάζει ανοιχτά τη Χρυσή Αυγή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ευθείες βολές


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ξεκάθαρη θέση αποδοκιμασίας της Χρυσής Αυγής έλαβε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διαμηνύοντας ότι «η εκκλησία δεν χρειάζεται προστάτες» και αγαπά εξίσου όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκεύματος.

«Η Εκκλησία αγαπά όλους τους ανθρώπους, και μαύρους και άσπρους και μη χριστιανούς. Όλους τους ανθρώπους. Και δεύτερον πορεύεται στο δρόμο της και δεν χρειάζεται προστάτες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψή του στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Εκκλησίας στους Αμπελόκηπους.

Η δήλωση του κ. Ιερώνυμου προκάλεσε την αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία υποστήριξε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος πολιτικολογεί» και ότι «ο κλήρος και ο πιστός λαός είναι στο πλευρό μας».

Την ίδια ώρα κληρικός που τέλεσε τον αγιασμό στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στον Άλιμο προέτρεψε τα μέλη και τους φίλους της Χρυσής Αυγής «να συνεχίσουν τον αγώνα για την πατρίδα, τη θρησκεία και τα ιδανικά μας, κόντρα στην κρίση αξιών που μαστίζει την ελληνική κοινωνία».

Στην ίδια εκδήλωση ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «πολεμά και υβρίζει την Χρυσή Αυγή και θλίβομαι πραγματικά γι' αυτό το σημείο των καιρών όπου οι ιεράρχες πολιτικολογούν».

Εν τω μεταξύ, στην Ξάνθη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση ιερέα να αναθέσει σε μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι φόρεσαν παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες με τα διακριτικά του κόμματος.
Ο ιερέας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι άφησε τους Χρυσαυγίτες να περιφέρουν την εικόνα, επειδή προσφέρθηκαν να βάψουν την Εκκλησία.
Η Μητρόπολη Ξάνθης καταδίκασε την ενέργεια αυτή και σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «η Ιερά Μητρόπολις δηλώνει ότι έγιναν εν αγνοία της με πρωτοβουλία του ιερέως, τον οποίον και επιτίμησε, διότι η Εκκλησία είναι υπεράνω κομμάτων και αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τις στιγμές του «πολιτικού θανάτου Παπανδρέου» στις Κάννες περιγράφει ο Μπαρουέν

Το δραματικό παρασκήνιο του δημοψηφίσματος


Το κλίμα στις Κάννες ήταν εξαιρετικά βαρύ, περιγράφει ο Μπαρουέν
Το κλίμα στις Κάννες ήταν εξαιρετικά βαρύ, περιγράφει ο Μπαρουέν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Παρίσι, Γαλλία
Τα παρασκήνια της ιστορικής αλλά και δραματικής συνάντησης της 3ης Νοεμβρίου στις Κάννες, όπου τέθηκε το θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης, πρόταση που είχε καταθέσει προ ολίγων ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, αποκαλύπτει ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσούα Μπαρουέν, στο βιβλίο του με το ημερολόγιο της κρίσης.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα και σε μεγάλη ένταση, αναφέρει, σύμφωνα με το απόσπασμα που δημοσιεύει η L’Express.

Στη συζήτηση, που κράτησε δύο ώρες χωρίς διακοπή, ήταν παρόντες εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Νικολά Σαρκοζί με τον Φρ.Μπαρουέν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πρώτη στιγμή άρχισε η επίθεση του Σαρκοζί, γράφει ο Μπαρουέν.

«’Στο λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας’, είπε ο Σαρκοζί. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ του λέει το ίδιο με αυστηρό ύφος. Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί του επαναλαμβάνει τους όρους με τόνο τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει.

» Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και περισσότερο, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει [ψυχολογικά].

» Στριμωγμένος, δεν έχει άλλη επιλογή από τα να πει [ότι το δημοψήφισμα είναι] ναι ή όχι στο ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την ερώτηση υποβάλλοντας την στο λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό του θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Μετά από δύο ώρες μάχης, καταθέτει τα όπλα».

Στο ίδιο βιβλίο ο Φρανσούα Μπαρουέν αποκαλύπτει ακόμη ότι τον Νοέμβριο του 2011 (προφανώς μετά τη συνάντηση στις Κάννες) είχε συζητήσει με έμπιστους συνεργάτες του να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στη Γαλλία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μειώνεται κατά 22 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής

Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κατά 22 εκατ. ευρώ μειώνεται ο προϋπολογισμός της Βουλής το 2013, όπως προβλέπεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου που εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Βουλή συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια συγκράτησης των κρατικών δαπανών, συμμετέχοντας επίσης στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται παράλληλα και από όλους τους Έλληνες, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής σταθερότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τελικά την έξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Ελλήνων μειώνει τον προϋπολογισμό της το 2013 κατά 22 εκατ. ευρώ (από 12 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματιστεί), διαμορφώνοντας τον στις 148.751.000 ευρώ από 170.972.000 ευρώ που ήταν το 2012.

Με τα νέα δεδομένα ο προϋπολογισμός της Βουλής ανέρχεται μόλις στο 0,23% του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 - 2015 προβλέπει ότι το 2013 ο προϋπολογισμός της Βουλής θα ανερχόταν σε 185 εκατ. ευρώ, ενώ για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2015, σε 75 εκατ. ευρώ.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής περιλαμβάνουν:

-Μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και των επιδομάτων συνολικά από το 2009 και με τον νέο προϋπολογισμό περίπου κατά 48%.

-Μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης για τη συμμετοχή στις επιτροπές κατά 30%, από 150 ευρώ σε 105.

-Μείωση του κονδυλίου για τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων, παρουσίασαν την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος  Μαυραγάνης, Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και Περιβάλλοντος - Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απελευθέρωση των μεταφορών, η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα και τα πλοία ανεφοδιασμού με πετρέλαιο ναυτιλίας, η εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, η θέσπιση κανόνων διαφάνειας στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας, η ιχνηθέτηση των καυσίμων, η κατάργηση της βενζίνης LRP και ο έλεγχος των «πειραγμένων» αντλιών με ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, ώστε η απελευθέρωση της αγοράς και η άρση των εμποδίων εισόδου, στη βάση των προτάσεων που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται:
 1) Η εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών και εκροών όγκου σε όλα τα στάδια διακίνησης, (διυλιστήρια, εταιρίες, πρατήρια) και η σύνδεσή τους με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
2) Η ιχνηθέτηση των καυσίμων. Οι ιχνηθέτες είναι ουσίες που διευκολύνουν τον εντοπισμό της νοθείας και του λαθρεμπορίου καυσίμων.
3) Η τοποθέτηση GPS σε όλα τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα. Με GPS θα εξοπλιστούν και τα πλοία μεταφοράς πετρελαίου ναυτιλίας (σλέπια) δεδομένου ότι μετά την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης αναμένεται έξαρση του λαθρεμπορίου με ναυτιλιακό πετρέλαιο το οποίο είναι αφορολόγητο.
4) Η πραγματοποίηση ελέγχων με ειδικά διασκευασμένο ΙΧ χωρίς διακριτικά που θα εφοδιάζεται με καύσιμα και θα εντοπίζει άμεσα τις περιπτώσεις καταδολίευσης των αντλιών, δηλαδή τις αντλίες που κλέβουν καύσιμα από τον καταναλωτή.
5) Η άρση των εμποδίων στη μεταφορά πετρελαιοειδών.
6) Στον τομέα της τιμολόγησης των καυσίμων, τα διυλιστήρια καλούνται να προβαίνουν σε αναλυτικό προσδιορισμό των στοιχείων κόστους που χρεώνουν στους πελάτες τους, ενώ για τις συμβάσεις εταιριών - πρατηριούχων προβλέπεται υποχρεωτική σύναψη γραπτών συμβάσεων στις οποίες θα αποτυπώνεται εκ των προτέρων, η πιστωτική πολιτική και η πολιτική παροχών και εκπτώσεων.

Read more...

"Πέταξαν" 80 δισ ευρώ

"Πέταξαν" 80 δισ ευρώ
Περισσότερα από 80 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα τελευταία τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 το σύνολο των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 154,3 δισ. ευρώ. Ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής ήταν αρνητικός, -16,2%. Σε σχέση με το τέλος Ιουνίου 2012, όπου βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εφτά ετών, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της έστω και σε μικρό βαθμό αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα, καθώς άρχισε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά τις εκλογές και ένα μέρος των κεφαλαίων που αποσύρθηκε από τις τράπεζες και κρατούνταν σε μορφή μετρητών επέστρεψε.
Οι καταθέσεις έχουν μειωθεί συνολικά κατά 83,5 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο 2009. Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές της Eurobank, τόσο στη βαθιά ύφεση που αναγκάζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να στραφούν στις αποταμιεύσεις τους για την κάλυψη των αναγκών τους, όσο και στον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την τύχη της χώρας και φυσικά του τραπεζικού συστήματος που οδήγησε μέρος των καταθέσεων στο εξωτερικό.
 Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών από όλες σχεδόν τις τράπεζες, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην προσπάθεια να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν, είναι αδύνατο να επιστραφεί το σύνολο των 80 δισ. ευρώ που έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ένα σημαντικό μέρος από τις καταθέσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Read more...

"Θα υπάρξει προσωρινή συμφωνία με την Ελλάδα"

"Θα υπάρξει προσωρινή συμφωνία με την Ελλάδα"

Εκπρόσωπος του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πριν από λίγο: "Θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά προσωρινή". Αυτή την είδηση μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, με το ρεπορτάζ να προσθέτει ότι φουντώνουν τα σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης και για ειδικό λογαριασμό.

Read more...

Καπελέρης: Δεν μου ζήτησε έλεγχο για τη λίστα Λαγκάρντ ο Παπακωνσταντίνου...


Με συμπληρωματικό υπόμνημά του, ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, «αδειάζει» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της χαμένης «λίστας Λαγκαρντ».

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, παρά τα όσα...
είχε αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν έλαβε εντολή να ελέγξει τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» και τα οποία φέρονται να έχουν μεγάλες καταθέσεις στην HSBC.

Το συμπληρωματικό υπόμνημα του κ. Καπελέρη, το οποίο απευθύνεται στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη που ερευνούν την υπόθεση της χαμένης «λίστας Λαγκάρντ», αποτελεί το τέλος της μεγάλης δικογραφίας που, όπως φαίνεται κατευθύνεται προς τη Βουλή

Ειδικότερα, με το υπόμνημά του ο κ. Καπελέρης καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας μαλιστα στα οσά είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην εφημερίδα «The Guardian».

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέντευξή του στην εν λόγω εφημερίδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κατηγορήσει το ΣΔΟΕ για αδράνεια, λόγω του φόβου να αντιμετωπίσουν τους φοροφυγάδες της ελληνικής ελίτ, προσθέτοντας μάλιστα ότι είχε παραδώσει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ τα 20 ονόματα της λίστας με τους πιο μεγάλους λογαριασμούς, που αντιστοιχούσαν περίπου στο μισό του συνολικού ποσού που αθροιζόταν στη λίστα.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι το ΣΔΟΕ τον ενημέρωσε πως τα προφίλ των κατόχων δεν δικαιολογούσαν τέτοιους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπελέρης, απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές του πρώην υπουργού, υποστηρίζει αναλύτικά στο υπόμνημά του ότι:

- Δεν του δόθηκε ποτέ εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου για διενέργεια ελέγχου των προσώπων που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα.

- Η εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα καταθετών. Αυτό όμως, όπως επισημαίνει, δεν αποτελεί εντολή για έρευνα ούτε επίσημο έλεγχο.

- Για οποιαδήποτε έλεγχο και έρευνα από το ΣΔΟΕ απαιτείται έγγραφη εντολή, η οποία δεν δόθηκε ποτέ από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ προσκόμισε στους οικονομικούς εισαγγελείς και το δημοσίευμα με τη συνέντευξή του πρώην υπουργού στην εφημερίδα «The Guardian». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καπελέρης έχει κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς και έχει καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης... 
crime.gr


Read more...

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις Η ώρα της αλήθειας για τους «εταίρους» της κυβέρνησης

Σοβαρές πολιτικές περιπλοκές, με άγνωστη κατάληξη, δημιουργεί η «φυγή προς τα εμπρός» που αποφάσισε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές αναταράξεις που προκαλούν στα συγκυβερνώντα κόμματα οι επικείμενες τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αποκρατικοποιήσεις, αύριο, για τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές μέτρα, την ερχόμενη εβδομάδα, και, τέλος, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, που ήρθε σε μια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδριάσεις οργάνων στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, οι ηγεσίες των οποίων αναζητούν, εναγωνίως, τρόπους για να πειστούν τα στελέχη των δύο κομμάτων που διαφωνούν ή επιφυλάσσονται έναντι των μέτρων, αιφνιδίασε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, χαρακτήρισε «ατυχή» την πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, που ανακοινώθηκε σε χρόνο που βαριά σύννεφα συσσωρεύονταν πάνω από την Ιπποκράτους.

«Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά» ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την  ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας».

Εξήγησε επίσης τα δύο θέματα που εκκρεμούν, παρά την πρωθυπουργική ανακοίνωση:

-  Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.

-   Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι, ο κ. Βενιζέλος εξήγαγε το συμπέρασμα πως «το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του».

Πάντως, απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι  η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χωρίς να έχει οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα.

«Ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

Με αμηχανία έγινε δεκτή η πρωθυπουργική ανακοίνωση και από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, η οποία αναζητούσε τρόπο να συνδυάσει το «όχι» στα εργασιακά με την βούληση του κ. Φώτη Κουβέλη για παραμονή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό.      

Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στην εκρηκτική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με γνωστά στελέχη της παράταξης, όπως ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, να εκφράζουν την ευθεία αντίθεσή τους στην εισήγηση για υπερψήφιση των μέτρων που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις «ανακατεύουν την τράπουλα» στο κυβερνητικό στρατόπεδο και όλα, πλέον, τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Παρόλο δε, που προς το παρόν δεν διαφαίνεται άμεσα κίνδυνος να μην περάσουν τα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα, αφού αυτά μπορεί -με πλειοψηφία επί των παρόντων- να εγκριθούν από τους βουλευτές της ΝΔ και την πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το σκηνικό της πολιτικής αστάθειας που δημιουργείται, δεν προοιωνίζεται μακροημέρευση του υφιστάμενου τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. .protothema.gr

Read more...

Νέα πρόκληση από Χρυσή Αυγή: «Δεν είναι Έλληνες πολλοί ολυμπιονίκες»



nea-proklisi-apo-xrysi-aygi-den-einai-ellines-polloi-olympionikes 
Την άποψη πως η Χρυσή Αυγή δεν αναγνωρίζει τους ομογενείς Ολυμπιονίκες που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Ελλάδας γιατί ήρθαν από Αλβανία και Γεωργία, εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Λαγός, προκαλώντας εκ νέου πλήθος αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μιλώντας στο Extra 3 τόνισε ότι «κάποιοι που σήκωναν βάρη με την φανέλα της Εθνικής άρσης βαρών και ήρθαν από Αλβανία και Γεωργία δεν είναι Έλληνες και δεν αναγνωρίζονται από τη Χρυσή Αυγή». 

Ωστόσο σε ερώτηση για το εάν δεν αναγνωρίζει ούτε τον Πύρρο Δήμα και αν τον χαρακτηρίζει Αλβανό, ο Γιάννης Λαγός είπε: «Εμείς σαν Χρυσή Αυγή τον τιμούμε και πάντα τον τιμούσαμε σαν Έλληνα, ποτέ δεν είπαμε Αλβανό τον Πύρρο Δήμα». 

Στη συνέχεια, ανέφερε μια σειρά από ονόματα Ολυμπιονικών που η Χρυσή Αυγή δεν θεωρεί Έλληνες, όπως ο Γιώργος Τζελίλης, ο Λεωνίδας Σαμπάνης, ο Λεωνίδας Κόκκας, η Μιρέλα Μανιάνι και ο Κάχι Καχιασβίλι.

Read more...

ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Παπανδρέου: Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες



papandreoy-oi-ellines-den-einai-tempelides 
«Η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα της ΕΕ. Το έλλειμα αξιοπιστίας αφορούσε ολόκληρη την ευρωζώνη» είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης του «Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης» που διεξάγεται στο Βερολίνο

Παράλληλα υπερασπίστηκε την πρότασή του για δημοψήφισμα, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας ότι δεν περίμενε να τον στηρίξουν οι αγορές, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι, όμως, δεν το έκαναν, εξηγώντας ότι ο ελληνικός λαός θα είχε την ευκαιρία να απαντήσει ξεκάθαρα στο δίλημμα, μακριά από λαϊκισμούς. 

Επίσης, τόνισε ότι η διαρκής συζήτηση για την παραμονή στην ευρωζώνη αναστέλλει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, ενώ η Ελλάδα υλοποιεί τις αποφάσεις της. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για τρία ελλείμματα, προϋπολογισμού, τρεχουσών συναλλαγών αλλά και αξιοπιστίας, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος το 2009. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός της ΙσπανίαςΦελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε κατ' επανάληψη ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας αφορούσε ολόκληρη την Ευρωζώνη και υποστήριξε ότι είναι λάθος να εμφανίζεται η Ελλάδα ως το πρόβλημα. 

«Η Ευρωζώνη δεν διέθετε τα εργαλεία ώστε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη, κατ' αρχήν στους πολίτες και ακολούθως στις αγορές», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και ανέδειξε την ανάγκη η δημοκρατία να ανακτήσει την προτεραιότητα έναντι των αγορών και να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα, όπως «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» ή «οι Έλληνες δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις», παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που αποδεικνύουν το αντίθετο. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, με μέτρα, όπως η απευθείας εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου ή ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα. 

Αναφερόμενος στην Ευρώπη ως «εγχείρημα ειρήνης», ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Ευρώπη πρέπει να γίνει εγχείρημα ενδυνάμωσης του ρόλου των κοινωνιών και δύναμη εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης και ανέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου επί του οικονομικού συστήματος διεθνώς. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα των Ελλήνων φοροφυγάδων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής παγκοσμίως, ενώ σχετικώς με τους δρόμους που θα έπρεπε να αναζητήσει η Ευρώπη, έκανε λόγο για την επένδυση στην παιδεία και την κατάρτιση, με προγράμματα τύπου «Erasmus», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία

Υπογράμμισε δε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη πραγματοποιηθεί η αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, είναι καιρός λοιπόν, όπως είπε, να αποκτήσουμε και αμοιβαιοποίηση των δυνάμεων.http://newpost.gr

Read more...

Το μυστικό τηλεφώνημα Σαμαρά - Βενιζέλου σήμερα το πρωί



to-mystiko-tilefonima-samara-venizeloy-simera-to-proi
eurokinissi
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος τουΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν από τη δήλωση του πρώτου και την «απάντηση» του δεύτερου που προκάλεσε ένταση στους κόλπους της συγκυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Βενιζέλο για να τον ρωτήσει εάν θέλει να παρευρεθεί στη συνάντησή του με τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, που είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε καταφατικά, πρσθέτοντας, όμως, ότι το ίδιο θα ήθελε και για τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα, κάτι που δεν έγινε. 

Με δεδομένο το καλό κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες, είναι απορίας άξιον πώς σημειώθηκε ένταση μερικές ώρες αργότερα. Ο κ. Σαμαράς δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο ότι θα προχωρούσε σε δήλωση ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να αντιδράσει, λαμβάνοντας υπόψην τη στάση «αντίστασης» του Φώτη Κουβέλη;

Β.Β.
http://newpost.gr

Read more...

Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των ENERGA και HELLAS POWER για διαφθορά...



Για υποθέσεις διαφθοράς συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των εταιρειών, παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ENERGA και HELLAS POWER.

Σε βάρος των πέντε στελεχών των δύο εταιρειών, για τους οποίους εκδόθηκε ήδη διάταξη για... τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, ασκήθηκε από την Εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου, συμπληρωματική δίωξη για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, που κρατούνται στην ΓΑΔΑ, είναι οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Σπ. Γεωργουλέα για τις απολογίες τους.

Οι πέντε είναι ήδη κατηγορούμενοι καθώς έχει ασκηθεί εδώ και καιρό ποινική δίωξη σε βάρος τους, για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, καθώς εμφανίζονται να μην αποδίδουν στα κρατικά ταμεία τα ποσά που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους με για την εμπορία ρεύματος.

Η ζημιά που, κατά το κατηγορητήριο, υπέστη το δημόσιο υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
protothema.gr


Read more...

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ...




...να καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου, για την λίστα Λαγκάρντ...
Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να κληθεί να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η πρόταση κατατέθηκε από... τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωσταντοπούλου, η οποία εκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό, ζήτησε να καταθέσουν στην Επιτροπή για την «λίστα Λαγκάρντ» και ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο νομικός σύμβουλος του κράτους Τάσος Μπάνος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Έλληνας πρέσβης στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και η γραμματέας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ψήφισαν όχι, ενώ η ΔημΑρ ψήφισε "παρών" με αποτέλεσμα η πρόταση τελικά να απορριφθεί.

Αυτή την ώρα ενώπιο της Επιτροπής καταθέτει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ο οποίος υποστηρίζει ότι "δεν είχε και δεν έχει καμία γνώση για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», καθώς οι αρμοδιότητες που είχα όταν ανέλαβα καθήκοντα τον Μάρτιο του 2012 αφορούσαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους".

real.gr


Read more...

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής για ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ

Διάταξη στο ν/σ για τις ιδιωτικοποιήσεις


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Διάταξη ένταξης και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον ΕΟΠΥΥ, προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις κατά την τελευταία ημέρα συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο θα γίνει το πρωί της Τετάρτης.

Στη ρύθμιση αντέδρασε έντονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης, όπως επίσης και ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Δεν μπορεί το Ταμείο των δημοσιογράφων να το φέρνετε την τελευταία στιγμή με διατάξεις παρασκηνίου και να το χώνετε στη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να φέρνετε τέτοιες διατάξεις - παρά μόνον μετά από παρεμβάσεις της αίθουσας. Όχι της Τρόικας!» ανέφερε ο κος Λαφαζάνης.

«Μας εκδικείστε γιατί προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για τα 90 εκατομμύρια που πήρατε απ' τις τσέπες μας με το αυθαίρετο κούρεμα του Προβόπουλου!» κατηγόρησε τον υπουργό ο Τέρενς Κουίκ - και απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας ανέφερε: «Θα βγείτε πάλι να γλύφετε εκείνους που μας θανατώνουν; Κάντε το!».

«Όλα τα ταμεία πρέπει να μπουν στον ΕΟΠΥΥ για να μην υπάρχει Ελλάδα δύο και τριών ταχυτήτων. Αν εξαιρούσαμε τους δημοσιογράφους, είναι και οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δικηγόροι, οι γιατροί - αλλά δεν θα υπάρχει ΕΟΠΥΥ» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν είστε δικτάτορας σ' αυτή τη χώρα ελέω Τρόικας, αλλά υπουργός μιας Δημοκρατίας, που πρέπει να σέβεται τους νόμους και τον Κανονισμό της αίθουσας» ανταπάντησε ο Π. Λαφαζάνης. «Δεν έπρεπε να βάλετε στον ΕΟΠΥΥ κανένα απ' αυτά τα Ταμεία γιατί είναι εύρωστα. Τα πάτε στον ΕΟΠΥΥ για να τα βουλιάξετε και να καταστρέψετε κάθε ίχνος δημόσιου οργανισμού υγείας» προσέθεσε.

«Ο λόγος που προτείνω το ταμείο δημοσιογράφων, είναι επειδή χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους, πόρους υπέρ τρίτων, κοινωνικούς πόρους» επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.

Τον Γ.Στουρνάρα υπερασπίστηκε με παρέμβασή του ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ): «Με εκπλήσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλη του η επιχειρηματολογία ήταν να πάρουμε χρήματα απ' αυτούς που έχουν για να πάνε σ' αυτούς που δεν έχουν. Ακριβώς αυτό είπε ο κύριος υπουργός. Υποστηρίξατε τους πλουσίους εάν δεν το καταλάβατε - έστω και σε επίπεδο ταμείου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν»


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ολοκληρώθηκε και ότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ακόμη και την τελευταία στιγμή». «Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρει ο κ. Σαμαράς και συμπληρώνει: «Εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει: «Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου.

» Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή... Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

» Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.     

»Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. 

» Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη  και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.  Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

» Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός
βουλευτή ξεχωριστά».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η συμφωνία που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς είναι μόνο για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Διαβάστε τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων:


     
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η κυβέρνηση μειώνει τον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

Ο πήχης πέφτει στα 11 δισ. ευρώ έως το 2016


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
H κυβέρνηση μείωσε τον στόχο της για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και πλέον στοχεύει να αντλήσει περίπου 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, είπε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2012-2016.

«Έχουμε συμφωνήσει 2,5 δισ. ευρώ περίπου για το 2013 (2,2 δισ. από εταιρείες και 342 εκατ. από ακίνητα του δημοσίου), 2,367 δισ. ευρώ το 2014, 1,141 δισ. ευρώ το 2015 και 3,441 δισ. ευρώ το 2016, για ένα σύνολο 11,145 δισ ευρώ», εξήγησε ο Τάκης Αθανασόπουλος μιλώντας στην Βουλή.

Τα εν λόγω έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχει εντάξει η κυβέρνηση και στην επιχειρηματολογία μέσω της οποίας προσπαθεί να πετύχει την συγκατάθεση των εταίρων για διετή επιμήκυνση του προγράμματος.

Το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του Μνημονίου κατά 2 έτη, έως το 2016, υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, υπό την πρϋπόθεση ότι έως το 2016 τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η τρύπα χρηματοδότησης θα αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει αντλήσει μέχρι στιγμής 1,5 δισ. ευρώ περίπου από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και παραχωρήσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για τα έσοδα ήταν περίπου 19 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015.

Στο ρόλο της Βουλής εστιάζει τώρα ο Στουρνάρας

Από την πλευρά του, και ενώ αύριο, Τετάρτη, τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία το επίμαχο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει προκαλέσει κυβερνητικούς τριγμούς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει να κυρώσει συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.

«Σε όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου», ξεκαθάρισε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, που για το θέμα έχει δεχθεί σκληρή κριτική και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατά την παρέμβασή του τόνισε ακόμη ότι κατανοεί την αξίωση πολλών βουλευτών η διαδικασία των αποκρατικοποίησεων να είναι νόμιμη και διαφανής και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική Οικονομία και κοινωνία.

Προσέθεσε δε ότι ιδιαίτερα χρειάζεται να γίνει προσεκτική αξιολόγηση στα επόμενα βήματά μας σε ότι αφορά δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμα δίκτυα και υποδομές για τη χώρα, αναφέροντας τις «δικλείδες ασφαλείες» που έχουν εισαχθεί για το σκοπό αυτό στο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα (Τρίτη) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ζήτησε να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Όπως είπε, η κύρωση από τη Βουλή, με νόμο, των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, είναι στοιχείο διαφάνειας και πως πρέπει να υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης που να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πρότεινε να υπάρχει «ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής, στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ.Ξυροτύρη, μιλώντας στη Βουλή, ζήτησε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση της κατάργησης του ελάχιστου ποσοστού οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και τα μεγάλα λιμάνια.

Ειδικότερα, ζήτησε την εξαίρεση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από τη ρύθμιση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, διαφορετικά, όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το άρθρο 2, όπως ήδη έκανε στην μόνιμη Επιτροπή.

Οι τοποθετήσεις αυτές καθιστούν σαφές ότι η αυριανή ονομαστική ψηφορορία για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση αφού μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στην εικόνα συνοχής της.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γέμισε πρόβατα η Μαδρίτη!

Γέμισε πρόβατα η Μαδρίτη!

Οι διαδηλώσεις στη Μαδρίτη, είναι καθημερινό φαινόμενο ωστόσο αυτή τη φορά, την παράσταση έκλεψαν εκατοντάδες πρόβατα που γέμισαν τους δρόμους της Ισπανικής πρωτεύουσας.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA

enikos.gr

Read more...

Το ελεγκτικό για τις συντάξεις

Το ελεγκτικό για τις συντάξεις

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Καραβοκύρης, ειδοποίησε σήμερα τα μέλη του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων (νέες περικοπές στις συντάξεις) που προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του προέδρου τους, καθώς δεν έχουν καν ενημερωθεί επί του περιεχομένου των σχετικών διατάξεων του μνημονιακού νομοσχεδίου (δεν τους έχει δοθεί το κείμενο) και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουν τις επίμαχες διατάξεις του.
Επιπρόσθετα, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις προγραμματισμένες διασκέψεις και τις άλλες ενασχολήσεις τους για να παραβρεθούν σε λιγότερο από 24 ώρες στην έκτακτη Ολομέλεια.
Οι σχετικές συνταξιοδοτικές διατάξεις του νομοσχεδίου δόθηκαν μόνο στο σύμβουλο Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος ορίστηκε εισηγητής ενώπιον της Ολομέλειας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την ψήφιση στην Βουλή συνταξιοδοτικών διατάξεων βασική προϋπόθεση είναι να έχει γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο επί της συνταγματικότητας και της νομιμότητας των υπό ψήφιση διατάξεων.

Read more...

"Ήμουν εκεί... δεν έδιωξαν τον ΓΑΠ"

"Ήμουν εκεί... δεν έδιωξαν τον ΓΑΠ"
Διαφορετική διάσταση δίνει αναγνώστης του enikos.gr ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας στις αποδοκιμασίες κατά του Γιώργου Παπανδρέου σε εστιατόριο στο Βερολίνο και περιγράφει καρέ-καρέ τι συνέβη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για την συνάντηση του «Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης» ,  και η σύζυγός του Άντα έτρωγαν το βράδυ της Κυριακής μαζί με κάποιους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει, κατά τις 10μμ είχαν μαζευτεί έξω από το εστιατόριο περί τα 5-6 νεαρά άτομα, τα οποία φώναζαν πράγματι, «ντροπή σας», «μας ξεφτιλίσατε» και ένας από αυτούς έβαλε την φωτογραφική του μηχανή σχεδόν πάνω στο τραπέζι της παρέας.
Η συνέχεια έχει ως εξής, σύμφωνα με τον αναγνώστη του enikos.gr:
«Ο κ. Παπανδρέου σηκώθηκε ήρεμα και τους ζήτησε, αν θέλουν, να συζητήσουν. Προσπάθησε να εξηγήσει ότι εκείνος ό,τι έκανε το έκανε με την πεποίθηση ότι  είναι το καλύτερο για τη χώρα, αλλά εκείνοι δεν άκουγαν τίποτε και συνέχισαν να φωνάζουν.
Έπειτα από 2-3 λεπτά αποχώρησαν, για να παραμείνουν όμως έξω από το μαγαζί, καθώς παρακολουθούσαν συναυλία σε διπλανό μπαρ, ελληνικής ιδιοκτησίας. Λίγο μετά μπήκε στο μαγαζί ένας νεαρός και ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Παπανδρέου και την παρέα του, για την συμπεριφορά των υπολοίπων, είπε ότι εκείνος δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους και κυρίως την επιλογή της συμπεριφοράς και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι ο Παπανδρέου είχε αγαθές προθέσεις. Η παρέα δίπλα από το τραπέζι του Παπανδρέου, που τον αναγνώρισε, χειροκρότησε μάλιστα τον ΓΑΠ για την ψυχραιμία και τον τρόπο που αντιμετώπισε το επεισόδιο. Ο Παπανδρέου δεν εκδιώχθηκε από το μαγαζί. Έφυγε κανονικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Και πάλι οι ίδιοι νεαροί βρίσκονταν έξω και συνέχισαν να φωνάζουν (σσ. κρατώντας μπουκάλια μπίρας). Είχαν μάλιστα καλέσει οι ίδιοι και Γερμανό φωτορεπόρτερ, στον οποίο τελικά επιτέθηκαν, επειδή δεν υιοθέτησε την προσέγγισή τους».enikos.gr

Read more...

Δεν εξήγησε αν μιλά για νέο κόμμα ή μετασχηματισμό κάποιου από τα υπάρχοντα... Α. Λοβέρδος: «Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό κόμμα που δεν υπάρχει τώρα»

Το κόμμα που θα ηγηθεί της πορείας προς τη σωτηρία της χώρας σήμερα δεν υπάρχει, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Κάνω λόγο για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που θα ηγηθεί της πορείας. Τέτοιο κόμμα δεν υπάρχει. Δεν θα κάνω σήμερα λόγο για τον τρόπο της συγκρότησής του, αν θα οδηγηθούμε δηλαδή στη δημιουργία νέου κόμματος, ή αν μπορεί να μετασχηματιστεί κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, ή αν θα συγκροτηθεί ένα κόμμα τύπου "Ελιάς", ή αν μπορούν να ενωθούν υπάρχοντα κόμματα, όλα αυτά επαναλαμβάνω πρέπει να τρέξουν μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα».

Το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Λοβέρδου δίνουν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Μόσιαλος, Κουκουλόπουλος, Κουτρουμάνης, Αλευράς, Οικονόμου, Καρύδης, Π. Καψής, Πρωτόπαπας, Μίχας, Μερεντίτη, Χριστοφιλοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης, Μπόλαρης, Π. Κρητικός, Αηδόνης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος και ο βουλευτής ΝΔ Β. Κικίλιας.

Read more...