Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Παράνομη πρόσληψη διευθυντή στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης


ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Έλεγχο σ' όλες τις προσλήψεις ζήτησε ο Γερουλάνος αφού κρίθηκε παράνομη η πρόσληψη του διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε., ύστερα από έλεγχο των Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης......Η πρόσληψη είχε γίνει τον Μάρτιο του 2008, από επιτροπή που αποτελούσαν ο διευθύνοντας Σύμβουλος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο υποψήφιος επιλέχθηκε ύστερα από προφορική συνέντευξη, όμως δεν είχε τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την κάλυψη της θέσης.
/troktiko


Read more...

Στην Ινδία ο Παπανδρέου

Διεθνής Σύνοδος για την αειφόρο ανάπτυξη

Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να λάβει μέρος στη διεθνή σύνοδο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην ινδική πρωτεύουσα με το κυβερνητικό αεροσκάφος τύπου Gulfstream, συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του.

Το πρωί της Πέμπτης (στις 07.30 ώρα Ελλάδας) ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του και πρωθυπουργό της πολυπληθέστερης δημοκρατίας του πλανήτη κ. Μανμοχάν Σινγκ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί με τον βουλευτή κ. Ραούλ Γκάντι, έναν από τους ανερχόμενους Ινδούς πολιτικούς και υποψήφιο να διαδεχθεί τον κ. Σινγκ στην πρωθυπουργία της Ινδίας.
Οι εργασίες του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου ξεκινούν το πρωί της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου με ομιλίες των συμμετεχόντων πρωθυπουργών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Παπανδρέου. Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχει συναντήσεις με ηγέτες ξένων χωρών όπως η τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Γενς Στόλτενμπεργκ που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος). Αργότερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του Κογκρέσου κυρία Σόνια Γκάντι.

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.
protothema.gr


Read more...

Η πιο σκληρή και ανελέητη νεοφιλελεύθερη πολιτική από το 1974...


Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σήμερα είναι μια μέρα χαρμολύπης.
Η χαρά μας είναι ότι επανεκλέγεται ένας έντιμος πολιτικός και επιστήθιος φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρεία της Δημοκρατίας.
Η λύπη μας είναι ότι εφαρμόζεται η πιο σκληρή και ανελέητη νεοφιλελεύθερη πολιτική από το 1974 και μετά και μάλιστα χωρίς να φαίνεται διέξοδο στην κρίση.
Δεν φανταζότανε κανένας ότι το “πτωχεύσαμεν” του κ. Καραμανλή θα το πλήρωναν οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και οι άνεργοι.
Όταν ο ελληνικός λαός στενάζει και οι τραπεζίτες χαίρονται, λυπάμαι αλλά κάτι δεν πάει καλά.
Ο Πρωθυπουργός πρέπει να αφουγκραστεί τη κοινωνία περισσότερο παρά τις φωνές των συνεργατών του.Read more...

Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες του...


...για να ηττηθούν οι σκληρές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού στην πράξη.

.
Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
.
Το διαχρονικό ΠΑ.ΣΟ.Κ, το κίνημα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των νέων που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, παρακολουθεί έκπληκτο τις εξελίξεις που διαμορφώνει το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την οικονομία και το ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση κατέληξε τελικά στην επιβολή επώδυνων και σκληρών μέτρων χωρίς να μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, δημιουργώντας πλέον μία εικόνα αναξιοπιστίας γιατί τα ανώτατα κομματικά στελέχη γνώριζαν την κατάσταση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Αλμούνια και Προβόπουλου.
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η ανακολουθία της κυβέρνησης και...

η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας αλλά το ξόδεμα πολύτιμου χρόνου για την περιγραφή των ελλειμμάτων και του χρέους. Έτσι η κυβέρνηση σπατάλησε τον ανεκτίμητα ωφέλιμο πολιτικό χρόνο συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα μέγιστα στην κερδοσκοπία των τραπεζών σε βάρος της χώρας και του λαού.
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό όταν μιλάμε για αγορά κρατικών ομολόγων εννοούμε τράπεζες που μας δανείζουν με υψηλό επιτόκιο. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έδρασαν επί τέσσερις μήνες ως μαθητευόμενοι μάγοι λες και ήθελαν να παραδώσουν την τύχη της χώρας στους οίκους αξιολόγησης και στην κερδοσκοπία των τραπεζών.
Δεν είναι δυνατόν το ΠΑ.ΣΟ.Κ να παρακολουθεί ως θεατής επί τρεις μήνες το κατασκευασμένο κλίμα τρομολαγνείας και πτώχευσης που καλλιέργησαν οι διεθνείς τραπεζίτες και το ευρωπαϊκό και υπερατλαντικό κατεστημένο που την ίδια ώρα μας δανείζει για να αγοράζουμε τα όπλα και τα προϊόντα του.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ ωφείλει να υπενθυμίσει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα. Γι' αυτό καλεί τον εργαζόμενο λαό, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους νέους, τους διανοούμενους να αναλάβουν επικοδομητικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση. Καλεί επίσης το ιστορικό ΠΑ.ΣΟ.Κ να αναλάβει τις ευθύνες του.
Τώρα είναι η ώρα του χρέους και του αγώνα για να ηττηθούν οι σκληρές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού στην πράξη.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν ηττήθηκε μόνο ο Καραμανλής και η δεξιά αλλά και οι πολιτικές που οδηγούν μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Οι καιροί δεν επιτρέπουν πλέον εφησυχασμό αλλά εγρήγορση.Read more...

Να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...


...ζητά, μετά την ανακοίνωση
των νέων μέτρων, ο Παντελής Οικονόμου!

Τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ζητά, μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων, ο βουλευτής και μέλος του Παντελής Οικονόμου. Η επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:
Κύριο Γιώργο Παπανδρέου Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
Ιπποκράτους 22 Αθήνα 10680
Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2010
Σύντροφε Πρόεδρε,
Φίλε Γιώργο,
Θα παρακαλούσα να συγκαλούσες το Πολιτικό Συμβούλιο για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις
Χαιρετισμούς
Παντελής Οικονόμου
Read more...

Εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό στην κυβέρνηση

Εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό επιστρατεύει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, αναλαμβάνει τον συντονισμό της Επιτροπής για τον Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της Κυβέρνησης, η οποία θα επικουρείται από τους ακόλουθους εμπειρογνώμονες:

- Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE

- Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

- Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd.

- Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου, Σουηδία.

- Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο.Οι προτάσεις που θα επεξεργαστεί η Επιτροπή θα αφορούν:

1. στη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,

2. στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της Κυβέρνησης,

3. στην αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης,

4. στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων,

5. στην εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των Κυβερνήσεων,

6. στην κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου,

7. στην αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου,

8. στην αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.


Επίσης, με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, αναλαμβάνουν:

- Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου

- Επικεφαλής Μονάδας Θεμάτων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, Πολιτικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

- Επικεφαλής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής, ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Οικονομικών Πολιτικών.

-
Επικεφαλής Μονάδας Δια Βίου Μάθησης, ο Αλέξης Κόκκος, Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ε.Α.Π.
nooz.gr

Read more...

Δεν "παγώνουν" οι προσλήψεις σε Υγεία, ΠαιδείαΤη διευκρίνηση ότι δεν "παγώνουν" οι προσλήψεις στους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας, άμυνας και ασφάλειας- όπως αρχικά είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές- έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του nooz.gr.

Ανέφερε ότι αυτοί οι τομείς είναι βασικής προτεραιότητας και "άρα θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη στελέχωση αυτών των τομέων". Επισήμανε ότι στον τομέα της υγείας, ήδη, έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη νοσηλευτών. Σημειώνεται ότι μετά τη δημόσια δήλωση Παπανδρέου είχε αναπτυχθεί προβληματισμός για το εύρος του "παγώματος" των προσλήψεων.

"Τα όρια ηλικίας θα εξειδικευτούν μέσα από το διάλογο για το ασφαλιστικό", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ερωτηθείς αν το ηλικιακό όριο θα είναι τα 68 έτη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "εμείς συζητάμε στις βάσεις που έχουμε και όχι με βάση τα 68 χρόνια".

Ως προς το αν οι ανακοινώσεις αποτελούν "συνταγή Καραμανλή", ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι "στις κυβερνήσεις Καραμανλή μιλούσαμε για ένα κουκούλωμα των πάντων και εδώ μιλάμε για ειλικρινή στάση από την πρώτη στιγμή".

Αναφορικά με το "πάγωμα" μισθών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για προσωρινή λύση για το 2010, ενώ η "συνταγή Καραμανλή" προέβλεπε μόνο "πάγωμα" και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

Έκτακτα μέτρα

Έκτακτα μέτρα για να "μην πέσει η χώρα στο γκρεμό" προανήγγειλε, σε διάγγελμά του, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πάγωμα όλων των μισθών σε όλο το δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Ταυτόχρονα μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα, παγώνουν οι προσλήψεις, συγχωνεύονται υπηρεσίες και οργανισμοί.

Επίσης για την τόνωση των εσόδων το 2010 αυξάνεται ο φόρος στα καύσιμα. Για το ασφαλιστικό, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφής, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα περνά και από την αύξηση των ορίων ηλικίας. Για το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα συμβάλουν περισσότερο, μεσώ της ακίνητης περιουσίας, της φορολόγησης μερισμάτων μεγαλομετόχων και της φορολόγησης των οφ σορ εταιρειών. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου ότι δεν αντέχει η χώρα μπλόκα και κινητοποιήσεις.
nooz.gr
Read more...

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ- ΣΕΒ

Σε αδιέξοδο και διαφωνία κατέληξε η συνάντηση - διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση των συνδικάτων για αύξηση του βασικού μισθού (στα 700 ευρώ), κάτι που οι εργοδότες απέρριψαν.

Η εργοδοτική πλευρά υπαναχώρησε και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του κατώτερου ημερομισθίου περίπου στα 700 ευρώ, αίτημα που αποτελεί το κέντρο της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των συνδικάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε «ή θα υποστούμε συνειδητά ως λαός τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας ή θα περιέλθουμε σε ακόμα σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελών και των αγορών κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί» και έκανε λόγο για κίνδυνο συλλογικής κατάρρευσης στον τόπο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η στάση των εργοδοτών είναι ουσιαστικά αντιστοιχισμένη με το μήνυμα περικοπών και λιτότητας και υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα θα αγωνιστούν και θα πάρουν αυξήσεις κόντρα στις επιθυμίες των αγορών.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων δήλωσαν θετικοί στην αύξηση του κατώτερου ημερομισθίου αλλά σημείωσαν ότι αυτο δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί φέτος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη συνεδριάζει αύριο η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ με το ενδεχόμενο να αποφασίσει πανελλαδική απεργία στις 24η Φεβρουαρίου ενώ ακόμα θα τεθεί το θέμα της απόσυρσης των εμπειρογνωμόνων των συνδικάτων από τις διαδικασίες διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, επέκρινε τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι "θα αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις", προαναγγέλλοντας απεργία στις 24 Φεβρουαρίου και την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνοντας: "Ζούμε ένα νεοελληνικό δράμα".

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, είπε ότι "η θέση της ΕΣΕΕ είναι θετική στην αύξηση του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού ,αλλά ο μισθός του νεοπροσληφθέντος δεν μπορεί να φθάνει, τουλάχιστον μέσα στο 2010, στα επίπεδα των 800 ευρώ που προτείνεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μια τριετία".

nooz.gr

Read more...

Ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Γιώργος Παπανδρέου, Κάρολος ΠαπούλιαςΤον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και όλη του την αγάπη για την επανεκλογή του, σήμερα, στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

"Τιμήσατε με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμα αυτό και έχετε ευρύτατη συναίνεση, όπως βλέπετε, στο πρόσωπό σας. Και είμαι σίγουρος ότι μπροστά και στις εθνικές κρίσεις, καθώς η χώρα περνάει μια μεγάλη περιπέτεια, διαμορφώνεται μία ευρύτατη συναίνεση και στον ελληνικό λαό για να στηριχθούν οι πολιτικές που χρειάζονται για να πάμε μπροστά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόταση και τη στήριξη στο πρόσωπό του και δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή του συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας.

"Ηταν πολύ υποστηρικτικός στην προσπάθειά μας και νομίζουμε ότι είναι σημαντικό πως η Γερμανία βλέπει θετικά αυτά που κάνουμε", ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

.protothema.gr


Read more...

Ενέκρινε η Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Την έγκρισή της στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας έδωσε η Κομισιόν. Η Ελλάδα έχει διορία έως τα τέλη του 2012 για να μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού της κάτω του 3% του ΑΕΠ. Με την επισήμανση ότι πρέπει να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς το γκρεμό ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε σκληρά μέτρα για την οικονομία. Αποκλιμάκωση στα σπρεντ (332 μ.β.).

"Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθώσει τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες και να αναμορφώσει την οικονομία της. Οι χθεσινές ανακοινώσεις ενισχύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος για πιο διατηρήσιμα δημόσια οικονομικά και μία πιο ανταγωνιστική οικονομία", δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.

"Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την υλοποίηση του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων πολύ στενά και τακτικά και καλωσορίζει την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα όπως και όταν κριθεί αναγκαίο", πρόσθεσε ο αρμόδιος επίτροπος.

Η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα να δώσει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων που έχει ανακοινώσει μέσα σε ένα μήνα. Επίσης, λεπτομέρειες θα πρέπει να δοθούν κατά τους επόμενους μήνες και για τα σχέδια του 2011 και το 2012. Όπως αναμενόταν, η Ελλάδα εντάσσεται στο άρθρο 126(9) της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το οποίο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων.
.nooz.gr

Read more...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΕ 266 ΨΗΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ...


Υπερψηφίστηκε ο Κάρολος Παπούλιας για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο Κάρολος Παπούλιας από σήμερα είναι ο τρίτος Πρόεδρος από τη μεταπολίτευση, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, που εκλέγεται για δεύτερη θητεία στο ύπατο αξίωμα. Ο ηπειρώτης πολιτικός συγκέντρωσε 266 ψήφους, καθώς την πρόταση του ΠαΣοΚ για την επανεκλογή του στήριξαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στην ψηφοφορία «παρών». Η ορκωμοσία του Κ. Παπούλια αναμένεται να γίνει σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής στις 12 Μαρτίου.
fimotro


Read more...

Σκληρός ο Τζουμάκας για τα νέα μέτρα...

Το πρώτο από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιήθηκε δημοσίως από τα νέα οικονομικά μέτρα, αμφισβητώντας ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ήταν ο Στέφανος Τζουμάκας. Μίλησε για προσπάθειες "δεξιών κύκλων" να εφαρμόσουν "μονεταριστικές πολιτικές", για "κινδυνολογία που γίνεται εδώ και καιρό μέσα και από τα τηλεοπτικά κανάλια περί δήθεν κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας" και "προθεσμιών από την Ευρ. Ένωση", στράφηκε κατά των Τραπεζών και των "ολίγων του πλούτου", είπε ότι...

το πρόβλημα της οικονομίας δεν έχει να κάνει "μόνο με το χρέος και το έλλειμμα", ότι χρειάζεται να δοθεί "άμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη και τη ρευστότητα" και κυρίως τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού σκέλους της κρίσης χρειάζεται "δίκαιη μείωση των δαπανών και δίκαιη αύξηση των εσόδων" τηρώντας ταυτόχρονα στάση αναμονής για το φορολογικό νομοσχέδιο...


Read more...

Aνάκαμψη της οικονομίας το β' εξαμηνο

Το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτιμά μέσω του Flash 96 η Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός οικονομίας θέτει ως προτεραιότητες την αύξηση της απορροφητικότητας από το ΕΣΠΑ στο 15% και στην απλοποίηση για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Καμία κόντρα με τις τράπεζες προσθέτει η υπουργός – είμαστε συνοδοιπόροι εμείς πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα και το τραπεζικό σύστημα να οργανωθεί καλύτερα για να μη σφίγγει η θηλιά στις επιχειρήσεις.
nooz.gr

Read more...

Σήμερα η επανεκλογή του Κ. Παπούλια


Η 2η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, επιβεβαιώνεται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή, όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί η υποψηφιότητα του με 266 ψήφους, μετά από ονομαστική ψηφοφορία.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ έχουν ήδη προαναγγείλει τη θετική τους ψήφο, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσουν "παρών".

Η ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί, ενώ η ορκωμοσία του θα γίνει στα μέσα Μαρτίου.Read more...

"ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΩ ΜΟΝΟΣ ΜΕ 600 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ";


Ρεπορτάζ : Αγγελική Καραγεώργου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Οι λόγοι που με κρατούν ακόμα στο πατρικό μου σπίτι είναι κυρίως οι ανέσεις. Δεν έχω πρόβλημα χώρου ή αυτονομίας και οι δικοί μου είναι πολύ ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι.
Επομένως, ποτέ δεν έχω αισθανθεί καταπίεση ή ότι μου κάνουν υποδείξεις. Αντίθετα, έχω την ελευθερία μου, την οργάνωση και τα θετικά της οικογενειακής φροντίδας». O Γιάννης Ξενίδης είναι 28 ετών, απόφοιτος...
του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Λογιστικής της ΑΣΟΕ κι εδώ και δύο χρόνια εργάζεται στην επιχείρηση της οικογένειάς του στο λιανικό εμπόριο. Εκτός από τον έναν χρόνο που έζησε στην Αγγλία για να κάνει το μεταπτυχιακό του, όλα τα υπόλοιπα χρόνια ζει με τους γονείς του.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων μένει μέχρι και την ηλικία των 30 ετών με τους γονείς του. Οι ερευνητές, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν όσοι πήραν μέρος στην έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πλειονότητά τους οι νέοι, μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, επιστρέφουν ή παραμένουν στο σπίτι των γονιών τους, επιλέγοντας περισσότερο την οικογενειακή ασφάλεια από «την ελευθερία του ανεξάρτητου βίου».
Η οικονομική εξάρτηση από την οικογένεια σε συνδυασμό με την επαγγελμα- τική αβεβαι- ότητα είναι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ), κ. Σταμάτη Βενέτη, οι βασικότεροι λόγοι που οι νέοι συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους. «Η ανασφάλεια αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο, είναι επαγγελματική και κατ΄ επέκταση οικονομική. Ένα ακόμα εμπόδιο σχετίζεται με τις δομές της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίες είναι περισσότερο παραδοσιακές. Η Ελλάδα δεν έχει περάσει σε μεταβιομηχανικές δομές οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας της. Επομένως, κυριαρχεί η νοοτροπία τα παιδιά να ζουν με τους γονείς γιατί εκείνοι τα φροντίζουν και τα εξασφαλίζουν» επισημαίνει ο κ. Βενέτης και υπογραμμίζει ότι αυτού του τύπου οι πρακτικές εμποδίζουν τα άτομα να φύγουν από την οικογένεια, να δημιουργήσουν δική τους και να αποκτήσουν παιδιά.
Τα εμπόδια
«Ανεργία, μικροί μισθοί, μερική απασχόληση, δυσκολία στην ανεύρεση σταθερής δουλειάς, ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ακόμα και όταν υπάρχει εργασία, είναι στοιχεία που λειτουργούν αποτρεπτικά στους νέους» εξηγεί ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτζος και τονίζει ότι ουσιαστικά η οικογένεια παίζει τον ρόλο του κράτους, το υποκαθιστά. «Η οικογένεια λειτουργεί ως αερόσακος ασφαλείας και απορροφά τους κραδασμούς. Ο λόγος που εμποδίζει τους νέους να φύγουν από το γυάλινο κλουβί του σπιτιού είναι καθαρά το οικονομικό ζήτημα. Αυτή την περίοδο έχουμε μία κοινωνία και οικονομία σε άμυνα, προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει. Επομένως, είναι πάρα πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία να ζήσει μόνος του».
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», πρωταθλητές εμφανίζονται οι Ιταλοί «αφού στηρίζονται περισσότερο από όλους στους γονείς τους», με το 59% των ανδρών και των γυναικών 18-34 ετών να συνεχίζουν να ζουν στο σπίτι της μητέρας και του πατέρα. Στη Βρετανία, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 35,5%, στο 10% για την Ισπανία, στο 16,5% για τη Γερμανία και στο 23% για τη Γαλλία, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 29%.
Ο φόβος
Δεν είναι μόνο ο οικονομικός παράγοντας αλλά και η προσωπικότητα του ατόμου που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της συμβίωσης με την οικογένεια, σύμφωνα με την οικογενειακή σύμβουλο κ. Έφη Σαρηγιαννίδου. «Αν δεν είναι οικονομικής φύσεως, τότε μόνο συναισθηματικοί λόγοι μπορούν να εμποδίσουν έναν νέο να φύγει από την οικογενειακή εστία. Ο φόβος της αποτυχίας, η ευθυνοφοβία, η έλλειψη πρωτοβουλίας είναι στοιχεία που συμβάλλουν καθοριστικά» αναφέρει ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν φορές που οι οικονομικοί παράγοντες είναι η πρόφαση για να μην αναζητήσει ο νέος καινούργια στέγη. «Ένα παιδί σήμερα έχει άλλες ανάγκες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Πέντε χρόνια σπουδές, μετά μεταπτυχιακό, στρατός για τα αγόρια και δύο χρόνια προϋπηρεσία, φτάνουν οι νέοι στα 30 για να φύγουν από το σπίτι και στο σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα: “δεν μπορώ ή συμβιβάζομαι;».
fimotro


Read more...

ΜΕΤΡΑ SOS ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε οδυνηρά- αλλά αναγκαία σύμφωνα με την κυβέρνηση- μέτρα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση της χώρας, κατέφυγε τελικά η κυβέρνηση, μόλις ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο τεστ του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου χθες το βράδυ με δραματικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, τα χαρακτήρισε «δύσκολες και επώδυνες αλλαγές». Τα μέτρα
που έχουν «έκτακτο» χαρακτήρα, περιλαμβάνουν γενικό πάγωμα μισθών στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και Τοπική Αυτοδιοίκηση), αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση κατά 10% των δαπανών κάθε υπουργείου, μείωση των επιδομάτων όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου έως 20% και αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Προαναγγέλλεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου (θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα) που θα πλήξει κυρίως του «έχοντες και κατέχοντες», αλλά και του νομοσχεδίου για την εισοδηματική πολιτική (θα δοθεί προς διαβούλευση την προσεχή Πέμπτη). Η ανακοίνωση των μέτρων, που συμπίπτει χρονικά με τις πρώτες ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, αλλά και την ομόθυμη στήριξη προς τη χώρα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε («στηρίζουμε την Ελλάδα άνευ όρων» δήλωσε) και τον νομπελίστα Γιόζεφ Στίγκλιτς, ήρθε να απαντήσει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των μέσων ενημέρωσης για άμεση λήψη μέτρων από την Ελλάδα.
«Κρίση χωρίς προηγούμενο»
Με ύφος και τόνο που δεν άφηναν περιθώρια για παρερμηνείες, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες υπογράμμισε ότι «ζούμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης. (...) Δυστυχώς, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. (...) Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημόσιου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και απαραίτητων προσαρμογών. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. (...) Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας και της κρισιμότητας αυτής της κατάστασης, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια. Κινούμαστε με ειλικρίνεια, με αίσθημα δικαίου».
Το σχέδιο Β
Τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώνονται έπειτα από σχεδόν 4 μήνες κυοφορίας υπολογίζεται να αποφέρουν περί το 1 δισ. ευρώ και αποτελούν στην ουσία ένα πακέτο σωτηρίας- ουσιαστικά μέρος του plan Β που σχεδίαζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας συναντούσε προβλήματα κατά την εφαρμογή του. Τα μέτρα έρχονται σε μια περίοδο όπου είχε ενταθεί η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για το αν είναι αναγκαία η λήψη τους, με αποτέλεσμα να διχαστούν πολλές φορές τα κυβερνητικά όργανα. Και πρέπει να αποδοθούν και στο «άγριο» κλίμα που συνάντησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και στα συμπεράσματα που αποκόμισε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.
/fimotro


Read more...

ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ... ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Μέτρα-σοκ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια ενός δραματικού διαγγέλματος, ο Γ. Παπανδρέου. Μίλησε για γενικό πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πλην της ωρίμανσης, αναστολή όλων των προσλήψεων εκτός Παιδείας και Υγείας, αύξηση των ορίων ηλικίας σύμφωνα με το νέο προσδόκιμο ζωής και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ζ. Μπαρόζο και τον Ζ. Κλ. Τρισέ, τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς και σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε την...
άμεση δράση, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να καθησυχάσει τις αγορές. Κοινωνός των ανακοινώσεων που θα ακολουθούσαν έγινε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Γκ. Βεστερβέλε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα έφθασε και στους άλλους μεγάλους της Ενωσης, τον Γκ. Μπράουν, τον Ν. Σαρκοζί και τον Χ. Λ. Θαπατέρο.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τα μέτρα επώδυνα αλλά αναγκαία για να μπει η χώρα σε μία νέα τροχιά. «Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειες που γίνονται για να μας ρίξουν στον γκρεμό», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν: «Δεν έχουμε περιθώρια διευθετήσεων και συντεχνιακών διεκδικήσεων. Δεν έχουμε περιθώρια για μπλόκα και απεργίες»!
Ανακοίνωσε ακόμη: μείωση των εξωφρενικών αποδοχών των ρετιρέ του Δημοσίου, μείωση 10% στα κονδύλια για επιδόματα, διάλογο για νέο μισθολόγιο, οριζόντια μείωση 10% στις δαπάνες όλων των υπουργείων, αύξηση της φορολογίας των offshore εταιρειών, αύξηση της φορολογίας στα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αύξηση της φορολογίας στους έχοντες και κατέχοντες (σ.σ.: θα προσδιοριστούν με το φορολογικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα), συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει ειδικό νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Παιχνίδια με το ευρώ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα με τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη σχέση ευρώ- δολαρίου. «Βρισκόμαστε στο κέντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού σχετικά με το ευρώ όπου η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος», σημείωσε. «Οι όροι δανεισμού», προσέθεσε, «απειλούν να πνίξουν την οικονομία». Αφού ζήτησε τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων επιχείρησε να πετύχει τη δημιουργία μετώπου υποστήριξης των πολιτικών του.
Τέλος στη φοροδιαφυγή
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους μισθωτούς, τους συνεπείς φορολογούμενους και τους επιχειρηματίες που αποδίδουν τους φόρους που πρέπει στο κράτος. «Τέλος στα παράθυρα φοροαποφυγής, όλοι θα πληρώσουν με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα», διεμήνυσε. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα βάλει τέλος στην ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.
Στην απόφαση του πρωθυπουργού βάρυναν ιδιαίτερα οι αντιδράσεις από τον τραπεζικό χώρο, στον οποίο προσδοκά για να στηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά και την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε εντολή στον Γ. Πεταλωτή να απαντήσει σε σενάρια διεθνών οίκων που διακινήθηκαν χθες.
«Σχετικά με σημερινές ανακοινώσεις οίκου πιστοληπτικών αξιολογήσεων, η κυβέρνηση δηλώνει ότι στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν υφίσταται καμία γενικευμένη ρύθμιση όλων των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη και δεν θίγεται η υγεία του τραπεζικού συστήματος από τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα».
Το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών
Οι αποφάσεις στη σύσκεψη των έξι
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο Γ. Παπανδρέου «δεν έσβησε ούτε μία γραμμή» από την εισήγηση που του κατέθεσαν. Αιφνιδίασε, έτσι, πολλά από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, καθώς στις περισσότερες συσκέψεις έδειχνε να ισορροπεί ανάμεσα στις δύο γραμμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το διάγγελμα υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που έλεγαν ότι «δεν τίθεται θέμα επιπλέον μέτρων»! Για την ακρίβεια, το έλεγαν μέχρι που... χτύπησε το τηλέφωνο και ενημερώθηκαν από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις! Ενδεικτικό της προσπάθειας να κρατηθούν τα μέτρα μυστικά ή όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του ούτε στους πολιτικούς αρχηγούς από τους οποίους ζήτησε συναίνεση.
Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή. Από τη μία πλευρά (μέτρα τώρα) βρέθηκαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Φ. Σαχινίδης. Απέναντί τους πήραν θέση η Λ. Κατσέλη και ο Χρ. Παπουτσής.
Με αυτήν τη διάταξη κύλησαν η Δευτέρα και το πρωί της Τρίτης, όταν ο πρωθυπουργός, ύστερα από μία τυπική συνεδρίαση του διαθεσμικού, κράτησε στο γραφείο του τον Θ. Πάγκαλο, τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Φ. Σαχινίδη και τον Κ. Θέο. Μαζί χτένισαν το κείμενο που διάβασε στο διάγγελμά του.
Στη σύσκεψη των έξι εκτιμήθηκε πως η χώρα δεν είχε άλλα περιθώρια και έπρεπε να αντιδράσει. Το μήνυμα στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβε να το επικοινωνήσει ο Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμαινε χθες το βράδυ στους συνομιλητές του ότι «όλοι στην κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στο πρόγραμμα σταθερότητας» και ότι «η πορεία θα δείξει ποιοι κάνουν τη δουλειά τους και ποιοι όχι»! Το τι θα συμβεί αν οι διαφωνίες συνεχιστούν είναι πλέον σαφές: «Οποιος βγαίνει από τη σειρά θα τίθεται στο περιθώριο»!

fimotro

Read more...

ΓΙΩΡΓΟΣ : ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΠΡΩΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη

Με μια δυναμική κίνηση, η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες τα επώδυνα μέτρα που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι αγορές. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου στα καύσιμα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 10 ως 20 λεπτά το λίτρο και το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να αυξήσει τα έσοδά του κατά 1 δισ. ευρώ, και η αύξηση ορισμένων ορίων ηλικίας...
συνταξιοδότησης- πιθανότατα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο- στα 67 έτη. Ο ακριβής προσδιορισμός των μέτρων θα γίνει για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ενώ ο φόρος στα καύσιμα αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο επίσης εντός της προσεχούς εβδομάδας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θύμισαν σε όλους το σχόλιο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Χαλικιά, όταν το 1985 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κ. Σημίτης παρουσίασε το πρώτο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. «Τα μέτρα δαγκώνουν!» είχε πει τότε, σηματοδοτώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εξυγιάνει την οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση να προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων λέγοντας ότι είναι ανάγκη να οχυρωθεί η χώρα απέναντι στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με το ευρώ. «Είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό» επισήμανε. «Δυστυχώς, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημόσιου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και απαραίτητων προσαρμογών. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε.
Oι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν το πιο ισχυρό σήμα που έχει στείλει έως σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αγορές εν όψει της σημερινής αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Επίσης, ήταν το πιο δραματικό μήνυμα που απηύθυνε στην ελληνική κοινωνία, την οποία κάλεσε να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Δεν έχουμε τα περιθώρια ως έθνος, ως λαόςνα αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις» προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να περιφρουρήσουμε, να προστατεύσουμε την οικονομία μας, όπως αγωνιζόμαστε σε ανάλογες συνθήκες για το ίδιο το σπίτι μας, την ίδια μας την οικογένεια».
Ο Πρωθυπουργός στο «διάγγελμά» του χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος, με αύξηση των εσόδων, μείωση της σπατάλης και περικοπή των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε: «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο (πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης), «ψαλίδι» στις εξωφρενικές αμοιβές των «ρετιρέ» του Δημοσίου, περικοπή των επιδομάτων κατά 10%. Τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν όχι μόνο για την κεντρική διοίκηση, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ ξεκινά άμεσα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.
O ι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν το πιο ισχυρό σήμα που έχει στείλει έως σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αγορές εν όψει της σημερινής αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Επίσης, ήταν το πιο δραματικό μήνυμα που απηύθυνε στην ελληνική κοινωνία, την οποία κάλεσε να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Δεν έχουμε τα περιθώρια ως έθνος, ως λαόςνα αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις» προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να περιφρουρήσουμε, να προστατεύσουμε την οικονομία μας, όπως αγωνιζόμαστε σε ανάλογες συνθήκες για το ίδιο το σπίτι μας, την ίδια μας την οικογένεια».
O κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν οι βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. «Τέλος στα παραθυράκια φοροαποφυγής» δήλωσε. Επίσης, εξήγγειλε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους δημιουργώντας θέσεις εργασίας και τη φορολόγηση των μερισμάτων των μεγαλομετόχων κατά τον ίδιο τρόπο που φορολογείται και το εισόδημα των εργαζομένων. Παράλληλα, θα αυξηθεί και η φορολογία των offshore εταιρειών «που κρύβουν πίσω τους βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα,σκάφη αναψυχής». «Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν το 2011. Είναι όμως επιτακτική ανάγκηνα διασφαλίσουμε ότι το 2010 θα έχουμε και άμεση και πραγματική αύξηση των εσόδων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά επανέλαβε αρκετές φορές ότι θα προστατεύσει τους αδύναμους. «Η κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες. Και είμαι βέβαιος ότι και οι πολίτες είναι εδώ για τη χώρασε αυτή την κρίσιμη στιγμή που τους χρειάζεται όλους» είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς , πιθανόν επειδή δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ενώ προχθές στη Βουλή ζητούσε τη λήψη μέτρων, χθες αποδοκίμασε ορισμένα από αυτά που ανακοινώθηκαν, όπως π.χ. ο φόρος στα καύσιμα, και επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τα υπόλοιπα («πάγωμα» μισθών, Ασφαλιστικό). Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , από την πλευρά του, ζήτησε να δοθεί το πλήρες πλαίσιο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

fimotro

Read more...

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...


Πάγωμα μισθών για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και αύξηση του φόρου στα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του προς τον ελληνικό λαό. Προανήγγειλε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. «Ήρθε η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και στην Ελλάδα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ζούμε μία κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης... και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Δεσμεύτηκε για ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέσω του νέου φορολογικού συστήματος.
Με τη φράση “είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε τις πράξεις που θα σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό” ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος:
• Έκανε γνωστό ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί διάταξη για την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα προκειμένου να υπάρξει “άμεση απόδοση στο σκέλος των εσόδων από το 2010”
• Ζητώντας από τους δημοσίους υπαλλήλους “να συνεισφέρουν στη δύσκολη σημερινή συγκυρία” αποφάσισε το καθολικό πάγωμα των μισθών για το 2010 και υποστήριξε ότι “δεν θα δοθούν αυξήσεις πέραν της ωρίμανσης”. Επίσης, ανακοίνωσε την περικοπή των επιδομάτων κατά 10% “λαμβάνοντας μέριμνα προκειμένου να προστατευτούν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων”. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε άμεση έναρξη του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο. Υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν γενναίες αποφάσεις ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και αύξηση των ορίων ηλικίας.
• Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι οι βασικές πτυχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτό θα περιληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
*Αύξηση στη φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών τα οποία δεν επανεπενδύονται. “Τα μερίσματα θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι αποδοχές των εργαζομένων” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
*Αύξηση στη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών.
*Διασταύρωση των εισοδημάτων με τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
“Οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συμβάλλουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου “δείχνοντας” στη νέα κλίμακα που θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού, με στόχο το ευρώ. Όπως είπε, λόγω των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο αδύναμος κρίκος, με αποτέλεσμα οι όροι του δανεισμού να γίνονται κάθε μέρα επαχθέστεροι, να απειλούν να πνίξουν κάθε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και να τινάξουν στον αέρα τις θυσίες των Ελλήνων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έχει δώσει ρητή εντολή για την επιτάχυνση των προσπαθειών.
fimotro


Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ !! Τα μπόνους στα ΕΛΤΑ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Τα μπόνους που θα δείτε αφορούν ΜΟΝΟ τους διευθυντές,προϊσταμένους τμημάτων και φυσικά ΟΧΙ τους υπαλλήλους.

Γιατί τη δουλεία στα ΕΛΤΑ τη βγάζουν οι τίμιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας.

Είναι επιδόματα ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ&ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ απο 01.01.2008

Δεν γνωρίζω αν τώρα τελευταία τα έκοψαν επί ΠΑΣΟΚ...με τη κρίση και τα άδεια ταμεία,αλλά αυτά τα πόσα τα έπαιρναν επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια οικονομία που έδινε πλασματικά στοιχεία ο Κ.Καραμανλής άφησε τα πάντα στη τύχη τους !!Τα μπόνους μικρά ή μεγάλα τα μοίραζαν σαν μαρουλόφυλλα.Φυσικά αυτά τα μπόνους δεν είναι σαν άλλων προνομιούχων ...είναι όμως πρόκληση με αυτή την στενότατη οικονομική κατάσταση που ζούμε.

Γιώργο Παπανδρέου...κατάλαβες τώρα τι σου παρέδωσε ο Καραμανλής ;Read more...

Στο τραπέζι η ενοποίηση των κλάδων υγείας στα Ταμεία

Υπερδιπλασιάστηκε σε 5 χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη

Εισηγήσεις για ενοποίηση των κλάδων υγείας των ταμείων ( ενιαίο ταμείο ασφάλισης υγείας - ΕΤΑΥ) δέχεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βαθειά πληγή του συστήματος, η δαπάνη για το φάρμακο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στην επιτροπή εμπειρογνωμώνων για το ασφαλιστικό, τα 4 μεγαλύτερα ταμεία από 2 δισ ευρώ που ξόδεψαν το 2003 για φάρμακα έφτασαν στο ποσό των 5 δισ το 2009.

Δηλαδή ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της δαπάνης ( 16%) ήταν υπερδιπλάσιος του μέσου ευρωπαικού όρου!

Στην εκτόξευση της δαπάνης συνετέλεσαν η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η υποκατάσταση των παλαιών φθηνών φαρμάκων με ακριβά καθώς και η αντικατάσταση των μικρών συσκευασιών με μεγάλες με αποτέλεσμα να μένει αχρησιμοποίητος μεγάλος αριθμός χαπιών.

Ετσι , για παράδειγμα το παλιο φάρμακο για το διαβήτη κόστιζε 2,41 ευρώ και το νέο 130,26 ευρώ!

Αντίστοιχα η μικρή συσκευασία ( 18 ταμπλέτες ) κόστιζε 3,03 ευρώ και η μεγάλη ( 42 ταμπλέτες ) 6,22 ευρώ.

Ο ενιαίος φορέας όμως θα σημαίνει και ενιαίες παροχές με αποτέλεσμα τη συμπίεση προς τα κάτω των παροχών των εύρωστων ταμείων.

Οι εισηγητές πάντως προτείνουν να διατηρηθεί ως γενική αρχή των ενοποιήσεων ότι για κανένα δε θα προκύψει χειροτέρευση της σημερινής του κατάστασης...

.protothema.gr/

Read more...

Δραματικό διάγγελμα Παπανδρέου για την οικονομίαΕπίσης για την τόνωση των εσόδων το 2010 αυξάνεται ο φόρος στα καύσιμα. Για το ασφαλιστικό, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφής, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα περνά και από την αύξηση των ορίων ηλικίας. Για το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα συμβάλουν περισσότερο, μεσώ της ακίνητης περιουσίας, της φορολόγησης μερισμάτων μεγαλομετόχων και της φορολόγησης των οφ σορ εταιρειών.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου ότι δεν αντέχει η χώρα μπλόκα και κινητοποιήσεις.

"Βιώνουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε πως είναι «εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό».

Αντιδράσεις

"Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας. Γι' αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η 24ωρη Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη. Τα μέτρα, δεν θα είναι τα τελευταία και ως εκ τούτου και για αυτά, αλλά και για τη συνέχειά τους, η συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της επόμενης Τετάρτης είναι καθοριστική για τις εξελίξεις" ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

"Ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα, λίγα λεπτά αργότερα εξήγγειλε δέσμη μέτρων αποσπασματικών. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, ζητάει άλλοθι" αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος. Ανέφερε ότι η ΝΔ διαφωνεί με αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και ζητά ειδική πρόνοια στήριξης για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για το ασφαλιστικό.

"Ο λαός να μην πέσει στη φάκα που στήνει η κυβέρνηση με δόλωμα τη φορολόγηση των άπιαστων οφ σορ εταιριών και κάποιων φυσικών προσώπων, για να πάρει σαρωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων και να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

"Η νέα αντιλαϊκή θύελλα για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ προεκλογικά, ήρθε, θα συνεχιστεί πιο άγρια και δεν θα έχει τελειωμό. Το επιβεβαιώνει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η άγρια φορολογία, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, το πάγωμα ακόμα και των ελάχιστων προσλήψεων" προστίθεται.

"Ενώ ο πρωθυπουργός έχει συλλάβει το νόημα της κρίσης και τους συντελεστές που την εξέθρεψαν, δείχνει να μην έχει βρει αποτελεσματικό αντίδοτο, αναφέρει το ΛΑΟΣ ζητώντας να πληροφορηθούν το ακριβές σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

nooz.gr
Read more...