Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Δεν "παγώνουν" οι προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία



Τη διευκρίνηση ότι δεν "παγώνουν" οι προσλήψεις στους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας, άμυνας και ασφάλειας- όπως αρχικά είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές- έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του nooz.gr.

Ανέφερε ότι αυτοί οι τομείς είναι βασικής προτεραιότητας και "άρα θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη στελέχωση αυτών των τομέων". Επισήμανε ότι στον τομέα της υγείας, ήδη, έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη νοσηλευτών. Σημειώνεται ότι μετά τη δημόσια δήλωση Παπανδρέου είχε αναπτυχθεί προβληματισμός για το εύρος του "παγώματος" των προσλήψεων.

"Τα όρια ηλικίας θα εξειδικευτούν μέσα από το διάλογο για το ασφαλιστικό", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ερωτηθείς αν το ηλικιακό όριο θα είναι τα 68 έτη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "εμείς συζητάμε στις βάσεις που έχουμε και όχι με βάση τα 68 χρόνια".

Ως προς το αν οι ανακοινώσεις αποτελούν "συνταγή Καραμανλή", ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι "στις κυβερνήσεις Καραμανλή μιλούσαμε για ένα κουκούλωμα των πάντων και εδώ μιλάμε για ειλικρινή στάση από την πρώτη στιγμή".

Αναφορικά με το "πάγωμα" μισθών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για προσωρινή λύση για το 2010, ενώ η "συνταγή Καραμανλή" προέβλεπε μόνο "πάγωμα" και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

Έκτακτα μέτρα

Έκτακτα μέτρα για να "μην πέσει η χώρα στο γκρεμό" προανήγγειλε, σε διάγγελμά του, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πάγωμα όλων των μισθών σε όλο το δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Ταυτόχρονα μειώνονται κατά 10% τα επιδόματα, παγώνουν οι προσλήψεις, συγχωνεύονται υπηρεσίες και οργανισμοί.

Επίσης για την τόνωση των εσόδων το 2010 αυξάνεται ο φόρος στα καύσιμα. Για το ασφαλιστικό, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφής, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα περνά και από την αύξηση των ορίων ηλικίας. Για το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα συμβάλουν περισσότερο, μεσώ της ακίνητης περιουσίας, της φορολόγησης μερισμάτων μεγαλομετόχων και της φορολόγησης των οφ σορ εταιρειών. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου ότι δεν αντέχει η χώρα μπλόκα και κινητοποιήσεις.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: