Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ : ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΠΡΩΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη

Με μια δυναμική κίνηση, η οποία αιφνιδίασε ακόμη και τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες τα επώδυνα μέτρα που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι αγορές. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου στα καύσιμα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 10 ως 20 λεπτά το λίτρο και το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να αυξήσει τα έσοδά του κατά 1 δισ. ευρώ, και η αύξηση ορισμένων ορίων ηλικίας...
συνταξιοδότησης- πιθανότατα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο- στα 67 έτη. Ο ακριβής προσδιορισμός των μέτρων θα γίνει για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ενώ ο φόρος στα καύσιμα αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο επίσης εντός της προσεχούς εβδομάδας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θύμισαν σε όλους το σχόλιο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Χαλικιά, όταν το 1985 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κ. Σημίτης παρουσίασε το πρώτο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. «Τα μέτρα δαγκώνουν!» είχε πει τότε, σηματοδοτώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εξυγιάνει την οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση να προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων λέγοντας ότι είναι ανάγκη να οχυρωθεί η χώρα απέναντι στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με το ευρώ. «Είναι εθνικό μας χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στον γκρεμό» επισήμανε. «Δυστυχώς, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημόσιου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών και απαραίτητων προσαρμογών. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε.
Oι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν το πιο ισχυρό σήμα που έχει στείλει έως σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αγορές εν όψει της σημερινής αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Επίσης, ήταν το πιο δραματικό μήνυμα που απηύθυνε στην ελληνική κοινωνία, την οποία κάλεσε να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Δεν έχουμε τα περιθώρια ως έθνος, ως λαόςνα αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις» προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να περιφρουρήσουμε, να προστατεύσουμε την οικονομία μας, όπως αγωνιζόμαστε σε ανάλογες συνθήκες για το ίδιο το σπίτι μας, την ίδια μας την οικογένεια».
Ο Πρωθυπουργός στο «διάγγελμά» του χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος, με αύξηση των εσόδων, μείωση της σπατάλης και περικοπή των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε: «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο (πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης), «ψαλίδι» στις εξωφρενικές αμοιβές των «ρετιρέ» του Δημοσίου, περικοπή των επιδομάτων κατά 10%. Τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν όχι μόνο για την κεντρική διοίκηση, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ ξεκινά άμεσα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.
O ι δηλώσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν το πιο ισχυρό σήμα που έχει στείλει έως σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αγορές εν όψει της σημερινής αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Επίσης, ήταν το πιο δραματικό μήνυμα που απηύθυνε στην ελληνική κοινωνία, την οποία κάλεσε να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Δεν έχουμε τα περιθώρια ως έθνος, ως λαόςνα αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις» προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να περιφρουρήσουμε, να προστατεύσουμε την οικονομία μας, όπως αγωνιζόμαστε σε ανάλογες συνθήκες για το ίδιο το σπίτι μας, την ίδια μας την οικογένεια».
O κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν οι βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. «Τέλος στα παραθυράκια φοροαποφυγής» δήλωσε. Επίσης, εξήγγειλε τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους δημιουργώντας θέσεις εργασίας και τη φορολόγηση των μερισμάτων των μεγαλομετόχων κατά τον ίδιο τρόπο που φορολογείται και το εισόδημα των εργαζομένων. Παράλληλα, θα αυξηθεί και η φορολογία των offshore εταιρειών «που κρύβουν πίσω τους βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα,σκάφη αναψυχής». «Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν το 2011. Είναι όμως επιτακτική ανάγκηνα διασφαλίσουμε ότι το 2010 θα έχουμε και άμεση και πραγματική αύξηση των εσόδων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά επανέλαβε αρκετές φορές ότι θα προστατεύσει τους αδύναμους. «Η κυβέρνηση είναι εδώ για όλους τους πολίτες. Και είμαι βέβαιος ότι και οι πολίτες είναι εδώ για τη χώρασε αυτή την κρίσιμη στιγμή που τους χρειάζεται όλους» είπε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς , πιθανόν επειδή δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ενώ προχθές στη Βουλή ζητούσε τη λήψη μέτρων, χθες αποδοκίμασε ορισμένα από αυτά που ανακοινώθηκαν, όπως π.χ. ο φόρος στα καύσιμα, και επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τα υπόλοιπα («πάγωμα» μισθών, Ασφαλιστικό). Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , από την πλευρά του, ζήτησε να δοθεί το πλήρες πλαίσιο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: