Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΚΙΝΗΤΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ


ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑI ΕΦΥΓΕ ΠΡΙΝ ΔΙΑΣΥΡΘΕΙ
Σχολιάζει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Πετυχημένος δικηγόρος και Επίκουρος καθγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μπλέχτηκε με τον Αστακό, τους Άραβες, τη Λούκα Κατσέλη, το Ελληνικό και την Siemens. Έβαλε ψηλά τον πήχη, τον καθάρισαν όμως οι πιο δυνατές...
συμμαχίες που υπήρχαν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ। Από αυτούς που έφυγαν με ψηλά το κεφάλι και αποχώρησαν πριν ξεφτιλιστούν τελείως. Ο Παμπούκης από εδώ και πέρα θα είναι ελεύθερος σκοπευτής γιατί δεν είναι βουλευτής. Ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και επειδή ήταν στενότατος φίλος του Γιώργου Παπανδρέου γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα που ελάχιστοι γνωρίζουν για τον πρωθυπουργό. Από τον τρόπο που συνέταξε την επιστολή προκύπτει μεγάλη πολιτική πικρία. Εάν αποφασίσει να μιλήσει θα πάρει πολλούς μαζί του. Θα το κάνει;
fimotro

Read more...

Αστέρι του ποδοσφαίρου μπλεγμένος σε απάτη μαμούθ;...



Πρόκειται για άσο των γηπέδων που είχε περάσει και από μεγάλη ομάδα. Φέρεται μέλος κυκλώματος πλαστών πιστωτικών καρτών με θύματα κοσμηματοπώλες και χρυσοχόους.
Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής ήρθε σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα και αμέσως υπέγραψε σε μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες του πρώην...


ΠΟΚ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα "Εσπρέσο", ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν απέδωσα τα όσα περίμεναν οι υπόλοιποι αφού η θέση στην οποία αγωνιζόταν ήταν...κατειλημμένη μόνιμα από έναν τεραστίου ταλέντου ποδοσφαιριστή και έτσι δεν του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να αναδειχθεί. Μετά δόθηκε δανεικός σε ομάδες του Λεκανοπεδίου, ενώ στη συνέχεια πήρε μεταγραφή και έπαιξε σε ομάδα της βόρειας Ελλάδας. Σύντομα τον ζήτησαν από ομάδα του εξωτερικού όπου απέδειξε το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο.

Ο 24χρονος σήμερα, ποδοσφαιριστής συνελήφθη μαζί με την παρέα του στο λιμάνι Ακαντιάς της Ρόδου. Οι άντρες του Λιμενικού τους περίμεναν να αποβιβαστούν από το "Blue Star 1" καθώς είχαν πληροφορίες ότι έρχονταν στο νησί για να συνεχίσουν τις αγορές με κάρτες μαϊμού. Στο πορτμπαγκάζ του Ι.Χ. Τους, μάρκας Golf, οι λιμενικοί ανακάλυψαν έναν μικρό θησαυρό. Μόνο από τα ψώνια που είχαν κάνει από δύο χρυσοχοεία και ένα ακόμη κατάστημα στην Καρδάμαινα της Κω: τρία πανάκριβα ρολόγια διάσημων οίκων, μία καστετίνα με μία αλυσίδα λαιμού και ένα δαχτυλίδι, ένα χρυσό αναπτήρα, ένα iPod, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου Escada, μια επάργυρη σκακιέρα και 2.000 ευρώ.

Σε ειδική κρύπτη, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, υπήρχαν ένας φορητός υπολογιστής και ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που "διάβαζε" τις μαγνητοταινίες πραγματικών πιστωτικών καρτών και κατέγραφε τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών, δίνοντας στους δράστες τη δυνατότητα να δημιουργούν 36 κάρτες κλώνους. Ο 31χρονος φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας παραδέχτηκε ότι το είχε αγοράσει στη Μόσχα, πληρώνοντας 1.000 ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι προμηθεύτηκε τις άγραφες πιστωτικές κάρτες και τα στοιχεία τους από το διαδίκτυο!

Οι τρεις συνεργοί του 24χρονου ποδοσφαιριστή και ο ίδιος οδηγήθηκαν αρχικά στον αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο οποίος του παρέπεμψε λόγω αρμοδιότητας στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω. Εκείνη τους άσκησε διώξεις για πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου, απάτες και κλοπές κατ' εξακολούθηση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όλες σε βαθμό κακουργήματος.

Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής πάντως δήλωσε ότι αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη χρήση των πλαστών καρτών, αλλά δεν εξήγησε πώς και γιατί έκανε διακοπές με τους υπόλοιπους δράστες. Αντίθετα, ο 31χρονος φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας πήρε πάνω του όλη την ευθύνη για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι σύντροφοι του, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έχει προκαλέσει οικονομική βλάβη σε κανέναν επιχειρηματία της Ελλάδας. Όπως είπε, οι αριθμοί καρτών που χρησιμοποιούσε ανήκουν αποκλειστικά σε Αμερικανούς πολίτες και διαβεβαίωσε την εισαγγελέα ότι όλες οι αγορές που έκανε με τις πλαστές κάρτες έχουν πληρωθεί ή θα πληρωθούν!


Σύμφωνα με πληροφορίες ο 31χρονος δήλωσε ιδιωτικός υπάλληλος και κάτοικος Μόσχας. Όμως όπως προέκυψε από την έρευνα, πρόκειται για "σκληρό" στρατιωτικό, με ιδιαίτερη εκπαίδευση, που έχει αποφοιτήσει από την ελληνική Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Ειδικού Πολέμου από την οποία βγαίνουν μόνο όσοι διαθέτουν ικανότητες κομάντος.



Read more...

Ερώτηση 27 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις «πελατειακές» ΜΚΟ...



Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργο Κουτρουμάνη κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητώντας εξηγήσεις για την υλοποίηση του «προγράμματος κοινωφελούς εργασίας» με «πελατειακή λογική» μέσω «πράσινων» ΜΚΟ.

Αναλυτικά, στο κείμενό τους οι βουλευτές μεταξύ άλλων αναφέρουν «για ποιο λόγο οι προσλήψεις γίνονται...



μέσω ΜΚΟ; Ποιος είναι ο ρόλος τους; Ποια τα κριτήρια διαχειριστικής επάρκειας των ΜΚΟ, με ποιο τρόπο ελέγχεται το παρελθόν και οι δράσεις τους;» ρωτούν «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην επιτρέψουμε την πελατειακή λογική; Με ποιο τρόπο θα αποτρέψει το υπουργείο τη συμμετοχή ΜΚΟ που ιδρύθηκαν μόνο για αυτό το σκοπό;» ενώ ζητούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα εμφανίζουν την σύνθεση του Δ.Σ των ΜΚΟ.

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι εξής: Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Λιντζέρης, Αθανάσιος Αλευράς, Μιχάλης Τζελέπης, Γιάννης Βλαντής, Βασίλης Γερανίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κατσούρας, Εύα Καϊλη, Παναγιώτης Ρήγας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Αθανασία Μερεντίτη, Μιλένα Αποστολάκη, Βασίλης Γιουματζίδης, Σπύρος Μαργέλης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Θανάσης Σιδηρόπουλος, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρης Καρύδης, Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Καρτάλης, Αθανάσης Γικόνογλου και Βάσω Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι οι πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχε εξοργιστεί μετά την αποκάλυψη ότι ο «σύντροφός» τους κ. Στάθης Κουτμερίδης «έστησε» ΜΚΟ προκειμένου να ελέγχει τις προσλήψεις στην εκλογική του περιφέρεια.
newsbomb



Read more...

Απάντηση Βενιζέλου στις 28 αλυσίδες εστίασης για το θέμα του ΦΠΑ

«Είμαι υποχρεωμένος να το εφαρμόσω»


Είναι δύσκολο να βρεθεί άμεσα μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο λέει ο Ευ.Βενιζέλος
Είναι δύσκολο να βρεθεί άμεσα μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο λέει ο Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Βρήκα και είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή του 6,5%.» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στην επιστολή που του απηύθυναν 28 εταιρείες και αλυσίδες καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί άμεσα μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ το χρόνο, εφόσον διατηρήθηκε το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολογική επιβάρυνση επί του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης.

Επανέλαβε πάντως ότι το θέμα είναι από τα πρώτα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι αυτό.

«Καμιά συζήτηση για συντελεστές δεν έχει νόημα, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς δηλαδή θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, η οποία διαβρώνει όλες τις προσπάθειές της χώρας και αναπαράγει μία μεγάλη αδικία σε βάρος όσων είναι συνεπείς γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προχωρούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ταξί

«Πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό

Η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι άδειες είναι δημόσια περιουσία επανέλαβε πρόσφατα ο υπουργός
Η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι άδειες είναι δημόσια περιουσία επανέλαβε πρόσφατα ο υπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού έλαβε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί.

Το θέμα εξετάστηκε στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Γιάννη Ραγκούση την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός αφού ενημερώθηκε για τις βασικές κατευθύνσεις στην απελευθέρωση του επαγγέλματος και ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Έτσι το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ώστε να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος και η διαβούλευση.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ραγκούσης είχε δηλώσει, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι άδειες είναι δημόσια περιουσία.

Επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει, αν ολιγωρήσει ή συμβιβαστεί με συμφέροντα και ομάδες πίεσης και όχι αν συγκρουστεί με συντεχνιακά προνόμια.

Παρουσιάζοντας τον πυρήνα των προτάσεών του, ο υπουργός ξεκαθάριζε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή και στην ιδιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Επαναλάμβανε ότι η λύση θα διασφαλίζει τη συνολική αναβάθμιση του επαγγέλματος τόσο στις συμβατικές του μορφές, όσο και στις νέες μορφές υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο τουρισμός.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία έχει προχωρήσε σε αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία τονίζει ότι καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης έπαιξε η καθολική αποδοχή των αιτημάτων της από όλα τα πολιτικά κόμματα, η πρόταση διαλόγου του πρωθυπουργού, αλλά και η έμπρακτη συμπαράσταση των Περιφερειαρχών.

Στην ανακοίνωσή της, στις 5 Αυγούστου, κατέληγει: «Συνεχίζουμε το διάλογο και ελπίζουμε ότι έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουμε επιτέλους και τις προτάσεις του υπουργού».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γλίτωσε τελευταία στιγμή τη σύλληψη ο Καντάφι

Δεν μπορούν να τον πιάσουν με τίποτε…


http://img.protothema.gr/B0749401B2F5C726C8B1143A61CFC3BC.jpg
Πολύ κοντά στη σύλληψη του Μουάμαρ Καντάφι βρέθηκαν χθες Λίβυοι κομάντος που μάχονται για την ανατροπή του Λίβυου ηγέτη, σε επιδρομή που πραγματοποίησαν σε ιδιωτική του κατοικία στην Τρίπολη, όπου φαίνεται ότι κρυβόταν, γράφει σήμερα το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Επικαλούμενο πηγή μονάδας, η οποία, όπως γράφει, έχει αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών αραβικών κρατών και των Λίβυων αντικαθεστωτικών, Παρί Ματς το επισημαίνει στην ιστοσελίδα του ότι οι υπηρεσίες αυτές πίστευαν ότι ο Καντάφι εξακολουθούσε να βρίσκεται κάπου στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Ωστόσο ο Καντάφι είχε φύγει από το σπίτι αυτό στο κέντρο της Τρίπολης, όταν οι πράκτορες έφτασαν εκεί χθες γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος έπειτα από πληροφορία που τους δόθηκε από αξιόπιστη πηγή. Όμως, σημειώνει το περιοδικό, βρήκαν στοιχεία ότι ο συνταγματάρχης έμεινε εκεί τουλάχιστον μία νύχτα--αν και δεν διευκρινίζει πόσο πρόσφατα έγινε αυτό.

Η Γαλλία έχει αναλάβει ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη δύναμη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τους εξεγερμένους στη Λιβύη. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης σήμερα ότι το ΝΑΤΟ βοηθάει στον τομέα των πληροφοριών και της αναγνώρισης στην επιχείρηση που γίνεται για τη σύλληψη του Καντάφι και των γιων του. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι άραβες σύμμαχοι, κυρίως το Κατάρ, μπορεί να έχουν αποστείλει μερικές ειδικές δυνάμεις στην Τρίπολη, οι οποίες συνεργάζονται με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια στιγμή Βρετανίδα μέλος της Διεθνούς Ιατρικής Ένωσης δήλωσε σήμερα ότι στο νοσοκομείο της Τρίπολης διακομίστηκαν οι σοροί 17 αμάχων, οι οποίοι πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις κυβερνητικές δυνάμεις στο αρχηγείο του Καντάφι στη λιβυκή πρωτεύουσα.

"Χθες ένα φορτηγό έφτασε στο νοσοκομείο με 17 πτώματα", δήλωσε η Κίρστι Κάμπελ.

"Αυτοί (...) βρέθηκαν στην Μπαμπ αλ Αζιζίγια όταν μπήκαν μέσα (οι αντικαθεστωτικοί). Αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν και εκτελέστηκαν εκεί", σημείωσε.

Τα τραύματα που φέρουν δεν είναι από πεδίο μάχης, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι υπήρχαν πληροφορίες για περισσότερα πτώματα, αλλά "εγώ η ίδια μέτρησα 17 χθες το βράδυ".

Η Κάμπελ κατέληξε λέγοντας ότι συγγενείς αναγνώρισαν τα θύματα.

Οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στο αρχηγείο Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι την Τρίτη.

Στο μεταξύ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι η πράσινη σημαία του καθεστώτος του Καντάφι αποσύρθηκε σήμερα από την πρεσβεία της Λιβύης στη ρωσική πρωτεύουσα, χωρίς προς το παρόν να αντικατασταθεί από κάποια άλλη.

Επίσης αποσύρθηκε και η σημαία της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία κυμάτιζε πάνω από την πρεσβεία μαζί με αυτήν του καθεστώτος Καντάφι, διευκρίνισε εκπρόσωπος της λιβυκής πρεσβείας, ο οποίος δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει πότε θα αντικατασταθεί η παλιά σημαία με αυτήν των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Read more...

Τι κέρδισε η ΝΔ από το «ναι» στην Παιδεία

newpost.gr
Τι κέρδισε η ΝΔ από το «ναι» στην Παιδεία
Ως πολιτικό θρίαμβο αντιλαμβάνονται στην Συγγρού τη συναινετική στάση που τήρησαν απέναντι στο ν/σ για την Παιδεία. Αφ’ ενός διότι επέδειξαν σύγχρονα αντανακλαστικά εμφανιζόμενοι να εισπράττουν το κοινωνικό μήνυμα για συναντίληψη του πολιτικού συστήματος στα μείζονα και σημαντικά και αφ’ ετέρου διεκδικώντας σε βάθος χρόνου να προσποριστούν εκλογικά οφέλη.


Παράλληλα, στο «γαλάζιο στρατόπεδο» εκτιμάται ότι η ΝΔ θα πιστωθεί και τις δύο αλλαγές που προκάλεσε στο ν/σ. Τόσο ενισχύοντας τους δεσμούς της με την πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς ουσιαστικά πέτυχε να διατηρηθεί το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο. Όσο και –κυρίως- επιτυγχάνοντας να στείλει το μήνυμα ότι εναρμονίζεται με την κοινωνική εξέλιξη, που έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης –ακόμη και εξάντλησης- από τις εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού Δικαίου που εκτυλίσσονται με κάθε ευκαιρία, μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους με την επίκληση του ασύλου.

Πολιτικά, η ΝΔ θεωρείται ότι βγαίνει ενδυναμωμένη από το θέμα του ασύλου –υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα το διαχειριστεί επικοινωνιακά προς όφελός της επόμενο διάστημα. Πρώτον, διότι σε ανύποπτο χρόνο έχει δημοσιοποιηθεί ανεπισήμως ως προσωπική θέση του Σαμαρά. Δεύτερον, διότι είναι διαφορετικής βαρύτητας να εκφράζεται από τον αρχηγό ενός κόμματος εξουσίας με διευρυμένη εκλογική στόχευση και διαφορετικό από ένα κόμμα όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. που έχει κατατεθειμένες ανάλογου περιεχομένου απόψεις.

Τρίτον, διότι απευθύνεται σε μια ευρεία κοινωνική μάζα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια αντιλαμβάνεται την επίκληση του ασύλου ως πρόφαση, διατυπώνοντας έντονες ενστάσεις για την ανοχή της Πολιτείας σε τέτοιες ακρότητες. Και τέταρτον διότι, αφαιρεί πολιτική ισχύ από το ΠΑΣΟΚ που παραδοσιακά απευθύνεται σε κοινωνικές ομάδες με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά και οι οποίες, για λόγους ιστορικής αξίας, τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ασύλου με τη σημερινή του μορφή.

Είναι προφανές ότι ο Α. Σαμαράς συνυπολόγισε όλες τις παραμέτρους, προτού αποφασίσει να αναθέσει στον Α. Σπηλιωτόπουλο την αποστολή της δύσκολης διαπργμάτευσης με το ΠΑΣΟΚ, συμφωνόντας τελικά να συνομιλήσει εκ νέου με τον Γ. Παπανδρέου, μετά το –όπως επιμένουν στην ΝΔ- πισωγύρισμα του Πρωθυπουργού στα μέσα Ιουνίου, αναφορικά με την αποχώρησή του από την Πρωθυπουργία.

Πέραν της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά όμως –ο οποίος, με την παρότρυνση στενού του συνεργάτη όπως είναι σε θέση να γνωρίσει με ασφάλεια το Newpost.gr- αποφάσισε να επενδύσει και έθεσε τις βάσεις για να δικαιωθεί, ωφελημένος από την εξέλιξη αυτή, βγαίνει χωρίς αμφιβολία και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Συνεργάτες του πρ. Υπουργού κάνουν λόγο για «διαχείριση με χειρουργικές κινήσεις» σημειώνοντας με νόημα ότι ανέκαθεν υπήρξε πολέμιος των άσκοπων πολιτικών συγκρούσεων αλλά και υποστηρικτής της συναίνεσης, όπου υπάρχει πραγματική βάση συναντίληψης ανάμεσα στα δύο κόμματα για το όφελος της κοινωνίας.

Στο πεδίο του πολιτικού οφέλους, είναι προφανές ότι οι μετοχές του τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, έχουν ανέβει κατακόρυφα, απο τη στιγμή μάλιστα που τελεσφόρησε μία διαδικασία, για την οποία σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κ. Σπηλιωτόπουλος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο του κόμματος. Εκ παραλλήλου, για την ΝΔ φαίνεται να επιτυγχάνεται διπλός στόχος καθώς περιθωριοποιεί τον ΛΑ.Ο.Σ. στο θέμα του ασύλου, το οποίο αποτελούσε προνομιακό πεδίο για τον κ. Καρατζαφέρη.

Read more...

Επίσπευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ζήτησε ο πρωθυπουργός

Με αιχμή το ΙΚΑ


Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η επίσπευση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ιδιαίτερα του ΙΚΑ αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την επίσπευση της συνταγογράφησης και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, ενδέχεται να υπάρξει διακρατική συμφωνία, τις πτυχές της οποίας εξετάζει λεπτομερειακά ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ένταξη του ΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει την λειτουργία του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, για τον οποίον οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα έχουν γίνει νωρίτερα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας, Α.Λοβέρδος, Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, η γγ του υπουργείου Αθηνά Δρέττα, και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ταφόπλακα» στο σκάνδαλο της Siemens

Έπεσαν οριστικά οι τίτλοι τέλους


http://img.protothema.gr/58887598B3A3DDC26618B18E692A73A4.jpg

Ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν την πρόταση του κόμματός τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, με αποτέλεσμα το πολύκροτο σκάνδαλο, που συγκλόνισε την πολιτική ζωή του τόπου, να μπαίνει οριστικά στο αρχείο και μαζί του η δέσμευση της κυβέρνησης για απόδοση ευθυνών, «ακόμα και αν χρειαστεί να ματώσουμε»!

Συνολικά ψήφισαν 165 βουλευτές και το αποτέλεσμα για την παραπομπή του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη έχει ως εξής: 130 υπέρ, 8 κατά, 9 «παρών», 7 λευκά και 11 άκυρα.

Για τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη ψήφισαν 128 υπέρ, 9 κατά, 10 «παρών», 6 λευκά και 12 άκυρα.

Πάντως, με δεδομένο ότι οι μόνοι που θα ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής θα ήταν οι 149 βουλευτές (5 βουλευτές απουσίαζαν από την διαδικασία) του ΠΑΣΟΚ (είχαν αποχωρήσει ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ «Λευκό» και ΣΥΡΙΖΑ «Άκυρο»), μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι, στην περίπτωση του κ. Αλογοσκούφη 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την πρόταση του κόμματός τους, ενώ στην περίπτωση του κ. Μαρκογιαννάκη διαφώνησαν 21 «πράσινοι» βουλευτές.

Να σημειωθεί ότι η πορεία της ψηφοφορίας είχε προδικαστεί από την αρχή της διαδικασίας, όταν διαπιστώθηκε ότι πέντε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απουσίαζαν αδικαιολογήτως. Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτρη Παπουτσή και Σάββα Εμινίδη, που επικαλέστηκαν πρόβλημα υγείας, τον κ. Θωμά Ρομπόπουλο, την κυρία Βάσω Παπανδρέου και τον κ. Βασίλη Τόγια, που έλειπε στο εξωτερικό.

Read more...

Πληγωμένη η κυβέρνηση, αναζητά... συγκυβέρνηση


newpost.gr
Πληγωμένη η κυβέρνηση, αναζητά... συγκυβέρνηση
Για τα στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του Γ. Παπανδρέου το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Α. Σαμαρά θα έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ώστε οι πολίτες και οι τυχόν ξένοι επενδυτές να νιώσουν ασφάλεια. Η επιχείρηση συναίνεση συνδέεται ευθέως με τους ανομολόγητους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για εκλογές τον Νοέμβριο.
Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ θέλουν να στήσουν κάλπες πριν η ΝΔ πάρει κεφάλι αυτοδυναμίας.
Σε μία τέτοια περίπτωση θέλουν να έχουν προετοιμάσει το έδαφος για κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι κάτι που το θέλουν οι δανειστές μας, είναι κάτι που το θέλουν και τα… στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που δεν αντέχουν να σηκώνουν μόνα τους το βάρος των αλλαγών.

Ο μόνος που αντιστέκεται(;) ακόμη είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνησή του έχει αποθέματα μεταρρυθμιστικής δυναμικής. Επειδή, όμως, δε μπορεί να ρισκάρει, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται και για το άλλο ενδεχόμενο, το οποίο περνά από τις εκλογές.

Read more...

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Χάρης Παμπούκης

Για λόγους ευθιξίας

Ο Χάρης Παμπούκης είχε ζητήσει την επανασύσταση του ΥΕΝ
Ο Χάρης Παμπούκης είχε ζητήσει την επανασύσταση του ΥΕΝ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης, μετά το θέμα που προέκυψε με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη προκλήθηκε ένταση όταν ο Χρ. Παπουτσής, μιλώντας για το δικό του νομοσχέδιο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Χ. Παμπούκη περί επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας, χωρίς όμως να κατονομάσει τον συνάδελφό του ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

«Δέχομαι υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης που εγείρουν θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας με ενσωμάτωση και του λιμενικού», φέρεται να είπε.

Υπέρ του κ. Παπουτσή συνηγόρησε και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «εγώ εισηγήθηκα το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά του λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» είπε.

Την Τρίτη, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ο κ. Παμπούκης είχε ζητήσει την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι ο κλάδος της ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια.

Mάλιστα ζήτησε και την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος και της ακτοφυλακής στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο Σώματα σήμερα τελούν υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης

Από το γραφείο του κ. Παπμπούκη εκδόθηκε πριν από λίγο η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

» Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.

» Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

» Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

» Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ’ αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

» Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

» Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

O Παμπούκης ζήτησε από το Γιώργο να γίνει υπουργός Ναυτιλίας

newpost.gr
O Παμπούκης ζήτησε από το Γιώργο να γίνει υπουργός Ναυτιλίας
Στον ανασχηματισμό, ο Χάρης Παμπούκης υποβαθμίστηκε, στη θέση του βρέθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός θέλει να ξαναγίνει υπουργός, και μάλιστα υπουργός Ναυτιλίας. Δεν δίστασε λοιπόν να πει δημόσια, ότι η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν λάθος και ότι το λιμενικό και η ακτοφυλακή θα πρέπει να επανέλθουν στο υπουργείο. Για όλα αυτά έχει ενημερώσει και τον Πρωθυπουργό.


Επί της ουσίας, ο Παμπούκης έχει δίκιο. Η επαναφορά του λιμενικού στο Ναυτιλίας είναι πάγιο αίτημα του ελληνικού εφοπλισμού, και οι Λιμενικοί είναι οι μόνοι που μπορούν αποκαταστήσουν τη λειτουργία του υπουργείου, αυτοί άλλωστε το «έτρεχαν» τα προηγούμενα χρόνια. Ο Παμπούκης δεν ενδιαφέρεται τόσο να γίνει προϊστάμενος ενός στρατιωτικού σώματος αλλά να μπορεί το υπουργείο να λειτουργήσει. Επίσης να ικανοποιήσει μια επιθυμία των εφοπλιστών που είναι η μόνη του ελπίδα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Δύσκολα θα πετύχει πάντως το στόχο του. Οι παλινωδίες με το υπουργείο Ναυτιλίας δεν είναι κάτι που θέλει να θυμάται ο Γιώργος, ο οποίος έκανε το λάθος να το καταργήσει δυο φορές – τη δεύτερη ένα υπουργείο Μαϊμού στο οποίο θήτευσε ο Γ. Διαμαντίδης. Δεν του αρέσει επίσης η κριτική στις αποφάσεις του. Λέγεται ότι η Ρεγγίνα Βάρτζελη, που αποτελεί τον ισχυρό πόλο του Μαξίμου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του Χάρη από το πλευρό του Γιώργου δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις δηλώσεις του. Όμως ο Παμπούκης δεν έχει τίποτε να χάσει, η σχέση του με το Γιώργο και το Μαξίμου έχουν υποβαθμιστεί μετά τον ανασχηματισμό, αυτός ο κύκλος εύνοιας του κ. Παπανδρέου μοιάζει να ολοκληρώθηκε.Ο Παμπούκης είναι απέξω, όπως και άλλα παιδιά του Γιώργου.

Η πρωτοβουλία του δεν άρεσε ούτε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, που δεν θέλει να χάσει αρμοδιότητες, ούτε πολύ περισσότερο στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που ούτε τον αναπληρωτή του θέλει να δει να αυτονομείται, ούτε να χάσει την αρμοδιότητα για τους εφοπλιστές. Κάποιοι στην κυβέρνηση ακόμα θυμούνται, ότι ήθελε να πάρει την αρμοδιότητα για την ποντοπόρο ναυτιλία, όταν ακόμα ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Read more...

Η υπόγεια κόντρα κυβέρνησης-τραπεζιτών

Με κοινές μετοχές η ενδεχόμενη ένταξη τραπεζών στο ΤΧΣ


http://img.protothema.gr/82D0FB8087FBC99D7F3E9D2B28076D36.jpg
«Γοργές» εξελίξεις αναμένουν χρηματιστές για τις τράπεζες - ίσως και τραπεζικό σύστημα με νέα μορφή- αλλά τα γεγονότα είναι τρία τις τελευταίες ημέρες: Το δημόσιο απέσυρε 15 δισ. ευρώ (καταθέσεις + έντοκα γραμμάτια), ετοιμάζεται η διαδικασία ανταλλαγής με «κούρεμα» από 8% έως 21% και η κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ασαφώς την δημιουργία «κακής» τράπεζας με προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από όλες τις τράπεζες. (σ.σ. Το νομοσχέδιο δεν έχουν δει καν οι τραπεζίτες καθώς έγινε μόνο προφορική ενημέρωση και στο υπουργικό συμβούλιο).

Οταν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτήθηκε εάν το Δημόσιο θα λάβει προνομιούχες ή κοινές μετοχές σε περίπτωση ένταξης των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απάντησε: «Το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι το Δημόσιο λαμβάνει κοινές μετοχές τραπεζών σε αυτό το ενδεχόμενο».

Συμπερασματικά, οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 30-50% σε ένα μήνα, αφαιρείται ρευστότητα από αυτές και ταυτόχρονα γίνεται έμμεση «υπόδειξη» από το δημόσιο για κρατικοποίηση με το ν/σ! Όμως, οποιαδήποτε κρατικοποίηση είναι μέγας κίνδυνος για τις τράπεζες με συνέπειες και αφελληνισμού. Όπως θα δούμε, ο «άγνωστος» πόλεμος Δημοσίου- Τραπεζών μόλις τώρα αρχίζει…

Την ίδια το χρηματιστήριο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν γλιτώνει την υποβάθμιση από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, αφενός γιατί δεν πληροί ορισμένα κριτήρια και αφετέρου διότι οι επενδυτές δεν συμπεριφέρονται στην Αθήνα ως ανεπτυγμένη αγορά. Όπως είναι γνωστό κατά την παρουσίαση στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ θα έχει επαφές με τον οίκο Ftse που έχει θέσει υπό καθεστώς παρακολούθησης την ελληνική αγορά.

Αφαίρεση 15 δισ.- νομοσχέδιο – ανταλλαγή ομολόγων
Αφαιρέθηκε λοιπόν ρευστότητα 15 δισ. ευρώ από το σύστημα μέσω ανάληψης καταθέσεων και εντόκων, ένα νομοσχέδιο «κόβεται και ράβεται» και περιμένουμε «κούρεμα» το οποίο δεν είναι δεσμευτικό. Κάθε τράπεζα θα αποφασίσει είτε κούρεμα 21% όπως η Alpha Bank, είτε μικρότερο 8%.

Αποτέλεσμα: οι αποδόσεις των μετοχών σ ένα μήνα ήταν Εθνική –30%, Alpha –38%, Τράπεζα Κύπρου –40%, Marfin Popular –51% , Τράπεζα Πειραιώς 41% και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο –56%. Ετσι η κατάθεση ενός νομοσχεδίου το οποίο θα τύχει «διαπραγμάτευσης» μεταξύ του υπουργείου και τραπεζιτών μέχρι να κατατεθεί στην βουλή, οι φήμες για ανάληψη δις. από το Ταμείο Επείγουσας ρευστότητας και, κυρίως, η απόσυρση 15 δισ. ευρώ έκαναν μεγαλύτερη ζημιά από πλευράς χρηματιστηριακών κεφαλαιοποιήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρο χρηματιστή «η βουτιά των τραπεζικών μετοχών προεξοφλεί την προσφυγή των τραπεζών στο ταμείο Επείγουσας ρευστότητας», ωστόσο ανώτατο τραπεζικό στέλεχος αναρωτιέται πως γίνεται «να κατατίθεται νομοσχέδιο για εξυγίανση και ενδεχόμενη προσφυγή στο ταμείο και παράλληλα να αφαιρούνται 15 δισ.;». Αυτή ακριβώς η απορία αποτυπώνει και τον υπόγειο πόλεμο κυβέρνησης – τραπεζιτών για την νέα μορφή του τραπεζικού συστήματος.

Η «μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα οι δυο πλευρές δεν εκδηλώνονται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το νομοσχέδιο δεν δόθηκε, αλλά έγινε προφορική ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στην Ένωση Τραπεζών.

Πάντως μια πλευρά χρηματιστών- η οποία συνήθως προηγούνται των σημερινών καταστάσεων - προεξοφλεί προσφυγή στο ταμείο επείγουσας ρευστότητας και κρατικοποίηση, είτε αναμένουν πλήρη αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.

Όμως, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας θεωρεί ότι, οι 4 μεγάλες Τράπεζες (Eθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) δεν θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς αυτό αφορά μόνο τις μικρότερες τράπεζες.

Read more...

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - Χαμένοι νεοπροσλαμβανόμενοι











Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - Χαμένοι νεοπροσλαμβανόμενοι
Μοντέλο ήπιας προσαρμογής και όχι ξαφνικού σοκ επέλεξε τελικώς η κυβέρνηση για τις αλλαγές που προωθεί μέσω του νέου μισθολογίου.


Διατήρηση σε μεγάλο βαθμό των αποδοχών για τους παλαιούς υπαλλήλους και σταδιακό ψαλίδισμά τους σε ορίζοντα ακόμη και επταετίας αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα. Αντιθέτως, χωρίς επιδόματα και με τους νέους μισθούς θα αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.

«Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και προστίθεται: «Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί».

Μέρος των επιδομάτων που προβλέπονται σήμερα θα χαρακτηριστούν ως προσωπική διαφορά και θα ενταχθούν στους μισθούς των υπαλλήλων. Κάθε φορά που θα χορηγείται αύξηση επί του βασικού μισθού στους υπαλλήλους αυτούς, θα αφαιρείται το αντίστοιχο ποσό από την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα στην πράξη οι συνολικές τους απολαβές να παραμένουν στάσιμες.

Με τον τρόπο αυτό - εκτιμούν στελέχη του Δημοσίου - θα επέλθει και η εξισορρόπηση μεταξύ υπαλλήλων που ασκούν τα ίδια καθήκοντα αλλά αμείβονται διαφορετικά στα επιμέρους υπουργεία, απλώς δεν θα γίνει με αυτόματο κόψιμο όλων των επιδομάτων.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα βρεθούν πάντως στο μικροσκόπιο της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, με δεδομένο πως στο αρχικό σχέδιο που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση γινόταν λόγος για προσαρμογή στο νέο μισθολόγιο όλων των υπαλλήλων σε ορίζοντα τριετίας και όχι πενταετίας ή ακόμη και επταετίας, όπως προβλέφθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούσαν πως θα δοθεί το πράσινο φως από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς βασικός στόχος είναι να περιοριστεί το συνολικό μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με τον περιορισμό των προσλήψεων, το σημαντικό κύμα αποχωρήσεων υψηλόμισθων υπαλλήλων, αλλά και την άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου σε νεοεισερχόμενους και εποχικούς υπαλλήλους.


Πηγή: Τα Νέα
Read more...

Ευρωπαϊκό «βέτο» στη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για τις εγγύησεις

Δημοσίευμα της Handelsblatt

O πρωθυπουργός της Φινλανδίας με την υπουργό Οικονομικών
O πρωθυπουργός της Φινλανδίας με την υπουργό Οικονομικών (Φωτογραφία: Associated Press )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για τις εγγυήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε σε βουλευτές της συμπολίτευσης ότι το το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις στη Φινλανδία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη

Με τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχισθούν την Παρασκευή οι συζητήσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων των δανείων τους στην Ελλάδα, που έχει τεθεί από τη Φινλανδία και άλλες χώρες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά τον οίκο αξιολόγησης Moody's -ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και να θέσει σε αμφιβολία τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης- και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκπέμπουν αντίστοιχα προειδοποιητικά μηνύματα.

Ο αναλυτής του ομίλου Eurasia, με έδρα τη Νέα Υόρκη, Μουτγιάμπα Ράχμαν καταλήγει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτής θεωρεί απίθανο η Ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία και Σλοβενία έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση), καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ράχμαν δεν πιστεύει ότι η Φινλανδία θα υποχωρήσει, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει ο πρωθυπουργός της νεοσύστατης κυβέρνησης της χώρας Γίρκι Κατάινεν.

Η αποχώρηση της Φινλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο, σύμφωνα με τον κ. Ράχμαν, καθώς και άλλες χώρες που θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εσωτερικό τους θα επιδιώκουν να μιμηθούν τη Φινλανδία, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital θεωρεί ότι το θέμα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο, επειδή εκτιμά ότι θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

Η εταιρεία τονίζει ότι η επιμονή της Φινλανδίας σε εγγυήσεις περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολιτικών διενέξεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, σημειώνουν οι Financial Times, δεν βλέπει σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας το ερχόμενο φθινόπωρο είναι διασφαλισμένη από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ.

Ο οίκος ανησυχεί, ωστόσο, ότι μπορεί να ανοίξει ξανά η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας, καθώς μάλιστα θεωρεί ότι δεν εξελίσσεται πολύ καλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Αν κάποιες κυβερνήσεις θεωρήσουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένη, μπορεί να επιδιώξουν να κάνουν άλλες αλλαγές στο πακέτο, εκτιμά η Capital Economics.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το αληθινό παρασκήνιο της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

newpost.gr
Το αληθινό παρασκήνιο της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ
Ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτυλίχθηκε στο επίπεδο του παρασκηνίου τα δύο τελευταία 24ωρα, προτού καταγραφεί και επισήμως η πρώτη συναινετική υπερψήφιση νομοσχεδίου επί της αρχής, στα μεταπολιτευτικά χρόνια.


Προδιάθεση συμφωνίας υπήρχε και στα δύο στρατόπεδα, τα οποία αντιμετώπιζαν αντίστοιχες εσωτερικές πιέσεις από βουλευτές τους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Χωρίς βέβαια αυτό να ενείχε σημαντικό πολιτικό βάρος, οι όποιες διαφοροποιήσεις πιθανώς καταγράφονταν κατά την ψηφοφορία από μεμονωμένα μέλη των δύο Κ.Ο. θα δημιουργούσαν εντυπώσεις, αρκετές να εντείνουν τους ενδοκοινοβουλευτικούς κλυδωνισμούς –ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ βέβαια, όπου οι πληροφορίες έκαναν λόγο για οκτώ διαφωνούντες βουλευτές.

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης –με τους κ.κ. Διαμαντοπούλου και Πρωτόπαπα από την κυβερνώσα παράταξη και Σπηλιωτόπουλο και Τασούλα από την αξιωματική αντιπολίτευση- όταν ακόμη η συζήτηση για το νομοσχέδιο βρισκόταν σε εξέλιξη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιδιώκετο διακαώς η συναινετική στάση της ΝΔ, η οποία όμως είχε στυλώσει τα πόδια εμφανιζόμενη ανυποχώρητη ως προς την κατάργηση του ασύλου, τη διαδικασία εκλογής πρύτανη και τη συμμετοχή των φοιτητών.

Με τους βουλευτές να διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο κοινοβουλευτικό βήμα και καθώς πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας, όλα έδειχναν ότι η υπόθεση οδηγείτο σε αδιέξοδο, όταν σαν ...Θείο δώρο στα δύο μεγάλα κόμματα προσφέρθηκε το αίτημα του ΛΑ.Ο.Σ. για ονομαστική ψηφοφορία. Η εξέλιξη αυτή «αγόραζε» χρόνο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διαμορφώντας συνθήκες εξάντλησης του πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Ο «πρωινός καφές» στην Συγγρού, στις 10 χθες το πρωί, ήταν μονοθεματικός: Η στάση της ΝΔ στο ν/σ για την Παιδεία. Με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται αδιάλλακτο στις αλλαγές που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Α. Σαμαράς –διατηρώντας αναλλοίωτη τη θέση του περί κατάργησης του ασύλου, κάτι που είχε ήδη πρωτοδιατυπώσει ξεκάθαρα ο ίδιος σε συνομιλία με δημοσιογράφους από πέρσι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, ετήσιας δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- δεν απέκλειε ακόμη και την ευθεία ρήξη με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις σύμφωνες αντιλήψεις των «γαλάζιων» με τα περισσότερα άρθρα του ν/σ.

Οι παρόντες στον «πρωινό καφέ» κ.κ. Τασούλας, Λυκουρέντζος, Σπηλιωτόπουλος, Αρβανιτόπουλος, Λαζαρίδης, Σταμάτης και Μπούρας χωίστηκαν σε δύο στρατόπεδα –είναι χαρακτηριστικό ότι στο κάθε στρατόπεδο αυτοτοποθετήθηκαν συμμετέχοντες με ετερόκλητα πολιτικά χαρακτηριστικά και ιδεολογίες- με τους μισούς να εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση, εφ’ όσον το ΠΑΣΟΚ δεχόταν το άσυλο και τη διαδικασία εκλογής του πρύτανη, η επιμονή στο θέμα της συμμετοχής των φοιτητών δεν εξυπηρετεί πολιτικά την ΝΔ και τους άλλους μισούς να υποστηρίζουν το «όλα ή τίποτα».

Μετά από συζήτηση περίπου μίας ώρας, ο Πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εντολή στους Σπηλιωτόπουλο και Τασούλα να χειριστούν τη διαπραγμάτευση. Στις επαφές που ακολουθούν διαμηνύεται στο ΠΑΣΟΚ ότι οι εγγυήσεις για τις αλλαγές στο ν/σ ως προς τα θέματα του ασύλου και των πρυτάνεων, πρέπει να δοθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και συμφωνείται ο Πρωθυπουργός να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνομιλία Παπανδρέου- Σαμαρά –η πρώτη με περιεχόμενο την πολιτική συναντίληψη ανάμεσα στους δύο, με από εκείνη της «6ωρης συναίνεσης», στο θρίλερ της 15ης Ιουνίου- επισφράγισε τη συμφωνία των δύο κομμάτων σε ένα ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας.

Read more...

Νέα συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή «γαλάζιων» υπουργών στην υπόθεση Siemens

Eπί τάπητος η σύσταση Προανακριτικής

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ.Βαλυράκης
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ.Βαλυράκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με φόντο την προηγούμενη άρνηση της Ολομέλειας να παραπέμψει τους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Μαρκογιαννάκη σε δικαστικό συμβούλιο για τις ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες στο σκάνδαλο Siemens, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για την ίδια υπόθεση και πρόσωπα.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, προκύπτει πως μονάχα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρόταση.

Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει, διατρανώνοντας πως οι πρώην υπουργοί της κατηγορούνται χωρίς στοιχεία και χωρίς να έχουν καν πεισθεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις ποινικές τους ευθύνες.

Το ΚΚΕ προσανατολίζεται σε λευκή ψήφο, εκτιμώντας πως το σκάνδαλο αφορά και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και πως συνειδητά συσκοτίστηκε.

Kάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ, εάν επιμένει να προχωρήσει μονάχο στην σύσταση της Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενεται να δηλώσει την εναντίωσή του στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αναγράφοντας στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές του, τη θέση «όχι στο κουκούλωμα».

Τέλος, ο ΛΑΟΣ, διά του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, δήλωσε πως αποχωρεί καταγγέλλοντας τη «γελοιότητα» της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη διαδικασία -στις 21 Ιουλίου- κατά τη μυστική ψηφοφορία που είχε γίνει βάσει πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ' εξακολούθηση, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν είχαν πάρει μέρος στην μυστική ψηφοφορία, ενώ «λευκό» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία).

Έτσι, από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:

  • Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 141, κατά της πρότασης 7, παρών» 6, «λευκό» 13, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα.
  • Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, «παρών» 10, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 13 «λευκά» και 11 άκυρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βενιζέλος: Επικαιροποίηση, όχι επαναδιαπραγμάτευση

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της»


http://img.protothema.gr/22FAD9A108B3241386A351FF54796489.jpg

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις πληροφορίες ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο καταβάλλει ο υπουργός Οικονομικών με σημερινή δήλωσή του.

Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος παραπέμπει σε όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας 22 Αυγούστου, τονίζοντας ότι «ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης. Αυτό που είναι προφανές, είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 και επί τη βάσει αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας».

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων στο Χ.Α. δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει πάνω από 30 δις. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος.

Όπως αναφέρει «σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, επαναλαμβάνω αυτό που τόνισα στην ίδια συνέντευξη: ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, στην πρώτη αυτή φάση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας, θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων της

Επί της ουσίας δηλαδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι προκειμένου να μην «ξεπουλήσει» το Δημόσιο την περιουσία του στις σημερινές πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, θα επιχειρηθεί να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει στο μέλλον την υπεραξία μεταξύ της χαμηλής σημερινής τιμής των μετοχών και της πραγματικής αξίας των επιχειρήσεων στην οποία προσδοκά να επανέλθουν οι μετοχές του Δημοσίου όταν υποχωρήσει η ύφεση.

Read more...

Μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα, σε ύφεση η πυρκαγιά στον Έβρο, δεν απειλείται η Δαδιά

«Εχθρός» οι ισχυροί άνεμοι

Από την πυρκαγιά στην Λευκίμη Έβρου
Από την πυρκαγιά στην Λευκίμη Έβρου (Φωτογραφία: Motionteam )
Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη με νοτιοδυτική κατεύθυνση, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 25.000 στρέμματα. Επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 64 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 φαντάροι, 15 υδροφόρες δήμων, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Η φωτιά δεν απειλεί οικισμούς.

Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Ποταμοί Λασιθίου.

Φωτιά εκδηλώθηκε τη νύχτα σε δύσβατη δασική περιοχή του Ομπλού Αχαΐας, η οποία συνεχίζει να καίει και σήμερα.

Παρά την ολονύχτια προσπάθεια των πυροσβεστών να την θέσουν υπό έλεγχο, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δεν βοήθησαν, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί. Στο πλευρό των πυροσβεστών συνδράμουν και οι κάτοικοι της περιοχής Ομπλού Κρήνης, προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην πλησιάσει τις κατοικίες.

Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρων με 15 άτομα και ένα ελικόπτερο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μειώσεις στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

«Μειωτικός συντελεστής»


Αποσαφηνίζεται ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους
Αποσαφηνίζεται ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μειώσεις στα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που ανακοίνωσε ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, δήλωσε παρ' όλα αυτά ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό και σε περαιτέρω αλλαγές, αν η χρεία τους προκύψει κατά τη συνέχιση της συζήτησης.

Μεταξύ των αλλαγών είναι και αυτή που προβλέπει μειωτικό συντελεστή, όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός, για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μικρότερα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Εισάγεται επιπλέον κοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με χαμηλό εισόδημα και ο συντελεστής παλαιότητας, δηλαδή όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο.

Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955 και αυτά που έχουν τακτοποιηθεί με παλαιότερους νόμους.

Κατά την εισηγητική του παρέμβαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων, ενώ ο όρος «διατήρηση αυθαιρέτων» αντικαθίσταται από τον όρο «αναστολή των κυρώσεων», προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός και για την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προεχόντως στο ΙΚΑ.

Ουσιαστικές αλλαγές ανακοίνωσε όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο σκέλος που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη «νομική ασφάλεια» για το δίκτυο NATURA, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...