Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Νέα συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή «γαλάζιων» υπουργών στην υπόθεση Siemens

Eπί τάπητος η σύσταση Προανακριτικής

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ.Βαλυράκης
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ.Βαλυράκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με φόντο την προηγούμενη άρνηση της Ολομέλειας να παραπέμψει τους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Μαρκογιαννάκη σε δικαστικό συμβούλιο για τις ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες στο σκάνδαλο Siemens, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για την σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για την ίδια υπόθεση και πρόσωπα.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, προκύπτει πως μονάχα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρόταση.

Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει, διατρανώνοντας πως οι πρώην υπουργοί της κατηγορούνται χωρίς στοιχεία και χωρίς να έχουν καν πεισθεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις ποινικές τους ευθύνες.

Το ΚΚΕ προσανατολίζεται σε λευκή ψήφο, εκτιμώντας πως το σκάνδαλο αφορά και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και πως συνειδητά συσκοτίστηκε.

Kάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ, εάν επιμένει να προχωρήσει μονάχο στην σύσταση της Επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέμενεται να δηλώσει την εναντίωσή του στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αναγράφοντας στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές του, τη θέση «όχι στο κουκούλωμα».

Τέλος, ο ΛΑΟΣ, διά του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, δήλωσε πως αποχωρεί καταγγέλλοντας τη «γελοιότητα» της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη διαδικασία -στις 21 Ιουλίου- κατά τη μυστική ψηφοφορία που είχε γίνει βάσει πρότασης των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ' εξακολούθηση, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.

Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν είχαν πάρει μέρος στην μυστική ψηφοφορία, ενώ «λευκό» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία).

Έτσι, από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:

  • Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 141, κατά της πρότασης 7, παρών» 6, «λευκό» 13, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα.
  • Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, «παρών» 10, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 13 «λευκά» και 11 άκυρα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: