Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Δραματική υστέρηση εσόδων λόγω ύφεσης, ανεργίας και μείωσης μισθών «SOS» εκπέμπουν τα ασφαλιστικά ταμεία

 

Σήμα κινδύνου για την αντοχή των ασφαλιστικών ταμείων εξέπεμψε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΠΚΑ), κ. Θανάσης Καποτάς, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ομοσπονδίας.

Η δραματική υστέρηση εσόδων εξαιτίας της ύφεσης, της ανεργίας και της μείωσης μισθών προκάλεσε μοιραία υπέρβαση στους προϋπολογισμούς και αύξησε την ανάγκη έξτρα επιχορηγήσεων.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 66% της ετήσιας επιχορήγησης το πρώτο πεντάμηνο και χρειάζεται επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του 2012. 

Ο ΟΑΕΕ, που εμφανίζει έλλειμμα κοντά στο 1.000.000.000 ευρώ (έσοδα  4,3 δισ. - δαπάνες 5,1 δισ. ) έχει "ροκανίσει" το 71%. Επίσης το 36% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές προς το ταμείο, ενώ υπό κατάρρευση βρίσκεται ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ, που έχει βάλει " φέσι" 4.000.000.000 ευρώ σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και νοσοκομεία.

Δραματική είναι η κατάσταση στο ταμείο πρόνοιας που καταβάλλει το εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Στην ουρά συσσωρεύονται 52.000 εκκρεμείς αιτήσεις, η καθυστέρηση φθάνει τα 2 χρόνια, ενώ ο υπάλληλος που θα υποβάλει σήμερα τα χαρτιά του, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, θα πάρει ψαλιδισμένο εφάπαξ 7 χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η απώλεια που έχουν υποστεί τα ταμεία μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος των ομολόγων και τη δραματική απομείωσή τους φθάνει στο 70% της αρχικής τους αξίας.

Επιπλέον, η ταλαιπωρία για την απονομή των συντάξεων παρά τις υποσχέσεις δεν έχει περιοριστεί, Οκτώ έως 12 μήνες πρέπει να περιμένει ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ για να εισπράξει τη συντάξή του και 7 έως 9 μήνες ο ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. 

«Οδύσσεια» όμως παραμένει η απονομή της σύνταξης, όταν ο ασφαλισμένος έχει πάνω από δύο ταμεία, αφού χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες, για να εκδοθεί  η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.protothema.gr

Read more...

Ο Γιάννης Μανιάτης εξελέγη γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Με 23 ψήφους


Στιγμιότυπο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Στιγμιότυπο από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ  
Αθήνα
Με 23 ψήφους εξελέγη ο Γιάννης Μανιάτης γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στη δεύτερη θέση ο Παναγιώτης Ρήγας με 13 ψήφους, ενώ ο Χρήστος Γκόκας έλαβε 10 ψήφους.

Υπήρξαν και 6 λευκά, ενώ απουσίαζε στο εξωτερικό ο Χρήστος Αηδόνης.

Οι Χ.Γκόκας και Π.Ρήγας αναλαμβάνουν καθήκονταν αναπληρωτών γραμματέων.

Εξάλλου, με απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ορίζεται Γενικός Διευθυντής της ΚΟ, ο Βασίλης Γερανίδης, πρώην βουλευτής.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος όρισε τους εισηγητές της ΚΟ ανά υπουργείο ή μεγάλο τομέα κυβερνητικής πολιτικής.

Οι εισηγητές είναι οι:

  • Οικονομικών: Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος
  • Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Ντόλιος
  • Εσωτερικών: Παναγιώτης Ρήγας
  • Αμυνας: Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτριος Σαλτούρος
  • Ανάπτυξης: Θάνος Μωραΐτης
  • Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων: Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Γκόκας
  • ΥΠΕΚΑ: Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Κεγκέρογλου
  • Υγείας: Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου
  • Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιάννης Κουτσούκος
  • Παιδείας και Πολιτισμού: Μάρκος Μπόλαρης
  • Αθλητισμού: Χρήστος Αηδόνης, Πύρρος Δήμας
  • Αγροτικής Ανάπτυξης: Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχαήλ Κασσής
  • Δικαιοσύνης: Θεοδώρα Τζάκρη
  • Προστασίας Πολίτη: Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος
  • Τουρισμού: Άντζελα Γκερέκου
  • Ναυτιλίας: Νίκος Σηφουνάκης, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, 'Αντζελα Γκερέκου
  • Μακεδονίας- Θράκης: Θεόδωρος Παραστατίδης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν
  • Επικρατείας- ΓΓ Τύπου: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ο εισηγητής για το υπουργείο Εξωτερικών θα οριστεί εντός των προσεχών ημερών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μεγάλες οι ευκαιρίες για την αύξηση των εξαγωγών Περαιτέρω μειώσεις μισθών ζητά ο Χορστ Ράιχενμπαχ

 

Την ανάγκη περαιτέρω «διαχείρισης του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια» εξήγγειλε ο επικεφαλής της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κύριος Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέδριο, με θέμα «Εξαγωγές εφαλτήριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για νέες μειώσεις μισθών. 

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως οι ευκαιρίες για την αύξηση των εξαγωγών είναι μεγάλες, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όσο και λόγω εξειδικευμένου εργασιακού προσωπικού. «Η χώρα είναι σε προνομιακή γεωγραφική θέση, με πολλά υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες και εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό. Αυτό που χρειάζεται είναι να ολοκληρωθούν οι δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μία σημαντική συνεισφορά είναι η διαχείριση του εργασιακού κόστους η οποία πρέπει θα συνεχιστεί για να γίνουν οι όροι ανταγωνιστικότητας ακόμη καλύτεροι τα προσεχή χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της task force της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ολλανδία έχει συμφωνήσει να παρέχει τεχνογνωσία στη χώρα μας για την καλύτερη προώθηση των εξαγωγών και ήδη από τις 11 Ιουλίου αναμένουμε τους πρώτους Ολλανδούς τεχνοκράτες. Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε επίσης πως από τα τέλη Μαρτίου τεχνοκράτες από τη Σουηδία, την Ολλανδία καθώς και από τον ΟΗΕ βοηθούν τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες βελτίωσης των εξαγωγικών μηχανισμών.  

Ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη της απλοποίησης των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στους εξαγωγικούς μηχανισμούς της χώρας. «Στην Ελλάδα απαιτούνται 150 άδειες και πιστοποιητικά για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, ενώ στη Γαλλία αρκούν μόλις 30 και κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Γαλλία δεν είναι μια αγροτική χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τα τελωνεία ο κ. Ράιχενμπαχ επισήμανε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας κατά 50% και ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών που πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, όπως τη Τελωνειακή Μεσιτεία, που, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

Τέλος, ανέφερε ότι το κράτος οφείλει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στους Έλληνες εξαγωγείς, κάτι που οδηγεί σε δυσκολίες ολόκληρο τον κλάδο. 

Read more...

Δεν πάει στη συνδιάσκεψη ο Γιώργος Παπανδρέου...



Απών από τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Μια απουσία, με πολιτική όπως όλα δείχνουν σημασία.

Ο Γ. Παπανδρέου την ημέρα της Συνδιάσκεψης θα ... βρίσκεται στη Ρόδο. Θα συμμετάσχει στο Συνέδριο ICICTE 2012 (International Conference on Information Communication Technologies in Education) θα λάβει τιμητική διάκριση για την προσφορά του στη διεθνοποίηση της παιδείας, την προώθηση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών στην παιδεία και το ψηφιακό σχολείο.
real.gr


Read more...

12 μήνες φυλακή (με αναστολή) στη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου..



Για υπέρογκες αμοιβές...

Σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ειρήνη Νικολοπούλου και ο πρώην διευθυντής της δορυφορικής , Νίκος Κούρτης για υπέρογκες αμοιβές.
Οι... μόνοι είναι?...

Read more...

«Γολγοθάς» το Eurogroup της Δευτέρας για το νέο οικονομικό επιτελείο

Παρέλαβε ο Γ.Στουρνάρας το ΥΠΟΙΚ


«Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» είπε η Τρόικα στον νέο υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα
«Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» είπε η Τρόικα στον νέο υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Τα δύσκολα για τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αρχίζουν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, ενώ οι έως τώρα επαφές της τρόικας στην Αθήνα εξαντλήθηκαν κυρίως στην ενημέρωσή της για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που είχε ο κ. Στουρνάρας με τους δημοσιογράφους μετά την παραλαβή του υπουργείου που ακολούθησε την ορκωμοσία του.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης ακολούθησε η πρώτη συνάντηση του με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), οι οποίοι έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα.

«Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» είπε η Τρόικα στον νέο υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα στη συνάντηση που είχαν το πρωί. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας ότι τα στελέχη της Τρόικας του ανέφεραν χαριτολογώντας και ότι ο ίδιος τους απάντησε «το γνωρίζω».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η επίσκεψη της τρόικας που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα.

ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Είμαι όμως αισιόδοξος, βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Είναι μακρύ και χρειάζεται υπομονή».

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, δήλωσε χαρούμενος που παραδίδει το υπουργείο σε έναν παλιό του φίλο και συγκάτοικο πριν από 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ξέρετε πόσα έχουμε περάσει τα τελευταία 3 χρόνια. Εύχομαι τα επόμενα να είναι καλύτερα και επί των ημερών του κ. Στουρνάρα η χώρα να βγει από την κρίση», κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αλέκα Παπαρήγα: Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα η πώληση των εργοστασίων ζάχαρης



Αλέκα Παπαρήγα: Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα η πώληση των εργοστασίων ζάχαρης
Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο πώλησης εργοστασίων ζάχαρης είναι η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με την ομοσπονδία των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
«Για εμάς συνιστά πολιτικό και οικονομικό έγκλημα οποιαδήποτε σκέψη πώλησης των εργοστασίων της ζάχαρης, αυτών που απέμειναν, όπως ξέρουμε. Η πώληση αυτή δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κρίση ούτε τίποτα. Πάνω απ’ όλα γίνεται για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα. Και μάλιστα πουλάνε όχι μόνο το εργοστάσιο, θα πουλήσουν και το δικαίωμα στην ποσόστωση, παραδείγματος χάριν στους Πολωνούς. Ακόμα αυτοί που θα πάρουν το εργοστάσιο, αν είναι π.χ. πολωνικοί όμιλοι, θα αγοράσουν ουσιαστικά και τις επιδοτήσεις που έπαιρναν οι αγρότες» είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι, δηλαδή ακόμα και 200 εκατομμύρια να παίρναμε για τα εργοστάσια αυτά θα είμαστε αντίθετοι. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα μπορεί η παραγωγή των τεύτλων και περισσότερα εργοστάσια ζάχαρης να εξασφαλίσουν πλήρη αυτάρκεια της χώρας μας σε ζάχαρη και να μη γίνονται εισαγωγές – αυτή είναι η θέση μας – προϊόντων τα οποία μπορούν και παράγονται στην Ελλάδα» πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα.

Η γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ συνέχισε, εξηγώντας ότι «πρόκειται για το κλείσιμο εργοστασίων που οι συνέπειες δε θα είναι μόνο στους εργαζόμενους, μόνιμους και εποχιακούς. Οι συνέπειες αφορούν και την αγροτιά και όλες τις άλλες επιχειρήσεις και κυρίως τους εργαζόμενους που συνδέονται με τη συγκέντρωση και την αποθήκευση, με την κατασκευή των μέσων τυποποίησης και συσκευασίας, δηλαδή θα αγκαλιάσει ευρύτερα και επιπλέον θα αυξηθεί το πρόβλημα των εισαγωγών στην Ελλάδα, άρα και το πρόβλημα και της τιμής της ζάχαρης. Γιατί η τιμή της ζάχαρης, όταν εκτοπιστεί η ελληνική ζάχαρη, θα αυξηθεί, αφού θα έχουμε να κάνουμε πια με καινούρια μονοπώλια».

Η κυρία Παπαρήγα κατέληξε, λέγοντας: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Θα φέρουμε στη Βουλή και τροποποίηση του σχετικού εδαφίου του μνημονίου που αναφέρεται στην πώληση της Βιομηχανίας Ζάχαρης». 

Read more...

Wall Street Journal: Η Τρόικα μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση...



Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal τρόικα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012 νέα μέτρα περίπου 2 δις ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζουν οι ... δανειστές μας ότι χάθηκαν εξαιτίας των 2 εκλογικών αναμετρήσεων.

Αξιωματούχος της τρόικας φέρεται να διαρρέει πως :'' η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί. Παραπονιέται συνεχώς ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τη στιγμή που άλλες χώρες με αντίστοιχα προγράμματα τα έχουν εφαρμόσει και έχουν δει αποτελέσματα. Οι συνεχείς απαιτήσεις της Αθήνας για καλύτερους όρους, την ώρα μάλιστα που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, έχει προκαλέσει κόπωση σε πολλούς στην ευρωζώνη, στέλνοντας αρνητικά σήματα στους πιστωτές της χώρας''.

Για αυτό και η Wall Street Journal περιμένει σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα, ικανή να απειλήσει την ''εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ''.

Στο δημοσίευμα ανώτατο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να δηλώνει πως ''αν η τρόικα δεν επιδείξει ευελιξία, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Αν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, η τρόικα θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική διάλυση που θα ακολουθήσει''.


Read more...

Υπερβολικό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λέει ο Β. Σόιμπλε...



Υπερβολικό χαρακτήρισε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην... Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε τη σχετική απάντηση κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ που δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να τα καταφέρει».

Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Σόιμπλε και για τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωζώνη να καταρρέει εάν καταρρεύσει η Ιταλία, ενώ σημείωσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τρομακτικό, αλλά δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση προκειμένου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

«Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε λειτουργικές εξαγωγικές αγορές και σταθερό νόμισμα. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολλά να χάσουμε, επειδή ωφελούμαστε περισσότερο, καθώς είμαστε επιτυχημένοι. Για αυτό ακριβώς πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει σοβαρή», δήλωσε, αιτιολογώντας εμμέσως και τη στάση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς, πάντως, να σχολιάσει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, περί ενδεχόμενης αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν συνεχιστούν οι παραχωρήσεις προς τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι συζήτησε ο ίδιος με τον Βαυαρό πολιτικό και διαπίστωσε πλήρη ταύτιση απόψεων.

Επισήμανε μάλιστα ότι «ο κ. Ζεεχόφερ γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι συνέπειες για τη γερμανική οικονομία και ειδικά για την οικονομία της Βαυαρίας, θα είναι καταστροφικές».
in.gr


Read more...

Βουλή κατά... δημοσιογράφων

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Πολεμικό είναι το κλίμα στους διαδρόμους της Βουλής από νωρίς το πρωί, αφού υπάλληλοι στρέφονται εναντίον των δημοσιογράφων, ενώ κάποιοι από αυτούς διαπληκτίζονται και μεταξύ τους. Αφορμή για τις αντιπαραθέσεις αποτελεί η χθεσινή αποκάλυψη ότι οι υπάλληλοι της Βουλής ζήτησαν να τους καταβληθεί κανονικά το εκλογικό επίδομα, 4.000 ευρώ, για τους δύο μήνες που το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, επικαλούμενος τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπέγραψε απόφαση με την οποία θα χορηγούνταν στους 1.200 περίπου υπαλλήλους της Βουλής εκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ. Η αποκάλυψη της προκλητικής απόφασης προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο οποίος επικοινώνησε με τον νέο πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ζητώντας του να ακυρώσει την καταβολή του επιδόματος, η οποία θα γινόταν σήμερα.

«Είστε ικανοποιημένοι τώρα;» λένε με ειρωνικό ύφος οι πιο ευγενικοί από τους υπαλλήλους της Βουλής απευθυνόμενοι στους δημοσιογράφους. Κάποιοι προχωράνε και ένα βήμα παραπέρα φωνάζοντας και εξαπολύοντας μύδρους κατά των δημοσιογράφων που συναντούν στους διαδρόμους της Βουλής επειδή εξαιτίας της αποκάλυψης τελικά το επίδομα δεν καταβλήθηκε. «Αυτό που έγινε χθες ήταν αλητεία» ακούστηκε να λέει κάποιος υπάλληλος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφο σε έντονο ύφος.

Την ίδια ώρα, έντονοι είναι οι διαξιφισμοί και ανάμεσα στους ίδιους τους υπαλλήλους. Κάποιοι από αυτούς τονίζουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα και ότι το θέμα το κανόνισαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής με κάποιους εκπροσώπους τους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το επίδομα δεν έπρεπε να έχει ζητηθεί καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα ήταν προκλητικό. «Εγώ τους είχα προειδοποιήσει ότι θα φτάναμε εδώ», ακούστηκε να λέει άλλος υπάλληλος.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το ΔΣ των υπαλλήλων της Βουλής για το θέμα και ενδέχεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση.

Πηγή: real.gr
enikos.gr

Read more...

Ηχηρό «όχι» από Λοβέρδο και Άννα σε Βενιζέλο...



Βροντερό «όχι» στην πρόταση να συμμετάσχουν στην νέα Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε από Ανδρέα Λοβέρδο και Άννα Διαμαντοπούλου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το μεσημέρι ανακοινώνει στην... ΚΟ του κόμματός του τη δική του… «σκιώδη κυβέρνηση»!

Ανδρέας Λοβέρδος και Άννα Διαμαντοπούλου έχουν αποφασίσει να σιωπήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Δημήτρης Ρέππας, τον οποίο ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να οδηγήσει μαζί με άλλα στελέχη της «παλαιάς φρουράς» σε πολιτική αποστρατεία. Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εξελίξεις εμφανίζεται ο Χρήστος Παπουτσής, που εξετάζει πολλές εναλλακτικές λύσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε κατ’ ιδίαν μυστικές συναντήσεις με άλλα κορυφαία στελέχη. Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως ενοχλημένη με την ηγεσία είναι και η ίδια η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, όπως και συνολικότερα η ομάδα των «γεννηματικών» που στήριξε εξ αρχής τον νέο Πρόεδρο του κόμματος.

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει αν και δεν έχει (ή δεν μπορεί να υλοποιήσει στην πράξη) ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ΠΑΣΟΚ. Έτσι αναμένεται να ανακοινώσει εκτός απροόπτου - και εκτός… αδιεξόδων στις συζητήσεις του - τη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Στην Οργανωτική οι πληροφορίες επιμένουν ότι επικεφαλής θα οριστεί ο στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα αναδειχθεί ως ο ισχυρός άνδρας της Ιπποκράτους.

Και εξωκομματικούς

Στην Πολιτική Γραμματεία που θα συγκροτήσει ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να τοποθετήσει και νεότερα στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και προσωπικότητες που δεν είναι κομματικά ενταγμένες στο ΠΑΣΟΚ ώστε να σηματοδοτήσουν άνοιγμα στην κοινωνία.

Και… σκιώδη κυβέρνηση!

Σήμερα, στη συνεδρίαση της ΚΟ ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τη δική του… «σκιώδη κυβέρνηση»! Είναι σαφές, όμως, επειδή το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και συμμετέχει στην κυβέρνηση Σαμαρά, δεν θα την ονομάσει «σκιώδη κυβέρνηση», επικαλούμενος την ανάγκη κοινοβουλευτικού ελέγχου.

real.gr


Read more...

Όταν ο «κηπουρός» συνάντησε το... νονό του!...



O θυμόσοφος λαός μας λέει «μόνο βουνό με βουνό δεν σμίγει» και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ρητό ταιριάζει... γάντι.

Ο Γιώργος Φλωρίδης απολάμβανε ήρεμος τον καφέ του σε κατάστημα ιδιωτικού πολιτιστικού χώρου, παρέα με την πρώην υπουργό Κατερινά Μπατζελή, όταν... είδε μπροστά του τον Παύλο Γερουλάνο.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», η συνάντηση ήταν τυχαία. Εμείς θα προσθέταμε και... μοιραία.

Άλλωστε, ο κ. Φλωρίδης ήταν εκείνος που βάφτισε όλους τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, «κηπουρούς».

Μόλις ο κ. Γερουλάνος- στενός συνεργάτης του ΓΑΠ, εισήλθε στον χώρο, πλησίασε τον κ. Φλωρίδη και του ζήτησε εξηγήσεις για τις δηλώσεις του.

Μάλιστα, ο κ. Γερουλάνος του επισήμανε ότι έχει περισσότερα πτυχία από άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ έχει προσφέρει και σημαντικό κυβερνητικό έργο. Επίσης υποστήριξε ότι ήταν λίγοι οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση.

Αν και η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το περιβάλλον του κ. Φλωρίδη, ο κ. Γερουλάνος έφυγε ικανοποιημένος από το τραπέζι και αργότερα υποστήριξε πως ο κ. Φλωρίδης του ζήτησε συγγνώμη...
newpost.gr


Read more...

Όλα τα σενάρια για το χαράτσι της ΔΕΗ ...



Άλλους τρόπους για να πληρώνεται το ειδικό τέλος ακινήτων, το λεγόμενο χαράτσι, ψάχνει τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση.
Το πρώτο και πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπει την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους πολίτες από τη ΔΕΗ, για διαδικαστικούς λόγους, αλλά χωρίς να ... 
σχετίζεται με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ το μόνο που θα κάνει θα είναι τυπώσει τα ειδοποιητήρια.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πως τα ειδοποιητήρια θα σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΔΕΗ και οι υπόλοιπο πάροχοι θα παραδώσουν τα στοιχεία των χρηστών με βάση τα οποία υπολογίστηκε το χαράτσι το 2011 και απλά θα είναι το υπουργείο που θα έχει την ευθύνη για την είσπραξη του τέλους...


Read more...

Τι είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Ποιοι είναι υπουργοί στη «σκιώδη» κυβέρνηση Βενιζέλου

«Σκιώδη» κυβέρνηση εντός της κυβέρνησης συγκροτεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναθέτοντας σήμερα κατά τη διάρκεια της ΚΟ εργασίας τομείς προς έλεγχο σε βουλευτές του κόμματός του. 

Στο υπουργείο Παιδείας υπεύθυνος είναι ο Μάρκος Μπόλαρης, Υγείας ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ΠΕΚΑ ο Γιάννης Μανιάτης, Δικαιοσύνης η Θεοδώρα Τζάκρη, Εργασίας ο Γιάννης Κουτσούκος, Ανάπτυξης ο Θάνος Μωραΐτης, Ναυτιλίας ο Νίκος Σηφουνάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Γιώργος Ντόλιος, Εσωτερικών ο Παναγιώτης Ρήγας, Εθνικής Άμυνας ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Γεωργίας ο Γιάννης Δριβελέγκας Οικονομικών ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην ομιλία του στους βουλευτές του κόμματος τόνισε την ανάγκη ενός επικαιροποιημένου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου προγράμματος για τη χώρα μας λόγω της αλλαγής των μακροοικονομικών δεδομένων και αναφέρθηκε στη στρατηγική αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης που θα ακολουθηθεί στις συζητήσεις που αρχίζουν σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα συμφωνημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλαίσιο το οποίο θα βρίσκεται σε συμφωνία με τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν για Ισπανία - Ιρλανδία μπορούν να εφαρμοστούν για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που αποτελούν όμοιες περιπτώσεις.

Αφετηρία, όπως είπε, είναι η ανάγκη επαναξιολόγησης των μακροοικονομικών προβλέψεων της τρόικας για το 2012 και τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2017.protothema.gr

Read more...

Τρόικα προς Στουρνάρα: «Δεν θα περάσεις καλά στο Eurogroup τη Δευτέρα»!


Τρόικα προς Στουρνάρα: «Δεν θα περάσεις καλά στο Eurogroup τη Δευτέρα»!
Σε καλό κλίμα διεξήχθη η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα τα στελέχη της Τρόικας του ανέφεραν χαριτολογώντας ότι «τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» και ότι ο ίδιος τους απάντησε «το γνωρίζω».
Στη διάρκεια της τελετής παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών που έγινε χωρίς κάμερες και μικρόφωνα ο κ. Στουρνάρας είπε πως από σήμερα μπαίνουμε σε «πολύ βαθιά νερά».


«Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας πως « βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Είναι μακρύ και χρειάζεται υπομονή».


Ρωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα στελέχη του υπουργείου δεν βλέπουν την Τρόικα ως «κατακτητές». Παράλληλα είπε πως η πρωινή συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση της Τρόικας για την πορεία του προγράμματος. «Κάποια στοιχεία του προγράμματος είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις, εντός σε άλλες», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Τρόικα είναι ενήμερη για τη διακήρυξη της νέας κυβέρνησης και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά και λίγα λόγια.


Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς, δήλωσε χαρούμενος που παραδίδει το υπουργείο σε έναν παλιό του φίλο και εξέφρασε την ελπίδα του να βγει η χώρα από την κρίση επί της θητείας του κ. Στουρνάρα.http://moneypost.gr

Read more...

«ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


Τα «βρήκαν» για απολύσεις και λαθρομετανάστευση, το παλεύουν για τις αποκρατικοποιήσεις


Τα «βρήκαν» για απολύσεις και λαθρομετανάστευση, το παλεύουν για τις αποκρατικοποιήσεις
Με το «κύριο πιάτο» στο μενού των συναντήσεων των εκπροσώπων των τριών κομμάτων να παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις, οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Σκανδαλίδης και Δημήτρης Χατζησωκράτης ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν την εξειδίκευση των θεμάτων του κειμένου προγραμματικής σύγκλισης που θα αποτελέσει επί της ουσίας την προέκταση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η διαδικασία ανάγνωσης των οποίων αρχίζει αύριο, στις 6.30 το απόγευμα στην Βουλή. 
Ενώ τα σημεία διαφωνίας δείχνουν να είναι αρκετά –καταδεικνύεται άλλωστε και από τον αριθμό των σχετικών συναντήσεων- οι τρεις πλευρές εμφανίζονται να ομονοούν στους σημαντικούς άξονες συνεργασίας της τρικομματικής κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενες ότι επιτυχγχάνεται συμφωνία στα σημαντικά ζητήματα, με τις όποιες διαφοροποιήσεις να εντοπίζονται σε θέματα επουσιώδη, συγκριτικά με την αξία που της κεφαλαιοποίησης μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης.

Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, «αγκάθι» δείχνει να αποτελεί το θέμα της ΔΕΗ όπου πάντως και τα τρία μέρη συμφωνούν στη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των στρατηγικής σημασίας δικτύων της εταιρείας. Συγκερασμός απόψεων επιδιώκεται ως προς τα δίκτυα άλλων εταιρειών, όπως της ΕΥΔΑΠ. Συναντίληψη ωστόσο δείχνει να υπάρχει αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρειών του ΟΠΑΠ και των κρατικών λαχείων, περιφερειακών λιμένων και αεροδρομίων, του IBC, της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ κ.λπ.

Έτερος άξονας για τον οποίο διαπιστώνεται συναντίληψη στο μεγαλύτερο βαθμό είναι το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο –οι σχετικές αποφάσεις μάλιστα θα αποτελέσουν και «μπούσουλα» για τον πρωθυπουργό κατά τη σημερινή του συνάντηση με την τρόικα.

Οι τρεις συμφώνησαν να μην υπάρξει καμία απόλυση στο Δημόσιο –προβλέπονται 15.000 απολύσεις για το 2012- καταλήγοντας μάλιστα κατά πληροφορίες και στη σχετική διατύπωση στις προγραμματικές δηλώσεις, όπου θα γίνεται λόγος για υποχρεωτικές μετατάξεις, κατόπιν της σχετικής αξιολόγησης.

Ο λιγότερος χρόνος κατά τη χθεσινή σύσκεψη φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να αφιερώθηκε στο μεταναστευτικό

Ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει επί μακρόν ανάλογες συσκέψεις κατά το παρελθόν και για το οποίο η απόφαση δείχνει να είναι κάποιες προσαρμογές στο νόμο Ραγκούση. Ο νέος νόμος που, καθώς φαίνεται θα αντικαταστήσει το νόμο Ραγκούση, θα αφορά στην παράνομη μετανάστευση και το περιεχόμενό του να προκύψει από τις αποφάσεις διακομματικής επιτροπής που θα συσταθεί.

Στόχος είναι, όπως έχει καταγραφεί και στο αρχικό σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας των τριών, ο συγκερασμός πολιτικών για τη λαθρομετανάστευση που ισχύουν σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των επικρατουσών διεθνών συνθηκών μεταξύ των οποίων και μια πιθανή έκρηξη της λαθρομετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι, παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ή του εκλογικού συστήματος, εστιαζόμενα κατά κύριο λόγο στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και από τις τρεις πλευρές διαψεύεται κάτι τέτοιο. Επισημαίνεται μάλιστα ότι δε θα μπορούσε να ανοίξει σχετικό θέμα από τη στιγμή που έχει εξ αρχής διαπιστωθεί διαφωνία αναφορικά με τον εκλογικό νόμο (για τον οποίο από τη ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένουν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής) και ως εκ τούτου οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, παλώς παραπέμπεται στο μέλλον. 

Πάνος Ρασσιάς


Read more...

Το ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας 100.000 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν οι Έλληνες (στη Βουλγαρία)

 

Μπορεί στην Ελλάδα η ανεργία να καλπάζει και μάλιστα με ξέφρενους ρυθμούς ωστόσο στη Βουλγαρία τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα χάρη… στους Έλληνες.

Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει στην Βουλγαρία οι Έλληνες επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά.

Αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ έπειτα από τη προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην Αθήνα.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία τα τελευταία 20 χρόνια και πως η σταθερή μετανάστευση ελληνικών κεφαλαίων στα Βαλκάνια είναι βασικός τροφοδότης της βουλγαρικής οικονομίας».

Σύμφωνα μάλιστα με την Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας, συνολικά 3.800 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έχουν αποδώσει φόρους στη Βουλγαρία το 2011. Πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης αυτές μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν μόλις μερικές εκατοντάδες.

Ο κ. Πλέβνελιεφ μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε την εκτίμηση του για τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών, που μπορούν να γίνουν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης της κατασκευής του διαμετακομιστή μεταξύ των δικτύων αερίου των δύο γειτονικών χωρών, στη δυναμικότερη συνεργασία για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου «Στρούμα» (Στρυμόνας) και στη διεύρυνση της συνεργασίας στην κατάρτιση κοινών σχεδίων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.protothema.gr

Read more...

Σχέδιο για εξόφληση των φόρων με δόσεις...



Αντιμέτωπη με το φαινόμενο να μην υποβάλλουν οι πολίτες τη φορολογική τους δήλωση και να αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Για... 
πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν σχεδόν στο σύνολό τους υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που τους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης ενημερώνεται καθημερινά από τους συνεργάτες του για την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και για τα μηνύματα των πολιτών που προσέρχονται στις Εφορίες και ζητούν διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι δόσεις για την εξόφληση των φόρων από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα κατ' ανώτατο όριο να επεκταθούν και να μπορεί κανείς να πληρώσει πέραν αυτών που ισχύουν σε 6 ή ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις ώστε να μη βρεθούν οι πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Το 1ο να πληρώνεται ο φόρος σε 6 διμηνιαίες δόσεις αντί για 3 σήμερα και το 2ο και πιο επικρατέστερο να πληρωθεί έως το τέλος του έτους ο φόρος σε 3 διμηνιαίες δόσεις αν γίνει η εκκαθάριση έως τα τέλη Ιουλίου και στη συνέχεια όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα να εξοφλήσει το υπόλοιπο σε 6 μηνιαίες δόσεις.

Αν το μέτρο αυτό κριθεί αποτελεσματικό μπορεί να εφαρμοστεί και τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να τονιστεί ότι όποιο σχέδιο αποφασιστεί θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της τρόικας ώστε να διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις (τρεις εάν ο φόρος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, δυο αν ο φόρος βεβαιωθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μια δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά) και μετά να υπάρχει η δυνατότητα για 6 μηνιαίες δόσεις.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Ιουλίου αντί για 16 Ιουλίου που ισχύει.

Μέχρι σήμερα σε σύνολο 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μόλις 2,2 εκατομμύρια. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί 1.750.000 είναι ηλεκτρονικές, 450.000 χειρόγραφες, ενώ 300.000 είναι αποθηκευμένες και περιμένουν το πάτημα του κουμπιού για να γίνει οριστική υποβολή και να εκδοθεί το εκκαθαριστικό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών δεσμεύθηκε ο Α.Σαμαράς στην τρόικα

Διώρη συνάντηση


Τα μέλη της τρόικα αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου
Τα μέλη της τρόικα αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου  
Αθήνα
Τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με την τρόικα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τη μείωση του επιτοκίου στο 0,75%, νέο ιστορικό χαμηλό, αποφάσισε η ΕΚΤ

Θυσίες στο βωμό της ανάκαμψης


  (Φωτογραφία:  Reuters )
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Στη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο νέο ιστορικό χαμηλό 0,75% προχώρησε την Πέμπτη η ΕΚΤ, όπως προεξοφλούσαν οι αναλυτές, δεδομένου ότι η ύφεση στην ευρωζώνη βαθαίνει με εμφανή σημάδια πλέον και στην γερμανική οικονομία.

Η αποφασιστική αυτή κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να στηριχθεί η οικονομία και οι τράπεζες της ευρωζώνης.

Τώρα αναμένεται από τους επενδυτές με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, που καταρχάς θα εξηγήσει την κίνηση της κεντρικής τράπεζας ενώ ενδεχομένως θα δώσει και τις πολύτιμες για τις αγορές ενδείξεις, για την μελλοντική στρατηγική της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Πάντως η κίνηση της ΕΚΤ δεν είναι η μόνη στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής, στο οποίο καταγράφονται κινήσεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη για την ώθηση της οικονομίας.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκιά της, ενώ ανακοίνωσε και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες, στα 375 δισ.

Αν και η απόφαση της ΤτΑ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από αναλυτές και επενδυτές.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως στη σχετική ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναφέρει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επανεξεταστεί, τονίζοντας μάλιστα πως «η αδύναμη παραγωγή συνεπάγεται πως τα περιθώρια υποχώρησης της οικονομίας είναι επίμονα και μπορεί να διευρυνθούν».

Η ΤτΑ αναφέρει επίσης πως το ΑΕΠ της Βρετανίας έμεινε σχεδόν αμετάβλητο τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ καταγράφηκε συρρίκνωση της παραγωγής τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Επισημαίνει, δε, πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 4 μήνες.

Ταυτόχρονα, αιφνιδιάζοντας για άλλη μια φορά τις αγορές, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε νέες μειώσεις επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, το βασικό καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 6%.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό Επιστρέφει η Γαλλία 754 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τόκους ελληνικών ομολόγων

Παρίσι
Κέρδος 754 εκατ. ευρώ που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας από πληρωμές τόκων ελληνικών ομολόγων που διακρατούσε θα επιστρέψει το Παρίσι στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στον αναθεωρημένο γαλλικό προϋπολογισμό.

Η ΕΚΤ, που θα είχε νομικό κώλυμα σε ανάλογη κίνηση, έχει αφήσει στη «διακριτική ευχέρεια» των εθνικών τραπεζών της Ευρωζώνης την απόδοση κερδών από ελληνικά ομόλογα στις κυβερνήσεις τους και έπειτα στην Αθήνα.

«Το γαλλικό κράτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό από τα επιτόκια που έχει αποκομίσει η Τράπεζα της Γαλλίας από ελληνικό χρέος που διακρατεί, σε ύψος 754 εκατ. ευρώ» αναφέρει το κείμενο του αναθεωρημένου γαλλικού προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...