Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μεγάλη Παρασκευή για την Ελληνική Δημοκρατία - Πολιτικό πραξικόπημα έγινε σήμερα στην Ελλάδα



Ο κυβερνητικός θίασος, προεξάρχοντος του Γιώργου Παπανδρέου, πρωθυπουργού κατ’ ευφημισμόν, ανακοίνωσε σήμερα τα νέα μέτρα, ύψους 25 δισ. Ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εισρεύσουν (επιπλέον των ήδη υπαρχόντων καθώς και των επερχομένων) μέχρι το 2015 στα ταμεία του κράτους (βλ. επενδυτικών τραπεζών).


Σήμερα, η χώρα βίωσε ένα ακόμη πολιτικό πραξικόπημα από το «τσίρκο Παπανδρέου», αφού από τα γεγονότα αποδεικνύεται πλέον πως τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργεύων, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού θιάσου, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της πολιτικής τους δράσης, αγνοώντας το Σύνταγμα της χώρας, τις συμβουλές συνταγματολόγων, αλλά αγνοώντας κυρίως τον Ελληνικό λαό, αποφάσισαν και διέταξαν την μετατροπή της χώρας σε εισπρακτική μηχανή τραπεζικών συστημάτων που παίζουν παιχνίδια με τη μορφή καθαρού τζόγου, ποντάροντας στην εξολόθρευση της χώρας. Οι αποφάσεις της παρέας Παπανδρέου σαφέστατα δεν αναγνωρίζουν τον παράγοντα άνθρωπο, σαφέστατα παραβλέπουν πως οι στόχοι των αριθμών επιβάλουν την ισοπέδωση ανθρώπων…

Τα υποπόδια της Goldman Sachs (βλ. κυβέρνηση Παπανδρέου), γνωρίζοντας πως το βάρος της απόφασης αυτής το έχει ο Ελληνικός λαός, ο οποίος Συνταγματικά επιβάλλεται να αποφασίσει για την μετατροπή του σε δούλο ή τη διατήρησή του σε άνθρωπο! Οι υποτακτικοί του διεθνούς κεφαλαίου, προχώρησαν στην ανακοίνωση των μέτρων εξολόθρευσης σήμερα, επειδή σήμερα κλείνει η Ελληνική Βουλή για είκοσι μέρες και εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατή όχι μόνο η πολιτική αντίδραση, αλλά ούτε και ο πολιτικός διάλογος.

Ήδη γνωστότατοι συνταγματολόγοι έχουν αναφερθεί στην κυβέρνηση Παπανδρέου και έχουν τοποθετηθεί σαφέστατα στην παραβατικότητα της απέναντι στο Ελληνικό Σύνταγμα. Την αγωνία των εγκρίτων συνταγματολόγων, δεν φαίνεται όμως να συμμερίζονται τα πολιτικά κόμματα της χώρας και ιδιαίτερα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας. Η ισοπέδωση, η κατακρήμνιση και ο πλήρης ευτελισμός του πολιτικού βίου πραγματώνονται από τον Γιώργο Παπανδρέου και τους καλοθελητές του, αλλά η μη έμπρακτη αντίδραση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, δείχνει πως είτε δεν θέλουν να αντισταθούν στην ηθική εξαθλίωσή τους είτε αυτό-παύονται επειδή δεν θέλουν να ασχοληθούν με την ουσία της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας που σπρώχνει τη χώρα σε οικονομική (και όχι μόνο) καταστροφή, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά μία ολόκληρη γενιά και επιβάλλοντας το όριο της φτώχειας σε επίπεδα εύρεσης της καθημερινής τροφής!!!

Η κυβέρνηση των αθλίων πολιτικών, που δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους χωρίς την προστασία αστυνομικών, σήμερα επέβαλε ένα ακόμη πραξικόπημα στη χώρα. Μετά την παράνομη επιβολή του περίφημου μνημονίου (έπρεπε να ψηφισθεί από 180 βουλευτές και όχι από 150), ο Παπανδρέου και οι υποτακτικοί του συναίνεσαν και ανακοίνωσαν πως ο περίφημος τέταρτος δρόμος είναι αυτός της υποταγής στη βούληση των διεθνών οικονομικών τρομοκρατών, είναι αυτός του ξεπουλήματος των πάντων και της ισοπέδωσης των ανθρώπων που από τούδε και στο εξής μετατρέπονται σε αναλώσιμους αριθμούς, σε αριθμούς στόχους που απαιτούν οι πραξικοπηματίες και τα αφεντικά τους.

Από σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για την Μεγάλη Παρασκευή της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από σήμερα, μπορούμε πλέον να γνωρίζουμε ποιος είναι ο «εχθρός» των πολιτών, που μέχρι και χθες κρυβόταν πίσω από προσχήματα και ωραιοποιημενες εκθέσεις ιδεών. Από σήμερα εμείς οι πολίτες είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για όσα θα μας συμβούν. Γιατί; Επειδή έχουμε ένα μεγάλο, ουσιαστικό, πραγματικό και ιστορικό για την χώρα, για εμάς και τις επόμενες γενιές δίλημμα: Είτε ρίχνουμε την κυβέρνηση των αθλίων υποποδίων των διεθνών τραπεζών, είτε υποτασσόμαστε ως άβουλα όντα στην επικείμενη και απολύτως βέβαιη εξαθλίωσή μας. Κάποιοι από εμάς ίσως δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτά που γράφονται. Και ίσως να το κατανοήσουν όταν δούνε το παιδί τους να πέφτει στα ναρκωτικά (επειδή δεν αντέχει ούτε να τους βλέπει), είτε στην πορνεία (για να μπορεί να αγοράσει ένα ρούχο ή ένα πιάτο φαγητό). Μόνο που τότε θα είναι αργά και πολύ πιο δύσκολο -από ότι είναι σήμερα- να ρίξουμε ένα φασιστικό καθεστώς που θα έχει «πατήσει» πολύ καλά στα πόδια του, αφού πρώτα θα έχει ποδοπατήσει τις ζωές και τις ψυχές μας…

Οι έγκριτοι συνταγματολόγοι μίλησαν για πράξη εσχάτης προδοσίας. Το βέβαιο είναι πως αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει και θα επιχειρήσει να διασωθεί επιβάλλοντας τον μονόδρομο του φασισμού που επέλεξε να "περπατήσει". Το απολύτως βέβαιο είναι πως στο μέλλον (κοντινό ή μακρινό) τα μέλη αυτής της κυβέρνησης, πολλά από τα μέλη αυτού του κοινοβουλίου και ένα πλήθος παρατρεχάμενων γυμνοσάλαγκων της εξουσίας, θα στηθούν απέναντι στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν και να δεχτούν την τιμωρία που τους αρμόζει. Πότε θα γίνει αυτό; Όταν εμείς οι πολίτες το αποφασίσουμε...

Κωνσταντίνος

Read more...

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Εφετείο την απεργία στα ΕΛΠΕ

Ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Παράνομη και καταχρηστική έκρινε την Παρασκευή το τριμελές Εφετείο την δεκαήμερη απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Κυριακή.

Το Εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, που έκρινε νόμιμη την απεργία, και απαγόρευσε την επανάληψή της με τα ίδια αιτήματα.

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν ανασταλεί και διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Θα συγκρουστούμε σκληρά» αν επιχειρηθεί περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, λέει η ΓΕΝΟΠ

Υπενθυμίζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις


Από κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ τον περασμένο Ιούνιο
Από κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ τον περασμένο Ιούνιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα συγκρουστούμε σκληρά» είναι η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ -όπως έχει άλλωστε πει επανειλημμένα- στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ν.Φωτόπουλος.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που συζητήθηκε την Παρασκευή στο υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, το 2012, με διατήρηση δημοσίου ελέγχου και μάνατζμεντ.

Μετά τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν το Υπουργικό Συμβούλιο, η ΠΑΣΚΕ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα επιστολή της προς τον πρωθυπουργό που είχε στείλει στις 4 Απριλίου, στην οποία τον καλούσε να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που θα μείωναν το ποσοστό του Δημοσίου στην ΔΕΗ κάτων από το 51%.

«Για κάθε άνθρωπο ισχύει το ότι "δεν πουλά την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά"» ανέφερε στην επιστολή της η ΠΑΣΚΕ.

Η αναγνώριση της ιδιαίτερης αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού, συνέχιζε η επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ήταν «που οδήγησε και με τη δική σας σφραγίδα για πρώτη φορά στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα να διατυπωθεί η θέση ότι η "ΔΕΗ παραμένει υπό Δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον με 51%».

«Για εμάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές» υπογραμμίζει η ΠΑΣΚΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η τοποθετηση Βενιζέλου στο Υπουργικό

Βενιζέλος προς Γιώργο: Να πούμε την αλήθεια στο λαό, να συνεδριάσουμε πριν το Πάσχα

Η πειστική εξήγηση και η κατανόηση των λόγων που οδήγησαν σε αποκλίσεις τον προυπολογισμό του 2010 μας επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε πολύ καλύτερα τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2015 και να δούμε από τώρα ποιες είναι οι συμπληρωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και για το 2011Ο υπουργός Άμυνας προτείνει άλλες δύο συνεδριάσεις του υπουργικού για να συζητηθεί η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και σημείωσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η φροντίδα για να αποσυμφωρηθεί η συσσωρευμένη κοινωνική ένταση και η υποβόσκουσα βία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών που σπάζουν τον φαύλο κύκλο και επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικά την πολιτική διεύθυνση της χώρας, ζητώντας την καθολική συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

2. Επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για την αλήθεια: προφανώς πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια και με λεπτομέρειες στον λαό. Πριν την πούμε, όμως, πρέπει όλοι μας στην χώρα να την κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή. Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά, αποφασιστικά και γρήγορα ένα σχέδιο που είναι αληθινό, δηλαδή που παράγει αποτελέσματα και σέβεται και προστατεύει τις θυσίες των πολιτών.

3. Ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός 2012-2015 πρέπει συνεπώς να έχει ως αφετηρία το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2010, δηλαδή το τελικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, κυρίως την πορεία των δημοσίων εσόδων που εμφανίζουν υστερήσεις. Η πειστική εξήγηση και η κατανόηση των λόγων που οδήγησαν σε αυτού του είδους τις αποκλίσεις μας επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε πολύ καλύτερα τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2015 και να δούμε από τώρα ποιες είναι οι συμπληρωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και για το 2011, γιατί η ανακοίνωση του πακέτου του 2012-2015 προϋποθέτει ότι έχουν λυθεί και τα προβλήματα του 2011.

4. Προτείνω, συνεπώς, και τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα, να ξανασυζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκινώντας από την ανάγκη να συζητήσουμε την πραγματική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας -ανεργία, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πιστωτική επέκταση, λειτουργία των τραπεζών- και κυρίως να δούμε ποιος είναι σήμερα πια ο όγκος και η αντοχή της παρα-οικονομίας, ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα των εισοδημάτων και τα πραγματικά επίπεδα των περιουσιών και των αποδόσεών τους, για να προσανατολίσουμε σωστά τις πολιτικές μας, αρχής γενομένης από την φορολογική πολιτική.

5. Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να φροντίσουμε να αποσυμφορηθεί η συσσωρευμένη κοινωνική ένταση. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί και υπάρχει διάχυτη ένταση και υποβόσκουσα βία. Έχει επίσης πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφώσουμε με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπό συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, το δίκτυο του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, χωρίς αύξηση της δαπάνης για κοινωνικά επιδόματα, με στοχευμένες δράσεις γι’ αυτούς που έχουν πραγματική και αποδεδειγμένη ανάγκη στον τόπο κατοικίας τους.

6. Ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός επίσης συνδέεται με τη διαχειρησιμότητα του δημόσιου χρέους και πιο συγκεκριμένα με το επείγον ζήτημα του τρόπου κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας το 2012 και τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι που πρέπει να απαντηθεί με πειστικό τρόπο για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συζήτησης για την «αναδιάρθρωση» που είναι δυστυχώς εισαγόμενος.

7. Χαίρομαι επίσης γιατί έγινε δεκτό να είναι χρηματο-οικονομική κατά βάση η προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς μέσα σε ορίζοντα τεσσάρων ετών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από άμεσες επενδύσεις θα είναι κατ’ ανάγκη περιορισμένο, ενώ μέσα από τη δημιουργία εταιριών χαρτοφυλακίου ακινήτων μπορούμε να έχουμε μια σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

8. Στο αναπτυξιακό επίπεδο θα πρότεινα να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, πρακτικές και συγκεκριμένες, με γενναίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα η οικοδομή, η οποία πρέπει και μπορεί κινηθεί και να συμπαρασύρει πολλά επαγγέλματα και πολλούς άλλους τομείς.

9. Στο πλαίσιο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθηθούν στοχευμένες εθνικές αναπτυξιακές συμφωνίες. Μίλησα ήδη για τις προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες, με την Δικαιοσύνη, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο για συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα.

Κείμενο Νewpost
papaioannou

Read more...

Σαμαράς: Η κυβερνηση καλεί το λαό σε διπλή μιζέρια


Σαμαράς: Η κυβερνηση καλεί το λαό σε διπλή μιζέρια eurokinissi

“Η κυβέρνηση έπεσε έξω και καλεί το λαό σε διπλές θυσίες, διπλή μιζέρια” δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά το υπουργικό συμβούλιο όπου παρουσίασε μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για φέτος και συνολικά 26 δισ. έως το 2015 σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν είπε λέξη για την ταμπακέρα. Ετοιμάζει νέο πακέτο επώδυνων μέτρων. Μας το φιλάει όμως για μετά το Πάσχα. Όταν έλθει η ώρα, θα δει ο ελληνικός λαός πόσα του φυλάει.»

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μίλησε για όλο και περισσότερες θυσίες του ελληνικού λαού που πάνε χαμένες και υπάρχουν όλο και φτωχότερα αποτελέσματα.

Ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση πρόσθεσε επιπλέον μέτρα για το 2011 και άλλα 3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι αστοχίες της.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, από τα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο για το 2011, φτάσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, στον προϋπολογισμό, στα 14 δισ. ευρώ και τώρα με τα νέα μέτρα ο λογαριασμός υπερβαίνει -κατά τον κ. Σαμαρά- τα 17 δισ. ευρώ.

Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης: “Συνένοχοι σε μια καταστροφική πολιτική δεν πρόκειται να γίνουμε. Και αν ο κ. Παπανδρέου θελήσει να εκβιάσει ακόμα και με εκλογές, τον εκβιασμό του δεν πρόκειται να το δεχθούμε। Του το λέμε από τώρα, για να μη μπει στον κόπο.”

newpost.gr

Read more...

Κακλαμάνης: Κάναμε το κράτος χειρότερο απ΄ό,τι το παραλάβαμε από τη ΝΔ


Κακλαμάνης: Κάναμε το κράτος  χειρότερο απ΄ό,τι το παραλάβαμε από τη ΝΔ eurokinissi

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Απόστολος Κακλαμάνης τόσο κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όσο και κατά του Γιάννη Ραγκούση, υπογραμμίζοντας: “Δώσαμε έμφαση στα έξοδα αλλά δεν προσέξαμε τα έσοδα. Το έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με τον περιορισμό των εξόδων”.

Αναφορικά με την κατάσταση του κράτους, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι “το κάναμε χειρότερο απ΄ό,τι το παραλάβαμε από τη ΝΔ”, ενώ για τα πρόσφατα γεγονότα στην Κερατέα και τους Αγίους Αναργύρους τα χαρακτήρισε “οργανωμένα” επειδή κάποιοι – όπως είπε- “ξέρουν ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να αντέξει έναν νεκρό”।

newpost.gr

Read more...

Καταγγελία Λοβέρδου: Ορθοπεδικά υλικά χωρίς διαγωνισμούς σε τέσσερα νοσοκομεία


Καταγγελία Λοβέρδου: Ορθοπεδικά υλικά χωρίς διαγωνισμούς σε τέσσερα νοσοκομεία eurokinissi

Σε 4 νοσοκομεία της χώρας (Φλώρινας, “Αττικόν”, “Αγλαΐα Κυριακού” και “Χατζηκώστα” Ιωαννίνων) δεν γίνονταν διαγωνισμοί για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών αλλά απευθείας αναθέσεις, κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε σύσκεψη με τους διοικητές. “Ούτε καν ανοίγονταν οι φάκελοι με τις άλλες προσφορές”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι από την πολιτική του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο μέχρι το 2013 θα έχουν εξοικονομηθεί άλλα 850 εκατομμύρια ευρώ και επεσήμανε ότι η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια του υπουργείου για εξοικονόμηση ανέρχεται στο 0,5% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την υπόθεση του “Αλεξάνδρα” ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «κάλπικο περιστατικό» και δήλωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (Υ.ΠΕ) να ζητούν οι ίδιοι την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για τη διερεύνηση αναλόγων υποθέσεων.

Η διοικήτρια του "Αλεξάνδρα" παραδέχτηκε ότι δεν έκανε επιτόπια έρευνα και δέχτηκε πιέσεις από τους διευθυντές των κλινικών για κλείσιμο της εφημερίας, ενώ ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Άρης Μουσιώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “οι κλίνες δεν ανήκουν σε κανέναν κλινικάρχη και σε κανέναν φεουδάρχη” και πως “τα βαλιτσάκια, τα πελατάκια και οι κοτσαμπάσηδες στα νοσοκομεία, τέλος”।

newpost.gr

Read more...

«Δεν αντέχουμε νεκρό στην Κερατέα ή στους Αγίους Αναργύρους»

«Βόμβες» Κακλαμάνη στην ΚΟ


http://img.protothema.gr/903064D5434C052A25EB22A8B90AD8B8.jpg
Τελευταίος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πήρε το λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Καλαμάνης. Ανάμεσα στα άλλα, είπε: "Τιμώ αυτούς που έχουν αναλάβει κράτος και οικονομία (Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου). Εκεί έχουν σημειωθεί τα σοβαρότερα λάθη".

Ενώ μιλούσε, νόμιζε πως η συνεδρίαση ήταν κλειστή. Όταν ενημερώθηκε, ζήτησε να διακοπεί το κύκλωμα και απομακρύνθηκε από τα μικρόφωνα. Παρόλα αυτά, ακούστηκε να λέει πως ήταν λάθος του Παπουτσή που παραλλήλισε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 με τα σημερινά.

Τώρα είναι οργανωμένα, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως γνωρίζουν ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να αντέξει ούτε νεκρό στην Κερατέα, ούτε νεκρό στους Αγίους Αναργύρους. "Το κόμμα το διαλύσαμε" κατέληξε.

Λίγο πριν από όλα αυτά είχε πει ότι ήταν λάθος από τη δεκαετία του 1980 το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει το ΚΚΕ στην οργάνωση και να υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ, που στηρίζονται περιορισμένα στους υπαλλήλους αυτών των υπηρεσιών. «Φτιάξαμε σφραγίδες και όχι μαζικές οργανώσεις» ήταν τα λόγια του.

Read more...

Προβληματισμός και αιιχμές «Γκρίνια» για τα μέτρα, ανασχηματισμός και πρόωρες στις τοποθετήσεις των βουλευτών

(Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Προβληματισμούς, αιχμές κατά υπουργών και ανησυχία για την οικονομική κατάσταση εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις παρεμβάσεις τους μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην ανάγκη δομικού ανασχηματισμού ή και πρόωρες εκλογές.Η Μαρία Θεοχάρη υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να διατυπώνουν την άποψη και τις διαφωνίες τους, ωστόσο με στόχο συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού έργου και όχι προσωπικούς στόχους.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, χωρίς «κούρεμα», ενώ αντίθετα ο Έκτωρ Νασιώκας ζήτησε άμεση αναδιάρθωση του χρέους.

Προβληματισμό για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη που προβλέπει ο οδικός χάρτης εξέφρασε ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ξεφύγει από τη «μεταρρυθμιστική κόπωση».

Θα μπορέσουμε, αλλά όλοι μαζί και εάν εμβαθύνουμε τις ρήξεις και επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτηρίζοντας σωστή την πολιτική που χαράσσεται.

Πάντως, είπε ότι η δυσαρέσκεια που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, υπάρχει, αποδίδοντας το γεγονός στο χάσμα που, όπως υποστήριξε, υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική που χαράσσεται και που υλοποιείται.

Συμπλήρωσε δε ότι στο σχέδιο που τους διανεμήθηκε σήμερα δεν αποτυπώνονται οι ανησυχίες και οι αγωνίες μας.

Την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού εξήρε ο Χρήστος Μαγκούφης, τονίζοντας ότι ο οδικός χάρτης είναι υπόθεση όλων μας και τασσόμενος υπέρ της λογικής της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ζήτησε ο Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.

Η Σούλα Μερεντίτη έκανε λόγο για υπουργούς της κυβέρνησης που δεν ακούν παράπονα και παρατηρήσεις βουλευτών.

Ο Γιάννης Βούρος παρατήρησε ότι από τον οδικό χάρτη λείπει η «σελίδα» που αναφέρεται στον πολιτισμό.

«Η αντίληψη όλων είναι ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστη με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό που μπορεί με ευχέρεια να χειρίζεται τα ζητήματα της χώρας» επεσήμανε ο Ευτύχης Δαμιανάκης, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό υπάρχουν προβλήματα, όπως συντονισμού. Επανέλαβε δε την πρότασή του για δημιουργία Κέντρου σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ο τελευταίος που τοποθετήθηκε ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι κανένας δεν είναι αλάθητος ούτε και αναντικατάστατος, για να προσθέσει ότι τιμά όσους έχουν αναλάβει τους τομείς του κράτους και της οικονομίας, όπου όμως, όπως συμπλήρωσε, έχουν σημειωθεί και τα μεγαλύτερα λάθη.

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και για τα έσοδα.

Σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας, με αφορμή την Κερατέα και τους Αγίους Ανάργυρους, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε λάθος εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη τον παραλληλισμό όσων συμβαίνουν σήμερα σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2008, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες τώρα είναι στοχευμένες και «γνωρίζουν (οι πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων) ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να αντέξει έναν νεκρό στην Κερατέα ή στους Αγ. Αναργύρους».

H δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Δεν υπάρχει 'μέσα' και 'έξω' (από την χώρα), οι οικονομίες είναι αλληλεξαρτώμενες. Αν πηγαίναμε άσχημα 'έξω', 'μέσα' θα ήμασταν πολύ χειρότερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, επισημαίνοντας ότι ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει παγκόσμια διακυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει G20, αλλά στην ουσία υπάρχει G0» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το ότι πάμε καλά «έξω» δεν οφείλεται στο ότι «τρέχω» εγώ, όπως πρέπει να κάνει ένας πρωθυπουργός, αλλά οφείλεται στην αναγνώριση της προσπάθειας του ελληνικού λαού, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της αξιοπιστίας, ρωτώντας ρητορικά τους βουλευτές αν θα πήγαιναν σε γιατρό που δεν τον θεωρούσαν αξιόπιστο, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι παρά την παγκόσμια κρίση, την καταστροφή που υπέστη και το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος της, θεωρείται αξιόπιστη χώρα και «αυτό είναι που την κρατά».

Αναφερόμενος πάντα στα προβλήματα διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παγκοσμίως οι δημοκρατικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς μπορεί ο πολίτης να ψηφίζει στις εκλογές και να εκλέγει κυβερνήσεις πιστεύοντας ότι αυτές έχουν την εξουσία, όμως η εξουσία έχει πάει σε ανεξέλεγκτα κέντρα και σε φορολογικούς παραδείσους όπου καταφεύγουν διάφορες εταιρείες επιχειρώντας να αποφύγουν τον έλεγχο του πλούτου τους.

Το πρόβλημα δεν ήταν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά η λειτουργία του κράτους είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι πρέπει να προβούμε σε ρήξεις ακόμα και με τον εαυτό μας.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τώρα είναι «πιο ουσιαστική η συνειδητοποίηση του βάθους του προβλήματος» και πρόσθεσε ότι «στη νέα δυναμική πρέπει να φέρουμε κοντά μας την κοινωνία».

Επίσης κάλεσε τους βουλευτές «να ξεφύγουμε από την 'εθνική ασθένεια' της γκρίνιας, υπάρχει δυναμική και δεν είναι τυχαίο ότι επί 4 μήνες αυξάνονται οι εξαγωγές σε ποσοστό που προσεγγίζει το 40%» είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις βουλευτών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αγροτική πολιτική είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι κάνουμε οτιδήποτε για να διευκολύνουμε την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, ενώ αναφορικά με το ΕΣΠΑ είπε ότι ένα από τα προβλήματα ήταν ότι δεν είχαμε ώριμες μελέτες.

Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας είπε ότι θα είναι στα επίμαχα των συζητήσεών μας.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που σημειώνονται ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις αντιδράσεις, αντιδρούν διάφοροι που θίγονται, αντιδρούν κι αυτοί που έχουν πρόβλημα κι αυτούς πρέπει να τους ακούσουμε, ωστόσο δεν πρέπει να μας απασχολούν τόσο αυτοί που αντιδρούν, αλλά το πώς θα κινητοποιήσουμε την κοινωνία να συμμετάσχει στις μεταρρυθμίσεις».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μαχαίρι 8 δισ. σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές

Η εξειδίκευση τις …Άγιες Ημέρες


http://img.protothema.gr/EAFE3D7E0B276B4B5A65DC74082CCB50.jpg
Ο Γολγοθάς της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζεται, χωρίς προοπτικές ανάστασης – ίσως ούτε καν αποκαθήλωσης για μία “έντιμη” ταφή.

Μπορεί οι φράσεις να ηχούν βαριά, αλλά τις επόμενες ημέρες – κατά σύμπτωση, μεγαλοβδομαδιάτικα – θα εξειδικευθούν οι λεπτομέρειες της νέας δέσμης μέτρων που φέρνει η επικαιροποίηση του Μνημονίου. Και, προφανώς, δεν ενδιαφέρει τους πολίτες αν ο υπουργός Οικονομικών τα χαρακτηρίζει ως …μη οριζόντια, κάθετα, διαγώνια ή ο, τιδήποτε άλλο.
Η ουσία είναι μία: άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα φύγουν από τους φορολογούμενους! Είτε υπό τη μορφή της κατάργησης ή συρρίκνωσης ακόμη και κοινωνικών επιδομάτων, είτε υπό τη μορφή κατάργησης φοροαπαλλαγών.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την περίοδο 2012-2015 προβλέπει έσοδα 2,5 δισ . ευρώ μ τις εξής παρεμβάσεις:

• Εξορθολογισμός κοινωνικών επιδομάτων και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων
• Ενιαίος φορέας παροχής κοινωνικών παροχών
• Στόχευση προνοιακών επιδομάτων
Για την εξασφάλιση 3,5 δισ. ευρώ προβλέπονται μεταξύ άλλων:

• Μεγαλύτερος αριθμός και περισσότερο στοχευμένοι τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι

• Αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων


• Αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

• Αποδοτικότερη καταπολέμηση λαθρεμπορίου
Άλλα δύο δισ. θα προέλθουν από τη μείωση – κατάργηση φοροαπαλλαγών. Ειδικότερα προβλέπονται:

- Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος.

- Επαναξιολόγηση όλων των απαλλαγών σε έμμεσους και άμεσους φόρους.

- Εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων.

- Επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων

Όλα τα μέτρα θα περιλαμβάνονται σε νέο νομοσχέδιο που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Μαϊου.

Read more...

Μετά το Πάσχα τα ακριβή μέτρα Προχωρώ με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η χώρα, το μήνυμα Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του
Αθήνα
Συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο οποίος τόνισε οτι αποτελεί «το μόνο σίγουρο δρόμο». Ανέφερε ότι τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα θα εξειδικευτούν μετά το Πάσχα, τονίζοντας ότι το βασικό διακύβευμα σήμερα είναι η ανόρθωση και η ανασυγκρότηση της χώρας.

«Είμαι αποφασισμένος» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου και τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα έχει μόνο μία θητεία. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές είπε με νόημα ότι θα προχωρήσει με αυτούς που θέλουν ν'αλλάξει η χώρα.

Η αλήθεια έκανε τους προηγούμενους να το βάλουν στα πόδια, είπε ο πρωθυπουργός σε μια από τις πολλές επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, την οποία όμως δεν ανέφερε ούτε μια φορά ονομαστικά. Αν συνεχίζαμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας ότι αναδιάρθρωση χρειάζεται η χώρα.

Για τον χρόνο εξόδου από την κρίση ανέφερε ότι «είναι στο χέρι μας» και συμπλήρωσε ότι το 2012 μπορεί να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είπε ότι βρεθήκαμε πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα, πέσαμε θύματα της αγέλης των αγορών, ενω χαρακτήρισε αναπόδραστη την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και ανέφερε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Δικαιώνεται η πολιτική μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι διεθνείς συνθήκες, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνοντας ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό, ανεξαρτήτως από τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά μας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης:

«Αυτή τη φορά ανέφερε δεν θα προχωρήσουμε σε μια τεχνική αναθεώρηση αλλά ύστερα από διάλογο η χώρα θα αποκτήσει ένα νέο καταστατικό Χάρτη από τον οποίο θα απουσιάζουν ρυθμίσεις όπως εκείνες του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών με τον οποίο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη και συντηρείται το αίσθημα αδικίας στους πολίτες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ενώ υπογράμμισε ότι το πεδίο στο οποίο δίνεται η μάχη για να αλλάξει η χώρα, είναι το κράτος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στη χώρα τα τελευταία χρόνια ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα της παγκόσμιας κρίσης, καθώς εγκλωβίστηκε σε λογικές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Όλα αυτά, τόνισε, δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος και τον άθλο που πέτυχε η κυβέρνηση αποτρέποντας τη χρεοκοπία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη. «Είμαστε στην Εντατική και πέρυσι σωθήκαμε την τελευταία στιγμή. Το θέμα δεν είναι να εντοπίσεις το πρόβλημα, αλλά να το θεραπεύσεις.

» Όταν πριν ένα χρόνο γλιτώσαμε τα χειρότερα, έχασαν όσοι είχαν ποντάρει στην κατάρρευσή μας. Και σήμερα όσοι κινδυνολογούν θα πέσουν έξω.»

Σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου, αλλά είπε ότι είναι στο χέρι μας να βγούμε νωρίτερα ή αργότερα.

Και πρόσθεσε ότι αν το ρίξουμε στα μοιρολόγια δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Από την άλλη, όπως τόνισε, αν προσπαθήσουμε το 2012 μπορεί να διαφανεί και η διέξοδος. Έχουμε τόνισε, μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τα στοιχειώδη για να μην ξαναβρεθούμε στα ίδια.

Υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας του μνημονίου τονίζοντας ότι πόσο αναγκαία και αναπόδραστη ήταν η προσφυγή σε αυτό αποδεικνύεται από τις προσφυγές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σχετικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λέγονται πολλά και ανεύθυνα. Δεν μιλάμε τόνισε για πειραματόζωα αλλά για έναν λαό και μια οικονομία.

Η κυβέρνηση, τόνισε, διαχειρίζεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα του χρέους και αυτό το απέδειξε στις Συνόδους Κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου.

Κινούμαστε, πρόσθεσε, συστηματικά και αθόρυβα χωρίς να μπαίνουμε στη λογική της αντιπαράθεσης με όσους μας θέλουν πειραματόζωα.

Ανέφερε επίσης ότι η ύφεση δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου καθώς προϋπήρχε και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός της ήδη μειώνεται και το 2012 μπορούμε να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Φυσικά και υπάρχει ελπίδα, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και αυτό το αποδείξαμε ήδη. Κρατάμε, τόνισε, το τιμόνι της χώρας στα χέρια μας ενώ για την επιτυχία μας ενδιαφέρονται και οι εταίροι καθώς η επιτυχία αυτή θα είναι και δική τους.

Ζήτησε από τους βουλευτές του Κινήματος να αντισταθούν στη ρητορική της μοιρολατρίας και της μιζέριας καθώς, όπως είπε, αυτή τη συντηρηθούν όσοι θέλουν να μην αλλάξει η Ελλάδα.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την προσφορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία, όπως τόνισε, πέρα της κριτικής είχε προσφορά και στήριξη στο κυβερνητικό έργο. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να δώσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του για να υπερασπιστεί την Ελλάδα που δημιουργούμε όλοι μαζί.

Ζήτησε επίσης τη στήριξη του λαού όχι στην κυβέρνηση όπως είπε, αλλά στην κοινή προσπάθεια και πρόσθεσε ότι η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται μόνο στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά στην κοινωνία. Πρέπει σήμερα να ξανανιώσουμε όλοι Έλληνες, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου και να δημιουργηθεί μια νέα συμμαχία με τους πολίτες, τη στάση των οποίων καθορίζει ο ορθός λόγος.

Η Ελλάδα του 2013, ανέφερε ο πρωθυπουργός θα έχει θέσει γερές βάσεις για το μέλλον της ακολουθώντας το σωστό δρόμο που χαράσσει ο Οδικός Χάρτης που είναι πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και θα μας οδηγήσει από την ύφεση στην ανάπτυξη.
Newsroom ΔΟΛ
Read more...

Για παρερμηνεία των δηλώσεών του μιλά ο Σόιμπλε

Τα «μαζεύει» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών


http://img.protothema.gr/65EA7A7BBEF7F4EA815B5971264FDBCE.jpg
Σε σφαλερή ερμηνεία των δηλώσεών του αποδίδει τα συμπεράσματα του Τύπου περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε.

Σε σημερινές του δηλώσεις στα περιθώρια της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τα σχόλια, που έκανε σε εφημερίδα σχετικά με την κατανόηση που δείχνει το Βερολίνο στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αποτελούν μία «κατά το μάλλον ή ήττον σφαλερή» ερμηνεία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου ίσως να είναι ανεπαρκείς, επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και το φθηνότερο επιτόκιο δεν φτάνουν για να βγει η Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο.
Read more...

Εικόνες διάλυσης στον ΟΣΕ ...



Ένα τηλεγράφημα του Διευθυντή Κίνησης Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που αρχίζει με τη φράση “Λόγω έλλειψης προσωπικού...”, αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ... τηλεγράφημα, που έχει ημερομηνία 12 Απριλίου, από χτες, Τετάρτη 13 Απριλίου και μέχρι νεωτέρας, οι αμαξοστοιχίες της γραμμής Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Λάρισα θα καλύπτονται από... έναν μόνο υπάλληλο, ο οποίος
θα εξασφαλίζει την ασφάλεια κυκλοφορίας, τόσο των επιβατών όσο και του τροχαίου υλικού.

Πέρα από την τραγελαφικότητα του θέματος (ένας υπάλληλος υπεύθυνος για όλες τις αμαξοστοιχίες και για όλη τη διαδικασία), γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι εισερχόμαστε, πλέον, σε μια εποχή, όπου οι εικόνες των τραίνων στην Ινδία, με τους εκατοντάδες επιβάτες ν' ανεβοκατεβαίνουν κατά το δοκούν και να στοιβάζονται, χωρίς εισιτήριο, χωρίς έλεγχο, χωρίς καμμία ασφάλεια, δεν θα απέχουν πολύ από την εικόνα της γραμμής Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Λάρισα...


Read more...

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση»

Στήριξε το Μνημόνιο, αλλά παραδέχθηκε ότι «είμαστε στην εντατική»


http://img.protothema.gr/A3E4E594A09E93EC71D11A354F21FB9F.jpg
«Συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους, τονίζοντας ότι το 2012 μπορεί να διαφανεί η έξοδος από την κρίση.

Μιλώντας μία ώρα και ένα τέταρτο, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε αναλυτικό απολογισμό των σχεδίων της κυβέρνησης, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση διεύψευσε το φόβο της χρεοκοπίας, αν και συμπλήρωσε πως «η αλήθεια δεν κρύβεται, βρισκόμαστε στην εντατική».

Αμέσως μετά είπε πως, «αν χρειαστεί να κάνουμε διαρθρωτικές κινήσεις, θα τις κάνουμε, αρκεί να μείνουμε στην πορεία μας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αποκλίσεις που παρουσιάζει το έλλειμμα και είπε ότι αυτό μεταφράζεται σε κατάκτηση της απόλυτης διαφάνειας, ενώ παράλληλα δείχνει τις δυσκολίες και τον άθλο που έκανε η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως το χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή.

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ξέρουμε πως θα διαχειριστούμε το χρέος μας και δεν θα γίνουμε πειραματόζωα τον αγορών».

Ανέφερε μάλιστα πως η κυβέρνηση αλλάζει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό, βάζει σε εφαρμογή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ δημιουργεί όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας.

"Δεν υπάρχει "μέσα" κι "έξω" οι οικονομίες είναι αλληλεξαρτώμενες. Αν πηγαίναμε άσχημα "έξω", "μέσα" θα ήμασταν πολύ χειρότερα", υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

"Κερδίσαμε σε αξιοπιστία γιατί δεν κρύψαμε αλήθειες. Στην πρώτη συνάντηση στις Βρυξέλλες είπαμε ότι είχαμε προβλήματα και διαφθοράς και κατηγορηθήκαμε από την αντιπολίτευση γι' αυτό, την ώρα που το ήξερε η Διεθνής Διαφάνεια και όλοι, αλλά αν δεν λέγαμε την αλήθεια δεν θα μας πίστευαν", είπε πρόσθεσε.
Read more...

Αύξηση 30% στα πρόστιμα του ΟΑΣΑ...



Η συστηματική εκστρατεία ελέγχων, με τη λειτουργία του νέου Σώματος Ελέγχου, κατά της λαθρεπιβίβασης και της εισιτηριοδιαφυγής που ξεκίνησε, από την πρώτη Απριλίου το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς διαπιστώνεται σημαντική μείωση των ... επιβατών που δεν είχαν ακυρώσει το εισιτήριό τους, με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση πωλήσεων εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια εφαρμογής του νέου Σώματος Ελέγχου παρέχονταν συστάσεις προς τους επιβάτες για την επικύρωση των εισιτηρίων, καταγράφηκε:

- αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων κατά 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και κατά 200% σε σχέση με το 2009,

- εφαρμογή περιοδικών ελέγχων σε όλα τα μεταφορικά μέσα,

- αύξηση του αριθμού των προστίμων κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του Απριλίου 2010

- αύξηση πλέον του 10% των πωλήσεων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, γιατί διαπιστώνεται αύξηση της αντίληψης πιθανού ελέγχου στους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων μηνιαίων καρτών στον Απρίλιο 2011, βελτιώνοντας σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των συγκοινωνιακών φορέων.

Εκτιμά, επίσης, ότι τα αποτελέσματα για τη μείωση της λαθρεπιβίβασης θα είναι θετικότερα τον Μάιο, όπου μετά τις γιορτές του ΠΑΣΧΑ αναμένεται εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος δειγματοληπτικού ελέγχου σε όλα τα μεταφορικά μέσα στο σύνολο του λεκανοπεδίου και εντατικοποίηση των ελέγχων της λαθρεπιβίβασης, με έμφαση στις γραμμές που εκτιμούνται υψηλά ποσοστά λαθρεπιβίβασης.

Για την επιτυχία του προγράμματος θα υπάρξει συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων για την επιτήρηση των στάσεων αφετηρίας και των κοινόχρηστων χώρων των σταθμών σταθερής τροχιάς στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρείται παραεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΑ έχει συστήσει ειδική μονάδα με στόχο την άμεση ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, καθώς και την αυθημερόν διαβίβαση στη Δικαιοσύνη των υποθέσεων εντοπισμού πλαστών εισιτηρίων. Τονίζεται ότι από τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από 11 έως 14 Απριλίου, ο αριθμός των πλαστών εισιτηρίων που εντοπίστηκαν είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
newsbeast


Read more...

«Τσουνάμι» μέτρων 26 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση ...



Γερό «ψαλίδι» στις κρατικές δαπάνες, συγχωνεύσεις οργανισμών, μειώσεις επιδομάτων και υπερωριών και αυξήσεις στο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο περιλαμβάνει το σχέδιο-«μαμούθ» που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο. Από τα 23 δισ. ευρώ τα 14 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη ... μείωση των κρατικών δαπανών και 9 δισ. ευρώ από τα έσοδα.

Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό σχέδιο για την περίοδο 2011-2015 περιλαμβάνει:

- Παραμένει ο κανόνας 1 προς 5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο
-Μειώσεις συμβασιούχων κατά 10% κάθε χρόνο
-Αύξηση ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα
- Μείωση υπερωριών
- Μερική απασχόληση στο Δημόσιο
- Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος
-Επαναξιολόγηση όλων των φοροαπαλλαγών
-Επανεξέταση όλων των φόρων υπέρ τρίτων
-Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη
-Κόβονται κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια
-Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας

Τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής: στόχος 3,5 δισ. ευρώ

-Τακτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις
-Στη δημοσιότητα φορολογικές παραβάσεις ιδιωτών με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία
-Αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών
-Αποδοτικότερη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
-Μείωση της ανασφάλιστης εργασίας από το 26% στο 12%
-Κοινοί εισπρακτικοί μηχανισμοί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα

Αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ

Με στόχο την άντληση 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ευρεύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων. Θα πωληθούν μερίδια από τις συμμετοχές στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΛΑΡΚΟ, τον ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μέσα στο 2011 θα εισπραχθούν από 2 έως 4 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, το 2012 από 5,5 έως 7 δισ. ευρώ και το 2013 από 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προχωρά στη:

-Μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, το 2012, διατηρώντας δημόσιο έλεγχο και management.
-Μείωση της δημόσιας συμμετοχής στη ΔΕΠΑ στο 34% το 2011
-Την πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ το 2011
-Στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
-Δημιουργία σύγχρονων υποδομών οπτικών ινών «έως το σπίτι»με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
-Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ το 2011
-Επεκτείνονται το 2011 οι άδειες κινητής τηλεφωνίας.
-Εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής το 2012 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία
-Πωλείται η δημόσια συμμετοχή στα καζίνο το 2011.
-Παραχωρούνται άδειες στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και ηλεκτρονικού στοιχήματος το 2011.
-Επέκταση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ το 2011.
-Ο ΟΠΑΠ συμμετέχει με άδειες στο στοίχημα στο διαδίκτυο και τα νέα τυχερά παιχνίδια.
-Πώληση της μετοχής του ΟΠΑΠ το 2012
-Μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων το 2011
-Αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος) 2012
-Αναδιοργάνωση Αγορτικής τράπεζας και μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στη συνέχεια κρατώντας όμως την πλειοψηφία
-Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται και το 2012 πωλείται το εμπορικό τμήμα.
-Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως το 2013 θα μετεξελιχθεί με μείωση της συμμετοχής του δημοσίου το 2013.
-Επίσης, προβλέπεται αναδιοργάνωση σε μια σειρά ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ, η ΕΡΤ, η ΕΑΒ.

Οι μειώσεις στις κρατικές δαπάνες

-Καταργούνται και συγχωνεύονται εφορίες, τελωνεία, πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα, νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια
-Μεταρρυθμίσεις σε ΟΣΕ και ΟΑΣΑ
-Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ
-Εξοικονόμηση χρημάτων από εξοπλιστικά προγράμματα
-Ενιαίος φορέας παροχής κοινωνικών παροχών
Διαβάστε σε PDF τα μέτρα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών
real.gr



Read more...

Κόκκινη γραµµή...



ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ετσι γίνεται από τον καιρό του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Ενώ το πλήθος κάνει πως θαυµάζει την καινούργια φορεσιά του βασιλιά, κάποιος πετάγεται και το χαλάει: τι είναι αυτά που λέτε; Ο βασιλιάς είναι γυµνός. Οτι στο ΠΑΣΟΚ είναι η Βάσω Παπανδρέου που είδε τη γύµνια κάτω από το Μνηµόνιο δείχνει ... φυσιολογικό. Ειδικότης κτηθείσα εν τω στρατεύµατι. Η Βάσω σηµατοδότησε µε ένα σηµείωµα και ένα δείπνο µε κοτόπουλο µιλανέζα το τέλος της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου. Και έκλεισε τον κύκλο Σηµίτη, όταν δεν τον στήριξε στη δραµατική συνεδρίαση του 2001 που απειλούσε µε παραίτηση.

Τώρα περνάει και την κόκκινη γραµµή τουΓιώργου:

το Μνηµόνιο δεν ήταν τελικά µονόδροµος και για να το ψηφίσει πάλεψε µε τη συνείδησή της. Ενδειξη αυτοκριτικής ίσως: αν τα είχε βροντήξει – κατά συνείδηση – µπορεί να ήταν αλλιώς τα πράγµατα.

Πρόκειται πάντως για τη δραµατοποίηση µιας, κατά τα λοιπά, κατανοητής διαφοροποίησης σε µια πολιτική. Με την κίνησή της η πρώην επίτροπος αναβάθµισε το επίπεδο της κριτικής της. Τέρµα το καψώνι στον Παπακωνσταντίνου.

Τώρα το παιχνίδι γίνεται Παπανδρέου προς Παπανδρέου.

Η εσωκοµµατική µυθολογία θέλει τη Βάσω να ψάχνει πάντα κάποιον για να τσακωθεί. Εν µέρει ισχύει. Αλλά αυτή η ιδιοτροπία διακόπτεται κατά καιρούς για καθαρές κουβέντες. Αυτό συµβαίνει τώρα. ∆εν µιλάει σαν αρχηγός των ατάκτων. Ζητάει τον λόγο, όπως τότε που διέσχισε τον διάδροµο που δεν θα τολµούσε άλλος.

∆εδοµένου ότι έχει ακόµη άκρες στο βαθύ κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξέρει τι έρχεται και ζητάει πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης χρέους – κόντρα στην κυβερνητική ρητορική. ∆εν έχει τίποτε να φοβηθεί. Τους περισσότερους από τη σηµερινή κυβέρνηση τους έχει για µισή µπουκιά. Παίζει από την αρχή στο έργο: η ίδια και ο Θανάσης Τσούρας ήταν στο πρώτο Ε.Γ. – το 1974.

Αλλωστε τα περισσότερα από όσα µπορεί να επιδιώξει ένας πολιτικός τα πέτυχε – έστω καταβάλλοντας ενίοτε υψηλό τίµηµα. Μάλλον είναι έτοιµη να ξαναπληρώσει. ∆εν είναι η «Μπούλα που γκρινιάζει – ως συνήθως». Είναι λίγο Ζαν ντ’ Αρκ και λίγο Κασσάνδρα. Ασχετα αν µερικοί τη βλέπουν σαν τον αµερικανό ηθοποιό Τζον Κάρλιν που έλεγε: «Η αγαπηµένη µου διασκέδαση είναι να πηγαίνω στα πάρτι των Κένεντι και κάποια στιγµή να φωνάζω: κάτω όλοι – κρατάει όπλο».
TANEA



Read more...

Υψηλές ζημιές ύψους 10,2 εκατ. ευρώ για την IRIS των «ΔΟΛ» και «Πήγασος»...



Η εταιρεία Εκτυπώσεις IRIS , η οποία ελέγχεται κατά 50% από τον εκδοτικό όμιλο "Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη" και κατά το υπόλοιπο 50% από τον εκδοτικό όμιλο "Πήγασος", εμφάνισε ζημιές 10,2 εκατ. Ευρώ για το 2010. Πρόεδρος της είναι ο Σταύρος Π. Ψυχάρης και αντιπρόεδρος ο Φώτης Γ. Μπόμπολας.

Τα αρνητικά της αποτελέσματα αποδίδονται στην... καθίζηση της παραγωγής του εκτυπωτικού τομέα, λόγω της γενικότερης κρίσης και της μείωσης των δραστηριοτήτων του εκδοτικού τομέα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας, τα έσοδά της τον περασμένο χρόνο περιορίστηκαν στα 86,37 εκατ. ευρώ, από 103,91 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 16,9%, σε ποσοστό και κατά 17,54 εκατ. ευρώ, σε αξία.

Η επιχείρηση αναγκάστηκε, προφανώς λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της ανόδου του κόστους ορισμένων πρώτων υλών, να περιορίσει κατά 5,7 εκατοστιαίες μονάδες το μεικτό της περιθώριο, γεγονός που οδήγησε τα μεικτά κέρδη στο επίπεδο των 2,59 εκατ. ευρώ, έναντι μεικτών κερδών 9,05 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (-71,4%). Συγκεκριμένα, το μεικτό περιθώριο μειώθηκε από το επίπεδο του 8,7% την προηγούμενη χρήση, στο 3%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων συμπιέστηκαν σε μόλις 157.000 ευρώ, από 11,03 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (-98,6%).

Η "IRIS" κατέγραψε ζημιά μετά τους φόρους, ύψους 10,20 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ την προηγούμενη οικονομική χρήση είχε καταγράψει αντίστοιχη ζημιά 527.000 ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά περίπου 9,7 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με αποσβέσεις 8,73 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικές δαπάνες 2,31 εκατ. ευρώ.

Tα ίδια κεφάλαια της εταιρείας (69,77 εκατ. ευρώ) αντιστοιχούν στο 44,7% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων (156,13 εκατ. ευρώ) και οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 12,38 εκατ. ευρώ, έναντι 52,54 εκατ. ευρώ που είναι οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Η σχέση κυκλοφορούν ενεργητικό/βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκε σε 1,84.

Στη διάρκεια του 2010 η επιχείρηση μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων της από 299 σε 279, δηλαδή κατά 6,7%.
newscode.gr


Read more...

Το ραβασάκι του Σαμαρά στον Πανίκα


Σήμερα το πρωί συναντήθηκαν στην αίθουσα VIP'S του αεροδρομίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εμπιστευτικά στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, έναν μυστικό φάκελο, τον οποίο ο περιφερειάρχης εξέτασε με μεγάλη προσοχή.

Ο μυστικός φάκελος περιείχε συμπληρωματικά νομικά στοιχεία, που επεξεργάστηκε ομάδα κορυφαίων νομικών της Ν.Δ. καθηγητών πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιηθούν από τον Περιφερειάρχη τις επόμενες μέρες, ενώπιον του Ελεγκτή Νομιμότητας, του Υπουργού κ.Ραγκούση και του Αρείου Πάγου στον οποίο θα καταφύγει ο κ।Ψωμιάδης.

newpost.gr

Read more...

Σαμαράς: Γιώργο τράβηξε το αυτί του Ραγκούση


Επίθεση στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» και την έλλειψη πόρων και αρμοδιοτήτων, εξαπέλυσε, από την Ξάνθη, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θράκη.

«Αντί ο κ.Παπανδρέου να ετοιμάζει καινούργια νομοσχέδια, όπως τον καινούργιο εκλογικό νόμο θα έπρεπε να τραβήξει από το αυτί τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έχει φτιάξει έναν "Καλλικράτη" που σήμερα κάνει τον περιφερειάρχη να μην έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να έχει λιγότερα χρήματα από ότι είχαν οι παλιοί νομάρχες», δήλωσε ο κ.Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη.

«Πρέπει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του και για να το αντιληφθεί, καλά θα κάνει να πάει να επισκεφτεί έναν οποιονδήποτε δήμαρχο και οποιονδήποτε περιφερειάρχη. Είτε ανήκει, είτε όχι στο ΠΑΣΟΚ, γιατί σήμερα όλοι λένε την αλήθεια και την λένε γιατί έχουν απελπιστεί», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η περιοδεία του κ.Σαμαρά στη Θράκη ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ.Παντελεήμονα, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε το μειονοτικό χωριό Σμίνθη και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Μύκης, Τζουκάλ Μουσταφά και το δημοτικό συμβούλιο.

Η περιοδεία θα συνεχιστεί με επίσκεψη στο Επιμελητήριο, όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και επιστημονικών φορέων της περιοχής, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία।

newpost.gr

Read more...

Καρφιά σε “Τσάρο” από Άννα, Λούκα και Παπουτσή


Οι γκρίνιες και οι μουρμούρες για την οικονομική πολιτική και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα άρχισαν με το “καλημέρα” του υπουργικού συμβουλίου.

Τον χορό άνοιξε η Άννα Διαμαντοπούλου που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να λέει ότι έχουν περάσει οι δυσκολίες. Αμέσως μετά η Λούκα Κατσέλη έβαλε στο στόχαστρο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για άλλη μια φορά υποστηρίζοντας ότι η ύφεση δεν θα είναι 3 αλλά 4,1%.

Τους τόνους ανέβασε και ο Χρήστος Παπουτσής που ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασε επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ και χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος να δοθούν οι δύο Οργανισμοί σε ιδιώτες।

newpost.gr

Read more...

Πυρ ομαδόν κατά ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την επίθεση κατά Λοβέρδου…


http://img.protothema.gr/1E9CDA2A68755C8E882BFCF17E80E3D3.jpg

Σύσσωμα τα κόμματα καταδίκασαν στη Βουλή εκδηλώσεις βίας εναντίων πολιτικών προσώπων, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο από μικρή ομάδα, κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους.

Οι τόνοι ωστόσο ανέβηκαν όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ επέρριψαν ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να καταδικάσει τέτοιες πρακτικές. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, αφού καταδίκασε την επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου από "δήθεν αγανακτισμένος πολίτες που προέρχονται από την αριστερά", μίλησε για ένα ιδιόμορφο παρακράτος που πάει να διαμορφωθεί και τόνισε ότι δεν μπορεί ο Συνασπισμός να σιωπά και να καλύπτει τέτοιες πολιτικά ανήθικες πρακτικές.

"Ο ΣΥΝ οφείλει να καταδικάσει την τακτική επώνυμων στελεχών του και να τα καλέσει να σεβαστούν τους κανόνες της πολιτικής ηθικής. Η δημοκρατία έχει και τα όρια της", σημείωσε ο κ. Παπουτσής, επικαλούμενος και καταγγελίες που είχε κάνει ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ είναι σταθερά προσανατολισμένοι ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και υπέρ των μαχητικών ειρηνικών κινημάτων αντίστασης και δεν θα απολογηθούμε σε αυτούς που φέρει στο χείλος του γκρεμού την χώρα, έχουν όνομα και είναι η κυβέρνηση σας. Τα άλλα όλα είναι θεατρινισμοί που θέλουν να κρύψουν την πολιτική του μνημονίου", αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και πρόσθεσε:

"Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο ίδιο επικοινωνιακό σενάριο ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την ένταση που υπάρχει. Αν υπάρχει ένταση, κύρια αιτία είναι η πολιτική του μνημονίου και της δικής σας κυβέρνηση. Δεν υπήρχε συμμετοχή στελεχών μας. Επιτίθεστε με ψεύδη αλλά θα διαψευστείτε όπως διαψεύστηκαν και οι καταγγελίες που είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σας ο κ Πάγκαλος".

"Καλά θα κάνετε να αφήσετε την αριστερά απέξω, να μιλάτε για τη δική σας συμπεριφορά και μην προσπαθείτε να στείλετε τη μπάλα στην εξέδρα", σχολίασε ο κ. Παπουτσής.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα χθεσινά γεγονότα και όποια άλλα γίνονται με αυτή τη μορφή βίας.

"Όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τη δημοκρατία διαφορετικά οδηγούμαστε στον εκφυλισμό. Θα περίμενα και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα να καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές. Δεν βρίσκει κανένα κόμμα σύμφωνο και δεν πρέπει να τις καλύπτουμε" συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

"Θα έπρεπε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον προβληματίσει ότι σε κάθε τέτοιο πολιτικό επεισόδιο βίας, πάντα βρίσκεται εμπλεκόμενος" σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισία και πρόσθεσε ότι "μόνο με όρους μαζικούς κινήματος και μέσα από τη βία του μαζικού κινήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η λαίλαπα που σαρώνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Για επίδοξους κοτζαμπάσηδες που έκαναν την εμφάνιση τους στη χθεσινή επίθεση κατά του υπουργού Υγείας μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος υπογράμμισε ότι "αυτά τα φαινόμενα με δήθεν οργισμένους πολίτες που χρησιμοποιούν βία δεν είναι απλά καταδικαστέα αλλά και επικίνδυνα".

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμβάλουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σφραγίστηκαν επιταγές 20 εκατ. του Γ.Σ. Βαρδινογιάννη!

Από την τράπεζα FBB


Ο κ. Γιάννης Σήφη Βαρδινογιάννης, μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΚ http://img.protothema.gr/66F97BAD795F81D8F31B9C57E21302BD.jpg

Ο κ. Γιάννης Σήφη Βαρδινογιάννης, μεγαλομέτοχος της ΑΝΕΚ

Δύσκολες ώρες για τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Σήφη Βαρδινογιάννη, μεγαλομέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της γνωστής ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ, καθώς σφραγίστηκαν από τράπεζα επιταγές του, το ύψος των οποίων ανέρχεται, κατά πληροφορίες, στα 20 εκατ. ευρώ!

Κατά την ίδια πληροφόρηση, οι επιταγές ήταν στην τράπεζα FBB, συμφερόντων του εφοπλιστικού ομίλου Ρέστη, ενώ η εξέλιξη ήταν απόρροια της μακράς αναμονής που είχε προηγηθεί για λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι η ΑΝΕΚ, όπως και ο ίδιος ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης, δεν έχει επιχειρηματικά οποιαδήποτε σχέση με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Μότορ Όιλ, Avin, Shell Ελλάς κλπ), ενώ και σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις των δύο πλευρών θεωρούνται, παρά τη στενή συγγένεια, στην καλύτερη περίπτωση ως “τυπικές”…

Read more...

Για δωροδοκία και ξέπλυμα παραπέμπουν τον Άκη

Βουλή


http://img.protothema.gr/EFACFFCFA6ED68CCBE73258C7DC73916.jpg
Κατατέθηκε η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Η πρόταση, την οποία υπογράφουν 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όλοι πλην υπουργών και προέδρου της Βουλής, αναφέρει «ζητάμε να συσταθεί σύσταση Προανακριτικής επιτροπής … ώσε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Απόστολου – Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου σχετικά με την από 15.02.2000 σύμβαση (σύμβαση «Αρχιμήδης» για κατασκευή 3 υποβρυχίων 214)για τις αξιόποινες πράξεις

α) της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και

β) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες δεδομένου ότι ο ανωτέρω κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με την μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει, κατά χρόνο κτήσης του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011 όπου θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Read more...

Μείωση συμμετοχής σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων

Οι κυβερνητικές αποφάσεις

Αθήνα
Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, άντληση 2,3 δισ.. ευρώ από την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ, ΕΡΤ, ΕΑΒ) και πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011, περιλαμβάνονται στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.

Από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο στόσος είναι να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έσοδα έως το 2015.

Με τον τρόπο αυτό το χρέος μπορεί να μειωθεί κατά επιπλέον 20% του ΑΕΠ έως το 2015 και να καταστεί έτσι πιο βιώσιμο.

Συγκεκριμένα, εντός του 2011 προβλέπεται να προχωρήσουν οι ακόλουθες δράσεις:

*Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ

*Πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνα

*Πώληση της ΛΑΡΚΟ

*Επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας

*Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στον ΟΠΑΠ

*Πρόσκληση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

*Μετοχοποίηση κρατικών λαχείων

*Ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια)

*Επέκταση σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Από το 2012 το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται, καθώς το Παρακαταθηκών διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του προκειμένου να χρηματοδοτεί τους δήμους. Το εμπορικό κομμάτι θα πωληθεί εντός του 2012.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μετεξελιχθεί ως το 2013 και η συμμετοχή του δημοσίου σε αυτό θα μειωθεί.

Στα ΕΛΤΑ θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Στον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Ιπποδρομιών) θα ξεκινήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ειδική αναφορά υπάρχει για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται όπως αναφέρεται στο σχέδιο σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στο τέλος της πορείας αυτής σημειώνεται ότι θα υπάρξει μείωση της συμμετοχή του δημοσίου.

Επίσης, προβλέπεται αναδιοργάνωση σε μια σειρά ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ, η ΕΡΤ, η ΕΑΒ, κ.ά.

Επιπλέον, καταργήσεις φορέων αλλά και συγχωνεύσεις σε Εφορίες, τελωνεία, προξενεία, γραφεία Τύπου και μείωση αστυνομικών τμημάτων.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοσίου, προβλέπεται διατήρηση της ισορροπίας 5:1 στις αποχωρήσεις/προσλήψεις, μείωση των συμβασιούχων σε ποσοστό 10%ετησίως και αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Έκθεση ιδεών» η ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό, λέει η ΝΔ

«Εκτός τόπου και χρόνου»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
«Έκθεση ιδεών εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους μετά το Πάσχα.

«Προφανώς δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του Τιτανικού για αυτή τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται. Δεν θα βυθιστεί όμως μαζί τους και η χώρα» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα στα όσα είπε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός.

«Μίλησε για ψηφιακό σχολείο την ώρα που κλείνει σχολεία, για καλύτερη λειτουργία νοσοκομείων, όταν πρώτη φορά αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Για νέες θέσεις εργασίας, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 15% και πάει παραπάνω. Για χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων, όταν σε 18 μήνες καταλύθηκε το κοινωνικό κράτος, για οδικό χάρτη χωρίς να λέει που και πως πάει. Για επανάσταση δικαιοσύνης στη φορολογία όταν η φοροληστρική πολιτική δεν έχει προηγούμενο και οι έμμεσοι φόροι ( ΦΠΑ κλπ) πλήττουν πρωτίστως τους ασθενέστερους.

» Μίλησε για νέο εκλογικό νόμο, την ώρα που έκαναν στην πράξη πειραματόζωο την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη, ο οποίος καταρρέει. Προφανώς μιλούσε για άλλη χώρα.

» Απαριθμώντας αυτά που έγιναν στους 18 μήνες, ισχυρίστηκε πως αν τα έλεγε από την αρχή κανείς δεν θα τον πίστευε. Έχει δίκιο. Ούτε θα τον πίστευε. Αλλά ούτε και τώρα υπάρχει άνθρωπος που τον πιστεύει. Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα πάνε τα spreads από 130 κοντά στις 1000 μονάδες βάσης. Η ανεργία πάνω από το 15%. Τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται. Η ύφεση να είναι η χειρότερη που έζησε η χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Για τα επεισόδια εις βάρος Λοβέδρου

Στην έντονη καταδίκη όσων συνέβησαν εις βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου το βράδυ της Πέμπτης, σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους, προχώρησε η ΝΔ.

Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε πως το κόμμα του καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται, εναντίον όποιου και εάν στρέφεται, όποια και αν είναι η αιτία, όποια πρόφαση και αν επιστρατεύει.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ προχώρησε και σε καταδίκη των επεισοδίων βίας εις βάρος διακεκριμένων επισκεπτών, όπως κατά του βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής Γουάτσον στην Πάτρα, που, όπως είπε, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Σχολίασε, μάλιστα, πως τα επεισόδια αυτά δεν έχουν ακόμα καταδικαστεί από την κυβέρνηση.

Για τα επεισόδια στην Κερατέα

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως δεν έχει προσφύγει σε διάλογο με τους κατοίκους της Κερατέας, εξαπέλυσε ο κ. Μιχελάκης. Επισήμανε πως το κόμμα είναι κάθετα κατά της βίας, από όπου και αν προέρχεται και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Για το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή περιοχή του Άκουγιου αναλαμβάνει η ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, μια από τις πρωτοβουλίες αυτές ανελήφθη από τον αντιπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Γ. Κουμουτσάκο και οδήγησε στην απόφαση ουσιαστικής έρευνας από την πλευρά της ΕΕ σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας και τον αντίκτυπο που θα έχει ένα τέτοιο εργοστάσιο.

Για ηλικιακά κριτήρια στους υποψήφιους βουλευτές

Ανοησίες χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να προωθεί ηλικιακά κριτήρια για τους υποψηφίους του κόμματος στις επόμενες εκλογές ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας πως τα μόνα κριτήρια θα είναι αυτά της αξιοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δυσκολεύομαι να δω τη ΝΔ να μην ψηφίζει το Σύμφωνο για το Ευρώ, λέει ο Κυρ.Μητσοτάκης

Κόντρα στο ΕΛΚ;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Δεν πρέπει να συζητούμε αυτή τη στιγμή για προσφυγή σε κάλπες και δεν βλέπω το λόγο γιατί να γίνεται αυτή η συζήτηση» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΝΔ δεν μπορεί να μην υπερψηφίσει το Σύμφωνο για το Ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις που έχει, τονίζοντας: «Παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουμε για το Σύμφωνο για το ευρώ, δυσκολεύομαι να δω τη ΝΔ να μην το ψηφίζει. Εξάλλου, το Σύμφωνο για το ευρώ τυγχάνει και της ομόφωνης στήριξης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι χρέος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική, αλλά και να διατυπώνει συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις.

Επίσης, συμπλήρωσε: «Έχει διαμορφωθεί μια εικόνα, η οποία εν πολλοίς είναι δικαιολογημένη: ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βάλει σε τάξη 'τα του οίκου του' και ότι δεν είναι διατεθειμένο το ίδιο να προχωρήσει σε διαδικασίες αυτοκάθαρσης και εξυγίανσης του τρόπου λειτουργίας του».

Τέλος ο Κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με την ευρεία εγκατάσταση τυχερών παιχνιδιών, σημειώνοντας: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να μπει ένα πλαίσιο νόμιμης λειτουργίας στον ηλεκτρονικό τζόγο, αλλά θεωρώ αδιανόητο να γεμίσουμε την Ελλάδα με 30.000 φρουτάκια. Είμαι κάθετα αντίθετος με αυτό. Και να μην κρυβόμαστε πίσω από τις ευρωπαϊκές επιταγές, διότι η ευρωπαϊκή επιταγή μιλά για τα τεχνικά παιχνίδια και όχι για τα παιχνίδια στοιχήματος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στο πλευρό του Π.Ψωμιάδη η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Συμπαράσταση στον περιφερειάρχη

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στο πλευρό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη τάσσεται η διοικούσα επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η οποία συνεδρίασε για αυτό το θέμα, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Η Ένωση Περιφερειών ζητεί από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις κείμενες περί διοικητικών ποινών διατάξεις ως προς τα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι βέβαια σε βάρος της νομιμότητας και της διαφάνειας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά με γνώμονα την ομαλή λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών, σύμφωνα με τις δημοκρατικές τους καταβολές και την αποστολή τους.

Η Ένωση Περιφερειών, καταλήγει η ανακοίνωση, ομόφωνα συμπαρίσταται στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και ζητά επιτακτικά τον προληπτικό έλεγχο των Περιφερειών για τη διασφάλιση της νομιμότητας των ΟΤΑ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πιθανή η επέκταση του προγράμματος στήριξης μετά το 2013, λέει ο Τζον Λίπσκι του ΔΝΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν λέει «ναι» σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του ελληνικού δανείου
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν λέει «ναι» σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του ελληνικού δανείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Από τη σκοπιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί μετά το 2013, είπε την Παρασκευή σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται και δεν βασίζεται στην αναδιάρθρωση», υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να αποφύγει διάφορες επιπλοκές, η δύσκολη (δημοσιονομική) προσαρμογή είναι προς το δικό της συμφέρον. Κανείς δεν υποτιμά το πόσο επίπονη είναι η κατάσταση», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η στήριξη της χώρας θα επεκταθεί μετά το 2013 όταν λήγουν τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, απάντησε: «Είναι πάντα πιθανό».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν θα εξαπλωθεί μετά την προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες κρίσεις. Αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε.

ΕΚΤ: «Πυρ» κατά της αναδιάρθρωσης

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκερτρούντε Τούμπελ - Γκούγκερελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Έχουμε μιλήσει κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, επειδή υπάρχει ένα πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα και η χώρα είναι πρόθυμη να το εφαρμόσει», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι (σ.σ.: του
προγράμματος) το 2014».

Αναφερόμενη στις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, είπε ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά για την τράπεζα και ότι αυτή θα κρατήσει τα ομόλογα έως τη λήξη τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, είπε ότι το σημαντικότερο για τις χώρες αυτές είναι το πριμ κινδύνου που πληρώνουν και όχι τα επιτόκια που καθορίζονται με τη νομισματική πολιτική.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετά το Πάσχα η ανακοίνωση των νέων μέτρων...



Μετά το Πάσχα θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι... χρειάζεται ευθεία σύγκρουση με όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναδιαρθρώσουμε όχι το χρέος, αλλά τη χώρα». Τόνισε ότι «το μεγάλο χρέος το διαχειριζόμαστε», όμως πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα βρεθεί μέσα σε μία ημέρα μία μαγική λύση. Απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος της θητείας μας».

Τέλος έστειλε μήνυμα και για τα επεισόδια βίας που παρατηρούνται τελευταία τονίζοντας: «Πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές».
protothema



Read more...

Ξαναλλάζουμε γιατί ξαναβουλιάζουμε



Ξαναλλάζουμε γιατί ξαναβουλιάζουμε Δερμετζόγλου στο "Πρωτο Θέμα"

Όση ώρα μιλούσε ο Πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μόνον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε το κεφάλι ψηλά. Οι υπόλοιποι υπουργοί, αμήχανοι, σκεφτικοί, με κάτω τα κεφάλια- η τηλεοπτική εικόνα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά αμείλικτη. Κουρασμένος και πιεσμένος και ο ίδιος. ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε την πολιτική που ακολούθησε κάνοντας λόγο για μεγάλα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς.

“Αλλάζουμε, αλλάζουμε, αλλάζουμε” ήταν το μότο που ακολούθησε καθ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Απέφυγε όμως να αναφερθεί ο ίδιος στην “ταμπακιέρα”- στα μέτρα που προτείνονται. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα μέτρα που οι υπουργοί είχαν λάβει γραπτώς, θα οριστικοποιηθούν ως τις 15 Μαΐου μετά και από διαβούλευση.
“Πάμε να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος” ήταν η φράση με την οποία ο Γ। Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του. Και μόνον αυτό δείχνει ότι συνεχίζουμε να... αλλάζουμε, γιατί απλώς συνεχίζουμε να... βουλιάζουμε, ενώ τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν δεν απέδωσαν και ακολουθούν νέα, σκληρότερα, με μεγαλύτερο πολιτικό κόστος...

newpost.gr
Read more...

ΟΠΑΠ: Συμβολή στα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


Στην πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για τη σίτιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση συμβάλει η ΟΠΑΠ ΑΕ, με περίπου 300.000 μερίδες φαγητού.

Την προσεχή Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου, στις 15:00, σε μια συμβολική κίνηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Γιάννης Σπανουδάκης, θα επισκεφθούν το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς - Αθήνα), όπου θα γίνει διανομή συσσιτίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα διανομής συσσιτίων με τη συμβολή της ΟΠΑΠ ξεκίνησε την 1η Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου, μέσω των ενοριακών κέντρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων

newpost.gr

Read more...

''Οξεία'': νέα κίνηση πολιτών στην Τρίπολη


Μια καινούργια κίνηση πολιτών δημιουργήθηκε στην Τρίπολη με την επωνυμία ''Οξεία''.

Όπως επισημαίνουν τα ιδρυτικά στελέχη της κίνησης, η ''Οξεία'' είναι ένα ανεξάρτητο, δίχως ηγεμονισμούς, συλλογικό άμεσο-δημοκρατικό και πλουραλιστικό σχήμα προβληματισμού και παρέμβασης, με την συμμετοχή πολιτών από ένα πλατύ κοινωνικό φάσμα, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, κομματικών η πολιτικών τοποθετήσεων και κοινωνικού ή επαγγελματικού προσανατολισμού.

Όραμα της κίνησης πολιτών ''Οξεία'' είναι η αφύπνιση συνειδήσεων και η συσπείρωση ανθρώπων που εκλαμβάνουν τον πολιτισμό και την πολιτική σαν κάτι παραπάνω από απλή διαχείριση.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα ελεύθερης έκφρασης και προβληματισμού για θέματα πολιτισμού, ιδεολογικών τάσεων, πολιτικής σκέψης και πολιτικής πρακτικής. Συγχρόνως να συντονίζει κριτικές παρεμβάσεις σε θέματα περιβάλλοντος, θεσμών, οικονομίας, αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών εκφράσεων, αθλητισμού, αισθητικής και εν τέλει ότι συνθέτει την πολιτική και απαιτεί συλλογικότητα.

Στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η δημιουργία ενός διαρκούς παρατηρητηρίου με στόχο την προβολή και την αντιπαράθεση, με κάθε μέσο, σε αποφάσεις, πράξεις ή παραλείψεις των αρμόδιων αρχών, που αλλοιώνουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου ή/και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

Για την επίτευξη των στόχων της η κίνηση ''Οξεία'' σκοπεύει να διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια, και εκθέσεις. Να προσκαλεί ειδικούς εμπειρογνώμονες, όπου απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και να αναπτύσσει συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η ''Οξεία'' είναι ανοικτή σε κάθε πολίτη που συμμερίζεται παρόμοιους προβληματισμούς και είναι διατεθειμένος να δράσει σε ένα πλαίσιο αρχών μέσα στο οποίο θα κυριαρχούν η ανάπτυξη αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης και η διαρκής ανησυχία για την ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και υλικής ζωής του τόπου.

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης, Αθ. Αρβανίτης, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Τάσος Σούντρης, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αρκαδίας, Κ. Μαρινάκος και ο πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών Αρκαδίας, Γιώργος Καρούντζος।

newpost.gr
Read more...

Το εθνικό σχέδιο για την οικονομία παρουσιάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός

Απαντήσεις στα σενάρια καταστροφολογίας

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα τονίσει πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα τονίσει πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης
Αθήνα
Εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας έως τις εκλογές του 2013, αναµένεται να παρουσιάσει σε λίγη ώρα στο Υπουργικό Συµβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο πλαίσιο του σχεδίου, περιλαµβάνεται και το ύψους 23 δισ. ευρώ Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012-2015, το οποίο αποτελεί πηγή έντονων αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ. Μετά το πέρας Υπουργικού Συμβουλίου, το εθνικό σχέδιο θα συζητηθεί στην ΚΟ και το Πολιτικό Συμβούλιο του κομματος, υπο την προεδρία του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σε όλα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, σε συνδυασμό με μία προσπάθεια να θέσει στην πραγματική τους βάση τα διλήμματα της περιόδου των επομένων μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί ειδικώς στις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών, είτε αυτές προέρχονται από την συμπολίτευση και μιλούν για αναδιάρθρωση (όπως αυτές της κυρίας Βάσως Παπανδρέου και του Π.Κουκουλόπουλου), είτε από οικονομικούς και εξωθεσμικούς κύκλους και μιλούν για de facto πτώχευση της χώρας, είτε από την αντιπολίτευση και έχουν ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια της καταστροφολογίας και της απαισιοδοξίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται μεταξύ όλων των άλλων να απευθυνθεί εμμέσως και σε όσους ζητούν αναδιάρθρωση τώρα, θέμα για το οποίο κυβερνητικές πηγές και άλλοι παράγοντες τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή είναι μία «ανούσια συζήτηση». Παράλληλα, θα θέσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προ των αποφάσεων της περιόδου, όπως αυτές θα παρουσιάζονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Συνολικό το πρόβλημα του χρέους

Σε ό,τι αφορά την καταστροφολογία και την κριτική από την αντιπολίτευση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα σημειώσει ότι το μνημόνιο ήταν πράγματι μονόδρομος πέρυσι τέτοια εποχή, όμως αναμένεται να συμπληρώσει ότι κατόπιν όλων όσων έχουν γίνει υπάρχουν περιθώρια, εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις και επιτευχθούν οι στόχοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επιστρατεύσει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει μεμονωμένη πίεση προς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθώς στους μηχανισμούς της Ενωσης έχουν ενταχθεί Ιρλανδία και Πορτογαλία και συνεπώς το πρόβλημα του χρέους δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά συνολικότερο.

«Κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος»

Ως προς την κρισιμότητα αυτών των αποφάσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει, με αφορμή την κατάρτιση και την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την προσεχή τριετία, ότι δεν υπάρχει επιλογή για πισωγυρίσματα.

Η συζήτηση που κυριάρχησε στο επιτελείο του τις τελευταίες ημέρες, με σαφείς αναφορές και στην κατάσταση που επικρατεί στην ΚΟ και την κυβέρνηση, ήταν πως η φράση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», εξακολουθεί να είναι επίκαιρη στις νέες συνθήκες, με νέα σημασία και σημεία αναφοράς στο εσωτερικό του κόμματος, της ΚΟ και της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...