Πωλούνται κρατικά ακίνητα με …φως, νερό, τηλέφωνο!
Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν κυρίως τα δρομολογημένα για φέτος και το 2012 μέτρα λιτότητας (ενιαίο μισθολόγιο, αύξηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, περικοπές σε ΠΔΕ και ΔΕΚΟ κλπ), ενώ τα "καυτά" ζητήματα για αύξηση εισφορών, τιμολογίων και ανατροπές στις ΔΕΚΟ θα τεθούν πιθανότητα μετά το Πάσχα.
Σε πρώτο πλάνο περνάνε έτσι οι αποκρατικοποιήσεις, όπου η κυβέρνηση ποντάρει πολλά αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα θέτει εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, για εισπράξεις συνολικού ύψους μέχρι και 18 δισ. ευρώ έως το 2015, που ξεπερνά και τη δέσμευση για 15 δισ. ευρώ που έχει τεθεί στο Μνημόνιο.
Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα προκύπτει κατά το μεγαλύτερο μέρος του (περίπου 10-12 δισ.) από συμμετοχές του κράτους σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις ενώ επιπλέον 6-8 θα πρέπει να προέλθουν από πώληση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Τα σχέδια για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει να λάβει το πράσινο φως για να προχωρήσει το δημόσιο στην πώληση ποσοστού έως και 15% του ΟΤΕ.
Το σχέδιο προβλέπει να διατεθεί τελικά και ποσοστό μεγαλύτερο από την option που έχει συμφωνηθεί με την Deutsche Telekom για ένα «πακέτο» έως 10% έναντι 400 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον 5% όμως θα διατεθεί σε χαμηλότερες τιμές, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής. Έτσι από το 20% που διαθέτει σήμερα το δημόσιο, μπορεί να «πέσει» μέχρι και στο 5%, ποσοστό που θα διατηρήσει όμως το δημόσιο (το οποίο περιλαμβάνει και 4% του ΤΑΠ-ΟΤΕ) για να μη χάσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση του Οργανισμού (όπως προβλέπονται από την αρχική σύμβαση με τους Γερμανούς).
Μεταστροφή της τελευταίας στιγμής φαίνεται να σημειώνεται όμως στην ΔΕΗ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να διατεθεί προς μετοχοποίηση ποσοστό έως 17% των μετοχών, από το 51% που διαθέτει το δημόσιο. Παρότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ απέκλειε την πώληση της ΔΕΗ, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες κρίθηκε σκόπιμο να προταθεί η πώληση του 17%, για να διατηρήσει το δημόσιο το 34% και τα δικαιώματά του ως κύριος μέτοχος και καταστατική μειοψηφία (blocking minority) στη γενική συνέλευση.
Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο και ο χρόνος της εφαρμογής τυχόν απόφασης, που μπορεί να τεθεί μετά το 2012 ή 2013 αφού εκκρεμούν αποτιμήσεις και ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής.
Στη μακρά λίστα μικρών και μεγάλων εταιριών (ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ κλπ) μπαίνουν ακόμα και οι εταιρίες υδρεύσεως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για τις οποίες όμως θα επιλεγεί η λύση για στρατηγικό επενδυτή αντί μετοχοποίησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου