Παρασκευή 15 Απριλίου 2011
Ολες οι αλλαγές στις πανελλαδικές Εξι σημαντικές μεταβολές στι φετινές εξετάσεις που ξεκινούν στις 12 Μαϊου
«Ηλεκτρονικό μηχανογραφικό» και έξι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις διαμορφώνουν τον εφετινό εξεταστικό «χάρτη» για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστική απόφαση σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου. Πιθανότατα όμως και εφέτος τα μηχανογραφικά θα συμπληρωθούν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι βέβαια έχουν ήδη τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά τους από την περυσινή χρονιά.
Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στις εφετινές πανελλαδικές οι οποίες ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 12 Μαΐου, είναι οι ακόλουθες:
- Καταργούνται οι μετεγγραφές μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Θεσπίζεται ειδική κατηγορία εισαχθέντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες κλπ). Στην κατηγορία αυτή θα δίνονται εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και οι δικαιούχοι τους δεν θα έχουν εκ των υστέρων δυνατότητα μετεγγραφής τους σε άλλο Ιδρυμα, από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν. Οι πρόσθετες αυτές θέσεις δεν θα ξεπερνούν το 20% από τον αρχικό αριθμό εισακτέων σε κάθε τμήμα. Ο αριθμός τους θα είναι αντίστοιχος του προσωπικού και των υποδομών κάθε τμήματος.
- Ισότιμο απολυτήριο θα δίνεται σε όσους απόφοιτους λυκείου θέλουν να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις, με εκείνους που θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις (σύστημα αντίστοιχο με την «πέμπτη δέσμη» του παρελθόντος). Ωστόσο, όποιοι επιλέξουν το ενδοσχολικό απολυτήριο θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν όποτε το επιλέξουν και πανελλαδικές εξετάσεις.
- Με απόφαση του υπουργείου θα ανακοινώνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την υποβολή των μηχανογραφικών ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται αφού ζητηθεί η γνώμη της Συγκλήτου κάθε Πανεπιστημίου και του Συμβουλίου κάθε ΤΕΙ, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Η τροπολογία αυτή θα ισχύει από την εφετινή χρονιά.
- Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών. Η επιλογή των υποψηφίων για τις σχολές και τα τμήματα που δήλωσαν, θα γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης της βεβαίωσης, των βαθμών πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας και κατά φθίνουσα σειρά μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός θέσεων κάθε σχολής ή τμήματος. Ακόμη, για τις σχολές ή τα τμήματα όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες, στο παραπάνω σύνολο μορίων θα προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του βαθμού των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών με τον αντίστοιχο συντελεστή.
- Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, η ένταξη των παρακάτω τμημάτων σε επιστημονικά πεδία μεταβάλλεται ως εξής:
α) Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο και θα παραμείνει μόνο στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο
β) Τα παρακάτω Τμήματα ΤΕΙ θα παραμείνουν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο και θα ενταχθούν και στο 3ο πεδίο: Τμήματα Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα), Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ηπείρου.
- Οποιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί, με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα, στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας οφείλει να δηλώσει υποχρεωτικά ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής. Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί το ποσοστό εισακτέων από 3% σε 5% και έχουν επεκταθεί και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις παθήσεων (σοβαρές καρδιακές παθήσεις, γλυκογονιάσεις, νόσος του Crohn κ. λπ.) οι ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Την επόμενη χρονιά τέλος για το 10%
Καταργείται η δυνατότητα εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφοίτων λυκείων προηγούμενων ετών με την κατηγορία του 10%. Πρόκειται για το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούσαν 10.000 με 12.000 άτομα ετησίως. Η κατάργηση της κατηγορίας του 10% θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Έτσι, από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όποιος θέλει να διεκδικήσει θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ξαναδίνει πανελλαδικές εξετάσεις στα μαθήματα που απαιτούνται. tovima.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου