- (Φωτογραφία: ICON )
Προβληματισμούς, αιχμές κατά υπουργών και ανησυχία για την οικονομική κατάσταση εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις παρεμβάσεις τους μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν έλειψαν οι αναφορές στην ανάγκη δομικού ανασχηματισμού ή και πρόωρες εκλογές.Η Μαρία Θεοχάρη υπερασπίστηκε το δικαίωμα των βουλευτών να διατυπώνουν την άποψη και τις διαφωνίες τους, ωστόσο με στόχο συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του κυβερνητικού έργου και όχι προσωπικούς στόχους.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, χωρίς «κούρεμα», ενώ αντίθετα ο Έκτωρ Νασιώκας ζήτησε άμεση αναδιάρθωση του χρέους.
Προβληματισμό για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη που προβλέπει ο οδικός χάρτης εξέφρασε ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ξεφύγει από τη «μεταρρυθμιστική κόπωση».
Θα μπορέσουμε, αλλά όλοι μαζί και εάν εμβαθύνουμε τις ρήξεις και επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτηρίζοντας σωστή την πολιτική που χαράσσεται.
Πάντως, είπε ότι η δυσαρέσκεια που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, υπάρχει, αποδίδοντας το γεγονός στο χάσμα που, όπως υποστήριξε, υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική που χαράσσεται και που υλοποιείται.
Συμπλήρωσε δε ότι στο σχέδιο που τους διανεμήθηκε σήμερα δεν αποτυπώνονται οι ανησυχίες και οι αγωνίες μας.
Την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού εξήρε ο Χρήστος Μαγκούφης, τονίζοντας ότι ο οδικός χάρτης είναι υπόθεση όλων μας και τασσόμενος υπέρ της λογικής της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ζήτησε ο Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο έχει εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Η Σούλα Μερεντίτη έκανε λόγο για υπουργούς της κυβέρνησης που δεν ακούν παράπονα και παρατηρήσεις βουλευτών.
Ο Γιάννης Βούρος παρατήρησε ότι από τον οδικό χάρτη λείπει η «σελίδα» που αναφέρεται στον πολιτισμό.
«Η αντίληψη όλων είναι ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστη με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό που μπορεί με ευχέρεια να χειρίζεται τα ζητήματα της χώρας» επεσήμανε ο Ευτύχης Δαμιανάκης, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό υπάρχουν προβλήματα, όπως συντονισμού. Επανέλαβε δε την πρότασή του για δημιουργία Κέντρου σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Ο τελευταίος που τοποθετήθηκε ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι κανένας δεν είναι αλάθητος ούτε και αναντικατάστατος, για να προσθέσει ότι τιμά όσους έχουν αναλάβει τους τομείς του κράτους και της οικονομίας, όπου όμως, όπως συμπλήρωσε, έχουν σημειωθεί και τα μεγαλύτερα λάθη.
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και για τα έσοδα.
Σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας, με αφορμή την Κερατέα και τους Αγίους Ανάργυρους, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε λάθος εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη τον παραλληλισμό όσων συμβαίνουν σήμερα σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2008, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες τώρα είναι στοχευμένες και «γνωρίζουν (οι πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων) ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να αντέξει έναν νεκρό στην Κερατέα ή στους Αγ. Αναργύρους».
H δευτερολογία του πρωθυπουργού
«Δεν υπάρχει 'μέσα' και 'έξω' (από την χώρα), οι οικονομίες είναι αλληλεξαρτώμενες. Αν πηγαίναμε άσχημα 'έξω', 'μέσα' θα ήμασταν πολύ χειρότερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, επισημαίνοντας ότι ένα από τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει παγκόσμια διακυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει G20, αλλά στην ουσία υπάρχει G0» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Το ότι πάμε καλά «έξω» δεν οφείλεται στο ότι «τρέχω» εγώ, όπως πρέπει να κάνει ένας πρωθυπουργός, αλλά οφείλεται στην αναγνώριση της προσπάθειας του ελληνικού λαού, είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της αξιοπιστίας, ρωτώντας ρητορικά τους βουλευτές αν θα πήγαιναν σε γιατρό που δεν τον θεωρούσαν αξιόπιστο, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι παρά την παγκόσμια κρίση, την καταστροφή που υπέστη και το εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος της, θεωρείται αξιόπιστη χώρα και «αυτό είναι που την κρατά».
Αναφερόμενος πάντα στα προβλήματα διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παγκοσμίως οι δημοκρατικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς μπορεί ο πολίτης να ψηφίζει στις εκλογές και να εκλέγει κυβερνήσεις πιστεύοντας ότι αυτές έχουν την εξουσία, όμως η εξουσία έχει πάει σε ανεξέλεγκτα κέντρα και σε φορολογικούς παραδείσους όπου καταφεύγουν διάφορες εταιρείες επιχειρώντας να αποφύγουν τον έλεγχο του πλούτου τους.
Το πρόβλημα δεν ήταν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά η λειτουργία του κράτους είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι πρέπει να προβούμε σε ρήξεις ακόμα και με τον εαυτό μας.
Σε ό,τι αφορά την σημερινή κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τώρα είναι «πιο ουσιαστική η συνειδητοποίηση του βάθους του προβλήματος» και πρόσθεσε ότι «στη νέα δυναμική πρέπει να φέρουμε κοντά μας την κοινωνία».
Επίσης κάλεσε τους βουλευτές «να ξεφύγουμε από την 'εθνική ασθένεια' της γκρίνιας, υπάρχει δυναμική και δεν είναι τυχαίο ότι επί 4 μήνες αυξάνονται οι εξαγωγές σε ποσοστό που προσεγγίζει το 40%» είπε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στις παρατηρήσεις βουλευτών ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αγροτική πολιτική είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι κάνουμε οτιδήποτε για να διευκολύνουμε την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, ενώ αναφορικά με το ΕΣΠΑ είπε ότι ένα από τα προβλήματα ήταν ότι δεν είχαμε ώριμες μελέτες.
Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας είπε ότι θα είναι στα επίμαχα των συζητήσεών μας.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που σημειώνονται ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις αντιδράσεις, αντιδρούν διάφοροι που θίγονται, αντιδρούν κι αυτοί που έχουν πρόβλημα κι αυτούς πρέπει να τους ακούσουμε, ωστόσο δεν πρέπει να μας απασχολούν τόσο αυτοί που αντιδρούν, αλλά το πώς θα κινητοποιήσουμε την κοινωνία να συμμετάσχει στις μεταρρυθμίσεις».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου