Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Αποκαλυπτικό βιβλίο: Η παραλίγο έξοδος απ΄το ευρώ και ο υπουργός που "μαχαίρωσε" τον Παπανδρέου



Οι "ανατριχιαστικοί" διάλογοι Παπανδρέου-Μέρκελ για την έξοδο από το ευρώ, η αλλαγή πλεύσης και οι εσωκομματικές ίντριγκες που οδήγησαν στην πτώση του πρώην πρωθυπουργού, αποκαλύπτονται από δύο κορυφαίους ξένους ανταποκριτές
"Ανατριχιαστικές" λεπτομέρειες από τα όσα συνέβησαν στις συσκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών το ταραγμένο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τα τέλη του 2012, φέρνει στο φως το βιβλίο που συνέγραψαν δύο από τους καλύτερους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.
Η Κέρστιν Γκάμελιν της "Suddeutsche Zeitung" και ο Ράιμουντ Λεβ της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF με το "Ποιοι κινούν τα νήματα της Ευρώπης" αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, την ελληνική περιπέτεια, τα σενάρια για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τους θυελλώδεις διαλόγους στην G20 στις Κάνες και την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Παπανδρέου: "Θέλω τη βοήθεια σας" - Μέρκελ: "Τότε βγες από το ευρώ"
Οι συγγραφείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σήμαινε η αποκάλυψη από τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 2009 ότι το χρέος και το έλλειμμα ήταν εκτός ελέγχου.
"Ο Γιώργος Παπανδρέου σημαίνει συναγερμό στη σύνοδο του Δεκεμβρίου: ''Η κατάσταση είναι δυσοίωνη. Έχω κληρονομήσει ένα τεράστιο έλλειμμα και ένα μεγάλο χρέος. Χρειάζομαι την υποστήριξή σας''. Το μόνο που παίρνει ως απάντηση είναι μερικές ευγενικές κουβέντες. Όπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά πρωτόκολλα εκείνης της Συνόδου, οι ηγέτες δεν αντιλαμβάνονται τις επικίνδυνες επιπτώσεις αυτής της αποκάλυψης. Η Μέρκελ ευχαριστεί τον Παπανδρέου επειδή μίλησε ανοιχτά και του λέει ''η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη''. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Χωρίς να γνωρίζει, λέει ''η Ελλάδα δεν είναι χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας''».
Αργότερα ο Παπανδρέου και η Μέρκελ διασταυρώνουν τα ξίφη τους. «Σε μια από τις πρώτες συνόδους για την κρίση, στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας που είχε στριμωχτεί στον τοίχο ξεκαθάρισε στους Γερμανούς ότι το ελληνικό πρόβλημα χρέους είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκό, και ότι και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και ολόκληρη η Ευρωζώνη, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, εάν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Η Μέρκελ το αντελήφθη αυτό ως απόπειρα εκβιασμού, όπως περιγράφει κάποιος από τους παρισταμένους. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και τελικά η Μέρκελ είπε θυμωμένη: ''Τότε βγες από το ευρώ''».
Η επιμονή της Μέρκελ στο δόγμα «ο καθένας οφείλει να διορθώνει τις ζημιές που ο ίδιος έχει κάνει» -κάτι που εξοργίζει τον Νικολά Σαρκοζί- τυφλώνει τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η συνειδητοποίηση έρχεται πλέον τον Φεβρουάριο του 2010.
«Εκείνη την ημέρα αρχίζει η μετατόπιση της εξουσίας στην Ευρώπη. Η Γερμανία γίνεται ο εταίρος, τον οποίο πρέπει να ακολουθούν όλοι. Η Μέρκελ συνειδητοποιεί αργά ότι θα βγει από το δίλημμα μόνο αν πείσει τους Γερμανούς ότι είναι προς το συμφέρον τους να σώσουν την Ελλάδα. [...] την παραμονή της συνόδου η Μέρκελ καβγαδίζει με τον Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει να βοηθηθεί η Ελλάδα με μια κοινή οικονομική δράση. ''Αυτό θα είχε σταματήσει την κρίση'' λέει αργότερα μέλος του περιβάλλοντος του Βαν Ρομπάι. Αλλά η Μέρκελ αρνείται εκ νέου. Δεν θέλει αμοιβαιοποίηση της ευθύνης. Ο Γιούνκερ προσπαθεί να μεσολαβήσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα». Ο Βαν Ρομπάι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας την έναρξη της συνόδου. Τελικά βγαίνει ένα ανακοινωθέν που λέει ότι οι χώρες θα βοηθήσουν όταν κάποια χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τη συνδρομή του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα όμως δεν έχει ζητήσει βοήθεια» συμπληρώνουν.
Ο «σπόρος», όμως, στις αγορές και στους πολίτες φυτεύεται από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στην περίφημη σύνοδο της G20 στις Κάνες, τον Νοέμβριο του 2011, μετά τον τεταμένο διάλογο με τον Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα. «Τότε φαίνεται πως η κρίση κάνει απρόβλεπτους όλους τους παράγοντες. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί βιάζονται να δώσουν μόνοι τους μια συνέντευξη Τύπου. Υπό το βάρος της διένεξης για το δημοψήφισμα και την ανησυχία τους για το ευρώ, διαπράττουν ένα λάθος με βαρύτατες επιπτώσεις. Κάνουν λόγο για τη συνάντηση, τις αμφιβολίες και ανοίγουν έτσι τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας, που σέρνεται έκτοτε βασανιστικά και δεν θα τελειώσει οριστικά».
"Κανείς δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη"
Οι πραγματικές προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ξεκινούν την άνοιξη του 2012, με τη σύσταση της ομάδας "Ελλάδα ΙΙ". Λίγο αργότερα σταματούν από την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που άλλαξαν γνώμη  ενώ στις αρχές του καλοκαιριού συγκεντρώνεται ένα σύνολο εγγράφων, με όλες τις μακροοικονομικές προσομειώσεις. Οι ειδικοί φοβούνται για ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
«Μετά από μια επίσκεψη στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου η Μέρκελ αποφασίζει οριστικά ότι όλα τα μέλη θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη. ''Δεν θα κάνουμε τίποτα. Η Ελλάδα θα μείνει'' λέει. Ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, είχε εκφράσει προσωπικά τη μεγάλη του ανησυχία για την κρίση στην Ευρωζώνη και είχε επισημάνει οικονομικές επιπτώσεις.
Το Πεκίνο φοβάται το ντόμινο και η Μέρκελ τον διαβεβαιώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Ο Σόιμπλε δεν έχει πειστεί ακόμη. Στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες το προσωπικό πιστεύει ότι γίνεται μάχη εξουσίας στο Βερολίνο για την έξοδο της Ελλάδας, όπου η Μέρκελ λέει όχι και ο Σόιμπλε ναι. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θεωρούν εαυτούς ευρωπαϊστές. Αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η άποψη του Σόιμπλε είναι του νομικού: υπάρχουν σαφείς κανόνες. Όποιος τους τηρεί, μένει. Όποιος δεν τους τηρεί φεύγει. Η Μέρκελ είναι πραγματίστρια. Ως καγκελάριος βρήκε 17 χώρες στο ευρώ. ''Με αυτούς πρέπει να πορευτώ''».
Όπως σημειώνεται, η πρώην νύξη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη γίνεται το καλοκαίρι του 2011. Νωρίτερα, ο Σόιμπλε είχε ζητήσει να του υπολογίσουν ποιο θα είναι το κόστος της επιστροφής της Ελλάδας σε δικό της νόμισμα. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί εάν έχει δικό της νόμισμα.
"Ο Παπανδρέου μαχαιρώθηκε από τον Βενιζέλο"
Οι συγγραφείς αναφέρονται και στο παρασκήνιο της αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, δίνοντας δύο διαφορετικές εκδοχές.
Σύμφωνα με τη μία, η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καμιά σχέση, παρά το επεισόδιο στις Κάνες. «Το σωστό είναι ότι ο Παπανδρέου έπεσε όχι εξαιτίας της Μέρκελ, αλλά από εσωκομματικές ίντριγκες. Ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. ''Ο Παπανδρέου μαχαιρώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών του'' λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σχετικά με το δημοψήφισμα, οι συγγραφείς αναφέρουν: "Ο Σαρκοζί φωνάζει μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και καλεί τον Παπανδρέου στις Κάνες. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει νεύρα επειδή πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια που είχε ως οικοδεσπότης της συνάντησης εξαιτίας του ελληνικού δράματος.
Ο Παπανδρέου εξηγεί την ιδέα του. Η Μέρκελ έχει ένα σχέδιο. ''Ωραία, αφού θέλεις να ρωτήσεις τον λαό σου, ορίστε. Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Αφού θα κάνεις δημοψήφισμα, εμείς θα θέσουμε τις ερωτήσεις.
Η ερώτηση θα είναι: Θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ υπό τους όρους του προγράμματος προσαρμογής;
Είναι ρίσκο αλλά στο τέλος όλοι συμφωνούν''.
Στο αεροπλάνο της επιστροφής ο υπουργός Οικονομικών είχε μάλλον ήδη αποφασίσει να ρίξει τον Παπανδρέου και να ανέβει ο ίδιος στην ηγεσία της κυβέρνησης. Μόλις έφτασαν ο Βενιζέλος ανακοίνωσε χωρίς συνεννόηση με τον Παπανδρέου ότι το δημοψήφισμα ακυρώθηκε. Ο Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί».
Στο βιβλίο αναφέρονται, επίσης, τα "φροντιστήρια" που παρέδωσε τον Μάιο του 2010 στους 27, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ για τα σπρεντ και τι σημαίνουν ενώ σε συνέντευξη της, η μία εκ των συγγραφέων, Κέρστιν Γκάμελιν τονίζει ότι η Μέρκελ είναι ικανοποιημένη από τη στάση του Σαμαρά, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις αλλά και λόγω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Για τον Τσίπρα, επισημαίνει ότι υπάρχει κόσμος στη Γερμανία που υποστηρίζει την άνοδο ενός νέου κόμματος στην εξουσία ενώ υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα θα πρέπει να παραμείνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
(Πηγή: Έθνος της Κυριακής)
http://news247.gr/

Read more...

ΣΥΡΙΖΑ: Σιώπησε ο Βενιζέλος...


«Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας κυβέρνησης από την ελληνική πλευρά ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την...
δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι το ακόλουθο: «Ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στην Μαριούπολη, παρόλο που είχε ως στόχο να "καθησυχάσει" τους Έλληνες της Διασποράς, δεν έκανε καμιά αναφορά στην λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Κίεβο, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα, και η οποία, με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε, κατάργησε όλα τα δικαιώματα των τεσσάρων μειονοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Eλλήνων.

Η νομιμοποίηση μιας τέτοιας κυβέρνησης από την ελληνική πλευρά ενέχει ανυπολόγιστους κινδύνους για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η άκρως επικίνδυνη γεωστρατηγική αντιπαράθεση της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών με την Μόσχα φέρνει την Ευρώπη ένα βήμα πριν από έναν κλιμακούμενο νέο «ψυχρό πόλεμο», με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ειρήνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ανάγκη να μην γίνει ουραγός η ελληνική κυβέρνηση σε επικίνδυνους σχεδιασμούς».

enet.gr

Read more...

ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 3-0 ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΠΑΟ!


Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής του "αιώνιου" ντέρμπι στο "Γ. Καραϊσκάκης" καθώς επικράτησε με το εμφατικό 3-0 του Ολυμπιακού στο φαληρικό γήπεδο και έβαλε τέλος στο αήττητο σερί των...
"ερυθρόλευκων" που κρατούσε από την αρχή της σεζόν.

Οι πράσινοι με πρωταγωνιστή τον Μπεργκ που έβγαλε την ασίστ στο πρώτο γκολ του Πράνιτς και πέτυχε το δεύτερο τέρμα και με συμπρωταγωνιστές τον Αμπέντ, τον Πράνιτς, τον Ζέκα και τον Ατζαγκούν πήραν μια πολύ σπουδαία νίκη, κυρίως ψυχολογία και όχι τόσο βαθμολογικής συμμαχίας ενόψει και της συνέχειας της σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός με αυτή τη νίκη έφτασε τους 50 βαθμούς και παρέμεινε στην τέταρτη θέση έχοντας μειώσει όμως την διαφορά που τον χωρίζει από τον δεύτερο και τρίτο στους πέντε πόντους.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/03/3-0.html

Read more...

Ουκρανική ναυαρχίδα αυτομόλησε στο ρωσικό στόλο

Ουκρανική ναυαρχίδα αυτομόλησε στο ρωσικό στόλο
Καταρρέει η "στρατιωτική μηχανή" της Ουκρανίας πριν καν δοκιμαστεί σε πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία. Πληροφορίες που δημοσιεύει η Izvestia, αναφέρουν ότι η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου...εγκατέλειψε το Στόλο της και πέρασε στις ρωσικές δυνάμεις!
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, φέρεται να έχει αρνηθεί να ακολουθήσει διαταγές από το Κίεβο, για να επιστρέψει μετά από συμμετοχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στον Κόλπο του Άντεν όπου το σκάφος φέρει τη Ρωσική ναυτική σημαία.
«Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας το Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας σήμερα, δήλωσε ο γερουσιαστής Igor Morozov, ένα μέλος της επιτροπής για τις διεθνείς υποθέσεις, στην Izvestia.
Ο πρoσωρινός «πρωθυπουργός» Arseniy Yatsenyuk, είχε ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αφήσει την τη φρεγάτα να περάσει μέσω του στενού του Βοσπόρου, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.
Το Hetman Sahaidachny επιστρέφει στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας μετά από συμμετοχή σε μια κοινή επιχείρηση καταπολέμησης της πειρατείας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής.
On alert
http://egiakoumis.com/

Read more...

Ένοπλοι απέκλεισαν μονάδα της ουκρανικής συνοριοφρουράς στην Κριμαία...


Ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμύνης...

Περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν σήμερα την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να ...
παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του.

«Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν (σ.σ. κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας) αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε το πρωί ότι ένας Ρώσος αξιωματικός έδωσε στους Ουκρανούς στρατιωτικούς προθεσμία «έως τις πέντε» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα για να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης περίπου 400 τουφεκιοφόροι του ναυτικού παραμένουν αποκλεισμένοι από το πρωί στη βάση τους στη Φεοντόσια, ένα λιμάνι περίπου 200 χλμ. από τη Συμφερόπολη, από «Ρώσους στρατιωτικούς» που απαίτησαν να τους παραδώσουν τον οπλισμό τους...
newsbeast.gr

Read more...

Νέα σύσκεψη με τους εφόρους συγκάλεσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς «Ξεσκονίζουν» εργολάβους, διαφημιστές και στελέχη των ΠΑΕ


«Ξεσκονίζουν» εργολάβους, διαφημιστές και στελέχη των ΠΑΕ

Εντολή να τελειώνουν οι έλεγχοι που έχουν βαλτώσει για να «πέσουν κεφάλια» μεγαλοφοροφυγάδων

Νέα τροπή λαμβάνουν οι έρευνες της λίστας με τους 1600 φορολογούμενους Μεγάλου Πλούτου που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ και των οποίων  ο αριθμός έχει αυξηθεί «αισίως» και έχει φτάσει πλέον στις 8.000. Υπό την πίεση και των οικονομικών εισαγγελέων, οι ελεγκτές καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να «δέσουν» το συντομότερο υποθέσεις που είχν βαλτώσει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά πλέον επιταχύνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr την Τρίτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Την ίδια ημέρα όμως και  ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κύριος Αθανασίου έχει καλέσει ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του με διευθυντές των μεγάλων ΔΟΥ, προκειμένου να τους δώσει  νέες κατευθύνσεις και οδηγίες για τις υποθέσεις ειδικού χειρισμού που θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν το συντομότερο.

Πηγές ανέφεραν μάλιστα στο protothema.gr ότι άμεσα θα πρέπει να κλείσουν οι έλεγχοι σε εργολάβοι κατασκευαστές, διαφημιστές και στελέχη ΠΑΕ, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στις λίστες που ερευνά το ΚΕΦΟΜΕΠ αλλά έχουν κολλήσει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν 20 ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του πρώτην διευθυντής του ΚΕΦΟΜΕΠ, μετά και τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων που έχει αναλάβει. Σχεδόν ταυτόχρονα, το protothema.gr αποκάλυπτε ότι ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος αναλάμβανε την πρωτοβουλία να καλέσει σε συνάντηση τους εφόρους, για να τους αναθέσει υποθέσεις που οι οικονομικοί εισαγγελείς έκριναν ότι πρέπει να ελεγχθούν κατά προεταραιότητα. Μετά την εξέλιξη αυτή, το γραφείο του κυρίου Αθανασίου επισκέφθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κύριος Στουρνάρας, προκειμένου να υπάρξει «καλύτερος συντονισμός των ερευνών» όπως ανέφερε τότε.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι στοχοποιούνται για έλεγχο κυρίως όσοι έβγαζαν εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων την περασμένη 15ετία και πλήρωναν ελάχιστα στην Εφορία. Ξεπερνώντας τα αρχικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνονται πλέον τουλάχιστον 30-40 έλεγχοι κάθε μήνα.

Οι έρευνες στοχεύουν να διαπιστώσουν αν φορολογήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο όσοι δήλωναν μεγάλες περιουσίες. Ερευνώνται όμως και περιπτώσεις «αιφνίδιου πλουτισμού», εφόσον δεν δικαιολογείται η περιουσία που εμφανίζουν από τα εισοδήματα των περασμένων ετών.
protothema.gr

Read more...

Κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία;

Κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία;
Η κρίση στην Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητα ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός το οποίο ωστόσο «αγγίζει» και τους Έλληνες σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που θα περιμέναμε.
Πέραν των 150.000 Ελλήνων που βρίσκονται και διαμένουν μόνιμα στην Ουκρανία, στην χώρα δραστηριοποιούνται και πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται όπως είναι λογικό σε αναμμένα κάρβουνα αυτές τις ημέρες.
Από πλευράς γενικής εικόνας η παρούσα κρίση αλλά και το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ουκρανία απειλεί ευθέως τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες εμφάνιζαν κάθε χρόνο αυξητική τάση στην συγκεκριμένη χώρα. Ταυτόχρονα υπήρχαν και πολλοί Ουκρανοί τουρίστες οι οποίοι επέλεγαν την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Μεταξύ των 52 ελληνικών εταιρειών που έχουν καταγραφεί στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου ως δραστηριοποιούμενες στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Νεοχημική, Chipita, Sunlight, Printec, Γερμανός, Σαράντης, Informer κ.α.
Όπως και στις βαλκανικές χώρες, έτσι και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι Έλληνες έχουν να επιδείξουν μία έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η EFG Eurobank η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την ουκρανική Universal Bank ενώ από το καλοκαίρι του 2007 είχε θέσει σε λειτουργία δίκτυο καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Από την άλλη η Τράπεζα Πειραιώς έχει και αυτή εξαγοράσει την ουκρανική τράπεζα International Commerce Bank σε ποσοστό 78% ενώ η Αlpha Bank, τον Μάρτιο του 2008, εξαγόρασε ποσοστό 90% της ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank.
Όπως αναφέρθηκε όμως η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Ουκρανία επεκτείνεται και πέραν του τραπεζικού τομέα με την Μηχανική να έχει φέρει εις πέρας σειρά έργων αντιμετωπίζοντας όμως πολλά προβλήματα πλέον. Μεταξύ άλλων έχει κατασκευάσει υπερσύγχονο εμπορικό κέντρο 30.000 τ.μ. στην Οδησσό, κτήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων, ένα μεγάλο κτίριο γραφείων και ένα πολιτιστικό κέντρο στη Μαριούπολη, που δόθηκε δωρεά στους ομογενείς, ενώ σε εκκρεμότητα παρέμεναν δύο συγκροτήματα σε Κίεβο και Οδησσό αντίστοιχα.

πηγη paraskhnio .gr 
http://egiakoumis.com/

Read more...

Ευρωεισαγγελέας για το πάρτι με έργα δισ. που δεν έγιναν...



Θα ελεγχθούν -λένε- ένα προς ένα όλα τα μεγάλα έργα του παρελθόντος και θα ανοίξουν λογαριασμοί... Εχουμε συντονιστή της κυβέρνησης, έχουμε συντονιστή κατά της διαφθοράς, θα αποκτήσουμε σύντομα και συντονιστή κατά της...
απάτης! Στόχος να βρεθούν οι απατεώνες με το λευκό κολάρο που εξαφάνισαν ένα τεράστιο ποσό δισεκατομμυρίων, από ένα συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο ύψους 120 δισ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε στα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα και κυρίως στα ΕΣΠΑ.
Αυτά ως προς το παρελθόν, καθώς ο συντονιστής κατά της απάτης θα είναι -λένε- ο φύλακας των δισεκατομμυρίων ευρώ που μέσω ΕΣΠΑ θα δοθούν στην Ελλάδα για το διάστημα από το 2014 ώς το 2020.
Τη δημιουργία της θέσης απαίτησε ο κ. Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, υπήρξαν και υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις για τη δημιουργία της υπηρεσίας και μάλιστα με ραχοκοκαλιά το ΣΔΟΕ, προφανώς γιατί φοβούνται κάποιοι ότι δεν θα έχουν τον έλεγχο στις έρευνες για το ποιοι πήραν μερίδια από το φαγοπότι των 120 δισ. των περασμένων ετών στα «συγχρηματοδοτούμενα» έργα.
Μια ματιά μόνο στα θηριώδη ονόματα που πήραν μέρος στην υλοποίηση προγραμμάτων και έργων από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα δείχνει και το ποιους αφορούν οι έρευνες.
Τη δημιουργία της θέσης του εισαγγελέα απαίτησε ο Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της OLAF 
 Τη δημιουργία της θέσης του εισαγγελέα απαίτησε ο Τζιοβάνι Κέσλερ, γενικός διευθυντής της OLAF «Φέρτε πίσω τα λεφτά»
Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι μετείχαν σε τέτοια έργα μετείχαν και σε διασπάθιση των χρημάτων, αλλά ο Τζιοβάνι Κέσλερ κατέστησε σαφές ότι η δική του ευρωπαϊκή υπηρεσία θα παρακολουθεί τις έρευνες, που θα κάνει έργο με το έργο η υπηρεσία του Εθνικού Συντονιστή κατά της Απάτης και ζήτησε να λαμβάνει γνώση όλων των σταδίων της έρευνας.
Σε σύσκεψη και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη, ο Τζ. Κέσλερ είπε ότι «κεντρικός άξονας της προσπάθειας θα είναι το "φέρτε πίσω τα λεφτά "» και, όπως είπε, υπολογίζει ότι είναι δισεκατομμύρια τα χρήματα που εξαφανίστηκαν και δεν πήγαν στα έργα για τα οποία προορίζονταν.
«Οταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια πού πήγε και το τελευταίο ευρώ από τα 120 δισ. και ήδη έχουμε στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς που γέμισαν από έργα τα οποία ουδέποτε εκτελέστηκαν», είπε σε κλειστή σύσκεψη ο κ. Κέσλερ και άφησε εμβρόντητους τους κυβερνητικούς συνομιλητές του όταν έδειξε φωτογραφίες από «κεντρικά έργα» στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στη Θεσσαλία. Οι φωτογραφίες έδειχναν θεμέλια σε μεγάλες γέφυρες, δρόμους μισοχαραγμένους, αλλά σε πλήρη εγκατάλειψη.
Για τα έργα αυτά πληρώθηκαν όμως τεράστια ποσά...
Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιον θα ορίσει Εθνικό Συντονιστή κατά της Απάτης και φαίνεται ότι κυβερνητικά στελέχη που έχουν ισχυρό λόγο εισηγούνται να οριστεί και για τη θέση αυτή ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος τώρα είναι και Συντονιστής κατά της Διαφθοράς.
Ο κ. Κέσλερ είχε πολύωρη τετ-α-τετ συνάντηση, με ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με τον γενικό διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο, καθώς η υπηρεσία έχει προχωρήσει μυστικά σε εκτατεμένες έρευνες για τις υποθέσεις αυτές και επίσης θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στη νέα υπηρεσία, όπως είπαν στις επίσημες τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν συνεργασία με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Κεντρικό επιχείρημα του κ. Κέσλερ για το «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» ήταν ότι «τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. ταυτίζονται με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και υπάρχει κοινή ευθύνη μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών στο ζήτημα αυτό. Συνεπώς, χρειάζεται κοινή προσπάθεια, στην οποία πρέπει να συμμετάσχει και όλη η κοινωνία και όλες οι πλευρές του πολιτικού συστήματος».
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν υπουργοί μαζί με τον κ. Κέσλερ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι «να υπάρξουν επιστροφές χρημάτων από όσους εξαπάτησαν το Δημόσιο».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του ΣΔΟΕ στον Εθνικό Συντονιστή κατά της Απάτης λέγοντας ότι «το ΣΔΟΕ θα δώσει παραπέρα ώθηση σε αυτή τη δραστηριότητα και η μετάβαση στην "ηλεκτρονική εποχή" παρέχει στην κυβέρνηση σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Νέα εποχή ελέγχων
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, είπε ότι στα επόμενα 6 χρόνια οι επιχορηγήσεις στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά ταμεία θα είναι 36 δισ. και «ο κ. Κέσλερ ήρθε στην Αθήνα για να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα αυτά θα φτάσουν στον προορισμό τους και γι' αυτό θα γίνονται διπλοί έλεγχοι και από τις ελληνικές και από τις ευρωπαϊκές αρχές».
Ο κ. Καρβούνης ζήτησε σε αυτή την κοινή προσπάθεια τη συμμετοχή και του Ελληνα πολίτη, λέγοντας ότι «πρέπει τόσο με τη συνείδησή του όσο και με τις πράξεις του να πιέζει για να παταχθεί η απάτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», καθώς «παρ' ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της απάτης, χρειάζονται και νέοι μηχανισμοί που να προσαρμόζονται στα νέα τεχνικά και ηλεκτρονικά μέσα, προληπτικά, αλλά και στη συνεχή διαχείριση του χρήματος ώς τον τελικό αποδέκτη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή ελέγχων για το πού πήγαν τα χρήματα και πώς θα γίνει η διαχείριση των νέων πακέτων και είπε ότι «επειδή δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ του υπουργείου μας έχει ήδη διαμορφώσει την Εθνική Στρατηγική κατά της Απάτης στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, σύμφωνα επίσης τόσο με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις όσο και με τους σχετικούς Κανονισμούς για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020...».

enet.gr 

Read more...

Ποτάμι χιλιάδων Ουκρανών πέρασε τα ρωσικά σύνορα...




H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας ανέφερε ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν  την χώρα τους και κατέφυγαν στη Ρωσία στο...
διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ- Τας υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής».
«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή....

Read more...

Ζητά συνάντηση με Γεωργιάδη Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για το 5ευρω στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ


Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για το 5ευρω στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε η «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη», όπως χαρακτηρίζεται, ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την επιβολή των 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τις 20 Μαρτίου.

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι».

«Τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, συμπληρώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει μετά από συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα παραπάνω θέματα».

Ο υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ με μήνυμά του στο Twitter:

Δεν υφίσταται κανένα νέο "χαράτσι" 5€. Ο νόμος που ισχύει για τα ΚΥ του ΕΣΥ, όπως ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το προβλέπει.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, γνωστοποίησε ότι η επίσκεψη στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, τα οποία θα γίνουν κέντρα υγείας αστικού τύπου, θα στοιχίζει 5 ευρώ, όπως ισχύει ήδη στο ΕΣΥ.

Το 5ευρω, όπως πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, δεν ισχύει για τους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά για την επίσκεψη στα πολυϊατρεία, ενώ το «εισιτήριο» θα ισχύει για την επίσκεψη στη μονάδα και ο ασφαλισμένος «θα πάει σε όσους γιατρούς θέλει».

«Καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Αποδεικνύεται ότι ο βασικός λόγος διάλυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κατάργησης του ΕΟΠΥΥ είναι για να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι εισιτήριο για τη συνταγογράφηση» σχολίασε ο τομεάρχης Υγείας των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Μελάς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνελήφθησαν τρία άτομα Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στον Έβρο


Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στον Έβρο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών σημειώθηκε στον κόμβο Αρδανίου, στον Έβρο, με επίθεση του κακοποιού πάνω σε περιπολικά και πυροβολισμό αστυνομικού εναντίον του αυτοκινήτου που οδηγούσε, ενώ τρεις συνεργοί του συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Όλα έγιναν όταν ο διακινητής δεν σταμάτησε στο μπλόκο των αστυνομικών και με το αυτοκίνητο του, στο οποίο μετέφερε 12 μετανάστες (8 Ιρακινούς και 4 Σομαλούς), έπεσε πάνω σε τρία περιπολικά, θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή των μεταναστών.
Ένας αστυνομικός πυροβόλησε στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, για να το ακινητοποιήσει, αλλά ο διακινητής κατάφερε να διαφύγει. Λίγη ώρα αργότερα εγκατέλειψε το αυτοκίνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, στην Εγνατία οδό και έκτοτε αναζητείται.
Οι τρεις συλληφθέντες επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα και είχαν τον ρόλο του προπομπού για να εντοπίζουν τυχόν μπλόκα της Αστυνομίας και να ενημερώνουν σχετικά τον συνεργό τους που μετέφερε τους μετανάστες για να τα αποφύγει. Πρόκειται για έναν Έλληνα 51 χρονών, που έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές για τέτοιου είδους υποθέσεις, και δύο Αρμένιους 56 και 51 χρονών.
Η έρευνα της Αστυνομίας έδειξε ότι μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα τους δύο τελευταίους μήνες, τουλάχιστον, και διευκόλυναν μετανάστες να περάσουν τον ποταμό Έβρο με βάρκες, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν με αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές.
Στη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα, δύο γεμιστήρες πιστολιού και δύο πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Οπλίζει» ο Πούτιν...


 

Ένοπλοι "κόβουν" τους δρόμους προς Ουκρανία.
Oλες οι εξελίξεις...
Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος απέναντι στη Δύση, μετά την απομάκρυνση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσπαθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τον σκοπό αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος με τις κινήσεις του επιθυμεί...
να καταστήσει σαφές ότι δεν... αστειεύεται και πλέον στην Ουκρανία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός.
Το αίτημα του Πούτιν να εγκριθεί από η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έγινε δεκτή από την Άνω Βουλή της Ρωσίας. Φαίνεται ωστόσο ότι η Μόσχα δεν προτίθεται – προς το παρόν τουλάχιστον – να στείλει επιπλέον στρατό στη χώρα.

Αναλυτές αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή ο Πούτιν στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Μόνο που αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα και την έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, της οποίας ο στρατός βρίσκεται πλέον επί ποδός πολέμου.

Σε ετοιμότητα είναι και οι ακροδεξιές οργανώσεις της Ουκρανίας, οι οποίες καλούν σε γενική κινητοποίηση και ζητούν από τους υποστηρικτές τους να πάρουν επειγόντως τα όπλα.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να παίξουν το «παιχνίδι» της Μόσχας και μέχρι τώρα μένουν σε ανακοινώσεις, στις οποίες καταδικάζουν την Ρωσία για την επιθετική στάση της.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι τόνοι δεν έχουν ακόμη ανέβει. Η πρόσφατη περίπτωση της Συρίας, κατά την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ιδιαίτερα επιθετική στάση κατά της Μόσχας αλλά τελικά προχώρησε σε συμβιβασμό, «κόστισε» στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τουρτσίνοφ δεν αναγνωρίζει τη νέα ηγεσία της Κριμαίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εδώ και λίγες ημέρες του κοινοβουλίου της χερσονήσου, αποφάσισε να επισπευστεί το δημοψήφισμα για τη χορήγηση περισσότερης αυτονομίας στην περιοχή, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια του Πούτιν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και οι επιθετικές διαθέσεις της Ρωσίας.

Πάντως, τα βήματα που έχει επιλέξει να κάνει ο Πούτιν φαίνεται ότι έχουν ανοίξει την όρεξη των ρωσόφιλων στην Ουκρανία, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν πολλές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές ύψωσαν τη ρωσική σημαία σε κυβερνητικά κτίρια.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ όπου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους και μέσω των διεθνών οργανισμών, ενώ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν ως προς το οικονομικό πακέτο στήριξης και βοήθειας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι το Κίεβο επιδιώκει σειρά μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ένοπλοι "κόβουν" τους δρόμους προς Ουκρανία

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.

"Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή... σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία", δήλωσε σήμερα ο Γεβγένι Σαβτσένκο. "Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό".

«Με αντίκτυπο στις αμερικανορωσικές σχέσεις η επέμβαση στην Ουκρανία»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.

«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι «η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να «είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.

Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Ο Καναδάς προειδοποιεί ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο «οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8» που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.

Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Στίβεν Χάρπερ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

Τσακ Χάγκελ: «Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για περαιτέρω κλιμάκωση»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, πως η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Ο υπουργός Χάγκελ τόνισε ότι, χωρίς αλλαγή επί του εδάφους, με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, η Ρωσία ρισκάρει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, την απομόνωσης της στη διεθνή κοινότητα και την κλιμάκωση που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι.

Η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετίζεται με τα όσα ειπώθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού και του Ρώσου υπουργού Άμυνας σχετικά με την σοβούσα κρίση στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες real.gr, newsbeast, ΑΜΠΕ

Read more...

Η ΕΛ.ΑΣ. έδιωξε Κασιδιάρη - Παναγιώταρο από το μνημόσυνο των αστυνομικών της ΔΙΑΣ στου Ρέντη



Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη. "Πόρτα" σε Κασιδιάρη - Παναγιώταρο από την Αστυνομία (Vid)
Πέρασαν τρία χρόνια από τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ από τα πυρά τριών ενόπλων.
Οργανώσεις της Αστυνομίας είχαν προγραμματίσει το απόγευμα του Σαββάτου να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο όπου οι δυο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος. Στο χώρο παραβρίσκονταν, μεταξύ των άλλων επισήμων και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.
Παρόλα αυτά, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έδωσε εντολή να μην ξεκινήσει το μνημόσυνο αν δεν απομακρυνθούν από το χώρο οι δυο βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι οι, Ιωάννης Ευαγγελινέλης, 23 ετών, και Γιώργος Σκυλογιάννης, 22 ετών, έπεσαν νεκροί από πυρά ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε ενέδρα που τους έστησαν στην περιοχή της Λαχαναγοράς του Ρέντη την 1η Μαρτίου 2011.
Οι δράστες είχαν σταματήσει το αυτοκίνητο σε σκοτεινό σημείο και όταν πλησίασαν οι μοτοσικλέτες της ΔΙΑΣ βγήκαν από το όχημα και με καλάσνικοφ και ένα πιστόλι άρχισαν να πυροβολούν. Είχε προηγηθεί καταδίωξη ύστερα από ληστεία σε περίπτερο, στο Μενίδι.
Διαψεύδει και αμφισβητεί η Χρυσή Αυγή με επίσημη ανακοίνωση της:
"Οι συκοφάντες και λασπολόγοι των ΜΜΕ δεν σεβάστηκαν ούτε την ιερή μνήμη των Ηρώων της ομάδας ΔΙΑΣ που δολοφονήθηκαν από πάνοπλους γεωργιανούς εγκληματίες στο Ρέντη. Χρησιμοποίησαν το μνημόσυνο των 2 παιδιών για να κάνουν πολιτική σπέκουλα και να διαδώσουν ψευδώς ότι οι βουλευτές μας... δεν έγιναν δεκτοί στον χώρο.
Για την αποκατάσταση της Αλήθειας και στο φετινό μνημόσυνο - όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια - εκπροσώπησαν την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Ηλίας Κασιδιάρης, αφήνοντας λίγα άνθη στο σημείο της διπλής δολοφονίας των δύο Ελλήνων Αστυνομικών.
Πολύ αργότερα διέρρευσε ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε δώσει εντολή στον Ιερέα να μην ξεκινήσει την τελετή αν ήταν παρόντες οι βουλευτές μας, αλλά και ένστολοι Αξιωματικοί. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε για μία τεράστια αθλιότητα, την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα.
Η Χρυσή Αυγή είχε αποφασίσει συνειδητά να απέχει από την κομματική καπηλεία του τραγικού γεγονότος.
Δεν μας έκανε καμία εντύπωση που για πρώτη φορά φέτος (λόγω προεκλογικής περιόδου) εμφανίστηκαν στον χώρο ψηφοθήρες εκπρόσωποι κομμάτων και δημάρχων", αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος. 
http://news247.gr/

Read more...

Οι δεσμοί αίματος της Χρυσής Αυγής με τους ουκρανούς νεοναζί...





Οι ομοιότητες των ουκρανών φασιστών με εκείνους της Χρυσής Αυγής είναι πολλές. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία ήταν το όνειρο των χρυσαυγιτών, σύμφωνα με...
δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής. Στα σχόλιά τους στις εθνικιστικές ιστοσελίδες είναι έκδηλη η... ζήλια τους για το ρόλο που παίζουν οι ακροδεξιοί εκεί, ενώ αρκετοί δηλώνουν έτοιμοι να ταξιδέψουν στο ουκρανικό μέτωπο.

Λίγες μέρες μετά τις δολοφονίες Καπελώνη-Φουντούλη, Ουκρανοί ομοϊδεάτες τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ουκρανοί βουλευτές του κόμματος «Σβόμποντα» ταξίδεψαν στην Κύπρο στις 27/6/2013, όπου επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΕΛΑΜ, του αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Εκεί συμφωνήθηκε ο παράλληλος κοινός τρόπος δράσης, ενώ την «επίσκεψη» χαιρέτισε ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Το «Σβόμποντα» είναι το πιο γνωστό εθνικιστικό κόμμα της Ουκρανίας,που πρωταγωνίστησε στις μάχες του Κιέβου. Μέχρι το 2004 ήταν ξεκάθαρα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, στα πρότυπα του κόμματος του Χίτλερ. Όμως το 2012 απαρνήθηκε το παρελθόν του λαμβάνοντας 8,5% στις εκλογές. Καταλαμβάνοντας 37 έδρες μετέφερε την πολιτική ατζέντα της Ουκρανίας προς τα ακροδεξιά.

Ο «Δεξιός Τομέας» της Ουκρανίας ενσωμάτωσε λούμπεν στοιχεία, απογοητευμένους πολίτες, χούλιγκαν με εθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, όπως έκανε η «Γαλάζια Στρατιά» του Η. Παναγιώταρου. Δεν είναι η μόνη ομοιότητα μεταξύ των δύο κομμάτων.

Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων οι ουκρανικές «ομάδες εφόδου» αλώνιζαν φορώντας κράνη και κουκούλες, κρατώντας ρόπαλα και ασπίδες. Στόχος των ταγμάτων ήταν οι αλλοδαποί και όσοι τάσσονταν υπέρ της Ρωσίας ή της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή στην επαρχία τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, η οποία διαθέτει εμφανή στρατιωτική δομή, εκπαιδεύονταν σε άδεια στρατόπεδα.Οι χρηματοδότες της οργάνωσης παραμένουν άγνωστοι.

Read more...

Τα έθιμα της Αποκριάς στη χώρα μας...


 ΦΩΤΟ...
Κάθε χρόνο την Κυριακή της Αποκριάς κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με φαντασμαγορικές καρναβαλικές παρελάσεις, το κάψιμο του «Βασιλιά Καρνάβαλου», αλλά και...
πολλές αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων, η τέλεση των οποίων περνά από γενιά σε γενιά.

Ταξιδέψτε στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, από την Κω ως τα Ιωάννινα και από την Χίο ως την Κοζάνη και δείτε από κοντά έθιμα με βαθιές ρίζες.





Το Γαϊτανάκι της Λιβαδειάς



Το χορευτικό δρώμενο, γνωστό σε όλη την Ελλάδα ως «Γαϊτανάκι», ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους, σε έναν διασκεδαστικό χορό.

Στη Λιβαδειά, η παράδοση αυτή γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τους κατοίκους της πόλης να φτιάχνουν τον χαρακτηριστικό στύλο με τις πολύχρωμες κορδέλες και τους μασκαράδες να συμμετέχουν με ενθουσιασμό «πλέκοντας» τα γαϊτανάκια.

Δεν λείπουν τα τραγούδια και τα αποκριάτικα σκετς από τους συμμετέχοντες, που αμέσως μετά ξεκινούν το γλέντι.

Οι «καμουζέλες» έρχονται στην Κω

Ένα έθιμο που διατηρείται πάνω από μισό αιώνα στο νησί της Κω, είναι οι «καμουζέλες». Συγκεκριμένα, η Κέφαλος και η Αντιμάχεια διοργανώνουν αυτή την μοναδική παρέλαση, που την απαρτίζουν μασκαράδες βαμμένοι με κάρβουνα και σκεπασμένοι με πολύχρωμες υφαντές κουβέρτες, τα «χράμια».

Οι καρναβαλιστές κραδαίνουν την «κοκάλα» και γυρνούν στους δρόμους του χωριού δίνοντας μια εύθυμη νότα με τα πειράγματα και τα τραγούδια τους.

Τον ρυθμό δίνει η παραδοσιακή μουσική, που συνοδεύει τους παραδοσιακούς μεζέδες και το κρασί, ενώ αργά το βράδυ γίνεται το κάψιμο του στοιχείου.

Το έθιμο της «Μόστρας» στη Χίο


Δυο μέρες διαρκεί το έθιμο της «Μόστρας» στα Θυμιανά της Χίου, αφού ξεκινά από την Παρασκευή της Τυροφάγου και διαρκεί ως το πρωί της Κυριακής. Οι ρίζες του ξεκινούν από την εποχή του Μεσαίωνα.

Οι νέοι του χωριού το βράδυ της Παρασκευής ντύνονται με παλιά ρούχα, γυναικεία ή αντρικά και καλύπτουν το πρόσωπο τους με «μουτσουναριές», δηλαδή αυτοσχέδιες μάσκες. Στη συνέχεια κατακλύζουν τους δρόμους του νησιού, κάνοντας κωμικά σκετς.

Την Κυριακή όλοι παίρνουν το δρόμο για τα εκκλησάκια του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννη και μετά τη λειτουργία πηγαίνουν στο νεκροταφείο του χωριού με τη συνοδεία οργάνων.

Στην επιστροφή, φτάνοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού, χορεύουν το ταλίμι, έναν χορό που αναπαριστά της μάχες των κατοίκων της Χίου με τους πειρατές. Τελικός προορισμός η εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, που στολίζεται με λάβαρα και σημαίες του νησιού.

Οι «κουδουνάτοι» της Νάξου



Το αποκορύφωμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο νησί της Νάξου είναι η εμφάνιση στην Απείρανθο των «κουδουνάτων». Φορώντας κάπα, κουκούλα και φυσικά κουδούνια, οι μασκαράδες κάνουν βόλτα στο χωριό ξεσηκώνοντας τον κόσμο και προκαλώντας το γέλιο με τις άσεμνε εκφράσεις τους.

Μερικά από τα δρώμενα που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο επισκέπτης είναι ο «γάμος της νύφης», ο «θάνατος» και η «ανάσταση του νεκρού» και το «όργωμα».

Ο «Ντελάλης» στην Κέρκυρα

Το πρωί της Κυριακής ο Ντελάλης, με τη συνοδεία σαλπιγκτών και τυμπανιστών περνά από όλους τους δρόμους της πόλης αναγγέλλοντας τον ερχομό του «Σιόρ Καρνάβαλου».

Με κατεύθυνση στην Κάτω Πλατεία, η μεγαλειώδης πομπή, που αποτελείται από εντυπωσιακά άρματα, φιλαρμονικές και χαρούμενους μασκαράδες οδηγεί τον κόσμο στο καθιερωμένο γλέντι.

Οι «τζαμάλες» φωτίζουν τα Ιωάννινα


Εντυπωσιακές φωτιές, γνωστές ως «τζαμάλες» κάνουν τη νύχτα μέρα, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην πόλη των Ιωαννίνων. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να δει από κοντά το μοναδικό θέαμα, ενώ μεταμφιεσμένοι χορεύουν γύρω από τη φωτιά.

Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, όπου στήνεται το γαϊτανάκι.

Ο μεγάλος «φανός» της Κοζάνης



Μια ακόμα αποκριάτικη εορταστική φωτιά ανάβει παραδοσιακά και την Κοζάνη. Ο μεγάλος «φανός», ανάβει την κεντρική πλατεία και λίγο αργότερα ανάβουν ταυτόχρονα μικρότερες φωτιές στις διάφορες περιοχές της πόλης.
Το γλέντι, διονυσιακού χαρακτήρα, ξεκινά με τον χορό να περικλείει τον βωμό και τα τραγούδια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Φυσικά το περιεχόμενο τους δεν είναι άλλο από τη σάτιρα και το πείραγμα, όπως φανερώνει και το όνομα τους, «ξινέντραπα» ή «μασκαραλίτκα». Στην γιορτή δεν λείπει το άφθονο κρασί και τα τοπικά εδέσματα.

Οι «κουδουνοφόροι» στον Σοχό




Τη γονιμότητα της γης και τον έρωτα γιορτάζουν οι κάτοικοι του Σοχού στη Θεσσαλονίκη με το δρώμενο των «κουδουνοφόρων». Πρόκειται για πανάρχαιο έθιμο, που μεταφέρθηκε μέσα στους αιώνες και διασώθηκε αναλλοίωτο.

Το τριήμερο πριν από την Καθαρά Δευτέρα οι συμμετέχοντες φορώντας τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, γεμίζουν τους δρόμους και της πλατείες του χωριού χορεύοντας.

Ακολουθεί το έθιμο της «μετάνοιας», όπου οι μεγαλύτεροι, κατά την παράδοση δίνουν άφεση αμαρτιών στους μικρότερους, οι οποίοι δείχνοντας τον σεβασμό τους, φιλούν το χέρι τους και τους δίνουν ένα πορτοκάλι.

Read more...

To «αιώνιο» ραντεβού συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα στο Καραϊσκάκη


To «αιώνιο» ραντεβού συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα στο Καραϊσκάκη

Aθήνα
Τι κι αν τους χωρίζουν 27 βαθμοί; Τι και αν ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός παλεύει για την είσοδο στα πλέι οφ. Οι «αιώνιοι» έχουν σήμερα ραντεβού (19:30, Νοva sports2) και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Καραϊσκάκη. Οι δύο ομάδες έχουν πάντα να... λύσουν διαφορές κυρίως πρεστίζ. Έτσι και σήμερα «ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» θα παλέψουν για τη νίκη που πολλές φορές για τους φιλάθλους τους έχει περισσότερη αξία και από... τίτλο.

Στο αντίστοιχο περσινό ντέρμπι ο Ολυμπιακός είχε διαφορά 37 βαθμών από τον Παναθηναϊκό, το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1.

Οι «ερυθρόλευκοι» που δείχνουν σε εξαιρετική κατάσταση στα τελευταία ματς κι έχουν σκοράρει 13 γκολ σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος, θέλουν να υπερασπιστούν το απόλυτο της έδρας τους και να έρθουν ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου και μαθηματικά.
Ο Παναθηναϊκός που έκανε την… καθιερωμένη γκέλα μετά από συνεχόμενες νίκες και χάλασε μόνος του την ψυχολογία του, πάει στο Φάληρο για να παίξει ένα ματς προσωπικοτήτων. Στον πρώτο γύρο ηττήθηκε λίγο πριν την εκπνοή του αγώνα, ενώ η ημερομηνία φαντάζει ως καλός οιωνός.
Κι αυτό γιατί η μοναδική εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού τα τελευταία 19 χρόνια ήταν στις 4 Μαρτίου του 2007, όταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος… έριξε το Καραϊσκάκη. 
Ο Τάσος Σιδηρόπουλος ορίστηκε να σφυρίξει το ντέρμπι στο Στάδιο Καραϊσκάκη και με δεδομένα τα παράπονα που είχε στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός από τον εν λόγω διαιτητή, το ντέρμπι ξεκίνησε νωρίς. Ο 35χρονος ρέφερι θα σφυρίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του ντέρμπι αιωνίων, αλλά έχει πάρει γεύση από ανάλογα ματς με το φετινό ΠΑΟΚ-Άρης, το περυσινό ΑΕΚ-Ολυμπιακός, αλλά και το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός του 2012. 

Newsroom ΔΟΛ

Read more...