Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία;

Κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία;
Η κρίση στην Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητα ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός το οποίο ωστόσο «αγγίζει» και τους Έλληνες σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που θα περιμέναμε.
Πέραν των 150.000 Ελλήνων που βρίσκονται και διαμένουν μόνιμα στην Ουκρανία, στην χώρα δραστηριοποιούνται και πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται όπως είναι λογικό σε αναμμένα κάρβουνα αυτές τις ημέρες.
Από πλευράς γενικής εικόνας η παρούσα κρίση αλλά και το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ουκρανία απειλεί ευθέως τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες εμφάνιζαν κάθε χρόνο αυξητική τάση στην συγκεκριμένη χώρα. Ταυτόχρονα υπήρχαν και πολλοί Ουκρανοί τουρίστες οι οποίοι επέλεγαν την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Μεταξύ των 52 ελληνικών εταιρειών που έχουν καταγραφεί στο Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου ως δραστηριοποιούμενες στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται οι: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Balkan, Etem, Profilco, Yioula, Νεοχημική, Chipita, Sunlight, Printec, Γερμανός, Σαράντης, Informer κ.α.
Όπως και στις βαλκανικές χώρες, έτσι και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι Έλληνες έχουν να επιδείξουν μία έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η EFG Eurobank η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την ουκρανική Universal Bank ενώ από το καλοκαίρι του 2007 είχε θέσει σε λειτουργία δίκτυο καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Από την άλλη η Τράπεζα Πειραιώς έχει και αυτή εξαγοράσει την ουκρανική τράπεζα International Commerce Bank σε ποσοστό 78% ενώ η Αlpha Bank, τον Μάρτιο του 2008, εξαγόρασε ποσοστό 90% της ουκρανικής τράπεζας OJSC Astra Bank.
Όπως αναφέρθηκε όμως η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Ουκρανία επεκτείνεται και πέραν του τραπεζικού τομέα με την Μηχανική να έχει φέρει εις πέρας σειρά έργων αντιμετωπίζοντας όμως πολλά προβλήματα πλέον. Μεταξύ άλλων έχει κατασκευάσει υπερσύγχονο εμπορικό κέντρο 30.000 τ.μ. στην Οδησσό, κτήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων, ένα μεγάλο κτίριο γραφείων και ένα πολιτιστικό κέντρο στη Μαριούπολη, που δόθηκε δωρεά στους ομογενείς, ενώ σε εκκρεμότητα παρέμεναν δύο συγκροτήματα σε Κίεβο και Οδησσό αντίστοιχα.

πηγη paraskhnio .gr 
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: