Σάββατο 8 Μαΐου 2010

«Έρχονται και πρέπει να έρθουν» Ριζικές ανατροπές παντού προαναγγέλλει ο Γ.Παπακωνσταντίνου



ΑΠΕ
«Η οικονομία παράγει πλούτο, απλώς κάποιοι τον νέμονται. Αρα λοιπόν χρήματα υπάρχουν» λέει ο υπουργός
Αθήνα



Συνέχεια στις διαρθρωτικές αλλαγές προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών, λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση του πακέτου μέτρων.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο Γ.Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει ότι «έρχονται και πρέπει να έρθουν ανατροπές» στα κλειστά επαγγέλματα, τη λειτουργία του Κράτους, το φορολογικό, το πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει κατάργηση κεκτημένων, ο υπουργός κάνει διάκριση μεταξύ κεκτημένων που σωστά έχουν κατακτηθεί, αλλά και άλλων που αφορούν συντεχνιακές διεκδικήσεις, «στις οποίες κάποια στιγμή το κράτος υποχώρησε και τις οποίες πρέπει να τις ξαναδούμε».

Ο ίδιος σημειώνει ότι αν το πρόγραμμα πετύχει και μειωθεί με γοργούς ρυθμούς το έλλειμμα, «έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε διαφορετικά. Και δεν εννοώ τόσο πολύ σε σχέση με τους έμμεσους φόρους, όσο κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με τα εισοδήματα.»

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, προκειμένου να σωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, εκτιμά ότι θα υπάρξει συγκράτηση των μισθών: «Γιατί όταν έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να κάνουν απολύσεις ή να υπάρξει κάποια μισθολογική συγκράτηση, πολλές επιχειρήσεις προτιμούν τη συγκράτηση των μισθών.»

Τέλος, σχολιάζει το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», για το οποίο η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός τονίζει ότι το ελληνικό κράτος, εφόσον συλλέγει τους φόρους, έχει χρήματα. Αν δαπανά παραγωγικά και όχι πελατειακά έχει χρήματα.

«Η ελληνική οικονομία παράγει πλούτο, απλώς κάποιοι τον νέμονται. Αρα λοιπόν χρήματα υπάρχουν.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μόνος στο Μαξίμου Ο Γιώργος σήκωσε όλο το βάρος των μεγάλων αποφάσεων

Εφτά μήνες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στο πιλοτήριο να πατάει κουμπιά που κανείς πρωθυπουργός δεν είχε αποπειραθεί ποτέ να πατήσει

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Τον Φεβρουάριο του
2004, μετά την ανάδειξη
του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου σχολίαζε: «Το κόμμα που ίδρυσε ένας Παπανδρέου, μόνο ένας άλλος Παπανδρέου μπορεί να το αλλάξει». Το άλλαξε. Αλλά εν τέλει η μοίρα του επεφύλασσε να αλλάξει και πολλά από όσα άφησαν πίσω τους και οι δύο προηγούμενοι Παπανδρέου. Ο αναλυτής του Ρώυτερ, Πολ Τέιλορ, προέβλεπε πρόσφατα ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός θα εξελιχθεί σε «Οιδίποδα που σκοτώνει τον πατέρα του». Και τον παππού του. Ακόμη πιο προφητικός, ο Μίμης Ανδρουλάκης είχε παρομοιάσει τους Παπανδρέου με τους Ατρείδες και τον Γιώργο με τον Ορέστη που έχει να διαχειριστεί τη βαριά κληρονομιά του Αγαμέμνονα. Η σχέση
του Πρωθυπουργού με τη μοίρα δείχνει τόσο βαθιά και βασανιστική, ώστε και ο ίδιος αισθάνεται μερικές φορές την ανάγκη να την εξομολογηθεί δημόσια. «Νιώθω τη μοναξιά της εξουσίας...».
Στους επτά μήνες που έχει τα κλειδιά του Μεγάρου Μάξιμου, ο Γιώργος Παπανδρέου σηκώνει τον «σταυρό του μαρτυρίου του» και είναι αμφίβολο αν χάρηκε για μία ημέρα. Η εκλογική νίκη του μοιάζει περισσότερο με τιμωρία, παρά με εντολή να κυβερνήσει. Για να εφαρμόσει ιδέες που έχει επαγγελθεί, πρέπει να αποσυνδέσει το ΠΑΣΟΚ από τους ιδρυτικούς μύθους του. Σε κάποιες περιπτώσεις, σχεδίαζε να το κάνει έτσι κι αλλιώς. Σε άλλες, τον οδηγεί η δημοσιονομική κρίση που παρέλαβε- και άτολμοι χειρισμοί επί των ημερών του τη μετέτρεψαν σε αδιέξοδο. Κατ΄ ανάγκην, πλέον, κομματικές παρακαταθήκες της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου γίνονται πουλόβερ που ξηλώνεται. Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού: νοοτροπίες και πρακτικές που έσπειρε το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου και ρίζωσαν βαθιά στην ελληνική κοινωνία απομακρύνονται.

Οταν άρχισε τη θητεία του ως Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, η «μοναξιά» του φάνηκε σαν μέθοδος άσκησης της εξουσίας. Είχε την αυτοπεποίθηση που του έδινε η μεγάλη νίκη του. Η άνεσή του να κινείται στον διεθνή χώρο, η κουλτούρα των διεθνών επαφών και η κοσμοπολίτικη αντίληψη της πολιτικής ενίσχυσαν την προδιάθεσή του να βλέπει τη «μεγάλη εικόνα» των παγκόσμιων διεργασιών. Για τους χειρισμούς και την υποστήριξη της παρουσίας του στο εσωτερικό μέτωπο σχηματίστηκε γύρω του ένας κύκλος προσώπων, με ρόλους-έκπληξη σε αρκετές περιπτώσεις. Μαζί τους τον συνέδεαν περισσότερο προσωπικοί δεσμοί, παρά πολιτικές σχέσεις και κοινές ιδεολογικές αντιλήψεις. Η απειρία τους έδειχνε προσόν και οι ιδέες τους τον ενθουσίαζαν- ιδίως γιατί ήταν συναφείς με τις συζητήσεις που έκανε ο ίδιος με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, την εποχή που υπήρχε εντύπωση ότι η Ελλάδα του Γιώργου προσφέρεται για καινοτομίες, εφαρμογή ριζοσπαστισμών και πειραματισμούς.

Διαφορετική εξέλιξη. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν αλλιώς. Στην τρικυμισμένη θάλασσα της τελευταίας περιόδου, ο Γ. Παπανδρέου έμεινε μόνος στο πιλοτήριο για να πατήσει κουμπιά που κανείς πρωθυπουργός δεν είχε αποπειραθεί ποτέ να πατήσει.

Σε πολλούς τομείς, η μετάθεση των αρμοδιοτήτων των χαρτοφυλακίων στο Μέγαρο Μάξιμου δούλεψε ανάποδα. Αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν στο επίπεδο του γενικού διευθυντή υπουργείου, έπρεπε να περιμένουν την άνωθεν επικύρωση για να ισχύσουν. Πολλές συσκέψεις και λίγο αποτέλεσμα. Συχνά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαπίστωνε ότι δεν υπήρχαν σχεδιασμοί, επεξεργασμένα μέτρα και δουλεμένες επιλογές. Σε κάποιες περιπτώσεις, αναγκάστηκε να ανακοινώσει αποφάσεις, τις οποίες οι υπουργοί που τις εισηγήθηκαν δεν ήταν έτοιμοι να εφαρμόσουν.

Αλλωστε, δεν είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τους Πασόκους. Απλώς, κατά καιρούς είχε δώσει την εντύπωση ότι με κάποιους έχει περισσότερη οικειότητα. Οπως με τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο το 2004 αντιμετώπιζε ως μέντορά του και στην προεκλογική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως αποκάλεσε «φίλο» του. Σήμερα οι δύο άνδρες δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Παρότι στο περιβάλλον του πολλοί καλλιεργούν πάντα την καχυποψία για τους «σημιτικούς», άλλοι εκλαμβάνουν ως έλλειψη ότι δεν έχει πλέον την άνεση να συζητά με τον πρώην πρωθυπουργό. Οπως δεν συζητά τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς με τους τρεις πρώην επιτρόπους που έχει στο κόμμα του. Ούτε ζήτησε τη συνδρομή- για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα- των πρώην υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς επτά μήνες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε τις μεγάλες αποφάσεις «μόνος στο Μαξίμου». Εν τω μεταξύ, πολλά έχουν αλλάξει γύρω του και μάλλον θα αλλάξει και ο ίδιος αρκετά στις αρχές Ιουνίου, με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό. Το μόνο που δεν δείχνει να αλλάζει, είναι το παροιμιώδες πείσμα του και η ισχυρή βούληση να κινήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που επιθυμεί.

Χωρίς ιδιαίτερα στενές σχέσεις με Πασόκους, κατά καιρούς έχει με κάποιους περισσότερη οικειότητα

Read more...

Ασφαλιστικό: στα πρόθυρα κατάρρευσης για 10 λόγους




Τους 10 λόγους για τους οποίους το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ).

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) κ. Θανάσης Τσακανίκας, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρόβλημα πόρων και όχι πρόβλημα υψηλών παροχών. Αλλωστε- όπως ο ίδιος παρατηρεί- το 65% των συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

1Η ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος με βάση τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του, δηλαδή τριμερή χρηματοδότηση 1% του ΑΕΠ για το ΙΚΑ κ.λπ., οδήγησε το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία στις 31/12/2009 στο ύψος των 7 δισ. ευρώ, ενώ μόνο η οφειλή για το ΙΚΑ ήταν 5,6 δισ. ευρώ.

2Η εισφοροδιαφυγή καταγράφεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας μας, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η εισφοροδιαφυγή αποτελεί περίπου το 30% των εσόδων και σημαίνει απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Η εισφοροδιαφυγή για το σύνολο των Ταμείων αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

3Κλάδοι υγείας- εξέλιξη δαπανών. Οι συνολικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ ετησίως. Οι απώλειες για τα Ταμεία από τους Κλάδους Υγείας ανέρχονται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

4Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει αναξιοποίητη. Η περιουσία πριν από περίπου δύο χρόνια ήταν 29,5 δισ. ευρώ και σήμερα, μετά την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και των ομολόγων, έχουμε μείωσή της πάνω από 40%.

5Δημογραφικό πρόβλημα και ανεργία. Το δημογραφικό μπορεί να είναι ένα από τα προβλήματα που αφορούν το Ασφαλιστικό, αλλά δεν φαίνεται να το επηρεάζει καθοριστικά. Ως ιδιαίτερα σημαντικό καταγράφεται το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε 565.000

ανέργους που ουσιαστικά στερούν 2,3 δισ.

ευρώ πόρους από το σύστημα ετησίως.

6Η εισοδηματική πολιτική. Η σκληρή εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζεται, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια θα έχει ως συνέπεια να στερήσει από το ασφαλιστικό σύστημα σημαντικούς πόρους.

7Ανάληψη πραγματικού κόστους από προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, προχώρησαν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Το πραγματικό οικονομικό κόστος για το ΙΚΑ εξαιτίας των πολιτικών εθελουσίας εξόδου ξεπερνά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

8Το κλίμα ανασφάλειας. Ενα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι είναι το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που διαμορφώνεται.

9Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι σήμερα 61,4 έτη και το 2003 62,7 έτη, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 61,1 έτη.

10Οφειλές ιδιωτών προς τα Ταμεία. Οι οφειλές αυτές με στοιχεία (31/3/2010) είναι για το ΙΚΑ 5 δισ. ευρώ και για τον ΟΑΕΕ 3,6 δισ. ευρώ.
tanea.gr
Read more...

Από το 2012 θα αρχίσει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών Οι 7+1 ανατροπές στο Ασφαλιστικό Μαχαίρι στις πρόωρες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Την Δευτέρα- και ύστερα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου- θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας με το οποίο έρχονται σημαντικές ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται σε αναστάτωση λόγω των επερχόμενων αλλαγών και πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Oι βασικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού «κλείδωσαν» χτες σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Πάντως ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη ή 48ωρη γενική πανεργατική απεργία την προσεχή εβδομάδα, ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι 8 σημαντικότερες αλλαγές του νέου Ασφαλιστικού έχουν ως εξής:

1 Από το 2013 ή έως το 2015 καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις και καθιερώνεται το 60ό έτος ως όριο συνταξιοδότησης.

2 Σταδιακή από την 1.1.2011 (και σε μία τριετία) εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών στο Δημόσιο. Δεν θα θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Με τη σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά μέτρα, ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Η αίτηση ανακαλείται ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ακόμα και αν έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Η σταδιακή (από 1/1/2011 και μέχρι 31/12/2013) εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στον χώρο του Δημοσίου, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα γίνει με άλλο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

3 Θα ισχύσουν, μερικώς για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018 (θα ισχύσει μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεών τους, με το σημερινό και το νέο σύστημα) και πλήρως για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά την 1/1/2013. Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου. Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

4 Για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2013- 2017 και υπάγονται σε Ταμεία όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι πάνω από 70%, το νομοσχέδιο θα επιβάλλει τον υπολογισμό των συντάξεων με συντελεστή 2% για το τμήμα της σύνταξης από 1/1/2013 και μετά.

5 Εκτακτη εισφορά για όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (από τον Αύγουστο) από 5%-10%.

6 Από το 2012 θα αρχίσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.

7 Από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενος από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

8 Νέο αυστηρό πλαίσιο χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας, καθώς και περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
.tanea.gr
Read more...

Βρετανία: Διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

nooz.gr
Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν νέες συνομιλίες την Κυριακή για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι Τόρις.

Οι συνομιλίες, που θα ξεκινήσουν στις 1000 GMT, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγών, είπε ο εκπρόσωπος των Τόρις.

Επισήμανε ότι είναι απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία ως τη Δευτέρα, υπενθυμίζοντας ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές, οι οποίοι θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο των συνομιλιών της Κυριακής, θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Δευτέρας.







Read more...

Γ. Καρατζαφέρης: Οικουμενική κυβέρνηση

nooz.gr
«Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της. Αν ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει οικουμενική κυβέρνηση, θα βρεθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Οπως επισήμανε, «πρόκειται για μια καταιγίδα που χτύπησε την Ελλάδα πρώτη, αλλά θα χτυπήσει και ολόκληρη την Ευρώπη».

«Αν ο αστικός πολιτικός κόσμος δεν συνειδητοποιήσει τις ανάγκες, θα βρεθούμε όλοι σε πολύ δύσκολες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Η αριστερά έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Πρέπει και εμείς οι άλλοι να πάρουμε τις δικές μας», πρόσθεσε.

Read more...

«Πράσινο» από PLO για ειρηνευτικές συνομιλίες

nooz.gr
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, με αμερικανική διαμεσολάβηση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Οργάνωσης.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για το μεσανατολικό θα διεξαχθούν με τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου, Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεσμός μεταξύ του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της PLO.

Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, μιλώντας από τη Ραμάλα μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης, είπε ότι η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μπορεί να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας.
Read more...

Κατασκεύασαν ψεύτικα έγγραφα για να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας!


«Όταν δεν έχεις στοιχεία, κατασκεύασε μερικά». Γνωστή τακτική που όμως τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται συχνότερα προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες ότι "μας έδιναν πολλοί δάνεια αλλά δεν τα πήραμε". Τη μία οι Κινέζοι την άλλη μπορεί και οι εξωγήινοι αν έτσι μπορούμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό της Ελλάδος και να δημιουργήσουμε θέμα.

Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι Έλληνες αλλά ακόμα περισσότεροι κουτοπόνηροι. Έτσι κι αυτός που δημιούργησε το διπλανό "έγγραφο". Κατάφερε να πείσει αρκετούς ευκολόπιστους αλλά όχι όλους όσους το είδαν. Ανύπαρκτη εταιρία, ανύπαρκτοι άνθρωποι ανύπαρκτες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων. Με λίγα λόγια: ερασιτεχνισμός. Γι αυτό την επόμενη φορά κουτοπόνηρε δημιουργέ του ψεύτικου εγγράφου ζήτα βοήθεια.

i-reportergr

Read more...

Απαξίωση του πολιτικού συστήματος ,γκρίζο και βίαιο μέλλον




Σοκ για το πολιτικό σύστημα συνιστούν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της εταιρείας Vprc για τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις που διαμορφώνονται με την υιοθέτηση του τρίτου πακέτου οικονομικών μέτρων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν εμπιστεύεται κανένα από τα κόμματα ή τους θεσμούς για την έξοδο από την κρίση, προβλέποντας βίαιες εξεγέρσεις, κύμα μετανάστευσης και αυξηση της εγκληματικότητας. Από όλα τα πολιτικά κόμματα, η εμπιστοσύνη προς την ΝΔ βρίσκεται στο ναδίρ, επιρεασμένη ίσως και από τις...


πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμφανής είναι επίσης η ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας καθώς η πλειοψηφία όχι μόνο δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της αλλά πρότείνει δραστικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λύσεις για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος της χώρας, από την αναδιαπραγμάτευση του χρέους μέχρι την φορολόγηση της εκκλησίας και την δραστική μείωση των εξοπλισμών.
Ολα αυτά μέσα σε συνθήκες απογοήτευσης και απαισιοδοξίας για το μέλλον,που επίσης καταγράφει η έρευνα με τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που ακολουθούν
Tvxs.gr


Read more...

H Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. απέναντι στις ιστορικές της ευθύνες..!!


Αντώνης Γαλανόπουλος, μέλος Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τα στελέχη της Νεολαίας κι οι φοιτητές της Π.Α.Σ.Π διαδραμάτιζαν,από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,σημαντικό ιδεολογικό κι οργανωτικό ρόλο εντός του Κινήματος. Τα τελευταία χρόνια ολοι εμείς σε κατ'ιδιαν συζητήσεις τονίζουμε την απουσία πολιτικής.Η ιδεολογια κι η πολιτική θυσιάστηκαν στο βωμο των ομάδων και των παραγόντων.
Κάποτε ο χώρος της Νεολαίας ήταν προνομιακό πεδιο ανάπτυξης των συγκρούσεων που είχαν ως ζητούμενο τη μελλοντική φυσιογνωμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σημερα παραμένει ενας χωρος συγκρούσεων. Συγκρούσεων για τις καρεκλες και συγκρούσεων για την “επαγγελματικη-πολιτικη” καριερα ολιγων.
Αυτοί που τα πρώτα χρονια διαμόρφωναν το κλιμα στο Κίνημα ήταν οι νεολαίοι που συνυπήρχαν με το Π.Α.Κ. Οι νεολαιοι που ζητουσαν ενα κομμα με αριστερούς όρους,προτάσσοντας τον μαρξισμό ως εργαλείο ανάλυσης,εμπνεόμενοι απο τον Πωλ Σουιζυ και τον Σαμιρ Αμιν.
Σημερα η Νεολαια Πασοκ είναι ενα θερμοκήπιο ανα-παραγωγης στελεχών παλαιοκομματικού τύπου. Είναι εν αναμονή κομματικά στελέχη.Μαθαινουν να μιλουν απο νωρις με τη γνωριμη ξύλινη γλωσσα των τηλεοπτικών παραθύρων,να κοιτούν το ιδιωτικο συμφερον και να απομακρύνονται απο τα πραγματικά προβλήματα.
Η Νεολαία Πασοκ που εφτανε στο σημειο να ασκεί κριτική και να αμφισβητεί τον ιδιο τον Ανδρεα Παπανδρεου,σημερα υποτασσεται χωρις κανενα προβλημα σε πολιτικα και βουλευτικα γραφεια για να εξασφαλισει την επιβιωση της.
vathiprasino
Read more...

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


Ρεπορτάζ: Νίκος Χασαπόπουλος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

«Τα πράγματα δυστυχώς εξελίσσονται πολύ πιο άσχημα απ΄ ό,τι θα ανέμενε κανείς» διαπιστώνει η πλειονότητα των βουλευτών όλων των κομμάτων, μετά τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης και την απόπειρα μερίδας διαδηλωτών να εισβάλουν στη Βουλή. Αρχισαν ήδη να παίρνουν τα πρώτα μέτρα που αφορούν την προσωπική τους ασφάλεια...
Οι περισσότεροι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων το τελευταίο διάστημα αποφεύγουν τις εξόδους, τα εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, τις μετακινήσεις, τις επισκέψεις στις λαϊκές αγορές, εγκαταλείπουν στο γκαράζ της Βουλής τα βουλευτικά Lexus, τις Μercedes και τα Αudi και άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα των συζύγων τους, ή αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, για να μην προκαλούν, όπως λένε, αλλά κυρίως για να μη γίνονται αντιληπτοί. Οι περισσότεροι δεν κάνουν βήμα αν δεν συνοδεύονται από την προσωπική τους ασφάλεια, ακόμη και όταν πηγαίνουν στη Βουλή για κάποια ονομαστική ψηφοφορία.

Ο προπηλακισμός του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη ανήμερα την Πρωτομαγιά, οι αποδοκιμασίες που δέχονται συχνά από τους πολίτες, κάθε ηλικίας, άρχισαν να προβληματίζουν σοβαρά τους βουλευτές. Οι αποδοκιμασίες αφορούν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που έφθασε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου και ως τώρα ουδείς ένοχος τιμωρήθηκε. Κυρίως όμως προβληματίζονται για την ασφάλειά τους, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα στη Βουλή: «Από το 1974 έχει να συμβεί αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη. Δώσαμε αγώνα σκληρό για να μην περάσουν στη Βουλή. Ερχονταν κατά κύματα, επετίθεντο με σφοδρότητα και προσπαθούσαν να εισέλθουν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου» δήλωσε χθες στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα τα πράγματα για τους βουλευτές έχουν δυσκολέψει πολύ.

Τ ην περασμένη Πέμπτη, την επομένη των τραγικών επεισοδίων, οι άνδρες ασφαλείας των βουλευτών έλαβαν ένα επείγον SΜS από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με το οποίο τους δινόταν η οδηγία ότι εφεξής θα πρέπει να ενημερώνουν την Αμεση Δράση για οποιαδήποτε μετακίνηση του βουλευτή στον οποίο είναι απεσπασμένοι. Επιπλέον έγιναν συστάσεις σε πολλούς βουλευτές να αποφεύγουν να μετακινούνται όταν διοργανώνονται διαδηλώσεις ή ακόμη να μετέχουν σε πορείες.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η αγωνία σχεδόν σε όλους τους βουλευτές ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους. Ηταν, όπως έλεγαν ορισμένοι, η πρώτη φορά που ένιωθαν ότι υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στη Βουλή «αποσταθεροποιητικά στοιχεία», όπως τα χαρακτήριζαν, και δεν το έκρυβαν ότι έψαχναν ακόμη και τρόπους διαφυγής από τη Βουλή: «Συνήθως οι διαδηλωτές έξω από τη Βουλή διαμαρτύρονται για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πρώτη φορά είδαμε διαδηλωτές να καταφέρονται εναντίονόλων των πολιτικών, χωρίς διακρίσεις» έλεγε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος και αυτός εγκατέλειψε το βουλευτικό του αυτοκίνητο και κυκλοφορεί με ένα Smart.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας της Βουλής δεν ζητήθηκε να υπάρξουν, αναφέρει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Φ.Πετσάλνικος, ο οποίος όμως λέει ότι εφεξής κάθε φορά που θα υπάρξουν πληροφορίες για παρόμοιες καταστάσεις θα ενισχύεται αναλόγως και η εξωτερική φρούρηση της Βουλής. fimotro

Read more...

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε αγωγή-μπλόκο για βοήθεια στην Ελλάδα

nooz.gr
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, για την οποία δόθηκε την Παρασκευή το πράσινο φως από τη γερμανική κάτω βουλή.

Οι πέντε ευρωσκεπτικιστές υποστήριζαν ότι το πακέτο βοήθειας, από χώρες μέλη της ευρωζώνης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είναι σύμφωνο με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανοίξει το δρόμο σε πληθωριστικές πολιτικές.

«Οι ενάγοντες δεν παρουσιάσαν αδιάσειστες αποδείξεις ότι τα δικαιώματά τους, ειδικά όπως αυτά ορίζονται από το Άρθρο 14 (για το δικαίωμα ιδιοκτησίας) του βασικού νόμου (Συντάγματος) θα πληγούν σφόδρα και αμετάκλητα ως αποτέλεσμα του δανείου», αποφάνθηκε το Δικαστήριο.

Εκπρόσωπος του Δικαστηρίου δήλωσε ότι το Σώμα απομένει να αποφανθεί και για τη νομιμότητα της βοήθειας, κατόπιν αιτήματος των εναγόντων, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σύντομα, που σημαίνει ότι η όποια απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική καθώς η Γερμανία προφανώς θα έχει ήδη αποδεσμεύσει τη βοήθεια προς την Αθήνα.

Τέσσερις από τους ενάγοντες (ένας νομικός, ένας πρώην επικεφαλής επιχείρησης και τρεις οικονομολόγοι) είχαν στο παρελθόν προσφύγει κατά της υιοθέτησης του ευρώ, αλλά η προσφυγή τους είχε απορριφθεί.

Read more...

Πριν από τις 19 Μαϊου η πρώτη δόση για την Ελλάδα

Αίσιο τέλος από το Eurogroup

protothema.gr
Αίσιο τέλος τελικά δόθηκε σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 80 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ενέκριναν αργά το βράδυ της Παρασκευής την απόφαση που είχε πάρει το Eurogroup στις αρχές του μήνα κι έτσι δόθηκε το πράσινο φως ώστε η χώρα μας να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. 
 


Η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη εκταμίευση από το μηχανισμό στήριξης τις ερχόμενες ημέρες, πριν από την 19η Μαΐου. 
 
Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι "φιλόδοξο και ρεαλιστικό". "Στοχεύει στη άμβλυνση της δημοσιονομικής ανισορροπίας, θα καταστήσει την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τις βάσεις για ισχυρότερη και περισσότερο διατηρήσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επίσης, αναφέρεται, πως παράλληλα οι ηγέτες του Eurogroup συμφώνησαν να ενισχύσουν τους κανονισμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός εκτιμάται πως θα επιτρέψει την παρέμβαση της Κομισιόν με στόχο να βοηθηθούν χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εκτακτο Ecofin την Κυριακή

Στο επίκεντρο του έκτακτου Ecofin που προγραμματίστηκε για την Κυριακή 9 Μαΐου θα βρεθεί το σχέδιο για τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης". Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso αρνήθηκε να αποκαλύψει στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις για το μηχανισμό λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να τις δημοσιοποιήσει προτού ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Read more...

Δημοσιονομική βόμβα 4 δισ. ευρώ από τα σκουπίδια!



Κόστος 4 δισ. ευρώ ετησίως κινδυνεύει να πληρώσει η χώρα μας από την λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών και το μεγάλο έλλειμμα στην διαχείριση απορριμμάτων, όπως αποκάλυψε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας την Παρασκευή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Αν και η κυρία Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το θέμα των προστίμων δημοσιονομική βόμβα, παρόλα αυτά καμία μέχρι σήμερα πρωτοβουλία....



δεν έχει ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος αυτός κίνδυνος.

Μόνο το τελεσίγραφο που έστειλαν πρόσφατα οι συναρμόδιοι υπουργοί (Μπιρμπίλη, Ραγκούσης) στις περιφέρειες ώστε μέχρι τα τέλη Μαϊου να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΧΑΔΑ και να κλείσουν έως τα μέσα Ιουλίου, αποδεικνύει την πίεση της πολιτείας για την μεγάλη απειλή που διατρέχει –μέσα σε όλα τα άλλα- η χώρα μας.

Ο κυριότερος όμως λόγος που δεν έχει γίνει τίποτα στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι μεγάλες αντιδράσεις που συναντά ο σχεδιασμός από τις τοπικές κοινωνίες και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές που αναβάλλουν συνεχώς τα έργα υποδομών και «καταπίνουν» κάθε προσπάθεια επιβολής τους παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ελλείψει μάλιστα άλλων μέτρων το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζει να επεκτείνει το κύτταρο της Φυλής με νέα συμπληρωματική σύμβαση προκειμένου να παρατείνει το χρόνο ζωής του ενώ μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ, μελετάται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ΧΑΔΑ στον οποίο θα απορρίπτονται προσωρινά τα απορρίμματα μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, διαμήνυσε ότι η πολιτεία σκοπεύει να δώσει άμεσα λύσεις παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Όπως είπε, τα έργα στο Γραμματικό συνεχίζονται κανονικά ενώ μένει να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις στη Κερατέα.


Read more...

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup



«Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο δεσμευτήκαμε να λάβουμε αποφασιστική και συντονισμένη δράση προκειμένου να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη...




Σε συνέχεια του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου και της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup στις 2 Μαΐου, θα παράσχουμε στην Ελλάδα 80 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνολικού ύψους 110 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες , πριν από τις 19 Μαΐου.

Το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Αντιμετωπίζει τις σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες , θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τη βάση για ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή αυτών των ζωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε αντανακλούν τις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, όπως αποτυπώνονται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της νομισματικής ένωσης.

Απάντηση στη σημερινή κρίση

Στη σημερινή κρίση , επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, την ενότητα και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Όλα τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης (Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως επίσης και όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφωνούν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Σήμερα συμφωνήσαμε τα εξής :

-Πρώτον, η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προτεραιότητα για όλους εμάς και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος. Ο καθένας από εμάς είναι έτοιμος, ανάλογα με την κατάσταση της χώρας του, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιταχύνει τη σταθεροποίηση και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών . Η κατάσταση θα επανεξεταστεί από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ επί τη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής το αργότερο στο τέλος Ιουνίου. Ζητήσαμε από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενισχύσουν αυστηρά τις συστάσεις που απευθύνονται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

-Δεύτερον, υποστηρίζουμε πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δράση της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

-Τρίτον, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Ο μηχανισμός αυτός θα υποβληθεί για απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ την οποία θα συγκαλέσει την Κυριακή 9 Μαΐου η Ισπανική προεδρία.

Ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης

Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση στη ευρωζώνη. Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας της οποίας επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνουμε έτοιμοι:

-Να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση και το συντονισμό των πολιτικών στην ευρωζώνη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα επίπεδα του χρέους και τις εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα.

-Να ενισχύσουμε τους κανόνες και τις διαδικασίες για την επιτήρηση των χωρών μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πιο αποτελεσματικών κυρώσεων.

-Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο για διαχείριση της κρίσης με σεβασμό στην ευθύνη που έχουν τα κράτη μέλη σε θέματα προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να επιταχύνει τις εργασίες της Ομάδας Εργασίας. Η Επιτροπή θα προτείνει τις προτάσεις της στις 12 Μαΐου.

Ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και καταπολέμηση της κερδοσκοπίας

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι η παρούσα αναταραχή στις αγορές αναδεικνύει την ανάγκη να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη ρύθμιση και την επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η επιτήρηση στις αγορές παραγώγων και η αντιμετώπιση του ρόλου των οίκων αξιολόγησης είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την ΕΕ. Συμφωνήσαμε επίσης να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες μας για τη διαχείριση και επίλυση της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα επί τη βάση μιας δίκαιης και σημαντικής συνεισφοράς του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης. Θα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο ώστε να αξιολογηθεί αν περισσότερα βήματα είναι αναγκαία υπό το πρίσμα της πρόσφατης κερδοσκοπίας κατά των κρατικών χρεογράφων . Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιδιώκει να συζητήσει αυτά τα θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στη βάση, όπου χρειαστεί, προτάσεων της Επιτροπής».

TANEA


Read more...

'ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ' ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Τις τελευταίες ρυθμίσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα οριστικοποιήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης...


Προς διευκρίνιση βρίσκονται οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων που θα κλιμακώνονται ανά τριετία και θα πριμοδοτούν την ασφάλιση από τα 37 έως τα 40 έτη, αλλά και η καθιέρωση του 60ού έτους ως νέου ορίου για την πρόωρη συνταξιοδότηση.Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την ψήφισή του από τη Βουλή.

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) εκτιμά πως οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν σε μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και έμμεση αύξηση των εισφορών. Σύμφωνα με την κωδικοποίηση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία το νέο νομοσχέδιο φέρνει:
-Συγχώνευση των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών ταμείων σε τρία Ταμεία και θέσπιση ενός ενιαίου νέου συστήματος για όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς εργαζομένους. Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στα 65 έτη, από 1ης Ιανουαρίου 2011, και ολοκλήρωσή του ως τον Δεκέμβριο του 2013. Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015. Μείωση του ανωτάτου ορίου των συντάξεων.

-Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Ειδικότερα, η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 έτη από 1ης Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επάγγελμα και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών. Κατάργηση των ειδικών κανόνων για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 (με παράλληλη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων). Ουσιαστική αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

-Μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά 6% ετησίως) για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ των ηλικιών 60 και 65, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών. Εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τις συντάξεις αναπηρίας.

Οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν θα θίγουν όσους έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2010.

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων αφορά όσους νέους ασφαλισμένους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά. Ωστόσο, το νέο σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το 2018, οπότε και θα υπάρξει ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
Συγκεκριμένα, για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018, τα μισά χρόνια θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα και τα άλλα μισά με τον νέο τρόπο (από το 2013 ως και το 2017). Σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια που θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο, ο οποίος θα εφαρμοστεί πλήρως για όσους ασφαλιστούν μετά το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα ξεπερνούν το 2% για τα έτη ασφάλισης από τα 37 ως τα 40 έτη. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης με 35ετία στα 65 έτη θα είναι 65% (βασική και αναλογική σύνταξη).
Η βασική σύνταξη -που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό- θα χορηγείται στα 65 έτη και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα παίρνουν μόνο την αναλογική σύνταξη, η οποία καθορίζεται από τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.

Νωρίτερα θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού για τις περιπτώσεις ελλειμματικών Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ. Θα εφαρμοστεί μεταβατικό στάδιο με μείωση συντελεστών στο 2% από το 2013, ενώ το 2018 θα προσαρμοστεί στο γενικό σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.fimotro

Read more...

Κύριε Σπηλιωτόπουλε, μπορείτε να δώσετε μια απάντηση, αν αυτά σας αφορούν;


ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η χλιδάτη ζωή του.."βασιλιά" Άρη






Επειδή διανύουμε περίεργες μέρες, και ο λαός εξοργίζεται όταν βλέπει ο πολιτικούς, θα παρακαλούσαμε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, να δώσει μια απάντηση για τα "βασιλικά" του έξοδα που έκανε ως υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τα υπέρογκα ποσά που ξόδευε, ανταποκρίνονται στον ίδιο; Είναι πράγματι σκάνδαλο οι αποδείξει από τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου, όπου διέμενε όταν ταξίδευε. Αληθεύουν όλες αυτές οι αποδείξεις; Γιατί αν αληθεύουν, σίγουρα, θα τραβήξετε πολύ μεγάλο ζόρι.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ








Read more...

Οι πολίτες ζητούν αλλαγές, νέα κόμματα και καταδικάζουν τις διαγραφές



ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης του Newsit και την Alco, μια ημέρα μετά την διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη και τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ...
















Read more...

Πολιτική Πρωτοβουλία για μια Δημοκρατική Διακυβέρνηση


Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ
πραγματοποιεί πολιτική συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα: “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗμε ομιλητές τους: Πέτρο Παπακωνσταντίνου, Παντελή Σαββίδη, Στέφανο Τζουμάκα.
Θεσσαλονίκη, τη Κυριακή 9 Μαϊου 2010 και ώρα 10:30 π.μ.

Read more...

Οι κουρτίνες της Άννας... Διαγωνισμός 200.000 ευρώ εν μέσω κρίσης!


Του Γιώργου Πίκουλα

Τελικά όταν στη Βουλή ο πρωθυπουργός μιλούσε για κουρτίνες εννοούσε την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου που παρεμπιπτόντως στέλνει το γιο της σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ κολέγιο και η οποία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για κουρτίνες (!!!) στο υπουργείο της συνολικού κόστους 200.000 ευρώ;!
Έτσι ερμηνεύει η κυρία Διαμαντοπούλου την ανάγκη περιστολής κρατικών δαπανών την ώρα που...

η χώρα σύρεται στο ΔΝΤ και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει;
Και ένα ακόμα ερώτημα για την "ηθικά ακέραιη" Υπουργό Παιδείας: για ποιο λόγο αύξησε το κόστος του έργου στις 200.000 ευρώ όταν το κόστος για την εγκατάσταση κουρτινών στο Υπουργείο της είναι μόλις κάτι παραπάνω από 100.000 ευρώ;
Για όσους δεν γνωρίζουν ο διαγωνισμός που ήταν υπό εξέλιξη στο υπουργείο Παιδείας και τον οποίον παρέλαβε η κυρία Διαμαντοπούλου μιλούσε για περίπου 100.000 ευρώ, ποσό το οποίο η ίδια διπλασίασε και αυτή τη στιγμή το δημόσιο ετοιμάζεται να πληρώσει 200.000 ευρώ για τις κουρτίνες του γραφείου της "αυτοκράτειρας" της κυβέρνησης.
Αληθεύει ότι ο κ. Πανάρετος, τον οποίον η Άννα δεν θέλει να βλέπει ούτε "ζωγραφιστό", έχει ήδη ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να τραβήξουν το αυτί της υπουργού Παιδείας για το σκανδαλώδη διαγωνισμό; Τουλάχιστον θα μας πει η κ. Διαμαντοπούλου τι χρώμα έχει επιλέξει να διακοσμήσει τις κουρτίνες του υπουργείου; Ελπίζουμε να ταιριάζουν μονάχα με τα πανάκριβα συνολάκια της...


Read more...

Ο Β. Μαλέσιος στην Εξεταστική για την Siemens...

press-gr
Στην εξέταση πολιτικών προσώπων επανέρχεται από την ερχόμενη εβδομάδα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, με την εξέταση, την ερχόμενη Τρίτη, του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελου Μαλέσιου.
Το έργο της επιτροπής συνεχίστηκε με την εξέταση του προέδρου Πρωτοδικών, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος...

έχει διερευνήσει σκέλος των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens, ή κοινοπραξία εταιριών, στην οποία συμμετέχει και η γερμανική εταιρεία. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με μία δικογραφία, που ήρθε το 2007, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του μέλους του ΔΣ του ΟΣΕ, Δημήτρη Καραπάνου, σχετικά με μία σύμβαση για τον προαστιακό στο τμήμα ΣΚΑ-Αθήνα-Πειραιά. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ- SIEMENS, τον Απρίλιο του 2005, ύστερα από διαγωνισμό, που είχε γίνει το 2003, στον οποίο μοναδικός συμμετέχων ήταν η κοινοπραξία. Βάσει της δικογραφίας αυτής είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία. Όπως είπε ο μάρτυρας, δεν βρήκε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την απιστία και έστειλε την υπόθεση στο αρχείο. Ανασύρθηκε, όμως, στις αρχές του 2009 από την εισαγγελέα Εφετών, Ξένια Δημητρίου, και του ανετέθη εκ νέου, για να τη συνεχίσει και να διεξαγάγει και πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί τυχόν ζημία του ΟΣΕ. Από τον Οκτώβριο του 2008 -είπε- είχε κατατεθεί στη δικογραφία ένα υπόμνημα του μηνυτή, που έκανε λόγο για ηθική αυτουργία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο ίδιος, ως ανακριτής, του ζήτησε στη δεύτερη φάση του ελέγχου, αρχικώς τηλεφωνικώς και στη συνέχεια με γραπτή κλήση, να προσέλθει να καταθέσει ενόρκως τους ισχυρισμούς του, κάτι που δεν έγινε ποτέ, γιατί -κατά τον μάρτυρα- δεν το ήθελε ο μηνυτής. Κατόπιν αυτού έστειλε και πάλι την υπόθεση το αρχείο, αφού δεν βεβαίωσε ζημία, ούτε το πόρισμα των πραγματογνωμόνων. Απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Βασιλικής Τσόνογλου, διέψευσε τους ισχυρισμούς Καραπάνου ότι, όταν τον είχε εξετάσει στην πρώτη φάση του ανακριτικού έργου το 2007, τον είχε ρωτήσει εκτός πρακτικών για τη εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως -είπε- δεν ρωτήθηκε καθόλου.
Διέψευσε, επίσης, ότι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, πως αν δεν είχε κλείσει η Βουλή τις εργασίες της, θα έστελνε τη δικογραφία βάσει των επιταγών του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά διευκρίνισε ότι είπε πως θα την έστελνε, αν προέκυπταν στοιχεία. Σε ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής, Γιώργου Νικητιάδη, γιατί, αφού αναφερόταν στο υπόμνημα το όνομα υπουργού, δεν έστειλε αμελλητί τον φάκελο στη Βουλή, είπε ότι «μία απλή αναφορά είναι αποδυναμωμένο στοιχείο», ενώ δεν υπήρχε αξιολόγηση αυτού, ή σχετική μνεία στην εισαγγελική παραγγελία. Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, πώς είναι δυνατόν να μη στοιχειοθετείται απιστία, όταν υπάρχει μόνον ένας συμμετέχων σε ένα διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συναγωνισμός, απάντησε ότι δεν απαγορεύεται τέτοια σύμβαση εκ του νόμου και δεν στοιχειοθετείται απιστία.
Πάντως, η επιτροπή έκρινε ύστερα από πρόταση του κ. Τζαβάρα ότι ο μάρτυρας θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου, γιατί πολλά από τα στοιχεία που του ζητήθηκαν δεν τα θυμόταν, ενώ ζητήθηκε να καταθέσει και την έγγραφη κλήση προς τον μηνυτή κ. Καραπάνο. Κι αυτό δεδομένου ότι ο ίδιος ο συνδικαλιστής του ΟΣΕ έστειλε υπόμνημα μέχρι και στον τότε πρωθυπουργό, αλλά και στην τότε ηγεσία του Αρείου Πάγου επιμένοντας ότι η συγκεκριμένη σύμβαση συνιστά σκάνδαλο και αντί άλλης εξέλιξης διεγράφη από την ΔΑΚΕ και πρόσφατα απομακρύνθηκε -ο ίδιος υποστηρίζει για κομματικούς λόγους- και από το ΔΣ του ΟΣΕ, του οποίου είναι αιρετό μέλος πολλά χρόνια. Εξετάσθηκαν, επίσης, από την επιτροπή η πταισματοδίκης Υπατία Ασημακοπούλου, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Ορνεράκης, και ο τεχνικός σύμβουλος του C4I, Κωνσταντίνος Καρδαράς. Ο τελευταίος είπε ότι ήταν από τους συμβούλους που διεφώνησαν με το υψηλό κόστος, τόσο συντήρησης, όσο και λειτουργίας του συστήματος ΤΕΤΡΑ, όσο και με την παραλαβή του υποσυστήματος CDSS.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, γνωστοποίησε επίσης ότι η επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση τροπολογίας για το υπό συζήτηση, την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο, για την αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» για τον «δραστικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων κυβερνητικών αξιωματούχων». Στο ίδιο πλαίσιο, η βουλευτής Βασιλική Τσόνογλου πρότεινε να αποστέλλονται τα πρακτικά της επιτροπής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να λαμβάνουν γνώση των καταθέσεων, προκειμένου να ασκηθούν αγωγές αποζημίωσης υπέρ του Δημοσίου.

Read more...

Εκτακτο Ecofin την Κυριακή


Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν την Παρασκευή ότι θα έχουν έτοιμα ειδικά μέτρα, πριν ανοίξουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα να επεκταθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Οι ηγέτες των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα, δήλωσαν έπειτα από συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως είναι είναι έτοιμοι να κάνουν οποιαδήποτε βήματα είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατεύσουν τη σταθερότητα της περιοχής του ευρώ.

Την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα μηχανισμό που θα βοηθά τις χώρες της ΕΕ να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους.

Η συνάντηση έχει ορισθεί για τις 14:00 GMT (17:00 ώρα Ελλάδας) και οι υπουργοί ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε μία ισχυρή δήλωση πριν ξανανοίξουν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα.

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ προτίθενται να συστήσουν «έναν μηχανισμό σταθεροποίησης», προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες τους που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες.

Το σχέδιο τελικού κειμένου της συνόδου κορυφής τους στις Βρυξέλλες ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «έναν μηχανισμό σταθεροποίησης που θα αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ».

«Θα υπερασπίσουμε το ευρώ ό,τι κι αν χρειαστεί. Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες των προτάσεων, οι οποίες θα υποβληθούν στους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών-μελών για έγκριση την Κυριακή, αλλά είπε ότι θα γίνουν υπό «τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες» του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να επισπεύσουν τις περικοπές στον προϋπολογισμό και να διασφαλίσουν ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί φέτος.

Συμφώνησαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικές κυρώσεις για όσους τους παραβαίνουν, και να δώσουν μεγάλη προσοχή στο επίπεδο των χρεών και στην ανταγωνιστικότητα.

Συμφώνησαν πως αντιμετωπίζουν μια έκτακτη κατάσταση αφού έδωσαν την πολιτική έγκρισή τους στη συμφωνία της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αποδέσμευση 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για περίοδο τριών ετών.

Ακόμη, είπαν πως υποστηρίζουν πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ενέργειές της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Σε μία ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος της κατάστασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το πρωί της Κυριακής και οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα λάβουν μία απόφαση επί αυτών το ίδιο απόγευμα, σημείωσε ο βαν Ρόμπεϊ.

Αν και οι προτάσεις θα καλύπτουν την ευρωζώνη, θα απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών προκειμένου να ενεργοποιηθούν.

Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες των προτάσεων, ωστόσο διπλωμάτες δήλωσαν πως οι επιλογές περιλαμβάνουν τη θέσπιση κανόνων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν δάνεια από χώρες-μέλη γρήγορα, και την εξουσιοδότηση στην Επιτροπή να δανείζεται από τις διεθνές αγορές, έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί μεμονωμένα κράτη - κάτι που το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί ήδη να κάνει για χώρες-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.
Read more...

«Ναι» στο μηχανισμό στήριξης 110 δισ. ευρώ

nooz.gr
Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά το βράδυ της Παρασκευής την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να "ενισχύσουν" τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι εταίροι της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ το 2010 που θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ενός σημαντικού δανείου για τις ελληνικές αρχές.

Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνεδριάζει την Κυριακή.

Το πράσινο φως στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήταν αναμενόμενο, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη συμφωνήσει για το σχέδιο την περασμένη Κυριακή (2/5).

«Σε συνέχεια του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου και της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup στις 2 Μαϊου, θα παράσχουμε στην Ελλάδα 80 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνολικού ύψους 110 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες , πριν από τις 19 Μαϊου», αναφέρεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και επισημαινεται:

«Το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Αντιμετωπίζει τις σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες, θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τη βάση για ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή αυτών των ζωτικών μεταρρυθμίσεων».Γ. Παπανδρέου

«Οι χώρες της ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας.

«Ομως, η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που λήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή.

Όλες τις «μεγάλες» και «απαραίτητες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου «για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την Ελλάδα του αύριο».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Read more...

Η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο δεσμευτήκαμε να λάβουμε αποφασιστική και συντονισμένη δράση προκειμένου να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη.Σε συνέχεια του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου και της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup στις 2 Μαϊου, θα παράσχουμε στην Ελλάδα 80 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνολικού ύψους 110 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση τις επόμενες ημέρες , πριν από τις 19 Μαϊου.

Το πρόγραμμα που υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Αντιμετωπίζει τις σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες , θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δημιουργήσει τη βάση για ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή αυτών των ζωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε αντανακλούν τις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, όπως αποτυπώνονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της νομισματικής ένωσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ

Στη σημερινή κρίση, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, την ενότητα και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Ολα τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης (Συμβούλιο, Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)όπως επίσης και όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφωνούν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.

Σήμερα συμφωνήσαμε τα εξής:

-Πρώτων, η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προτεραιότητα για όλους εμάς και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος. Ο καθένας από εμάς είναι έτοιμος, ανάλογα με την κατάσταση της χώρας του, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιταχύνει τη σταθεροποίηση και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών . Η κατάσταση θα επανεξεταστεί από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ επί τη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής το αργότερο στο τέλος Ιουνίου. Ζητήσαμε από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενισχύσουν αυστηρά τις συστάσεις που απευθύνονται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

-Δεύτερον, υποστηρίζουμε πλήρως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δράση της να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

-Τρίτον, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Ο μηχανισμός αυτός θα υποβληθεί για απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ την οποία θα συγκαλέσει την Κυριακή 9 Μαϊου η Ισπανική προεδρία.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση στη ευρωζώνη. Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας της οποίας επικεφαλής είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δηλώνουμε έτοιμοι:

-Να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση και το συντονισμό των πολιτικών στην ευρωζώνη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα επίπεδα του χρέους και τις εξελίξεις στην ανταγωνιστικότητα.

-Να ενισχύσουμε τους κανόνες και τις διαδικασίες για την επιτήρηση των χωρών μελών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και πιο αποτελεσματικών κυρώσεων.

-Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο για διαχείριση της κρίσης με σεβασμό στην ευθύνη που έχουν τα κράτη μέλη σε θέματα προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να επιταχύνει τις εργασίες της Ομάδας Εργασίας. Η Επιτροπή θα προτείνει τις προτάσεις της στις 12 Μαϊου.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι η παρούσα αναταραχή στις αγορές αναδεικνύει την ανάγκη να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη ρύθμιση και την επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η επιτήρηση στις αγορές παραγώγων και η αντιμετώπιση του ρόλου των οίκων αξιολόγησης είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την ΕΕ. Συμφωνήσαμε επίσης να εντατικοποίησουμε τις εργασίες μας για τη διαχείριση και επίλυση της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα επί τη βάση μιας δίκαιης και σημαντικής συνεισφοράς του χρηματοπιστωτικού τομέα στο κόστος της κρίσης. Θα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο ώστε να αξιολογηθεί αν περισσότερα βήματα είναι αναγκαία υπό το πρίσμα της πρόσφατης κερδοσκοπίας κατά των κρατικών χρεογράφων . Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιδιώκει να συζητήσει αυτά τα θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στη βάση, όπου χρειαστεί, προτάσεων της Επιτροπής. .nooz.gr

Read more...

«Nαι» στο πακέτο βοήθειας ...


«Κόκκινος συναγερμός» κτύπησε χθες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, η οποία θα λάβει το ποσό των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ τα επόμενα τρία χρόνια.Η συνεδρίαση, που...
συνεχιζόταν τις πρώτες πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονων ανησυχιών για διάχυση της ελληνικής κρίσης αλλά και του άλματος των spreads στα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν τελικά πενταετή διάρκεια και όχι τριετή όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Οσον αφορά το επιτόκιο δανεισμού, αυτό πιθανότατα θα ανέρχεται στην περιοχή του 4% για τα πρώτα τρία χρόνια και 5% για τα δύο χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας. Μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα λάβει σε τρεις δόσεις (Μάιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) δάνεια περί τα 45 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στο ταμείο για τις εγχώριες τράπεζες.

Στη Σύνοδο έγινε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη άμεσης και κοινής δράσης ώστε να «προστατευθεί» το ενιαίο νόμισμα, το οποίο δέχεται εντονότατες πιέσεις στις αγορές, να συνεχισθεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών με ογκώδη ελλείμματα και υψηλό χρέος και να μπει φραγμός στην ασυδοσία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Πιο αναλυτικά στη Σύνοδο Κορυφής:

Διατυπώθηκε από τη γερμανική πλευρά η άποψη για αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ακόμη και «μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης», όπως είπε η καγκελάριος Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Τέθηκε θέμα επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μάλιστα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν πρότεινε να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης και να απαγορευθεί το σορτάρισμα στα ομόλογα.

Εξετάστηκε η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης κυρίως στις χώρες του Νότου και επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης «και όχι μόνο η Ελλάδα» να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, «ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό». Πριν από την έναρξη των εργασιών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη θέλησή της να ισχυροποιήσει την οικονομία της και το νόμισμά της.

«Οι Ελληνες έχουν υποστεί τον πόνο και την οδύνη των μέτρων», είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει τη χώρα σε αναπτυξιακό δρόμο.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πρωτοφανή αστάθεια στις αγορές όλου του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργήσει συντονισμένα.

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζ. Σόκρατες εξέφρασε την ανησυχία του «για την Ευρώπη και το ευρώ». Σε ερώτηση για την ένταση στις αγορές και τις ανησυχίες που εκφράζονται για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Πορτογαλία, ο κ. Σόκρατες απάντησε «είμαι ανήσυχος για την Ευρώπη και για το ευρώ, όπως όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί». Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να ενισχύσει το πρόγραμμα λιτότητας, λόγω των εντάσεων που παρατηρούνται στις αγορές.

Τέλος, τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ ΕΘΝΟΣnonews-news

Read more...

Ο φόβος για ντόμινο διχάζει την Ευρώπη...


Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής...
Στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας καθώς προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. «Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι απολύτως αποφασισμένοι να αλλάξουν το μονοπάτι της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου
Σε κλίμα...
βαρύ και πένθιμο προσήλθαν
οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η κρίση που άρχισε ως πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας έχει πλέον εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος.Επί δέκα σχεδόν ώρες οι 16 ηγέτες αναζητούσαν τρόπους στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης εφ΄ όσον χρειαστεί- εννοώντας σαφώς την Πορτογαλία, την Ισπανία, ενδεχομένως όμως και την Ιταλία. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης και αντεγκλήσεων, καθώς υπήρξαν χώρες που επέμεναν ακόμα και την ώρα της έκτακτης ανάγκης πως «πρέπει να τους αφήσουμε να πάνε στις αγορές», ενώ άλλοι συναισθάνονταν πως πρέπει να υπάρχει προληπτικός και οργανωμένος μηχανισμός. Οπως και να έχει, το όλο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο το απόγευμα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (ΕCΟFΙΝ) που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Μολονότι τη Σύνοδο Κορυφής των 16 επιθυμούσε μόνον η Ανγκελα Μέρκελ- και είχε ως αντικείμενο απλώς να... ευλογήσει το «πακέτο» για την Ελλάδα- από χθες το πρωί έγινε σαφές ότι θα ήταν μια «σύνοδος κρίσης»: τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο κατέρρευσαν λόγω των ανησυχιών για την ευρωζώνη, ενώ σε ελεύθερη πτώση οδηγήθηκε και η αγορά των CDS, με τα spreads των χωρών του Νότου να εκτοξεύονται για δεύτερη ημέρα στα ύψη. Οι επενδυτές έδειξαν καθαρά ότι φοβούνται πως η κρίση όχι απλώς εξαπλώνεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά αγκαλιάζει ολόκληρη την ευρωζώνη και καθίσταται θρυαλλίδα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν που υποχρέωσε και τον Μπαράκ Ομπάμα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ για να προβούν σε επισκόπηση της κατάστασης.

Ανοιχτή επιστολή. Παράλληλα, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών των G7, των επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων χωρών, είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το «ελληνικό θέμα».

Τηλεδιάσκεψη είχε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών, προκειμένου να τους εξηγήσει την απόφασή της να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Μετά την κοινή ανοιχτή επιστολή Σαρκοζί- Μέρκελ, με την οποία προϊδέασαν ότι θα θέσουν το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης και τα γενικότερα διδάγματα από την κρίση, έγινε ακόμη πιο σαφές ότι η Σύνοδος των 16 μόνο τυπική δεν θα ήταν.

Και, κυρίως, ότι στο τραπέζι θα έμπαινε προς συζήτηση το θέμα της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επίλυσης Κρίσεων, όπως είπε και εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν προειδοποίησε- απευθυνόμενος στις ποικίλες Κασσάνδρεςότι εάν πτωχεύσει η Ελλάδα, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι αντίστοιχες με τη Λίμαν Μπράδερς για την χρηματοπιστωτική κρίση. Κατάρρευση της ευρωζώνης. Ωστόσο, δύο νομπελίστες- οι κ.κ. Στίγκλιτς και Ρουμπινί- απηύθυναν προειδοποιήσεις για κατάρρευση της ευρωζώνης. Η Ανγκελα Μέρκελ, που δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί ακόμη και την έξοδο από την ευρωζώνη όσων παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως και τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, τη ρύθμιση των αγορών και τη δημοσιονομική προσαρμογή όλων- και όχι μόνον της Ελλάδας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Λισαβώνα, έγινε εκτενής συζήτηση και εκφράστηκαν μεγάλοι φόβοι για τους κινδύνους που διατρέχει όχι απλώς η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία! Εν ολίγοις, η καρδιά του ευρώ. Για τον λόγο αυτό αναμένονται σύντομα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, καθώς ο μηχανισμός στήριξης που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα είναι ανεπαρκέστατος για περιπτώσεις σαν την Ιταλία ή άλλες μεγάλες χώρες- πόσω μάλλον για να στηριχθεί το ίδιο το νόμισμα. Ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι «και η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι απολύτως αποφασισμένοι να αλλάξουν το μονοπάτι της Ελλάδας, να βαδίσουν στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης». Ταυτοχρόνως, υπογράμμισε τη σημασία της Συνόδου, καθώς «υπάρχει άνευ προηγουμένου ρευστότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και τη διεθνή οικονομία». Οπως τόνισε, «θα επιβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στις οικονομίες μας και στο κοινό μας νόμισμα».


Ομπάμα σε Μέρκελ: Να δοθεί ισχυρή απάντηση στην κρίση

Συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ πριν από την άφιξή της στις Βρυξέλλες χθες για τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ότι συμφώνησαν με την Ανγκελα Μέρκελ να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

«Συμφωνήσαμε στη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης από τις πληγείσες χώρες και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο. «Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανίδας καγκελαρίου Ούλριχ Βίλχελμ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα οδηγήσουν σε διατηρήσιμη στα θερότητα των οικονομικών αγορών. Η πτώση των αγορών. Ο αμερικανός πρόεδρος, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες που εκφράζονται από αμερικανούς αξιωματούχους για την προχθεσινή πρωτοφανή βουτιά της Wall Street (ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε σχεδόν 1.000 μονάδες μέσα σε μισή ώρα), τόνισε ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν την «ασυνήθιστη- όπως τη χαρακτήρισε- δραστηριότητα στις συναλλαγές». Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να καθησυχάσει και τους επενδυτές που θορυβήθηκαν από τις χωρίς προηγούμενο πωλήσεις, που έφτασαν σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ως αποτέλεσμα, ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει 998,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του στην ιστορία σε επίπεδο μονάδων. Περιβαλλόμενος από το οικονομικό επιτελείο του στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι «λαμβάνουν υπόψη τους οικονομικούς παράγοντες που αναδύονται», όπως η βουτιά στη Wall Street καθώς και οι φόβοι για εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ερευνήσει αυτό που συνέβη στις 6 Μαΐου και θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της. Από την έρευνα αναμένεται να διαπιστωθεί αν συμμετέχοντες στη συνεδρίαση προκάλεσαν τη βουτιά ή εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, από αδιευκρίνιστη αιτία, για να αποκομίσουν κέρδη μέσω των αυτοματοποιημένων εντολών.
ΝΕΑnonews-news

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...




Read more...