Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής...
Στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας καθώς προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. «Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι απολύτως αποφασισμένοι να αλλάξουν το μονοπάτι της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου
Σε κλίμα...
βαρύ και πένθιμο προσήλθαν
οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η κρίση που άρχισε ως πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας έχει πλέον εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση της ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος.Επί δέκα σχεδόν ώρες οι 16 ηγέτες αναζητούσαν τρόπους στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης εφ΄ όσον χρειαστεί- εννοώντας σαφώς την Πορτογαλία, την Ισπανία, ενδεχομένως όμως και την Ιταλία. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης και αντεγκλήσεων, καθώς υπήρξαν χώρες που επέμεναν ακόμα και την ώρα της έκτακτης ανάγκης πως «πρέπει να τους αφήσουμε να πάνε στις αγορές», ενώ άλλοι συναισθάνονταν πως πρέπει να υπάρχει προληπτικός και οργανωμένος μηχανισμός. Οπως και να έχει, το όλο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο το απόγευμα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (ΕCΟFΙΝ) που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Μολονότι τη Σύνοδο Κορυφής των 16 επιθυμούσε μόνον η Ανγκελα Μέρκελ- και είχε ως αντικείμενο απλώς να... ευλογήσει το «πακέτο» για την Ελλάδα- από χθες το πρωί έγινε σαφές ότι θα ήταν μια «σύνοδος κρίσης»: τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο κατέρρευσαν λόγω των ανησυχιών για την ευρωζώνη, ενώ σε ελεύθερη πτώση οδηγήθηκε και η αγορά των CDS, με τα spreads των χωρών του Νότου να εκτοξεύονται για δεύτερη ημέρα στα ύψη. Οι επενδυτές έδειξαν καθαρά ότι φοβούνται πως η κρίση όχι απλώς εξαπλώνεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά αγκαλιάζει ολόκληρη την ευρωζώνη και καθίσταται θρυαλλίδα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν που υποχρέωσε και τον Μπαράκ Ομπάμα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Ανγκελα Μέρκελ για να προβούν σε επισκόπηση της κατάστασης.
Ανοιχτή επιστολή. Παράλληλα, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών των G7, των επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων χωρών, είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το «ελληνικό θέμα».
Τηλεδιάσκεψη είχε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους διοικητές των μεγαλύτερων τραπεζών, προκειμένου να τους εξηγήσει την απόφασή της να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Μετά την κοινή ανοιχτή επιστολή Σαρκοζί- Μέρκελ, με την οποία προϊδέασαν ότι θα θέσουν το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης και τα γενικότερα διδάγματα από την κρίση, έγινε ακόμη πιο σαφές ότι η Σύνοδος των 16 μόνο τυπική δεν θα ήταν.
Και, κυρίως, ότι στο τραπέζι θα έμπαινε προς συζήτηση το θέμα της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επίλυσης Κρίσεων, όπως είπε και εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν προειδοποίησε- απευθυνόμενος στις ποικίλες Κασσάνδρεςότι εάν πτωχεύσει η Ελλάδα, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι αντίστοιχες με τη Λίμαν Μπράδερς για την χρηματοπιστωτική κρίση. Κατάρρευση της ευρωζώνης. Ωστόσο, δύο νομπελίστες- οι κ.κ. Στίγκλιτς και Ρουμπινί- απηύθυναν προειδοποιήσεις για κατάρρευση της ευρωζώνης. Η Ανγκελα Μέρκελ, που δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί ακόμη και την έξοδο από την ευρωζώνη όσων παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως και τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, τη ρύθμιση των αγορών και τη δημοσιονομική προσαρμογή όλων- και όχι μόνον της Ελλάδας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Λισαβώνα, έγινε εκτενής συζήτηση και εκφράστηκαν μεγάλοι φόβοι για τους κινδύνους που διατρέχει όχι απλώς η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία! Εν ολίγοις, η καρδιά του ευρώ. Για τον λόγο αυτό αναμένονται σύντομα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, καθώς ο μηχανισμός στήριξης που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα είναι ανεπαρκέστατος για περιπτώσεις σαν την Ιταλία ή άλλες μεγάλες χώρες- πόσω μάλλον για να στηριχθεί το ίδιο το νόμισμα. Ο κ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι «και η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι απολύτως αποφασισμένοι να αλλάξουν το μονοπάτι της Ελλάδας, να βαδίσουν στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης». Ταυτοχρόνως, υπογράμμισε τη σημασία της Συνόδου, καθώς «υπάρχει άνευ προηγουμένου ρευστότητα σε ολόκληρο τον κόσμο και τη διεθνή οικονομία». Οπως τόνισε, «θα επιβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στις οικονομίες μας και στο κοινό μας νόμισμα».
Ομπάμα σε Μέρκελ: Να δοθεί ισχυρή απάντηση στην κρίση
Συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ πριν από την άφιξή της στις Βρυξέλλες χθες για τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ότι συμφώνησαν με την Ανγκελα Μέρκελ να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
«Συμφωνήσαμε στη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης από τις πληγείσες χώρες και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο. «Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανίδας καγκελαρίου Ούλριχ Βίλχελμ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα οδηγήσουν σε διατηρήσιμη στα θερότητα των οικονομικών αγορών. Η πτώση των αγορών. Ο αμερικανός πρόεδρος, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες που εκφράζονται από αμερικανούς αξιωματούχους για την προχθεσινή πρωτοφανή βουτιά της Wall Street (ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε σχεδόν 1.000 μονάδες μέσα σε μισή ώρα), τόνισε ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν την «ασυνήθιστη- όπως τη χαρακτήρισε- δραστηριότητα στις συναλλαγές». Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να καθησυχάσει και τους επενδυτές που θορυβήθηκαν από τις χωρίς προηγούμενο πωλήσεις, που έφτασαν σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ως αποτέλεσμα, ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει 998,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του στην ιστορία σε επίπεδο μονάδων. Περιβαλλόμενος από το οικονομικό επιτελείο του στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε ότι «λαμβάνουν υπόψη τους οικονομικούς παράγοντες που αναδύονται», όπως η βουτιά στη Wall Street καθώς και οι φόβοι για εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ερευνήσει αυτό που συνέβη στις 6 Μαΐου και θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της. Από την έρευνα αναμένεται να διαπιστωθεί αν συμμετέχοντες στη συνεδρίαση προκάλεσαν τη βουτιά ή εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, από αδιευκρίνιστη αιτία, για να αποκομίσουν κέρδη μέσω των αυτοματοποιημένων εντολών.
ΝΕΑnonews-news
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Ο φόβος για ντόμινο διχάζει την Ευρώπη...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου