Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Δημοσιονομική βόμβα 4 δισ. ευρώ από τα σκουπίδια!



Κόστος 4 δισ. ευρώ ετησίως κινδυνεύει να πληρώσει η χώρα μας από την λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών και το μεγάλο έλλειμμα στην διαχείριση απορριμμάτων, όπως αποκάλυψε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας την Παρασκευή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Αν και η κυρία Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το θέμα των προστίμων δημοσιονομική βόμβα, παρόλα αυτά καμία μέχρι σήμερα πρωτοβουλία....



δεν έχει ληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος αυτός κίνδυνος.

Μόνο το τελεσίγραφο που έστειλαν πρόσφατα οι συναρμόδιοι υπουργοί (Μπιρμπίλη, Ραγκούσης) στις περιφέρειες ώστε μέχρι τα τέλη Μαϊου να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ΧΑΔΑ και να κλείσουν έως τα μέσα Ιουλίου, αποδεικνύει την πίεση της πολιτείας για την μεγάλη απειλή που διατρέχει –μέσα σε όλα τα άλλα- η χώρα μας.

Ο κυριότερος όμως λόγος που δεν έχει γίνει τίποτα στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι μεγάλες αντιδράσεις που συναντά ο σχεδιασμός από τις τοπικές κοινωνίες και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές που αναβάλλουν συνεχώς τα έργα υποδομών και «καταπίνουν» κάθε προσπάθεια επιβολής τους παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ελλείψει μάλιστα άλλων μέτρων το υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζει να επεκτείνει το κύτταρο της Φυλής με νέα συμπληρωματική σύμβαση προκειμένου να παρατείνει το χρόνο ζωής του ενώ μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι ΧΥΤΑ, μελετάται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ΧΑΔΑ στον οποίο θα απορρίπτονται προσωρινά τα απορρίμματα μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, διαμήνυσε ότι η πολιτεία σκοπεύει να δώσει άμεσα λύσεις παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Όπως είπε, τα έργα στο Γραμματικό συνεχίζονται κανονικά ενώ μένει να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις στη Κερατέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: