Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Φορολογική αμνηστία για τα αδήλωτα εισοδήματα...



Ειδική ρύθμιση προκειμένου πολλοί φορολογούμενοι να «πεισθούν» να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, υλοποιώντας δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στόχος της ...
ρύθμισης είναι αφενός να έρθουν στο φως αόρατα για την εφορία περιουσιακά στοιχεία (από ακίνητα μέχρι Εργα Τέχνης) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμα κεφάλαια, αφετέρου να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στην οποία θα πατήσει και η εφαρμογή του περίφημου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Οπως άλλωστε τόνισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Οσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Και όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ετσι θα μπει μία τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, περιουσιολόγιο».

«Τυράκι» στην όλη διαδικασία θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή ενός ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή, αλλά και η δυνατότητα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση να καλύψουν το «πόθεν έσχες» τόσο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όσο και για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Θα είναι, όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε όλους αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο έχουν κρύψει εισοδήματα από την εφορία, να τα εμφανίσουν αποκαθιστώντας τη σχέση τους με τις φορολογικές Αρχές και καταβάλλοντας ένα ελάχιστο τίμημα πριν ξεκινήσουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων. Οσοι βρουν τη ρύθμιση... συμφέρουσα θα κληθούν να δηλώσουν περιουσιακά κινητά και ακίνητα στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν δηλώσει ποτέ στην εφορία, καθώς η απόκτησή τους δεν δικαιολογούνταν από το ύψος των φορολογικών τους δηλώσεων. Πέραν των ακινήτων οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν καταθέσεις που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, κοσμήματα αξίας και χρυσό, ακόμη και Εργα Τέχνης μεγάλης αξίας.

Εξαιρέσεις

Προσαρμοσμένη απόλυτα στο κλίμα των ημερών, η ρύθμιση θα εξαιρεί από την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις νομιμοποίησης περιουσιακών στοιχείων τους πολιτικούς αλλά και κάθε πρόσωπο που, από οποιαδήποτε θέση, άσκησε με οποιοδήποτε τρόπο δημόσια εξουσία. Παράλληλα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν και όσοι θα επιθυμούσαν να νομιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί εάν αυτό μπορεί να ελεγχθεί εκ των προτέρων.

Κυρώσεις

Αντιθέτως, όσοι για μία ακόμη φορά αγνοήσουν συνειδητά τη ρύθμιση και επιλέξουν να κρατήσουν στην αφάνεια περιουσιακά τους στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο κύμα διασταυρώσεων που θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου θα αποκαλύπτονται οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ δηλωμένων εισοδημάτων και πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Οι κυρώσεις για την ύπαρξη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων δεν θα περιορίζονται μόνον στην επιβολή υψηλών προστίμων, αλλά θα επεκτείνονται μέχρι και σε πλήρη κατάσχεση ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας.

Πηγή:kerdos


Read more...

Μετατάξεις στην ΕΛ.ΑΣ. αντί εφεδρείας προτείνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Για να βγουν οι ένστολοι στους δρόμους


Ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ελληνική Αστυνομία, για να βγουν στους δρόμους περισσότεροι ένστολοι, προτείνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, θέτοντας ως μια από τις πρώτες προτεραιότητές του την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα προαναγγέλλει ένα νέo σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο όμως θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε 30 μήνες.

Δηλώνει, επίσης, αποφασισμένος να εφαρμόσει τους νόμους και να μην δεχθεί υποκατάσταση της αστυνομίας από «επίδοξους αστυνομικούς και πολιτοφύλακες», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σιδερένια γροθιά σε βελούδινο γάντι, η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά

Ο ΠΡΩΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ



Σιδερένια γροθιά σε βελούδινο γάντι, η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά
Δύο διαδοχικές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, μία με το κόψιμο του ρεύματος στο άσυλο Ανιάτων και μια με τη Χαλυβουργία, δίνουν τον τόνο με τον οποίο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός. Ταυτοχρόνως, σε συνδυασμό με το σαφές μήνυμα προς τους (γαλάζιους κυρίως) υπουργούς «κάτω τα κεφάλια, δουλειά και μόνο δουλειά», στο Μαξίμου άρχισε να επικρατεί η άποψη ότι η κρατική μηχανή μπορεί να κινηθεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς- λένε οι στενοί του συνεργάτες, είναι αποφασισμένος να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να προχωρήσει η χώρα προς τα μπρος. Το έδειξε και τις ημέρες που βρέθηκε αναγκαστικά λόγω του προβλήματος υγείας στο σπίτι του, το δείχνει καθημερινά και από τότε που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας τα μηνύματα προς την αντιπολίτευση, αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού βλέπουν ότι ο Α. Σαμαράς έχει πάρει καθαρά το «πάνω χέρι» και αυτό τους προκαλεί από τη μια ευχαρίστηση και από την άλλη αγωνία για την έκβαση κρίσιμων επιλογών, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του Δημοσίου. Προσώρας υπήρξε και κάποια αγωνία, καθώς κάποιοι υπουργοί έδειξαν να μην κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά κάποιες προειδοποιήσεις μάλλον τους επανέφεραν στη σκληρή πραγματικότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά αλλά και μέσω των στενών του συνεργατών Κώστα Μπούρα και Δημήτρη Σταμάτη δεν αφήνει- όπως λένε, τίποτα στην τύχη. Όλοι ελέγχονται και «απολογούνται». Ο Πρωθυπουργός σέβεται φυσικά τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ότι έχει συμφωνηθεί, έστω και αν χρειαστεί να τους κακοκαρδίσει. Γνωρίζει ωστόσο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο σε άβολη θέση, γιατί συχνά δέχονται και εσωκομματικά πυρά- λιγότερα ο πρώτος και περισσότερα ο δεύτερος.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά την προσπάθεια που καταβάλλουν και για τον λόγο αυτό δεν προτίθεται να τους βάλει σε ατραπούς που θα δοκιμάσουν την αντοχή τους. Για τον λόγο αυτό και κάποιες επιλογές (πχ οι Γενικοί Γραμματείς) καθυστέρησαν κάπως ώστε να βρεθεί η χρυσή συναινετική τομή. Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Α. Σαμαράς, ακολουθεί το δόγμα Βίσμαρκ «σιδερένια γροθιά σε βελούδινο γάντι».

Θέμης Δαγκλής
 http://newpost.gr

Read more...

Δείτε πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει πληρώσει η Βουλή για ενοίκια μέσα σε 8 χρόνια...



Η Βουλή δαπανά κάθε χρόνο το ένα τρίτο των σχετικών κονδυλίων του Προϋπολογισμού της για ενοικιάσεις και επισκευές ιδιόκτητων κτιρίων επιπλέον του επιδόματος γραφείου το οποίο λαμβάνουν κάθε μήνα οι βουλευτές.

Φέτος, όπως αποκαλύπτει σήμερα η... εφημερίδα «Καθημερινή» η σχετική δαπάνη έχει υπολογιστεί στα 9,3 εκατομμύρια ευρώ,ενώ για το 2011 καταβλήθηκαν 8,6 εκατομμύρια. Συνολικά, τα τελευταία 8 χρόνια η σχετική δαπάνη έχει προσεγγίσει το ποσό των 30 εκατομμυρίων.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να αθροιστεί και το επίδομα γραφείου των βουλευτών που φέτος θα φτάσει στα 8 εκατομμύρια,παρά το γεγονός ότι σε όλους παραχωρείται από τη Βουλή, γραφείο με εξοπλισμό σε κτίρια της περιοχής Συντάγματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι γραφεία σε χώρους του Κοινοβουλίου εξακολουθούν να διατηρούν τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου), πέντε πρώην πρόεδροι της Βουλής (Απόστολος Κακλαμάνης, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας) και ένας πρόεδρος πρώην κοινοβουλευτικού κόμματος (Γιώργος Καρατζαφέρης).

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή, δηαλαδή να διατηρούν πρώην πολιτικοί παράγοντες γραφεία στη Βουλή ακόμη και έχουν... συνταξιοδοτηθεί από την πολιτική έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τις αλλαγές του Κανονισμού επί προεδρίας του Απόστολου Κακλαμάνη...


Read more...

Μένει πίσω η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ...



«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει» είναι μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλοντας να περιγράψει στους συνομιλητές του το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρουν Τα... "Νέα Σαββατοκύριακο", η ανησυχία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις οικονομικές εξελίξεις και κατ' επέκταση για την τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης είναι τόσο έκδηλη, ώστε έχει οδηγήσει ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση ο κ. Βενιζέλος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα οικονομικά παρά για τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι εάν δεν συμφωνηθεί με τους εταίρους η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, τότε όλα θα τιναχτούν στον αέρα. «Δεν γίνεται να μην επιτευχθεί η αναθεώρηση, δεν γίνεται να μην υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος τουλάχιστον για δύο επιπλέον έτη» λέει με ένταση στους συνομιλητές του. «Εάν όλα πάνε όπως επιδιώκουμε, τότε υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για τη χώρα να γλιτώσει την καταστροφή και την επιστροφή
στη δραχμή» προσθέτει.

Ο σχεδιασμός του για την περίφημη ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται παράλληλα με τις εξελίξεις στη χώρα και το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ακόμη και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται -ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του- στον αέρα, καθώς ακόμη και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που το προσδιορίζουν περί τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να ακυρωθούν από τις εξελίξεις.

Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ, επικεφαλής του οποίου θα τεθεί ο Κώστας Σκανδαλίδης. Παράλληλα, θα παρουσιάσει τα ονόματα των 13 στελεχών που θα αναλάβουν την ευθύνη της ανασύστασης του κόμματος σε επίπεδο περιφερειών και θα ανακοινώσει τους υπευθύνους συνολικά 15 τομέων του κόμματος.

Επίσης θα ανακοινώσει τη σύνθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Στήριξης του κυβερνητικού έργου, στην οποία -σύμφωνα με τις πληροφορίες- θα ενεργοποιήσει σημαντικά στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

in.gr


Read more...

«Ένεση» ρευστότητας 1,4 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ροή χρημάτων από τον Σεπτέμβριο στην Ελληνική οικονομία



 
 



Από το φθινόπωρο αναμένεται να ρεύσουν στην Ελληνική οικονομία τα πρώτα χρήματα από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μετά τη  συμφωνία που επετεύχθη κατά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόϊερ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη.

Όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους τόσο ο πρόεδρος της ΕΤΕπ όσο και οι δύο υπουργοί, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ - κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και έργων υποδομής στη χώρα μας - ενώ επιπλέον επιτεύχθηκε και πολιτική συμφωνία για συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μελλοντικές συμφωνίες για τη διευκόλυνση των επενδυτών για ιδιωτικοποιήσεις και για έργα ΣΔΙΤ.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλ. Σακελλάρης ''ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ'' ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας «ξεκαθαρίστηκε σήμερα σε ότι αφορά στη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο».

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας: «ξεπεράσαμε ένα σημαντικό σκόπελο που υπήρχε στη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ που εμπόδιζε τη χρηματοδότηση των ΜμΕ αλλά και άλλων έργων. Σε μία περίοδο που το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΤΕπ - θυμίζω ότι οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι σχεδόν μηδενικές καθώς φτάνουν μόνο τα 10 εκατ. ευρώ - θα επιτρέψει την επαναφορά του ιδιωτικού τομέα, να πάρει ανάσα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα καθώς η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη των ΜμΕ και έργων υποδομής αλλά και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόϊερ σχολίασε από την πλευρά του ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τη διάθεσή μας για στενότερη συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Επιλύσαμε ένα σημαντικό θέμα με σκοπό να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η επενδυτική προσπάθεια σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια» και σημείωσε χαρακτηριστικά « κάναμε ένα μεγάλο άλμα».

Read more...

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις»

Αυστηρές συστάσεις από τη Γερμανία



 




Την άποψή του πως εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές οφείλει να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές εξέφρασε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζει «ηράκλεια» την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε πως η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας. «Για λόγους εσωτερικής πολιτικής οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσει. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες της για ποιους λόγους πρέπει αυτές να εφαρμοστούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως η παρούσα κρίση στη ευρωζώνη είναι μια ιστορική ευκαιρία ώστε να ενισχυθεί εν τέλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν εργάστηκαν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τώρα η  Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να κάνουν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης» αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα.
Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Βλέπω ότι στην Ελλάδα επιθυμούν αναδιαπραγμάτευση των πραγμάτων και ότι ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το λέω απλά: Αυτό δε γίνεται», σημειώνει και καλεί τους Ελληνες να δείξουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη.

Read more...

Τι πρέπει να δηλώσετε για να το... σώσετε, με ελάχιστο τίμημα ...



Εξαιρούνται οι πολιτικοί...
Νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση μετρητών και περιουσιακών στοιχείων -με ελάχιστο τίμημα, σε πρώτη φάση- σε πρώτη φάση προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πολίτες θα κληθούν να... δηλώσουν:

Αδήλωτα εισοδήματα
Ακίνητα
Καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό
Μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
Αυτοκίνητα
Σκάφη αναψυχής
Χρυσό και κοσμήματα μεγάλης αξίας
Εργα τέχνης μεγάλης αξίας

Η δήλωση θα σημάνει φορολογική αμνηστία αφού προηγηθεί η καταβολή ενός ελκυστικού φόρου που όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» μ τη ρύθμιση αυτή που θα πρέπει να εγκριθεί και από την Τρόικα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να δημιουργήσει και το νέο περιουσιολόγιο, καθώς θα έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Το περιουσιολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 και το υπουργείο Οικονομικών θέλει να γνωρίζει για όλους τους φορολογούμενους την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μάλιστα, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφονται όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα), ώστε να υπάρξει και η βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».

Πάντως, η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται για τη φορολογική «αμνηστία» δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και δεν θα αφορά τους πολιτικούς.


Read more...

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Αυτοκόλλητο τέλος και πληρωμή μέσω των τραπεζών

ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ



Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Αυτοκόλλητο τέλος και πληρωμή μέσω των τραπεζών
Ριζικές αλλαγές έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας με τους οδηγούς πλέον να μην χρειάζεται να εφοδιαστούν με το ειδικό αυτοκόλλητο και την πληρωμή των τελών να γίνεται μέσω των τραπεζών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος μίλησε στον Σκάι, η διαστάυρωση για την πληρωμή θα γίνεται από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών και εάν το ποσό δεν καταβληθεί θα γίνονται κατασχέσεις!


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο ΤAXISnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα εκδίδουν κωδικό, με τον οποίο θα πηγαίνουν στην τράπεζα και θα παίρνουν την απόδειξη η οποία θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας. Η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά με τον ίδιο κωδικό. 

Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο, ο υφυπουργός Οικονομικών είχε αναφερθεί στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες επιχειρήσεις, την υλοποίηση πλήρως ενημερωμένου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013, την απλοποίηση του κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και την ενοποίηση του μηχανισμού ελέγχων.

Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των φορολογικών και τελωνειακών αρχών με κατάλληλο προσωπικό και άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Read more...

Απειλεί με μηνύσεις ο Ακης...



Καταγγέλλει τον ανακριτή και προαναγγέλλει την υποβολή μηνύσεων σε βάρος των «πρωταγωνιστών της σκευωρίας» που στήθηκε σε βάρος του και σε «βάρος αθώων πολιτών» ο... Άκης Τσοχατζόπουλος με τρεις ανακοινώσεις του που διανεμήθηκαν μέσω του πολιτικού γραφείου του.

Ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας την περίοδο της υπουργικής θητείας του, με αφορμή την απολογία Ζήγρα, αναφέρεται και πάλι σε «ανήθικη πρακτική» του ανακριτή της υπόθεσης, Γαβρ. Μαλλή, και κάνει λόγο για «στοχευμένες συνεργασίες» του δικαστικού λειτουργού με κατηγορούμενους.

Αναφέρει επίσης ότι ο ανακριτής αποδέχθηκε αντί απολογίας του Νίκου Ζήγρα «ένα φανφαρόνικο κατασκεύασμα από τις ειδικές υπηρεσίες που ενίοτε χρησιμοποιεί, που το βάφτισαν ως ''κατηγορητήριο'' εναντίον εμού και ενός μεγάλου, δυστυχώς, αριθμού αθώων πολιτών».

Αποδίδει επίσης στον ανακριτή «προσωπική εμπάθεια στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου» και θεωρεί ότι ο κ. Μαλλής «εκμεταλλεύεται και έναν άρρωστο άνθρωπο, υποσχόμενος υποκριτικά την αποφυλάκισή του».

Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι έχει δώσει εντολή στους πληρεξούσιους δικηγόρους του να καταθέσουν μηνύσεις ενάντια στους «πρωταγωνιστές αυτής της σκευωρίας».

Στις ανακοινώσεις του ο κατηγορούμενος επανέρχεται στο θέμα της κράτησης της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη, και προειδοποιεί «ότι σε περίπτωση που προκύψει προσωπική ζημία στην υγεία της γυναίκας μου» ο ανακριτής θα έχει τραγικές ευθύνες που «θα βαρύνουν εκείνον αποκλειστικά και για τις οποίες να είναι βέβαιος ότι θα υποστεί τη δίκαιη απάντηση της Δικαιοσύνης».

Τέλος, ο πρώην υπουργός αναφέρεται σε «σιωπηρή άρνηση» του κ. Μαλλή να καλέσει – στην υπόθεση των υποβρυχίων – τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας της περιόδου 1998-2002, όπως ζήτησε διά των συνηγόρων του πρόσφατα.

«Νομίζουν, αναφέρει ο κ. Τσοχατζόπουλος, ότι έτσι θα κρύψουν τις ενοχές των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και συμφώνησαν με τον τρόπο αυτό να καλύψουν και όλους τους υπουργούς τους από τις μεγάλες ατομικές ευθύνες που ο καθένας ξεχωριστά φέρει για όλη την περίοδο των καθυστερήσεων και προβλημάτων στην υλοποίηση του προγράμματος μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, διά του συνηγόρου της, η Βίκυ Σταμάτη προαναγγέλλει προσφυγές στην Δικαιοσύνη εναντίον του συγκατηγορουμένου της Νίκου Ζήγρα.
apospasma.gr


Read more...

Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα θα χρεοκοπήσει

«Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΜΕ»



Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα θα χρεοκοπήσει
«Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επιστροφή στη δραχμή ως εθνική επιτυχία», τονίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και προβλέπει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. Όπως εξηγεί στη Rea News, η επαναδιαπραγμάτευση έλαβε τέλος το βράδυ των εκλογών επισημαίνοντας ότι τα περί επιμήκυνσης είναι ουσιαστικά ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει εγκαταλείψει κάθε συζήτηση για αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας και για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κάνοντας λόγο για μια καταστροφική πολιτική.
   
Στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους που λέει κατηγορηματικά «όχι» στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας τομέων της ελληνικής οικονομίας και στην εκποίηση κερδοφόρων οργανισμών. Ωστόσο ο ίδιος συμφωνεί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διακρατικές συμφωνίες και με αναπτυξιακές κοινοπραξίες αφού όπως εξηγεί θα επιφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Τέλος, προαναγγέλει εξεταστική επιτροπή για τη Siemens κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη τους από αυτή την υπόθεση.

Read more...

Κουβέλης: Όχι άλλα οριζόντια μέτρα

Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ



 
 




Το δίπτυχο «όχι άλλα οριζόντια μέτρα» και «αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης» προέταξε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Είπε ακόμη πως «δεν είναι δεδομένο ότι έχουμε ξεφύγει από χρεοκοπία, ούτε είναι δεδομένη η παραμονή στο ευρώ, αν δεν ασκηθούν συγκεκριμένες πολιτικές βαθειάς προοδευτικής μεταρρύθμισης με ίση κατανομή των βαρών». Ανέφερε επίσης ότι «γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας» και αυτό απαιτεί, πρόσθεσε, «μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γνωστοποίησε ότι «σύντομα θα αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για να τεθεί το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ε.Ε., πέραν της τρόικας», ωστόσο επεσήμανε πώς «τίποτα δεν θα γίνει αν δεν αντιμετωπισθεί η ύφεση».
Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης προσδιόρισε το ρόλο της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κυβερνητικό σχήμα και συγκεκριμένα είπε: «Δεν είμαστε μόνο για να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο, αλλά για να συμβάλλουμε με προτάσεις και θέσεις». «Στηρίζουμε την κυβέρνηση. Θα διεκδικούμε επίπονα και συστηματικά να τηρείται η Προγραμματική Συμφωνία και Σύγκλιση», πρόσθεσε.

Read more...

Να προλάβει την τρόικα τρέχει η κυβέρνηση, αγώνας δρόμου για τα 11,5 δισ. ευρώ

«Καυτή» η ερχόμενη εβδομάδα


Τη Δευτέρα ενδέχεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τους 20 πρώτους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται
Τη Δευτέρα ενδέχεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τους 20 πρώτους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην αναζήτηση άλλων 3,5 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμη η κυβέρνηση, για να κλείσει το πακέτο συνολικών περικοπών 11,5 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη 26 Ιουλίου έχει κλειστεί το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το Έθνος, για να προλάβει την άφιξη της τρόικας, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει τη Δευτέρα τους 20 πρώτους δημόσιους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Δεν αποκλείεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει και τις πρώτες εταιρείες που θα ιδιωτικοποιηθούν ώς τον Σεπτέμβριο.

Η ολοκλήρωση του μακροσκελούς και επώδυνου καταλόγου περικοπών κρίνεται καθοριστική ώστε η κυβέρνηση να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επίτευξης των τριών βασικών στόχων που τίθενται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα: επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής κατά δύο χρόνια, έως το τέλος του 2016, κάλυψη των ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και ξεμπλοκάρισμα των επόμενων δόσεων.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων για 8 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να συγκεντρωθούν με:

  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περιορισμό των απαιτούμενων προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών για να λειτουργήσουν τα σχολεία και άρα σε περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου.
  • Κλείσιμο των δημόσιων ΚΤΕΟ. Εκτιμάται στο υπουργείο Οικονομικών ότι το πείραμα εκχώρησης των αρμοδιοτήτων τεχνικού ελέγχου των οχημάτων στον ιδιωτικό τομέα είναι επιτυχημένο και η μέθοδος του outsourcing, δηλαδή της εκχώρησης στον ιδιωτικό τομέα αρμοδιοτήτων παροχής υπηρεσιών που μέχρι σήμερα ανήκαν στο Δημόσιο, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  • Κλείσιμο θυγατρικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεγάλο μέρος των εξοικονομήσεων θα πέσει στις πλάτες των ΟΤΑ. Εκτός από τα λουκέτα σε θυγατρικές, επιστρατεύονται και λύσεις που αφορούν την κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις 60 εκατ. ευρώ. Παρομοίως, 10 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές.
  • Παρεμβάσεις στην υγεία. Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και λουκέτα σε νοσηλευτικά ιδρύματα με χαμηλή πληρότητα, αλλά και ευρύτερες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας με περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Περιστολή του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων νόμων που αφορούσαν μεταξύ των άλλων και τη μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009, έχουν μείνει στα χαρτιά και πρέπει τώρα να τρέξουν.
Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στις παρεμβάσεις που αφορούν περικοπές των εφάπαξ (ήδη ανακοινώθηκε μαχαίρι 22,67% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων), καθιέρωση πλαφόν στις συντάξεις στο ύψος των 2.400 ευρώ, κατάργηση δέσμης κοινωνικών επιδομάτων με στόχο εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, περιορισμό λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, μείωση ενοικίων των μισθωμένων από το Δημόσιο ακινήτων και μετεγκατάσταση υπουργείων σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία

Πολύωρη συνεδρίαση


Κατά την επιχείρηση ανοίγματος του εργοστασίου συνελήφθησαν έξι απεργοί, στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος
Κατά την επιχείρηση ανοίγματος του εργοστασίου συνελήφθησαν έξι απεργοί, στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την απόφαση να συνεχίσουν την απεργία τους έλαβαν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία, μετά από πολύωρη συνεδρίαση του σωματείου τους στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, 165 ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους και μόλις 5 κατά.

Από το πρωί του Σαββάτου επικρατεί ηρεμία στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά την ένταση της Παρασκευής, καθώς έπειτα από εννέα μήνες κινητοποιήσεων των εργαζομένων η μονάδα άνοιξε με εντολή του εισαγγελέα και παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Η είσοδος στο εργοστάσιο είναι ελεγχόμενη από την αστυνομία και επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν πρόθεση να εργαστούν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Πήλιο κατήγγειλε την επέμβαση των ΜΑΤ στον Ασπρόπυργο, κάνοντας λόγο για «φοβερό συγχρονισμό της μιντιακής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «για λόγους συμβολικούς κάποιοι αποφάσισαν ξαφνικά μετά από εννέα μήνες και ενώ υπήρξε μία προσπάθεια συνεννόησης ώστε να σταματήσει ο αγώνας χωρίς να γυρίσουν ηττημένοι οι απεργοί στα σπίτια τους (...) ότι πρέπει να τσακιστεί αυτός ο αγώνας».

Το απόγευμα της Παρασκευής ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ διοργάνωσαν συλλαλητήριο στην γέφυρα Ασπροπύργου και πορεία διαμαρτυρίας προς το εργοστάσιο. Το ΠΑΜΕ οργανώνει επίσης συλλαλητήριο στις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας στην Ομόνοια.

Κατά την επιχείρηση ανοίγματος του εργοστασίου, το πρωί της Παρασκευής, συνελήφθησαν έξι απεργοί, στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...