Ειδική ρύθμιση προκειμένου πολλοί φορολογούμενοι να «πεισθούν» να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, υλοποιώντας δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Στόχος της ...
ρύθμισης είναι αφενός να έρθουν στο φως αόρατα για την εφορία περιουσιακά στοιχεία (από ακίνητα μέχρι Εργα Τέχνης) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμα κεφάλαια, αφετέρου να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στην οποία θα πατήσει και η εφαρμογή του περίφημου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Οπως άλλωστε τόνισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Οσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Και όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ετσι θα μπει μία τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, περιουσιολόγιο».
«Τυράκι» στην όλη διαδικασία θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή ενός ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή, αλλά και η δυνατότητα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση να καλύψουν το «πόθεν έσχες» τόσο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όσο και για τα τεκμήρια διαβίωσης.
Θα είναι, όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε όλους αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο έχουν κρύψει εισοδήματα από την εφορία, να τα εμφανίσουν αποκαθιστώντας τη σχέση τους με τις φορολογικές Αρχές και καταβάλλοντας ένα ελάχιστο τίμημα πριν ξεκινήσουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων. Οσοι βρουν τη ρύθμιση... συμφέρουσα θα κληθούν να δηλώσουν περιουσιακά κινητά και ακίνητα στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν δηλώσει ποτέ στην εφορία, καθώς η απόκτησή τους δεν δικαιολογούνταν από το ύψος των φορολογικών τους δηλώσεων. Πέραν των ακινήτων οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν καταθέσεις που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, κοσμήματα αξίας και χρυσό, ακόμη και Εργα Τέχνης μεγάλης αξίας.
Εξαιρέσεις
Προσαρμοσμένη απόλυτα στο κλίμα των ημερών, η ρύθμιση θα εξαιρεί από την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις νομιμοποίησης περιουσιακών στοιχείων τους πολιτικούς αλλά και κάθε πρόσωπο που, από οποιαδήποτε θέση, άσκησε με οποιοδήποτε τρόπο δημόσια εξουσία. Παράλληλα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν και όσοι θα επιθυμούσαν να νομιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί εάν αυτό μπορεί να ελεγχθεί εκ των προτέρων.
Κυρώσεις
Αντιθέτως, όσοι για μία ακόμη φορά αγνοήσουν συνειδητά τη ρύθμιση και επιλέξουν να κρατήσουν στην αφάνεια περιουσιακά τους στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο κύμα διασταυρώσεων που θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου θα αποκαλύπτονται οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ δηλωμένων εισοδημάτων και πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Οι κυρώσεις για την ύπαρξη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων δεν θα περιορίζονται μόνον στην επιβολή υψηλών προστίμων, αλλά θα επεκτείνονται μέχρι και σε πλήρη κατάσχεση ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας.
Πηγή:kerdos
Read more...