Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΑ 1,40- 1,45 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ


Έρχεται αύξηση - φωτιά έως και 40% στο πετρέλαιο θέρμανσης


Έρχεται αύξηση - φωτιά έως και 40% στο πετρέλαιο θέρμανσης
Άλμα στο 1,40 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε προωθείται η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με «Τα Νέα» η κυβέρνηση, αποβλέποντας στον περιορισμό της λαθρεμπορίας καυσίμων και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξίσωση του ΕΦΚ όπως επιβεβαίωσε χθες και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, θα υλοποιηθεί κανονικά από τη νέα περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. 


«Γνωρίζουμε ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με του κίνησης θα επιφέρει αύξηση της τιμής ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης» δήλωσε ο υφυπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσειτη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους. 


Από την επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα ανέβει κατά 40%. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι φόρου 412 ευρώ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει οτι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από 60 ευρώ θα φτάσει στα 329 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Πρακτικά, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εάν υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διαμορφωθείστο 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο, από 1,05 ευρώ που ήταν στο τέλος της περσινής σεζόν.

Read more...

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ραντεβού Κουβέλη - Βενιζέλου Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Κουβέλης

Την ανάγκη σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας προτού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης συνομίλησε ήδη με τον κ. Σαμαρά από τον οποίο ζήτησε να καλέσει τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε κοινή σύσκεψη. Οπως εξηγούσε ο ίδιος συνεργάτης του κ. Κουβέλη, πριν τις κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ πρέπει να συζητηθεί και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο κ. Σαμαράς στις συνομιλίες του με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου είπε στο protothema.gr ότι οι κύριοι Σαμαράς και Κουβέλης συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων πριν την άφιξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές είναι μικρές οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πριν την έλευση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου. Μετά τις συνομιλίες του κ. Σαμαρά με τον κ. Γιούνκερ και πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με την κυρία Μέρκελ ενδέχεται να γίνει η συνάντηση. Σε άλλη περίπτωση, οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα οριστικοποιήσουν την τακτική της ελληνικής πλευράς μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών. 
 
Το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε τηλεφώνημα του κ. Κουβέλη (ο οποίος βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στα Τρίκαλα) με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ( ο οποίος βρίσκεται στην Ουρανούπολη). Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ίσως να συναντηθούν τετ α τετ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πριν την άφιξη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου.

Read more...

7 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν πλέον ελληνικά προιόντα...ΤHN ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που δείχνουν ότι η αντίληψη των καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα άλλαξε και πλέον κατά μέσον όρο 7 στους 10 Έλληνες προτιμούν ελληνικά προϊόντα, εκφράζει η...
Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι η στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς είναι επιβεβλημένη, ακόμα και στην περίπτωση που η τελική τιμή πρέπει να διαμορφωθεί λίγο ακριβότερα για να τους καλύψει τα αυξημένα έξοδα, μέχρι η προσφορά και η ζήτηση να σταθεροποιηθούν.

Η ΕΣΕΕ αναφέρεται επίσης στη νέα επισιτιστική κρίση, λόγω των διεθνών ακραίων καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία δυναμικής επιστροφής στην καλλιέργεια της ελληνικής γης και σωστής εμπορικής διαχείρισης των ελληνικών προϊόντων. Η θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν πρέπει να χάσει αυτό το "ράλι" ελπιδοφόρων ενδείξεων, κυρίως λόγω των μειωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων και των επιπτώσεων στις πτωτικές σοδειές σημαντικών παραγωγών χωρών που θα δώσουν τη δυνατότητα ένταξης μικρότερων παραγωγικών χωρών και την ευκαιρία επαναρρύθμισης στη διεθνή αγορά τροφίμων. Αναφέρει ότι, σύμφωνα, μάλιστα, με οικονομικούς αναλυτές η καλύτερη απάντηση της χώρας μας στην κρίση είναι οι επενδύσεις στην καλλιέργεια της ελληνικής γης ακόμα και σήμερα που λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών η απόδοση των γεωργικών προϊόντων γίνεται ακόμα δυσκολότερη και λιγότερο προβλέψιμη.

Η ΕΣΕΕ αναμένει ότι η πορεία της τιμής που θα καταγράψουν φέτος το ψωμί και το γάλα θα είναι τελικά οριακά πτωτική. Εκτιμά επίσης ότι οι βασικές πηγές στους κλάδους της αρτοποιίας και των γαλακτοκομικών παρά τις αυξήσεις στις τιμές πρώτης ύλης θα αποφύγουν να κάνουν οποιαδήποτε αύξηση και θα δώσουν έτσι σαφή κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν όλοι οι κλάδοι τροφίμων στην πολιτική τιμών τους στην ελληνική αγορά.
Ακόμη η συνομοσπονδία εκτιμά ότι η εξέλιξη του δείκτη τιμών τροφίμων πρέπει να περιοριστεί, αφού ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης από τις 157 μονάδες το 2009 εκτινάχθηκε στις 228 το 2011 και παραμένει σήμερα στα υψηλά για τα εισοδηματικά κριτήρια επίπεδα των 213 μονάδων. Μια σοβαρή μείωση του τιμών της τάξεως του 6%-8% είναι βέβαιο ότι θα μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς, θα καλύψουμε το μειονέκτημα της διαφοράς τιμής και θα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ξεπερνώντας το όριο των 24 δισ. Σημαντικό, επίσης, για την ελληνική αγορά θα είναι να "ισιώσει" και να "κοντύνει" ο δρόμος από το χωράφι στο ράφι, ώστε να γίνει μια σωστή εμπορική διαχείριση των αγροτικών προϊόντων που δεν θα αδικεί τον παραγωγό, θα δίνει κίνητρα στον έμπορο και κέρδος στα super market, αλλά κυρίως θα ωφελήσει την τσέπη του καταναλωτή.

Η αξιοποίηση όλων των κεντρικών αγορών τροφίμων σε ένα ενιαίο οργανωμένο και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχήμα και η σύνδεση των δημοπρατηρίων τροφίμων με εγχώριες και ευρωπαϊκές αγορές μπορούν να αυξήσουν τη ζήτηση και αντίστοιχα την παραγωγή με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές


Read more...

Στροφή στο ρύζι και τα όσπρια λόγω κρίσης...Στο ρύζι και τα όσπρια έχουν στραφεί οι Έλληνες λόγω οικονομικής κρίσης.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τυποποίησης ρυζιού και οσπρίων αύξησαν τον όγκο της παραγωγής τους και ενισχύθηκε η ζήτηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2012, σύμφωνα με... την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η παραγωγή τυποποιημένου ρυζιού πλήρους ή μερικής αλέσεως ή σε θραύσματα, αυξήθηκε κατά 16,7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011.

Επίσης, εκτιμάται ότι και η παραγωγή τυποποιημένων οσπρίων ακολούθησε ανοδική πορεία.

Το κρέας για πολλά νοικοκυριά αποτελεί μικρή πολυτέλεια...


Read more...

Νέα στοιχεία για «μαϊμού» συντάξεις διαβίβασε στον Άρειο Πάγο ο Γιάννης Βρούτσης

CD ROM με 1.014 ονόματα


Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου  

Αθήνα
Νέα στοιχεία για «μαϊμού» συντάξεις διαβίβασε την Παρασκευή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται κατά απόλυτη προτεραιότητα και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα CD ROM (οπτικό δίσκο), με 1.014 ονόματα συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στην τελευταία απογραφή.
Μετά τη διαβίβαση των ονομάτων των 1.014 συνταξιούχων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού ελέγξει, μια προς μια, τις περιπτώσεις αυτές, θα διαβιβάσει, στη συνέχεια, τους σχετικούς φακέλους στις κατά τόπους Εισαγγελίες, προκειμένου να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος των «μαϊμού» συνταξιούχων.
Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν, άμεσα, σε δίκη τόσο οι «μαϊμού» συνταξιούχοι και δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, όσο και οι επίορκοι υπάλληλοι, που είτε έκαναν τα στραβά μάτια είτε συνεργούσαν με τους δράστες, ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο.
Επιπλέον, έχει ως στόχο την επιστροφή των παράνομων εισπραχθέντων ποσών στο Δημόσιο.
Πάντως, για αυτές τις περιπτώσεις έχει ανασταλεί, από τον Μάιο του 2011, η καταβολή των συντάξεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος

Επτά μηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο


Όσοι έχουν εκκαθαριστικά με πρώτη δόση τον Αύγουστο, μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο
Όσοι έχουν εκκαθαριστικά με πρώτη δόση τον Αύγουστο, μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ύστερα από ρητή εντολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε στην ενεργοποίηση του συστήματος αναμόρφωσης δόσεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω μηνιαίων δόσεων με καταληκτική τον Φεβρουάριο του 2013.

Συγκεκριμένα:

 • Από 13-15 Αυγούστου προχώρησε στην μετατροπή των δόσεων όλων των δικαιούχων σύμφωνα με ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στην Βουλή.
 • Ενεργοποίησε, την Πέμπτη 16 Αυγούστου, την εφαρμογή αναζήτησης των νέων ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα της http://www.gsis.gr(Επιλογή Αναμόρφωση δόσεων Φόρου Εισοδήματος).
Εκεί οι φορολογούμενοι μπορούν με τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης, που βρίσκεται τυπωμένος στο εκκαθαριστικό που τους έχει αποσταλεί, να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο με τους κωδικούς πληρωμής των νέων δόσεων.

Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στο έγγραφο που θα βρείτε εδώ:

 • Απέστειλε από τις 13 Αυγούστου δείγμα του νέου ειδοποιητηρίου στις τράπεζες, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων
Υπενθυμίζεται πως από τις υπό κατάθεση διατάξεις προβλέπεται:

 • Η εξόφληση φόρου μέχρι 300 ευρώ παραμένει εφάπαξ όπως και τώρα.
 • Οι φορολογούμενοι που ευεργετούνται είναι όσοι δηλώνουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000
 • Οι δόσεις είναι μηνιαίες με τελευταία τον Φεβρουάριο 2013.
 • Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούνιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο 2012.
 • Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούλιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 6 δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο 2012.
 • Όσοι έχουν εκκαθαριστικά με πρώτη δόση τον Αύγουστο, μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο
 • Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στον Αύγουστο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 6 δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο 2012.
 • Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στον Σεπτέμβριο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 5 δόσεις, με πρώτη τον Οκτώβριο 2012.
 • Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να τις εξοφλήσουν μαζί με την πρώτη δόση ή να απευθυνθούν στις ΔΟΥ για ρύθμιση.
Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των χρεωστικών εκκαθαριστικών (2,2 εκατομμύρια) έχουν αποσταλεί με πρώτη δόση τον Αύγουστο και συνεπώς έχουν 7 δόσεις, ενώ και από τις υπολειπόμενες 500.000 δηλώσεις προς εκκαθάριση και αποστολή, η πλειοψηφία θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο ώστε να μπορούν να πληρωθούν σε 6 δόσεις.

Ήδη, στη μισή ημέρα ενεργοποίησης της εφαρμογής περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι έχουν αξιοποιήσει την πληροφόρηση που τους προσφέρει ώστε να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται προς πληροφόρηση των φορολογουμένων:

 • Όσοι έχουν πρόσβαση στο TAXISnet αλλά δεν έχουν εύκαιρο το εκκαθαριστικό τους, μπορούν να δουν τους κωδικούς αριθμούς που απαιτούνται μέσω της επανεκτύπωσης του εκκαθαριστικού, υπηρεσίας που προσφέρει το TAXISnet.
 • Σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής η αρχική εκτύπωση των αποδεικτικών είσπραξης που περιλαμβάνει όλες τις δόσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τράπεζες ως έχει. Αν κάποιες δόσεις γίνουν ληξιπρόθεσμες, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ξανατυπώνουν το ειδοποιητήριο πριν την πληρωμή ώστε να βλέπουν το ακριβές τρέχον ποσό με τις όποιες
 • 'Όσοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό ακόμη, δεν έχουν βεβαιωμένη οφειλή για τον φόρο εισοδήματος και συνεπώς δεν έχουν αναμορφωθεί τυχόν δόσεις τους. Όταν λάβουν το εκκαθαριστικό τους, θα μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή για να ενημερωθούν για τις νέες δόσεις τους.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα δημοσκόπηση Αυξάνονται οι αναλυτές που «βλέπουν» την Ελλάδα εντός ευρώ

 

Το ποσοστό των αναλυτών που προβλέπουν παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Συνολικά 45 από 64 οικονομολόγους, δηλαδή ποσοστό 70%, προέβλεψαν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει μέσα στο επόμενο 12μηνο να αποτελεί μέλος της ευρωζώνης. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 55% (35 από 64 οικονομολόγοι).

Όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι, η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση και δεν θα βγει από αυτή έως το 2013. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι η οικονομία του ευρώ, που περιορίστηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο, θα μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό και στο τρέχον τρίμηνο.

Read more...

Το κρίσιμο ραντεβού του Σαμαρά με τον «Γαλλογερμανικό άξονα» - Τι θα ζητήσει και πώς θα τον υποδεχθούν τα διεθνή ΜΜΕ ί ύ ά  ό ά -  ή ώ  ύ ή
Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Τον τόνο και το περιεχόμενο της συνάντησης έδωσε το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο και επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον με διαρροές προς τον ελληνικό Τύπο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, μέχρι το 2016 προκειμένου να επιμεριστούν τα μέτρα για 4 χρόνια.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει στις συναντήσεις επιπλέον 20 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να επιβαρύνει τους ευρωπαίους εταίρους , με επιπρόσθετο δανεισμό. Γι' αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την εξεύρεση των χρημάτων από διάφορους άλλους πόρους, τους οποίους και θα εκθέσει στους αξιωματούχους της Ένωσης.

Αναλυτικότερα, τα πρώτα οκτώ δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ισχύον δάνειο του ΔΝΤ, έξι με επτά δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων και τα υπόλοιπα πέντε με έξι δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προέλθουν από καθυστέρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στην έναρξη αποπληρωμής των 60 δισ. ευρώ που είχε λάβει στο πρώτο πακέτο διάσωσης με δάνεια Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Πάντως, χθες, η γερμανίδα καγκελάριος απάντησε δια μέσου εκπροσώπου της ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικα.

Ο Γερμανικός Τύπος

Για την επικείμενη συνάντηση υπάρχουν πληθώρα δημοσιευμάτων στα Γερμανικά ΜΜΕ, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.
Για παράδειγμα η  Tagesspiegel του Βερολίνου σχολιάζει την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά.
«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρίσκεται σε αξιοζήλευτη θέση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την εκλογή του τον Ιούνιο, ανέλαβε τα καθήκοντά του με την αξίωση να τηρήσει τους όρους των διεθνών πιστωτών αποτρέποντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας του. Τώρα όμως γίνεται σαφές ότι ούτε ο Σαμαράς μπορεί να κάνει θαύματα» γράφει η εφημερίδα.
«(…) Μπορεί κανείς να δείξει κατανόηση για το γεγονός ότι κυρίως οι απλοί πολίτες στην Ελλάδα ήταν αυτοί που έπρεπε να υποστούν δραστικές περικοπές. Ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει καθόλου κατανόηση για το ό,τι ο Σαμαράς δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο μεταρρυθμιστικό ζήλο σε κάποια πεδία. Έτσι, θέλει να μειώσει το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων πολύ πιο αργά από ό,τι είχε σχεδιάσει. Σε αυτό θα πρέπει όμως να επιμείνει η καγκελάριος, όταν συναντήσει τον Α. Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα» καταλήγει.

Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις


Ο Γκ.Σρέντερ βρίσκεται για διακοπές στην Κω
Ο Γκ.Σρέντερ βρίσκεται για διακοπές στην Κω   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, τις συζητήσεις που γίνονται για τη χώρα και για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Σρέντερ δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του προς τη χώρα μας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...