Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Παράνομη η απεργία στο λιμάνι

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργιακή κινητοποίηση της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, κατά των οποίων έχουν προσφύγει με αιτήσεις τους τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα από τις κινητοποιήσεις των 1.500 λιμενεργατών.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η ΟΜΥΛΕ για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων της. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ προχώρησαν σε νέα 48ωρη απεργία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης καμία δέσμευση για τα εργασιακά τους.

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ανέλαβε ο κ. Γ. Ανωμερίτης. Επίσης, ορίστηκε και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η εκλογή θα υποβληθεί προς έγκριση στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στις 07/12.

"Έχουμε αποκλείσει ρητά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιστράτευση των εργαζομένων, αλλά τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται, σαφώς και τα συνυπολογίζουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς για το αν η δικαστική απόφαση επί της απεργίας των λιμενεργατών δημιουργεί νέα δεδομένα, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ότι σκοπός της είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους.

''Να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας'' καλεί τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση ''με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας''.

Τις προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες καταδίκασε η ΓΣΕΕ, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ. "Είμαστε ριζικά αντίθετοι στις προσφυγές και στην απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια καταδικάζει η ΑΔΕΔΥ και εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα Λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του Λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.

"Είναι άδικη, αυταρχική και πρέπει να συναντήσει την καταδίκη όλων των εργαζομένων η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων" σημειώνει το ΚΚΕ.
nooz.gr/

Read more...

Επαφές Παπανδρέου με ξένους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε το βράδυ της Δευτέρας σειρά σύντομων συναντήσεων στο περιθώριο του δείπνου, που παρέθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στους ξένους ηγέτες, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Βερολίνο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε τη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την οποία είχε συναντήσει νωρίτερα. Η κ. Κλίντον εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί στην Αθήνα, με αφορμή τη σύνοδο του ΟΑΣΕ και είπε, μάλιστα, πως θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη.

Ο κ. Παπανδρέου είχε και μία συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, καθώς και με την κ. Μέρκελ, με την οποία συζήτησαν για τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για βαλκανικά θέματα, σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας και Κυπριακό συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Την προώθηση μιας συνάντησης προοδευτικών ηγετών συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του, Γκόρντον Μπράουν, ενώ με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε την οργάνωση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών και πλημμυρών.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία αναλαμβάνει, από την 1η/1/2010, την προεδρία της ΕΕ.

Γ. Πεταλωτής

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, είπε ότι «η θέση των ΗΠΑ είναι θέση δική τους, η δική μας, όμως, αταλάντευτη θέση είναι αυτή η εθνική “κόκκινη γραμμή”, όπως έχει διατυπωθεί και διατυπώνεται κάθε μέρα από την ελληνική κυβέρνηση».

nooz.gr

Read more...

Επαναξιολόγηση του αντικαπνιστικού νόμου

«Πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου», διαπιστώνει η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία στη συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι επαναξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο νόμος.

Σημείωσε δε, ότι ακόμη και ως αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική για τις εκφάνσεις, που υπήρχαν στο νόμο και την πλήρη απουσία διοικητικών αποφάσεων, που θα επέτρεπαν να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή του.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νεότερες ηλικίες, προκειμένου να μη γίνεται έναρξη του καπνίσματος και εξήγησε ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά μέτρα και η επιβολή του νόμου, παρότι είναι αναγκαία. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τον έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα, καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Π. Μπεχράκης, ζήτησε «να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις από τη νομοθεσία», επικαλούμενος την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης, η οποία «στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύει ότι χωρίς εξαιρέσεις τα πράγματα προχωρούν».

Ζήτησε, επίσης, να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, ως ένα ακόμη μέτρο, που θα δώσει τη δυνατότητα να ελαττωθεί το κάπνισμα στα παιδιά και θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για να το κόψουν οι μεγάλοι. Πρότεινε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και στοχευμένες δράσεις για τη γυναίκα, αλλά και την ίδρυση ιατρείων διακοπής καπνίσματος για τις εγκύους.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι υπεύθυνοι του προγράμματος HELP, οι οποίοι ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και με τη χρήση καρτούνς θα μπορούν να περνούν μηνύματα κατά του καπνίσματος, αλλά και τα παιδιά, με διαδραστικούς τρόπους, να δέχονται συμβουλές για την αποφυγή του καπνίσματος.

Όπως είναι γνωστό, το HELP είναι πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αρχίσει από το 2005, εξελίσσεται συνεχώς και στοχεύει στη διακοπή, ή μη έναρξη του καπνίσματος, στις ηλικίες από 15 έως 35 χρόνων.

nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Διαμαντοπούλου με το προεδρείο του ΕΒΕΑ σχολιάστε και εσείς

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Υπουργείου Παιδείας με τους παραγωγικούς φορείς, η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, είχε συνάντηση την Τρίτη με το προεδρείο του ΕΒΕΑ, το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

"Συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινής προσπάθειας για θέματα που αφορούν τόσο τη Δια Βίου Εκπαίδευση όσο και την κατάρτιση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων" σημειώνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο και προσθέτει ότι επισημάνθηκε "η ανάγκη εθνικού συστήματος πιστοποίησης προσόντων των φορέων και των εκπαιδευτών".

"Ο χώρος της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας, είναι προτεραιότητα και για την οικονομία στη χώρα μας" καταλήγει η ανακοίνωση.

Κ. Μίχαλος


''Μια σύγχρονη εκπαίδευση αποτελεί τη στρατηγική επιλογή που ενθαρρύνει τις καινοτομίες και την επιχειρηματικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυτονομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η πλήρης απαλλαγή τους από τον κομματικό εναγκαλισμό. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατό να αντληθούν πόροι, πέραν της κρατικής ενίσχυσης και η βασική έρευνα θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το σύστημα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και χρηματοδότηση θα συντονίζουν τις προσπάθειές τους για υψηλή ποιότητα γνώσης'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος.
nooz.gr

Read more...

Επίσκεψη Λοβέρδου στο περιφερειακό υποκατάστημα συντάξεων του ΙΚΑ

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης στο περιφερειακό υποκατάστημα συντάξεων του ΙΚΑ, στην οδό Νικηφόρου.

Στη σύσκεψη, που ακολούθησε, έλαβαν μέρος ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου, η Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα. Γιαννακοπούλου, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του υπουργού κ.κ. Β. Χρήστου και Δ. Μπαλασόπουλος.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός διαπίστωσε ότι το υποκατάστημα δέχεται επίσκεψη 1000 έως 1300 ατόμων ημερησίως. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στις υπηρεσίες υποδοχής απασχολούνται 18 άτομα, εξ’ αυτών 10 είναι stagiaires, 3 με συμβάσεις έργου και 5 μόνιμοι υπάλληλοι. Επίσης, στο υποκατάστημα εργάζονται στο σύνολο 36 stagiaires και 23 με σύμβαση έργου. Μόνο κατά το μήνα Νοέμβριο αποχωρούν 13 stagiaires, το ίδιο θα συνεχιστεί και τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί η καθημερινή ουρά 200 ατόμων. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με την οποία εξειδικεύτηκαν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την ταχύτερη απονομή σύνταξης.
nooz.gr

Read more...

Διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ο Γ. Ανωμερίτης

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ανέλαβε ο κ. Γ. Ανωμερίτης. Επίσης, ορίστηκε και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Η εκλογή θα υποβληθεί προς έγκριση στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στις 07/12.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΛΠ γνωστοποίησε ότι κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας της 10ης Νοεμβρίου αποφασίστηκε η αντικατάσταση του κ. Αναστασόπουλου Νικόλαου, εκτελεστικού μέλους του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Ανωμερίτη.
.nooz.gr

Read more...

Αναταλλαγή «πυρών» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό

Ένα εικοσιτετράωρο πριν η Βουλή ξεκινήσει την προκαταρκτική συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010, τα πρώτα «πυρά» αντάλλαξαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους κατά την τυπική κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του οικονομικού έτους 2007.

«Η γνωστοποίηση, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, από τον ίδιο τον κ. Παπαθανασίου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το ύψος του ελλείμματος θα είναι 6,5% και η παραδοχή μία εβδομάδα αργότερα ότι είναι 12,7%, ήταν μία ενέργεια σε βάρος του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ από την πλευρά του ο τέως υφυπουργός, Νίκος Λέγκας, κάλεσε την κυβέρνηση «να μη "φουσκώνει" τα στοιχεία του ΄09 για να τα "ξεφουσκώσει" το 2010».

Διαφάνεια και χρηστή διοίκηση στα οικονομικά, αλλά και προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, επισήμανε ως προτεραιότητες και στοιχεία του υπό κατάθεση κρατικού προϋπολογισμού του 2009, ο κ. Σαχινίδης.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση, χαρακτήρισε «πολιτική επιλογή της νέας κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού κι από την αυτοματοποιημένη και μηχανιστική διαδικασία να πάμε στην κατάρτιση προϋπολογισμών από μηδενική βάση». Η ίδια, πάντως, έκανε γνωστό -όπως και ο υφυπουργός- πως, για λόγους τάξης και κοινοβουλευτικής συνέχειας, θα κυρωθούν ο ισολογισμός κι ο απολογισμός του 2007.

Σε αντίθεση με τα στοιχεία της κας Παπαθανάση, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας, έκανε λόγο για «μικρές, οριακές αποκλίσεις» σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα για το 2007 και τα αποτελέσματα. Πρόσθεσε, πάντως, σε σχέση με το υπό συζήτηση προσχέδιο του προϋπολογισμού πως «απλώς η μείωση των λειτουργικών δαπανών δεν αποτελεί λύση».

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τον υπό κατάθεση προϋπολογισμό «συνέχεια της αντιλαϊκής επίθεσης κι από τη σημερινή κυβέρνηση, που είναι στοχοπροσηλωμένη στις ευρωενωσιακές επιταγές».

Τόσο ο κ. Καραθανασόπουλος, όσο και ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλαν, με την ευκαιρία της συζήτησης, την απόφαση για την απεργία των ναυτεργατών, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικώς υπαγορεύτηκε από τις θέσεις, που πήραν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό ρεβανσισμό» στο θέμα των stage, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Σημίτη είχε μονιμοποιήσει το 1999 τους "δικούς της" stagieres».

Ο k. Σαχινίδης τόνισε από την πλευρά του ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω νοσηρές πρακτικές. Σε όλα τα κόμματα λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ένας προϋπολογισμός είναι αξιόπιστος μόνο όταν περιγράφει ρεαλιστικά σενάρια εσόδων και δαπανών. Γιατί αλλιώς, υπονομεύει και τη λειτουργία της Βουλής και του πολιτικού συστήματος. Να θέτει ξεκάθαρες προτεραιότητες».

Επιτέθηκε, όμως, και στην προηγούμενη κυβέρνηση: «Αποδεικνύεται σήμερα πλέον ότι ούτε κοινωνικοί, ούτε διαφανείς ήταν οι προϋπολογισμοί σας, αντίθετα, συσκότισης που οδήγησαν στη σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα και δημοσιονομική εκτροπή, με αποτέλεσμα να λοιδορούν τη χώρα μας οι κοινοτικοί μιλώντας για greek statistics.»

«Ορισμένες φορές οι μισές αλήθειες είναι πιο επιζήμιες. Το να μιλάτε εσείς για αναξιόπιστους προϋπολογισμούς της ΝΔ είναι τουλάχιστον υπερβολή, για να μην πω πρόκληση», απάντησε ο κ. Λέγκας.
nooz.gr

Read more...

ΣΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΕΪΚΟ


Σοκ στο Μπακογιαννέϊκο για τη δημόσια εμφάνιση του Σαμαρά δίπλα στον Αβραμόπουλο. Περίμεναν την στήριξή του από τον πρώην υπουργό Υγείας αλλά δεν περίμεναν να εμφανιστούν μαζί. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο επιτελείο της "Ψηλής". Εκτιμούν ότι η... συμπόρευση Σαμαρά-Αβραμόπουλου θα τους κάνει μεγάλη ζημιά σε επικοινωνιακό και ψυχολογικό κυρίως επίπεδο. Εκτιμούν όμως ότι θα λειτουργήσει εντελώς αντίθετα στη βάση των ψηφοφόρων. Η Ντόρα σκέφτεται και άλλους τρόπους αντίδρασης. Τον ένα τον γράψαμε πριν. Τον άλλον δεν τον έχουν αποφασίσει ακόμα...

/fimotro.

Read more...

10 πέτρινα χρόνια για την Ελλάδα


10 πέτρινα χρόνια για  την Ελλάδα

Δέκα πέτρινα χρόνια έχει μπροστά της η Ελλάδα! Το πρόβλημα της Οικονομίας είναι τόσο βαθύ που, πλέον, οι ξένοι οίκοι προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν, θα προκαλέσουν ένα πραγματικό σοκ, κρατώντας τον ρυθμό ανάπτυξης μόλις στο 0,5% όλο αυτό το διάστημα κατά μέσο όρο!

Δηλαδή έως το 2020, η Ελλάδα θα βρίσκεται μια ανάσα από την ύφεση…

Η Morgan Stanley, σε ειδική της ανάλυση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, παραλληλίζοντας την πορεία της οικονομίας προς εκείνη της Ιρλανδίας αλλά και τονίζοντας πως «επιφανειακά η δημοσιονομική κατάσταση των δύο χωρών είναι παρόμοια, αλλά μακροπρόθεσμα η Ελλάδα είναι αυτή που αντιμετωπίζει σοβαρότερο ρίσκο».

Η ιρλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% το 2008 (όταν η ελληνική αναπτύχθηκε κατά 2%) και αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω επιβράδυνση του ΑΕΠ της κατά 7,5% φέτος και 2,5% το 2010. Παράλληλα την περασμένη Τετάρτη η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα, και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες, ενώ η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί κατά μία.

Παρόλα αυτά, ο ξένος οίκος θεωρεί ότι η ιρλανδική οικονομία παραμένει δυναμικότερη από την ελληνική. Και αυτό γιατί η Ιρλανδία είναι σε θέση να περιορίσει το χρέος της μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης, ενώ για την Ελλάδα η μόνη λύση για να βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα είναι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Morgan Stanley "βλέπει" μια χαμένη δεκαετία κατά την οποία τα δημοσιονομικά θα εκτροχιαστούν πλήρως, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή λόγω απεργιών, ανεργίας και μειώσεων στους μισθούς.

Επιπλέον, ενώ η ανάπτυξη θα είναι οριακή, ο μέσος όρος του πληθωρισμού θα φτάνει στο 2,2% στην διάρκεια της δεκαετίας.

Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων θα αρχίσουν να φαίνονται στη δεκαετία 2020-202, οπότε και θα έχουν εξομαλυνθεί οι κοινωνικές εντάσεις.

protothema.gr


Read more...

Αναμένεται δήλωση Αβραμόπουλου για στήριξη Σαμαρά




του Σπύρου Γκουτζάνη

Τρέχουν οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και ενώ η κούρσα της διαδοχής περνάει στη τελική, και πλέον σημαντική, ευθεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας «ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα προβεί σε πολιτικές δηλώσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος με τη δήλωσή του θα τοποθετηθεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, μεταξύ των δύο αντρών συνήφθη «συμμαχία» επί τη βάση πολιτικής συμφωνίας.

protothema.gr


Read more...

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Καραγιώργος
(από το Έθνος)

Πολύ περισσότεροι από 200.000 Ελληνες έχουν ήδη προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει κυμαίνεται στο 2% έως 3%, ενώ ενδέχεται να έχουν νοσήσει -χωρίς «κραυγαλέα» συμπτώματα- έως και δύο εκατομμύρια πολίτες! Η πανδημία βρίσκεται σε φάση κορύφωσης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας...
και κορυφαίους λοιμωξιολόγους να κάνουν έκκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Το πανδημικό εμβόλιο -σημειώνουν- είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει (σε πρώτη φάση) από το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Από σήμερα ξεκινούν «πιλοτικοί» εμβολιασμοί σε νοσοκομεία. Στις 16 του μήνα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει κανονικά με το προσωπικό των νοσοκομείων, από τις 23 θα εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Το θέμα συζήτησε χθες το διατομεακό συντονιστικό όργανο για την παρακολούθηση εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου για τη νέα γρίπη, το οποίο συνεδρίασε υπό την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρουσία της υφυπουργού κ. Φώφης Γεννηματά.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Ντίνος Ρόβλιας, Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και φορέων.
Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην εφαρμογή των εμβολιασμών, λέγοντας ότι το κύριο βάρος πέφτει στις δημόσιες δομές Υγείας, ενώ μόνο το ένα τρίτο θα γίνει στις νομαρχίες. Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου - είπε - θα είναι διαθέσιμες 700.000 δόσεις, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα έχουν φτάσει στα 2,5 εκατομμύρια.
Η κ. Γεννηματά απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εμβολιαστούν, ώστε να ξεπεράσει και ο κόσμος τη φοβία του προς το εμβόλιο. Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, είπε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθηγητής κ. Γιώργος Σαρόγλου.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ 45 ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΝΟΜΟΥΣ
Κλειστά, λόγω γρίπης, για επτά μέρες από σήμερα παραμένουν ένα ολόκληρο δημοτικό σχολείο και 45 τμήματα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, σε εννέα νομούς της χώρας.
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στον νομό Αθηνών κλείνουν: Το Τμήμα Α4 του 3ου Γενικού Λυκείου Πετρούπολης, το Ε1 του 16ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, το Α3 του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, το Γ2 του 2ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα τμήματα Α1, Β1, Β2, Β3, Γ1 του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα τμήματα Α1, Α2, Β4 του 3ου Λυκείου Βύρωνα, το Β2 του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας, το Γ1 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, τα τμήματα Β1, Β2, Β3, Γ1, Γ2, Γ3 του 7ου Γυμνάσιου Νέας Σμύρνης, οι Γ, Δ και Ε τάξεις του Δημοτικού Σχολείου του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «Βυζάντιον» και οι Α και Γ τάξεις του γυμνασίου του ίδιου σχολείου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης κλείνουν οι Α, Β και Γ τάξεις του 23ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, τα Α4, Α6, Α7, Β1, Γ2, Γ6 του 1ου Γυμνασίου Πεύκων και η Γ Τάξη του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων.
Στον νομό Χαλκιδικής, τα τμήματα Α-Α Γεν-1 και Α-Α Γεν-2 του ΓΕΛ Αρναίας και το Β1 του Γενικού Λυκείου Αρναίας. Στον νομό Εβρου, το Α2 του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης και η Ε τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών.
Κλείνουν, επίσης, το Ε2 του 2ο 12θέσιου δημοτικού Κιλκίς, το τμήμα Δ1 και στην Α τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, το Γ1 του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών και το Α2 του 2ου Γυμνασίου Λέρου.
ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Προσλήψεις - εξπρές στις εντατικές
Από 400 έως 1.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών θα πραγματοποιήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να στελεχωθούν οι 150 θέσεις εντατικής θεραπείας, οι οποίες παραμένουν σήμερα «κλειστές», λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία εξετάζει δύο τρόπους πραγματοποίησης των προσλήψεων.
Ο πρώτος είναι να γίνει χρήση της ταχείας διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και ο δεύτερος να προσληφθούν με σύμβαση μέσω κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πιο πιθανό «σενάριο» είναι να προσληφθούν περίπου 400 άτομα και το πιο δύσκολο να προσληφθούν 1.000. Η πολιτική ηγεσία έχει ζητήσει εισηγήσεις από τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με το κόστος των προσλήψεων.
Πραγματοποιεί, παράλληλα, έρευνα αγοράς, προκειμένου να διερευνήσει την πιθανότητα αγοράς και εξοπλισμού για τις μονάδες εντατικής θεραπείας («μόνιτορ» και αναπνευστήρες). Οι 100 από τις παραπάνω θέσεις μένουν «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι 50 δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.
/fimotro


Read more...

ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Η ΑΓΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης, Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σοβαρές ζημιές προκαλεί ήδη σε εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις η απεργία στο λιμάνι, με πολλούς επιχειρηματίες να εκφράζουν φόβους ότι, αν παραταθεί, οι απώλειες θα είναι ανυπολόγιστες καθώς μεγάλο μέρος του τζίρου τους γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, στο οποίο έχουν προσφύγει επαγγελματικοί και επιλημετηριακοί... φορείς, καθώς και 48 επιχειρήσεις που έχουν θιγεί, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Στο μεταξύ, μετά τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, που παρείχε κάλυψη στους απεργούς, και η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε χθες τη συμπαράστασή της στους λιμενεργάτες και στην Ομοσπονδία τους καλώντας την κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού.
Η κυβέρνηση, πάντως, δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει μέτρα που θα «έριχναν λάδι στη φωτιά»- όπως η επιστράτευση. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις «παραινέσεις» της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, προς τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, από τον οποίο και ζήτησε να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις, τόσο με τη ΣΕΠ (εταιρεία της Cosco) όσο και με τους συνδικαλιστές. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Στράτος Μπαλαμπανίδης, «το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να πάει στο σπίτι του έπειτα από τρία χρόνια αγώνα ενάντια στην εκχώρηση του λιμανιού».
Χάος στην αγορά
Η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Τα εγκλωβισμένα στο λιμάνι κοντέινερ αυξάνονται και μέχρι χθες ήταν περίπου 6.000 αυτά που περιμένουν να εκτελωνιστούν- 700 από αυτά με προϊόντα προς εξαγωγή. Όσο για τα 15.000 κοντέινερ που εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν με πλοία ανά τη Μεσόγειο αναζητώντας το πλησιέστερο στον Πειραιά λιμάνι, για αρκετά εξ αυτών ουδείς ξέρει πότε θα φτάσουν στον προορισμό τους.
Επιπλέον, επιχειρήσεις δεν έχουν παραλάβει τα εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει, ενώ όπως λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, το πρόβλημα διογκώνεται όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, κατά τις οποίες παραδοσιακά κάθε χρόνο καταφτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά περί τα 60.000 κοντέινερ. «Ακόμα και αν η απεργία λήξει μέσα στην εβδομάδα, είναι βέβαιο πως κάποιοι συνάδελφοι δεν θα προλάβουν τη χριστουγεννιάτικη αγορά, αφού τα προϊόντα παραμένουν διάσπαρτα σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου. Η ζημιά έχει ήδη γίνει», σημειώνει ο κ. Αρμενάκης.
Στα ύψη το κόστος εκφόρτωσης
Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ενημερώσει ότι δεν θα παραλαμβάνουν από τον Πειραιά τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μονοπώλιο στην αγορά, ενώ ήδη έχει αρχίσει η μεταφορά εμπορευμάτων οδικώς, που θα έχει ως αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. «Χωρίς να το γνωρίζουν, οι απεργοί δουλεύουν υπέρ άλλων λιμανιών», αναφέρει ο κ. Αρμενάκης.
Για την αλυσίδα παιχνιδιών Jumbo, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων προέρχεται από την Ασία, η εκφόρτωση στο λιμάνι του Αστακού αποτελεί μονόδρομο. Το κόστος, ωστόσο, είναι 1.350 ευρώ ανά κοντέινερ υψηλότερο από ό,τι στον Πειραιά. «Διαθέτουμε εν κινήσει περί τα 2.000 κοντέινερ ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 200 είναι εγκλωβισμένα στον Πειραιά. Το πρόβλημα, ωστόσο, αφορά τα υπόλοιπα 1.700
τα οποία δεν πρόκειται να έρθουν, αφού μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν διαγράψει το λιμάνι του Πειραιά από τα δρομολόγιά τους», αναφέρει ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης.
«Περιμέναμε πολλές παραγγελίες που λόγω της απεργίας δεν ήρθαν, επομένως εκτιμάμε ότι ένα 25% του χριστουγεννιάτικου τζίρου μας θα χαθεί», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της αλυσίδας επίπλων και ειδών σπιτιού Ρlanet Ηome, Κωσταντίνος Γιαννούλας. Και συμπληρώνει ότι σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον 1-2 κοντέινερ της αλυσίδας αναγκάζονται να κατευθύνονται στον Αστακό με κόστος 1.500 ευρώ ανά κοντέινερ υψηλότερο απ΄ ό,τι στον Πειραιά.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΠΑΝΔΩΡΑ" ΚΑΙ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ"





Read more...

ΤΟ ΑΣΕΠ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ανοίγει ο δρόμος για 6.500 προσλήψεις, που είχαν παγώσει μέχρι την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για διορισμό στο Δημόσιο και το οποίο αναμένεται να πάρει αύριο - το αργότερο μεθαύριο- το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πλήρης έλεγχος στο ΑΣΕΠ και τέλος εποχής στους...
«ομήρους» του Δημοσίου και στα «παράθυρα»- όπως η συνέντευξη και οι πριμοδοτήσεις- είναι οι βασικές ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί στην κρίση των πολιτών, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για περίπου μία εβδομάδα.
Στόχος είναι, μετά και τις προχθεσινές προτροπές του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση να φανεί συνεπής και στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου να έχει ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο και να αρχίσουν να τρέχουν ξανά οι προσλήψεις.
«Πρέπει να επαναθεμελιώσουμε την αξιοκρατία, να επαναθεμελιώσουμε τη δικαιοσύνη στις προσλήψεις», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος είναι «να καταργήσουμε το πολιτικό δουλεμπόριο των νέων γενεών».
Από τις κύριες αλλαγές τοy νομοσχεδίου είναι, όπως είχε εξαγγελθεί, η κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% στα μόρια της προϋπηρεσίας σε δημόσιες υπηρεσίες. «Να παίρνει αυτός που εργάζεται στον δημόσιο τομέα όσα μόρια παίρνει και εκείνος του ιδιωτικού», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Όλα στο ΑΣΕΠ»
Τέλος θα δοθεί και στις δεκάδες εξαιρέσεις φορέων, οι οποίοι με απλές υπουργικές αποφάσεις κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν βάλει στη γωνία το ΑΣΕΠ και διενεργούσαν μόνοι τους τις προσλήψεις. «Έχουμε πει όλα στο ΑΣΕΠ», τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Με τις νέες διατάξεις θα κλείσει και το παράθυρο πρόσληψης ημετέρων μέσω του κόλπου της προφορικής συνέντευξης, καθώς θα καταργηθεί.
Στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος προσλήψεων, έμφαση δίνεται και στους τίτλους σπουδών. Έτσι, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η ενίσχυση των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος από το βασικό του πτυχίο, καθώς και από μεταπτυχιακά ή διδακτορικά διπλώματα.
Τροποποιήσεις θα επέλθουν και στα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα αντικαταστήσουν τις συμβάσεις έργου. Με τα ισχύοντα αντικειμενικά κριτήρια για τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου προτάσσονται κατ΄ αρχήν οι μακροχρόνιοι άνεργοι που μπορούν να πάρουν μέχρι και 1.400 μόρια, ενώ λαμβάνονται υπόψη και άλλα κοινωνικά κριτήρια- π.χ. ανήλικα τέκνα- σε αντίθεση με προσόντα όπως η εμπειρία η οποία δίνει στους υποψήφιους ελάχιστα μόρια.
Έτσι, με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα επιχειρηθεί η μακροχρόνια ανεργία και εμπειρία να λαμβάνουν περίπου τα ίδια μόρια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε πρώην συμβασιούχους έργου ή με stage να διεκ δικήσουν τις θέσεις. Οι αγροφύλακες
Στις νομαρχίες και τις περιφέρειες θα μεταταγούν οι περίπου 1.500 αγροφύλακες οι οποίοι όμως θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Βούγιας. Ο κ. Βούγιας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους εντάξει στη διοικητική αλλαγή που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε σχεδόν στο σύνολό τους να μεταταγούν στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Με εξαίρεση όσους ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα μπορούν να υπηρετήσουν στις διευθύνσεις προστασίας περιβάλλοντος των νομαρχιών και διευθύνσεις πολιτικής προστασίας.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΕΤΕ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της. Διαφορετικά, είπε ο κ. Τρισέ, «οι αγορές δεν θα εμπιστεύονται την υπογραφή τής χώρας», τα επιτόκια...
θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και θα αντιμετωπίσει «σημαντική δυσκολία» να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.
Φθάνοντας ένα βήμα πριν θίξει ευθέως θέμα κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά «ιδιαιτέρως την Ελλάδα». Ζήτησε επίσης θυσίες στις μισθολογικές αυξήσεις και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες επιτήρησης της χώρας.
Κυρίως όμως στάθηκε στο θέμα της αναξιοπιστίας, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της Ελλάδας «μια ακραία περίπτωση» και ζητώντας να δεσμευθεί η χώρα σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας. Ένα σχέδιο που να αφορά τόσο τη μείωση του ελλείμματος όσο και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Η «ελληνική κατάσταση»
Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητιόταν η «ελληνική κατάσταση», όπως την ονόμασε η αντιπρόεδρος της ευρωζώνης κ. Σαλγκάδο χθες σε συνέντευξη Τύπου. Το θέμα έχει γίνει μόνιμο στα Συμβούλια των υπουργών, κάτι που δείχνει πόσο αποφασισμένες είναι οι Βρυξέλλες να επιβάλουν την τάξη. «Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εξηγήσεις», είπε η κ. Σαλγκάδο, «για την κατάσταση αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει και τους επόμενους μήνες».
Προφανώς, η τακτική ενημέρωση είναι μια πτυχή της αυστηρής επιτήρησης της χώρας, στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο κ. Τρισέ. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 είπε ότι δεν θεωρεί ούτε πιθανό ούτε λογικό να καταφύγει μια χώρα μέλος της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση, από όλα τα κοινοτικά όργανα», όπως ακριβώς θα γινόταν αν ζητούσε τη βοήθεια το ΔΝΤ.
Άλλωστε, ο ίδιος αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο το «πρόβλημα αξιοπιστίας» της Ελλάδας και συμφώνησαν ότι «στο μέλλον πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα νούμερα. Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε... Υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα». «Η περίπτωση της Ελλάδας», είπε, «όπως και άλλες χώρες, είναι μια ακραία περίπτωση. Με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό. Μα καθόλου φυσιολογικό. Και εντελώς διαφορετικό από το έλλειμμα που προβλεπόταν λίγο καιρό πριν».
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ο κ. Τρισέ επέμεινε στην πάγια θέση του ότι αν δεν κάνουμε «θυσίες» και έχουμε ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, τότε θα βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση.
fimotro


Read more...

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ...


Ρεπορτάζ : Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Μέρα «καυτών» εξελίξεων για το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά προδιαγράφεται η σημερινή. Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Πειραιά επί της προσφυγής επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, με αίτημα να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, σε χθεσινές δηλώσεις του...
επανέλαβε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει σεβαστή, επεσήμανε ωστόσο ότι η Ομοσπονδία «έχει και άλλους νόμιμους τρόπους για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», τονίζοντας παράλληλα ότι «ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν λύνεται στα δικαστήρια».
Σήμερα αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος αναμένεται να επιδιώξει άμεσα μια πρώτη επίσημη συνάντηση με τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για την εκτόνωση της κρίσης.
Η Λ. Κατσέλη
Χθες, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι «προέχει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού, που τίθενται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο από την παράταση της απεργίας».
«Οι ολίγοι, ειδικά όταν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματά τους, δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολλών», ανέφερε η υπουργός.
Συνδικαλιστές από τον χώρο του λιμανιού εξέφραζαν την απορία εάν αυτή η άποψη της υπουργού σηματοδοτεί και μεταστροφή στη μέχρι τώρα εκφρασμένη κυβερνητική θέση ότι στον διάλογο που θα γίνει θα συζητηθούν και εργασιακά θέματα.
Νωρίτερα, το πρωί, στο Πρωτοδικείο Πειραιά συζητήθηκαν οι προσφυγές των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθήνας, Πειραιά και Μεσσηνίας και περίπου 50 επιχειρήσεων, που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων, επικαλούμενες προηγούμενη απόφαση Εφετείου.
Εξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εργαζομένων στο λιμάνι, στην οποία παραβρέθηκαν οι αντινομάρχες Πειραιά, Γιώργος Τσιρίδης και Σπύρος Αλεξόπουλος.
Τη νομική υποστήριξη των εργαζομένων έχουν οι δικηγόροι Γ. Κατρούγκαλος, Α. Δάρρα και Β. Σαξώνης, οι οποίοι σε υπόμνημα που κατέθεσαν επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι η προηγούμενη απόφαση του Εφετείου αναφερόταν σε απεργία με διαφορετικά αιτήματα, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και ο Εμπορικός Σύλλογος με ανακοινώσεις τους είχαν συνταχθεί με το βασικό αίτημα της απεργίας για δίμηνο «πάγωμα» της εγκατάστασης της κινέζικης εταιρείας, ενώ επισημάνθηκε πως όσες εταιρείες ζήτησαν αυτές τις ημέρες να εξυπηρετηθούν κοντέινερ με ευπαθή προϊόντα, αυτό έγινε.
Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, όπως και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων, Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος με δήλωσή του κάλεσε τους μισθωτούς οδηγούς να σταθούν στο πλευρό των λιμενεργατών και «να μην πηγαίνουν σε πορείες με τα φορτηγά, όπως ζητούν οι εργοδότες».
fimotro


Read more...

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Ρεπορτάζ - Ανταπόκριση : Μ. Σπινθουράκης

Εν μέσω κλίματος γενικευμένης δυσπιστίας ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία αλλά και να επιτυγχάνει τη δημοσιονομική εξυγίανση ο υπουργός οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο του Εurogroup τις προτάσεις του, τόσο για την εξυγίανση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας όσο και τις γενικές γραμμές του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010. Από κοινοτικής πλευράς, ωστόσο...
ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια απαίτησε μεγαλύτερη δράση και ενημέρωσε τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αυριανή συνεδρίασή της θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμά της στο 3%, εντός του 2010, όπως της είχε ζητήσει τον Απρίλιο. Κατόπιν τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφαρμόζοντας το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Κοινοτικής Συνθήκης, θα ζητήσει από το Εco/Fin να της δώσει εντολή να συντάξει νέα έκθεση για την Ελλάδα (όπως προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 9) και να προτείνει νέο χρονοδιάγραμμα καθώς και νέους όρους προσαρμογής. Ο επίτροπος θα αποκτήσει έτσι τον απόλυτο έλεγχο για την πολιτική και τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα.
Με τη σκληρή στάση του απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του χρέους που θα τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής, η οποία πλέον θα παρακολουθεί εν στενώ τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Το πιθανότερο είναι ότι η νέα σύσταση της Επιτροπής θα συζητηθεί στο Εco/Fin του Ιανουαρίου 2010, οπότε η ελληνική πλευρά θα έχει υποβάλει και το τριετές πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του έλληνα υπουργού ήταν να πείσει τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση, αφενός μεν να αναμορφώσει ριζικά το σύστημα συλλογής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα, αφετέρου δε να διαμορφώσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη σταδιακή συρρίκνωση εντός των επόμενων χρόνων το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ.
«Δύσκολη αποστολή»
Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή ο οποίος ερωτηθείς για το τι αναμένει η κυβέρνηση από το Εurogroup και το Εco/Fin δήλωσε: «Είναι δύσκολη αποστολή να πείσουμε ξανά τους εταίρους στην ΕΕότι έχουν να κάνουν με μια χώρα η οποία πλέον δεν αποκρύπτει την αλήθεια, που προσπαθεί να αλλάξει την οικονομική πολιτική της, να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον, δημοσιονομικό και οικονομικό. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι επί Νέας Δημοκρατίας η εικόναπου δόθηκε στην ΕΕήταν τελείως διαφορετική».

/fimotro

Read more...

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕ ΧΙΛΑΡΙ


Ρεπορτάζ : Παντελής Βαλασόπουλος

Συνάντηση που κράτησε μισή ώρα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχαν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Σύμφωνα με ανώτερη...
κυβερνητική πηγή, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στην κ. Κλίντον με τον πιο σαφή τρόπο την επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή, θυμίζοντάς της την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από δική του πρωτοβουλία.
Για Σκόπια
Ο πρωθυπουργός τόνισε στην κ. Κλίντον ότι η Ελλάδα θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και να «πάρει επάνω της» την υπόθεση της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει κοινή συμφωνία για το όνομα.
«Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει, αλλά υπάρχει και η κόκκινη γραμμή», ανέφερε, ενώ θύμισε και την πρόσκληση που έστειλε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι, προκειμένου να παρευρεθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Βρυξελλών.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε επί τάπητος στις συνομιλίες του και το Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι δύο κοινότητες από μόνες τους πρέπει να βρουν λύση μέσω διαπραγματεύσεων υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., αλλά τόνισε στην κ. Κλίντον ότι στη λύση αυτή πρέπει να δοθεί έμφαση στον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Επίσης, οι δυο τους συζήτησαν θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η κ. Κλίντον συμφώνησε με τις ελληνικές προσεγγίσεις, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.
Βόλτα στην Πύλη
Λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια βόλτα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου -μεταξύ άλλων- δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ιστορική ημέρα. Ιστορική επέτειος. Οι Γερμανοί πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν: γκρεμίστε το Τείχος του Βερολίνου που εγκλωβίζει μέσα σε απολυταρχισμούς, μέσα σε αυταρχισμό τους πολίτες αυτής της ηπείρου. Ιστορική στιγμή. Πρέπει όμως και εμείς ως Ελληνες και ως Ευρωπαίοι να φωνάξουμε: γκρεμίστε και το τελευταίο Τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο. Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη με ένα τέτοιο Τείχος και με στρατεύματα κατοχής. Η Ευρώπη της ελευθερίας, η Ευρώπη ενωμένη, δεν σηκώνει ούτε Τείχος ούτε στρατεύματα κατοχής. Είναι δέσμευσή μας να παλέψουμε γι' αυτή την Ευρώπη, για αυτή την Κύπρο».
ΚΚΕ: Τα εύσημα
Το ΚΚΕ σχολίασε τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Χίλαρι Κλίντον με μια λιτή ανακοίνωση. Οπως ανέφερε: «Μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει ο ζήλος του πρωθυπουργού να αποσπάσει τα εύσημα από την αμερικανική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησής του».

fimotro

Read more...

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ...


Αντιμέτωπη με την έντονη δυσφορία της κινεζικής πλευράς για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ του Πειραιά, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση.
Χθες, ο Κινέζος πρέσβης Λιν Λινγκουάν, ύστερα από δικό του αίτημα, που δείχνει ότι οι Κινέζοι αρμόδιοι δεν μπορούν να παρακολουθούν επ' αόριστον ως παθητικοί θεατές τις εξελίξεις, συναντήθηκε...
με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη. Μια ακόμη εκδήλωση της δυσφορίας των Κινέζων συνιστά το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η επίσκεψη του προέδρου της Cosco Γουέι Τζιαφού στην Αθήνα, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αποδοκίμασε εκ νέου χθες τους λιμενεργάτες, τονίζοντας ότι «οι ολίγοι, ειδικά όταν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματά τους, δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολλών».
Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τίθεται θέμα πολιτικής επιστράτευσης των λιμενεργατών. Ετσι, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από τις κινητοποιήσεις ευελπιστούν ότι τη λύση θα δώσει σήμερα η Δικαιοσύνη, κηρύσσοντας την απεργία παράνομη και καταχρηστική.
fimotro


Read more...

Σκληρά μέτρα ή βουλιάζετε

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Eυρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα για την οικονομία, ενώ αύριο αναμένεται η Κομισιόν να εισηγηθεί να ένταξη της χώρας μας στην αυστηρότερη προβλεπόμενη διαδικασία επιτήρησης.

Ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού στο ΕΚΟΦΙΝ, είχε αργά χθες συνάντηση με τον επίτροπο Αλμούνια ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.

Σε συμπληγάδες η ελληνική οικονομία


Ο πρόεδρος της ευρωπαικής κεντρικής τραπέζης προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν στα ύψη. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της.

Διαφορετικά, είπε ο κ. Τρισέ, «οι αγορές δεν θα εμπιστεύονται την υπογραφή τής χώρας», τα επιτόκια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και θα αντιμετωπίσει «σημαντική δυσκολία» να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.

Φθάνοντας ένα βήμα πριν θίξει ευθέως θέμα κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά «ιδιαιτέρως την Ελλάδα». Ζήτησε επίσης θυσίες στις μισθολογικές αυξήσεις και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες επιτήρησης της χώρας.

Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητιόταν η «ελληνική κατάσταση», όπως την ονόμασε η αντιπρόεδρος της ευρωζώνης κ. Σαλγκάδο χθες σε συνέντευξη Τύπου. Το θέμα έχει γίνει μόνιμο στα Συμβούλια των υπουργών, κάτι που δείχνει πόσο αποφασισμένες είναι οι Βρυξέλλες να επιβάλουν την τάξη. «Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εξηγήσεις», είπε η κ. Σαλγκάδο, «για την κατάσταση αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει και τους επόμενους μήνες».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του προυπολογισμού στο Εκοφίν. Η Κομισιόν θα εισηγηθεί να ενταχθεί η Ελλάδα στην αυστηρότερη προβλεπόμενη διαδικασία επιτήρησης
nooz.gr

Read more...