Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Σκληρά μέτρα ή βουλιάζετε

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της Eυρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα για την οικονομία, ενώ αύριο αναμένεται η Κομισιόν να εισηγηθεί να ένταξη της χώρας μας στην αυστηρότερη προβλεπόμενη διαδικασία επιτήρησης.

Ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού στο ΕΚΟΦΙΝ, είχε αργά χθες συνάντηση με τον επίτροπο Αλμούνια ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.

Σε συμπληγάδες η ελληνική οικονομία


Ο πρόεδρος της ευρωπαικής κεντρικής τραπέζης προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας τα επιτόκια δανεισμού θα ανέβουν στα ύψη. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της.

Διαφορετικά, είπε ο κ. Τρισέ, «οι αγορές δεν θα εμπιστεύονται την υπογραφή τής χώρας», τα επιτόκια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και θα αντιμετωπίσει «σημαντική δυσκολία» να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.

Φθάνοντας ένα βήμα πριν θίξει ευθέως θέμα κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά «ιδιαιτέρως την Ελλάδα». Ζήτησε επίσης θυσίες στις μισθολογικές αυξήσεις και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες επιτήρησης της χώρας.

Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητιόταν η «ελληνική κατάσταση», όπως την ονόμασε η αντιπρόεδρος της ευρωζώνης κ. Σαλγκάδο χθες σε συνέντευξη Τύπου. Το θέμα έχει γίνει μόνιμο στα Συμβούλια των υπουργών, κάτι που δείχνει πόσο αποφασισμένες είναι οι Βρυξέλλες να επιβάλουν την τάξη. «Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εξηγήσεις», είπε η κ. Σαλγκάδο, «για την κατάσταση αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει και τους επόμενους μήνες».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του προυπολογισμού στο Εκοφίν. Η Κομισιόν θα εισηγηθεί να ενταχθεί η Ελλάδα στην αυστηρότερη προβλεπόμενη διαδικασία επιτήρησης
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: