Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕ ΧΙΛΑΡΙ


Ρεπορτάζ : Παντελής Βαλασόπουλος

Συνάντηση που κράτησε μισή ώρα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχαν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Σύμφωνα με ανώτερη...
κυβερνητική πηγή, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στην κ. Κλίντον με τον πιο σαφή τρόπο την επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή, θυμίζοντάς της την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από δική του πρωτοβουλία.
Για Σκόπια
Ο πρωθυπουργός τόνισε στην κ. Κλίντον ότι η Ελλάδα θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και να «πάρει επάνω της» την υπόθεση της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει κοινή συμφωνία για το όνομα.
«Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει, αλλά υπάρχει και η κόκκινη γραμμή», ανέφερε, ενώ θύμισε και την πρόσκληση που έστειλε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι, προκειμένου να παρευρεθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Βρυξελλών.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε επί τάπητος στις συνομιλίες του και το Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι δύο κοινότητες από μόνες τους πρέπει να βρουν λύση μέσω διαπραγματεύσεων υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., αλλά τόνισε στην κ. Κλίντον ότι στη λύση αυτή πρέπει να δοθεί έμφαση στον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Επίσης, οι δυο τους συζήτησαν θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η κ. Κλίντον συμφώνησε με τις ελληνικές προσεγγίσεις, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.
Βόλτα στην Πύλη
Λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Παπανδρέου έκανε μια βόλτα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου -μεταξύ άλλων- δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ιστορική ημέρα. Ιστορική επέτειος. Οι Γερμανοί πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν: γκρεμίστε το Τείχος του Βερολίνου που εγκλωβίζει μέσα σε απολυταρχισμούς, μέσα σε αυταρχισμό τους πολίτες αυτής της ηπείρου. Ιστορική στιγμή. Πρέπει όμως και εμείς ως Ελληνες και ως Ευρωπαίοι να φωνάξουμε: γκρεμίστε και το τελευταίο Τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο. Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη με ένα τέτοιο Τείχος και με στρατεύματα κατοχής. Η Ευρώπη της ελευθερίας, η Ευρώπη ενωμένη, δεν σηκώνει ούτε Τείχος ούτε στρατεύματα κατοχής. Είναι δέσμευσή μας να παλέψουμε γι' αυτή την Ευρώπη, για αυτή την Κύπρο».
ΚΚΕ: Τα εύσημα
Το ΚΚΕ σχολίασε τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Χίλαρι Κλίντον με μια λιτή ανακοίνωση. Οπως ανέφερε: «Μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύει ο ζήλος του πρωθυπουργού να αποσπάσει τα εύσημα από την αμερικανική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησής του».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: