Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

10 πέτρινα χρόνια για την Ελλάδα


10 πέτρινα χρόνια για  την Ελλάδα

Δέκα πέτρινα χρόνια έχει μπροστά της η Ελλάδα! Το πρόβλημα της Οικονομίας είναι τόσο βαθύ που, πλέον, οι ξένοι οίκοι προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν, θα προκαλέσουν ένα πραγματικό σοκ, κρατώντας τον ρυθμό ανάπτυξης μόλις στο 0,5% όλο αυτό το διάστημα κατά μέσο όρο!

Δηλαδή έως το 2020, η Ελλάδα θα βρίσκεται μια ανάσα από την ύφεση…

Η Morgan Stanley, σε ειδική της ανάλυση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, παραλληλίζοντας την πορεία της οικονομίας προς εκείνη της Ιρλανδίας αλλά και τονίζοντας πως «επιφανειακά η δημοσιονομική κατάσταση των δύο χωρών είναι παρόμοια, αλλά μακροπρόθεσμα η Ελλάδα είναι αυτή που αντιμετωπίζει σοβαρότερο ρίσκο».

Η ιρλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% το 2008 (όταν η ελληνική αναπτύχθηκε κατά 2%) και αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω επιβράδυνση του ΑΕΠ της κατά 7,5% φέτος και 2,5% το 2010. Παράλληλα την περασμένη Τετάρτη η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα, και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες, ενώ η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί κατά μία.

Παρόλα αυτά, ο ξένος οίκος θεωρεί ότι η ιρλανδική οικονομία παραμένει δυναμικότερη από την ελληνική. Και αυτό γιατί η Ιρλανδία είναι σε θέση να περιορίσει το χρέος της μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης, ενώ για την Ελλάδα η μόνη λύση για να βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα είναι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Morgan Stanley "βλέπει" μια χαμένη δεκαετία κατά την οποία τα δημοσιονομικά θα εκτροχιαστούν πλήρως, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή λόγω απεργιών, ανεργίας και μειώσεων στους μισθούς.

Επιπλέον, ενώ η ανάπτυξη θα είναι οριακή, ο μέσος όρος του πληθωρισμού θα φτάνει στο 2,2% στην διάρκεια της δεκαετίας.

Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων θα αρχίσουν να φαίνονται στη δεκαετία 2020-202, οπότε και θα έχουν εξομαλυνθεί οι κοινωνικές εντάσεις.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: